教育王國

標題: 播道and黃永樹 [打印本頁]

作者: BRENDALAM    時間: 09-8-10 13:51     標題: 播道and黃永樹

小女今年升小一, 一直我都想小女讀播道, 但給reject了, 以我一路都沒放棄地在叩門, 直至最後給機會再面試也都reject了.  而我們也派了黃永樹小學, 本一心以為沒希望讀播道, 而且黃永榭也是一間不錯的學校, 所以準備一心一意讀黃永榭 (書本及校服也買齊了).  但是今天收到播道電話, 決定收小女入學呢.  請大家給點意見, 我應該如何決定, 我怕選錯了會後悔呢.
作者: MMM888    時間: 09-8-10 14:04

如果係我會選擇播道,
因佢有中學,始終tko的好的中學選擇唔多,
而且你自己都一直鍾意播道.

原帖由 BRENDALAM 於 09-8-10 13:51 發表
小女今年升小一, 一直我都想小女讀播道, 但給reject了, 以我一路都沒放棄地在叩門, 直至最後給機會再面試也都reject了.  而我們也派了黃永樹小學, 本一心以為沒希望讀播道, 而且黃永榭也是一間不錯的學校, 所以準備 ...

作者: manike    時間: 09-8-10 14:27

呵呵...我本身唔知播道是一間什麼學校
我剛剛看完播道版才知道原來是一條龍的學校,學校也不錯,以新學校來說已經是很好的表現。
一直以來,我都知黃永樹都唔差,歷史都有好長(佢前身是陸慶濤下午校),同埋上band 1 學校學生的比例亦唔少。
for我黎講一條龍其實唔係咁好,加上又唔係好清楚播道的中學是質素wo...有機會當然去區內外的band 1學校看看好了
我覺得去邊間學生都唔緊要,最緊要係你個囡囡比心機讀書。
作者: ziyi    時間: 09-8-10 14:40

cost and benifit to make the choice
1年的書薄費vs小5小6再次緊張及頭痛升中派位
你會覺得那樣的機會成本較高?
但記得兩間都是好學校

原帖由 BRENDALAM 於 09-8-10 13:51 發表
小女今年升小一, 一直我都想小女讀播道, 但給reject了, 以我一路都沒放棄地在叩門, 直至最後給機會再面試也都reject了.  而我們也派了黃永樹小學, 本一心以為沒希望讀播道, 而且黃永榭也是一間不錯的學校, 所以準備 ...

作者: wynma    時間: 09-8-10 17:29

我諗我唔敢揀播道lor! 這間學校真的太新了, 未有業績, 亦唔知師資及學生的成績如何, 沒有數據, 很難說服我給自己的子女入去做白老鼠, 太risky了。但如果諗住去外國讀大學, 也可以考慮一吓的, 因活動教學真的會舒服D呢(對小朋友和家長都是)!

而黃永樹在TKO都算係最top果幾間, 而且中學派位亦有數據可看, 讀這間個心應該會定D. 如果你的小朋友是谷得的話, 應該值得一試的。
作者: connieaunt    時間: 09-8-10 18:36

作者: littlefaith    時間: 09-8-10 22:56

原帖由 connieaunt 於 09-8-10 18:36 發表
這所直資的教程都是跟香港教育局的,.家長其實要選的是教學方法, 輕鬆學習不代表什麼risky的東西,直資學校的家長不一定會輕鬆些.如果家長和小朋友都注重學業的,到那裡返學都會有壓力的.其實在這個香港的朝令夕改的教 ...

100% agree!
上傳統學校跟NSS(新高中),咪仲risky﹗

作者: mandy_lee    時間: 09-8-11 10:09

本人是ec 家長, 學校已開始有點成績. 雖然沒有精英班但我地班家長都是非常緊張小朋友成績, 若講是白老鼠的話我是第一屆家長起不是比你還有更大risky. 放心啦學校真的不錯請好好珍惜機會.
作者: BRENDALAM    時間: 09-8-11 13:48

經昨晚再三考慮, 決定選擇播道, 因為第一是自己喜歡的(包括女兒也喜歡), 第二是一直都不喜歡精英班的制度, 覺得家長經常用作比較而給予很大壓力.  我希望女兒可以在比較輕鬆地學習.  無論如何, 非常感謝大家的意見!
作者: MMM888    時間: 09-8-11 14:33

有決定就好了,
祝女女小一學習愉快.
原帖由 BRENDALAM 於 09-8-11 13:48 發表
經昨晚再三考慮, 決定選擇播道, 因為第一是自己喜歡的(包括女兒也喜歡), 第二是一直都不喜歡精英班的制度, 覺得家長經常用作比較而給予很大壓力.  我希望女兒可以在比較輕鬆地學習.  無論如何, 非常感謝大家的意見! ...

作者: wynma    時間: 09-8-11 18:45

Hi connieaunt,

請問你小朋友係咪讀播道架? 如果係的話就唔好意思喇, 我原本都只是在這裏發表吓個人意見的, 估唔到竟然會踩親你條尾巴, 令你咁激動, 仲令你激氣到short 咗以為咁重要的數據是完全沒有用處的, I'm so sorry!!!

原帖由 connieaunt 於 09-8-10 18:36 發表
這所直資的教程都是跟香港教育局的,.家長其實要選的是教學方法, 輕鬆學習不代表什麼risky的東西,直資學校的家長不一定會輕鬆些.如果家長和小朋友都注重學業的,到那裡返學都會有壓力的.其實在這個香港的朝令夕改的教 ...

作者: connieaunt    時間: 09-8-12 01:46

作者: mandy_lee    時間: 09-8-12 09:40

原帖由 BRENDALAM 於 09-8-11 13:48 發表
經昨晚再三考慮, 決定選擇播道, 因為第一是自己喜歡的(包括女兒也喜歡), 第二是一直都不喜歡精英班的制度, 覺得家長經常用作比較而給予很大壓力.  我希望女兒可以在比較輕鬆地學習.  無論如何, 非常感謝大家的意見! ...

歡迎你加入啊, 小朋友一定可以愉快學習. 女女讀書以來從未提及過一句話不喜歡上學. 有時間可以去ec 個topic 同d 家長交流下佢地個個都好nice. 新書如果來不及訂的話可以自行去東港城商務買 85折.
作者: freddielau    時間: 09-8-12 15:10

原帖由 BRENDALAM 於 09-8-11 01:48 PM 發表

Glad to hear that you've made your good choice
作者: joey_lee14    時間: 09-8-12 15:51

我的意見:

黃永樹小學: 小朋友成績好, 重可以比個小朋友有多個choice出區讀好學校, 重要6年吾使錢.

播道: 成績好同吾好, 好大機會都是讀播道, 播道中學而家最多都是band 2頭. 要比錢重要limit 死左個小朋友的命運, 你話值吾值?

要比錢吾緊要, 但要比得值. 如果不喜歡精英班的制度, 不如讀宣基小學重好.

另外, 我100% agree 上面個媽咪, 讀播道真是好Risky.
作者: angelsue    時間: 09-8-12 16:22

作者: ziyi    時間: 09-8-12 19:02

公道的說:如果想小朋友升中時不留在TKO,想入名牌中學,那最好的選擇應該是升小一時已經選擇跨區入名學網
很多TKO家長都是這樣
上一次在另外一個討論題目時,你就說播道沒有公開成績支持,這是事實
但現在卻好像好肯定的說播道只是Brand 2頭,那又是怎樣來?
很坦白說,你今次的言論只對事不對人,亦可以說沒有人可對你的言論說三道四,因各人的標準不同.
加上如果了解升中派位的流程,直資小學亦可選擇參加統一派位,不像你說的一定要升回播道的中學
TKO發展至今約30年,很多的學校什麼公開成績也沒有
有人recommend的循道也沒有升中的成績
所以很看作為家長的我們相不相信

原帖由 joey_lee14 於 09-8-12 15:51 發表
我的意見:

黃永樹小學: 小朋友成績好, 重可以比個小朋友有多個choice出區讀好學校, 重要6年吾使錢.

播道: 成績好同吾好, 好大機會都是讀播道, 播道中學而家最多都是band 2頭. 要比錢重要limit 死左個小朋友的命運, ...

作者: fongyuen    時間: 09-8-12 20:38

原帖由 joey_lee14 於 09-8-12 15:51 發表
我的意見:

播道: 成績好同吾好, 好大機會都是讀播道, 播道中學而家最多都是band 2頭. 要比錢重要limit 死左個小朋友的命運, ...

