教育王國

標題: 2009升小四家長入嚟交流下情報 [打印本頁]

作者: carayan    時間: 09-8-28 21:20     標題: 2009升小四家長入嚟交流下情報

小兒喺P4F班,多多指教呀 !
作者: NKW    時間: 09-9-1 12:28

亞女P4C, 曾sir.

原帖由 carayan 於 09-8-28 21:20 發表

作者: carayan    時間: 09-9-1 17:49     標題: 回覆 1# NKW 的文章

4F喺顧老師。今年改咗時間表?每堂變成45分鐘,全日得7堂咋!阿仔個書包可以輕D喇!不過又驚佢無咁長轉注力呢!
CCO 同L.P喺乜科嚟?

作者: wsl05    時間: 09-9-1 23:02

原帖由 carayan 於 09-9-1 17:49 發表
4F喺顧老師。今年改咗時間表?每堂變成45分鐘,全日得7堂咋!阿仔個書包可以輕D喇!不過又驚佢無咁長轉注力呢!
CCO 同L.P喺乜科嚟? ...

中composition ...圖書課
作者: RyanandYin    時間: 09-9-2 12:29

小兒是4A班, 不過今年D英文科深左好多, 同P.3差好遠, 你地有冇同感?

原帖由 carayan 於 09-8-28 21:20 發表

作者: carayan    時間: 09-9-2 20:42     標題: 回覆 2# wsl05 的文章

謝謝!
你小朋友喺邊班呀?
作者: carayan    時間: 09-9-2 20:48     標題: 回覆 2# RyanandYin 的文章

我都擔心呢,我囝囝對英文科比較弱,又小睇英文書,而家惟有叫佢備下課,多D做下補充咁,有咩方法提高佢嘅興趣同能力?
作者: fanny12    時間: 09-9-5 21:29

你哋好,我個女讀P.4B班.請多多指教呀!

作者: carayan    時間: 09-9-6 23:54

阿仔病咗,喺腸胃炎,明天要請假呢,天氣太熱好易病,我老公同細仔都有感冒,各位都要小心保重,小朋友一返唔到學就頭痛!
作者: NKW    時間: 09-9-7 12:09

真係小心身體呵! 一個傳一個, 好快感染. 休息多D啦!

原帖由 carayan 於 09-9-6 23:54 發表
阿仔病咗,喺腸胃炎,明天要請假呢,天氣太熱好易病,我老公同細仔都有感冒,各位都要小心保重,小朋友一返唔到學就頭痛!

作者: carayan    時間: 09-9-8 15:21     標題: 回覆 1# NKW 的文章

謝謝!:loveliness:
作者: 小王    時間: 09-9-10 14:15

我也是4F呀, 今年安排七堂一天都幾好呀, 唯一美中不足是少了功課堂。
作者: Calvin仔媽媽    時間: 09-9-12 09:45

各位好

請問有冇人知18/9英文unseen dictation 的範圍呀?亞仔話老師冇講

作者: 小王    時間: 09-9-14 12:50

原帖由 Calvin仔媽媽 於 09-9-12 09:45 發表
各位好

請問有冇人知18/9英文unseen dictation 的範圍呀?亞仔話老師冇講

三年級學過的生字呀, 好慘, 阿囝忘記得一乾二淨了。
作者: Calvin仔媽媽    時間: 09-9-14 17:20

Thanks a lot!

我個仔都一樣唔記得晒
作者: carayan    時間: 09-9-15 19:39     標題: 回覆 4# 小王 的文章

我都同意,不過中午食飯長咗好多,我就要求個仔做一至兩樣功課!:loveliness:
喺喎你小朋友有冇落小食部買嘢食呀,我仔仔有去買燒賣同汽水佢話好好食喎!
作者: carayan    時間: 09-9-15 19:41     標題: 回覆 2# Calvin仔媽媽 的文章

我個仔都喺好似失憶咁 ,D TENSE都有D唔記得,我見到本SE都頭痛,都幾深!
作者: hoho1230    時間: 09-9-15 22:35

Hello! 大家好!我個仔今年4F班。好耐無上黎,而家開左個新topic for P4真係好,我地又可以繼續交流。
作者: 小王    時間: 09-9-16 12:44

原帖由 carayan 於 09-9-15 19:39 發表
我都同意,不過中午食飯長咗好多,我就要求個仔做一至兩樣功課!:loveliness:
喺喎你小朋友有冇落小食部買嘢食呀,我仔仔有去買燒賣同汽水佢話好好食喎! ...

