教育王國

標題: 聖瑪加利2nd interview [打印本頁]

作者: hatfield    時間: 09-10-12 22:46     標題: 聖瑪加利2nd interview

我想問吓, 第二輪interview之後個程序係點?  幾耐會知道結果?  仲會唔有第三輪?

thanks.
作者: surewin    時間: 09-10-12 22:48

今早都收到囝囝可以2nd interview, 也想知道以上問題啊?
作者: kiss'bb    時間: 09-10-12 23:06

請問你們第一輪面試係幾時in?
我小朋友30/9 in,家陣都未有消息
作者: hatfield    時間: 09-10-12 23:13

我係9/29.
作者: kiss'bb    時間: 09-10-12 23:19

原帖由 hatfield 於 09-10-12 23:13 發表
我係9/29.

希望你小朋友面試成功

原來我和你小朋友第一輪面試只係相差一日,如果呢個星期收唔到電話,睇怕都係無乜機會啦!
作者: kakaloklok    時間: 09-10-12 23:21

[quote]原帖由 hatfield 於 09-10-12 22:46 發表
我想問吓, 第二輪interview之後個程序係點?  幾耐會知道結果?  仲會唔有第三輪?

各位團友 :

我喺8月23日交表, 即日安非月8月26日第一次面試,
係9月2日收電話(手提) 約9月6日第二次面試.
9月17日收到信通知被取錄.

第二次面試內容如下:

首先,小朋友自己跟職員進入會議室, 由一位副校及英文科主任接見, 大約10-15分鐘, 職員會叫家長進入會議室, 一齊由校員接見.
副 : xx媽咪, 我有啲擔心你小朋友啲中文喎
我: 點解呢 ?
副: 頭先, 我用中文問小朋友, 佢答答吓都用返英文回覆, 係咪好細個已用英文溝通呀 ?
爸: ...係呀, 佢講中文有啲怪怪地...
副:..哦...唔怪之得啦, 咁樣...我地會比較擔心中文嗰方面...
我: ...(徐徐地係個手袋攞出一張剛由幼稚園頒發的 "中文科學科獎") 其實我都有啲奇怪呀, 亞仔學校啱啱派咗成績 (因之前流錦停學, 開學後才補考) 佢仲攞咗班裡面中文科最好嗰個獎...
副: ...嘩...(即時o咀)咁呀...咁呀...(期間佢不停係張紙裡面  寫嘢) 咁...頭先問到小朋友, 問佢星期日, 你地帶佢去邊度玩, 佢凈係識講 swimming...咁...小朋友仲有無其他活動呀 ?
我: (帶引亞仔講, 平時星期日佢既活動)
仔:打hocky呀...
副 : ...(不停寫嘢係張紙仔度)...
亞仔 : ..(開始有啲不耐煩, 落咗chair, 行咗去 "抄"我個手袋 ,當時好驚佢攞我部手提出嚟話要打機, 好彩, 帶咗本圖書, 於是亞仔攞咗本圖書, 放係枱面自己睇....真係一額汗)
副 :...(表情, 好滿意,  雖然走開咗, 原來去"抄"本圖書睇)

最後, 由英文科老師, 講解吓學校編班情況, 制度, (有抜尖班..等等) 但係都未同你講收定唔收...

profile內有 :

1)學校成績表
2)學spanish cert (2-3年)
3)劍橋-15個盾
   (如果, 有呢張cert, 必入, 因呢間學校好buy)
其他嘢--無

第二次面試緊記 :

1)帶定小朋友鐘意既圖書 1-2本喺手袋
2)小朋友==不用刻意著得==老積
3)父母==一般 (恤衫+牛記也可)

以上資料都好詳細, 希望幫到各位團友啦 !!

努力, 加油 !!!

作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-12 23:30

My daughter 1st interview on 14/09, 2nd interview on 10/10.

原帖由 kiss'bb 於 09-10-12 23:06 發表
請問你們第一輪面試係幾時in?
我小朋友30/9 in,家陣都未有消息

作者: deyond    時間: 09-10-13 00:07

原帖由 hatfield 於 09-10-12 22:46 發表

thanks.

第二輪in完後一個月內會有信通知你是否被取錄?不會有第三輪interview.
作者: deyond    時間: 09-10-13 00:14

原帖由 kakaloklok 於 09-10-12 23:21 發表
[quote]原帖由 hatfield 於 09-10-12 22:46 發表

各位團友 :

我喺8月23日交 ...

資料好詳細呀...可惜我喺見到你呢d資料前已經做左second interview啦....請問你做完second interview一般要等幾耐先會收到通知取錄信架????
作者: FFK    時間: 09-10-13 09:49     標題: 聖瑪加利2nd interview

請問1st Interview, 是什樣? 會問乜呢?
THANKS.
作者: G-Ma    時間: 09-10-13 10:44

你仔仔係英文, 中文同西班牙文都有唔錯既成績, 呢點係smc好buy架, 學校比較注重language, 所以語文好既小朋友會易入d.

