教育王國

標題: 自行派位 (第一輪) 提問/分享區 [打印本頁]

作者: JillJillJackso    時間: 07-9-11 11:23     標題: 自行派位 (第一輪) 提問/分享區

請問有無人可以十五分入到軒尼斯官小?

作者: jazzdawn    時間: 08-6-1 02:09

3年前,我個仔只得最基本既分,仲要係跨區,第一階段已經入到.
不過有d人話同間幼稚園有關,話我地幼稚園同間小學幾friend.所以咁易入wor,我唔知係咪真既,但同班就真係選呢間既都全部入曬law!!
作者: soniankevin    時間: 08-6-4 01:54

原文章由 jazzdawn 於 08-6-1 02:09 發表
3年前,我個仔只得最基本既分,仲要係跨區,第一階段已經入到.
不過有d人話同間幼稚園有關,話我地幼稚園同間小學幾friend.所以咁易入wor,我唔知係咪真既,但同班就真係選呢間既都全部入曬law!! ...

咁你仔仔讀邊間幼稚園呀?
作者: lamlauanita    時間: 08-6-4 11:05

You mean the first round of lucky draw, as the application
form have no the name of the school!   What do you
mean the relationship between the school?  As I know for the first round is related of how many score have you.
作者: 臻媽    時間: 08-6-5 10:28

請問你讀邊間幼稚園? 因我都係跨區, 囝囝現在N2.....

原文章由 jazzdawn 於 08-6-1 02:09 發表
不過有d人話同間幼稚園有關,話我地幼稚園同間小學幾friend.所以咁易入wor,我唔知係咪真既,但同班就真係選呢間既都全部入曬law!! ...

作者: RabbitJump    時間: 08-8-31 17:37

you are right.  Relationship with the school is not counted at this stage.  However, I know that it is not difficult to get admitted if you got 15 marks.
I know some friends admitted to this school during
these two years in the first round.

原帖由 lamlauanita 於 08-6-4 11:05 發表
You mean the first round of lucky draw, as the application
form have no the name of the school!   What do you
mean the relationship between the school?  As I know for the first round is related o ...

作者: paltiBB    時間: 08-9-15 15:11

請問你讀邊間幼稚園? 我都係跨區首選軒小, 囝囝現在K2.

原帖由 jazzdawn 於 08-6-1 02:09 發表

作者: vicng    時間: 08-9-17 12:30     標題: 請幫忙,問自行派位入軒小上?

請各位軒小上家長幫忙吓?

請問十五分可否有機會於九月的自行派位入到及跨區難嗎?

另聽說軒小上的中一派位幾好, 對嗎 ?

另校風好嗎及多唔多課外活動?

多謝幫忙
作者: chansm8    時間: 08-9-17 13:57

我個仔剛讀小一,我唸跨區都唔難.
他們的WEBSITE有升中資料,
他們每天都有興趣班,除你參加, 而費用又很相宜.

原帖由 vicng 於 08-9-17 12:30 發表
請各位軒小上家長幫忙吓?

請問十五分可否有機會於九月的自行派位入到及跨區難嗎?

另聽說軒小上的中一派位幾好, 對嗎 ?

另校風好嗎及多唔多課外活動?

多謝幫忙 ...

作者: chansm8    時間: 08-9-17 14:04

讀那間幼稚園是沒有關係的, 因為在自行分配的時候, 在表格上不需寫上幼稚園的名稱, 所以該學校都應該不會知道你們是讀那間幼稚園.

原帖由 paltiBB 於 08-9-15 15:11 發表
請問你讀邊間幼稚園? 我都係跨區首選軒小, 囝囝現在K2.

作者: vicng    時間: 08-9-17 14:05     標題: 回覆 # 的文章

多謝你意見呀。請問你是不是於自行派位時誇區考的及多少分呀?
作者: chansm8    時間: 08-9-18 13:25

我是統一時選第一志願的, 但在自行時不是選這間.

原帖由 vicng 於 08-9-17 14:05 發表
多謝你意見呀。請問你是不是於自行派位時誇區考的及多少分呀?

作者: vicng    時間: 08-9-18 22:38     標題: 回覆 # 的文章

咁!我估你是住在灣仔區的?

因為我想跨區試一試,所以想問多喲資料?

勞煩哂。
作者: chansm8    時間: 08-9-23 13:31

是的, 我住在灣仔.

原帖由 vicng 於 08-9-18 22:38 發表
咁!我估你是住在灣仔區的?

因為我想跨區試一試,所以想問多喲資料?