小食部? 當然有啦, 開心到暈呀, 其它唔記得, 八達通就一定記得拎, 不過我只限佢用5元, 因為我每天都會放一包飲品和少少snacks比佢的。
又係好方法呀, lunch做少少都好過冇呀。
作者: 小王    時間: 09-9-16 12:47

原帖由 carayan 於 09-9-15 19:41 發表
我個仔都喺好似失憶咁 ,D TENSE都有D唔記得,我見到本SE都頭痛,都幾深!

今期本加厚版SE都幾勁, 我COPY比個FRIEND, 佢都話好正。  深就一定的了, GRAMMAR係要做多D先得架...
作者: NKW    時間: 09-9-16 13:57

我個女都好開心因為今年可自由去買小食, 但我只比佢一個買1至2次昨, 免得佢唔食飯嘛!
作者: carayan    時間: 09-9-19 17:32     標題: 回覆 4# hoho1230 的文章

我仔仔同仔你仔仔都喺4F,唔知佢兩個識唔識呢?我問佢有無新朋友,佢話一有時間就去咗圖書館都無時間識新朋友,比佢激死,我諗住佢識多個同班可以問下功課OR其他嘢? 雖然話升四年班佢都係好依賴我,我就快比佢激死O架喇!
作者: carayan    時間: 09-9-19 17:38     標題: 回覆 21# NKW 的文章

曾sir喺敎我囝囝數學喎!我阿仔今年仲參加咗數學培圳組,都喺佢教,星期五已經返咗第一堂,佢好鐘意呀! 我都希望有幫助,今年數學d功課都幾多,次次阿仔都要就一個鐘頭,你哋呢?
P.S.咁你亞女仲有參加咩課外活動?
作者: carayan    時間: 09-9-19 17:46     標題: 回覆 4# 小王 的文章

無錯!所以今年我都影咗4份COPY ,你知喇次次考試同TEST都考差唔多嘅如TENSE,PRONOUN同PREPOSITION咁,有時間就比佢做下囉,當喺TRAINING,我仲咗其他補充,如果少功課個日就叫佢做下,上次打風咪叫阿仔做咗幾頁囉!
作者: NKW    時間: 09-9-21 10:09

hi carayan

我女都有參加咗數學培訓組喎,曾sir係我女班主任, 佢好搞笑架, d學生好鍾意佢. 星期五返咗第一堂,亞女已經話數學好好玩好鐘意咁嘞!亞女話有10個同學培訓.

原帖由 carayan 於 09-9-19 17:38 發表
曾sir喺敎我囝囝數學喎!我阿仔今年仲參加咗數學培圳組,都喺佢教,星期五已經返咗第一堂,佢好鐘意呀! 我都希望有幫助,今年數學d功課都幾多,次次阿仔都要就一個鐘頭,你哋呢?
P.S.咁你亞女仲有參加咩課外活動? ...

作者: diancon    時間: 09-9-21 10:36

我個女P4CSir嗰班 , 請多多指教。
上星期六第一天課外活動已發生不愉快事件 , 我個女參加跆拳道班要除鞋放在課室門口 , 但上完堂出來發覺鞋和襪都不見了 , 而且是沒有一對鞋多了出來 , 要赤腳落校務處
,
教練和葉主任都說可能比人著錯鞋 , 會在星期一廣播問吓 , 但我覺得著錯鞋都有另一對留低 , 但現在是一對都冇剩 , 而且這對new balance鞋是新學年買給我個女運動堂著的 , 只著了數次 , 所以我覺得是有人貪心取走了 , 希望我估計是錯啦!!!

作者: NKW    時間: 09-9-21 17:11

hi, diancon

以下事件唔知過往有冇發生過呢? 咁小朋友嘅自身財物咪冇保障?  希望快d搵到答案, 而唔係不法之徙搞事.

原帖由 diancon 於 09-9-21 10:36 發表
我個女P4C曾Sir嗰班 , 請多多指教。
上星期六第一天課外活動已發生不愉快事件 , 我個女參加跆拳道班要除鞋放在課室門口 , 但上完堂出來發覺鞋和襪都不見了 , 而且是沒有一對鞋多了出來 , 要赤腳落校務處
, 教練和葉 ...

