教育王國

標題: 2010-2011(48網邊間好) [打印本頁]

作者: 峰俊    時間: 09-8-16 13:49     標題: 2010-2011(48網邊間好)

各位家長大家好,本人係新手,今年9月仔仔上K3,請問48網邊間學校好, 請多多指教。:loveliness:
作者: dorismama    時間: 09-8-17 00:28

在你問邊間好前要先清楚, 你有什麼期望?
谷代表好, 還是學得快樂才叫好, 有名的才叫好?

原帖由 峰俊 於 09-8-16 13:49 發表
各位家長大家好,本人係新手,今年9月仔仔上K3,請問48網邊間學校好, 請多多指教。:loveliness:

作者: ShinTeresa    時間: 09-8-17 11:42

我淨係知李小強 出晒名架la
原帖由 dorismama 於 09-8-17 00:28 發表

作者: MorriDad    時間: 09-8-17 14:22

原帖由 峰俊 於 09-8-16 13:49 發表

我都係今年K3, 你係48網邊度?
作者: 峰俊    時間: 09-8-17 15:10

HI, dorismama
我當然希望小兒學得快樂,所以有邊間好AR.
THANK YOU
作者: 峰俊    時間: 09-8-17 15:14

Hi, MorriDad

Po Tat Estate,你選邊間啊!

峰俊媽
作者: 峰俊    時間: 09-8-17 15:15

Shin Teresa

Thank you!!!

原帖由 ShinTeresa 於 09-8-17 11:42 發表
我淨係知李小強 出晒名架la  

作者: 細BB    時間: 09-8-17 16:12

原帖由 dorismama 於 09-8-17 00:28 發表
我係梓軒媽咪呀!你記唔記得我呀?你個女返小一之後比多D意見我呀!我都想睇下同阿仔報你個女果間好唔好,thx~
作者: dorismama    時間: 09-8-17 17:21

峰俊,

所以我就係問你期望是什麼?
出名的多數都係谷, 孩子接受谷便快樂, 不接受便不快樂, 但在現行的官津校的評估制度下, 學校上到4-6年級不是全校谷便是精英班谷, 所以你喜歡小兒讀得快樂又想在較有名氣的學校讀書, 一係佢資質好, 一係就家長俾多D配套如補習等!

兩間兆強都出名, 但全校都谷, 聽講舊校較谷, 但今年德田派中學較好, 藍循都算有名, 有兩班精英班(三至六年級), 相信派較好! 寶達那邊聖馬太也是出名及谷的, 派位都好好! 官秀也很受家長歡迎, 因為有一些官中聯繫!

油塘便是基顯較出名, 其次是基法, 聖安當及陳呂重德!

以上只是個人意見, 最好自己再多了解較好, 希望幫到你!

原帖由 峰俊 於 09-8-17 15:10 發表
HI, dorismama
我當然希望小兒學得快樂,所以有邊間好AR.
THANK YOU

作者: dorismama    時間: 09-8-17 17:23

你好, 我記得你呀! 我暫時知一班有33人, 如果幫到你的一定冇問題!

原帖由 細BB 於 09-8-17 16:12 發表
我係梓軒媽咪呀!你記唔記得我呀?你個女返小一之後比多D意見我呀!我都想睇下同阿仔報你個女果間好唔好,thx~

作者: 蒨沂媽媽    時間: 09-8-17 20:19

原帖由 dorismama 於 09-8-17 17:21 發表
峰俊,

所以我就係問你期望是什麼?
出名的多數都係谷, 孩子接受谷便快樂, 不接受便不快樂, 但在現行的官津校的評估制度下, 學校上到4-6年級不是全校谷便是精英班谷, 所以你喜歡小兒讀得快樂又想在較有名氣的學校讀 ...

多謝你, 你的意見很長盡呢.
我的女兒今年也是k3. 我會選油塘基法第一志願, 但請問是否還要填2,3志願的?
2,3我就唔知點選了. 我都覺得讀得開心和校風好是最重要的.
作者: dorismama    時間: 09-8-18 00:12

請不要客氣, 只是一點個人意見, 詳情要自己再睇再分析, 有很多專家意見話第二三要揀一些你會考慮讀但又不是很熱門的, 因為抽唔到第一, 分分鐘會派到很後的志願, 不太熱門便機會大D, 而扣門也有很多人爭, 未必一定入到, 你去其他學校扣門, 人地也希望你有選她才會多考慮你吧!

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-8-17 20:19 發表

我的女兒今年也是k3. 我會選油塘基法第一志願, 但請問是否還要填2,3志願的?
2,3我就唔知點選了. 我都覺得讀得開心和校風好是最重要的. ...

作者: 細BB    時間: 09-8-18 12:39

原帖由 dorismama 於 09-8-18 00:12 發表
請不要客氣, 只是一點個人意見, 詳情要自己再睇再分析, 有很多專家意見話第二三要揀一些你會考慮讀但又不是很熱門的, 因為抽唔到第一, 分分鐘會派到很後的志願, 不太熱門便機會大D, 而扣門也有很多人爭, 未必一定入 ...
我想問下你第一志願係邊間呀?
作者: MorriDad    時間: 09-8-18 13:18

原帖由 峰俊 於 09-8-17 15:14 發表

Hi, MorriDad

Po Tat Estate,你選邊間啊!

峰俊媽

Hello 峰俊媽,

Dorismama 已給了很詳盡的學校資料, 我想我也不用多說了. 我選的, 因有一些變數存在, 還未能最後決定, 但也不外乎Dorismama 說的較谷的幾間之一.

反而, 我想請教一下, 寶達那邊有間秀茂坪天主教, 是我在考慮排在統一派位時較前位置的(但不是第一). 但該校近年學生人數銳減, 你知道是什麼原因嗎? 是否寶達已算較舊的邨, 學童少呢? 還是校風出現問題(我不住也邊, 沒見過該校的學生是怎樣)? 我想, 官秀的落成吸了些學生過去也是原因之一, 但有沒有其它原因呢?

如果沒有特別差的因素, 我想你也可考慮一下秀天, 這應是一間中規中舉的學校, 但你住得近, 方便些.