請問從哪裡可以得知播道屬band 2頭?播道自行收生,不同傳統學校要靠教局派位,如此如何可比較?你有有關數據嗎?
作者: mandy_lee    時間: 09-8-13 09:57

我的意見:

你點知播道而家係band 2頭 ?
作者: ggoo    時間: 09-8-13 10:24

播道是一間好學校,至於是BAND幾我唔知,如果我既言論令人覺得唔好,依家我收返,唔想引起任何爭議.

作者: littlefaith    時間: 09-8-13 10:52

原帖由 ggoo 於 09-8-13 10:24 發表
我覺得JOYE_LEE是用推理既方法得出呢個結論既:成績好既BAND1生會入好既津校,因為唔使錢,唔會花錢入直資,BAND 2 頭既學生入唔到BAND 1津校,唯有入直資.呢個是我既諗法,唔知啱唔啱. 咁你地覺得呢個推理合唔合邏輯就見人見智,我相信佢唔是想貶低播道,佢只是講佢既睇法出來,遲幾年播道有正式成績出來,可能會令人刮目相看呢.

幫你改錯別字:
「見人見智」應寫成「見仁見智」。

用推理方法嚟睇一間學校係Band幾都幾新穎喎﹗

作者: ziyi    時間: 09-8-13 11:07

不餘我們先看看直資中學裡有什麼,好不好?

1.英華書院
2.聖保祿學校3. 聖保羅書院
4. 聖保羅男女中學

5. 德望學校
6. 福建中學7. 拔萃女書院
8. 拔萃男書院

我不是說播道會比這些老牌名校好,公道的說一定不及這些名校.
但Brand 1生一定首選津貼?那這些學校收什麼學生?是否可証明直資只收Brand 1尾的推論正確?
每一個人都可以訂下主觀的好學校標準.亦可主觀的不喜歡一些學校
像我本人,我是一位基督徒,我不會替我的女兒選擇一些道教或佛教的學校,不是因為這些學校不好,而是主觀的問題
但在評論時可否不要加進一些針對性言論
我們是家長,如果我們自己也是如此行,那小朋友就會跟我們一樣
希望為了小朋友的將來,小心自己的言論

原帖由 ggoo 於 09-8-13 10:24 發表
我覺得JOYE_LEE是用推理既方法得出呢個結論既:成績好既BAND1生會入好既津校,因為唔使錢,唔會花錢入直資,BAND 2 頭既學生入唔到BAND 1津校,唯有入直資.呢個是我既諗法,唔知啱唔啱. 咁你地覺得呢個推理合唔合 ...

作者: matsai    時間: 09-8-13 11:43

各位:
剛剛路過. 小小意見.:loveliness:
每位家長心中各自有尺, 主觀客觀唔悟同. 學校好或者唔好,我相信各位家長會從自己的經驗, 思考, 背景作出適當分析及判斷了。
作者: ggoo    時間: 09-8-13 12:33

播道是一間好學校,至於是BAND幾我唔知,如果我既言論令人覺得唔好,依家我收返,唔想引起任何爭議.

ziyi:
播道我本身都好鍾意,我既言論并冇針對佢,只是試下分析人地既說話,引起誤會非我所願.
舊年我去聽播道既簡介會,我都好認同校長既講法,覺得佢真是講得好好,我并唔是針對佢而發言.

作者: BRENDALAM    時間: 09-8-13 13:48

對不起, 為了我的問題引起大家的爭論.  點都好, 各人有各人的看法, 只要自己認為適合便行了.

MANDY,
我都經常去EC的TOPIC看的, 不過未成為一份子便只是看看吧.  我趕及買書本的了, 因為在20號的迎新日才取書的.  謝謝提點.
作者: ziyi    時間: 09-8-13 15:28

其實不是你的言論,而是另一位,她已不只第一次用這樣的言論

原帖由 ggoo 於 09-8-13 12:33 發表
播道是一間好學校,至於是BAND幾我唔知,如果我既言論令人覺得唔好,依家我收返,唔想引起任何爭議.mouth:" />

ziyi:
播道我本身都好鍾意,我既言論并冇針對佢,只是試下分析人地既說話,引起誤會非我所願.
舊年我去 ...

作者: ziyi    時間: 09-8-13 15:30

我應該對你說聲抱歉,令你以為因你的言論導致爭議

原帖由 ggoo 於 09-8-13 12:33 發表
播道是一間好學校,至於是BAND幾我唔知,如果我既言論令人覺得唔好,依家我收返,唔想引起任何爭議.mouth:" />

ziyi:
舊年我去 ...

作者: 中英數常    時間: 09-8-13 16:10     標題: 播道係好學校

有個媽媽話播道唔好,仲同就圍D媽咪說點唔好,結果2009年即本年度他們的囝囝囡囡都會在播道做同學,唔知會唔會讀埋同一班呢,都幾攪笑。
作者: ggoo    時間: 09-8-13 16:11

ziyi:
我同你都是住tko,囡囡都是出年報讀小一,唔同既地方你是daddy,我是mammy,大家都是交流搵小學心德,誤會過著去就由佢.希望我地既小朋友都可以入到頭三志願.
作者: joey_lee14    時間: 09-8-13 17:32

原帖由 ziyi 於 09-8-13 11:07 發表
不餘我們先看看直資中學裡有什麼,好不好?

1.英華書院
2.聖保祿學校3. 聖保羅書院
4. 聖保羅男女中學

5. 德望學校
6. 福建中學7. 拔萃女書院
8. 拔萃男書院

我不是說播道會比這些老牌名校好,公道的說一定不及這 ...

假使黃永樹每年考頭40個都派到英中. 如果你仔仔/女女在黃永樹長期考頭10名, 你古D家長重會吾會選播道做第一呢?

如果要去直資, 你又古D家長會選你以上果D老牌名校直資定播道呢?

現時來說, 你又古下D人一般考到第幾先會選播道呢?

個人來說, 如果我是家長, 而仔仔/女女又考頭40-5X, 我就會選播道咯, 鬼叫仔仔/女女是邊緣人, 但又想讀英中. 我是以呢果logic 去古播道, 如果有錯清指正.

我吾是要針對播道, 我都吾明D人點解今主觀. 我只不過只想D人知清楚入去讀就等於做白老鼠同開方牛, 我吾是話播道張來一定吾好, 不過在於吾太肯定而又有其他choice之下而入播道, 會吾會risky 左少少呢? 如果播道張來得的話, 上中學先選播道會吾會好D呢?
作者: ziyi    時間: 09-8-13 18:34

我想你真的很喜歡斷章取意,用帶有針對性言論,套人說話:

"我不是說播道會比這些老牌名校好,公道的說一定不及這些名校."

我都自行承認了不及這些學校,但為什麼你卻斷章取意,反而不說你自己怎樣推論?

你上一編文章又是套我的說話,卻對該校校長人生攻擊,言論自由不是這樣用

我們不是去踏低學校,而是家長間分享,支持,好或差,不是這樣表達

提供我們自己覺得較好的幫助別人,作家長的應言傳身教

你可以建議別人讀那間,而非建議人不要讀那間.

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 17:32 發表

假使黃永樹每年考頭40個都派到英中. 如果你仔仔/女女在黃永樹長期考頭10名, 你古D家長重會吾會選播道做第一呢?

如果要去直資, 你又古D家長會選你以上果D老牌名校直資定播道呢?

現時來說, 你又古下D人一般考到 ...

作者: ziyi    時間: 09-8-13 19:02

Joey Lee14:

黃永樹是一間TKO中很好的學校,基本上60%學生是屬Brand 1,這是數據,我不能騙人.但以你的標準,那些學校是Brand 1頭,那些學校是Brand 1中?

而直資中學除了那些由津貼轉為直資外,全部沒有公開成績.
那選擇真道,港大同學會,嶺南,波會,羅氏基金與選擇播道是否一樣?

不要靠估好嗎?播道不是最好,這是事實,但當你的小朋友派不到以你的標準來說好的學校,在自行收生階段亦不夠分入以你的標準來說好的學校

大抽獎時派了尾2學校,你會怎樣?我想沒有家長要這樣的結果

我們作家長,當然想小朋友能入讀最適合又最好的,但是否寧為玉碎不作瓦全?
作者: joey_lee14    時間: 09-8-13 19:32

明知到條路都吾知到行吾行到出去, 重話我點解叫人吾好行, 你都得架啦.

