教育王國

標題: 民生/培正/禮賢 [打印本頁]

作者: yauling    時間: 09-9-10 12:17     標題: 民生/培正/禮賢

三間都係一條龍
請問有無人知邊間d課程唔會太深? 老師方面又好d?
請各位比d意見.....麻煩哂!!!
作者: iantsang    時間: 09-9-10 13:26

禮賢 is not一條龍.  The other two are.

原帖由 yauling 於 09-9-10 12:17 發表
三間都係一條龍
請問有無人知邊間d課程唔會太深? 老師方面又好d?
請各位比d意見.....麻煩哂!!!

作者: jjhh    時間: 09-9-10 13:57

禮賢唔係既咩?
作者: nc2000    時間: 09-9-10 16:52

但禮小會收禮幼一半學生, 但都要同外來生一齊interview!

禮賢老師very good! 真係一間講愛的學校, 學生自信又開心!

原帖由 jjhh 於 09-9-10 13:57 發表
禮賢唔係既咩?

作者: yauling    時間: 09-9-10 21:55

請問仲有無其他媽咪既心得呢???
因為想幫女女搵一間課程唔太深, 老師又好, 讀得開心既幼稚園......
作者: morningsun    時間: 09-9-11 08:44

兩個小朋友,以前分別入讀禮賢同培正,比較之下,覺得培正好DD,鍾意培正多D,不過都係屬個人意見及感覺,見仁見智啦
作者: 小黑咪    時間: 09-9-11 10:38

我仔讀緊民生, 課程唔太深,老師都好好人. 另外我好鍾意學校有D出外活動會邀請家長做家長義工, 家長可以了解小朋友學校生活.

不過課程唔深唔代表讀書冇壓力,因為升小一只有少過6成幼稚園生可以直升架.
作者: vivianmammy    時間: 09-9-11 14:15

但係禮賢去到小學, 無中學喎.
作者: AnsonChing    時間: 09-9-11 15:24

原帖由 morningsun 於 09-9-11 08:44 發表
兩個小朋友,以前分別入讀禮賢同培正,比較之下,覺得培正好DD,鍾意培正多D,不過都係屬個人意見及感覺,見仁見智啦

咁我想請問點解你覺得培正好DD呢?
作者: siuFatMom    時間: 09-9-21 13:08

原帖由 小黑咪 於 09-9-11 10:38 發表
我仔讀緊民生, 課程唔太深,老師都好好人. 另外我好鍾意學校有D出外活動會邀請家長做家長義工, 家長可以了解小朋友學校生活.

不過課程唔深唔代表讀書冇壓力,因為升小一只有少過6成幼稚園生可以直升架. ...

民生 not 100%升小一?    Since, to my understand, 培正 is 100%升小一
作者: 曉嫣媽媽    時間: 09-9-21 23:04

三間中,邊間會輕鬆d呢?因為都想小朋友讀得開心。
作者: heidy4ever    時間: 09-9-22 00:21

原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-21 23:04 發表

我小朋友係培正讀得好開心.  最好笑係佢第一日返學喊.而家係放學喊因為要同小朋友分開.   

前日我只係好細聲同老公講一句, 26號家長日, 唔可从帶小朋友返培正.  佢即刻好唔開心講.  (係真係好唔開嗰重), "點解唔帶我返學".  我覺得佢好Enjoy 返學.
作者: 王惠光    時間: 09-9-22 00:51

我認為3間學校中,以民生和培正比較好,因為他們都歷史悠久,校風淳樸,而他們都有中學作後盾,其中民生書院是英中,但培正中學則是中中,這點家長便要考慮他們的取向了。
原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-21 23:04 發表

作者: 曉嫣媽媽    時間: 09-9-22 08:46

umm.....咁此兩間幼稚園難唔難入ka,會唔會幾千人去爭二百個位ka?面試時會唔會連父母都要in埋呢?
thanks!
作者: 王惠光    時間: 09-9-23 00:24

妳講得無錯呵,兩間都是爭崩頭的幼稚園,好似舊年民生書院,有5000人報名,祇錄取240幾人,培正亦都是差不多情形,另民生考生及家長同時都要分別面見,而培正則衹須面試考生,因兩間舊年我都有帶小兒去面試,好好彩两間都收我小朋友,因考慮到培正路途比較遠,同埋是中文教學,所以最終選了民生書院。
原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-22 08:46 發表
umm.....咁此兩間幼稚園難唔難入ka,會唔會幾千人去爭二百個位ka?面試時會唔會連父母都要in埋呢?
thanks!

