教育王國

標題: 有意或將會入讀九龍塘朗思Think International School)請注意 [打印本頁]

作者: chupatmommy    時間: 09-8-6 01:22     標題: 有意或將會入讀九龍塘朗思Think International School)請注意

本人想藉這個機會,向大家分享小兒在朗思就讀時的不愉快經歷,好讓大家看清楚一間學校的假面具和唯利是圖的精神。
本人的孩子在08年夏天就讀了九龍塘朗思的全日制幼兒低班及在09年2月時轉到全日制幼兒高班,由於我與丈夫及小兒都係澳洲公民的原因,所以早已決定了在小兒四歲時,將會轉到澳洲國際的預備班就讀。
我與丈夫在替小兒選擇幼兒園時,已考慮到學校將來對家長選取小學的配合,但經過朗思的校長不斷的承諾,便相信了她並作出了一個錯誤的決定。
本來小兒在朗思一直學習都沒有大問題發生的,除了給預期的英文學習少外,亦沒有察覺到有其他大問題,直至在四月份,我們收到澳洲國際的回覆,須要給正在就讀的幼兒園填寫一份小兒的表現之回條時(該回條是說明直接由幼兒園寄回澳洲國際並不用家長轉寄的),唯利是圖的朗思終於露出了尾巴。
09年4月22日,我們把專用表格和回郵信封交給了小兒的班主任,並請她把表格填寫好後,直接寄回A.I.S.(澳洲國際),當時班主任說無問題會辦好,其後一直都沒有任何消息,我們心想朗思都做好了吧。
直至09年5月6日,我較以往早下班,於是去了幼兒園接小兒放學,在學校裡剛好碰上了班主任,並點點頭打招呼,當時這位班主任就像睡醒了那樣向我說:「找了我好幾次但每次都找不到我。」之後就同我講:「學校不會填寫該份回覆A.I.S.之表格的了。」當時我心裡有無數問號?為什麼不填寫呢?原因是什麼?兩天後就到期了,怎麼辦?為什麼不早通知我?今時今日還有手提電話會係找兩個星期都找不到我或我丈夫的嗎?之後,我只見到那份回覆A.I.S.的表格依然原封不動的放在校務處時,就覺得這不可能吧!我立即追問班主任,但該位班主任只說了一些廢話,包括說什麼校政係不會填表呀,對其他學生不公平呀...等等的廢話。
我決定不管她了,因為我只想儘快聯絡A.I.S.問一問我可以怎樣做?但當時已太晚了,聯絡不到A.I.S.,當天整個晚上,我與丈夫兩人就這樣擔心到完全睡不到了。
到了第二天,經丈夫跟朗思交涉過之後,朗思說明不會填寫該份表格,就只答應會寫一張簡單便條給A.I.S.,於是我立即請了假期,東跑西跑地,把所有資料弄到手後,親自再交到A.I.S.並說明了一切,最後幸好終於得到A.I.S.諒解(A.I.S.的就不說太多了)。
之後返到朗思,我與丈夫要約見校長,希望把事情弄清楚,但老師一直推說校長不在,直到我們表示,無論校長在哪一個校舍,我們亦立刻去時,老師再也不能推了,但說要見校長就30分鐘內從九龍塘趕入馬鞍山。
終於我們亦趕了去見到校長,但她的解釋是:
1)朗思自己的小學部也很好,反問我們為何不直升?
2)填寫表格很浪費學校資源亦對其他學生不公平。
3)上年替學生填寫了之後,很多國際學校要求到朗思視學,引致校園裡多了很多其他人。
我們聽了後,完全十分不滿並對她說:
1)幼兒園係小朋友第一階段的學習,每個小孩子都有自己的將來和發展,而每一個家長都有不同的期望,亦一定有不同的要求及配合,根本就沒有存在什麼公平不公平,我們反問她,難道所有小朋友入讀朗思小學部就是公平嗎?
2)當妳收到某某學校的視學要求時,妳可以拒絕,這是妳學校的校政,但妳不可以假設及肯定了所有學校都會有視學的要求,而不配合其他學校或家長填寫表格的要求,況且,為什麼會害怕視學?真正原因是什麼?就只有為了不想校園裡多了很多其他人嗎?
3)說穿了,其實就係想所有就讀緊朗思幼兒園的學生,在朗思原校升讀吧!講到底,就是一間只顧向錢看的幼兒園。
校長最後的一句回覆,就是說:「你不讀的話我也沒有迫你。」
經歷了這件事,令我與丈夫回想到小兒在一間只顧向錢看的幼兒園就讀了一個學年,也十分心寒,哄家長讓小朋友入讀時,什麼都說可以,但一旦入讀了之後,就什麼都不可以。
各位家長,如果你正在考慮朗思可以免了。
如果你的小朋友也打算日後會入國際小學,也可以不要考慮朗思了,因為就本人所知,很多國際小學都須要由幼兒園填寫表格的。
但如果你係想要'一條龍服務'的話,選擇朗思吧,由幼兒園到小學的'一條龍服務',朗思的校政真的安排得很好啊!
作者: pollybell    時間: 09-8-6 14:47

我個仔今個月開始返麗港城分校既N1班,但家長日收到學校既期刋有講K3派位既小學名稱,有好多都轉讀其他國際學校,而得兩個升讀朗思小學,如你講既係事實咁其他國際小學又點會收佢地既幼稚園學生????
作者: Minga-Pooh    時間: 09-8-23 17:30

DEAR chupatmommy

Totally agreed with you and I really want to share my story with you and all other mommies that ready to get into Think in the coming month.  If I were you, I would not try to put my most important girl/boy in such lots of bad comments school.

