教育王國

標題: 如果連2nd in都無機會,你還會去叩門嗎? [打印本頁]

作者: sunnygirl    時間: 09-10-19 16:40     標題: 如果連2nd in都無機會,你還會去叩門嗎?

小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間?
作者: CHP    時間: 09-10-19 16:45

相信小朋友實力. 去試下叩門! 努力.
作者: ShinTeresa    時間: 09-10-19 16:46

都會try下既 米show多d 成意出黎
原帖由 CHP 於 09-10-19 16:45 發表
相信小朋友實力. 去試下叩門! 努力.

作者: 召藥師    時間: 09-10-19 16:58

唔好諗得唔得,起碼自己盡左力先。
作者: wootaitai    時間: 09-10-19 17:05

作者: wunma    時間: 09-10-19 17:07

作者: ziyi    時間: 09-10-19 17:08

try....may be have 0.00000001% chance
but not try......sure 100% no chance

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 16:40 發表
小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間? ...

作者: CHP    時間: 09-10-19 17:18

冇人知chance有幾大.

原帖由 ziyi 於 09-10-19 17:08 發表
try....may be have 0.00000001% chance
but not try......sure 100% no chance

作者: judy    時間: 09-10-19 17:20

原帖由 ziyi 於 09-10-19 17:08 發表

我又唔係咁講,連0.0000001%都争取,會唔會搞到自己好緊張呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-19 17:20

agree, 點都要試, 最後得唔得都對得住自己
(就算唔得, no harm丫, 佢又唔識你, 唔駛怕羞wor!)
原帖由 ziyi 於 09-10-19 05:08 PM 發表

作者: Hinbabyma    時間: 09-10-19 17:31

想知有無家長有此經驗, 第一輪都入唔到, 但係叩門成功而入讀????
我都有好想知? 宜家間間小學都收千多份申請, 可入第二round都400-500, 取錄只得百幾, 仲有幾百人waiting list.....

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 16:40 發表
小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間? ...

作者: JKTL    時間: 09-10-19 17:33

如果我小朋友間間小學都唔收

我會去扣門
試下無仿

作者: jeremyphlam    時間: 09-10-19 17:44

I'll try, no harm, right ?
作者: sunnygirl    時間: 09-10-19 18:00

咁如果叩,應該幾時去叩呢?

等人地 2nd in 完後?出年七、八月塵埃落定後?
作者: ziyi    時間: 09-10-20 11:10

據在其他BK的資料顯示,很多家長是一知道唔ok時,已經去叩門,等學校知道你真的很喜歡她們,很有誠意

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 18:00 發表
咁如果叩,應該幾時去叩呢?

等人地 2nd in 完後?出年七、八月塵埃落定後?

作者: ziyi    時間: 09-10-20 11:17

1. , 0.0000001%只係形容機會是少,但唔爭取,就一定沒有機會
2. 有那個家長對小朋友升小一,升中一而未有肯定offer唔緊張啊,只差大定小,同時間,盡量只緊張在自己,唔好影響及小朋友
好像我的囡囡現在是K2,為什麼現在開始看資料, ,一句講晒,15分,自行派位,心儀的一定沒有太大機會,而也可以負擔部份DSS或private的情況下,當然去多了解一下啦
你話唔緊張,講俾你聽,你都唔信啦

原帖由 judy 於 09-10-19 17:20 發表

我又唔係咁講,連0.0000001%都争取,會唔會搞到自己好緊張呢?

作者: bb108    時間: 09-10-20 11:23

what documents need when 叩門? If i write a letter to principal, do i need to submit the letter by hand or just send the letter with envelope to principal?
作者: G-Ma    時間: 09-10-20 11:57

如果係自己好心儀既學校我一定會任何方法都試下, 唔試真係唔知得唔得, 世事無絕對, 有時誠意可能真係會令學校改變心意, 唔好話一定收啦, 比多次機會再in都好呀.
作者: wunma    時間: 09-10-20 12:27