作者: rrgg    時間: 09-9-23 00:53

知唔知幾時可申請?
作者: 曉嫣媽媽    時間: 09-9-23 08:59

thanks!我想問民生有無開放日ka?培正我就知道沒有。
作者: chankomi    時間: 09-9-23 09:46

原帖由 王惠光 於 09-9-23 00:24 發表
妳講得無錯呵,兩間都是爭崩頭的幼稚園,好似舊年民生書院,有5000人報名,祇錄取240幾人,培正亦都是差不多情形,另民生考生及家長同時都要分別面見,而培正則衹須面試考生,因兩間舊年我都有帶小兒去面試,好好彩两間都收我小朋友,因 ...

Thanks for your information, 你仔仔一定好 smart, 兩間 kg 都收, 想問問, 你舊年帶仔仔去面試果時, 你係簡 am 定 pm ?  老師又有冇問你 if pm 你會唔會考慮 ??  而家你仔仔讀緊 am 定 pm ??
作者: MandyLau13    時間: 09-9-23 11:25

原帖由 王惠光 於 09-9-23 00:24 發表
妳講得無錯呵,兩間都是爭崩頭的幼稚園,好似舊年民生書院,有5000人報名,祇錄取240幾人,培正亦都是差不多情形,另民生考生及家長同時都要分別面見,而培正則衹須面試考生,因兩間舊年我都有帶小兒去面試,好好彩两間都收我小朋友,因 ...

民生有咁多人報名架, 真係唔知.
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-9-23 12:21

但有d人, 一提起培正,就話中中,唔好喎!甘掂解甘多人想入呢?有無係培正讀過媽咪,升大學有多少.
作者: siuFatMom    時間: 09-9-23 13:51

I read 培正 website, the Form5 passing rate is 100% (14 points+).   and at least 10 students got 6A (30 marks) +?B  students.

Not to mention the 2 Nobel price winner and many govornor was graduate from there.
作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-9-24 10:59

我都有用以下的例子話比人聽,但佢地話所出政府官都係n年前的事,而且佢地考英文課是甲課程,不是一般學校的乙試卷.
將來出黎做野,知你係中中,都會無英中甘好.

原帖由 siuFatMom 於 09-9-23 13:51 發表
I read 培正 website, the Form5 passing rate is 100% (14 points+).   and at least 10 students got 6A (30 marks) +?B  students.

Not to mention the 2 Nobel price winner and many govornor was graduate fr ...

作者: BBLOVEMAMA    時間: 09-9-24 11:15

我亦上過佢地web site,只睇到佢地會考攞3優以上學生名單,但睇唔到100%14分,因我有親友個仔讀緊中學,佢話個仔"立"晒頭髮,成個飛仔甘,都比佢返學,而且一條龍,d成續唔好都照比佢上,又掂會好,我想問那裡可以睇到佢地100%14分呢?請指教
作者: KathyKwong    時間: 09-9-24 11:44

小兒由K1已在培正就讀, 現已是培正中學生.

培幼 - 3年學校生活, 非常開心, 功課不多, 學校注重閱讀. 大多的學生非常喜愛學校.
作者: KathyKwong    時間: 09-9-24 12:03

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-9-24 11:15 發表
我亦上過佢地web site,只睇到佢地會考攞3優以上學生名單,但睇唔到100%14分,因我有親友個仔讀緊中學,佢話個仔"立"晒頭髮,成個飛仔甘,都比佢返學,而且一條龍,d成續唔好都照比佢上,又掂會好,我想問那裡可以睇到佢地100% ...

你所指的學校是培正中學嗎?