I have two kids- one is already in ESF Primary, but the story is about my little girl, she is on 3 2/1years. when she was 2 years old, I put her into Think international class,  however, I also got a lot of bad comments about this school before that, but as Chupatmommy said, the principal's presentation was so attractive that made you feel Think is the best choice for your girl/boy. Then I finally chose it, and gave up the chance to study in Greenville (Think' s competitor).

First , within one year in Think, they changed three class teachers.

Second, I didn't have a  parent-teacher meeting winthin one year that supposed we should have in every kinder, I got nothing from the school for my daughter's developments.

Third, as we were going back to Canada from July, so I sent a letter to the school to withdraw her from Think until end of June.  I requested the school to have a  letter by just telling us her all-rounded developments within the year in Think. Unfortunately, I got the same results as you, WITH NOTHING  and left Think, but we paid HKD3400 per month. Is it fair?????

The story have not to the end, I requested to see the principal, they said the same words like yours說什麼校政係不會呀,對其他學生不公平呀...等等的廢話。Finally, they promised to give a letter by just stated my daughter was studying in Think from 2008-2009 by the end, with no comments, no development report.  However, we didn't even get the letter until now. Don't you think we didn't have the right to know our girls developments ??

Think is a very commercial school, you paid more than what you are going to get. If you think this kinder is an english kinder, you want to choose for your kids, I advise you to choose Greenville rather than Think. Lots Lots of better!!!

Hope we can provide the best to your kids not the worst!!!
作者: octopus481    時間: 09-8-24 11:39

其實唔肯填, 點解要答認人,一早推了便算, 唔好玩人
睇完你篇耶, 可以不用幫小女報k1 la,
thanks for sharing.......................

原帖由 chupatmommy 於 09-8-6 01:22 發表
本人想藉這個機會,向大家分享小兒在朗思就讀時的不愉快經歷,好讓大家看清楚一間學校的假面具和唯利是圖的精神。
本人的孩子在08年夏天就讀了九龍塘朗思的全日制幼兒低班及在09年2月時轉到全日制幼兒高班,由於我與丈夫及 ...

作者: Minga-Pooh    時間: 09-8-26 17:57

你的决定是明智的, 多谢支持!希望 其他媽咪都看到此题, 那就不用繼續為CHOOSE GREENVILLE OR THINK 而煩腦啦! 因爲根本不用考虑了, 没有父母會随意的, 须知道身教才是最重要的!而THINK 的行為是如何呢????
作者: twinsstar    時間: 09-8-26 23:54

Is it really so different between its international and local section? My experience in Think was quite different.

My son was admitted to LC N1 in the 2nd term last year and may be because he was a new comer,  his class teacher called me every school day to report his progress to me for a month. Afterwards, she did call me twice every month.

We also received 4 "progress assessment" already in the 2nd term, telling me his progress in different areas e.g. Chi, arts, english, basically on the skills and concepts they learnt at school and I did went to a parent-teacher meeting also.

Also .. as mentioned by Pollybell, in the parent's newsletter, they did have around 18 students got admitted to ESF international schools, RC etc and just 2 went to THINK Primary ,,,,

Don't scare me la .. I gave up a rather famous KG and let my son continue his K1 there cos he really loves school and has significant progress too ...
作者: carol716    時間: 09-9-4 16:10

多謝你的提示,不過好彩我已幫我園揀左根德園,放棄左九龍塘Think....哈哈!
不過我都想講下,話說要交留位費,我都預左比佢賺照比,但咁快就要家長填交自動轉帳的表格...所以我特登填錯號碼...如果我真係讀,入唔到佢會再聯絡我啦...之後,我囡入到根德園,我就寫左封退學信比佢...點知佢發覺我銀行的帳號有問題時打比我話做唔到自動轉帳...我反問佢,你收唔到我封退學信咩...我幾月幾日寄出,好彩我所有野都有copy一份留底...跟住我就即時fax比佢....
收錢就咁緊張,人家封退學信就話睇唔到...咁做野點會好...:;pppp:

原帖由 chupatmommy 於 09-8-6 01:22 發表
本人的孩子在08年夏天就讀了九龍塘朗思的全日制幼兒低班及在09年2月時轉到全日制幼兒高班,由於我與丈夫及 ...

作者: 9284    時間: 10-9-2 17:19

除左呢d之外, 大家亦可以參考一下我呢個post

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-2 17:46

原帖由 9284 於 10-9-2 17:19 發表
除左呢d之外, 大家亦可以參考一下我呢個post

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

o甘點解又有不少學生入到ESF同RC?我認識幾個K1及K2Think學生英文也不錯,有次見有個響Club House個playroom同個鬼婆傾計好耐。唔通一班既差異有o甘大?

睇真d個post係1年前俾你踢翻出來wo。另外上次你咪話Think有老師借左人錢俾人追數,點解唔踢埋果個post上來?

作者: 甜豆    時間: 10-9-2 18:46

我上年都係讀THINK (mei foo) , 讀左幾個月就退左學,本來都唔想舊事從提, 但真係好想講比想入THINK(MF)的人知,請入學前真係想清楚,主因係我覺得佢地D老師好假,對學生愛心&關心表面到,,,唔識講。 我想讀落就會知。看錢隻眼就大過PIZZA, 總知讀唔讀好好想清楚。 
作者: mosibaby    時間: 10-9-2 19:42

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-2 17:46 發表

o甘點解又有不少學生入到ESF同RC?我認識幾個K1及K2Think學生英文也不錯,有次見有個響Club House個playroom同個鬼婆傾計好耐。唔通一班既差異有o甘大?

睇真d個post係1年前都俾你踢翻出來wo。另外上次你咪話Think有老 ...

我一睇既時候都覺得似曾相識! 原來係舊年既post! 其實think kln tong那間同其他分校比較係唔係最好的呢?

