教育王國

標題: 深水埗40網, 你地會點揀 ?? [打印本頁]

作者: yinyinyiuyiu    時間: 09-9-7 00:39     標題: 深水埗40網, 你地會點揀 ??

小兒出年升小, 你地會點揀, 會點填呀 ?? 請教下我.
作者: nb7002    時間: 09-9-8 00:58

我都想知thank u very much
作者: CarmanK    時間: 09-9-9 09:25

我都想知呀, 神父, 荔天, 聖安德烈, 唔知揀邊間好
作者: yinyinyiuyiu    時間: 09-9-9 13:14

any suggestion ??
pls share ~~
作者: CarmanK    時間: 09-9-9 13:57

好多人都想知點揀呀, 有無人可以幫到我哋呀?
作者: zoe媽咪    時間: 09-9-9 14:06

me too!  anybody can help us???

原帖由 CarmanK 於 09-9-9 13:57 發表
好多人都想知點揀呀, 有無人可以幫到我哋呀?

作者: 美麗星兒    時間: 09-9-9 15:07

if me
1.瑪利諾神父教會學校(小學部) - 歷年來都係出名的名校
2.荔枝角天主教小學 - 校程深,但因天主教的關係有愛心
3.聖公會聖紀文小學 - 歷年來都係名校,數學科出眾
4.聖公會基福小學 - 校長辦學理念好,短短數年令學校變成出色的學校
5.聖公會聖安德烈小學 - 與基福有點相近的地方,但校舍地點與環境比基福出眾
6.寶血會嘉靈學校 - 寶血會學校,有愛心,而且係40區歷史久,口啤好.
7.旅港開平商會學校 - 派英中數字高
8.聖方濟愛德小學 - 一間很有愛心的學校
9.聖公會聖多馬小學 - 40區歷史久,英文科出眾.
作者: silvia_ng    時間: 09-9-9 15:32

原帖由 美麗星兒 於 09-9-9 15:07 發表
if me
4.聖公會基福小學 - 校長辦學理念好,短短數年令 ...

聖紀文學校一年四測兩考, 你地頂得順先好去呀! 全部都計哂入考試分架。
作者: DONUTBUBBLE    時間: 09-9-9 16:40

請問對協和有什麼意見?

if me

作者: nb7002    時間: 09-9-10 00:04

if me
thank u very very much much much...
作者: nb7002    時間: 09-9-10 00:06

好似都機勁喎?
原帖由 DONUTBUBBLE 於 09-9-9 16:40 發表
請問對協和有什麼意見?

作者: zoe媽咪    時間: 09-9-10 13:22

Thank you!  At least I've got some information in my mind.

if me

作者: fishballbaby    時間: 09-9-25 14:48

我是聖紀文畢業生,因為事隔太耐了,所以也不知道母校的排名如何,請問在40網裏,大家會放聖紀文排第幾呢?

原帖由 silvia_ng 於 09-9-9 15:32 發表

聖紀文學校一年四測兩考, 你地頂得順先好去呀! 全部都計哂入考試分架。

作者: CY2004    時間: 09-9-25 17:10

聖紀文在40校網,係出名的 ~ 都係好Hot 架 ~
作者: apsm    時間: 09-9-26 07:46

作者: jaycee_mami    時間: 09-9-26 08:20

請問大家對天主教善導小學有什麼評語?
作者: nancytsang    時間: 09-9-26 13:41

上星期去了聖安德烈小學,感覺良好,但遺憾的是同日有茘天開放日,沒去到不能比較,請問有冇人同時去兩間,比較怎樣?聖安德烈是否很淺?因為開放日校長只提到功課量適中。謝謝。
作者: EuniceMaMa    時間: 09-9-26 14:08

其實無話邊間學校好唔好, 每一間都有人覺得好,亦有人覺得唔好. 只係間學校適唔適合你個小朋友. 我都係40網, 我自己就揀左旅港開平商會, 因為睇過咁多間, 都係覺得佢適合我個女多D.
作者: rowdywong    時間: 09-9-26 15:12

原帖由 fishballbaby 於 09-9-25 14:48 發表
我是聖紀文畢業生,因為事隔太耐了,所以也不知道母校的排名如何,請問在40網裏,大家會放聖紀文排第幾呢?

我都係聖紀文畢業生,不過已經係廿拾幾年前嘅事,當年已經派位好好,有個同學考到QC,我都考到中華基督教會銘賢書院
作者: Kittymummy    時間: 09-9-26 16:24

Welcome, EuniceMaMa. 我個女都係讀緊開平小學, 依家四年級, 多多指教 !

原帖由 EuniceMaMa 於 09-9-26 14:08 發表
其實無話邊間學校好唔好, 每一間都有人覺得好,亦有人覺得唔好. 只係間學校適唔適合你個小朋友. 我都係40網, 我自己就揀左旅港開平商會, 因為睇過咁多間, 都係覺得佢適合我個女多D. ...

