教育王國

標題: 2009-10年度*幼真班*家長請進 [打印本頁]

作者: fongbonnie    時間: 09-10-30 13:23     標題: 2009-10年度*幼真班*家長請進

大家好呀, 相信各位o既小朋友都差不多適應了學校生活, 我囡囡返學就越來越開心。

因為我是working mum, 希望可以透過呢個平台知多d佢吔返學o既情況, 請多多指教。

作者: fongbonnie    時間: 09-10-30 13:27

大家買咗冬季校服/運動服未? 上次返學校出席活動時吾醒起要買運動服, e+都唔知請老師幫忙買咩size好。原本諗住月尾先至換季, 慢慢買校服都唔遲, 點知天氣突然轉冷, 想自行換季都唔得, 真失策。

作者: ashiralam    時間: 09-11-3 14:44

我上星期已經買左,我覺得買中碼好d,佢地D細碼同中碼差唔多。今天好涷,所以比佢著左返學

原帖由 fongbonnie 於 09-10-30 13:27 發表
大家買咗冬季校服/運動服未? 上次返學校出席活動時吾醒起要買運動服, e+都唔知請老師幫忙買咩size好。原本諗住月尾先至換季, 慢慢買校服都唔遲, 點知天氣突然轉冷, 想自行換季都唔得, 真失策。 ...

作者: fongbonnie    時間: 09-11-3 15:21

囡囡夏季嗰套係中碼(褲太緊, 買咗無得換)同大碼(件衫大咗d), 所以e+都係諗買中碼或大碼(但無試過)。我打電話去學校問咗價錢, 應該會試吓買中碼, 因為怕大碼衫袖太長。

原帖由 ashiralam 於 09-11-3 14:44 發表
我上星期已經買左,我覺得買中碼好d,佢地D細碼同中碼差唔多。今天好涷,所以比佢著左返學

作者: ashiralam    時間: 09-11-5 17:12     標題: 和平天使貼紙簿不見了

這幾天和平天使貼紙簿沒有帶回家,是否老師KEEP 住?
你們是否一樣 ?
我怕她唔見左
作者: lamsylvia2004    時間: 09-11-5 22:07

HEHE, 我係隔離幼光班架, 我都有問老師, 老師話係收起了和平小天使貼紙簿, 下週才交回小朋友, 不用擔心.

原帖由 ashiralam 於 09-11-5 17:12 發表
你們是否一樣 ?
我怕她唔見左

作者: fongbonnie    時間: 09-11-6 14:56

其實我之前都有留意到下個階段喺由下星期開始,中間有個空檔期,我有問囡囡係咪老師無派,佢話係,咁咪信佢囉。

原帖由 ashiralam 於 09-11-5 17:12 發表
你們是否一樣 ?
我怕她唔見左

作者: fongbonnie    時間: 09-11-6 15:02

囡囡呢排喺屋企會突然興起唱歌,又叫我跟住唱,但佢d音準又好似差d,我淨係聽到歌詞(大部份啦),都唔知點跟住唱。
作者: ashiralam    時間: 09-11-6 18:13

兩位媽媽,唔該曬

原帖由 fongbonnie 於 09-11-6 14:56 發表
其實我之前都有留意到下個階段喺由下星期開始,中間有個空檔期,我有問囡囡係咪老師無派,佢話係,咁咪信佢囉。

作者: ashiralam    時間: 09-11-6 18:14

兩位媽媽, 唔該曬

原帖由 fongbonnie 於 09-11-6 14:56 發表

作者: fongbonnie    時間: 09-11-10 00:56

你吔有無做刷牙紀錄呀?零食袋呢個idea真係幾好,但執行上要小小時間適應。上次聽完老師介紹,仲以為個袋會連埋小冊子一齊派,但又唔見喎。係咪漏咗?抑或要自己準備?
作者: ashiralam    時間: 09-11-10 15:56

本書星期一唔小心比左學校,希老師識放番入書包到喇。
我同囡囡星期六已經開始左呢個活動,不過叫佢自己刷,佢好敷衍去做,跟住同我講ok la。
作者: ashiralam    時間: 09-11-10 15:57

個dvd + 刷牙書有講點樣用架,你可以睇睇

原帖由 fongbonnie 於 09-11-10 00:56 發表
你吔有無做刷牙紀錄呀?零食袋呢個idea真係幾好,但執行上要小小時間適應。上次聽完老師介紹,仲以為個袋會連埋小冊子一齊派,但又唔見喎。係咪漏咗?抑或要自己準備? ...

作者: Emilyleung    時間: 09-11-10 23:45

原帖由 fongbonnie 於 09-11-10 00:56 發表
你吔有無做刷牙紀錄呀?零食袋呢個idea真係幾好,但執行上要小小時間適應。上次聽完老師介紹,仲以為個袋會連埋小冊子一齊派,但又唔見喎。係咪漏咗?抑或要自己準備? ...

個袋連冊子已一齊派發了!
作者: fongbonnie    時間: 09-12-6 00:41

我已經問老師攞番嗰袋喇,不過就無用到。囡囡平時都好少食零食,e+我吔再留意吓比佢食嘢o既次數,都唔係咁難做到。

原帖由 Emilyleung 於 09-11-10 23:45 發表

個袋連冊子已一齊派發了!

作者: fongbonnie    時間: 09-12-28 00:24

聖誕聯歡好好玩嗎?有無收禮物呀?囡囡嗰個weekend開始病,最終都係返唔到學,我吔連第二日個全家旅行都要取消,佢e+都仲成日提住話要報佳音,好可惜,但無辦法啦。
作者: ashiralam    時間: 09-12-29 17:59

囡囡好開心,有小小的禮物收﹐總有第一次收聖誕卡。
之後自己屋企人開聖誕聯歡會,規模當然無學校甘大,佢以為所有聖誕聯歡會都會好似學校甘。真攪笑。
作者: fongbonnie    時間: 10-2-4 17:05

噚日課室搞大掃除/布置,囡囡話要帶玩具掃把,但我吔無,佢有d唔開心,結果連揮春都唔肯帶。

聽聞我吔班會搞旅行,唔知會係幾時同去邊呢?隔離班好似去咗山頂。
作者: ashiralam    時間: 10-2-12 17:51

參加左新年親子活動,囡囡好開心,玩到唔想走。
多謝各位老師和家長義工的幫忙,你地一定好辛苦喇!!!
但真係攪得好好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5