誠如dorismama說, 你要什麼?
1. 孩子開心 (他如何才會開心?)
2. 成積 (考慮孩子能力, 配套安排, 例如自己陪讀, 補習等)
3. 上學方便 (自己帶上學, 交通時間, 校車)
4. 校風
.
.
.
作者: 峰俊    時間: 09-8-18 13:48

Hi, dorismama非常之多謝你, 你的意見很詳細,因為本人係新手而且對選小學係一知半解,加上屋企人又唔識,睇完你嘅解答,我開始有D頭緒,真係萬分感激。
但如果我第一志願選聖馬太,會唔會好難入啊,同埋我而家要做D什麼準備呢?希望你可以解答到我,非常非常之多謝你,同埋我都認為讀得開心和校風好係好重要。
另:慶幸小兒讀得快樂而且佢對MATH好有興趣,讀咗3月個"公文"成績也不錯,剛剛升咗B級。
係啦,請問你個女讀邊間ar,你同佢報咗什麼補習ar?
作者: HIN2003    時間: 09-8-18 16:56

原帖由 峰俊 於 09-8-18 13:48 發表
Hi, dorismama非常之多謝你, 你的意見很詳細,因為本人係新手而且對選小學係一知半解,加上屋企人又唔識,睇完你嘅解答,我開始有D頭緒,真係萬分感激。
但如果我第一志願選聖馬太,會唔會好難入啊,同埋我而家要做D什麼準 ...

哇!K2 尾讀3個月升B.
更係讀李兆強啦!
你住秀茂坪OR藍田?
作者: rolandbb    時間: 09-8-18 21:52

但如果我第一志願選聖馬太,會唔會好難入啊,同埋我而家要做D什麼準 ...

請問你仔仔响邊度讀公文數呢 ?? 導師教得好唔好 ?? 學費多少呢 ?? 唔該.
作者: dorismama    時間: 09-8-18 22:01

"但如果我第一志願選聖馬太,會唔會好難入啊,同埋我而家要做D什麼準備呢?希望你可以解答到我,非常非常之多謝你,同埋我都認為讀得開心和校風好係好重要。
另:慶幸小兒讀得快樂而且佢對MATH好有興趣,讀咗3月個"公文"成績也不錯,剛剛升咗B級。
係啦,請問你個女讀邊間ar,你同佢報咗什麼補習ar?"

-第一輪計分, 派位講運氣, 扣門就講實力, 所以好難講是否難入
-我覺得(都係個人意見)要準備的是好好的觀察小朋友的強弱, 再給合宜的支援, 不一定是補習班, 父母也可以是一個好的支援吧!多看不同的書, 培養學習的興趣! 當是田鴨咁塞係好, 但總有一天, 小朋友會發現那些是否他想要的東西呢? 最好是能令她喜歡學習如伴讀!
-最後, 都係果句, 要佢讀得開心首先是佢喜歡, 我個女冇讀公文, 所以不認識B是什麼程度!
-女女將會讀藍循, 我冇刻意同佢找補習, 因為暫時都係自己教, 但就上緊phonics 及普通話, 因為她的語言吸收力較佳, 想俾佢學得有系統D, 同埋因學校小一便是普通話教學, 我較關心的是她的社交能力, 因為佢係慢熱的小朋友!
- 補習是因人而異, 雙職父母較多使用此配套吧!

作者: 峰俊    時間: 09-8-19 09:47

原帖由 dorismama 於 09-8-18 22:01 發表
"但如果我第一志願選聖馬太,會唔會好難入啊,同埋我而家要做D什麼準備呢?希望你可以解答到我,非常非常之多謝你,同埋我都認為讀得開心和校風好係好重要。
另:慶幸小兒讀得快樂而且佢對MATH好有興趣,讀咗3月個"公文"成 ...

~讀公文的B(math)相等於剛學小二嘅程度。
~我仔仔同你嘅女一樣係社交能力差,我都有d擔心。
~非常多謝你的意見,我會再詳細d考慮。
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 09:50

原帖由 rolandbb 於 09-8-18 21:52 發表

請問你仔仔响邊度讀公文數呢 ?? 導師教得好唔好 ?? 學費多少呢 ?? 唔該.

~lam tin
~我覺得老師教得好好,而且仔仔好鍾意
~500month
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 09:51

原帖由 HIN2003 於 09-8-18 16:56 發表

哇!K2 尾讀3個月升B.
更係讀李兆強啦!
你住秀茂坪OR藍田?

~Thank you!
~po tat estate
作者: HIN2003    時間: 09-8-19 10:04

原帖由 峰俊 於 09-8-19 09:47 發表

~讀公文的B(math)相等於剛學小二嘅程度。
~我仔仔同你嘅女一樣係社交能力差,我都有d擔心。
~非常多謝你的意見,我會再詳細d考慮。

社交能力差, 比多D音樂&戶外活動.
我以前以為囝囝係自閉TIM. 自己玩玩具車可以玩個幾鐘, 只喜歡車 & 路軌, 唔玩超人(可能我無買比佢). 之後KEEP住合唱團&音樂班, SO FAR 而家正常好多.
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 10:09

原帖由 MorriDad 於 09-8-18 13:18 發表

Hello 峰俊媽,

Dorismama 已給了很詳盡的學校資料, 我想我也不用多說了. 我選的, 因有一些變數存在, 還未能最後決定, 但也不外乎Dorismama 說的較谷的幾間之一.

反而, 我想請教一下, 寶達那邊有間秀茂坪天主教, ...