作者: fishballbaby    時間: 09-9-26 17:14

我係85-86果屆,因為自己成績差,只入到BAND 2學校,我哥哥和表弟都係聖紀文的,都派到BAND 1學校呀!

原帖由 rowdywong 於 09-9-26 15:12 發表

我都係聖紀文畢業生,不過已經係廿拾幾年前嘅事,當年已經派位好好,有個同學考到QC,我都考到中華基督教會銘賢書院

作者: CY2004    時間: 09-9-26 17:45

點解好似無人揀起協和 ???
作者: apsm    時間: 09-9-26 18:52

作者: tllo    時間: 09-9-26 18:52

協上,荔天,開平點揀?

請大家排名:
功課量
壓力
課外活動
遜色學生支援
老師愛心
叩門收生成功率(如自行+抽獎都揀第一)
作者: CY2004    時間: 09-9-26 20:18

本人覺得

開平---師資好,第一選擇
協和---老牌小學,第二選擇
荔天---競爭大,難入,不選擇
作者: silvia_ng    時間: 09-9-27 00:59

原帖由 fishballbaby 於 09-9-25 14:48 發表

我之前自行選佢, 但後尾仔仔考到直資, 放棄左。否則佢都會係我既first choice。
作者: silvia_ng    時間: 09-9-27 01:01

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-26 08:20 發表
請問大家對天主教善導小學有什麼評語?

我自己接觸過幾個學生, 麻麻地...仲幾百厭+口衰...
作者: CY2004    時間: 09-9-27 15:45

原帖由 silvia_ng 於 09-9-27 00:59 發表

我之前自行選佢, 但後尾仔仔考到直資, 放棄左。否則佢都會係我既first choice。

其實真係好好 ~ 我知道他是本區名校 ~
作者: tllo    時間: 09-9-27 15:48

協上,荔天,開平,聖方濟愛德點揀?

小學由小校舍搬去大校舍後, 會唔會影響升中派位,幾多年先恢復光采?
作者: wince_612    時間: 09-9-27 17:52

i prefer 瑪利諾神父教會學校(小學部), 而家仔仔讀緊P1,  都OK
作者: king3812    時間: 09-9-27 22:27

瑪小--開放日聽校長講有20分都要抽簽,揸15分.....難!
荔天--聽聞舊年叩門interview 機會都無.....難!難!難!
建議一些好學校為第一志願又不用爭崩頭!機會更大!

1.旅港開平
2.聖紀文
3.聖安德烈
作者: 貓婆婆    時間: 09-9-27 23:47

我個仔在荔天讀書,感覺到D老師非常用心去教,功課的份量也算適中,起碼仔仔現在讀書成績不錯,回想自己真的沒揀錯。
      想當年都很擔心荔天多人選,很難入,但最後都決定試一試,(雖然到大抽獎落空了,但他們的主任說到候補位會給面試的機會給一直支持他們的家長,後來果然給阿仔叩門成功!哈哈!)
      記得我參加了三年同區一些小學的開放日,真的看見荔天的表現最好,老師很用心教小朋友,而且也分析過他們的升中派位,派往英中的數目真的不錯又穩定,證明他們的教學有絕對有水平啦!(希望阿仔將來可以派到英中啦!)而且作為一年級的家長,我發覺他們對於幫助一年級家長與一年級學生的適應也很用心,所以建議大家不妨選荔天!

原帖由 CY2004 於 09-9-26 20:18 發表
本人覺得

開平---師資好,第一選擇
協和---老牌小學,第二選擇
荔天---競爭大,難入,不選擇

作者: Sammiy    時間: 09-9-28 00:45

原帖由 wince_612 於 09-9-27 17:52 發表
i prefer 瑪利諾神父教會學校(小學部), 而家仔仔讀緊P1,  都OK

我都好鐘意瑪利諾神父,但害怕難入 ~
開平都係好好架 ~
作者: king3812    時間: 09-9-28 01:18

原帖由 貓婆婆 於 09-9-27 23:47 發表
我個仔在荔天讀書,感覺到D老師非常用心去教,功課的份量也算適中,起碼仔仔現在讀書成績不錯,回想自己真的沒揀錯。
      想當年都很擔心荔天多人選,很難入,但最後都決定試一試,(雖然到大抽獎落空了,但他們的主任說到 ...

極少量的後備位,卻要分給過百位叩門生,舊年很多人interview機會都無,是否值博,真的見仁見智!
作者: king3812    時間: 09-9-28 01:29

原帖由 nancytsang 於 09-9-26 13:41 發表
上星期去了聖安德烈小學,感覺良好,但遺憾的是同日有茘天開放日,沒去到不能比較,請問有冇人同時去兩間,比較怎樣?聖安德烈是否很淺?因為開放日校長只提到功課量適中。謝謝。 ...

