教育王國

標題: 藍田靈糧堂幼兒園 [打印本頁]

作者: cstchan    時間: 09-8-30 14:38     標題: 藍田靈糧堂幼兒園

藍田靈糧堂幼稚園會於年底搬遷至麗港城第四期地下新校舍﹝原為日本語文幼稚園校舍﹞,屆時會進一步將服務擴展至2歲幼童,開辦幼兒園,學童滿3歲可直升藍田或鑽石山分校。
作者: JHsbb    時間: 09-8-31 00:13

多謝報料, 呢間學校我一直都有興趣的
作者: ILBC    時間: 09-8-31 00:42

Me too.

When can we apply for the admission to N1 for 2010?
作者: cstchan    時間: 09-8-31 07:59

I have no idea as I found this information from the LLC intranet only.

原帖由 ILBC 於 09-8-31 12:42 AM 發表
Me too.

When can we apply for the admission to N1 for 2010?

作者: ILBC    時間: 09-8-31 20:12

I asked the staff today and they're accepting the application now.
作者: dada_mama    時間: 09-9-1 10:21

請問香港靈糧堂有無幼兒班?

謝謝 ^v^!
作者: ILBC    時間: 09-9-1 11:29

No, only Nam Tin Ling Liang starting from 2010.
作者: BabyHilary    時間: 09-9-10 15:59

我都有留意呢間, 新校舍環境應該唔錯,
但以非牟利幼稚園黎講學費都幾貴,
PN半日班要$3200/mth.
作者: waiwai_2008    時間: 09-9-10 16:14

係啦 . 我去左個 web 睇 ... 校舍唔錯咁
你 apply左未?!

原帖由 BabyHilary 於 09-9-10 15:59 發表

作者: ILBC    時間: 09-9-10 16:34

原帖由 BabyHilary 於 10-9-2009 15:59 發表
=> I think so.
作者: BabyHilary    時間: 09-9-10 21:30

waiwai & ILBC,

我衝動左少少, 未知學費就網上入左數,
到填報名表先睇到學費要$3200/mth,
我原本估計佢會平過迦南架,
因為非牟利教會幼稚園一般學費唔會太貴...
算啦, 都比左報名費唯有照報左先, 收左再唸﹗

原帖由 waiwai_2008 於 09-9-10 16:14 發表
係啦 . 我去左個 web 睇 ... 校舍唔錯咁
你 apply左未?!

作者: ILBC    時間: 09-9-10 22:34

I've applied too.  收左先算.
My first choice is Greenville in Hang Hau.  I'll apply to Think in Laguna City as well.
作者: BB頭maimimi    時間: 09-9-11 11:22

除咗學費,仲有書簿費等:上學期:2153 下學期:1354,加上黎更加覺得貴!

原帖由 BabyHilary 於 09-9-10 15:59 發表

作者: ILBC    時間: 09-9-11 13:44

$3200 include everything for PN class.
原帖由 BB頭maimimi 於 11-9-2009 11:22 發表
除咗學費,仲有書簿費等:上學期:2153 下學期:1354,加上黎更加覺得貴!

作者: waiwai_2008    時間: 09-9-11 14:36

Hello babyhilary

me too la
不過 3200 全包喎 ... 迦南計埋雜費應該都差唔多.

原帖由 BabyHilary 於 09-9-10 21:30 發表
waiwai & ILBC,

我衝動左少少, 未知學費就網上入左數,
到填報名表先睇到學費要$3200/mth,
我原本估計佢會平過迦南架,
因為非牟利教會幼稚園一般學費唔會太貴...
算啦, 都比左報名費唯有照報左先, 收左再唸﹗

...

作者: Carrie08    時間: 09-9-11 15:59

cannot dowload the application form from its website .. anyone can help?
作者: BabyHilary    時間: 09-9-11 17:34

迦南$27830/yr(11個月),
有家長話今年pn雜費$2xxx/yr.
靈糧堂$32000/yr(10個月),
咁樣計相差就唔係好大, $2000左右。
唔知校車收費係咪兩間差唔多呢?
都係面試完如果收再唸啦﹗

原帖由 waiwai_2008 於 09-9-11 14:36 發表
Hello babyhilary

me too la
不過 3200 全包喎 ... 迦南計埋雜費應該都差唔多.

作者: BabyHilary    時間: 09-10-27 20:37

有冇人已經收到面試通知?
學校網頁話11月面試, 11月下旬有結果,
即係話我地差不多會收到面試通知。
作者: miffy3in1    時間: 09-10-27 22:08

I called the school yesterday and the staff was pretty cool and said the application deadline was end October.  Letters will be sent out in mid-Nov and interviews conducted in end Nov.

I guess the schedule on its website has been postponed
作者: 砵砵豬    時間: 09-10-28 10:09

原帖由 BabyHilary 於 09-9-11 17:34 發表
迦南$27830/yr(11個月),
有家長話今年pn雜費$2xxx/yr.
靈糧堂$32000/yr(10個月),
咁樣計相差就唔係好大, $2000左右。
唔知校車收費係咪兩間差唔多呢?
都係面試完如果收再唸啦﹗

...