Hi  MorriDad
sorry ar,我都唔知秀茂坪天主教好唔好,但我諗寶達唔算係舊的屋邨,官秀的落成吸引了好多學生過去也是原因之一,我知有些家長喜歡佢大同埋較新,我亦非常多謝你嘅寶貴意見。
~峰峰&俊俊媽~
作者: 細BB    時間: 09-8-19 11:40

我本來都想第一志願係聖馬太,但係果日家長會同老師傾過,佢話阿仔專注力差,讀聖馬太會好辛苦,所以我都諗第二D學校
作者: 細BB    時間: 09-8-19 11:41

我本來都想第一志願係聖馬太,但係果日家長會同老師傾過,佢話阿仔專注力差,讀聖馬太會好辛苦,所以我都諗第二D學校
作者: bebe2004    時間: 09-8-19 12:24

作者: 峰俊    時間: 09-8-19 13:26

原帖由 bebe2004 於 09-8-19 12:24 發表
hi, 大家好

我想問下, 堅樂小學, 好唔好, 因為我見佢系一條龍小學, 直升堅樂中學

Hi,bebe2004
你係唔係都係48網嘅,你住邊ar,大家一齊研究吓,不過我自己對選學校就一知半解,經過多位媽媽同爸爸嘅意見之後好好多,但仍然要其他家長俾多d見解。
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 13:31

原帖由 細BB 於 09-8-19 11:41 發表

~咁你選邊間ar?
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 13:36

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 10:04 發表

社交能力差, 比多D音樂&戶外活動.
我以前以為囝囝係自閉TIM. 自己玩玩具車可以玩個幾鐘, 只喜歡車 & 路軌, 唔玩超人(可能我無買比佢). 之後KEEP住合唱團&音樂班, SO FAR 而家正常好多. ...

~非常之多謝你,咁你仔仔學緊D什麼戶外活動啊,我只係俾亞仔學緊公文數學,(已返咗3個月),仲有什麼好介紹呢?
Thank you!!!:loveliness:
峰/俊媽媽
作者: HIN2003    時間: 09-8-19 14:06

原帖由 峰俊 於 09-8-19 13:36 發表

~非常之多謝你,咁你仔仔學緊D什麼戶外活動啊,我只係俾亞仔學緊公文數學,(已返咗3個月),仲有什麼好介紹呢?
Thank you!!!:loveliness:
峰/俊媽媽

我囝囝之前有學滾軸溜冰, 游水. 在幼稚園join 小蜜蜂.
參加多d活動, 萬一要叩門都有好大幫助.
作者: dorismama    時間: 09-8-19 15:01

agree!
而家女女仲學緊琴, 中國舞, 開咗學會學埋手鈴, 希望有機會返童軍! 對佢社交會好D!

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 14:06 發表

我囝囝之前有學滾軸溜冰, 游水. 在幼稚園join 小蜜蜂.

作者: HIN2003    時間: 09-8-19 15:36

原帖由 dorismama 於 09-8-19 15:01 發表
agree!
而家女女仲學緊琴, 中國舞, 開咗學會學埋手鈴, 希望有機會返童軍! 對佢社交會好D!

你唔等開學, 睇吓學校有咩適合ge課外活動, 可能學校會平d.
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 16:15

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 14:06 發表

~嘩,佢參加咁多活動,辛唔辛苦,我明白俾佢多D活動對佢有幫助,但係因為我日頭要返工,平時得佢"女麻女麻"睇住,好多時間都不配合。
~啊,你仔仔讀邊間小學?讀幾年級ar?
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 16:22

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 15:36 發表

你唔等開學, 睇吓學校有咩適合ge課外活動, 可能學校會平d.

我都讚同學校d課外活動會平d,但我就唔配合啦,因為我仔仔要坐校車。

係la,你係唔係唔使返工,所以可以親自自己照顧仔仔ar。
作者: dorismama    時間: 09-8-19 16:36

聽日家長會會講課外活動, 學琴同中國舞你暑假前已學開的東西, 手鈴是停課前考上的, 原本只給她現暑假, 但暑假停課, 費用延至9月才開, 所以被迫要上兩個月先, 如果學校的活動較合適, 便會轉了!

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 15:36 發表

作者: HIN2003    時間: 09-8-19 16:39

原帖由 dorismama 於 09-8-19 16:36 發表
聽日家長會會講課外活動, 學琴同中國舞你暑假前已學開的東西, 手鈴是停課前考上的, 原本只給她現暑假, 但暑假停課, 費用延至9月才開, 所以被迫要上兩個月先, 如果學校的活動較合適, 便會轉了!

...

oic
作者: HIN2003    時間: 09-8-19 16:55

原帖由 峰俊 於 09-8-19 16:15 發表

~嘩,佢參加咁多活動,辛唔辛苦,我明白俾佢多D活動對佢有幫助,但係因為我日頭要返工,平時得佢"女麻女麻"睇住,好多時間都不配合。
~啊,你仔仔讀邊間小學?讀幾年級ar? ...

我覺得佢一d都唔辛苦, 但我就
由k2開始多活動, 到k3尾我已頂唔順. 現在只餘下合唱團/小提琴/游泳班/公文
遲d開學希望學校有合唱團.咁就唔洗出去唱, 可以同同學一起唱, 應該會開心d.
我要返工架, 所以都好辛苦. 工人姐姐帶,但都會擔心.
本區net 48派 第10 志願 跨區叩九龍塘基華, 9月升小一.
作者: 峰俊    時間: 09-8-19 17:52

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 16:55 發表

由k2開始多活動, 到k3尾我已頂唔順. 現在只餘下合唱團/小提琴/游泳班/公文
遲d開學希望學校有合唱團.咁就唔洗出去唱, 可以同同學一起唱, 應該會開心d. ...

oh,i see,佢返公文學什麼?(中/英/數)
我2個仔仔返公文學math,係因為哥哥自己好鍾意,而細佬話要同哥哥一齊。我諗緊俾唔俾佢倆學埋ENG
作者: dorismama    時間: 09-8-19 23:56

HIN2003,
幫朋友問, 你的小朋友幾點上落校車, 佢住秀茂坪, 出年想報你的小朋友讀的學校呀!謝謝!

原帖由 HIN2003 於 09-8-19 16:55 發表

遲d開學希望學校有合唱團.咁就唔洗出去唱, 可以同同學一起唱, 應該會開心d. ...