原帖由 kakaloklok 於 09-10-12 23:21 發表

各位團友 :

作者: hatfield    時間: 09-10-13 10:45

唔該哂, kakaloklok.

果封取錄信要求妳幾時去註冊?
有無要求妳放棄自行收生結果?
作者: flostangraphy    時間: 09-10-13 13:09

我小朋友都係30/9 in,家陣都未有消息....

原帖由 kiss'bb 於 12/10/2009 23:19 發表

希望你小朋友面試成功

原來我和你小朋友第一輪面試只係相差一日,如果呢個星期收唔到電話,睇怕都係無乜機會啦!

作者: ANC    時間: 09-10-13 13:15

kakaloklok

please check pm

thanks

各位團友 :

作者: lillymom    時間: 09-10-13 15:52

the vice-principal told us it's 1 month after second interview, but we got the acceptance letter 4 days later after the interview.

原帖由 deyond 於 09-10-13 00:14 發表

資料好詳細呀...可惜我喺見到你呢d資料前已經做左second interview啦....請問你做完second interview一般要等幾耐先會收到通知取錄信架????

作者: kakaloklok    時間: 09-10-14 04:13

原帖由 G-Ma 於 09-10-13 10:44 發表
你仔仔係英文, 中文同西班牙文都有唔錯既成績, 呢點係smc好buy架, 學校比較注重language, 所以語文好既小朋友會易入d.

...都係啱啱達標啫...(好彩, 好彩..)

作者: kakaloklok    時間: 09-10-14 04:16

原帖由 hatfield 於 09-10-13 10:45 發表
唔該哂, kakaloklok.

果封取錄信要求妳幾時去註冊?
有無要求妳放棄自行收生結果?

1)係9月17日收到信, 隻c6第二日就即刻叫我去學校註冊
   (信件內註明, 於9月26日之前要註冊, 否則當放棄)

2)有, 係註冊嗰日即刻簽埋consent放棄抽獎

作者: flostangraphy    時間: 09-10-14 10:01

dear kakaloklok,
thanks for the infos as well!

原帖由 kakaloklok 於 14/10/2009 04:16 發表

1)係9月17日收到信, 隻c6第二日就即刻叫我去學校註冊
   (信件內註明, 於9月26日之前要註冊, 否則當放棄)

2)有, 係註冊嗰日即刻簽埋consent放棄抽獎
...

作者: G-Ma    時間: 09-10-14 12:51

Welcome to our big family!!

原帖由 kakaloklok 於 09-10-14 04:13 發表

...都係啱啱達標啫...(好彩, 好彩..)

作者: mamay    時間: 09-10-14 13:02

May I know if the interview is conducted in Chinese or Eng?  Or both?
作者: hatfield    時間: 09-10-14 21:40

thanks, kakaloklok.

估唔到咁有效率!
作者: kakaloklok    時間: 09-10-14 22:47

原帖由 G-Ma 於 09-10-14 12:51 發表
Welcome to our big family!!

Thank you...see u there !!!

作者: kakaloklok    時間: 09-10-14 22:48

原帖由 hatfield 於 09-10-14 21:40 發表
thanks, kakaloklok.

估唔到咁有效率!

Your welcome la...

作者: kakaloklok    時間: 09-10-14 22:50

原帖由 mamay 於 09-10-14 13:02 發表
May I know if the interview is conducted in Chinese or Eng?  Or both?

Both of them...
my son ask me, they talk to him in spanish as well

作者: mcheung1    時間: 09-10-14 23:50

作者: kakaloklok    時間: 09-10-15 01:08

原帖由 mcheung1 於 09-10-14 23:50 發表

請問係咪已截止報名, 學費幾錢, 英華好d定聖馬加利好d,
因朋友話報但未報,唔知佢係咪遲了, 謝謝!!!

截止日期呢方面又不太清楚, 你可致電查詢..
英華好啲定係聖瑪好啲, 真係見人見智...
英華每年15,000
聖瑪每年29,000

當然早啲報梗係有著數
作者: spiderlily    時間: 09-10-15 07:32

mcheung1,

You friend may have to speed up.  As far as we understand, SMC would send acceptance letter to those  the school sees fit shortly after the interviews.  Unlike other DSSs, the school won't wait until they interview the last applicant and then decide who are to be accepted.

Hence, you may learn from this forum that some received the offer letter a few days after the 2nd interview.

原帖由 mcheung1 於 09-10-14 23:50 發表

請問係咪已截止報名, 學費幾錢, 英華好d定聖馬加利好d,
因朋友話報但未報,唔知佢係咪遲了, 謝謝!!!