我對事不對人, 我只不過話個校長過份地sell D家長future, 有D像去了基金/新樓盆D Sales, 張D他expect 100% 好完美的東西話你知, 而無話到吾得個risk 又可以點, 當然亦無數據可support 到. 所以我覺得他太over sell 間學校, 當然又吾等於他說的張來一定吾得, 但我好肯定而家重未得lor. 做家長無可能把小朋友拿作做別人的白老鼠同開方牛. 如果呢個觀點都有問題, 我都無話可說.
作者: joey_lee14    時間: 09-8-13 20:07

講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Demand 好大. 但最後都收吾到果D top student, 所以而家好多位又加上有D人吾讀, 所以就成日call 人讀lor.

我有個朋友剛call她收左她的仔仔, 所以我知lor.

我講呢D吾是叫樓主吾讀, 費事又有人話我對人不對事.
作者: bbdou    時間: 09-8-13 20:46

請問你如何得知校長一路都hold住左好多位,差不多個個apply都reject唔收?係校長話你知架?你只是有一個朋友的仔仔當初被reject而學校最近call佢話收,你就可以諗到咁多,想像力都好豐富。在邏輯上都講唔通,如果校長是想收好top的學生,咁係第一輪收生應該已經收晒呢批有提交申請入讀的top小朋友,再加上一D所謂冇咁top的小朋友,其餘的申請者就係on wait list 或者rejected。即使之後有部份最top的小朋友放棄學校,都只是release返D學位出來,讓wait list的小朋友和扣門的小朋友補上。如果校長一開始就hold住D位,咁連好top的小朋友都會一開始就被reject,點會到最後先至來收唔到呢D top 小朋友呢,完全講唔通喎!

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 20:07 發表
講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Demand 好大. 但最後都收吾到果D top student, 所以而家好多位又加上有D人吾讀, 所以就成日call 人讀lor.

我有個朋友剛call她收左她的仔仔, 所以我知lor.

作者: fongyuen    時間: 09-8-13 21:39

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 20:07 發表
講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Dema ...

joey_lee14:我本身教中學,話你知有某「Band 1」嘅官校因為近年出生率低,收「Band 1」數目下降,政府撥咗好多「Band 2」甚至「Band 3」學生入呢間學校,該校冇得反對,硬住頭皮照收,搞到該校「Banding」驟降。

以上唔係推理,係發生緊嘅事。我只想話你知,當你以為好多家長理所當然要揀「Band 1」官津學校先好,但同時「Band 1」官津學校根本唔能夠保證收生質素,你話邊個Risky?今日你以為A學校係「Band 1」,過一年A學校可以因被逼收生搞到降Grade,你作為家長可以點?遊行?示威?點解DBS、SPCC呢啲老牌名校急急轉直資?道理顯而易見啦﹗

播道一眾直資起碼可以收生自決,質素有保障。我相信有好多家長都深明此理,所以,明白呢個道理嘅家長都仍會樂於揀呢類直資。

時代唔同咗,依家好多家長已經唔似以前咁,一窩蜂扑去揀所謂「Band 1」官津學校,有好多會想多啲,選有心搞教育嘅直資。新校唔代表一定差,亦唔一定要等所謂業績出先可以定好壞,教育係continuous tense,過程亦好重要。

當你見到個仔/女好鍾意返學,好鍾意學嘢,呢樣比會考攞10A更有價值。

作者: freddielau    時間: 09-8-13 22:12

原帖由 fongyuen 於 09-8-13 09:39 PM 發表

joey_lee14:我本身教中學,話你知有某「Band 1」嘅官校因為近年出生率低,收「Band 1」數目下降,政府撥咗好多「Band 2」甚至「Band 3」學生入呢間學校,該校冇得反對,硬住頭皮照收,搞到該校「Banding」驟降。

以上唔係推理, ...

作者: 中英數常    時間: 09-8-13 23:47

謝謝fongyuen老師的分享
作者: joey_lee14    時間: 09-8-14 01:50

如果各位都認為比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話無問題的話, 你地就去讀lor

吾怪得D賣Fund 同賣樓的今好兼, 原來sell future真是好易sell......
作者: littlefaith    時間: 09-8-14 07:56

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 17:32 發表
現時來說, 你又古下D人一般考到第幾先會選播道呢?
個人來說, 如果我是家長, 而仔仔/女女又考頭40-5X, 我就會選播道咯, 鬼叫仔仔/女女是邊緣人, 但又想讀英中. 我是以呢果logic 去古播道, 如果有錯清指正.
我吾是要針對播道, 我都吾明D人點解今主觀. 我只不過只想D人知清楚入去讀就等於做白老鼠同開方牛, 我吾是話播道張來一定吾好, 不過在於吾太肯定而又有其他choice之下而入播道, 會吾會risky 左少少呢? 如果播道張來得的話, 上中學先選播道會吾會好D呢?

又路過,幫你改錯別字:
1. 「吾」 應寫作 「唔」
2. 「開方牛」 應寫作 「開荒牛」
3. 「張來」應寫作「將來」

用「推銷樓盤」來形容人家直資學校「推銷教育理念」也頗新穎,令人拍案叫絕。

至於「白老鼠」,其實現在有誰不用做白老鼠?君不見九月將有十來萬學生做NSS(新高中)的白老鼠?打從TOC、母語教學,到現在NSS,誰說選免費教育的學生、家長不用做白老鼠?難得現今還有家長(如你)認為選免費教育必然安枕無憂。

直資學校無疑給家長多一個選擇,家長本身不是盲目的,坊間不是只得一間直資學校選擇,而家長也不是光靠閣下所謂「推銷」,反之他們是會做足功課,從各方面收集資料、數據才決定入讀某直資學校。(當然,閣下的意見亦會是考慮之列,但不會是唯一考慮因素)
作者: freddielau    時間: 09-8-14 09:25

原帖由 joey_lee14 於 09-8-14 01:50 AM 發表
如果各位都認為比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話無問題的話, 你地就去讀lor

吾怪得D賣Fund 同賣樓的今好兼, 原來sell future真是好易sell......

閣下的推論已到化境...佩服
作者: joey_lee14    時間: 09-8-14 10:31

我覺得你地好主觀lor:

1. 點解比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話OK無問題? 單單聽完果talk 就100% 覺得間學校得, 會吾會risky 左少少呢?

2. 點解今多其他名校直資和同區較多經驗直資吾選, 偏偏一定要選播道話好? 吾通各位今快就知道真道同優才就一定比吾上播道?

3. 又當播道張來得, 點解吾可以上中學先考入去? 會吾會今樣會secure 一D呢? 吾通今快就對你個小朋友無信心, 小學考吾到好成績考吾到入去?
作者: ggoo    時間: 09-8-14 10:42

其實每個人既取捨唔同,好難話邊個啱邊個錯:
1 新直資小學
2  出名的津小
1 新直資的優點是學校有收生自主權,可以收D質素較為高符合學校要求既學生,缺點冇過往成績,唔知教學質素點樣.
2 出名的津小優點是過往成績好,知道學校既教學質素.缺點學校冇得揀學生,會收到唔是咁符合學校要求既學生,學校能否保持以往質素成疑,始終學校失去收生自主權會有好大影響.
我覺得以上兩種情況都會出現,家長如何取捨要靠自己作出判斷,我自己都在矛盾中.
BK 是一個自由發言既地方,大家最好對事不對人咁去表達各自意見.
希望我呢翻言論唔會比人鬧.  依家發言真有D驚.
作者: bignose    時間: 09-8-14 11:23

joey_lee14
每個人的選擇都會主觀, 包括你自己.  

每種學校都有其市場, 而每位家長都有其選擇自由,
這就是demand & supply了.
你有你的選擇, 別人有別人的選擇, 河水不犯井水.
閣下又何需為選了播道的家長想太多呢?
有人甘心願意做開荒牛, 有沒有問題當事人自願甘心承擔, 又何需閣下操心如此?

我是播道家長, 目前我都很滿意學校的教學及運作.
別人的學校是好或不好, 我沒有立場去給予意見,
因為我不了解.

原帖由 joey_lee14 於 09-8-14 10:31 發表

1. 點解比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話OK無問題? 單單聽完果talk 就100% 覺得間學校得, 會吾會risky 左少少呢?

2. 點解今多其他名校直資和同區較多經驗直資吾選, 偏偏一定要選播道話好?  ...