作者: dorismama    時間: 09-8-19 23:59

有些學校的車線係會配合課外活動的, 即有兩班車, 如當有課外活動, 可遲一班校車走, 你可留意埋呢樣呢~

原帖由 峰俊 於 09-8-19 16:22 發表

我都讚同學校d課外活動會平d,但我就唔配合啦,因為我仔仔要坐校車。

係la,你係唔係唔使返工,所以可以親自自己照顧仔仔ar。

作者: HIN2003    時間: 09-8-20 09:35

原帖由 峰俊 於 09-8-19 17:52 發表

oh,i see,佢返公文學什麼?(中/英/數)
我2個仔仔返公文學math,係因為哥哥自己好鍾意,而細佬話要同哥哥一齊。我諗緊俾唔俾佢倆學埋ENG

我囝囝k2 學數學, k3學英文, 剛剛7月學埋中文.
因為搬到藍田, 屋企近公文, 同埋藍田lee間我覺得幾好. 所以係公文學晒中,英,數, 唔洗煩.
作者: HIN2003    時間: 09-8-20 09:47

原帖由 dorismama 於 09-8-19 23:56 發表
HIN2003,
幫朋友問, 你的小朋友幾點上落校車, 佢住秀茂坪, 出年想報你的小朋友讀的學校呀!謝謝!

而家都未confirm新學期時間, 舊年藍田都要7:00上車, 4:15落車, 上課時間 8:10-3:15 即車程約1 hr.
不過學校校車真係做得麻麻. 上落站唔多, 未必係屋企樓下. 如果你朋友想報, 真係要早d check 清楚.
作者: bebe2004    時間: 09-8-20 09:48

作者: 峰俊    時間: 09-8-20 09:59

原帖由 dorismama 於 09-8-19 23:59 發表
有些學校的車線係會配合課外活動的, 即有兩班車, 如當有課外活動, 可遲一班校車走, 你可留意埋呢樣呢~

我仔仔學校只有一班車,所以未能配合到課外活動。
作者: 峰俊    時間: 09-8-20 10:01

原帖由 HIN2003 於 09-8-20 09:35 發表

我囝囝k2 學數學, k3學英文, 剛剛7月學埋中文.
因為搬到藍田, 屋企近公文, 同埋藍田lee間我覺得幾好. 所以係公文學晒中,英,數, 唔洗煩.

我仔仔都係藍田讀,我都考慮緊俾佢返埋英文。
作者: bebe2004    時間: 09-8-20 10:07

作者: HIN2003    時間: 09-8-20 10:17

原帖由 bebe2004 於 09-8-20 09:48 發表
HIN2003

您好, 我住曉麗苑, 我都想報公文, 因為老師話我個女心散, 不夠集中力

另外, 依家您有無心儀小學

我唔知觀塘d centre 點. 我只係覺得藍田個間ok! 觀塘去藍田mtr好似遠左d. 不如你check吓觀塘d center.
心散有好多方法, 如多玩多d拼圖, 學吓彈琴.
我囝囝今年9月升小一啦, 讀九龍塘基華, 係我地心儀小學.
你住觀塘/秀茂坪個邊, 問MorriDad 會清楚d, 我見佢d post分析得幾詳盡. 藍田我只知道李兆強"谷" 派位成績好, 循道活動d, 但派位都好好.
作者: 峰俊    時間: 09-8-20 10:24

原帖由 bebe2004 於 09-8-20 10:07 發表
hi, 峰俊

依家您有無心儀小學

Hi, BeBe
我諗緊聖馬太或者官立(秀明道),你點ar
作者: latte55178    時間: 09-8-20 11:32

大家好...

好多人都話藍循好, 我補習ge經驗就覺得, 藍循同李兆強有一段頗大ge距離...
作者: bebe2004    時間: 09-8-20 12:01

作者: dorismama    時間: 09-8-20 12:40

請問你補習補那一級?
我知道三年級開始, 會分精英班, 副精英班同三班普通班, 不知程度會否不同?

原帖由 latte55178 於 09-8-20 11:32 發表
大家好...

好多人都話藍循好, 我補習ge經驗就覺得, 藍循同李兆強有一段頗大ge距離...

作者: HIN2003    時間: 09-8-20 12:47

原帖由 dorismama 於 09-8-20 12:40 發表
請問你補習補那一級?
我知道三年級開始, 會分精英班, 副精英班同三班普通班, 不知程度會否不同?

dorismama,

返完學校嗱!
作者: rolandbb    時間: 09-8-20 14:54

原帖由 latte55178 於 09-8-20 11:32 發表
大家好...

即係藍循同 李兆強無得比 ??
咁知唔知聖愛德華好唔好呢 ??
作者: latte55178    時間: 09-8-20 18:28

佢地2個都係升三年級

藍循ge 小朋友, 全級考中游
中英文好差, 連fat, thin.....之頖都唔識

李兆強ge, 全級考包尾10名, summer 要日日返學上補底班
佢係醒目ge, 中英文理解能力都好好, 俾一篇 (around 150 words) ge 英文佢, 佢可以知道每一段ge main idea 係咩, 識ge 生字都好多, information, opinion 都識

所以我覺得藍循好一般
作者: latte55178    時間: 09-8-20 18:34

原帖由 rolandbb 於 09-8-20 14:54 發表

即係藍循同 李兆強無得比 ??
咁知唔知聖愛德華好唔好呢 ??

haha, 我o係聖愛德華grad
好冇...講成績, 梗係冇李兆強啦
佢近幾年成績應該進步左...
不過我知道, 聖愛德華個syllabus 唔易ga
因為佢英文冇textbook ( 我唔知高年班有冇)
係用故仔書
可能因為咁, 佢地d grammar 較弱啦
升中派位係點我就真係唔sure,
我諗around 1/3 band 1
作者: dorismama    時間: 09-8-21 00:00

yes ar!
今日返完啦! 阿女鍾意學校, 好安慰呀!

原帖由 HIN2003 於 09-8-20 12:47 發表

dorismama,

返完學校嗱!

作者: dorismama    時間: 09-8-21 00:27

latte55178,

多謝你提供的資料, 幸而我的女女已懂fat and thin, 中文閱讀能力也算OK, 希望她不會是該校的中游吧!