作者: flostangraphy    時間: 09-10-15 10:49

agreed, i think it's far less than 80 places for P1 now.....

原帖由 spiderlily 於 15/10/2009 07:32 發表
mcheung1,

You friend may have to speed up.  As far as we understand, SMC would send acceptance letter to those  the school sees fit shortly after the interviews.  Unlike other DSSs, the school won't  ...

作者: cylokmum    時間: 09-10-15 11:24

我囡囡31/8 1st interview, 19/9 收到學校電話21/9 去2nd interview, 28/9 收到取錄信, 29/9 去留位
2nd interview時, 囡囡完成個人面談之後 (15 min, 主要用英文問家庭狀況, 課外活動等), 家長就一齊見與副校+主任, 最意外是她們問了一條時事題:

副: 你哋平時係咪好少同囡囡留意新聞?
答: 唔係呀, 間中有看新聞報告
副: 之前我問你囡囡, 知唔知ICC地盤發生意外, 有幾多個工人跌落嚟, 你囡囡答唔知
答: 係啊! 我哋冇講過呢個新聞比佢聽
副: 我問佢知唔知點樣可以防止在高空工作但唔趺落嚟, 你囡囡冇話用安全帶, 不過佢答"啲工人喺地下工作咪唔會跌落嚟"
之後副校笑笑口話"其實咁答都可以嘅, 不過你哋應該教佢留意多啲時事.......
最後主任講解班制, 學校注重modern language等等, 話一星期內收信, either accepted or waiting list

囡囡 portfoilio 有:
Self introductory letter
Records of ECA (dancing, music, drawing, speech and english playgroup)
Awards (school's academic award, good behaviour award, Trinity - Speech & Drama Intital Solo Distinction), she hasn't any Cambridge Cert or awards from external competitions.

另外多謝kakaloklok報料, 提我帶本書去2nd interview, 囡囡全程坐定定, 冇落過地下

regards,
作者: tinkerbell2004    時間: 09-10-15 13:14

We also had the 2nd interview yesterday.
The vice-principal told us that they would inform us in 1-month time.
It's really a long waiting time.
作者: emileleung    時間: 09-10-15 14:34

家長係唔係一定要用英文對答架 !

囡囡完成個人面談之後 (15 min, 主要用英文問家庭狀況, 課外活動等), 家長就一齊見與副校+主任, ... [/quote]
作者: cylokmum    時間: 09-10-15 14:43

Emileleung,

Parents answered in Cantonese.  But my daughter was asked in English mainly, and also PTH (in the 1st interview) and Cantonese (in the 2nd interview).

regards,
作者: mamay    時間: 09-10-15 14:56

原帖由 spiderlily 於 09-10-15 07:32 發表
mcheung1,

You friend may have to speed up.  As far as we understand, SMC would send acceptance letter to those  the school sees fit shortly after the interviews.  Unlike other DSSs, the school won't  ...

deadline is today
作者: Chincco    時間: 09-10-15 15:10

我囡囡1st in完左成個月, 我哋又無收到信話唔收, 但又無收到通知有2nd in,咁即係點呀 ? 有無人有相同的情況呀 ?
作者: flostangraphy    時間: 09-10-15 16:29

no news since 1st interview on 30th sept.....

原帖由 Chincco 於 15/10/2009 15:10 發表
我囡囡1st in完左成個月, 我哋又無收到信話唔收, 但又無收到通知有2nd in,咁即係點呀 ? 有無人有相同的情況呀 ?

作者: Chincco    時間: 09-10-15 16:35

原帖由 flostangraphy 於 09-10-15 16:29 發表
no news since 1st interview on 30th sept.....

我囡囡係9月9月in 架 ! 一d消息都無, 都唔知係點 ! 無2nd in都無法, 但起碼通知句掛 ! 1st in啲時候, 我囡囡仲話好easy架 !

作者: mcheung1    時間: 09-10-15 18:17

作者: goodboyg    時間: 09-10-15 19:14

原帖由 Chincco 於 09-10-15 16:35 發表

我囡囡係9月9月in 架 ! 一d消息都無, 都唔知係點 ! 無2nd in都無法, 但起碼通知句掛 ! 1st in啲時候, 我囡囡仲話好easy架 !

我仔仔係28/9 in,都未有消息,係米唔收12月細仔架,我仔話識答所有問題中英普及做動作,唔收都應早啲通知啦!我仔also Trinity-D
作者: hatfield    時間: 09-10-15 19:26

妳地帶果本portfolio係咪同交表時果本一樣?
作者: tinkerbell2004    時間: 09-10-15 19:37

My friend had attended the last briefing session and she told me that the school would select the child directly from the 1st interview if they were very bright.
Be relaxed, even the children don't have the 2nd interviews yet, they may still have the chance.