作者: diancon    時間: 09-9-21 17:46

Hi NKW,

我個女話今天廣播咗
, 再打電話問葉主任
, 她說未有人回應
, 明天會問所有跆拳道學生
, 希望水落石出啦
, 一對鞋事小
, 但真的不希望學校有壞份子。

作者: carayan    時間: 09-9-22 07:41     標題: 回覆 1# diancon 的文章

咁都得!咁真係要查清楚件事喇,因正常學校無外人可以進入,一定喺自己人做嘅,希望你揾到真兇!:) 咁阿囡有無後備鞋著住先!
作者: carayan    時間: 09-9-22 07:48

咁就好囉!最緊要佢地有興趣!
喺喇派咗測試範圍喎,今年改咗分四日進行測,好似考試咁,小朋友會舒服d,唔使好似前咁仲要上堂同做功課,大家努力喇!

[quote]原帖由 NKW 於 09-9-21 10:09 發表
hi carayan

我女都有參加咗數學培訓組喎,曾sir係我女班主任, 佢好搞笑架, d學生好鍾意佢. 星期五返咗第一堂,亞女已經話數學好好玩好鐘意咁嘞!亞女話有10個同學培訓.
作者: diancon    時間: 09-9-22 09:08

多謝關心, 好在舊年的波鞋未掉,可著住先。
昨天收到測驗範圍,又快要準備啦,今年改了提早放學,可專心溫書,幾好呀。

原帖由 carayan 於 09-9-22 07:41 發表
咁都得!咁真係要查清楚件事喇,因正常學校無外人可以進入,一定喺自己人做嘅,希望你揾到真兇!:) 咁阿囡有無後備鞋著住先!

作者: NKW    時間: 09-9-22 10:10

測完驗唔使再上堂可以番屋企溫習吓, 大家都放鬆d. 太好嘞!
作者: carayan    時間: 09-9-22 14:56     標題: 回覆 1# NKW 的文章

你哋做咗第一編英文compreh未呀,我囝囝都唔識要我教,如果喺測驗就慘喇 媽咪好擔心呀!
作者: RyanandYin    時間: 09-9-22 16:59

我仔仔都唔識做, D 問題好深, 今年上左P.4, 做完功課都溫唔到默書, 佢測驗都唔知點溫, 請問你地知唔知中.英文SR幾時考

原帖由 carayan 於 09-9-22 14:56 發表
你哋做咗第一編英文compreh未呀,我囝囝都唔識要我教,如果喺測驗就慘喇 媽咪好擔心呀!

作者: Calvin仔媽媽    時間: 09-9-23 07:50

我都覺得今年四年班d功課多咗,做完功課都冇時間温習 SR - 29/9, 中文課外考查 - 30/9,不過唔知係唔係班班一樣。
作者: NKW    時間: 09-9-23 10:23

應該班班一樣嘅, 好似都仲係OPEN BOOK喎!

原帖由 Calvin仔媽媽 於 09-9-23 07:50 發表
我都覺得今年四年班d功課多咗,做完功課都冇時間温習 SR - 29/9, 中文課外考查 - 30/9,不過唔知係唔係班班一樣。

作者: NKW    時間: 09-9-23 10:52

睇到小一小二chatroom原來有咁多小朋友病, 有d仲話係豬流感, 我女尋日亦有同學發燒冇番. 而家咁多學校停課, 情況真令人擔心,  希望流感疫苗快d研究到出嚟.
作者: 小王    時間: 09-9-23 12:17     標題: 回覆 3# Calvin仔媽媽 的文章

晚晚CHECK完功課食完飯都冇乜時間, 今日默完中文, 又要READY英默都不特至, TEST出左範圍, 溫得黎都差唔多了...
作者: hoho1230    時間: 09-9-23 14:59     標題: 回覆 17# carayan 的文章

你個仔咁乖,小息會去圖書館,我個仔淨係掛住食嘢和玩。

係啦!而家都四年班,我個仔都仲係好依賴我,好多事都成日要提住佢,問佢。唔上黎呢度都唔知29和30號係中英文SR test, 都唔知要幾大個對自己d事先會上心。
作者: hoho1230    時間: 09-9-23 15:06     標題: 回覆 14# diancon 的文章

居然在學校會發生d咁o既事,呢種行為無論係學生或家長都十分要不得,一定不可以助長,學校有無話查成點?
作者: hoho1230    時間: 09-9-23 15:13     標題: 回覆 3# 小王 的文章

真係好似多左功課,又深左,唔知係我個仔做功課做得慢定係點,日日都要天黑先做完,對得功課食埋飯,真係無乜時間溫習,開學未夠一個月就收到張測驗通告,頭都大埋。
作者: diancon    時間: 09-9-23 22:15

Hi hoho1230,
暫時都未有結果,葉主任話星期六再去跆拳道班問吓,但我都打定輸數。

原帖由 hoho1230 於 09-9-23 15:06 發表
居然在學校會發生d咁o既事,呢種行為無論係學生或家長都十分要不得,一定不可以助長,學校有無話查成點?