如你所說, 在現時升中派位的機制裡, 因為不可能同一間學校全部都派到band 1 學校, 如果兩位學生參加派位, 可能藍循那位會派得比兆強那位好吧(基於全級排名, 如有錯誤, 請指正!)! 當然, 書讀得好一世受用, 但是小朋友同大人都幾辛苦!
因為我有兩位小朋友, 擔心會double辛苦, 所以最終都係揀了藍循, 同埋我buy佢宗教同德育的部份做得較多(我自己是基督徒), 也是希望小朋友將來讀唔成書都可以做個有品的人! 學習方面, 學校的政策是補底不封頂, 即給予基本要有的課程予小朋友, 但如小朋友有能力多學一些, 學校也有空間給小朋友再進階地學, 聽現任的家長說今年開始, 小一多了一位助理協助英文教學, 希望學生能多些機會參與課堂, 想必學校也在不斷在做配套提升競爭力吧!

原帖由 latte55178 於 09-8-20 18:28 發表
佢地2個都係升三年級

藍循ge 小朋友, 全級考中游
中英文好差, 連fat, thin.....之頖都唔識

李兆強ge, 全級考包尾10名, summer 要日日返學上補底班
佢係醒目ge, 中英文理解能力都好好, 俾一篇 (around 150 words) g ...

作者: HIN2003    時間: 09-8-21 09:51

原帖由 dorismama 於 09-8-21 00:27 發表
latte55178,

多謝你提供的資料, 幸而我的女女已懂fat and thin, 中文閱讀能力也算OK, 希望她不會是該校的中游吧!

如你所說, 在現時升中派位的機制裡, 因為不可能同一間學校全部都派到band 1 學校, 如果兩位學生 ...

dorismama,

我相信latte55178, 所講只係個別事件, 不用擔心.
個個都知道李兆強係比較"谷", 所以課程相對會深d. 但小朋友同家長都會好辛苦. 如果有d小朋友追唔到, 就會變成陪太子讀書. 寧可讀一間活動+愉快學習, 成績keep到前5-10名, 已經好好.
不過如果小朋友有能力+家長有時間配合, 真係可以一試.
作者: 峰俊    時間: 09-8-21 12:16

原帖由 dorismama 於 09-8-21 00:27 發表
latte55178,

如你所說, 在現時升中派位的機制裡, 因為不可能同一間學校全部都派到band 1 學校, 如果兩位學生 ...

Hi, dorismama & Hin2003
又係我啊,想問吓因為我有2個仔仔,如果選同一間小學係唔係會派埋一齊嘅???
作者: HIN2003    時間: 09-8-21 12:28

原帖由 峰俊 於 09-8-21 12:16 發表

Hi, dorismama & Hin2003
又係我啊,想問吓因為我有2個仔仔,如果選同一間小學係唔係會派埋一齊嘅???

峰俊媽,
你係TWINS OR 大細仔?
我見到填表時, 有一項係填TWIN GE資料, 我諗應該會一齊派. 如果係大細仔,到細佬自行階段填表, 有哥哥讀緊, 應該係必收生.

作者: MorriDad    時間: 09-8-21 12:36

我都剛想插咀, 選同一小學係必收的, 這和自行階段必收係同一意義, 主要方便接送. 但填表就要問HIN2003和Dorismama等有經驗的人了.

好奇一問, 如果唔係Twin, 年頭年尾出世, 或其它原因, 同一年報, 份表有冇cover到呢?
作者: MorriDad    時間: 09-8-21 13:47

原帖由 峰俊 於 09-8-19 10:09 發表

Hi  MorriDad
sorry ar,我都唔知秀茂坪天主教好唔好,但我諗寶達唔算係舊的屋邨,官秀的落成吸引了好多學生過去也是原因之一,我知有些家長喜歡佢大同埋較新,我亦非常多謝你嘅寶貴意見。
~峰峰&俊俊媽~ ...

我半年前睇過, 秀茂坪天主教的成積是中等, 所謂的中等, 就是band1,2,3各派1/3, 接近這個數, 不就是中等嗎?

秀天網頁裏的班結構和政府/教育城給出來的有頗大出入, 人數也還差不多, 但班數很不同. 令我奇怪的是, 以前這校很多人的(跟據網頁資料, 剛畢業約有188人, 往後3年, 也超過160人, 升P3是133, 升P2只有93), 現時人數少了一半呢, 所以我有點擔心有什麼特別原因.

寶達住應不算舊(其實我以前住秀茂坪的, 是重建前的16層), 秀天以前人多可能是入伙後約8~10年的兒童潮有關, 過後就沒那麼多了. 如果真是這樣, 這應是可考慮的一間學校. 如果要到統一派位, 我想你是可考慮一下的. 如果可能, 開學後, 看看這所學校的學生如何(記住話比我聽呀), 再作決定吧.
作者: HIN2003    時間: 09-8-21 14:01

原帖由 MorriDad 於 09-8-21 12:36 發表
我都剛想插咀, 選同一小學係必收的, 這和自行階段必收係同一意義, 主要方便接送. 但填表就要問HIN2003和Dorismama等有經驗的人了.

好奇一問, 如果唔係Twin, 年頭年尾出世, 或其它原因, 同一年報, 份表有冇cover到呢 ...

咁 GE CASE 你都諗到
如果你真係想知, 我今晚返屋企, 睇吓份表格有無MENTION.
作者: bebe2004    時間: 09-8-21 14:38

作者: 峰俊    時間: 09-8-21 23:58

原帖由 MorriDad 於 09-8-21 13:47 發表

我半年前睇過, 秀茂坪天主教的成積是中等, 所謂的中等, 就是band1,2,3各派1/3, 接近這個數, 不就是中等嗎?

秀天網頁裏的班結構和政府/教育城給出來的有頗大出入, 人數也還差不多, 但班數很不同. 令我奇怪的是,  ...

Hi Morridad
我都認同bebe2004嘅諗法會唔會系現在好多學校實行小班制, 所以小咗人。
非常之多謝你嘅意見,我都會考慮呢間學校. 到時我想你一定會話比你聽。
作者: 峰俊    時間: 09-8-22 00:00

原帖由 HIN2003 於 09-8-21 12:28 發表

峰俊媽,
你係TWINS OR 大細仔?
我見到填表時, 有一項係填TWIN GE資料, 我諗應該會一齊派. 如果係大細仔,到細佬自行階段填表, 有哥哥讀緊, 應該係必收生. ...