舊年我搵學校時, 我細佬gf大力推薦think俾我, 話係好出名既名校來的!
作者: 9284    時間: 10-9-3 03:03

”細佬gf大力推薦think俾我” 佢咁大整古你呀,佢係幼師?佢又未做人家長,即係唔係實際用家,點可以咁輕易信人
作者: peggyhklam    時間: 10-9-3 09:25

我都有朋友話個女讀緊呢間好好喎, 可能佢無咩要求啦

總括來講每個家長對學校總有不同期望
作者: Pertra    時間: 10-9-3 09:42

作者: 9284    時間: 10-9-3 09:52

"You want to make the case more worse ?? " -----> 其實大家都知呢間學校有好多負面野架啦, 你咁講法, 你都好似知道d野咁wor, 唔通你又想幫呢間學校忍瞞d咩野呀 !

而家係好多學校o既報名季節, 我都係想講多d野等大家多個防範o者 !

如果你識得找我多d以前的post (都係呢幾個月內的post), 我都有講好多學校的好野, 亦都有講唔少學校係唔好, 等人警惕多d或參考....你而家發哂爛咋做咩呀? 我又唔係人身攻擊你, 你理智少少好唔好
作者: 9284    時間: 10-9-3 09:55

更何況你話 "It is unbelivable !!! " , 小姐, 你要明白, 呢條thread唔係我出架, 之後亦有唔少人reply比更多的意見, 唔係我全部自己一個作出黎架

"Don't bad-mouth the school anymore !!!!"
其實你咁維護間學校, 你又有咩居心呢

作者: peggyhklam    時間: 10-9-3 10:14

其實我之前都有看過其他9284出的POST, 我都俾佢插過, 話我下下問人讀邊間, 我電腦唔叻嘛, 咁都要俾佢話
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 10:18

各位,而家係報名季節,大家心知肚明就算!呢個post係舊年出昨日無端端踢上來,但我知去年報Think的人仍非常多,排隊排幾個小時。我見過既Think小朋友英文都是不錯的。

作者: Pertra    時間: 10-9-3 10:28

作者: chung222    時間: 10-9-3 10:30

我個囡係THINK LC 讀緊K1,又唔覺得是只看錢!我個囡是讀全日,另有早餐提供。。8:15可以入園,4:15放學後還可留到5:30都無話另加錢,同佢小學入學結果都幾好
作者: 9284    時間: 10-9-3 10:37

5個月前, 我的確有不少心儀的kg想報, 如果大家記得, 我有出過個post係要報30間kg, 之後呢5個月, 我不停search & search, google又好, yahoo又好, 去每間學校明查暗訪都有, 每間學校都search一下, 而家選淨12間, 而其餘個18間就係我發現學校有不少內裡的問題, 行政問題又好, 愛心問題又好, 教學問題又好, 升學問題又好, 我為左要選一間比較perfect的學校比小女, 我做好多research, 我只係希望呢d辛苦得返黎的資料, 等其他mama都有用, 而家我就覺得自己好似好心做壞事, 以前有唔少bk mama叫我做完research的學校, 多d回饋比bk的家長, 而家當我做呢樣野的時候, 就有人以為我有居心, 真係一樣米養百樣人

我想同大家講, 就算我真係有居心想抹黑間學校, 學校唔會因為我咁樣做而唔收我個小朋友, 所有小朋友入學都係睇interview表現的, 呢句廢話都要我講埋.....各位家長真係要理智d

作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 10:40

原帖由 Pertra 於 10-9-3 10:28 發表
9284,

我是真正的用家,而你是!!!我只知我小朋友每天愛上學,喜歡老師,學校雖是名校,就算你小朋友入了最好最名的學校,你也無需有意無意地加以攻擊或批評於那些不幸或滿的事件上,相信所有 在讀think的家長更安 ...

Deleted Deleted

作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 10:46

原帖由 9284 於 10-9-3 10:37 發表
5個月前, 我的確有不少心儀的kg想報, 如果大家記得, 我有出過個post係要報30間kg, 之後呢5個月, 我不停search & search, google又好, yahoo又好, 去每間學校明查暗訪斬有, 每間學校都search一下, 而家選淨12間, 而其 ...

你o甘有心不如分享一下你想報個12間,thanks in advance!!

另外唔入你個list只能話唔係你既cup of tea,並唔代表間學校差,o甘樣對果度讀緊既小朋友好唔公平。而且你針對Think的言論都是你聽回來,例如你聽你個friend講有老師俾人追債、你鄰居個仔讀Think英文差到唔識聽鬼婆講英文,呢d故事都有如身歷其境。而你上面無端端跟返個1年前既post,同場加映你條英文差既link,好難令人唔覺得你針對Think呢。更重要你以前post過你好想入Think全日班,o甘啱Think又就快招生,可能你已改變主意唔報Think,但客觀來看又使人有聯想呢!

作者: bellabella_oh    時間: 10-9-3 10:57

I can share with you my friend's experience with Think Lam Tin.  She paid the 1st round 留位費 for her son.  But after a while, she got an offer fm other KG so she didn't pay for the 註冊費, which she had to pay in sometime around Jun/Jul.  This is a norm that if you don't pay for the  註冊費 that means  you have determined to withdraw and not going to join the school, right?  We strongly believe that this is what  註冊費 means.  But in Aug, my friend found out that the KG had started to deduct the 1st payment of school fee.  Then she called the KG asking why so as she didn't pay for the  註冊費 and would like to get the money back.  But the school said since she didn't write any letter to them to withdraw the offer, and she had already signed the school fee auto-pay form by the time she pay for the 1st round 留位費 , that means she had autorised them to deduct the money.  They refused to pay her back the money!!