作者: carayan    時間: 09-9-24 07:46     標題: 回覆 2# hoho1230 的文章

我囝囝都喺每日做完功課等我對完都差唔多9點喇 ,如果有默書又要温下,有時真係10點都未入得房瞓,d時間好唔見使!
老師又派咗本copy book 同英文TSA Ex,
阿仔話如果真 喺停課就要係屋企做,我都希望唔會發生,但真喺好多人病呀,我都叫仔仔帶口罩。
作者: hoho1230    時間: 09-9-25 15:52     標題: 回覆 2# diancon 的文章

唉!校內失竊,真係清官難審,有邊個會拎番出黎吖!以後叫d小朋友放對鞋喺邊度好呀?咁唔穩陣。
作者: hoho1230    時間: 09-9-25 15:58     標題: 回覆 2# carayan 的文章

真係戥d小朋友辛苦,日日搞到天黑都沒完沒了咁,好唔夠瞓

原來嗰兩本新派的Ex係 for 停課用?TSA嗰本都幾深下,P.5 level,我個仔點識做。
作者: carayan    時間: 09-9-26 12:56

4F嘅媽咪有無寫低中文讀外閱讀測驗喺咪30/9呢,我只喺見到SR TEST喺29/9(二)咋!

原帖由 hoho1230 於 09-9-25 15:58 發表
真係戥d小朋友辛苦,日日搞到天黑都沒完沒了咁,好唔夠瞓

原來嗰兩本新派的Ex係 for 停課用?TSA嗰本都幾深下,P.5 level,我個仔點識做。

作者: NKW    時間: 09-9-27 18:15

應該同一日課外閱讀測驗喎(30/9星期三).

diancon, 對波鞋搵番未?

原帖由 carayan 於 09-9-26 12:56 發表
4F嘅媽咪有無寫低中文讀外閱讀測驗喺咪30/9呢,我只喺見到SR TEST喺29/9(二)咋!

作者: diancon    時間: 09-9-27 21:45

Hello NKW,

經過一星期,卒之揾番啦,我個女話星期六在門口等上跆拳時,有個男同學同佢講在男廁揾到對波鞋,問喺唔喺佢的,雖然成件事仍有很多疑點,但總算是解决了。

今個星期好像一浪接一浪...Eng Dict, SR Test, 中文閱讀考查及中默,希望大家努力。

原帖由 NKW 於 09-9-27 18:15 發表
應該同一日課外閱讀測驗喎(30/9星期三).

diancon, 對波鞋搵番未?

作者: NKW    時間: 09-9-28 10:09

大家都明白到多一事不如小一事, 事情解决了就好嘞!
係嘞! 默測考自然要面對, 但我總覺得現在每日都要面對嘅係流感嘅"恐嚇"!

原帖由 diancon 於 09-9-27 21:45 發表
Hello NKW,

經過一星期,卒之揾番啦,我個女話星期六在門口等上跆拳時,有個男同學同佢講在男廁揾到對波鞋,問喺唔喺佢的,雖然成件事仍有很多疑點,但總算是解决了。

今個星期好像一浪接一浪...Eng Dict, SR Test, 中文閱讀考 ...

作者: carayan    時間: 09-9-28 17:05     標題: 回覆 1# NKW 的文章

我都有同感 ,阿仔個班上星期每日都有一至兩個兩病,今日好咗喇,但我對停課真喺怕怕喇,一唔返學阿仔就心散晒成績退步咗,如果再為流感而唔使返學,我就真係唔知點追咯!
作者: NKW    時間: 09-9-28 19:09

亞女終於都病咗嘞!中午老師check到發燒, ”即捕即介”, 不得留响班房, 立即要早退.可憐嘅我,天雨路滑趕到接走佢. 响校務處有好多同一命運呢!幸好只係小小喉嚨發炎, 門口的叔叔話現在咁嘅時期,冇辦法啦!我女响小學期從未因病早退過.

原帖由 carayan 於 09-9-28 17:05 發表
我都有同感 ,阿仔個班上星期每日都有一至兩個兩病,今日好咗喇,但我對停課真喺怕怕喇,一唔返學阿仔就心散晒成績退步咗,如果再為流感而唔使返學,我就真係唔知點追咯! ...