原帖由 goodboyg 於 09-10-15 19:14 發表

我仔仔係28/9 in,都未有消息,係米唔收12月細仔架,我仔話識答所有問題中英普及做動作,唔收都應早啲通知啦!我仔also Trinity-D

作者: Chincco    時間: 09-10-15 19:48

原帖由 goodboyg 於 09-10-15 19:14 發表

我囡囡都係12月細B, 可能真係細B啲關係, 早幾日同朋友講開, 佢哋都係咁話, 可能係細B啲關係喎 ! 如果真係咁......唉 !
作者: godblessbaby    時間: 09-10-15 22:07

原帖由 cylokmum 於 09-10-15 11:24 發表
副: 你哋平時係咪好少同囡囡留意新聞?
答: 唔係呀, 間中有看新聞報告
副: 之前我問你囡囡, 知唔知ICC地盤發生意外, 有幾多個工人跌落嚟, 你囡囡答唔知
答: 係啊! 我哋冇講過呢個新聞比佢聽
副: 我問佢知唔知點樣可以防止在高空工作但唔趺落嚟, 你囡囡冇話用安全帶, 不過佢答"啲工人喺地下工作咪唔會跌落嚟"
之後副校笑笑口話"其實咁答都可以嘅, 不過你哋應該教佢留意多啲時事.......+

對一個四,五歲大嘅小朋友係咪難咗d?!原來佢地搵緊"呢類小朋友"唔怪之得阿女唔得啦
作者: heison    時間: 09-10-15 23:23

聖瑪加利是不是深水步果間,佢地收生是否很長時間, 我 11/27才 Interview, 你地已經收到通知取錄, 我是否無望啦
作者: kakaloklok    時間: 09-10-16 01:35

原帖由 Chincco 於 09-10-15 19:48 發表

我囡囡都係12月細B, 可能真係細B啲關係, 早幾日同朋友講開, 佢哋都係咁話, 可能係細B啲關係喎 ! 如果真係咁......唉 !

未必呀...我個仔都係12月尾...尾到好尾...(差幾日變大仔)

因為不想浪費時間, 所以照俾佢做細 仔咋...
作者: kakaloklok    時間: 09-10-16 01:41

原帖由 cylokmum 於 09-10-15 11:24 發表
我囡囡31/8 1st interview, 19/9 收到學校電話21/9 去2nd interview, 28/9 收到取錄信, 29/9 去留位
2nd interview時, 囡囡完成個人面談之後 (15 min, 主要用英文問家庭狀況, 課外活動等), 家長就一齊見與副校+主任, ...

唔好客氣啦...

嘩...乜學校問埋你啲咁深既問題呀 ?...若果問我個仔, 大獲全...敗都似...

p.s.>>你女兒就好啦...學咁多
大家等住做同學仔啦

作者: kakaloklok    時間: 09-10-16 02:21

原帖由 Chincco 於 09-10-15 19:48 發表

嘩...朋友仔

原來你女兒都係跟ms flora大 ?
我個仔都係喎..佢未夠1.5yrs已經返緊...
亞仔叫 maverick呀, 我地係咪間唔中撞到既 ?

作者: kakaloklok    時間: 09-10-16 02:24

嘩...原來你千金都係跟ms flora大 ?
亞仔都係呀, 他叫 maverick , 呀...我地係咪間唔中撞到既 ?

作者: Chincco    時間: 09-10-16 09:08

原帖由 kakaloklok 於 09-10-16 01:35 發表

未必呀...我個仔都係12月尾...尾到好尾...(差幾日變大仔)

因為不想浪費時間, 所以照俾佢做細 仔咋...mouth:" />

我囡囡點同你仔仔比喎, 你仔仔考劍橋考到15個盾, 有識另一種外語, 肯定大把學校等住收你仔仔啦 !
作者: Chincco    時間: 09-10-16 09:11

原帖由 kakaloklok 於 09-10-16 01:35 發表

因為不想浪費時間, 所以照俾佢做細 仔咋...mouth:" />mouth:" />

我囡囡都係12月超細囡 !

作者: tinkerbell2004    時間: 09-10-16 20:47

Do you know anyone who are not being accepted by the school even after the 2nd interview?

作者: G-Ma    時間: 09-10-17 00:24

今年多左時事題, 真係難左.  不過睇黎學校無固定答案, 主要係睇下小朋友既反應.

原帖由 godblessbaby 於 09-10-15 22:07 發表

對一個四,五歲大嘅小朋友係咪難咗d?!mouth:" />原來佢地搵緊"呢類小朋友"唔怪之得阿女唔得啦

作者: goodboyg    時間: 09-10-19 17:50

等到頸都長!
作者: Felixcwt    時間: 09-10-19 20:37

請問有冇家長2nd interview 之後係收到唔取錄嘅通知呢?