Hi, Hin2003
~TWINS
~Thank you
作者: 峰俊    時間: 09-8-22 00:15

latte55178,

Dorismama啊,聽完你嘅詳細解釋同意見,我都有d想選擇藍循,但係我又想搵一間係自己附近嘅,方便我奶奶同佢倆返學。正如MorriDad話,我屋企樓下"秀天"都可以考慮,而家真係十五十六啦。

作者: 細BB    時間: 09-8-22 01:36

我想問藍循好D定基法(油塘),基顯好D呢?
作者: HIN2003    時間: 09-8-22 09:24

原帖由 峰俊 於 09-8-22 00:00 發表

Hi, Hin2003
~TWINS
~Thank you

我check 左啦!
係自行階段表格, 有一項" 本人有超過一名子女在自行分配學位階段向同一間小學申請"
亦都解決都twins , 同埋MorriDad 所講年頭同年尾的問題.
作者: 峰俊    時間: 09-8-25 10:18

原帖由 HIN2003 於 09-8-22 09:24 發表

我check 左啦!
係自行階段表格, 有一項" 本人有超過一名子女在自行分配學位階段向同一間小學申請"
亦都解決都twins , 同埋MorriDad 所講年頭同年尾的問題. ...

sorry ar,呢2日無入來,thank you for your information.
作者: LOKLOK89    時間: 09-8-26 01:18

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-8-17 20:19 發表

2,3我就唔知點選了. 我都覺得讀得開心和校風好是最重要的. ...

第一次自行派位只可選一間
作者: dorismama    時間: 09-8-27 01:41

換著是我, 也想又近又好的, 你可考慮除了遠近外, 校車車線安排等, 今年校車經秀茂坪線只有曉麗及寶達站有較遲上車的車線, 其他站要7:30上車, 學校的設施及配套, 教學理念等, 是否配合你及你的孩子, 當然如果你想一take過就中, 可能藍循會難少少!

原帖由 峰俊 於 09-8-22 00:15 發表

Dorismama啊,聽完你嘅詳細解釋同意見,我都有d想選擇藍循,但係我又想搵一間係自己附近嘅,方便我奶奶同佢倆返學。正如MorriDad話,我屋企樓下"秀天"都可以考慮,而家真係十五十六啦。

...

作者: dorismama    時間: 09-8-27 01:48

藍循話會谷D, 多人揀D, 宗教元素也較多, 所以競爭也大D
基法(油塘)話老師同校長都有心有力, 要求學生要很乖, 但所收的學生參差, 成績保持中上的派位理想
基顯出名, 聽聞學生較活潑, 鼓勵學生多出外比賽! 最受區內歡迎, 故競爭也大!
以上乃個人意見! 最終視乎你需要什麼吧!

原帖由 細BB 於 09-8-22 01:36 發表
我想問藍循好D定基法(油塘),基顯好D呢?

作者: 峰俊    時間: 09-8-30 00:02

原帖由 dorismama 於 09-8-27 01:48 發表
藍循話會谷D, 多人揀D, 宗教元素也較多, 所以競爭也大D
基法(油塘)話老師同校長都有心有力, 要求學生要很乖, 但所收的學生參差, 成績保持中上的派位理想
基顯出名, 聽聞學生較活潑, 鼓勵學生多出外比賽! 最受區內歡 ...

Hi,dorismama ,HIN2003 & MorriDad  

我竟然會係一日之內(8月28日)辦理退學手續及非常慶幸可以係同日搵到另一間幼稚園。
你們知道我仔仔9月1日返k3,之前以為選小學傷腦筋,但為何我要這樣做,我不知是否可以係呢度公開,我只是想俾你們知道,請問一下是否對我選小學會有影響呢?
作者: HIN2003    時間: 09-8-30 00:59

原帖由 峰俊 於 09-8-30 00:02 發表

Hi,dorismama ,HIN2003 & MorriDad  

我竟然會係一日之內(8月28日)辦理退學手續及非常慶幸可以係同日搵到另一間幼稚園。
你們知道我仔仔9月1日返k3,之前以為選小學傷腦筋,但為何我要這樣做,我不知是否可以係呢度 ...

k3轉校應該對升小一無影響, 因為不知轉校內情, 你可以pm我地, or 透露小小. 請放開心情, 因要適應新學校+選小一問題, 一定有排煩
作者: MorriDad    時間: 09-8-30 04:10

你們知道我仔仔9月1日返k3,之前以為選小學傷腦筋,但為何我要這樣做,我不知是否可以係呢度 ...