作者: carayan    時間: 09-9-29 10:34

NKW:
囡囡要多D休息,希望佢快D好番喇!
作者: NKW    時間: 09-9-30 12:49

亞女今日番學嘞!其實比成個星期病假, 但亞女冇發燒就急急要番學. 多謝關心.

原帖由 carayan 於 09-9-29 10:34 發表
NKW:
囡囡要多D休息,希望佢快D好番喇!ops:" />

作者: carayan    時間: 09-10-7 06:57

阿仔今次中文默書終於回復正常狀態,有100分呀,佢都好開心,希望keep 住喇!:loveliness:
作者: 小王    時間: 09-10-7 12:44

原帖由 carayan 於 09-10-7 06:57 發表
阿仔今次中文默書終於回復正常狀態,有100分呀,佢都好開心,希望keep 住喇!:loveliness:

恭喜哂呀, 今日默英文, 希望到順利過關啦。  上兩次都唔掂, 激死人。
作者: NKW    時間: 09-10-7 13:10

信心番昨嚟! +油呀大家!

原帖由 carayan 於 09-10-7 06:57 發表

作者: hoho1230    時間: 09-10-7 18:36

上兩次我個仔都係麻麻地,今年英文默書唔再好似以前咁一句一句默,係成段咁默,希望佢一路有進步啦!大家加油呀!

原帖由 小王 於 09-10-7 12:44 發表

恭喜哂呀, 今日默英文, 希望到順利過關啦。  上兩次都唔掂, 激死人。

作者: RyanandYin    時間: 09-10-8 09:58

唉, 就測驗, 日日都好似唔夠時間用咁, 功課又多, D中英默書又唔停咁, 都抽唔到時間溫測驗, 每星期六.日都唔可以出街, 小朋友同大人都快發癲!!!!
作者: carayan    時間: 09-10-9 06:47     標題: 回覆 1# RyanandYin 的文章

阿仔講老師上堂話中文測驗閱讀理解佔29分,咁呢部份要小心d,好多時個囝明明知答案,但為咗寫少d會簡化,就攞唔到分︳今次希望佢改下:
作者: carayan    時間: 09-10-9 06:53

哈哈!阿媽已經癲咗好耐喇,我皮膚病都係因為太緊張而返發!

原帖由 RyanandYin 於 09-10-8 09:58 發表
唉, 就測驗, 日日都好似唔夠時間用咁, 功課又多, D中英默書又唔停咁, 都抽唔到時間溫測驗, 每星期六.日都唔可以出街, 小朋友同大人都快發癲!!!!

作者: diancon    時間: 09-10-9 09:11

阿女每日都搞到十點幾才瞓覺,第曰六點幾又起床,真是驚她唔夠瞓,但不要太緊張啊,身體要緊!

原帖由 carayan 於 09-10-9 06:53 發表

作者: 小王    時間: 09-10-9 10:13     標題: 回覆 3# carayan 的文章

次次都係呢part失哂分, 攪到份卷好底分。  事實上真係唔夠時間用, 每晚完成功課+dinner, 都已經好晏, 溫得一陣dict又冇時間溫test, 真的好疲累
作者: NKW    時間: 09-10-9 10:32

緊張真係會令人有皮膚病架! 亞女剛剛升小一時我突然皮膚有事, 醫生都話係緊張引致. 放鬆d啦大家, 我地都高小咯, 點都比初小"冷靜"d嘅!

原帖由 carayan 於 09-10-9 06:53 發表

作者: hoho1230    時間: 09-10-14 15:15

我都有同感呀!功課多,默書又唔停,點溫習喎!噚晚又好夜瞓喇!支持唔住喇!可能我真係要試下放手,亞囝咩都好依賴,好似係我去返學咁!
原帖由 RyanandYin 於 09-10-8 09:58 發表

作者: hoho1230    時間: 09-10-14 15:30

死啦!佔咁多分,亞囝最大意,成日唔睇清楚題目。
carayan, 我個囝剛好相反,佢唔識簡化,寫咁多可能會答中,最弊係佢寫字慢呢!之後易攞分嗰d就唔夠時間做嘞!佢好多時都做唔晒d卷架!就係咁年中失左唔少分,好慘!