我都係報晒兩間.....不過我prefer靈糧多d,我諗校車都係差唔多!!
作者: BabyHilary    時間: 09-10-28 10:37

原來10月尾先deadline......

原帖由 miffy3in1 於 09-10-27 22:08 發表
I called the school yesterday and the staff was pretty cool and said the application deadline was end October.  Letters will be sent out in mid-Nov and interviews conducted in end Nov.

I guess the sc ...

作者: BabyHilary    時間: 09-10-28 10:39

妳小朋友in左迦南味呀?
我比較鍾意迦南多d,
不過仲都未收到面試信,
唔知幾時先有得見......

原帖由 砵砵豬 於 09-10-28 10:09 發表
我都係報晒兩間.....不過我prefer靈糧多d,我諗校車都係差唔多!!

作者: 砵砵豬    時間: 09-10-28 10:57

原帖由 BabyHilary 於 09-10-28 10:39 發表
妳小朋友in左迦南味呀?
我比較鍾意迦南多d,
不過仲都未收到面試信,
唔知幾時先有得見......

我未in呀....其實我大女讀緊迦南,我好似好衰咁,唔撐迦南,不過就係因為我個女而家讀緊,我覺得迦南都幾谷讀書,真係睇你想你個小朋友本身一個怎樣的小朋友?我細女比較好動,佢學野好快,不過就唔係咁鍾意坐定定...

其實迦南都唔係唔好,不過佢專注係讀書.....我報埋迦南,係incase有backup,靈糧堂我見新校,聽d comments又幾活動教學,所以都想試下.....

我都仲未收到信....希望快d in 晒d學校,咁就又嚟開始煩個大女考小學啦!!
作者: BabyHilary    時間: 09-10-28 16:24

我同妳想法arm arm相反,
又唔想催谷, 不過就唔鍾意全活動教學囉﹗
聽聞迦南係比較中庸, 唔會太谷但又唔係淨係玩。
而家個仔讀嗰間校舍好好, 老師都好好,
但課程進度好慢, 情度淺, 功課少,
小朋友好開心但我好擔心佢適應唔到傳統小學。

不過其實PN都冇咩所謂,
主要係教常識同訓練自理能力,
學術性嘅課程唔會太多。

原帖由 砵砵豬 於 09-10-28 10:57 發表
我未in呀....其實我大女讀緊迦南,我好似好衰咁,唔撐迦南,不過就係因為我個女而家讀緊,我覺得迦南都幾谷讀書,真係睇你想你個小朋友本身一個怎樣的小朋友?我細女比較好動,佢學野好快,不過就唔係咁鍾意坐定定...

其 ...

作者: 砵砵豬    時間: 09-10-28 17:56

原帖由 BabyHilary 於 09-10-28 16:24 發表
我同妳想法arm arm相反,
又唔想催谷, 不過就唔鍾意全活動教學囉﹗
聽聞迦南係比較中庸, 唔會太谷但又唔係淨係玩。
而家個仔讀嗰間校舍好好, 老師都好好,
但課程進度好慢, 情度淺, 功課少,
小朋友好開心但我好擔心佢適 ...

我都好同意你講架......迦南又未至於冇得玩既,最主要睇下你想小朋友如何?初初我都唔想佢玩太多,所以選左迦南,哈哈!!不過人就係咁,想一得二囉!!heeeeeeeeeee我相信到左小學可能就會好易適應

正如你所講,而家都係幼兒班,都係想佢地學習過下群體生活,我相信大部份學校,都會有好好既安排比佢地...

我想快d in埋兩間學校,咁就可以放心小小啦!!
作者: yymouse313    時間: 09-11-4 17:55     標題: 回覆 1# 砵砵豬 的文章

學校話11月頭有email or信,但到依家都無回音....
作者: BabyHilary    時間: 09-11-5 09:09

我都好想快d完成所有面試, 快d知道結果﹗

原帖由 砵砵豬 於 09-10-28 17:56 發表

我都好同意你講架......迦南又未至於冇得玩既,最主要睇下你想小朋友如何?初初我都唔想佢玩太多,所以選左迦南,哈哈!!不過人就係咁,想一得二囉!!heeeeeeeeeee我相信到左小學可能就會好易適應

正如你所講,而家都係幼 ...

作者: BabyHilary    時間: 09-11-8 22:14

我尋日上網睇原來親身報名11月10日先截止,
所以話我地會月中收email, 月尾先面試。

原帖由 miffy3in1 於 09-10-27 22:08 發表

I guess the sc ...

作者: amycyc    時間: 09-11-12 10:56

已經收到信通知 17/11 interview,唔知到時會咩形式呢?因為封信話需時預計1個鐘喎!!!
作者: mousegirl    時間: 09-11-12 11:29

原帖由 amycyc 於 09-11-12 10:56 發表
已經收到信通知 17/11 interview,唔知到時會咩形式呢?因為封信話需時預計1個鐘喎!!!