作者: bbdou    時間: 09-8-14 11:30

你覺得我們主觀,反而我又覺得你更主觀。

1. 我的觀點看來,我不認為我是
比完錢重要同人做白老鼠同開方牛,反而是付出金錢購買優質教育,讓小兒能在較輕鬆愉快的學習環境下,培養主動、自律、自主的學習態度,在吸收學校老師教授的課業知識之餘,亦能對課業之外的事物主動求知,積極學習,同時培養良好的品德。我相信播道可助小兒做到不是只因為聽了簡介會,我在很早前已經為小兒入讀小學搜集資料,亦閱讀了不少的教育書籍,心目中已有一個理想的教育模式,在聽完簡介會和看到播道家長的分享之後,認為播道非常符合我心目中的理想教育模式,亦很適合小兒,所以我願意付錢讓小兒在播道接受教育;

2. 為何不選其他直資而選播道,當中包括客觀和主觀因素。每所學校各有優劣,什麼樣的學校最適合自己小朋友,家長最清楚。說播道好是因為親身的體驗,可是我們並沒有說其他的直資不好,也從來沒有說過真道和優才比不上播道,為何你會有如此理解呢?其他學校也各有優點,只是不一定如播道那樣適合自己小朋友而已,並非如你所說
偏偏一定要選播道話好,反而我想了解為何你偏偏一定要選播道話唔好;

3. 播道是直資一條龍,到2012/13年度,便是小學第一年小一學生升中一之時,除非有學生選擇不直升中學,否則中一學位不會有很多供應,甚至沒有學位供應,如果屆時才想讀播道,豈不是更沒有機會?或者這樣說,即使是傳統名校的學生,成績也會有差別,如果小朋友不是成績最好的那一批,家長又極希望小朋友日後能升上band 1中學,於是小學六年不斷催谷,小朋友讀小學的六年,就只活在上學、放學、做功課、溫習、默書、測驗、考試中渡過。即使如此,小朋友還是有可能考不上band 1的中學,那樣的話,就要退而求其次而選擇一些band 2的中學,甚或等政府派位看派到那一所中學。如此犠牲小朋友六年的童年和親子關係,值得嗎?我情願選擇有理想、有教育熱誠、有潛力的學校,讓小兒享受童年和學習,同時無損甚或不斷增進我們的親子關係。至於中學,我起碼有一間被某些推斷為"band 2頭"的中學做後盾,而這間中學可能幾年後已是band 1。又或者我的小朋友成績非常好,那到時才出去考別的band 1名校也不遲呀!

原帖由 joey_lee14 於 09-8-14 10:31 發表

2. 點解今多其他名校直資和同區較多經驗直資吾選, 偏偏一定要選播道話好?

3. 又當播道張來得, 點解吾可以上中學先考入去? 會吾會今樣會secure D? 吾通今快就對你個小朋友無信心, 小學 考吾到好成績考吾到入去? ...

作者: monkey妹    時間: 09-8-14 11:41

講得啱
原帖由 ggoo 於 09-8-14 10:42 發表
其實每個人既取捨唔同,好難話邊個啱邊個錯:
1 新直資小學
2  出名的津小
1 新直資的優點是學校有收生自主權,可以收D質素較為高符合學校要求既學生,缺點冇過往成績,唔知教學質素點樣.
2 出名的津小優點是過往成績好,知道學校既教學質素.缺點學校冇得揀學生,會收到唔是咁符合學校要求既學生,學校能否保持以往質素成疑,始終學校失去收生自主權會有好大影響.
我覺得以上兩種情況都會出現,家長如何取捨要靠自己作出判斷,我自己都在矛盾中.
BK 是一個自由發言既地方,大家最好對事不對人咁去表達各自意見.
希望我呢翻言論唔會比人鬧.  依家發言真有D驚.

作者: fayefa    時間: 09-8-14 12:26

Yes, I totally agree !  Especially for those words you highlighted.

Frankly, no one will tell you which school will be the perfect match with your child.  你問一百個人,會有一百個唔同答案。  最重要是要相信學校,相信你自己的選擇(sorry, 小朋友太細,無得簡)。再講,學校只是學習的其中一項,最重要都是小朋友本身,是龍是蟲, who knows ? 所以是要各方面配合的。

要嚇怕將要為小朋友選校以家長吧!我也迷惘過

原帖由 monkey妹 於 09-8-14 11:41 發表
講得啱

作者: mandy_lee    時間: 09-8-15 09:56

現時來說, 你又古下D人一般考到 ...

而家是選小一大多學校幼稚園無名次咁點"估"小朋友名次.
如果播道"將" 來辦得好好, 咁你"估" 小朋友家長會不會比子女直升中學, 咁你又估學校仲會不會有位比外來生. 唉...真係難估.
作者: mandy_lee    時間: 09-8-15 10:20

1. 點解比完錢重(仲)要同人做白老鼠同開方(荒)牛都話OK無問題? 單單聽完果talk 就100% 覺得間學校得, 會吾(唔)會risky 左少少呢?

不用比錢母語教學都生產咗好多白老鼠.
另外你話校長個TALK - 咁你估D 家長會不會只是去聽下盧校長個TALK 就立即入表選EC.

2. 點解今(咁)多其他名校直資和同區較多經驗直資吾(唔)選, 偏偏一定要選播道話好? 吾(唔)通各位今(咁)快就知道真道同優才就一定比吾(唔)上播道?

呢個TOPIC 樓主只是比校黃永樹同EC. 所以無討論其他學校.

3. 又當播道張(將)來得, 點解吾(唔)可以上中學先考入去? 會吾會今(咁)樣會secure 一D呢? 吾(唔)通今(咁)快就對你個小朋友無信心, 小學考吾(唔)到好成績考吾到入去?

到你認為間學校好個陣, 一條龍收番晒自己小學學生你估仲會唔會有位留比你.

作者: candice001    時間: 09-8-15 12:44

你地講到人地咁主觀, 咁又請你地解釋下點解係人地間間學校註晒冊同無位o既時候,, 不停call 人去interview 同讀呢?  我所知已有10位朋友有同樣o既邀請!

唔係keep住o的位, 我真係諗唔到有咩原因!

一個係tko 綠茵讀kindergarden, 已經reject左, 佢個媽咪日日同個校長say hello, 又有個位!  我個neightbour, 又係咁, 做左o的野, 又有offer! 公平嗎?  

reject 即係interview 不合格.....咁又.....

如果真係有去聽下人地歷史悠長o既名校talk 同interview, 細心思考下"播道" 同人地o既分別, 做人父母要 "聰" "明"o的, 一定要中肯分析!

我已眼見有由一開始讚自己間新開o既直資o既家長, 到因學校行政同未有對現所講o既教學理念而要退學, 呢個係活生生o既例子!

最好一個例子, "x 美", 總之good luck to you all la!

作者: ziyi    時間: 09-8-15 15:43

其實主觀是沒有問題,不喜歡播道亦沒有關係
我所知道的是選擇播道的,都不會只向他交表申請
會同一時間申請其他跨區傳統私校/傳統津貼轉直資的
每一個父母都會這樣,你選擇人,人亦選擇你
像這一刻仍有小朋友叩門成功轉校,那原本收了他的學校自然會call waiting list 或 reject的
waiting list and reject的不代表不合格的
只是在第一輪時校長或學校覺得有一些小朋友比這些更好
而人數超過了學位
像傳統名校,每年也叫考尾的自動退學,但這些小朋友去一些次一級,但仍屬升中熱門的小學,就考前列
從來沒有人說播道是最好,但不要去攻擊人就可以,沒有人知道事實的情況下,卻說校長hold位,top sales,叫高來賣,這些不是人身攻擊嗎?
像這topic,可以說"我建議黃永樹,因他brand 1升中達60%,播道未有公開成績,你需要認同他的教學理念才好"
這樣說不是已表達了想表達的嗎?難道要攻擊人或學校才能表達?

原帖由 candice001 於 09-8-15 12:44 發表
你地講到人地咁主觀, 咁又請你地解釋下點解係人地間間學校註晒冊同無位o既時候,, 不停call 人去interview 同讀呢?  我所知已有10位朋友有同樣o既邀請!

一個係tko 綠茵讀ki ...

作者: beetle    時間: 09-8-17 12:00

其實8月有多個位release出來是很正常的. 那要拜一眾hold 多個位的家長所賜.  而EC又不是一線的名校, 家長有更好的offer自然會放棄EC.  難道要校長一開始便預計有幾多學生會放棄學位而超收生嗎?我知道很多私校會這樣做但直資不可以. 所以校長又怎可能keep住哂d位呢??????

一般的程序都是先call waitinglist, call完仲有位就call叩門的家長, 沒有什麼問題.

原帖由 candice001 於 09-8-15 12:44 發表

一個係tko 綠茵讀ki ...