我同時去過兩間開放日,聖安德烈小學的確幾好,我選做頭三志願,荔天......我放棄!
作者: WINLEG    時間: 09-9-28 13:59

Welcome.

我亞囡上年扣門入的,現在p1. 佢非常喜愛返學.

上年扣聖紀文同旅港開平商會,兩間都收,最後選旅港開平商會,因為覺得聖紀文三測三考,壓力大.旅港開平商會的派英中數字高,無禁谷,同荔枝角天主教小學差唔多.但競爭無禁大.

原帖由 EuniceMaMa 於 09-9-26 14:08 發表
其實無話邊間學校好唔好, 每一間都有人覺得好,亦有人覺得唔好. 只係間學校適唔適合你個小朋友. 我都係40網, 我自己就揀左旅港開平商會, 因為睇過咁多間, 都係覺得佢適合我個女多D. ...

作者: fishballbaby    時間: 09-9-28 14:14

各位

如果我幫囝囝報聖紀文,會有20分,係唔係應該第一階段就揀聖紀文,唔好冒險大抽獎呢?
作者: Kittymummy    時間: 09-9-28 14:28

有20分都唔錯呀. st. clement 都係一間好既學校 ! 不過, 三測三exam就真係壓力大d. 咁其實你想博邊間呢 ?

原帖由 fishballbaby 於 09-9-28 14:14 發表
各位

如果我幫囝囝報聖紀文,會有20分,係唔係應該第一階段就揀聖紀文,唔好冒險大抽獎呢?

作者: fishballbaby    時間: 09-9-28 14:46

我是跨區的,不過如果只係得15分,响邊一區既好學校都唔會輪到呀!

原帖由 Kittymummy 於 09-9-28 14:28 發表
有20分都唔錯呀. st. clement 都係一間好既學校 ! 不過, 三測三exam就真係壓力大d. 咁其實你想博邊間呢 ?

作者: Kittymummy    時間: 09-9-28 14:48

咁st. clement 有20分就好好把握呀 !!!

原帖由 fishballbaby 於 09-9-28 14:46 發表
我是跨區的,不過如果只係得15分,响邊一區既好學校都唔會輪到呀!

作者: king3812    時間: 09-9-28 20:33

[quote]原帖由 CY2004 於 09-9-26 20:18 發表
本人覺得

開平---師資好,
協和,st. clement ---都係老牌小學
作者: CY2004    時間: 09-9-28 20:59

今日終於交左申請單去旅港開平有左決定個人心情輕鬆懈下來,因為參觀過幾間小學的開放日,發覺開平的老師的確比其他的好,雖然是舊校舍,但是實而不華,有時軟件比硬件更為重要!
作者: Kittymummy    時間: 09-9-28 21:06

welcome ! 歡迎加入開平呢個大家庭 !

原帖由 CY2004 於 09-9-28 20:59 發表
今日終於交左申請單去旅港開平有左決定個人心情輕鬆懈下來,因為參觀過幾間小學的開放日,發覺開平的老師的確比其他的好,雖然是舊校舍,但是實而不華,有時軟件比硬件更為重要! ...

作者: 貓婆婆    時間: 09-9-28 23:04

作為過來人,當年我也曾有這個煩惱,因為其實同區許多學校都好,部分學校也有很多人叩門,我想選擇的時候要考慮多方面因素,而自己孩子的能力與性向與學校是否配合也要想想啊!是否值博,真的見仁見智了。
原帖由 king3812 於 09-9-28 01:18 發表

極少量的後備位,卻要分給過百位叩門生,舊年很多人interview機會都無,是否值博,真的見仁見智!

作者: king3812    時間: 09-9-29 11:59

如果要博,40網首選梗係瑪利諾神夫小學!
作者: 7Eleven    時間: 09-9-29 13:13

如有20分可博瑪利諾神父小學
作者: 7Eleven    時間: 09-9-29 13:26

我之前問左朋友, 佢係補習老師
佢話1)聖紀文(成績勁), 2)瑪利諾神父(可直升中), 3)愛德(升長天中學)

作者: WINLEG    時間: 09-9-29 13:35

CY2004,

Welcome too!

原帖由 Kittymummy 於 09-9-28 21:06 發表
welcome ! 歡迎加入開平呢個大家庭 !