唔該晒!
作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-19 20:40

Yes! still waiting.............2nd interview on 10/10.

原帖由 Felixcwt 於 09-10-19 20:37 發表
請問有冇家長2nd interview 之後係收到唔取錄嘅通知呢?

唔該晒!

作者: deyond    時間: 09-10-19 21:17

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-19 20:40 發表
Yes! still waiting.............2nd interview on 10/10.

我都係10/10 2nd interview.已收到信啦...
作者: Felixcwt    時間: 09-10-19 21:55

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-19 20:40 發表

祝你好運!!
作者: Felixcwt    時間: 09-10-19 22:01

原帖由 deyond 於 09-10-19 21:17 發表

我都係10/10 2nd interview.已收到信啦...

唔好意思,請問你2nd interview完結果點樣?
作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-19 22:40

Thank you u........... may be............

原帖由 Felixcwt 於 09-10-19 21:55 發表

祝你好運!!

作者: deyond    時間: 09-10-19 23:25

原帖由 Felixcwt 於 09-10-19 22:01 發表

唔好意思,請問你2nd interview完結果點樣?

收到取錄信啦...
作者: Catpig    時間: 09-10-19 23:37

請問你是幾時收到信呢?
作者: Catpig    時間: 09-10-19 23:40

Deyond,

請問你是幾時收到信呢?
作者: deyond    時間: 09-10-20 00:45

原帖由 Catpig 於 09-10-19 23:40 發表
Deyond,

請問你是幾時收到信呢?

我是10/10做2nd interview, 16/10收到取錄信的...
作者: flostangraphy    時間: 09-10-20 10:20

好羡慕!!

原帖由 deyond 於 20/10/2009 00:45 發表

我是10/10做2nd interview, 16/10收到取錄信的...

作者: Felixcwt    時間: 09-10-20 22:00

原帖由 Catpig 於 09-10-19 23:37 發表
請問你是幾時收到信呢?

我聽曰2nd Interview,依家好緊張.我諗我今晚可能會失眠.

謝謝!
作者: Felixcwt    時間: 09-10-20 22:03

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-19 22:40 發表
Thank you u........... may be............

Tiffannyc0211:

你收到信未呀?希望你儘快有好消息俾我,因為我囡囡聽日2nd In啦!
作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-20 22:30

未收到信呀! thank you!

GOOD,GOOD LUCK, LUCK...........la,la,la......

原帖由 Felixcwt 於 09-10-20 22:03 發表

你收到信未呀?希望你儘快有好消息俾我,因為我囡囡聽日2nd In啦!

作者: Felixcwt    時間: 09-10-20 23:18

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-20 22:30 發表
未收到信呀! thank you!

GOOD,GOOD LUCK, LUCK...........la,la,la......

Thank you!你有冇打電話去學校Check吓呀?因為我見呢度好多人2nd interview完都好快收到信喎!仲有,你2nd in果日vice有冇同你講啲咩呀?
作者: MaggieHei    時間: 09-10-21 00:59

請問你地1st in 同收到信要 2nd in 是多少天 ?

我個囡 7 oct 1st in, 今天 20/10 都未收到信 2nd in 是否即是不收 ?
作者: WL1210    時間: 09-10-21 01:10

My son 1st in 28 Aug, 2nd in 22 Sep, 2 Oct recevied letter, put on waiting list, so disappointed.

作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-21 10:25

wait ha la,2nd in by phone call ! luck, luck  will be coming la.....

My little girl 1st on 14/09 & 2nd in on 10/10, but,,,,,,I am still wating the result...he,he,he......

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 00:59 發表
請問你地1st in 同收到信要 2nd in 是多少天 ?

我個囡 7 oct 1st in, 今天 20/10 都未收到信 2nd in 是否即是不收 ?

作者: MaggieHei    時間: 09-10-21 10:29

佢地今年好似收 80 個學生,而且, 上個月開始已聽有d小朋友收左. 即是學位買少見少.

但又在 bk 見不斷見有小朋友有得 2nd in 及收了.

唔通有好多家長放左個位出來 ?
作者: Chincco    時間: 09-10-21 13:53

你哋都好過我呀 ! 我囡囡 09/09 1st interview,之後無晒消息, 又無話唔收, 又無通知2nd interview, 想點呀 ? 係咪真係因為超細b啲關係呀 ? 我囡囡K2成績都唔錯, 又鈡意表演, 又唔怕醜, 個人又活潑開朗, 個日interview佢仲話好esay.

唔收都唔緊要, 都起碼通知聲, 唔洗我得個等字.