My other friend's son got an offer fm the Kln Tong campus and by then they 竟然 asked them to pay the payment of 留位費 + 1st mth school fee + school bag and uniform fee which was around several thousands in total!!  We think that could be because when the son interviewed, he cried crazily and did not had the proper interview.  However, the headmastress still admit him but requested him to pay such payment the next day...could be they think that the boy might not be able to get other offer so they might just simply ask him to pay as much as they want!
作者: 9284    時間: 10-9-3 11:12

真係好, 一個又一個"真正用家"走出黎講更多呢間學校的遭遇, 時間可以証明一切......更何況呢間學校本身就唔係難入, 我唔需要做到你地所謂的 "報名季節, 大家心知肚名"呢樣野lor

原帖由 bellabella_oh 於 10-9-3 10:57 發表
I can share with you my friend's experience with Think Lam Tin.  She paid the 1st round 留位費 for her son.  But after a while, she got an offer fm other KG so she didn't pay for the 註冊費, which she ...

作者: Pertra    時間: 10-9-3 11:21

作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 11:25

原帖由 Pertra 於 10-9-3 11:21 發表
I’m fed up ! Knock it off !
DON'T PRETEND TO BE HERO AGAIN !

你冇雖要火,o甘只會証明你理虧。上面果d都冇証明到Think英文差及有老師被追債。
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 11:26

原帖由 9284 於 10-9-3 11:12 發表
真係好, 一個又一個"真正用家"走出黎講更多呢間學校的遭遇, 時間可以証明一切......更何況呢間學校本身就唔係難入, 我唔需要做到你地所謂的 "報名季節, 大家心知肚名"呢樣野lor

...

我都冇講乜自動對号,冇你o甘好氣

作者: 9284    時間: 10-9-3 11:26

5個月前, 我有想過報think, 因為所有有全日班的學校我都會考慮報考, 但當我做過好多research之後, 呢間學校真係唔係我杯茶 , 太多負面野, (其實呢d野我根本唔需要同你解釋, 大家都唔識對方, 我無需要同你交代咁多野), 我而家做緊o既, 只係將我每個階段找到的資料講比bk mama知, 如果大家唔想知的, 可以唔睇, 但係你地唔可以話我講o既野有居心, 每位小朋友申請每間kg都要interview, 我個女唔會因為我分享左呢d資料, 而令到某間學校收我或唔收我個女

而家發展到好似罵戰咁, 從來都唔係我所想, 呢間學校好or唔好, 亦有唔少"真正用家"企出黎講, 不如等各位bk mama自己分析吧

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-3 10:46 發表

你o甘有心不如分享一下你想報個12間,thanks in advance!!

另外唔入你個list只能話唔係你既cup of tea,並唔代表間學校差,o甘樣對果度讀緊既小朋友好唔公平。而且你針對Think的言論都是你聽回來,例如你聽你個friend講有 ...

作者: 9284    時間: 10-9-3 11:27

唔該你唔好再咁大隻字啦, 好side位架, 你大大隻字就代表你arm 哂咩?

原帖由 Pertra 於 10-9-3 11:21 發表
KNOCK IT OFF!
DON'T PRETEND TO BE HERO AGAIN !

作者: Pertra    時間: 10-9-3 11:28

作者: chung222    時間: 10-9-3 11:29

bellabella,

Yes , will deduct automatically if you dont write a letter to withdraw....i think your fd has some misunderstanding

原帖由 bellabella_oh 於 10-9-3 10:57 發表
I can share with you my friend's experience with Think Lam Tin.  She paid the 1st round 留位費 for her son.  But after a while, she got an offer fm other KG so she didn't pay for the 註冊費, which she ...

作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 11:33

耀中都係要寫信唔讀先terminate到個auto pay,大家要注意
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 11:38

原帖由 9284 於 10-9-3 11:26 發表
5個月前, 我有想過報think, 因為所有有全日班的學校我都會考慮報考, 但當我做過好多research之後, 呢間學校真係唔係我杯茶 , 太多負面野, (其實呢d野我根本唔需要同你解釋, 大家都唔識對方, 我無需要同你交代咁多野) ...

你好似站響道德高地,實際上attack緊響Think讀既小朋友英文差。我b唔響到讀,但我替Think既小朋友、家長、老師不值!
作者: 小曳人    時間: 10-9-3 11:38

我只係路人甲: 一個無諗過報think嘅人

我相信9284呢幾個月真係做咗好多功課, bk呢度好多人乜都唔搵料就只係識問, 佢呢期幫手答咗好多問題, 答案中肯

我自己睇~ 每一間學校都有過去, 都一定有家長遇過d唔開心嘅事, 好似我當年幫個仔報KM一樣, 新聞多籮籮啦~ 但係响我心目中, 好多嘢係行政問題, 無影響到佢嘅教學質數, 唔鍾意嘅, 咪唔好報囉~ 仲好, 競爭細d! 如果有人又要番炒呢d舊聞嘅, 我都唔會覺得唔開心, 因為係真係假, 都唔係發生响我兒身上~

所以~ 如果有用家用得開心嘅, 咪得囉! 唔駛理人講d乜架!
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 11:47

原帖由 小曳人 於 10-9-3 11:38 發表

我相信9284呢幾個月真係做咗好多功課, bk呢度好多人乜都唔搵料就只係識問, 佢呢期幫手答咗好多問題, 答案中肯

我自己睇~ 每一間學校都有過去, 都一定有家長遇過d唔開心嘅事,  ...

冇端端返點解返炒1年前舊聞?而且呢個舊聞當時得幾個人回。正如會唔會有人將KM果件事而家攞來講?KM果件事勁多post.
作者: chung222    時間: 10-9-3 11:48

同意!
不要在收生期間番抄舊新聞!家長和小朋友鐘意讀又學到野就得

我自己睇~ 每一間學校都有過去, 都一定有家長遇過d唔開心嘅事,  ...

