教育王國

標題: 怕怕 PLAYGROUP [打印本頁]

作者: lsftsang    時間: 09-10-27 15:41     標題: 怕怕 PLAYGROUP

阿 B 而家十一個月,近日第一二次上 PLAYGROUP 好唔鐘意同陌生人玩,想走和大喊,但平時去街些大人小朋友撩他玩又唔見他好抗拒,唔知點解和是否正常?THX。
作者: sandydy    時間: 09-10-27 16:28

正常ga, 我囝囝返第一堂都係咁,都第二,三堂開始好d啦..唔好放棄呀..有用ga..
作者: lsftsang    時間: 09-10-27 16:32

咁同帶他出多些街認識多些陌生人有何分別?PLAYGROUP 其實學唔學到野?THX。
作者: msbeauty    時間: 09-10-27 16:43

會唔會太細就開始上playgroup呢?  據聞最適合的年齡是1.5-2歲喎....
作者: lsftsang    時間: 09-10-27 17:07

PLAYGROUP 其實有甚麼野學?THX.
作者: nicolandavy    時間: 09-10-27 22:56

我個B都係十一個月左右開始去上BABY GYM, 初頭果幾堂佢同你BB一樣, 好怕陌生人, 又唔肯玩, 有一次仲喊到上左十分鐘就要走人. 而家上左兩個月, 都有七八堂, 情況已經大有改善, 佢會開始撩其他小朋友同家長玩, 所以唔好放棄呀, 我覺得PG係一個俾BB開始發展佢SOCIAL SKILL 既地方. 試諗下如果佢一開始就要佢快N1/K1, 佢會有幾唔適應~~~

加油啦~~~
作者: Kellyto    時間: 09-10-28 10:12

作者: PINK07    時間: 09-10-28 14:27

請問蒙特playgroup在那兒可讀呢, 請pm給我, 可以嗎,
謝謝。
作者: bb0826    時間: 09-10-28 16:53

原帖由 Kellyto 於 09-10-28 10:12 發表
我覺得視乎上什麼playgroup, 我小朋友18個月開始上蒙特梳利playgroup, 事事都要落手落腳做, 老師說小孩天生透過感官學習, 訓練他感官的敏銳度之餘還讓他學習自理能力, character building, etc
不知自己是否中了蒙特 ...

Where is the playgroup? Can u share with me & pm me the information? Tks.
作者: Kellyto    時間: 09-10-28 17:49

作者: Kellyto    時間: 09-10-28 17:51

作者: isahong2002    時間: 09-10-28 23:55

could u mind giving me your playgroup's address? pls pm to me.
作者: appdee    時間: 09-10-29 08:44

請問蒙特playgroup在那兒可讀呢, 請pm給我, 可以嗎,
謝謝。
作者: 梓梓    時間: 09-10-29 12:30     標題: 回覆 7# Kellyto 的文章

Please send me the playgorup address & tel. no.  Thx.

My e-mail address :
[email protected]
作者: peggy8422    時間: 09-10-29 19:49

二者的分別是,
第一個, 你同佢去多啲街,真的見的人多了, 但係這只是單方向的發展,而且沒有溝通的機會,但係你返playgroup有好多小朋友, 而且老師也會比好多機會佢同其他小朋友一齊玩, 一齊食小食及一起坐底聽故事, 同返學一樣, 佢不喜歡返playgroup可能佢對這個地方沒有安全感, 你不訪比佢去到自己在課室內走動, 等他可以觀察課室是一個好安全的地方, 我估這個方法可以安定到他的情緒, 及你嘗試比他食完飽飽先去上堂, 可能又會好啲的, 如果佢今堂比上一堂好你一定要讚賞佢, 這樣他先知道這樣做法是對的
作者: lsftsang    時間: 09-10-29 23:25

Please PM me 蒙特梳利 PLAYGROUP. Thx.
作者: nic_bb    時間: 09-10-30 00:31

我都好想知邊間PLAYGROUP呀,可否PM埋我呀,THX!
作者: omingsze    時間: 09-10-30 13:31

pls e-mail to me : [email protected]

蒙特梳利 PLAYGROUP
作者: helloting    時間: 09-10-30 14:30

Please send me the playgorup address & tel. no.  Thx.

作者: hoihoima    時間: 09-10-31 00:29

nicolandavy, can you please tell me where is Baby Gym?  Thank you!

原帖由 nicolandavy 於 09-10-27 22:56 發表
我個B都係十一個月左右開始去上BABY GYM, 初頭果幾堂佢同你BB一樣, 好怕陌生人, 又唔肯玩, 有一次仲喊到上左十分鐘就要走人. 而家上左兩個月, 都有七八堂, 情況已經大有改善, 佢會開始撩其他小朋友同家長玩, 所以唔 ...