作者: Primary001    時間: 09-10-21 13:57

我阿仔9月7日1st in,沒有任何消息,我打去問,話處理中,這樣的行政.....有待改善!
原帖由 Chincco 於 09-10-21 13:53 發表
你哋都好過我呀 ! 我囡囡 09/09 1st interview,之後無晒消息, 又無話唔收, 又無通知2nd interview, 想點呀 ? 係咪真係因為超細b啲關係呀 ? 我囡囡K2成績都唔錯, 又鈡意表演, 又唔怕醜, 個人又活潑開朗, 個日intervie ...

作者: Chincco    時間: 09-10-21 14:04

原帖由 Primary001 於 09-10-21 13:57 發表
我阿仔9月7日1st in,沒有任何消息,我打去問,話處理中,這樣的行政.....有待改善!

但我朋友個囡囡, 早過我囡囡1個星期1st in,佢家吓都2nd interview埋啦. 之前向bk見到有d小朋友係 9月底 / 10月初 1st in啲,都有通知2nd in or 唔收, 點解我哋仲未有消息架 ? 有d仲遲過我哋 1st in, 反而我哋個d仲處理中 ???? 咁即係點呀 ????
作者: Primary001    時間: 09-10-21 14:17

我覺得其實我個仔係唔得嫁啦,但學校又想保障自己,收到reject信既,係學校覺得完全唔適合;未收到信既,係學校覺得必要時要番.個人睇法,可能有人覺得唔arm聽.甘就sorry啦!)
原帖由 Chincco 於 09-10-21 14:04 發表

但我朋友個囡囡, 早過我囡囡1個星期1st in,佢家吓都2nd interview埋啦. 之前向bk見到有d小朋友係 9月底 / 10月初 1st in啲,都有通知2nd in or 唔收, 點解我哋仲未有消息架 ? 有d仲遲過我哋 1st in, 反而我哋個d仲 ...

作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-21 14:25

我朋友個囡囡, 1st in on 30/08, last week received
" reject letter " la....

原帖由 Primary001 於 09-10-21 13:57 發表

作者: Chincco    時間: 09-10-21 14:31

原帖由 Primary001 於 09-10-21 14:17 發表
我覺得其實我個仔係唔得嫁啦,但學校又想保障自己,收到reject信既,係學校覺得完全唔適合;未收到信既,係學校覺得必要時要番.個人睇法,可能有人覺得唔arm聽.甘就sorry啦!) ...

咁即係將我哋放到超.....後備啦 !
最近同好多家長傾過, 大家都覺得d細仔, 細囡比人歧視, 我初初都唔覺, 不過家吓都開始覺得係咁囉.
作者: MaggieHei    時間: 09-10-21 14:37

又唔可以咁講.

我個囡都是細囡, 11月尾.

IN 左咁多間, 2 間收左, 1 間 2ND IN.
ST.MARGARET 7/10 1ST IN 未有消息, 預左唔收;
DGJS, ST.PAUL 預左去玩下, 不寄望.
照咁睇,細又唔係真的唔著數.
作者: shiuchen    時間: 09-10-21 14:37

My boy is June, not too young, right?
原帖由 Chincco 於 09-10-21 14:31 發表

咁即係將我哋放到超.....後備啦 !
最近同好多家長傾過, 大家都覺得d細仔, 細囡比人歧視, 我初初都唔覺, 不過家吓都開始覺得係咁囉.

作者: G-Ma    時間: 09-10-21 14:48

2nd in 左都係waiting list呀?  咁今年果競爭又真係幾大, 早兩年有得2nd in等於收梗.

原帖由 WL1210 於 09-10-21 01:10 發表
My son 1st in 28 Aug, 2nd in 22 Sep, 2 Oct recevied letter, put on waiting list, so disappointed.

作者: Chincco    時間: 09-10-21 14:52

我身邊有好幾個細仔細囡, 大家都遇到差不多啲情況, 希望真係我想多左啦!

有個friend佢仔仔唔算出色, 但係大仔, 暫時有2間唔洗佢2nd in就直接收左佢仔仔, 連佢自己都話奇.
作者: Chincco    時間: 09-10-21 14:54

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 14:37 發表
又唔可以咁講.

我個囡都是細囡, 11月尾.

IN 左咁多間, 2 間收左, 1 間 2ND IN.
ST.MARGARET 7/10 1ST IN 未有消息, 預左唔收;
DGJS, ST.PAUL 預左去玩下, 不寄望.
照咁睇,細又唔係真的唔著數. ...

你就好啦 ! 我仲係等緊消息. 1 間有2nd in,係咪九龍塘小學呀 ?
作者: MaggieHei    時間: 09-10-21 14:58

YES, KTS !

原帖由 Chincco 於 09-10-21 14:54 發表

你就好啦 ! 我仲係等緊消息. 1 間有2nd in,係咪九龍塘小學呀 ?

作者: Chincco    時間: 09-10-21 15:02

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 14:58 發表
YES, KTS !