勞煩哂。

作者: HanYatMum    時間: 08-9-23 14:18     標題: 軒小

Hi chansm8,

Why you choose this school ?
your kids enjoy it ma ? happy ?
sorry for so many question as I would like to get more comment for this school.
thanks very much !!
作者: vicng    時間: 08-9-23 21:57     標題: 回覆 # 的文章

Hi Chansm8,

請問吓上午及下午校的上課時間是幾點?

唔該哂。
作者: small_cc    時間: 08-11-24 09:46

今年有無人15分入軒上or軒下的?
作者: wen2wen    時間: 08-11-24 12:47

原帖由 small_cc 於 08-11-24 09:46 發表
今年有無人15分入軒上or軒下的?

我小孩今年跨區15分入軒上. 中六合彩咯.

作者: small_cc    時間: 08-11-24 13:21

原帖由 wen2wen 於 08-11-24 12:47 發表

我小孩今年跨區15分入軒上. 中六合彩咯.
你真係厲害了,15分中!恭禧!
我朋友係15分入軒下,但另一個唔得。
作者: 花仔    時間: 08-11-25 17:43

我個仔都係15分, 結果係

原帖由 small_cc 於 08-11-24 13:21 發表
你真係厲害了,15分中!恭禧!
我朋友係15分入軒下,但另一個唔得。

作者: ahpei    時間: 08-11-26 15:42

我自已本區15分都派唔到....
作者: ewo    時間: 08-11-26 18:41     標題: 回覆 # 的文章

跨區15分, 軒尼詩道官小下午收左 (actually 跨唔跨區 at first round make no difference)
作者: chansm8    時間: 08-12-11 13:45

Since I live in Wanchai, very near to the school, And many neighbour recomand this school to me, This schoold is less homework, and the students can have their good time in the school.
I don't have complaint about the school until now.
They always held activities even for the parents on Saturday.

原帖由 HanYatMum 於 08-9-23 14:18 發表
Hi chansm8,

Why you choose this school ?
your kids enjoy it ma ? happy ?
sorry for so many question as I would like to get more comment for this school.
thanks very much !!

作者: chansm8    時間: 08-12-11 13:48

I know AM only, but you can check on their website,
For am, Every morning on 7:55am, But the student better arrive 10 minutes before.

quote]原帖由 vicng 於 08-9-23 21:57 發表
Hi Chansm8,

請問吓上午及下午校的上課時間是幾點?

唔該哂。 [/quote]
作者: CanKan    時間: 09-6-2 14:51

chansm8,

可否告知你的小朋友是男孩子還是女孩子?因很多人說男孩子升中派位比女孩子好,另外請問學校是否男孩子比較多一些?學校可有普通話學?老師的英語程度如何?

謝謝!

Cankan
作者: labelle    時間: 09-6-6 21:39     標題: 跨區抽軒尼詩道官小既成功率?

作者: maggielee    時間: 09-6-28 03:30

ME 2 15分
作者: chiu_jik    時間: 09-7-25 11:44

十五分都入,真係好,唔知係咪因為係咪冇宗教背景的關係呢?所以d人冇咁高分,我個仔都係十五分,睇來都可以賻下喎!
作者: chansm8    時間: 09-8-22 22:37

hi

我很少check message, My son has about 10 girls classmates and about 22 boys classmates, they have Mandarin class. You know, this is a government school, All the teachers are civil servant, They are not easy to be government teacher as long as they have high qualification.

原帖由 CanKan 於 09-6-2 14:51 發表
chansm8,

可否告知你的小朋友是男孩子還是女孩子?因很多人說男孩子升中派位比女孩子好,另外請問學校是否男孩子比較多一些?學校可有普通話學?老師的英語程度如何?

謝謝!

Cankan ...

作者: irene09    時間: 09-8-26 16:33

at first round , 咁軒下機會率係咪高d? 請指教.  謝
作者: natnatkk    時間: 09-8-31 22:56     標題: 請問20分能否入軒小(下午校)?

20分(適齡 10分,畢業生10分)是否足夠在第一回(自行分配學位)順利進入軒小(下午校)?
作者: ernestchow    時間: 09-9-1 13:47

yes, of course
作者: 冰紫嫣    時間: 09-9-5 15:13     標題: 請問15分入到軒小嗎?