培正中學-主科不合格是不能升班, 至於個人儀表方面, "立"晒頭髮而學校都不理會的機會不大, 男生忘掉穿帶皮帶等小事都要記錄在手冊內..... 校風是不錯的.

培正是中中, 但英文程度不會差於英中, 試問現今的中學有多少間會修讀英國文學, 以往多是一些名英中女校才會修讀這科. 學校開設這科, 可令學生提升英語能力.
作者: saiyeest    時間: 09-9-24 12:14

有點不明, 小兒都是讀培中,頭髮長少少風紀都話要剪,我亦有去過學校, 又冇見過話的學生"立"晒個頭咁喎。

據我知, 主科不合格, 要補考, 補考不合格不能升班。
我想每間學校學生都有好有壞,但本人覺得培正校風真係唔錯,而且培中暫時都未一條龍。可以升讀培中的只是Band 1 & Band 2學生。Band 3學生根本不能升讀。

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-9-24 11:15 發表
我亦上過佢地web site,只睇到佢地會考攞3優以上學生名單,但睇唔到100%14分,因我有親友個仔讀緊中學,佢話個仔"立"晒頭髮,成個飛仔甘,都比佢返學,而且一條龍,d成續唔好都照比佢上,又掂會好,我想問那裡可以睇到佢地100% ...

作者: siuFatMom    時間: 09-9-25 23:56

Band 1 & Band 2學生。Band 3學生根本不能升讀。

Thanks for info,
May I know how many students in Band 1 and Band 2?  out of 240 students, thanks
作者: 王惠光    時間: 09-9-27 00:16

我仔仔都係一時時,要睇當時他的心情和狀態,有時都會拾吓拾吓架!以我所知am 定 pm 是由學校诀定的,不過如妳不喜歡PM,可以提出申請am,接不接纳就要睇有冇位啦,我仔仔是讀am的,不過K2就衹有am班,而K3就衹有PM班,無得選擇的。
原帖由 chankomi 於 09-9-23 09:46 發表

Thanks for your information, 你仔仔一定好 smart, 兩間 kg 都收, 想問問, 你舊年帶仔仔去面試果時, 你係簡 am 定 pm ?  老師又有冇問你 if pm 你會唔會考慮 ??  而家你仔仔讀緊 am 定 pm ?? ...

作者: 王惠光    時間: 09-9-27 00:27

我看過民生書院今年至出年的校曆表,他們和培正一樣都係無open Day的,其他的返學100日慶祝活動,都係比現在或準備就讀的學生和家長參加的!Bye Bye!
原帖由 曉嫣媽媽 於 09-9-23 08:59 發表
thanks!我想問民生有無開放日ka?培正我就知道沒有。

作者: saiyeest    時間: 09-9-30 15:52

For the year of 2008, 250 Band 1 & 2 out of 308
For the year of 2009, 250 Band 1 & 2 out of 312

原帖由 siuFatMom 於 09-9-25 23:56 發表

Thanks for info,
May I know how many students in Band 1 and Band 2?  out of 240 students, thanks

作者: LITTLESPICY    時間: 09-10-2 23:44

may i know the school fees of 民生 kinder and 民生 primary school? thanks!

原帖由 王惠光 於 09-9-27 00:27 發表
我看過民生書院今年至出年的校曆表,他們和培正一樣都係無open Day的,其他的返學100日慶祝活動,都係比現在或準備就讀的學生和家長參加的!Bye Bye! ...

作者: winglink    時間: 09-10-9 17:41

我係出身於培正既媽媽,係由幼稚園直上中學果隻,雖然培正係中中,但係當年會考英文係指定要考B卷,即係課程乙,我地d同學仔雖然無以前d師兄咁出名,但係好多都做左專業人士,發展得唔錯...我覺得出來做野,真係好睇個人表現...

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-9-24 10:59 發表
我都有用以下的例子話比人聽,但佢地話所出政府官都係n年前的事,而且佢地考英文課是甲課程,不是一般學校的乙試卷.
將來出黎做野,知你係中中,都會無英中甘好.

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5