我囡囡都入到2nd in,咁大家一齊努力啦 !
作者: MaggieHei    時間: 09-10-21 15:06

咁咪囉 !

即是冇人歧視細 b 啦.

每間學校收生準則不同. 又要睇小朋友臨場表現呢...

原帖由 Chincco 於 09-10-21 15:02 發表

我囡囡都入到2nd in,咁大家一齊努力啦 !

作者: Chincco    時間: 09-10-21 15:45

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 15:06 發表
咁咪囉 !

即是冇人歧視細 b 啦.

每間學校收生準則不同. 又要睇小朋友臨場表現呢...

唔係無人歧視細B, 只可以話唔係間間都歧視.

我囡囡係K1下學期由舊個幼稚園轉去另一間幼稚園讀書, 當時就係因為受到歧視, 舊個間幼稚園要求9-12月出世啲小朋友repeat K1, 而且當時只係開左學兩個幾月咋, 我問佢班主任, 我囡囡連你哋學校未教啲書都識晒, 又唔係學習上出左問題, 又唔係自我能力出左問題, 做咩要repeat呀, 佢話佢哋學校會要求所有9-12月啲小朋友repeat,但唔係硬性規定, 家長到學期尾可以再決定喎!

如果係咁, 做咩仲要收9-12月啲小朋友喎 ! 或者應該早d通知家長, 咁家長可以自行決定仲讀唔讀囉 !
作者: MaggieHei    時間: 09-10-21 15:57

什麼幼稚園來的 ?

可唔可以說給我知 ? 等我個細囡唔好入呢間.

原帖由 Chincco 於 09-10-21 15:45 發表

唔係無人歧視細B, 只可以話唔係間間都歧視.

我囡囡係K1下學期由舊個幼稚園轉去另一間幼稚園讀書, 當時就係因為受到歧視, 舊個間幼稚園要求9-12月出世啲小朋友repeat K1, 而且當時只係開左學兩個幾月咋, 我問佢班 ...

作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-21 20:48

today interview OK la?

原帖由 Felixcwt 於 09-10-20 22:03 發表

作者: tinkerbell2004    時間: 09-10-21 21:05

After reading different cases in this topic, it seems that the successful cases have the following pattern:

2nd interview is informed within 2 weeks post 1st interview.

Letter of acceptance is received within / about 1 week post 2nd interview.

作者: Felixcwt    時間: 09-10-21 22:42

今日終於做完2nd interview,因為in 9:30,所以尋晚已經call定相熟嘅的士司機諗住今朝一早飛車出去,以免遲到,9:00就到學校,但係等到9:45分副校長先出黎攞囡囡個Portfolio入去study,大約10分鐘後終於有人出黎叫我囡囡一個人入去同副校長傾計,跟住再過十分鐘,先前個人就叫埋我哋入去一齊同囡囡見副校長,入到去,副校長都十分nice,副校長話問咗囡囡一啲問題想同我哋兩個clarify一下.之後又問返之前1st interview啲時候填嘅問題,所以各位家長一定要記得自己之前填過咩嘢,如果唔記得就麻煩. 之後副校長話囡囡同佢講我哋假期帶佢去邊度玩,平時做啲咩嘢,囡囡又學啲咩嘢,囡囡係運動方面有的咩強項等等. 講完晒呢啲之後,副校長又同我哋講吓學校嘅情況,小一及小二要學西班牙文,法文同日文三種語言,到小三就要揀一種真係想學嘅外語直到中二.仲有佢又提醒我哋如果我哋有第二間學校收咗又決定唔讀佢哋間學校就最好第一時間通知佢哋,我覺得佢都講後好啱,因為真係唔應該hold住人哋個學位,咁係一種好自私嘅行為.但我心諗,如果你收我,我第一時間交留位費啦!最後佢問我哋對學校有冇咩唔清楚或者想知道嘅嘢,有就可以問佢. 咁我問佢我哋幾時先會收到通知呢,副校長就回覆我話一個月內會有信寄俾我收定唔收.跟住就Say Bye Bye走人,之前先到有家長話2nd interview有一位主任同副校長一齊in嘅,但今日全程祇有副校長一個人in我哋. 另外,我囡囡入咗去in緊嘅時候就見到有另外一對父母帶埋個女黎做2 in,其實我一眼就認得出呢三個人响我哋1st in嘅時候見過,但我都係八掛再問一問佢哋係唔係10月7日1st in嘅,咁佢哋都話係10月7日1st in嘅.咁即係依家2nd in就每半小時一個家庭,同埋係由早上9:00開始in嘅,因為我嘅之前都冇人做interview. 真係希望佢收我個囡,其實我真係好喜歡呢間學校.

作者: MaggieHei    時間: 09-10-21 23:46

見到 FLIXCWT 我詳細資料, 我更相信我個小朋友冇 2ND IN 很大機會係我累左佢.