原帖由 carayan 於 09-10-9 06:47 發表
阿仔講老師上堂話中文測驗閱讀理解佔29分,咁呢部份要小心d,好多時個囝明明知答案,但為咗寫少d會簡化,就攞唔到分︳今次希望佢改下:

作者: carayan    時間: 09-10-15 06:57

所以阿仔每日一上校車就瞓囉!小朋友真喺辛苦!有無温過測驗呀!一d時間都無,weekend時間只可以温到默書咋,今次測驗中途又無六日隔住,阿仔要靠自己喇
作者: carayan    時間: 09-10-15 07:02     標題: 回覆 4# NKW 的文章

我今年都盡量比佢自己嚟,等自己無咁辛苦,但有時真喺比佢激到生蝦咁跳 可能我EQ太低
作者: RyanandYin    時間: 09-10-15 12:45

請問你地知唔知GR 形式點考?,係唔係要串字和自己答LONG QUESTION? 因為今年課本深左好多.
還有係唔係中文課本要考課本內容, 大家交流下.
作者: 小王    時間: 09-10-15 14:19

原帖由 RyanandYin 於 09-10-15 12:45 發表
請問你地知唔知GR 形式點考?,係唔係要串字和自己答LONG QUESTION? 因為今年課本深左好多.
還有係唔係中文課本要考課本內容, 大家交流下.

GR : 以往生字及long question 都是有得選擇的, 只要讀熟個2張ws+明白哂故事內容及發生的次序就ok的了

中文 : 課本只出詞語運用 及 作句,
         eg.  .....一面...一面....。 其他都是重組句子、標點符號.....

希望幫到你
作者: 小王    時間: 09-10-15 14:28

原帖由 carayan 於 09-10-15 06:57 發表
所以阿仔每日一上校車就瞓囉!小朋友真喺辛苦!有無温過測驗呀!一d時間都無,weekend時間只可以温到默書咋,今次測驗中途又無六日隔住,阿仔要靠自己喇! ...

係啦, 阿囝日日都好似軍訓咁, 想早d瞓都唔得, 溫完dict已經冇哂時間, 最怕就係science、GR, 個本GR, 就是WS都好深, 阿囝一個做唔掂。:cry:
作者: carayan    時間: 09-10-16 07:23

我都有同感,咗英文科其他科阿囝都可以自己做,但一定英文佢就要幫手,我都想知喺咪得佢喺咁or個個都喺咁?:\'(

[quote]原帖由 小王 於 09-10-15 14:28 發表
作者: 小王    時間: 09-10-16 09:45

原帖由 carayan 於 09-10-16 07:23 發表
我都有同感,咗英文科其他科阿囝都可以自己做,但一定英文佢就要幫手,我都想知喺咪得佢喺咁or個個都喺咁?:\'(

[quote]原帖由 小王 於 09-10-15 14:28 發表 ...

直情唔幫唔得啦, 好似個份tsa 作文, correction左2次才收貨, 不知用左我幾多時間攪, 重邊有時間呀。
最慘都係se, 前天才發覺佢地係學校自己批改, 原來有d跟本係錯既, 勁激死我。
作者: carayan    時間: 09-10-18 21:20     標題: 回覆 1# 小王 的文章

哈哈!我都退過貨要re-do,可能喺我理解能力底,喺咪而家小學d英文都喺咁難嘅呢  我哋嘅年代都唔喺咁!
作者: NKW    時間: 09-10-19 09:01

最幣佢地而家用鉛子筆做, 真係多多塗改液都唔夠!

原帖由 carayan 於 09-10-18 21:20 發表
哈哈!我都退過貨要re-do,可能喺我理解能力底,喺咪而家小學d英文都喺咁難嘅呢  我哋嘅年代都唔喺咁!

作者: carayan    時間: 09-10-19 20:14

我開頭都喺用塗改帶,但阿囝成日寫字要改,本功課簿太羞樣喇,而家佢改用咗Piolt可以擦嘅原子筆,雖然貴d(約$21枝),但就整潔同好睇好多!(^.^)

原帖由 NKW 於 09-10-19 09:01 發表
最幣佢地而家用鉛子筆做, 真係多多塗改液都唔夠!

作者: 小王    時間: 09-10-20 11:43

原帖由 carayan 於 09-10-19 20:14 發表
我開頭都喺用塗改帶,但阿囝成日寫字要改,本功課簿太羞樣喇,而家佢改用咗Piolt可以擦嘅原子筆,雖然貴d(約$21枝),但就整潔同好睇好多!(^.^)

我都係呀, 但係我叫佢DICT & TEST 才用, 快手D呀麻。
今早聽佢講, ENG TEST 好似要作吓野, 好驚 FAIL呀
作者: hoho1230    時間: 09-10-20 18:40

聽亞囝講係reply個invitation, 寫30字。不過已知佢呢part攞唔足分,佢話寫到一半就夠鐘, 激C未?  我不嬲都係最驚佢英文科fail 呀!