作者: Kellyto    時間: 09-10-31 12:15

作者: carkey    時間: 09-10-31 12:33

Please PM me 蒙特梳利 PLAYGROUP. Thx.
作者: SEPA    時間: 09-11-1 21:04

我都好想知邊間PLAYGROUP呀,可否PM埋我呀,THX!
作者: iriscron    時間: 09-11-4 22:36

原帖由 Kellyto 於 09-10-31 12:15 發表
pm / sent e-mail to all of you already
希望對你們有幫助吧=)

Hi!pls pm me PG detail, thx~
作者: angelyeung007    時間: 09-11-5 12:02

謝謝。
作者: bee918    時間: 09-11-5 14:00     標題: 回覆 10# Kellyto 的文章

pls PM me info on 蒙特梳利 PLAYGROUP
Thanks!
作者: cake123    時間: 09-11-6 01:19

作者: cherry_bird    時間: 09-11-6 10:32

pls PM me  蒙特梳利 PLAYGROUP
Thanks!
作者: Kellyto    時間: 09-11-6 13:04

作者: garykokk    時間: 09-11-6 14:35

原帖由 cake123 於 09-11-6 01:19 發表
我都有間playgroup可以介紹俾大家,都幾好家,又開心又學到野,小朋友都有進步家!如果大家想要資料,我可以email俾大家!

please pm me, thanks !
作者: garykokk    時間: 09-11-6 14:36

原帖由 Kellyto 於 09-11-6 13:04 發表
已經pm了大家, 希望對各位有幫助吧!

please pm me too, thanks a lot !
作者: fatpam    時間: 09-11-6 21:20

My boy cried for 1 hour. I was really crazy. But I asked my maid to leave and did the activities with him.

After serveral lessons, he suddenly stopped crying. So just let your kid to try and make friends with the others.   
作者: jswms    時間: 09-11-10 01:21

yes, 我兩個仔18個月就返playgroup, 第一二堂時都係cry足1hr, 之後我每日都同佢講星期幾再去返學, 仲話返學好開心, 每日都講十幾廿次, 令到佢入左腦, 果然佢真係無cry, 真係好有效嫁, 大家可以試下

原帖由 fatpam 於 09-11-6 21:20 發表
My boy cried for 1 hour. I was really crazy. But I asked my maid to leave and did the activities with him.

After serveral lessons, he suddenly stopped crying. So just let your kid to try and ...

作者: kit_hangwong    時間: 09-11-10 15:51

原帖由 cake123 於 09-11-6 01:19 發表
我都有間playgroup可以介紹俾大家,都幾好家,又開心又學到野,小朋友都有進步家!如果大家想要資料,我可以email俾大家!

Can u pm me, thanks.
作者: kit_hangwong    時間: 09-11-10 15:52

I'm also interested in it.  Can you pm me some information about this, thanks.
作者: hungredred11    時間: 09-11-10 16:58

pls PM me info on 蒙特梳利 PLAYGROUP
Thanks!
作者: mic115    時間: 09-11-11 21:52

plz PM me the info plz...... thx
作者: natalie_lee1010    時間: 09-11-12 09:30

我都想知呀,pm埋我啦,thx
作者: roynlorraine    時間: 09-11-12 16:04     標題: 回覆 7# Kellyto 的文章

請問可否也email給我到[email protected]
另外, 請問係咪都要18個月才可開始呢?
thxthx
作者: concentrator    時間: 09-11-12 16:50

Hello cake123,

Could you pls PM me please? Thanks a lot!
作者: Fishlo    時間: 09-11-13 00:49

原帖由 Kellyto 於 09-11-6 13:04 發表
已經pm了大家, 希望對各位有幫助吧!

我估我個女上個間可能同你小朋友間係同一間黎 (係渣 街?)

但亞女上咗6堂, 爸爸同工人姐姐都覺亞女比以"yea"咗, 而家喊親都尖叫(因佢班上有個同學仔係咁, 吾知係咪copy him), 而且佢吾定嘅性格冇改善還比以前更差, 以前我地同佢睇書, 佢會坐定定, 而家走黎走去.

爸爸話吾好再比亞女讀喎, 我都有此打算, 因為本人冇打算比亞女讀國際學校, 怕佢上慣此theory playgroup, 難以銜接本地課程, 因為兩者太大分別啦!

你有咩意見呀?
作者: Kellyto    時間: 09-12-18 11:26

作者: Kellyto    時間: 09-12-18 11:28

作者: Kellyto    時間: 09-12-18 12:16

作者: caterpillar08    時間: 09-12-18 12:23

pls PM me the playgroup info. many thanks
作者: BBB媽咪    時間: 09-12-18 17:18

please pm send the info.  Thanks!
作者: oh_baby    時間: 09-12-19 13:54

原帖由 Kellyto 於 09-10-28 17:51 發表
在銅鑼灣, 資料已pm你, 希望對你有幫助!

可唔可以pm我呀?thanks!
作者: ykwah    時間: 09-12-19 23:31

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5