作者: 9284    時間: 10-9-3 11:49

真係好, 終於有個正義之仕走出黎講番句公道說話, 所以話, 一間學校好唔好, 唔係我一個人可以抹黑到的, 當一個又一個人走出黎同我一樣, 講呢間學有咩咩咩唔好的時間, 就唔係我自己一個人可以控制到的
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 11:56

我今年都唔會報Think,因我N1時已give up左Think既offer。Btw, 乜你有講過Think唔好咩
作者: 9284    時間: 10-9-3 11:59

如果好似你咁講, 我就蠢左啦, 我呢d負面消息應該等大家interview完之後, 學校開始發取錄通知的時間, 我先至發放呢段消息, 咁樣我相信個成效會大好多lor

正如我所講, 我一直都有30間學校要search, 呢個時候係我開始arm arm找think的資料, 所以我先post咁多野出黎, 1年前的舊聞我都係昨天才睇到, 咪呢個時候post , 你challenge  我呢d野有咩意思o者, 其他學校的好or唔好, 我亦有講, 唔係我淨係講think呢一間唔好, 最後再講多一次, 大家理智d啦

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-3 11:47 發表

冇端端返點解返炒1年前舊聞?而且呢個舊聞當時得幾個人回。正如會唔會有人將KM果件事而家攞來講?KM果件事勁多post.

作者: 9284    時間: 10-9-3 12:03

我唸而家各大kg連interview都未開始wor, 咁快收生? 大家都係分享下o者, 未至於要你下令叫我收口呀嘛

原帖由 chung222 於 10-9-3 11:48 發表
同意!
不要在收生期間番抄舊新聞!家長和小朋友鐘意讀又學到野就得

作者: 小曳人    時間: 10-9-3 12:11

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-3 11:56 發表

我今年都唔會報Think,因我N1時已give up左Think既offer。Btw, 乜你有講過Think唔好咩

無呀~
都唔係我杯茶

作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 12:16

原帖由 9284 於 10-9-3 11:59 發表
如果好似你咁講, 我就蠢左啦, 我呢d負面消息應該等大家interview完之後, 學校開始發取錄通知的時間, 我先至發放呢段消息, 咁樣我相信個成效會大好多lor

正如我所講, 我一直都有30間學校要search, 呢個時候係我開始a ...

點會蠢?你激到人地用大字報

你對其它學校有評論:KV中文數學好、York英文好
對Think:我鄰居小朋友英文差到考小學鬼婆講英文唔識聽,身歷其境;Think老師借大耳窿錢,身歷其境。

我B唔響Think讀其實乜都唔關我事,還是收聲算。
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 12:18

原帖由 小曳人 於 10-9-3 12:11 發表

無呀~
都唔係我杯茶

又俾人斷章了
作者: 9284    時間: 10-9-3 12:45

我都想講, 既然佢都響入面讀, 讀得好唔好佢自己最清楚啦, 佢下下都用大字報罵我做咩o者, 又唔係我叫佢咁激, 其實世事有好多野都係難盡人意, 我盡左本份, 心安理得, 我都係為左我個女search料o者, search完自己知咩事就得啦, 都係出少句聲, 免得又比人話我有居心, 以後想幫人地分析間學校好唔好, 都係出少句聲算啦, 免得又成為罵戰, 大家努力自己搵料啦

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-3 12:16 發表

點會蠢?你激到人地用大字報

你對其它學校有評論:KV中文數學好、York英文好
對Think:我鄰居小朋友英文差到考小學鬼婆講英文唔識聽,身歷其境;Think老師借大耳窿錢,身歷其境。

我B唔響Think讀其實乜都唔關我事,還是收 ...

作者: DaisyDaisy    時間: 10-9-3 13:26

恕我插口,誠如我之前講,我大仔剛在think開始讀k1。因剛開學,情況如何,有侍觀察。
9284,我作為一個用家,係好理解點解Perta點解要用大字報,將心比已,你個小朋友個學校,俾人轉載一d無證據及人云亦云的壞話,你嬲唔嬲............正如你講,你本來想share, 但知唔知依家已變成有d好心做.......你自已考慮吓.....

作者: 9284    時間: 10-9-3 14:25

之前有家長問我, 我個女而家讀緊果間學校好唔好 (屋村學校, 無咩人知), 我將間學校o既全部事實, 一五一十咁在bk, 光明正大咁數出黎, 內容其實有80%以上都係負面的, 我想講的是, 如果間學校真係好, 怕咩比人講, 我個女間學校, 唔多乾淨, 教師愛心一般, 課程非常淺, 但係我個女響度大大話話都讀左一年有多, 將會讀埋n1添, 九十幾樣唔好, 咁又點, 各個人有自己的需要, 呢間學校仲有20%的優點, 我都會分析埋比bk果位mama知, 要唔要讀, 請自行考慮, 但係作為一個資料發放的人, 我知道只要自己講的野係有事實support的, 我唔怕同人分享, 就算有另一個bk mama勁插我個女而家讀緊間學校, 我都會和平分享, 因為好唔好, 我自己響學校有眼睇, 間學校咁大, 唔通會因為呢一個半個"流言"而執粒咩?! 總之間學校有咩唔好就要講, 收埋收埋仲多小朋友受害, 做咩要為左保住自己學校的聲譽而害到別人的小孩子呢?! 呢d唔係好父母所為lor
作者: DaisyDaisy    時間: 10-9-3 14:56

Sorry.  問題係你分享一d你自已所見所聞,Fine!

如果係聽反嚟嘅,你講到咁親身經歷就好似有少少問題.....

講多一點,小朋友在think返學就快一個月,so far 都好開心,我唔覺老師好白鴿眼,無愛心,只看$$$, etc.  我見過英文及普通話老師,是net from uk & beijing.  ok la. 小兒每班2個net老師長駐,一班20多人,分10個人一組上學,是小班教學,international 班真係有外國人家庭就讀,相信英文應ok呱。但同其他學校比,我無經驗,是比較好定比較差,就比較唔到..............