請問你幾時收到gar?咁急?仲有幾日咋喎!

另外有無mami e-application都收到通知,因為我係e-application
作者: dada_mama    時間: 09-11-12 11:35

係呢, 我都未收到wor...

17/11 好似係星期二wor...
作者: BabyHilary    時間: 09-11-12 23:59

我係e-application, 仲未收到通知﹗
作者: SKB    時間: 09-11-13 11:14

尋日朝我响返工前去麗港城靈糧交表格,由於我住响附近,除左保護兒童會外,迦南,THINK,啟思,靈糧我都有報,因為近屋企。至於區外,我仲報左銅鑼灣既維多利亞, 和將會報坑口間綠茵。1st choice係維多利亞,2nd choice區內幼稚園,如果全部區內幼稚園都唔收,就會去坑口間綠茵,綠茵(國際班)D英文好好,我姨甥女讀完N1講得一口流利英文。
講返麗港城靈糧,果度前身係日本人幼稚園,地方都幾大,有outdoor playground,校舍都算新淨!
作者: miffy3in1    時間: 09-11-13 11:54

我都係用online application,頭先打電話去問,佢話信只係出比2007年的b,2008未知幾時出。唔知收到信的是否07年b的家長呢?

好似次次打去問野的答案都唔同

原帖由 BabyHilary 於 09-11-12 23:59 發表
我係e-application, 仲未收到通知﹗

作者: amycyc    時間: 09-11-15 01:37

我囝囝係07年12月,所以已經收到通知interview,不過都好遲先收到,我8月中已經交表,10號先收到通知,17號就要去見,仲以為無得見添!!!
作者: yymouse313    時間: 09-11-17 18:37

今日in完,d老師好nice,有好多小朋友,我in時有另外2個room都in緊其他,一group都有12個小朋友...地方都好大,我去TOLET時仲見到有D小朋友番緊學,D小朋友都玩得好開心,好在有去IN,初初仲諗住去唔到TIM...
作者: louiseter    時間: 09-11-17 22:06

咁你小朋友係咪2007年出世架? 所以有得今日in?

原帖由 yymouse313 於 09-11-17 18:37 發表
今日in完,d老師好nice,有好多小朋友,我in時有另外2個room都in緊其他,一group都有12個小朋友...地方都好大,我去TOLET時仲見到有D小朋友番緊學,D小朋友都玩得好開心,好在有去IN,初初仲諗住去唔到TIM... ...

作者: yymouse313    時間: 09-11-18 01:03     標題: 回覆 1# louiseter 的文章

係...^^..BUT真係好多小朋友IN....

作者: louiseter    時間: 09-11-18 13:09

咁我哋D 08BB肯定無咁快有得in, 仲諗住有機會早D比佢返學添.

原帖由 yymouse313 於 09-11-18 01:03 發表
係...^^..BUT真係好多小朋友IN....

作者: miffy3in1    時間: 09-11-18 14:59

可否講下interview的內容,會問家長同考小朋友d咩呢?萬一有得in,都想有d心理準備,thx!

原帖由 yymouse313 於 09-11-17 18:37 發表
今日in完,d老師好nice,有好多小朋友,我in時有另外2個room都in緊其他,一group都有12個小朋友...地方都好大,我去TOLET時仲見到有D小朋友番緊學,D小朋友都玩得好開心,好在有去IN,初初仲諗住去唔到TIM... ...

作者: sundae525    時間: 09-11-19 15:22

Just called the Kindergarten, they will send out letter/email to parents of the 2008 bb within this week. And the Interview will be arrange around end of Nov/beginning of Dec.
作者: BabyHilary    時間: 09-11-20 22:50

我今日(20號)都仲未收到email,
within this week...即係最遲聽日,
希望大家都會收到面試通知啦﹗

原帖由 sundae525 於 09-11-19 15:22 發表
Just called the Kindergarten, they will send out letter/email to parents of the 2008 bb within this week. And the Interview will be arrange around end of Nov/beginning of Dec.

作者: siuyauyau    時間: 09-11-23 09:47

岩岩收到email叫我30/11,4:15pm去in呀~~~得1week時間通知我,個日又要請假早走先得啦~~

佢話全程要預40分鐘,同埋會有約十五分鐘的親子音樂遊戲活動~~

有少少緊張添~~~
作者: miffy3in1    時間: 09-11-23 10:14

我都收到email 啦! 好緊張呀! 要成40分鐘,同job interview 有得fight!

唔知d 07bb 家長係咪已經收到上次interview的結果呢? 可否分享下面試經驗?
作者: siuyauyau    時間: 09-11-23 10:26

miffy3in1,你係既幾時in呀?

原帖由 miffy3in1 於 09-11-23 10:14 發表
我都收到email 啦! 好緊張呀! 要成40分鐘,同job interview 有得fight!

唔知d 07bb 家長係咪已經收到上次interview的結果呢? 可否分享下面試經驗?