因為我填張 FORM 時好唔認真囉....

其實我唔你專登唔認真的.

當時佢IN 2:25, 我 2:15 去到. 又冇工作人員在. 過左一陣才見到有職員在, 問佢地才知要先填份野, 交左俾佢地才可以排隊 IN.

咁我見仲有 5分鐘便 2:25. 我唔想老師以為佢遲到, 我便以 9 秒9 時間 + 用好肉酸的字去填份卷. 講真, 我填份野時係冇 HEART 的

可能真係因為我太求其, 令學校覺得我冇心入去讀. 所以我個囡冇機會 2ND IN 囉.

我好相信佢當天表現幾好的.因為佢識答所有問題及佢同我講, 老師說佢 EXCELLENT. 呢個字佢好少用, 佢最多只會說自己叻, 唔會說自己 EXCELLENT. 所以我也相信當時老師有咁樣讚佢...

呵呵, 又一次証明, 玩謝D家長
作者: Felixcwt    時間: 09-10-22 00:40

MaggieHei

唔好咁灰啦!你係幾時1st in架?
作者: MaggieHei    時間: 09-10-22 01:25

7 oct pm

原帖由 Felixcwt 於 09-10-22 00:40 發表
MaggieHei

唔好咁灰啦!你係幾時1st in架?

作者: G-Ma    時間: 09-10-22 01:36

唔洗太自責既, 可能都唔關份表事, 學校都係睇interview既表現多d, 而且你可能好快收到通知呢, 唔好灰心.

原帖由 MaggieHei 於 09-10-21 23:46 發表
見到 FLIXCWT 我詳細資料, 我更相信我個小朋友冇 2ND IN 很大機會係我累左佢.

因為我填張 FORM 時好唔認真囉....

其實我唔你專登唔認真的.

當時佢IN 2:25, 我 2:15 去到. 又冇工作人員在. 過左一陣才 ...

作者: flostangraphy    時間: 09-10-22 09:30

my son had the 1st in on end of sept.
i think they will give any news after 1 month... so i will expect news from beginning of nov... hope i'm right....
every body is so worry at these days.....

May the force be with you!!

原帖由 MaggieHei 於 22/10/2009 01:25 發表
7 oct pm

作者: MaggieHei    時間: 09-10-22 10:12

咁我又冇灰心同太自責.

呢間唔得咪下一間囉..... 總會有書讀

原帖由 G-Ma 於 09-10-22 01:36 發表
唔洗太自責既, 可能都唔關份表事, 學校都係睇interview既表現多d, 而且你可能好快收到通知呢, 唔好灰心.

作者: MaggieLau728    時間: 09-10-22 19:03

hi,不知您喜歡這間學校的原因呢?

我在10月6日 1st in, 10月19日致電通知10月20日下午2nd in. 今日收到接納信. 信在10月21日寄出.
當時副校長話在兩至四星期內會寄信通知收或後補.
如後補就要到明年7月才知收唔收. 我以為會係後補啦!

原帖由 Felixcwt 於 09-10-21 22:42 發表
今日終於做完2nd interview,因為in 9:30,所以尋晚已經call定相熟嘅的士司機諗住今朝一早飛車出去,以免遲到,9:00就到學校,但係等到9:45分副校長先出黎攞囡囡個Portfolio入去study,大約10分鐘後終於有人出黎叫我囡囡一 ...

作者: Tiffannyc0211    時間: 09-10-22 19:17

恭喜你!我個囡囡係10/10 2nd in 嘅! 等今日都冇收到信,睇怕都................   可能係我表現唔好,攪到囡囡唔得掛...........

原帖由 MaggieLau728 於 09-10-22 19:03 發表
hi,不知您喜歡這間學校的原因呢?

我在10月6日 1st in, 10月19日致電通知10月20日下午2nd in. 今日收到接納信. 信在10月21日寄出.
當時副校長話在兩至四星期內會寄信通知收或後補.
如後補就要到明年7月才知收唔收.  ...

作者: MaggieLau728    時間: 09-10-22 19:31

不要自責啊! 相信大家在這幾個月都很累了.真正體會到
面對考小一的煩惱和心情. 不用灰心.

您為何喜歡這間學校呢?

原帖由 Tiffannyc0211 於 09-10-22 19:17 發表
恭喜你!我個囡囡係10/10 2nd in 嘅! 等今日都冇收到信,睇怕都................   可能係我表現唔好,攪到囡囡唔得掛...........

作者: MaggieHei    時間: 09-10-22 23:27

呵呵

看來, 7/10 1st in 的. 有機會 2nd in 的都 in 完了, 在等信收 / waiting 吧了.

即是說, 我個囡是會在 7/11 或之1前收到 reject信啦...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5