願聞其詳. 大家交流下.
作者: 峰俊    時間: 09-8-30 09:57

原帖由 HIN2003 於 09-8-30 00:59 發表

k3轉校應該對升小一無影響, 因為不知轉校內情, 你可以pm我地, or 透露小小. 請放開心情, 因要適應新學校+選小一問題, 一定有排煩

8月26日晚上保母打電話來話9月1 日開始,想仔仔坐11:45am嘅校車返學,(原本坐12:30,足足早個半鐘)因為只有佢倆兄弟係住得咁遠所以校車唔想開入來,搵咗第2架校車順路車埋仔仔,放學先由原本嘅校車送回家。
噢,唔係嗎?而家先同我講呢個問題,2年前又唔見你咁講,追查之下,保母話係老闆嘅意思,因想減少成本。
我心諗唔係嗎?你做得校車生意,根本就算學生住得近或遠都要一視同仁,唔可以因為少咗人便CUT成本,呢個問題十分嚴重,如果唔能夠得到完滿嘅解決,我唔會就此原諒校車老闆一定要有滿意嘅答覆。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8月27日校長打俾我,真係好對唔住,不過,我諗到一個兩全其美嘅方法,不如俾佢倆返上午,校車可以配合到,嘩,我當然話ok,但我再肯定問校長校車可以配合呢?校長話無問題已同校車傾好,我當堂開心返。
好景不常,都唔到10min,校長話對唔住,校車只可以接返學,放學時間就配合唔到,不如大家再諗諗。回到家同爸爸商量不如返學坐校車,放學就辛苦奶奶去湊,反正今年 "K3",
9月中又要選小一,大家都覺OK。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8月29日嘅早上10幾,校車老闆打電話來因我沒空,叫姑媽回覆佢,佢竟然好無恥咁話,記然你可以接放學,不如自己送埋返學,因為你住得太遠,我想司機有足夠嘅時間休息,姑媽都好好脾氣,你記然咁講,大家無謂再傾。接到姑媽電話,我非常火滾,姑媽話唔發生都已經發生,至緊要首先先搵咗學校,再同學校傾,但做為媽媽嘅我點會心情唔緊張,更加手忙腳亂,如果搵唔到有學校肯收點,剩返4日,今日己Friday,嗰種心情難以形容,好彩最後係自己樓下嘅學校肯收,總算放下心頭大石。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
各位家長你們要明白我為何要轉校,我唔可以要一個60幾嘅老人家,星期一至五由po tat 去到 wong tai shan,先要坐van 去到 藍田經過一絛7長又斜嘅電梯,再轉mtr又要經過2絛馬路,做為家長又怎會放心,當初選咁遠因為姑媽同學校好熟亦都係佢校風,老師好,所以先長途跋涉要仔仔返就係要佢倆從小培養良好的性格,未發生呢件事之前,我同學校嘅關係好好。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
當做緊新校的手續,舊學校打咗電話來俾姑媽,話唔好意思,佢仲未搵到校車,當時姑媽好肯定咁同校長講,你唔使好意思,因為我們已搵咗新學校,一陣會過來辦埋退學。
當我倆去到,唔知校長係有心扮嘢定無心,桌面上放滿藥,對我話:媽媽,我為咗呢件事搞到要食藥,你亦都搵到新學校就好啦。姑媽話你唔使唔意思,已成定局,大家亦無謂多講。姑媽對我說,由呢件事嘅發生,可以令我明白到人性醜惡,人生不如意事十常八九,從中吸取經驗。
我對葉校長嘅行為感到無奈,佢嘅"無能"同"假慈悲心"令人髮指,根本無幫我尋找一個好嘅方法,只係要我自己一個人去應付,校車係你學校嘅,點可以咁。最後,葉校長講咗真唔好意思,校車係街車,佢亦無辦法。慶幸我已離開呢間學校,但並不是連其他老師亦無情,在此我亦非常感激"K1嘅老師"同K2嘅周老師。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

作者: HIN2003    時間: 09-8-30 10:52

原帖由 峰俊 於 09-8-30 09:57 發表

8月26日晚上保母打電話來話9月1 日開始,想仔仔坐11:45am嘅校車返學,(原本坐12:30,足足早個半鐘)因為只有佢倆兄弟係住得咁遠所以校車唔想開入來,搵咗第2架校車順路車埋仔仔,放學先由原本嘅校車送回家。http://hk.l. ...

其實校車真係非常重要的一環, 我囝囝升小一都有這個問題. 要家長無奈接受. 事情已解決就好. 不要太介懷.
我以前住九龍灣返九龍城幼稚園係尾站, 15分鐘就到學校, 放學又係尾站, 要1hr15min回家,唔係呀大佬要遊1個鐘"車河"! 所以回家係工人姐姐帶放學, 返學坐校車.交2/3車錢.到k3搬到藍田, 我係鯉安苑, 校車無站, 個站要係藍田mtr茜草灣出口, 即我要從匯景入口由另一個出口出, 大約8分鐘, 好彩下午班算啦.
到現在小一, 又係無站, 仲要去到匯景商場另一出口, 大約要行10分鐘. 上車7:00 即 6:45要出門口. 之前有一間小學已收了囝囝校車站係屋企樓下, 都交了校車費. 但現在選的係我最心儀小學, 囝囝和爸爸在interview當日都非常鐘意lee間學校. 就決定選讀, 都知道有機會出現校車問題.唯有同自己講"早起的雀仔有虫食"來安慰自己.
學校想辦得好, 校車真係好重要, 校車配合唔到-sell咩理念, 咩愛心, 咩公開成績都無用.
作者: 峰俊    時間: 09-8-30 13:52

原帖由 HIN2003 於 09-8-30 10:52 發表

其實校車真係非常重要的一環, 我囝囝升小一都有這個問題. 要家長無奈接受. 事情已解決就好. 不要太介懷.
我以前住九龍灣返九龍城幼稚園係尾站, 15分鐘就到學校, 放學又係尾站, 要1hr15min回家,唔係呀大佬要遊1個鐘 ...

非常多謝你嘅意見,但一開始校長話學校有自己嘅校車,我先決定俾仔仔返學,現在發生問題,佢就話校車係街車,佢都控制唔倒來推卸責任。
雖然我呢個係個別CASE,但你覺得我應否公開出去(學校名同校車號碼),避免其他家長會受害。
作者: HIN2003    時間: 09-8-30 22:44

原帖由 峰俊 於 09-8-30 13:52 發表

非常多謝你嘅意見,但一開始校長話學校有自己嘅校車,我先決定俾仔仔返學,現在發生問題,佢就話校車係街車,佢都控制唔倒來推卸責任。
雖然我呢個係個別CASE,但你覺得我應否公開出去(學校名同校車號碼),避免其他家長會 ...

學校係有責任, 如果你想其他家長留意的話,你可暗示學校地點, 如有家長想知可用pm方法, 我就覺得無必要公開學校名. 因為每間學校或多或少都有未能滿足家長的要求.
現在事情已解決, 可能因禍得福, 學校近了時間相對多了.不要再花精神去想它, 放鬆d, 世界上係無絕對/十全十美的事, cheer up!
作者: 細BB    時間: 09-8-31 08:12

每間學校睇表面可能係好好,但係一到問題發生時就可能乜嘢都唔同曬
作者: 細BB    時間: 09-8-31 08:17

我想問誇區係未好難呀?
作者: dorismama    時間: 09-8-31 08:41

跨區的機會率是在第一階段而言是冇分別, 因只是計分, 在第二階段則一定低很多, 因只得甲部那一成機會, 到扣門時候, 又睇你心儀那間, 因為很出名的如協恩連扣門的表格也不能遞, 但如小朋友各方面能力佳, 家長又積極為孩子為心儀學校考取有用的證書及有關人士的推薦信, 在某些學校而言不是沒有何能的!還有家長的配套, 俾你考到心儀跨區, 但自己不能接或是校車線安排不到, 你又會如hin2003 咁多一樣野煩, 有朋友的朋友考到九龍塘基華, 但因住沙田冇校車, 所以要找人與他夾的士接送, 呢D都要考慮呢!
我識朋友讀德田李兆強, 因為不是在註冊那天報校車線, 住油塘, 到而家都話未有校車返學, 都係好煩!