作者: javierpoon    時間: 09-11-23 10:59

我今朝都收到email通知喇, 我係08 4月b, 12月頭interview呀,想請interview左既家長分享下面試內容, 唔該!
作者: BCLA    時間: 09-11-23 11:02

Hi yymouse,
可唔可以分享吓面試內容呀 ?
Thanks !!

作者: BabyHilary    時間: 09-11-23 13:09

我囡囡係0804bb, 11月30日2:45pm面試。

原帖由 javierpoon 於 09-11-23 10:59 發表
我今朝都收到email通知喇, 我係08 4月b, 12月頭interview呀,想請interview左既家長分享下面試內容, 唔該!

作者: mpyleung    時間: 09-11-23 14:05

我都收到喇,  dec 1st 4pm.
作者: eebabybaby    時間: 09-11-23 14:18

Siuyauyau,
我都係11月30日in,不過係5:00

原帖由 siuyauyau 於 09-11-23 09:47 發表
岩岩收到email叫我30/11,4:15pm去in呀~~~得1week時間通知我,個日又要請假早走先得啦~~

佢話全程要預40分鐘,同埋會有約十五分鐘的親子音樂遊戲活動~~

有少少緊張添~~~ ...

作者: siuyauyau    時間: 09-11-23 14:29

eebabybaby,

咦!! 咁我in完可能見到你喎~~~不過個日應該得我自己同亞女去in喳~~

原帖由 eebabybaby 於 09-11-23 14:18 發表
Siuyauyau,
我都係11月30日in,不過係5:00

作者: chichibb    時間: 09-11-23 14:48

收到email,我囡囡係0810bb, 12月1日2:00pm面試。不過佢仲咁細, 又未識行, 都唔知考得咩
作者: tammyling0817    時間: 09-11-23 16:36

我都收到email叫通知30/11,4:45pm去in呀
全程要預40分鐘,同埋會有十五分鐘的親子音樂遊戲,仲要著的輕便同波鞋去in就得????

有無人知會in啲咩呀~~好緊張呀~
作者: BabyHilary    時間: 09-11-23 19:45

大家介唔介意講下面見編號? 估計下報考人數。
我囡囡LK0004X...應該係2歲班第4X個報名。

作者: calbee6    時間: 09-11-23 23:44

my number is LK0059x.. there maybe 5hundred ppls in front of me. :(

I think the chace to get in is very very small .....
作者: calbee6    時間: 09-11-23 23:49

mine is LK0059x, i think there is 5 hundred ppls in front of me ..... so poor, i think the chance to get in is very very small
作者: HippoStore    時間: 09-11-24 00:46

我仔仔係07 oct in k 1 的,interview時好開心,間學校又新,所以我好like
1st 係門口登記
2nd 帶你入左一間房等,約有十個bb 既family
3rd 去interview room (都係等侯室約十個既bb family),in 時係你同bb 玩,咁有個miss 跟住你,就係度tick 分,全部bb togehter in,即間room有十個miss 跟住十個bb family咁
4th 唱遊時間,都係頭先interview room既十個bb family,但只有兩個miss同你地唱下歌仔,玩下咁,都好開心的
fianl係學校既ceo & coo (校長同副校),坐係度,叫你bb個名,咁你就同bb一齊出去,比佢兩個望下
成個過程都好relax的,唔駛太過緊張~
不過我in完就好like~^^
作者: BCLA    時間: 09-11-24 10:01

Thanks for your sharing.
咁如果係囡囡, 要唔要著裙仔呢 ? 好似著褲仔方便 d, 因為會跳舞 ~

原帖由 HippoStore 於 09-11-24 00:46 發表
我仔仔係07 oct in k 1 的,interview時好開心,間學校又新,所以我好like
1st 係門口登記
3rd 去interview room (都係等侯室約十個既bb family),in 時係你同bb 玩,咁有個mis ...

作者: ewong1    時間: 09-11-24 10:34

My time slot also at 4pm on Dec 1st.  

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=3#pid32556151
作者: BabyHilary    時間: 09-11-24 10:47

我9月9日報名, 妳幾時報名架?
如果真係0004X代表第4X個, 0059x代表第59X個,
真係好多applicants wor,
會唔會係幼稚園同幼兒園面見編號一齊排呢......

不過其實睇面見編號都係8下有幾多人申請,
至於申請先後同取錄與否就應該冇咩關係。

另外我見網頁寫幼稚園收360人, 幼兒園240人,
如果每班30人, 咪即係幼兒園上下午各收4班?

原帖由 calbee6 於 09-11-23 23:44 發表
my number is LK0059x.. there maybe 5hundred ppls in front of me. :(

I think the chace to get in is very very small .....

作者: BabyHilary    時間: 09-11-24 10:51

hippostore,

唔該哂妳分享, 想問下係咪多數1個家長陪小朋友?
因為靈糧堂面試享平日, 比較難2個家長一齊請假...
我11月30日都應該係自己陪囡囡咋﹗

原帖由 HippoStore 於 09-11-24 00:46 發表
1st 係門口登記
3rd 去interview room (都係等侯室約十個既bb family),in 時係你同bb 玩,咁有個mis ...