作者: midcochow    時間: 09-8-18 12:09

我終於明白點解小朋友成日話有讀書壓力, 要跳樓自殺, 點解到依一刻, d 家長仲仍然未醒覺, 仍然要活係讀band 1, 入精英班嘅生活入面, 係咪band 1 學校先比到教育小朋友, band 2 或以下嘅學校係冇教育可言, 如果係o甘嘅話, 請各家長比條"死路"小朋友行吧!

學習係無止境嘅, 點解要用一些所謂數據去叫小朋友讀依間, 讀o個間呢? 每個小朋友都有唔同性格, 係咪band 1 學校就一定o岩佢呢? band 1 學校就保證你個小朋友一定入到大學呢?

我知道各家長都係想比個好嘅學習環境小朋友, 但每間學校都有好同唔好, 唔係一些所謂數據就睇得到, 對我而言, 開心學習同品行更為重要!
作者: Jean    時間: 09-8-18 13:05

原帖由 midcochow 於 09-8-18 12:09 發表
我終於明白點解小朋友成日話有讀書壓力, 要跳樓自殺, 點解到依一刻, d 家長仲仍然未醒覺, 仍然要活係讀band 1, 入精英班嘅生活入面, 係咪band 1 學校先比到教育小朋友, band 2 或以下嘅學校係冇教育可言, 如果係o甘 ...

你認為唔讀播道(非傳統校)就等同家長要死谷孩子上精英班, 會唔會太主觀? 如果你小朋友讀梗高小,我諗你會知點解家長100%希望仔女入band 1.
我唔係一個催谷既家長, 亦唔希望小朋友有太大的讀書壓力. 如果我再為孩子揀小學,我會揀間有質數既活動教學學校而唔會單一選擇. 講師資,經驗,給學生既照顧, tko真道,優才都很好.已我所見,貴校既課程都係向其他直資取經,數質卻不說了.
自殺既人係性格極端,不懂得舒緩壓力. 識得為孩子把壓力化為動力既係我地做父母應做的. 不然有3個孩子入牛津的那對父母便日夜擔心仔女會自殺了.
作者: cfpa    時間: 09-8-18 13:55

原帖由 Jean 於 09-8-18 13:05 發表

你認為唔讀播道(非傳統校)就等同家長要死谷孩子上精英班, 會唔會太主觀? 如果你小朋友讀梗高小,我諗你會知點解家長100%希望仔女入band 1.
我唔係一個催谷既家長, 亦唔希望小朋友有太大的讀書壓力. 如果我再為孩子 ...

講得好. 看上幾段文章好似back to the future 第一集咁, 時光車番左老毛時代tim! 其實冇話對同錯, 有d人buy概念, 有d人要即食.  但說回頭, 大家問心, 如果有d學校係冇咩功課做, 好清閒咁, 冇壓力. d家長自然同佢d小朋友報讀校外課程. 將個schedule填得滿滿 or 做多d練習..etc. 因為大家都知道在hk升學,要跟課程. 咁睇嚟谷唔谷都唔係point.
再講,大部份人讀書點會冇壓力呀???? 除非真係唔care小朋友成績la.

作者: TerrenceMum    時間: 09-8-18 14:10

原帖由 midcochow 於 09-8-18 12:09 發表
我終於明白點解小朋友成日話有讀書壓力, 要跳樓自殺, 點解到依一刻, d 家長仲仍然未醒覺, 仍然要活係讀band 1, 入精英班嘅生活入面, 係咪band 1 學校先比到教育小朋友, band 2 或以下嘅學校係冇教育可言, 如果係o甘 ...

我相信無一位家長想自己個小朋友,如果讀到書有Band 1學校唔讀,走去讀Band 2,3學校卦?
作者: fongyuen    時間: 09-8-19 00:00

原帖由 TerrenceMum 於 09-8-18 14:10 發表

我相信無一位家長想自己個小朋友,如果讀到書有Band 1學校唔讀,走去讀Band 2,3學校卦?

唔係噃﹗
我教嗰間中學屬Band 2頭,的確有啲家長專登俾自己個Band 1囝囝入嚟我間學校讀,佢哋話啲囝囝响Band 1小學讀嘅時候好冇自信,入咗我間學校後反而讀得好開心,建立返自信,成績仲有進步添。
作者: joey_lee14    時間: 09-8-19 00:37

原帖由 fongyuen 於 09-8-19 00:00 發表

唔係噃﹗
我教嗰間中學屬Band 2頭,的確有啲家長專登俾自己個Band 1囝囝入嚟我間學校讀,佢哋話啲囝囝响Band 1小學讀嘅時候好冇自信,入咗我間學校後反而讀得好開心,建立返自信,成績仲有進步添。 ...

總有一D extreme 的case, 但肯定吾是一個大部份人會去做的事. 又講, 個學生本身可能就跟吾上Band 1個speed, 通常呢D case 多數會發生在D邊緣人上(即Band 1末到Band 2頭), 試試如果呢個學生年年考頭1,2,3 , 你古重會吾會這樣做呢?
作者: fongyuen    時間: 09-8-19 00:47

原帖由 joey_lee14 於 09-8-19 00:37 發表

總有一D extreme 的case, 但肯定吾是一個大部份人會去做的事. 又講, 個學生本身可能就跟吾上Band 1個speed, 通常呢D case 多數會發生在D邊緣人上(即Band 1末到Band 2頭), 試試如果呢個學生年年考頭1,2,3 , 你古 ...

你話考頭1、2、3都係extreme case啫。
其實教咗咁多年書,眼見家長嘅要求轉變好大,十幾年前可能大部分家長都崇拜Band 1學校,但依家啲家長真係唔同以前,已經唔係大部分/全部家長都非Band 1不入架喇。除咗成績,老師係咪caring、德育都係一個重要考慮因素。
作者: joey_lee14    時間: 09-8-19 01:34

所以我一路都話呢度吾是一個客觀吐論, 太多EC 的Fans. 張一D少數人會做的事當成一個Trend 去叫人跟.
作者: littlefaith    時間: 09-8-19 01:58

原帖由 joey_lee14 於 09-8-19 01:34 發表
所以我一路都話呢度吾是一個客觀吐論, 太多EC 的Fans. 張一D少數人會做的事當成一個Trend 去叫人跟.

一直唔客觀嗰個好似係你喎。
剛剛播道個小一簡介會,家長(去得聽都唔會係冇興趣報啦)坐滿中、小學兩個大禮堂。如果咁都算少數,真係無話可說。
其實joey_lee14你做乜咁憎播道啫?
作者: beetle    時間: 09-8-19 08:51

我唔知播道banding幾多, 不過我冇俾我個女去讀傳統名女校(我係舊生)而走去讀播道. 你地可以話我傻, 不過我有自己的selection criteria.

原帖由 TerrenceMum 於 09-8-18 14:10 發表

作者: beetle    時間: 09-8-19 09:00

當有人對學校作出不實言論時,家長企出來維護學校是很正常的事。

原帖由 joey_lee14 於 09-8-19 01:34 發表

作者: koho    時間: 09-8-19 09:13

2. 點解今多其他名校直資和同區較多經驗直資吾選, 偏偏一定要選播道話好?  ...

Joey 姐,

小女也是播道孩子, 我為她選擇播道是希望她可以活出自己, 學做人, 我認同播道的理念, 我不想孩子活在當今主流, 我所認識的播道家長都是情操高尚, 播道的孩子和老師都是很陽光, 很可愛.
Joey 姐, 各人都有自己的價值觀, 無所謂對與錯, 無須以自己的標準去評核他人.
作者: fayefa    時間: 09-8-19 09:33

樓主,

請問直資小學中,只是播道可取,其他師都OK呢 ? 可否分享一下?那些屬於可取,那些一定可取呢 ?

I swear, 我沒有惡意的。

作者: ziyi    時間: 09-8-19 10:20

其實不是囉:

直資有很多選擇:
傳統名校轉直資的有,
1.聖保羅男女,但學費要5萬多,而且在港島南區,對住在TKO的來說比較遠,而且小朋友不是只要交了學費後就再沒有支出,這樣,起碼我負擔不起
2.英華/聖保羅書院 - 但我生的是女
其他大多數的都像播道一樣是新的,沒有升學成績記錄,而這些我覺得又分3大類:
a. 較傳統的/功課壓力較大的
b. 校本課程,走在超前的 - 港同(剛有1,2年升中成績,但主要都是升回她們中學部)/真道等
c. 上述中間的 - 播道等

所以,如果在近5~6年要選擇直資,你一定要認同學校理念,除非你選擇由傳統名校改的直資或新辦的a類.