原帖由 小王 於 09-10-20 11:43 發表

我都係呀, 但係我叫佢DICT & TEST 才用, 快手D呀麻。
今早聽佢講, ENG TEST 好似要作吓野, 好驚 FAIL呀

作者: carayan    時間: 09-10-21 07:25

me too!英文呢科最無信心!雖然阿仔話識,不過我都要打定八折先喇,明天測完就會有結果喇!

原帖由 hoho1230 於 09-10-20 18:40 發表
聽亞囝講係reply個invitation, 寫30字。不過已知佢呢part攞唔足分,佢話寫到一半就夠鐘, 激C未?  我不嬲都係最驚佢英文科fail 呀!

作者: NKW    時間: 09-10-21 09:56

Piolt可以擦嘅原子筆? 係咪周圍都買倒架?
作者: NKW    時間: 09-10-21 09:58

吓! 咁深! 寫30字? 幣家火! 唉! 仲有聽日嘅science, 好快測完嘞! 定d嚟, 定d嚟.

原帖由 hoho1230 於 09-10-20 18:40 發表

作者: hoho1230    時間: 09-10-21 10:17

我都係在屋企樓下的普通文具舖買到, 大的文儀用品店更加有得賣, 應該唔難搵。不過我覺得寫出黎d字比較淺色, 同埋無咁好寫。

原帖由 NKW 於 09-10-21 09:56 發表
Piolt可以擦嘅原子筆? 係咪周圍都買倒架?

作者: 小王    時間: 09-10-21 10:55

原帖由 NKW 於 09-10-21 09:58 發表
吓! 咁深! 寫30字? 幣家火! 唉! 仲有聽日嘅science, 好快測完嘞! 定d嚟, 定d嚟.

死哂火啦, 科科都冇信心, GR都記死佢地啦, 今期真係冇科有信心呀
作者: carayan    時間: 09-10-21 11:19

仲有一科咋!各位媽咪要努力呀!測完要揾節目獎勵下自己先!因為呢幾日都無咗唔少細胞喇 .....哈哈!
作者: carayan    時間: 09-10-21 11:31

阿囝話GR Long Question無提供答案比你用o架,雖然我有叫佢背,佢都話識,不過都唔知記唔得晒!
數學個題思考題重玩嘢,明明一日用一半兩日咪喺用剩ml x 4 囉,佢話唔係乘3咩, 又無做到驗算,所以都喺錯,比佢笑死多個激死多d喇!

原帖由 小王 於 09-10-21 10:55 發表

死哂火啦, 科科都冇信心, GR都記死佢地啦, 今期真係冇科有信心呀

作者: hoho1230    時間: 09-10-21 11:32

Sure!  要獎勵自己.  

不過而家都好緊張, 測埋明天就會陸續知道測驗結果喇, 希望唔會太失望啦!

原帖由 carayan 於 09-10-21 11:19 發表
仲有一科咋!各位媽咪要努力呀!測完要揾節目獎勵下自己先!因為呢幾日都無咗唔少細胞喇 .....哈哈!

作者: hoho1230    時間: 09-10-21 11:37

唉! Long Question真係無提供答案。 雖然我都有叫亞囝有呢個心理準備, 不過佢都係唔多認真去背, 以為自己識, 睇怕都唔係咁樂觀囉!

原帖由 carayan 於 09-10-21 11:31 發表
阿囝話GR Long Question無提供答案比你用o架,雖然我有叫佢背,佢都話識,不過都唔知記唔得晒!
數學個題思考題重玩嘢,明明一日用一半兩日咪喺用剩ml x 4 囉,佢話唔係乘3咩, 又無做到驗算,所以都喺錯,比佢笑死多個激死多d喇!

...

作者: NKW    時間: 09-10-22 10:54

終於測完, 一於今個星期六日一輕鬆吓! 下個月13日好似都放假喎! (學校旅行之後果日)

原帖由 carayan 於 09-10-21 11:19 發表

作者: NKW    時間: 09-10-23 09:46

成績出咗嘞! 英文科有d失望呢!
作者: 小王    時間: 09-10-23 16:58

原帖由 NKW 於 09-10-23 09:46 發表
成績出咗嘞! 英文科有d失望呢!

我唔止失望,直情係頂唔順, 7張PAPER, 3張FAIL, 掂攪呀, 最衰就係安排星期一至四測, 完全大壓力到頂點
今期張張PAPER都深, 再加上佢地D唔小心, 想過骨都幾難。
作者: RyanandYin    時間: 09-10-23 17:18

我果班仲有GR 未派, 不過亞仔除左常識, 科科都6字頭, 真係很擔心考試點算. 一年差個一年.