作者: venus_mama08    時間: 09-11-24 13:00

I HAVE INTERVIEW TOO, ALSO NOV 30.

原帖由 BabyHilary 於 09-11-24 10:51 發表
hippostore,

唔該哂妳分享, 想問下係咪多數1個家長陪小朋友?
因為靈糧堂面試享平日, 比較難2個家長一齊請假...
我11月30日都應該係自己陪囡囡咋﹗

作者: BabyHilary    時間: 09-11-24 17:25

am or pm? 睇下到時會唔會見到妳﹗
btw, 妳會自己定係同老公一齊去?

原帖由 venus_mama08 於 09-11-24 13:00 發表
I HAVE INTERVIEW TOO, ALSO NOV 30.

作者: venus_mama08    時間: 09-11-24 23:47

pm515, u le? we will both come together

原帖由 BabyHilary 於 09-11-24 17:25 發表
am or pm? 睇下到時會唔會見到妳﹗
btw, 妳會自己定係同老公一齊去?

作者: BabyHilary    時間: 09-11-25 13:14

我囡囡2:45pm面試。
我都想同老公一齊去, 不過佢攞唔到假。

原帖由 venus_mama08 於 09-11-24 23:47 發表
pm515, u le? we will both come together

作者: venus_mama08    時間: 09-11-25 22:45

nevermind, this is ur third bb? all the school prefer bb has brothers/sisters, so ur bb has a higher chance la

原帖由 BabyHilary 於 09-11-25 13:14 發表
我囡囡2:45pm面試。
我都想同老公一齊去, 不過佢攞唔到假。

作者: yssmak    時間: 09-11-25 23:14     標題: 回覆 15# chichibb 的文章

我都收到信..12月1日6:00pmIN...我囝囝仲細..係0812B. 咁睇可能1號係IN細b喎...
我都冇太大期望, 因為囝囝太細, 當然仲未識行啦...
作者: scholar    時間: 09-11-26 12:07

0812B? 這麼早IN? 出年9月還未夠歲數啊....

原帖由 yssmak 於 09-11-25 23:14 發表
我都收到信..12月1日6:00pmIN...我囝囝仲細..係0812B. 咁睇可能1號係IN細b喎...
我都冇太大期望, 因為囝囝太細, 當然仲未識行啦...

作者: TracynWayne    時間: 09-11-26 14:42

Hi 各位好!
我都收到信, 11月30日 2:30pm面試
我囝囝 係0808 bb.
報名編號係 LK0003X
我其實報左迦南同靈糧的, 迦南就 12月5日 in
而家心情好緊張呀, 我想囝囝入靈糧多d, 因為可以直升鑽石山k1.
作者: BabyHilary    時間: 09-11-26 17:01

third bb? 唔好嚇我...我有2個bb, 夠哂數啦﹗
我囝囝3歲讀緊k1, 細囡19個月。
幼稚園都prefer有兄弟姊妹小朋友?
我淨係覺得出名嘅學校都會睇家庭背景選學生,
不過都正常, 正如我地家長都揀學校, 一樣啫﹗
另外近年出生率高, 好多學校會偏向揀大b多d。

原帖由 venus_mama08 於 09-11-25 22:45 發表
nevermind, this is ur third bb? all the school prefer bb has brothers/sisters, so ur bb has a higher chance la

作者: BabyHilary    時間: 09-11-26 17:06

我囡囡同妳囝囝一樣,
11月30日靈糧堂, 12月5日迦南。
我2間都幾鍾意, 不過靈糧堂新校舍更加吸引。
靈糧妳會同老公一齊定自己陪囝囝去面試呀?

原帖由 TracynWayne 於 09-11-26 14:42 發表
Hi 各位好!
我都收到信, 11月30日 2:30pm面試
我囝囝 係0808 bb.
報名編號係 LK0003X
我其實報左迦南同靈糧的, 迦南就 12月5日 in
而家心情好緊張呀, 我想囝囝入靈糧多d, 因為可以直升鑽石山k1. ...

作者: TracynWayne    時間: 09-11-26 17:30

原帖由 BabyHilary 於 09-11-26 17:06 發表
我囡囡同妳囝囝一樣,
11月30日靈糧堂, 12月5日迦南。
我2間都幾鍾意, 不過靈糧堂新校舍更加吸引。
靈糧妳會同老公一齊定自己陪囝囝去面試呀?

我會同老公一齊去.
不過唔知佢到時係一位家長陪bb還是兩位呢 ?
作者: BabyHilary    時間: 09-11-26 20:00

似乎多數人都會2個家長一齊去,
ai...我得一個係咪唔夠誠意呢......
平時我老公多數放星期一,
arm arm呢個wk放星期日, 真係天意﹗

原帖由 TracynWayne 於 09-11-26 17:30 發表

我會同老公一齊去.
不過唔知佢到時係一位家長陪bb還是兩位呢 ?