其他的,都如Joey_Lee14所說risky,按她所說沒有數據為標準來說,這是事實,不能否定.不只是播道囉

但了解一下名校的升中,就發現了一個有趣的現象:
九宣,香港真光等傳統名牌小學,升中的學校清單中都有人升入播道.
但為什麼選播道,原因不得而知,可能如Joey_Lee14說不是最top吧,也可能是這些小朋友的家長住在TKO,也可能是認同播道.
希望沒有得罪任何人,最後做利益申報,我不是播道的家長,但是我其中一間心儀,考慮的學校

原帖由 fayefa 於 09-8-19 09:33 發表
樓主,

請問直資小學中,只是播道可取,其他師都OK呢 ? 可否分享一下?那些屬於可取,那些一定可取呢 ?

I swear, 我沒有惡意的。

作者: angelsue    時間: 09-8-20 09:23

作者: ziyi    時間: 09-8-20 09:55

所以我才說:

但為什麼選播道,原因不得而知,可能如Joey_Lee14說不是最top吧,也可能是這些小朋友的家長住在TKO,也可能是認同播道.

不要只引用了一小段吧,雖然我喜歡播道,但我是中立的,這容易令人誤會的

原帖由 angelsue 於 09-8-20 09:23 發表

但了解一下名校的升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f,就發現了一個有趣的現象:
九宣,香港真光等傳統名牌小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw. ...

作者: 中英數常    時間: 09-8-20 10:00     標題: 成功最重要是甚麼?

A.在外邊有學校的教導
A.在家有父母的教導
A.小孩子自主思考,
  素造出獨一無二的自己,
  慢慢變得擁有自我教導
作者: Jean    時間: 09-8-20 10:18

原帖由 中英數常 於 09-8-20 10:00 發表
A.在外邊有學校的教導
A.在家有父母的教導
A.小孩子自主思考,
  素造出獨一無二的自己,
  慢慢變得擁有自我教導 ...

大部份香港既小朋友都擁有以上條件,咁即係讀邊間學校一樣。駛鬼俾錢讀間資源一般既直資。
作者: ziyi    時間: 09-8-20 10:23

同意,同意
學校是一個小社會,讓小朋友學懂與人相處
老師教導小朋友知識,道德
但家長的言行,是讓小朋友引証老師所教的道德
引導小朋友行當行的義路

原帖由 中英數常 於 09-8-20 10:00 發表
A.在外邊有學校的教導
A.在家有父母的教導
A.小孩子自主思考,
  素造出獨一無二的自己,
  慢慢變得擁有自我教導 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-8-20 10:25

我係港大同學會家長, 細仔今年升k3, 會target考幾間直資(播道係其中之一), 完全無打算考傳統名校

果時大女搵學校, 的確係有掙扎的, 我都有幫佢搵傳統學校, 考到俾埋留位費, 最後港同收(叩門好耐), 放棄左傳統學校, 為既就係一個信念, 大把家長好似我咁, 唔係無得揀至入呢類"新思維直資"的, 港同家長好多專業人士(even講師or教育介人士), 點解咁多學校唔揀, 要去呢d新思維直資呢? 原因無非都係想俾小朋友一個brighter future, 我唸無家長會點條黑路俾自己個小朋友行, 咩叫最好每人心目中有個定位

當年(2005)我幫個女揀港同, 咪一樣俾人話白老鼠開荒牛! 至於點解咁勇敢去行呢條路, 又要講返我自己了, 我係科大第2年入去讀, 我咪仲白老鼠開荒牛! n年之後, 好明顯科大攪得好掂, 而家港同亦辦得好好, 我希望我女女大個左之後, 可以好似我咁proud of自己母校

新校reputation係要時間去建立的, 之前好多關於港同既評語, 有真既, 亦有d完全作出黎, 時間証明一切, 好在港同捱過左頭5年, 份comprehensive review完成左, 交到一份靚靚既成績表, 而家輪到播道就經歷緊呢個階段, 我當然唔可以肯定播道將來係點, 但一間學校既成功, 除左校方努力, 家長同學生配合都好緊要, 如果家長對學校無信心, 可以揀第2間(傳統學校有傳統既好, 無問題架, 魚與熊掌吧了), 但亦唔需要一開始就look down upon間新校, 俾d時間佢啦
作者: ziyi    時間: 09-8-20 10:41

同意,絕對同意
所以我常說,不要去攻擊校長或學校
可以說自己相信學校背景,歷史成績,不會接受理念
亦可叫人選擇前注意
但我本人如Charlotte_mom一樣,相信這個教育理念,可能我大學是經過工作後到澳洲讀的
在那段時間是最開心的讀書時間,學校給予自己多思考,發展
而當時我的牧師有4個女兒,她們也上學很開心,year 10修完所有year 12必修的學科,餘下2年修自己喜歡的
所以我不太認同傳統名校,但入不到自己目標的,面對大抽獎,始終要選擇

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 10:25 發表
我係港大同學會家長, 細仔今年升k3, 會target考幾間直資(播道係其中之一), 完全無打算考傳統名校

果時大女搵學校, 的確係有掙扎的, 我都有幫佢搵傳統學校, 考到俾埋留位費, 最後港同收(叩門好耐), 放棄左傳統學校,  ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-8-20 12:00

我都係, 入到大學至知咩叫"學習", 周圍都係書, 成個圖書館都係書, 點樣去搵知識(而家有internet, 要消化既野更多), 點樣將睇完既知識變成自己既野, 唔明既時候主動搵人幫手, 至係學習之道
唔係等學校派書, 等老師講, 然後鬥記性, 咁太exam-oriented了
原帖由 ziyi 於 09-8-20 10:41 AM 發表
同意,絕對同意
所以我常說,不要去攻擊校長或學校
可以說自己相信學校背景,歷史成績,不會接受理念
亦可叫人選擇前注意
但我本人如Charlotte_mom一樣,相信這個教育理念,可能我大學是經過工作後到澳洲讀的
在那段時間是 ...

作者: joey_lee14    時間: 09-8-20 12:51

總之眼光要放遠D, 看多一點其他直資, 尤其是如英華, DBS/DPS 呢D, 看過呢D後, 你就識得分邊D是貨真價實, 邊D是得個講字先.

我自己上年看完英華個talk, 你就會發現同forecast 到你個小朋友6年後你會得到甚麼了.

(我不是sell 英華, 事實上TKO -》英華都幾遠)

作者: joey_lee14    時間: 09-8-20 13:45

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 12:00 發表
我都係, 入到大學至知咩叫"學習", 周圍都係書, 成個圖書館都係書, 點樣去搵知識(而家有internet, 要消化既野更多), 點樣將睇完既知識變成自己既野, 唔明既時候主動搵人幫手, 至係學習之道
唔係等學校派書, 等老師講, ...

香港個education game 就是這樣玩的, 鬥大memory 嘛.

所以你一是吾在香港玩, 要玩就要谷. 要谷就吾會開心.
Under 同一個education system, 如果有間學校同你講會讀得好輕鬆, 開心但成績吾會太差的話, 我吾信咯. 邊有免費午餐架
作者: summichalle    時間: 09-8-20 13:49

作者: angelsue    時間: 09-8-20 13:59

作者: ziyi    時間: 09-8-20 14:51

咸魚青菜,各有所好
有的小朋友要谷,有一些不
不是代表那些沒有back ground的學校不用付出
可能我個女似我這個做爸,不太接受這些太谷的學校啦
如果有選擇,我會選擇我主觀覺得適合的學校
我係buy愉快學習,訓練自己思考
起碼我在過去7年在工作上train那些國內名牌大學的畢業生普遍遇到的問題是只懂叫做一就一,一遇到狀況就停手,他們所有knowledge到有.但結果就是這樣
作者: midcochow    時間: 09-8-20 15:33

其實我從無講過唔係播道嘅學校就等同死谷孩子, 其實現在大部分政府學校都已經係活動教學啦!

其實每個家長幫小朋友選學校時, 我相信都一定會有少少主觀時候, 不過只要係適合自己小朋友嘅, 對大家來說都一定係好學校, 不是嗎? 唔通家長真的會比條"死路"小朋友?只係我覺得每間學校都有好同唔好一面, 只係睇家長可否接受而已!

對我小朋友而已, 活動教學比傳統教學更為有用, (當然每個小朋友都會唔同啦!), 可能有d 人認為活動教學就代表無乜功課, 好清閒, 其實並不是這樣, 學校一樣有功課, 要默書, 要test, 要exam, 只係上堂形式或教學方法有趣而已, 當然每個家長都會緊張自己小朋友成績, 但不是谷lor! 我眼見很多小學一年級已經要返4-5日補習, 其實補習係為乜呢?