如入到,你們入到軒小上午班還是下午班,謝謝.
作者: maggielee    時間: 09-9-10 01:59

hi:
囡囡好好彩....第一輪抽中了~

但朋友亦話下午校時間不好用...所以少D人抽~
BUT 我自己就中意下午....HEHE~
而且,我囡囡的同學仔無抽中....
不過我知第一輪有人無嚟到註冊...剩位學校可選後補生
咪叫佢交晒PROFILE寫晒信比校長.主任,
十一月的公佈日後三日左右已通知可註冊....YE....~
SO (鐡柱都可磨成針~李白)
作者: katiebbmama    時間: 09-9-10 14:50

maggielee

"不過我知第一輪有人無嚟到註冊...剩位學校可選後補生
咪叫佢交晒PROFI ... "

您好, 有d 問題想請教 :
(1) 即係第一輪已經可以有位叩門 ? 我理解有冇錯 ?
(2) 咁叩門信/自薦信用bk d standard 信版可以嗎 ?
(3) 因我都係諗住第一輪自選誇區, 但我未做PROFILE 呀, 依您咁講, 我咪即要快D 做定 ?

謝謝回覆

作者: maggielee    時間: 09-9-12 02:37

Cherk PM...........katiebbmama
作者: maggielee    時間: 09-9-12 02:42

I LIKE 軒下 MORE
作者: angelanala    時間: 09-9-12 21:28

原帖由 maggielee 於 09-9-12 02:42 發表
I LIKE 軒下 MORE

可否透露原因?
作者: ernestchow    時間: 09-9-13 12:46

下午班我覺得資源好d,校長好d,比如有2班普通話班,有多個外藉老師,每星期多至3課外藉老師教英文,上午班衹得1課,軒下兩文三語做得好正

作者: ahjoe2004    時間: 09-9-13 15:35

maggielee兄請pm埋我,我都好想知
作者: JoJo    時間: 09-9-14 20:57

各位,
其實上下午校也各有好處. 問題在乎於是否家長想要的類型
作者: clintonma    時間: 09-9-21 13:52     標題: 請教: 軒上自行派位

請教下, 20分自行派位機率大嗎? 我老公嗰間係基督教, 但我地本身冇宗教, 同樣20分係咪考官校會著數d?
作者: JoJo    時間: 09-9-21 15:21     標題: 自行派位 (第一輪) 提問/分享區

各有關提問將放在此作集中帖, 方便查閱!
作者: wen2wen    時間: 09-9-22 14:32

原帖由 clintonma 於 09-9-21 13:52 發表
請教下, 20分自行派位機率大嗎? 我老公嗰間係基督教, 但我地本身冇宗教, 同樣20分係咪考官校會著數d?

大. 我小孩15分自行派位入上午校.
作者: Sindy    時間: 09-9-24 12:36

第一輪都無叩門位架.....正確既做法係.....如有40個位,抽40人,但會抽多幾個....順埋次序,到有人無黎,就順次序搵返果d人黎........唔係既話,可以交返教署比搞珠......但唔否定個別學校會有唔正宗做法(唔係軒官,我收唔到料有邊d學校咁揀學生)

原帖由 katiebbmama 於 09-9-10 14:50 發表
maggielee

"不過我知第一輪有人無嚟到註冊...剩位學校可選後補生
咪叫佢交晒PROFI ... "

您好, 有d 問題想請教 :
(1) 即係第一輪已經可以有位叩門 ? 我理解有冇錯 ?
(2) 咁叩門信/自薦信用bk d standard 信版可以 ...

作者: edithtsoi    時間: 09-10-4 23:16

請問軒上 及  軒下 自行收生有多少份表格, 15 分的有幾多個%可以入到呢?
其他好多名校都收少了報名表了

原帖由 Sindy 於 09-9-24 12:36 發表
第一輪都無叩門位架.....正確既做法係.....如有40個位,抽40人,但會抽多幾個....順埋次序,到有人無黎,就順次序搵返果d人黎........唔係既話,可以交返教署比搞珠......但唔否定個別學校會有唔正宗做法(唔係軒官,我收唔 ...

作者: aptcan    時間: 09-10-5 10:46

另又請問15分仲要跨區, 係第一輪有冇機會入到!

原帖由 edithtsoi 於 09-10-4 23:16 發表
請問軒上 及  軒下 自行收生有多少份表格, 15 分的有幾多個%可以入到呢?
其他好多名校都收少了報名表了

作者: ernestchow    時間: 09-10-5 10:48

PM have very big chance
作者: edithtsoi    時間: 09-10-5 10:57

唉, 又不可以同時揀AM and PM, 我唯有報了AM, 好心急呀

原帖由 ernestchow 於 09-10-5 10:48 發表
PM have very big chance

作者: YLau    時間: 09-10-8 15:15

作者: edithtsoi    時間: 09-10-9 18:35

從另一個網的資料, 有成300 份交軒小上午, 即是要5個人掙一個學位, 我估都是沒希望了

原帖由 YLau 於 09-10-8 15:15 發表
請問大家知不知道下午校有幾多人交form呢?
我仔得15分, chance大唔大呢?
因下星期一我要register直資及放棄自行派位, 好頭痛呀!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5