作者: pppp41    時間: 09-10-20 12:45

點解唔叩門...這裡好多家長都係叩門成功的.
小朋友已經在interview上已經輸了(sorry, 用這比較強烈字眼)第一場, 現在是第2場比賽...比家長耐心,堅持.
為什麼要將第一次interview看成終點, 花了那麼多時間準備,報名,做profile,帶小朋友interview, 等結果.....這些所有家長都盡力去做, 那為什麼不可以繼續下去, 整個過程就是interview, 等結果, 寫信, 叩門, 再叩門.....如果有一家長告訴你她交完表不去interview, 你會說她未完成找學校程序.  同樣, 你都未完成整個程序. 盡力去叩門. 直到找到一學校為止. 機會是留給有準備及盡力的人.

作者: wootaitai    時間: 09-10-20 12:49

作者: pppp41    時間: 09-10-20 12:53

不同人有不同方法, 有寫信,有親身去學校,有經朋友介紹, 有的3樣都去做. 總之"無所不用其技", 最重要是合法.

至於時間, 一定是越早越好. 最好是一出結果就去叩.

作者: CFaHB    時間: 09-10-20 13:03

叩啦 ~

世事如棋 ~
作者: wootaitai    時間: 09-10-20 14:17

作者: LS+MCS    時間: 09-10-20 14:31

Why not ? No harm to try !
作者: pineapple0983    時間: 09-10-20 14:34

叩門一定要做,唔叩就一定冇位,但係叩就仲有希望。
而家小學學位根本太多,如果唔係都唔會殺校喇。話唔定你叩嗰間學校啲學生比第二間收左,放棄左個位,咁你咪有機會囉。總之唔到最後最後最後,都唔好放棄。
將來你講番比D細路聽,因為你怕失禮、怕麻煩而放棄左同佢地爭取,作為父母,你點面對佢地?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-20 14:37

我試過! 上學校check返放學時間, 搏下見到校長/副校長lor! 試過搏到, 親手遞+死纏爛打, 試過搏唔到, 去校務處交lor......

亦試過交份portfolio去間學校(無公開收生的), 俾門口嬸嬸黑面對待...........咁咪算lor, 無下次
原帖由 wootaitai 於 09-10-20 12:49 PM 發表
sorry - silly question here...

does everybody go tjere and "knock on the door" physically/ literally?

or its just writing/ sending in stuff....

作者: wunma    時間: 09-10-20 14:44

作者: pppp41    時間: 09-10-20 15:23

原帖由 wunma 於 09-10-20 14:44 發表
在比賽場上, 八強都入唔到但係都要挑戰四強, 係不自量力.
...

這thread是說叩門"還要"去叩門嗎.  小朋友interview失準機會好大, 因為係小朋友.  至於是不是不自量力, 那是另一問題, 我一直都認為要了解自己小朋友能力, 再去選適合程度的學校.  如果你要討論"不自量力", 煩請你開另一個thread. 不要由一個問題引申去引申去另一個問題.
作者: wunma    時間: 09-10-20 15:44

作者: aa120520    時間: 09-10-20 15:49

Well, depends on which school. Moreover, try, no down side. Right?
作者: pppp41    時間: 09-10-20 15:50

原帖由 wunma 於 09-10-20 15:44 發表
你唔明, 無論小朋友有冇失準, 學校眼中你連2nd in 都冇機卻來叩門, 雖然誠意十足卻是不自量力.

相反, 煩請你開一個topic, 教人點去了解自己小朋友能力來選校. 6歲左右的小朋友, 能力上究竟有多大分別呢?
...

既然你已經判了小朋友死刑, 還討論什麼.  對不起, 我沒能力亦沒知識怎去選校或判定小朋友成敗.  幫不到你了.  我只是一個叩門成功的普通家長.

作者: G-Ma    時間: 09-10-20 15:56

其實成個收生時間係好長, 一直到明年8月都仲係收緊生, 咁係呢大半年既時間, 每個小朋友都會有不同程度既進步同領悟.  如果可以爭取到另一次既interview難保小朋友會有好既表現.