我從不谷我小朋友, 不是因為我放棄佢, 只係我覺得學習有很多方法, 對我而已, 我真的覺得學習係唔需要加上壓力.(這是個人對小朋友嘅做法).

以上都是我自己說出我對自己小朋友嘅做法!  請不要見怪!

[你認為唔讀播道(非傳統校)就等同家長要死谷孩子上精英班, 會唔會太主觀? 如果你小朋友讀梗高小,我諗你會知點解家長100%希望仔女入band 1.
我唔係一個催谷既家長, 亦唔希望小朋友有太大的讀書壓力. 如果我再為孩子揀小學,我會揀間有質數既活動教學學校而唔會單一選擇. 講師資,經驗,給學生既照顧, tko真道,優才都很好.已我所見,貴校既課程都係向其他直資取經,數質卻不說了.
自殺既人係性格極端,不懂得舒緩壓力. 識得為孩子把壓力化為動力既係我地做父母應做的. 不然有3個孩子入牛津的那對父母便日夜擔心仔女會自殺了.quote]原帖由 Jean 於 09-8-18 13:05 發表

我唔係一個催谷既家長, 亦唔希望小朋友有太大的讀書壓力. 如果我再為孩子 ... [/quote]

作者: Charlotte_mom    時間: 09-8-20 16:48

而家好多學校都claim自己係活動, 咩叫"活動"真係好subjective, 我女以前果間幼稚園, 有直屬小學, 都係話自己活動, 但大家家長一拎d功課教材出黎, 即刻見到分別
原帖由 midcochow 於 09-8-20 03:33 PM 發表
其實我從無講過唔係播道嘅學校就等同死谷孩子, 其實現在大部分政府學校都已經係活動教學啦!

其實每個家長幫小朋友選學校時, 我相信都一定會有少少主觀時候, 不過只要係適合自己小朋友嘅, 對大家來說都一定係好學校 ...

作者: howto    時間: 09-8-20 16:57

很高興在這裡遇到這麼多有質數的播道家長!
作者: littlefaith    時間: 09-8-20 17:24

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 16:48 發表
而家好多學校都claim自己係活動, 咩叫"活動"真係好subjective, 我女以前果間幼稚園, 有直屬小學, 都係話自己活動, 但大家家長一拎d功課教材出黎, 即刻見到分別
...

同意﹗所謂「大部分政府學校都已採用活動教學」只係一個美麗嘅誤會。其實活動教學只佔少部分,主要咪又係用死谷同壓力?就以東區某間好多家長爭入嘅小學,我一位朋友個女默書92分都要見家長?點解?因為上次默書94分,今次退步兩分囉﹗嗰種透唔到氣嘅壓力叫小朋友點可以健康成長?到大個咪個個變做考試機器,欠缺視野、創造力同common sense,人云亦云。我唔想啲細路會變成咁。

不瞞你說,我同內子都係傳統名校畢業,廿多年前考上香港大學(當時連UST都未有),回想以往响名校做填鴨嘅日子,學校老師都唔識教書,上堂多數自修,好啲嘅老師咪淨係識不斷操練,同學大部分都會出去補習,啲9A都係靠出面啲補習社操出嚟,除咗考試,乜都學唔到。真係接受唔到自己啲仔女都係咁,所以我哋都會以有質素嘅活動教育型直資為首選(即唔會揀DBS、SPCC等填鴨學店)

如果小朋友只係識考試攞高分,其實真係幾悲哀。
作者: Charlotte_mom    時間: 09-8-20 19:51

我讀既係一間完全無名氣既傳統學校, 記得中六時出去搵私人補習, 老師以前係名校生, 隨手可以拎出pass paper, marking scheme等, 多得佢既"操練", 我a-level至見得人..........所以傳統名校有咩優勢, 我明!
除左academic之外, 有樣我自己感受好深既, 就係入到u, 認識其他學校學生, 發現自己好井底之蛙, 唔好話做領袖, 就連參與幫手都唔識, 所以更加覺得人生除左academic野, 仲有好多好多野要學, 所以揀活動學校, 我亦會考慮佢既all round training, 我希望仔女既發展可以均衡d, 訓練到佢既思維, problem solving skills, 點樣去主動seek help, 點樣從錯誤中學習, 而唔係spoon feeding(呢樣至係我真正接受唔到)

原帖由 littlefaith 於 09-8-20 05:24 PM 發表
同意﹗所謂「大部分政府學校都已採用活動教學」只係一個美麗嘅誤會。其實活動教學只佔少部分,主要咪又係用死谷同壓力?就以東區某間好多家長爭入嘅小學,我一位朋友個女默書92分都要見家長?點解?因為上次默書94分,今次退步兩 ...

作者: littlefaith    時間: 09-8-20 22:04

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 19:51 發表
我讀既係一間完全無名氣既傳統學校, 記得中六時出去搵私人補習, 老師以前係名校生, 隨手可以拎出pass paper, marking scheme等, 多得佢既"操練", 我a-level至見得人..........所以傳統名校有咩優勢, 我明!
除左acade ...

順帶補充一句,當年响學校同同學關係大部分建基响功課、考試、名次之上,勾心鬥角,爾虞我詐,有好嘢(例如天書、天王筆記、名校Mock Exam Paper等)一定會收埋收埋,嗰陣真係冇乜真正朋友,依家最好嘅朋友都係:童軍/教會/大學搞學會嘅同學,中小學同學幾乎完全冇聯絡。

有冇人聽過有個咁嘅傳統:九龍某名女校嘅精英班,第一名至第十名係唔會同十一名以外嘅同學做朋友,以免影響學業/威脅排名?而老師只會關心成績較佳嘅學生,對成績中下嘅學生係會「你死你事」。

傳統名校孰好孰壞,大家自己諗諗﹗
作者: matsai    時間: 09-8-21 11:23

睇咗咁多日各路英雄發表意見, 柤信各位BK家長最終目的都係為咗自己仔女好. 學校用活動教學或傳統教學教導學生也好, 都有其優處與劣處.

但我想各位BK家長留意一點, 如果揀取直資學校報讀時, 應注意學校教學模式及程度深淺. 因據本人所知直資學校開辦課程自由度大, 教學模式及程度深淺不一, 某些學校標明用IB模式或課程授教, 但是否接獲教署批核, 須要各位家長各自查閱.

他朝如果求學期間, 因學生搬遷或其它原因而須要轉校, 但學生程度未能配合, 咁就論盡.........(因有例子).

如有錯漏, 敬希各路英雄原諒, 及不喜勿插. 謝謝!!!
作者: fongyuen    時間: 09-8-21 11:24

原帖由 littlefaith 於 09-8-20 22:04 發表

順帶補充一句,當年响學校同同學關係大部分建基响功課、考試、名次之上,勾心鬥角,爾虞我詐,有好嘢(例如天書、天王筆記、名校Mock Exam Paper等)一定會收埋收埋,嗰陣真係冇乜真正朋友,依家最好嘅朋友都係:童軍/教會/大學搞 ...

好多追求名校的家長背後不外乎以下幾個原因:
1. 虛榮心
2. 人有我有
3. 安全感
可是,有幾多家長會真正細心去了解名校背後的一切?真正面對名校校長、老師、同學的不是家長,而是其子女,真的要小心選擇,以免子女受苦。
作者: joey_lee14    時間: 09-8-21 12:44

原來讀傳統名校不論政府定直資或其他政府學校就一無是處, 讀左就大件事, 家長吾好再谷谷谷個小朋友, 因為谷過就會變低能, 谷過D仔女發展就吾可以均衡, 谷過就訓練吾到佢既思維, 就算第日入到U 出到來做野都是廢人一個. 重有, 今年果D考10A生個個都勾心鬥角, 無個好人, 尤其是讀DPS/DBS/QC/LS 果幾個.

總之, 我地D讀傳統名校或其他政府學校的家長就是低質數, 點可以同的讀播道的高質數家長吐論呢? Sorry, 原來來錯地方發言.
作者: freddielau    時間: 09-8-21 12:54

原帖由 joey_lee14 於 09-8-20 12:51 PM 發表
總之眼光要放遠D, 看多一點其他直資, 尤其是如英華, DBS/DPS 呢D, 看過呢D後, 你就識得分邊D是貨真價實, 邊D是得個講字先.

我自己上年看完英華個talk, 你就會發現同forecast 到你個小朋友6年後你會得到甚麼了.

(我 ...

[quote]
無得比, 一定是英華.