作者: 砵砵豬    時間: 09-11-26 21:52

原帖由 BabyHilary 於 09-11-26 20:00 發表
似乎多數人都會2個家長一齊去,
ai...我得一個係咪唔夠誠意呢......
平時我老公多數放星期一,
arm arm呢個wk放星期日, 真係天意﹗

BabyHilary,

我同你choose d學校好似一樣wor,你會唔會去衛理堂交留位費呀??不過我收左pm,不過如果真係讀,我都會choose pm先,因為家姐k3都係得PM班讀,咁到時時間安排會好D!!

我1號先in靈糧,5號in迦南.......我都唔知點好,我1st choice係靈糧!!

作者: haangbb    時間: 09-11-27 14:33

大家好!我都報左靈X,11月30號5點半IN.

唔知有無其他媽媽一齊呢?
作者: ruima    時間: 09-11-27 21:59

可否分亨為何你們喜歡靈糧?  藍田跟鑽石山有何分別?
作者: BabyHilary    時間: 09-11-27 23:54

我又去左衛理堂嗰邊問你大女係咪返pm?
hahaha...

係wor, 我同妳選校一樣,
比妳講講下我都開始鍾意靈糧多過迦南,
加上新校舍好似好吸引...不過都要面試完先知,
希望囡囡表現好d, 有機會比我地選擇讀邊間啦﹗

係呢, 我見妳話衛理堂面試係自己帶囡囡去,
我都係呀﹗咁靈糧堂妳自己定同老公去?

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 21:52 發表
BabyHilary,

我同你choose d學校好似一樣wor,你會唔會去衛理堂交留位費呀??不過我收左pm,不過如果真係讀,我都會choose pm先,因為家姐k3都係得PM班讀,咁到時時間安排會好D!!

我1號先in靈糧,5號in迦南.......我都 ...

作者: yymouse313    時間: 09-11-28 21:09

lam tin叫我地30/11上網check email..都唔知收唔收..唉我好緊張,我本來today要去lam tin另一間in.我c6話唔like間kg,最後都無去,如果唔收,都唔知點low...><

作者: yymouse313    時間: 09-11-28 21:12

原帖由 BCLA 於 09-11-23 11:02 發表
Hi yymouse,
可唔可以分享吓面試內容呀 ?
Thanks !!
同之前一位媽媽sharing一樣,but我覺得2 個人同小朋友去會好d,一個同小朋友一邊玩,一個同老師對答,有溝通會好d,同我個仔in個老師問我問題,好在dad係到,如果唔係我諗佢只會自己去觀察唔會問我咁多野..希望大家gd luck..^^
作者: 砵砵豬    時間: 09-11-30 11:51

原帖由 BabyHilary 於 09-11-27 23:54 發表
我又去左衛理堂嗰邊問你大女係咪返pm?
hahaha...

係wor, 我同妳選校一樣,
比妳講講下我都開始鍾意靈糧多過迦南,
加上新校舍好似好吸引...不過都要面試完先知,
希望囡囡表現好d, 有機會比我地選擇讀邊間啦﹗

係呢,  ...

靈糧我地兩個都會去呀....咁衛理堂個日你有冇聽到個簡介會,我就冇聽到,因為個女夠鐘食飯...哈哈!!

至於o個兩間....其實真係好睇個人意願,我地兩公婆就鍾意d輕鬆d既學校,加上我個女(大個個)唔係讀書個類,佢唔鍾意睇書,寫字真係要用成個鐘先寫到,(睇住個字都可以唔識寫)有d小朋友係好鍾意讀書寫字既,當然佢就最好入返d比較著重呢方面既.....所以兩者好唔同

大家努力啦....最好兩間都收......heeeeeeeeeee

咁我地就有機會做同學仔,(不過我相信大部份都收我下午)因為佢知道家姐讀k3,大部份學校既k3都係返下午,所以就編埋一齊返下午囉!!
作者: BabyHilary    時間: 09-11-30 16:34

嗰日去衛理堂個女都算合作, 所以我有聽簡介會﹗

我頭先去完靈糧堂面試, 嘩...好鍾意個校舍呀﹗
我囝囝間幼稚園校舍好靚,
所以之後同囡囡搵PN覺得間間校舍都麻麻地,
終於搵到一間環境咁好嘅PN啦﹗
辦事處同課室設計都好特別, 環境好舒服, 教具好豐富,
又有戶外活動場, 而家靈糧堂變左我首選啦﹗

囡囡初時表現唔太合作, 唔肯say hello,
warm up一陣就開始同老師有交流,
之後有講唔該, 話比老師聽隻玩具係lion,
同lion say hello, 同老師bye bye, 飛吻同埋拍好張櫈。
見完老師準備入音樂室見校長,
老師走出黎問我如果冇am考唔考慮pm?
我話都係prefer am, 老師就幫我填pm次選。
arm arm收到電話問k1會揀藍田定鑽石山?
希望有機會啦...快d到18號就好﹗   

原帖由 砵砵豬 於 09-11-30 11:51 發表
靈糧我地兩個都會去呀....咁衛理堂個日你有冇聽到個簡介會,我就冇聽到,因為個女夠鐘食飯...哈哈!!