有d學校好似陳守仁咁, 佢地都會有第二輪收生, 咁第一輪唔收既仲可以明年第二輪再試.  有d學校無咁既安排, 唯有家長自己去叩門爭取lor, 好多學校都鍾意有熱誠既家長, 將來家校合作都會融洽d.  我有朋友試過開左學2個月之後(11月)叩門成功, 插到入小一.
作者: traeh    時間: 09-10-20 15:59

其實2nd int都無去叩門, 機會真係好微, 不過如果唔做, 將來又係後悔, 覺得自己無做嘢的話, 咁不如去叩吓門, 免得以後有個心結. 算係了咗件心事.

當然, 又睇你叩乜嘢學校, 我識得有小朋友一直無報私校直資, 6月大抽獎放榜至知派到第七八九位, 阿媽至急急同佢去考私校, 同時去拍表格上頭幾位的官津校門. 間私校唔算好熱門, 但係辦得好好, 都有offer畀佢.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-20 16:03

去公司見工, 除左睇applicant既能力, 仲會睇佢地mind set, 係咪fit in到公司culture等等, 唔係一下俾份assignment佢做, 做得最好就一定請
搵學校一樣, 除左小朋友能力, 學校會睇埋家庭配合, that's why有樣野叫叩門, 無非係俾另一個方法家長去俾學校了解家長睇法
試左, 唔一定得, 唔試, 就一定唔得, 有心有毅力去試已經係competitive advantage啦
原帖由 wunma 於 09-10-20 02:44 PM 發表
在比賽場上, 八強都入唔到但係都要挑戰四強, 係不自量力.

當然有家長叩門成功的, 看叩哪間學校. 很懷疑有否連2nd in都冇份卻能成功的個案, 如有, 請告知.

...

作者: tracytang    時間: 09-10-20 16:04

Agree!!!

原帖由 pppp41 於 09-10-20 12:45 發表
點解唔叩門...這裡好多家長都係叩門成功的.
小朋友已經在interview上已經輸了(sorry, 用這比較強烈字眼)第一場, 現在是第2場比賽...比家長耐心,堅持.
為什麼要將第一次interview看成終點, 花了那麼多時間準備,報名, ...

作者: aa120520    時間: 09-10-20 16:04

原帖由 wunma 於 09-10-20 15:44 發表
你唔明, 無論小朋友有冇失準, 學校眼中你連2nd in 都冇機卻來叩門, 雖然誠意十足卻是不自量力.

相反, 煩請你開一個topic, 教人點去了解自己小朋友能力來選校. 6歲左右的小朋友, 能力上究竟有多大分別呢?

...

Well, although you are senior people right here. Also you may a female. May I say your 'wording' are really suck & have logical problem.

6 years kid, there are big different. Clever, smart, naughty, active, quiet, silly (sorry), etc. How come no different? As his/her parent, you should know much of their kid. On the other hand, just like (not a good sample) 高錕在發明光纖後40多年才獲得諾貝爾獎,是否太遲?

No second interview not equal to no chance plus the kid is not fit to the school.

Or may I ask how you can have a few minutes interview to know very detail on every kid?
作者: shiuchen    時間: 09-10-20 16:04

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-20 16:03 發表
去公司見工, 除左睇applicant既能力, 仲會睇佢地mind set, 係咪fit in到公司culture等等, 唔係一下俾份assignment佢做, 做得最好就一定請
搵學校一樣, 除左小朋友能力, 學校會睇埋家庭配合, that's why有樣野叫叩門, ...

作者: pineapple0983    時間: 09-10-20 16:22

有D人未做一樣嘢就肯定左唔得,厘D人註定係失敗者,永遠活係後悔當中;覺得自已唔得係因為運氣唔夠人好。
小學收生到出年7、8月先關鍵,好多都係嗰時先定;根本而家唔駛諗咁多,叩左番黎先再慢慢揀喇。
作者: wunma    時間: 09-10-20 16:41

作者: judy    時間: 09-10-20 17:51

高錕在發明光纖後40多年才獲得諾貝爾獎,是否太遲?

高錕發明了光纖,第一年,佢發現不得諾貝爾獎,是否有去叩門?第二年、第三年,...,是否要叩40次門?