舊年聽完簡介會, 就會知到甚麼才叫超級Band 1 直資名校
[quote]

原來係英華的die-heart fans.....
點解在此扁播道而抬高英華,居心可測
作者: freddielau    時間: 09-8-21 12:55

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 12:44 PM 發表
原來讀傳統名校不論政府定直資或其他政府學校就一無是處, 讀左就大件事, 家長吾好再谷谷谷個小朋友, 因為谷過就會變低能, 谷過D仔女發展就吾可以均衡, 谷過就訓練吾到佢既思維, 就算第日入到U 出到來做野都是廢人一 ...

作者: angelsue    時間: 09-8-21 13:04

作者: Jean    時間: 09-8-21 13:35

我都係以過來人身份講出對新思維直資和傳統教學觀點.
我係BK有6年,看過數百章與你相同觀點的發表.
我好了解你對活動教學的看法,因為我自己都係咁諗.
只不過我覺得貴校在各方面(除了校舍)都未達到優質直資的水準.
你的言論和想法=貴校校長給家長們的訊息.不過校長會包裝得好好聽,家長百份百信賴,亦深信自己孩子不接受活動教學就會變成高分低能族.(我起碼聽過4個校長咁講)
過去幾年我大大小小聽過數十個不同講者(包括校長)在教育/教兒的講座.
我只是鼓勵家長去多幾個學校講座, 攞多d學校資料(大部份都可以係學校網頁搵到),尤其是問清楚學校用什麼方法去做activity approach.新學校無問題,無track record無問題,但一定要知間學校有無做好所有forms既curriculum.而課程特色是什麼,用什麼方法引導學生去思考.
到考公開試時學校唔谷係無可能,如P.3要考TSA學校要唔要學生做練習卷? 有做又點係唔谷呢. 好多家長話對學校有信心,其實係對個校長有信心.咁校長的承諾有無兌現? 校長既抱負通常要幾年先見到成效,你有無信心幾年後會有預期的效果.
要知愉快學習好易做到,但係咪真係訓練到學生思維就好要睇老師有幾多功夫.就算用外語上堂都要睇個老師母語係乜.家長最終心願都係仔女入名牌 U. 既然有競爭壓力自然有. 我幾個兒甥在Can長大,佢地都要補習谷到衡先入到UBC. Buy活動教學都要monitor住間學校做到幾多成績架!

原帖由 midcochow 於 09-8-20 15:33 發表

其實每個家長幫小朋友選學校時, 我相信都一定會有少少主觀時候, 不過只要係適合自己小朋友嘅, 對大家來說都一定係好學校 ...

作者: fongyuen    時間: 09-8-21 14:37

原帖由 Jean 於 09-8-21 13:35 發表
只不過我覺得貴校在各方面(除了校舍)都未達到優質直資的水準.
...

你的看法我大致同意。除了兩點:
1. 並非所有家長都要求子女入名牌大學,有些家長會希望培養子女如何處世待人、以及對知識不斷地追求,而名牌大學跟對這種種根本沒有必然關係。
2. 播道在德育及對學生的關懷一向做得不錯,這是許多學校所欠缺/不重視的。家長重視子女德育多於成績,並無可厚非。
作者: joey_lee14    時間: 09-8-21 15:05

原帖由 freddielau 於 09-8-21 12:54 發表

[quote]
無得比, 一定是英華.

舊年聽完簡介會, 就會知到甚麼才叫超級Band 1 直資名校
[quote]

原來係英華的die-heart fans.....
點解在此扁播道而抬高英華,居心可測 ...

點止? 我重是DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正 的Fans, 就是因為呢D學校太差, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下咯, 今你都知, 果然是EC 高質數的支持者呢?
作者: ziyi    時間: 09-8-21 15:05

同意的,套用政府說的"家校合作".
播道,浸大附小等都是未有公開試成績的.只有家校朝向相同目標,努力才可成功
每一間學校都需要經歷這個階段,有些成功,有些失敗
像香港未轉型時,很多官立工業中學,現在呢?除了少數,全部改名回官立中學.
所以是沒有人知道播道會否成功,或其他類似的直資會否成功.但現在數說她一定不可以,是否言之尚早?
反之,為什麼每次海外學校聯招時,大量的家長去報名?因為政府的教育政策太混亂了,除了最top,最有歷史,或有背景,如天主教學校(幾十間)有能力陽奉陰違外,其他要照跟
試問有全港有多少學校,有多少間可做到自主?
作父母的可谷小朋友入這些有能力按自主的傳統學校,但有多少學位,例:協恩 - 90個, 拔萃 - 60個
全港有多少適齡兒童?
入不了怎麼辦?
第2條路,隨遇而安,大抽獎,入什麼學校是但,跟政府政策走
不想行這條路,還可以做什麼? 與學校一同面對,一同成長, 這就是選擇直資的家長
亦解釋了不是最top的brand 1學校如英華為什麼轉直資.
p.s. joey_lee14,英華是非常好的學校,可惜樓主跟我一樣,生了個女. 請提供其他選擇吧

原帖由 Jean 於 09-8-21 13:35 發表
...

作者: 中英數常    時間: 09-8-21 16:41

嘩!這個討論越講越烈呀!

已有95個意見提供了,就有如95杯烈酒灌進肚子裡

咁醉好難幫孩子找學校,大家請留意時間無多啦

自行派位剎到0黎啦
作者: Jean    時間: 09-8-21 17:09

[quote]原帖由 fongyuen 於 09-8-21 14:37 發表

你的看法我大致同意。除了兩點:
1. 並非所有家長都要求子女入名牌大學,有些家長會希望培養子女如何處世待人、以及對知識不斷地追求,而名牌大學跟對這種種根本沒有必然關係。-->對, 要求和期望是兩樣東西. 我係assume一般家長未確定小朋友的能力時都會期望孩子入讀名牌大學. 你講到好似讀到書就唔會識處世咁.我印象中你都係老師黎,你認為教小朋友如何處世父母既影響大還是學校影響大? 況且學校是一個小社群每一個學生接受平等的對待. 孩子要學會處世不是在短短6年12年就學會.我敢肯定大學畢業都未學會處世待人.
對知識不斷地追求-->用係小學生和研究生好適合.高中學生追求知識根本是為上大學做好準備. 你同意嗎?

2. 播道在德育及對學生的關懷一向做得不錯,這是許多學校所欠缺/不重視的。家長重視子女德育多於成績,並無可厚非。-->我上一個post只講教學方法, 並未提及其他方面. 德育同愛心係佢既selling point. 成班教職員都係基督徒,等於日日番教會,無好能做得唔好.但你話許多學校不重視,呢種睇法會唔會過氣.而家好多學校都好重視生命教育喎.

作者: ziyi    時間: 09-8-21 17:35

"會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀"
怎樣讀壞法?
他們的學生有高買,打架,犯法,吸毒?定沒有較傳統名校的漂亮公開成績?
又怎樣抬高?
說校長是top sales,吊高來買?
又怎樣無人讀?
只開1班?定開少了班?

你除了攻擊學校,校長外,說了什麼?
當然,我也不讚同別人說你居心叵測,這是不應該的,每人都可表達,每人都可不喜歡播道.
但你的說話是否過了份?

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 15:05 發表

點止? 我重是DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正 的Fans, 就是因為呢D學校太差, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下咯, 今你都知, 果然是EC 高質數的支持者呢? ...

作者: koho    時間: 09-8-21 17:54

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 15:05 發表

點止? 我重是DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正 的Fans, 就是因為呢D學校太差, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下咯, 今你都知, 果然是EC 高質數的支持者呢? ...

what make you so hate EC !!!
作者: joey_lee14    時間: 09-8-21 18:00

原帖由 ziyi 於 09-8-21 17:35 發表
"會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀"
怎樣讀壞法?
他們的學生有高買,打架,犯法,吸毒?定沒有較傳統名校的漂亮公開成績?
又怎樣抬高?
說校長是top sales,吊高來買?
又怎樣無人讀?
只開1班?定開少了班?

你除了攻擊學校,校 ...

我無話EC 差, 我只是話跟據各EC 支持的家長所推理, 呢D DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正呢D學校會差D, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下以上呢D咯.....(我一講英華, 你就已經話我die-hard 啦, 我還不是入來sell 名校的sales嗎)

因為我呢個輸入法好多廣東字都無, 令你吾會左D意思, 吾好意思.

我之前話過個校長是top sales 吾是無原因的, 我只可以話你聽他在收生中好有手段, 好聽D就叫方法咯, 吾講啦, 講又話我對人不對事. 而我上年聽talk 他是來自St. Paul 老師 (jump)-> Band 5校長 (jump)-> EC 總校長 , 所以他真是幾"成"的.

呢度D人對EC真是敏感.......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5