作者: kitty媽咪仔    時間: 09-9-30 16:16

我會揀
第一:荔天--老師好有愛心同埋啲職員幾好、三文兩語都好
第二:協和--校風我覺得幾好
第三:瑪利諾神父--歷史悠久
唔係多人揀人先係最好咩,點解程度若一樣,點解旅港又唔會咁大競爭,有疑問?可否答我,
我仲咪交表,因為還在心大心細中‥‥可否給我一些意見呀?
作者: Kittymummy    時間: 09-9-30 19:09

佢輸在校舍細, 唔係千禧校,  校名比較老土 (xx商會果d), 而唔係教會學校. 佢自行收生基本上果60個位年年都收足, 只係compare 其他學校相對無咁大競爭. 優點係歷史悠久,學校透明度高, 年年公開派位數字 (係實數), 津/官校黎講係長沙灣區真係叫派得唔錯, 每年約50%學生上英中. 亦有何文田開平英中做link up, 每年優先收小學部部份學生.

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-9-30 16:16 發表
我會揀
第一:荔天--老師好有愛心同埋啲職員幾好、三文兩語都好
第二:協和--校風我覺得幾好
第三:瑪利諾神父--歷史悠久
唔係多人揀人先係最好咩,點解程度若一樣,點解旅港又唔會咁大競爭,有疑問?可否答我,
我仲咪交表,因為還在 ...

作者: tllo    時間: 09-10-1 08:21

協上,聖紀文,荔天聽聞已收二佰幾張表,好難入

作者: king3812    時間: 09-10-1 11:39

But how can you know this news, by which channel?
作者: CY2004    時間: 09-10-1 11:49

原帖由 tllo 於 09-10-1 08:21 發表
協上,聖紀文,荔天聽聞已收二佰幾張表,好難入

勁 wor ... 無間道 ???
收咗二佰幾張表都知!!!
作者: 貓婆婆    時間: 09-10-1 12:56     標題: 回覆 3# tllo 的文章

一般家長有可能知道這些資料校方資料嗎?仲有係三間學校的收生資料?????
作者: MariaTsui    時間: 09-10-1 21:17

如果有心人只要問下身邊的同學仔家長到那一間學校交表,而他的編號是多少,就可以估計到收了幾多份表,因為每一份表格,學校都派一個"籌"。
作者: CY2004    時間: 09-10-1 23:07

原帖由 MariaTsui 於 09-10-1 21:17 發表
如果有心人只要問下身邊的同學仔家長到那一間學校交表,而他的編號是多少,就可以估計到收了幾多份表,因為每一份表格,學校都派一個"籌"。

有心人 真係好有心lor...
三間學校5 日之內收了幾多份表都問人幾多號"籌" no.
加上三間學校,相距行路都要15-20Min.
爸爸媽媽辛苦了 ~  
作者: kitty媽咪仔    時間: 09-10-1 23:33

點解你又知係實數嘅!你係個度啲老師嚟家!咁其他學校有冇資料可以提供呀!我可以再比較一下!謝謝!
作者: CY2004    時間: 09-10-2 00:19

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-10-1 23:33 發表
點解你又知係實數嘅!你係個度啲老師嚟家!咁其他學校有冇資料可以提供呀!我可以再比較一下!謝謝!

如果他真的是老師,拿
學校<收表實數>事情公開討論...
是否不太好啊 ~
作者: babyjenny    時間: 09-10-5 14:28

我想問大家個仔囡讀緊咩幼稚園??
作者: 一子媽    時間: 09-10-5 20:08     標題: 回覆 59# babyjenny 的文章

my son在保良局x陳小寶幼稚園
作者: angelmeiyee    時間: 09-10-5 23:33

我都係聖紀文舊生, 正在想囡囡是否誇區好, 因為我想入天神嘉諾撒或者馬頭涌(紅灣), 可以給些意見嗎? 又如果自行無選母校, 到叩門時才去, 會否一定無機會?
作者: easonkinki    時間: 09-10-7 14:38

原帖由 貓婆婆 於 09-9-27 23:47 發表
      想當年都很擔心荔天多人選,很難入,但最後都決定試一試,(雖然到大抽獎落空了,但他們的主任說到 ...
聽完你講我放心得多,今年開放日我都有去(仔仔而家先k2)但果日我仲要帶埋細女,根本無得聽校長的講座,我諗要出年開放日帶埋老公去先可以聽到,我係誇區,住青衣,不過呢間係我母校,有25分,我覺得呢間最勁係,當年我個校長仲係而家呢個
作者: easonkinki    時間: 09-10-7 14:42

原帖由 angelmeiyee 於 09-10-5 23:33 發表
我都係聖紀文舊生, 正在想囡囡是否誇區好, 因為我想入天神嘉諾撒或者馬頭涌(紅灣), 可以給些意見嗎? 又如果自行無選母校, 到叩門時才去, 會否一定無機會? ...
我都有你的煩惱,因為我而家申請緊公屋未知將來住邊,但好難派到市區,如果我放棄誇區用15分去博葵青區又好冒險,我渣住25分係手基本上入硬但每日就要由新界出九龍,到呀仔小一時呀女仲讀緊幼稚園,2B係我湊,諗起要湊佢地返學放學都幾頭痕

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5