以前,久不久有人寄信給校長、到学校等校長,校長緊係感到驚喜興鼓舞啦,但現在,咁多人咁做,佢唔覺得厭倦么?

做父母,當然想讓子女讀好学校。但放鬆一點,我不相信咁着緊学位的人精神狀態會輕鬆正常,會對子女沒有影响。

啲人成日話依家讀書難,其實,點會哎?家長咁緊張,孩子又怎能放鬆受教呢?放鬆啲!與其諗住點叩門,不如花的精神同孩子讀多两本書。
作者: YYB    時間: 09-10-20 17:57

加油﹑努力,世事無絶對,希望在明天,成功與否睇你會否把握每一個機會,唔好比自己同小朋友咁大壓力。
作者: wunma    時間: 09-10-21 08:55

作者: rabbitpiggy    時間: 09-10-21 09:35

舊年, 我老公有一同事的囡囡在冇second in 下成功入了一間幾多人識和學費幾貴的私小.  她是在lucky draw 後, 學校call 佢地再去in 的, 跟住就收左, 現在在此校讀緊P1.
作者: rabbitpiggy    時間: 09-10-21 09:39

在BK, 我亦見有一家長說及當年自已申請某DSS兩次都FAILED, 因為當年此DSS 是一年有兩次收生的, 如第一次FAIL, 可以申請二次.   但最終都能叩入此DSS, 現在在此DSS好似讀緊P3
作者: wunma    時間: 09-10-21 09:41

作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-21 09:48

試試無妨, 費事後悔 <-- 對, 就係咁簡單, 叩門從來唔係易事, 不過大家都唔好想得太複雜了
原帖由 wunma 於 09-10-21 08:55 AM 發表
叩門即係求學位咁解, 點解講到咁複雜? 你認為叩門學校就會睇到家庭配唔配合? 君不見網上大把人問點寫叩門信, 點整profile, 你認為呢個會係一個比學校了解家長睇法既方法, 實在太天真了. 所謂first in second in, 無非係scan完一輪又一輪, 篩剩哪些, 校長重有冇興趣去了解你呢?

好簡單, 有份2nd in而無offer 的會叩門, 在waiting list 的又會博一博叩門, 個個都有誠意架啦, 你係校長, 會見邊個?  

我有兩個細路, 兩個都係升小一叩門成功, 都算有經驗. 大家意見唔同, 可以比樓主參考. 如果話試試無妨, 費事後悔, 咁就無野好講啦, 只怕希望枉放.

作者: rabbitpiggy    時間: 09-10-21 09:51

原帖由 wunma 於 09-10-21 09:41 發表
私立學校, 收費又幾貴, 又冇2nd in 都收, 我估係音小, 對嗎?

不是音小, 本身音小一年收兩次生, 但就只有FIRST IN, 沒有SECOND IN 的.

我不在此說校名出來, 免得影響到別人
作者: wootaitai    時間: 09-10-21 09:55

作者: ziyi    時間: 09-10-21 10:07

私校及要交學費的不在討論範圍
但只有要交學費的DSS及私校才需要面試
官校及津貼是不需要面試的,第一輪只計分,第2輪大抽獎
派唔好才叩門

如果有得罪,請原諒,但我想說的是貴與平的標準是因人而定
不計算背後的支出如午餐/課外活動等,私小不一定貴過DSS
像St. Paul Convent 在3000元以下
但SPCC則超過5000元
當然普遍來說,DSS是較私小平

原帖由 wunma 於 09-10-21 09:41 發表
私立學校, 收費又幾貴, 又冇2nd in 都收, 我估係音小, 對嗎?

因要交學費, 不是我在始討論的範圍內, 除了少數很top的私立及直資小學除外.