我好同意有bk mummy講,無話最好最差嘅學校,只有適唔適合你小朋友的學校。

原帖由 9284 於 10-9-3 14:25 發表
之前有家長問我, 我個女而家讀緊果間學校好唔好 (屋村學校, 無咩人知), 我將間學校o既全部事實, 一五一十咁在bk, 光明正大咁數出黎, 內容其實有80%以上都係負面的, 我想講的是, 如果間學校真係好, 怕咩比人講, 我個 ...

作者: DaisyDaisy    時間: 10-9-3 15:04

BTW, 唔好誤會我要唱好間學校OR同你揾嘢嘈,只係想同你分享吓我嘅唸法。

其實我都係好suprise我竟然寫咗咁多字回應及咁多事.....哈哈!

p.s. 我唔識打中文,要用手寫報逐個字寫,執筆忘字,錯漏百出,還清見策。

作者: 9284    時間: 10-9-3 15:20

都好, 又多個人出黎講多d有意義少少o既事, 唔再係單單打打, 我聽返黎o既, 都係出自住響我隔離的鄰居& think入面的在職老師, 我同佢地無利益關係, 親口同我講, 唔錯得去邊啦, 呢個世界要做到有 "口碑" 或者 "黑店"唔係一朝一夕的事, think其實好唔好, 大家可以睇返以前的post, 自在人心啦!

原帖由 DaisyDaisy 於 10-9-3 14:56 發表
Sorry.  問題係你分享一d你自已所見所聞,Fine!

如果係聽反嚟嘅,你講到咁親身經歷就好似有少少問題.....

講多一點,小朋友在think返學就快一個月,so far 都好開心,我唔覺老師好白鴿眼,無愛心,只看$$$, etc.  我見過英文及普 ...

作者: brrbaby2007    時間: 10-9-3 15:27

原帖由 DaisyDaisy 於 10-9-3 15:04 發表
BTW, 唔好誤會我要唱好間學校OR同你揾嘢嘈,只係想同你分享吓我嘅唸法。

其實我都係好suprise我竟然寫咗咁多字回應及咁多事.....哈哈!

p.s. 我唔識打中文,要用手寫報逐個字寫,執筆忘字,錯漏百出,還清見策。 ...

其實黎得"談幼稚園"呢版,我相信好多人到經歴過考N1,對Think既research舊年已做過,並唔係今天至做,我諗我既故慮其實又冇乜必要。
作者: LittleKiwi    時間: 10-9-3 15:44

其實聽落都會諗到, 那位讀國際學校既小朋友唔識講英文, 除左一日返幾個鐘頭學之外, 其實佢屋企人會唔會同佢講英文呢? 屋企有冇外國人呢? 或者最少都有賓賓or daddy 媽咪會同佢講英文? 定係某類天真既家長, 打算掟個小朋友入"國際學校"就以為小朋友會變native english speaker? 讀國際學校又好, 讀屋村學校都好, 家庭教育至係最重要...

我地改變唔到某些家長既做人態度, 所以我覺得唔需要教精人... 我只希望第日唔好撞到呢類人同我D仔女同校 ...

p.s. 我有個親戚個仔都係讀think, 佢d英文十分流利, 因為佢全家都係外國移民回流返黎, 佢媽咪係native english speaker, 其實我相信佢就算係讀kv, 佢d英文都會一樣咁好, 所以千祈唔好一竹篙打一船人。
作者: kiu_kiu    時間: 10-9-3 16:47

我又係think o既用家, 我個女今年二月插班讀n1, 依家繼續讀n1, 可能我自己要求真係唔高, 所以我覺得學校算幾好啦, 返左學咁耐, 個女由以前唔敢望人講野到依家叫做肯望人講野, 個人又開朗左, 我已經好有得著架喇, 仲有就係間學校學生少, 全校得百幾人, d 嬸嬸同埋無教過我個女d 老師都識叫我個女個名架, 感覺好warm.  

至於學校好commerical就間間都有架啦, 唔洗咁執著.

學英文呢樣野, 我諗靠學校o個三個鐘真係唔夠架喇, 家長o係屋企一定要practice囉, 小朋友英文學唔好唔可以only rely on學校架.

每間學校梗有人鍾意同唔鍾意, 報唔報讀呢間學校家長自由選擇啦!
作者: cpcog    時間: 10-9-3 20:21

It is my daughter's third year in Think. both my husband and I am pleased with this kindergarten. The teachers arrange quite a lot of outing and events for the children. The languages environment is quite strong as well. At least children won't feel scared to speak in English or Mandarin.
I will not say it is the best kindergarten but it is much better than many others in my mind.
作者: wl12    時間: 10-9-3 23:11

其實果個機構就係咁,如果小朋友出左事就要老師同佢一齊講大話,將責任推俾小朋友與學校無關,你哋自己去評,嚟間係一間有冇良心嘅學校?
作者: AAAFamily    時間: 10-9-4 00:20

chupatmommy,

I feel so sorry for your experience. I can understand why you are so upset. I had a similar disappointment and anger a few months ago when the Principal told us that the new campus was not ready in Sep... It's a long story and I am not going to repeat it here. Anyone who is curious, can do the search and finds out what happen easily. My son started his nursery this Aug. It's too early for me to judge whether Think is a good school in terms of the teachers, syllabus..etc but they sure need A LOT OF improvement in their administration and crisis management. Maybe they should hire a PR so that the Principal can address parents' problems in a more appropriate manner. Thanks for sharing and wish your son enjoy in AIS.