至於o個兩間....其實真係好睇個人意願,我地兩公婆就鍾意d輕鬆d既學校,加上我個女(大個個)唔係讀書個類,佢唔鍾意 ...

作者: dewberry    時間: 09-11-30 17:32

I have just been to the interview this afternoon.
I like the school venue very much and the teachers were kind and professional.  The venue looks very similar to Cannon in Laguna City.  I think they have the same size.

Since my boy is 0812 BB, he is the youngest among the group during the sing & play session.  He looked tired during the interview...don't if there is any chance ..

The teacher just phoned my about the choice for K1, I replied I have no preference......is it right to say that???
作者: BabyHilary    時間: 09-11-30 19:08

係呀, 老師好nice好專業。
至於k1揀邊間分校, 我答左藍田,
我唸佢地只係做個記錄,
應該唔會對取錄結果有影響。

我唸好多家長面試之後都會好鍾意間學校,
唔知靈糧堂pn收幾多人呢?

原帖由 dewberry 於 09-11-30 17:32 發表
I have just been to the interview this afternoon.
I like the school venue very much and the teachers were kind and professional.  The venue looks very similar to Cannon in Laguna City.  I think they h ...

作者: venus_mama08    時間: 09-11-30 20:26

my son also finished the interview today. She also ask me do we accept pm if no am class and ask us choose diamond hill or lam tin for K1. Finally, she ask us will we take school bus...hope to be classmates with ur daughter ^_^

原帖由 BabyHilary 於 09-11-30 16:34 發表
嗰日去衛理堂個女都算合作, 所以我有聽簡介會﹗

我頭先去完靈糧堂面試, 嘩...好鍾意個校舍呀﹗
我囝囝間幼稚園校舍好靚,
所以之後同囡囡搵PN覺得間間校舍都麻麻地,
終於搵到一間環境咁好嘅PN啦﹗
辦事處同課室設計都好特 ...

作者: kiteli    時間: 09-11-30 21:54

大家好呀 ..
我女女 0711 bb 都係今日in . in 兩歲班下學期入學 , 希望佢收啦  ,

另外, 我有d 問題想請問大家呀  
校服裡面件白 襯衣, 是否家長自行處理 ka ??
( 因我有時係屋企附近商場見到d學生係咁著0既 )

仲有呀, 今日 interview 時 老師問 我女女幾時開始識行, 幾時開始識爬 ??? >> 呢兩個問題係我帶女女in學校時從未問過.....
作者: ngjojo1213    時間: 09-12-1 10:42

昨天面試完收到學校的電話問揀邊間k1, 我仲以為問得收既成數咪好高囉!
睇到大家既回應, 睇黎呢條係面試必答題! 真失落, 希望快d知道啦!
作者: BabyHilary    時間: 09-12-1 10:52

haha, 我初初都以為專登打電話黎問,
取錄機會應該大左, 原來係必答題,
似乎只係做個記錄。

仲有2個幾星期...真係希望18號快d到﹗

原帖由 ngjojo1213 於 09-12-1 10:42 發表
昨天面試完收到學校的電話問揀邊間k1, 我仲以為問得收既成數咪好高囉!
睇到大家既回應, 睇黎呢條係面試必答題! 真失落, 希望快d知道啦!

作者: BabyHilary    時間: 09-12-1 10:55

妳囡囡下學期足2歲可以返學,
相信取錄機會大大增加﹗

靈糧堂校服男女都只係一件背心外衣,
裡面件白色衫係家長自己買, 冬夏季都係咁,
運動服就會衫褲整齊一套。
唔知點解咁嘅安排, 其實有指定白色衫唔係更好嗎?

原帖由 kiteli 於 09-11-30 21:54 發表
大家好呀 ..
我女女 0711 bb 都係今日in . in 兩歲班下學期入學 , 希望佢收啦  ,

另外, 我有d 問題想請問大家呀  
校服裡面件白 襯衣, 是否家長自行處理 ka ??
( 因我有時係屋企附近商場見到d學生係咁著0既 )

...

作者: BabyHilary    時間: 09-12-1 10:56

妳係咪都好鍾意靈糧堂校舍?
希望我地2個小朋友可以做同學仔﹗

原帖由 venus_mama08 於 09-11-30 20:26 發表
my son also finished the interview today. She also ask me do we accept pm if no am class and ask us choose diamond hill or lam tin for K1. Finally, she ask us will we take school bus...hope to be clas ...

作者: sundae525    時間: 09-12-1 11:12

大家知唔知靈糧堂一星期有幾多英文, 普通話堂上?

我都好鍾意靈糧堂, 但好想bb可以學多d英文&普通話. 暫時覺得THINK幾好. 但靈糧堂個interview另我覺得bb會讀得開心. so如果佢有多d英文&普通話堂就perfect! (唱下歌都ok, 起碼bb會對這些語言唔陌生/害怕).
作者: ccsweetbaby    時間: 09-12-1 14:08

我都係昨日in完,17:45,
d問題一樣,其實係我老公想呀女讀,
因為想k1讀diamond hill,響屋企下面,貪方便,
我就無所謂.