原帖由 小王 於 09-10-23 16:58 發表

我唔止失望,直情係頂唔順, 7張PAPER, 3張FAIL, 掂攪呀, 最衰就係安排星期一至四測, 完全大壓力到頂點
今期張張PAPER都深, 再加上佢地D唔小心, 想過骨都幾難。 ...

作者: NKW    時間: 09-10-23 17:51

小王, 我都同意今次安排星期一至四測係令人"頭"唔倒氣咁, 以往測兩日再溫兩日都可以舒坦下. 可能高小難度只會愈來愈高. 我都同個女講, 艱深嘅部份已經難攞分, 如果再定失埋大意分就差上加差啦!

今期張張PAPER都深, 再加上佢地D唔小心, 想過骨都幾難。 ...

作者: NKW    時間: 09-10-23 17:55

小王, 我都同意今次安排星期一至四測係令大家"頭"唔倒氣咁. 以往測兩日再溫下就有得舒緩吓. 可能高小嘅難度會愈來愈深, 再加埋大意嘅失分就真係差上加差嘞!

作者: diancon    時間: 09-10-24 10:22

阿女今次除了Science有小小失手外,其它都幾滿意,尤其GR有小小喜出望外,complete sentences答得比我予期好,希望佢keep住啦!!!
作者: NKW    時間: 09-10-26 11:21

咁咪好咯, Science確係有小小難.
妳女咩班呀?

原帖由 diancon 於 09-10-24 10:22 發表
阿女今次除了Science有小小失手外,其它都幾滿意,尤其GR有小小喜出望外,complete sentences答得比我予期好,希望佢keep住啦!!!

作者: NKW    時間: 09-10-26 11:22

去搵搵先.thanks

原帖由 hoho1230 於 09-10-21 10:17 發表
我都係在屋企樓下的普通文具舖買到, 大的文儀用品店更加有得賣, 應該唔難搵。不過我覺得寫出黎d字比較淺色, 同埋無咁好寫。

作者: carayan    時間: 09-10-26 19:19

阿囝紅咗一科science呀,英文都唔好得幾多,...得六字頭咋!好多唔小心,再要佢做多次又識喎︳喺咪激死你,其他科都喺7字尾8字頭咁囉!算喇我都喺哦咗囝囝一陣,希望下次考試會好d喇!
作者: 小王    時間: 09-10-27 10:54

原帖由 carayan 於 09-10-26 19:19 發表
阿囝紅咗一科science呀,英文都唔好得幾多,...得六字頭咋!好多唔小心,再要佢做多次又識喎︳喺咪激死你,其他科都喺7字尾8字頭咁囉!算喇我都喺哦咗囝囝一陣,希望下次考試會好d喇! ...

我忍唔住"哦"佢一餐呀, 真係失望架, 佐想想都只是1ST TERM, 重有大把機會, 真係要好好攪攪佢啦...
FRIDAY已經派左中英SR TEST 及 中英 DICT 日期, 真係唔比我地透氣呀
作者: RyanandYin    時間: 09-10-27 16:25

都唔明白science 考科, 比左11個生字要記, 但份paper 都冇出, 都唔知學校用意係想點, 有d誤導咁.

原帖由 carayan 於 09-10-26 19:19 發表
阿囝紅咗一科science呀,英文都唔好得幾多,...得六字頭咋!好多唔小心,再要佢做多次又識喎︳喺咪激死你,其他科都喺7字尾8字頭咁囉!算喇我都喺哦咗囝囝一陣,希望下次考試會好d喇! ...

作者: diancon    時間: 09-10-27 23:34     標題: 回覆 94# NKW 的文章

Hi NKW,
阿女是4C班,你個呢?另外你講的Pilot擦擦筆阿女都有用開,我是在大眾書局買的,因為會員有九折,我覺得0.5最好用,用完後買refill仲慳幾蚊!!!
作者: NKW    時間: 09-10-28 09:54

hi diancon, 我女都係4C喎! 係咪妳唔見波鞋果位?Pilot擦擦筆, ok, 知道叫Pilot擦擦筆就容易搵好多嘞! thank you妳.
原帖由 diancon 於 09-10-27 23:34 發表
Hi NKW,
阿女是4C班,你個呢?另外你講的Pilot擦擦筆阿女都有用開,我是在大眾書局買的,因為會員有九折,我覺得0.5最好用,用完後買refill仲慳幾蚊!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5