Pertra,

Don't be upset. Not sure how your kid fits in the school. But based on my 3-week experience with THINK, it was indeed pretty good (comparing what we had gone thru months ago ). The class size is small. The class teacher is very kind, patient and attentive. She calls me everyday to talk about my son's progress. My son stopped crying on the 3rd day. He actually loves going to school in the third week. I think, afterall, it is the only thing that matters, isn't it? Anyhow, we can all still work hard for K1 interview this year and see if our kids are lucky enough to get into a "better" kinder. Add oil!
作者: chung222    時間: 10-9-4 10:30

點解有人要在這激怒其他人

原帖由 9284 於 10-9-3 12:03 發表
我唸而家各大kg連interview都未開始wor, 咁快收生? 大家都係分享下o者, 未至於要你下令叫我收口呀嘛

作者: bbysh    時間: 10-9-4 11:04

My son is studying in Think Kln Tong. I think Learning English is not only the responsibility of the School.

There is already an hour for learning english inside the 3-hr school time. It's already more than the other schools (beside TT, Kingston or those with high school fee).

Also, learning english is a long path.

up till now, i'm pleased with this school. Only a few minor mistakes / arrangement happened. But I will say all teachers are kind, nice and care to my son.

Honestly, my son studied in TT one year before. TT didn't give me a call regarding my son. TT even made me nervous and I have complained 2 times regarding my son's safety. Actually, TT is a good school in terms of english, mandarin, doing performance and environment.

So, every school has her own goods and bads. I think parents can go and feel by their own will be the best way to decide which school you like.

For sure, Think is not the best school but not the worst. Don't worry. Children are good in adapting the environment. Even parents is trying to pick the best but never knows which is the best for the children.
作者: chung222    時間: 10-9-4 11:09

Agreed

My daughter's net teacher also said that. We must teach our son/daughter at home.

原帖由 bbysh 於 10-9-4 11:04 發表
My son is studying in Think Kln Tong. I think Learning English is not only the responsibility of the School.

There is already an hour for learning english inside the 3-hr school time. It's already m ...

作者: Monday712    時間: 10-9-4 16:21

9284  would you please PM me your search information as I don't have too much inf. for my baby boy.

With best regards
Monday

原帖由 9284 於 10-9-3 15:20 發表
都好, 又多個人出黎講多d有意義少少o既事, 唔再係單單打打, 我聽返黎o既, 都係出自住響我隔離的鄰居& think入面的在職老師, 我同佢地無利益關係, 親口同我講, 唔錯得去邊啦, 呢個世界要做到有 "口碑" 或者 "黑店"唔 ...

作者: peggyhklam    時間: 10-9-4 17:00

原帖由 Monday712 於 10-9-4 16:21 發表
9284  would you please PM me your search information as I don't have too much inf. for my baby boy.

Monday

我覺得她的資料都唔係咁中肯, 有些好好的學校都被她評為一文不值
作者: 9284    時間: 10-9-5 09:57

係?我膽敢對咁多位BK MAMA 講,我想比我個女入果D學校,我全部都到訪過每一間學校,同不少於5個家長問過學校的實際情況,我落過幾多功夫做資料搜集,你唔清楚的話,就唔好challenge人地,我而家大大話話實地調查過20間,你咁樣咩都唔知就去"放炮“ ,有幾無禮貌你知唔知

作者: peggyhklam    時間: 10-9-5 20:36

原帖由 9284 於 10-9-5 09:57 發表
係?我膽敢對咁多位BK MAMA 講,我想比我個女入果D學校,我全部都到訪過每一間學校,同不少於5個家長問過學校的實際情況,我落過幾多功夫做資料搜集,你唔清楚的話,就唔好challenge人地,我而家大大話話實地調查過20間,你咁樣咩都唔知就去"放炮 ...

真係唔好意思, 我真係無禮貌, 我只係發表我自己心聲, sorry
作者: 9284    時間: 10-9-5 23:39

pm 左

原帖由 Monday712 於 10-9-4 16:21 發表

Monday

作者: mybabylam2008    時間: 10-9-6 14:15

9284:
作為媽媽, 我好敬佩你的決心, 為女兒下這麼大的苦功, 看了我就覺得慚愧, 我的小女兒也要報幼稚園了, 但我所知的還是那麼少......希望你也能把資料跟我分享, 功德無量!!!!  

原帖由 9284 於 10-9-3 10:37 發表
5個月前, 我的確有不少心儀的kg想報, 如果大家記得, 我有出過個post係要報30間kg, 之後呢5個月, 我不停search & search, google又好, yahoo又好, 去每間學校明查暗訪都有, 每間學校都search一下, 而家選淨12間, 而其 ...

作者: 9284    時間: 10-9-6 14:24

pm 左

原帖由 mybabylam2008 於 10-9-6 14:15 發表
9284:
作為媽媽, 我好敬佩你的決心, 為女兒下這麼大的苦功, 看了我就覺得慚愧, 我的小女兒也要報幼稚園了, 但我所知的還是那麼少......希望你也能把資料跟我分享, 功德無量!!!!  

...

作者: chung222    時間: 10-9-6 14:35

9284:你好大方,值得讚

原帖由 9284 於 10-9-6 14:24 發表
pm 左

作者: 9284    時間: 10-9-6 14:40

間學校好當然要讚, 公諸同好

間學校唔好o既話, 又欠人錢, 教學水平又一般, 行政又亂, 地方又淺窄果d, 就更加不可收埋, 免得又多一個受害者
作者: errorlips    時間: 10-9-6 16:14

Hi 9284,

因為我正為仔仔K1選校頭痛梗, 由不知應從何入手, 請問可否pm有關資料給我作分享, 使我可以減輕負擔, 萬分感激..