我只報了一間Nursey,呀女平時開籠雀,
in時唔理Miss,走時又變開籠雀,

我當拿個經驗,下年inK1會好d
作者: ruima    時間: 09-12-1 21:30

今天帶了仔仔去面試.  我也是很喜歡靈糧.  大家Good Luck.:D
作者: venus_mama08    時間: 09-12-1 22:18

my husband love it very much, and my son is very happy during the interview. also, miss is very nice. hope 18th will come soon la

原帖由 BabyHilary 於 09-12-1 10:56 發表
妳係咪都好鍾意靈糧堂校舍?
希望我地2個小朋友可以做同學仔﹗

作者: carmen1102008    時間: 09-12-1 23:14

我都好鍾意靈糧呀,一D面試既感覺都無,好似去玩咁,唔會令到家長有壓力。幾十元的報名費,令我比得物有所值,好似上左堂playgroup咁,我亦都好欣賞校長咁親力親為,我都玩到有D喘氣。
作者: 砵砵豬    時間: 09-12-2 11:00

原帖由 carmen1102008 於 09-12-1 23:14 發表
我都好鍾意靈糧呀,一D面試既感覺都無,好似去玩咁,唔會令到家長有壓力。幾十元的報名費,令我比得物有所值,好似上左堂playgroup咁,我亦都好欣賞校長咁親力親為,我都玩到有D喘氣。 ...

嘜要比報名費既咩?我好似冇比過,不過我好欣賞係校長有份參與,老師又有份評分,不過唔知佢問小朋友幾多歲開始爬同行又有咩影響呢??

因為我兩個女都係冇爬,一學就學行啦!!
作者: Carrie08    時間: 09-12-2 11:11

My son also have interviewed yesterday.  I like the campus but I think my son would be rejected as he cried during the i/v.   
作者: dewberry    時間: 09-12-2 11:22

請問讚石山/藍田的K1好?
之前啲人個個都話DIAMOND HILL 好, 係咪好難入, 升小一的校網係咪好啲?
我住TKO, 其實樓下都有間TKO 口啤好的N1, 但諗到K1就唔想喺TKO區!
如果藍田LIANG LANG 收N1, 唔知好唔好讀, 因為車程都要45MINS, 又好似好辛苦BB, 點好呢?
作者: BabyHilary    時間: 09-12-2 11:46

如果一心想小朋友K1讀靈糧堂,
咁都值得每日搭45mins車程返藍田pn,
因為pn可以直升K1, 即係話K1收新生學位少左好多。

Diamondhill出名好似係因為教育局視學報告寫得好,
其實causeway bay都好出名, 好多人跨區報讀。
藍田名氣相對細我唸好大原因係之前campus享屋村,
而家轉左去麗港城, 獨立校舍大左靚左,
設備校完善, 教具同教學資源更加豐富,
名氣同受歡迎程度應該會大增。

原帖由 dewberry 於 09-12-2 11:22 發表
請問讚石山/藍田的K1好?
之前啲人個個都話DIAMOND HILL 好, 係咪好難入, 升小一的校網係咪好啲?
我住TKO, 其實樓下都有間TKO 口啤好的N1, 但諗到K1就唔想喺TKO區!
如果藍田LIANG LANG 收N1, 唔知好唔好讀, 因為車程 ...

作者: BabyHilary    時間: 09-12-2 11:52

你係網上定郵寄報名?
如果網上報名要先轉帳$30去學校帳戶,
然後享報名表上填銀行轉帳參考編號;
如果郵寄就好似係收cheque...唔sure.

我囡囡面試嗰日老師冇問佢幾時行同爬,
只係問佢可以自己行未? 行得穩唔穩?
然後老師張個公仔放地下, 叫囡囡行去執返。

原帖由 砵砵豬 於 09-12-2 11:00 發表
嘜要比報名費既咩?我好似冇比過,不過我好欣賞係校長有份參與,老師又有份評分,不過唔知佢問小朋友幾多歲開始爬同行又有咩影響呢??

因為我兩個女都係冇爬,一學就學行啦!! ...

作者: BabyHilary    時間: 09-12-2 11:59

靈糧堂面試方式好好,  
家長同小朋友冇壓力但其實佢地好認真。

老師派scarf比小朋友, 叫家長幫小朋友帶享身上,
個個唔同顏色, 老師話係一陣唱遊時間用,
其實應該係比校長同副校長認人。
老師同家長小朋友唱遊期間,
校長同副校長就一邊睇一邊做記錄,
相信係將小朋友表現評分。

呢個做法都幾好, 唔係一個老師評定小朋友表現,
而係分2部份評估, 老師, 校長同副校長都參與。

原帖由 carmen1102008 於 09-12-1 23:14 發表
我都好鍾意靈糧呀,一D面試既感覺都無,好似去玩咁,唔會令到家長有壓力。幾十元的報名費,令我比得物有所值,好似上左堂playgroup咁,我亦都好欣賞校長咁親力親為,我都玩到有D喘氣。 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5