作者: wunma    時間: 09-10-21 10:26

作者: baekdoosan    時間: 09-10-21 10:42

it is worth trying only if you have connections.
作者: charlottechan    時間: 09-10-21 11:04

if I really love that school, I'll may knock the door.  
Once you have made up your mind, do it quickly.
2nd interview is forthcoming.
作者: ziyi    時間: 09-10-21 11:56

No welcome, 其實叩門這事沒有什麼大不了,最重要是替小朋友找最適合的學校,而如果最適合沒有offer,或過不了first round interview, 我覺得可嘗試叩門
但就無謂間間叩啦,會令小朋友太緊張

原帖由 wunma 於 09-10-21 10:26 發表
多謝指正. 你說得對, 只有私校及直資才可面試. 受歡迎與否和平貴無關, 而面試中冇份2nd in的受歡迎名校, 能叩門成功又不靠人事的, 真的未聽過.

我腦內的叩門, 都是津貼學校, 是放榜後的事, 因為早叩, 學校唔會理你 ...

作者: wunma    時間: 09-10-21 12:03

作者: childrenfirst    時間: 09-10-21 12:31

i think the chance of success is slim (if you could not enter to the 2nd in), of course there always exception in life, esp. if y have connections!

But if for the purpose of No Regret, it always worth to do it but don't get too disappointed.
作者: wootaitai    時間: 09-10-21 13:47

作者: woman    時間: 09-10-22 10:14

你好忙?浪費唔起呢d時間?

為左小朋友,一定要試! 當年我小朋友第1 round 已經出局,我就開始寫信,不斷寫,寫完一封又一封,直至到差不多開學先等到offier,為左自己小朋友,你地唔可以灰心,就算機會幾微,都要堅持,要努力呀

作者: coachnewspaper    時間: 09-10-22 13:15

十分同意!!!!!
原帖由 judy 於 09-10-20 17:51 發表

高錕發明了光纖,第一年,佢發現不得諾貝爾獎,是否有去叩門?第二年、第三年,...,是否要叩40次門?

以前,久不久有人寄信給校長、到学校等校長,校長緊係感到驚喜興鼓舞啦,但現在,咁多人咁做,佢唔覺得厭倦么?

做父母,當然想讓子女讀 ...

作者: wootaitai    時間: 09-10-22 16:11

作者: greenpea    時間: 09-10-23 10:34

純屬個人意見~
(不喜勿插)
你去學校叩門,學校好自然就會 check 反小朋友 first in 時既分數同表現嚟決定比唔比多次機會,好多家長都會叩門,邏輯當然係入得到 second in 的會排在只有 first in 的前,機會之微自己想像。

但我都會叫你去叩門,即使今次唔得,都可以為日後再去考插班留下誠意!

GOOD LUCK

作者: ziyi    時間: 09-10-23 11:35

昨天,囡囡學校派了一份親子遊戲棋,講好行為,不好的行為
好行為當然會獎勵向前行,相反的當然向後退
好行為其中2樣是恆心,努力以赴

所以其實講到尾,有一些人是會計算cost and benefit的,那自然覺得無謂花時間去做一些機會不大的事 - 叩門
但有一些人卻抱住永不放棄,成功靠住努力恆心去爭取那不大的機會

所以沒有對與錯,但你想以身作則教導小朋友是什麼?

以我來說,雖然工作上我是面對數字,做決定是based on cost and beneift,但作父親的我會去叩門

原帖由 greenpea 於 09-10-23 10:34 發表
純屬個人意見~
(不喜勿插)
你去學校叩門,學校好自然就會 check 反小朋友 first in 時既分數同表現嚟決定比唔比多次機會,好多家長都會叩門,邏輯當然係入得到 second in 的會排在只有 first in 的前,機會之微自己想像。

但我 ...

作者: wunma    時間: 09-10-23 12:06

作者: wootaitai    時間: 09-10-23 12:14

作者: ziyi    時間: 09-10-23 12:27

agreed that increase the chance

原帖由 wunma 於 09-10-23 12:06 發表
hi,

對於叩門, 有些心德分享.

記得當年同囡囡放榜後去叩一間津貼小學, 這間小學, 在電腦派位裡我排在第四位的. 校長親自面見了囡囡後, 就即時收了. 校長後來對我說: 你知道嗎? 最近日日都有好多家長在門外求見; 同 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5