原帖由 細BB 於 09-8-31 08:17 發表
我想問誇區係未好難呀?

作者: 細BB    時間: 09-8-31 09:24

原帖由 dorismama 於 09-8-31 08:41 發表
跨區的機會率是在第一階段而言是冇分別, 因只是計分, 在第二階段則一定低很多, 因只得甲部那一成機會, 到扣門時候, 又睇你心儀那間, 因為很出名的如協恩連扣門的表格也不能遞, 但如小朋友各方面能力佳, 家長又積極為 ...
咁即係要誇區就多數都要叩門?
作者: HIN2003    時間: 09-8-31 10:46

原帖由 dorismama 於 09-8-31 08:41 發表
跨區的機會率是在第一階段而言是冇分別, 因只是計分, 在第二階段則一定低很多, 因只得甲部那一成機會, 到扣門時候, 又睇你心儀那間, 因為很出名的如協恩連扣門的表格也不能遞, 但如小朋友各方面能力佳, 家長又積極為 ...

我個間未又係九龍塘基華.
我相信學校各方面都幾好, 但校車方面真係有待改善.
作者: HIN2003    時間: 09-8-31 10:48

原帖由 細BB 於 09-8-31 09:24 發表
咁即係要誇區就多數都要叩門?

係!
不過六合彩都有人中.
作者: LOKLOK89    時間: 09-8-31 13:14

原帖由 細BB 於 09-8-31 08:17 發表
我想問誇區係未好難呀?

不會,因為都係計分,只係當唔中自行時,填乙部會少了一次機會.
作者: LOKLOK89    時間: 09-8-31 13:22

HI  峰俊,
K3轉校是沒有什麼影響,希望你囝囝係新學校開心享受最後一年幼稚園生活.
作者: MorriDad    時間: 09-8-31 16:16

原帖由 峰俊 於 09-8-30 13:52 發表

雖然我呢個係個別CASE,但你覺得我應否公開出去(學校名同校車號碼),避免其他家長會 ...

真不幸的遭遇. 是否公開, 則作別論. 與其再浪費時間在其身上, 倒不如用在選校方面吧.

升小選校基本上是沒影嚮的. 但萬一派得不好而要叩門, 想學校寫推薦信時, 可能有若干影嚮, 看新幼稚園怎處理 (如果校方不想寫太多推薦信時, 舊生, 表現特佳學生, 派得特差學生等, 應是優先的).

說到底, 大部份小學叩門面試主要還是看面試表現, 而且, 不一定要到那階段呢. 有很多人為報心儀學校, 臨尾搬屋轉校還不是一樣嗎?!

放心吧.
作者: 峰俊    時間: 09-8-31 22:31

原帖由 MorriDad 於 09-8-31 16:16 發表

真不幸的遭遇. 是否公開, 則作別論. 與其再浪費時間在其身上, 倒不如用在選校方面吧.

升小選校基本上是沒影嚮的. 但萬一派得不好而要叩門, 想學校寫推薦信時, 可能有若干影嚮, 看新幼稚園怎處理 (如果校方不想寫 ...

非常多謝各位嘅意見,我而家嘅心情亦好好多啦!
如有不明白的地方,仲要請大家多多提供意見,Thanks!!!
作者: 峰俊    時間: 09-8-31 22:32

原帖由 LOKLOK89 於 09-8-31 13:22 發表

HI  峰俊,
K3轉校是沒有什麼影響,希望你囝囝係新學校開心享受最後一年幼稚園生活.

Hi, LokLok89

Thank you very much
作者: dorismama    時間: 09-8-31 23:49

我話不易因為甲部只有10% of 剩餘學位, 乙部則佔九成, 易中D!

原帖由 LOKLOK89 於 09-8-31 13:14 發表

不會,因為都係計分,只係當唔中自行時,填乙部會少了一次機會.

作者: 細BB    時間: 09-9-1 10:17

我聽人講有個基法小二女生連26英文都未搞得掂,好似有D恐怖wor..
作者: long170908    時間: 09-9-1 23:47

我都係48網架,都係岩岩先搬黎藍田,唔知聖愛德華天主教好唔好呢,因為近我屋企,其實我想楝D中游d既,但最想係校風好D囉,唔知有邊間小學出名校風好架呢?
作者: LOKLOK89    時間: 09-9-2 00:34

原帖由 細BB 於 09-9-1 10:17 發表
我聽人講有個基法小二女生連26英文都未搞得掂,好似有D恐怖wor..

唔會掛,參觀都沒有那麼淺
作者: LOKLOK89    時間: 09-9-2 00:36

出名校風好,我覺得油塘基法
作者: LOKLOK89    時間: 09-9-2 00:37

原帖由 long170908 於 09-9-1 23:47 發表
我都係48網架,都係岩岩先搬黎藍田,唔知聖愛德華天主教好唔好呢,因為近我屋企,其實我想楝D中游d既,但最想係校風好D囉,唔知有邊間小學出名校風好架呢? ...

聖愛德華天主教係活動教學
作者: 細BB    時間: 09-9-2 14:12

原帖由 LOKLOK89 於 09-9-2 00:34 發表

唔會掛,參觀都沒有那麼淺
講真係無人信囉.但係果個女仔就住係我朋友對面,佢講比我聽都唔信嫁!
作者: 細BB    時間: 09-9-2 14:21

我想問下聖約翰天主教小學(觀塘宜安街)好唔好?知唔知係咩教學?
作者: LOKLOK89    時間: 09-9-2 15:13

原帖由 細BB 於 09-9-2 14:21 發表
我想問下聖約翰天主教小學(觀塘宜安街)好唔好?知唔知係咩教學?

學校好細及舊,成績以前聽家長講幾好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5