謝謝!
作者: 9284    時間: 10-9-6 16:28

我今日9:41am 時 PM左你, 我廢事再響呢個topic講咁多野, 免得人地又話我有居心
作者: RUVSY    時間: 10-9-6 18:01

我也曾經是這間學校的用家, 亦試了三間學校.
Think: 朋友的仔女讀過, 1 個話老師好, 英文好, 另一個話比較功利, 而我亞仔就不適合, 自理和性格也退步了, 但我不能全怪學校, 因很多因素也會影響, 我也覺得老師表面了d. 但欣賞學校要老師致電家長的制度.

另外兩間, 1 間我覺得老師很好, 又有愛心, 可是亞仔勁不鐘意, 可能是剛剛嘗試全日班.

1 間現在讀緊, 老師沒有電話, 但亞仔一時喜歡, 一時又話不想返學.

最後其實我想講, 最緊要你的仔女適不適合(有時要讀過才知), 個個話好的可能你的仔女未必喜歡. 你的仔女不適合的又未必代表間學校不好......
作者: cincin_ko    時間: 10-9-6 18:47

作者: 9284    時間: 10-9-6 20:25

己 PM
作者: cherryird    時間: 10-9-6 21:06

作者: cmcarman    時間: 10-9-6 21:23

Thank you
作者: Monchhichi926    時間: 10-9-6 21:56

9284,
Would you mind pm me your info? Many thanks!
作者: twinsstar    時間: 10-9-6 23:08

this is very true!

I really don't understand why this post will appear again a year later .... I had left comment a year ago.

As a THINK parent, I totally understand how Petra feels. The messages that somebody left are truly anger-provoking, unfair and biased. Sometimes I think it is her attitudes and wordings rather than the content that trigger more arguments here in BK. May be she's doing the same to all the schools and people she dislikes?!

To me, the school isn't perfect and famous but I have never experienced the "bad" things she mentioned in various posts so far. At least THINK attracts me (and my son) to stay and gave up offers from some famous KG in Kln Tong areas.

If you happen to view her previous threads, you could probably find out that whenever she had chances (whatever chances), she would leave some negative and emotional comments about the school and with similar "supporting evidence" from the "selective" "secondary sources" too.   

Even though someone believes that she's doing something "Good" to other parents (In which I doubt as the opinions are biased already, at least in this case),  I believe RESPECT is also very important, especially to the students, parents and teachers of the school and even to those BK parents who disagreed with her too.

Petra, don't be upset! Just remind ourselves to be rational and thankful parents! I'm sure kids learn from us :) CHeerS!

原帖由 LittleKiwi 於 10-9-3 15:44 發表
其實聽落都會諗到, 那位讀國際學校既小朋友唔識講英文, 除左一日返幾個鐘頭學之外, 其實佢屋企人會唔會同佢講英文呢? 屋企有冇外國人呢? 或者最少都有賓賓or daddy 媽咪會同佢講英文? 定係某類天真既家長, 打算掟個 ...

作者: williskg    時間: 10-9-6 23:12

my daughter had interviewed think ma on shan. my impression is that the campus is very small and the school fee is expensive. My daughter had interview the boxhill, greenfield and hkpreschool (ascot) and we finally chose hkpreschool. In terms of money, think (ma on shan) is the most expensive amount the schools we interviewed and not worth for such a expensive school fee. My daughter has changed to Good Hope in the coming year, K2 from hkpreschool (ascot).

can you pm me, just want to know your research.

don't give up
作者: errorlips    時間: 10-9-7 12:20

原帖由 9284 於 10-9-6 16:28 發表
我今日9:41am 時 PM左你, 我廢事再響呢個topic講咁多野, 免得人地又話我有居心

Hi 9284,

唔好意思, 我check過是有收到你的pm, 但沒有有關search information, 不知是否系統於傳遞中出現問題, 請問可否再pm多次

不便之處, 敬請原諒!!
作者: CMB    時間: 10-9-7 15:13

我睇左呢個pose好耐都冇出聲.本來都唔係好想出聲,但我都想講下.我都係kln tong think的學生家長.返左咁耐學,我覺得都有d唔好的地方.but so far係ok多過唔ok的.但我唔會怪間學校或者係度批評,我地係用家我都覺得唔係咁好,因為有好多因素先會影響個results.但作為一個唔係係度讀的人,冇親身試過就咁激的批評,我就覺得唔係幾認同.

知唔知咩原因另朋友個小朋友d英文咁差?我唔會否定間學校係其中一個因素,但真係有好多原因.就算你的朋友都唔會講晒所有原因出黎俾你聽!點解會到interview的時候先知道自己的小朋友英文咁差.只要平時多d留意自己的小朋友就算自己唔識英文,都或多或少知道大約係咩水平.

好同意twinsstar講法,分享間學校有好同唔好本來係冇問題,我地上得bk都係想得到呢d資訊,問題在於attitudes and wordings的問題,又唔見我地批評其他就算唔係度讀過但interview有不愉快經驗的人.

老實說,我近來很少在bk留言,都要出黎講下.所以我都好明白Perta的感受.

Twinsstar呢個講得好啱."RESPECT is also very important, especially to the students, parents and teachers of the school and even to those BK parents who disagreed with her too."  

我唔係想係度保護間學校,希望大家都係平常心d,大家本意都係想為子女搵間好學校.唔好係度爭拗就好了.

原帖由 twinsstar 於 10-9-6 23:08 發表
this is very true!

I really don't understand why this post will appear again a year later .... I had left comment a year ago.

As a THINK parent, I totally understand how Petra fee ...

作者: 9284    時間: 10-9-8 10:33

"冇親身試過就咁激的批評,我就覺得唔係幾認同", 我想講, 我親身到訪過學校, 首先我會在學校門口觀察2日, 最少1個鐘, 再去問入面在學小朋友的家長, 不少於5個 (其中有一個住在我隔離屋), 我亦識得有一個幼稚園在入面教過, 我唸我知o既野, 分分鐘比你地多, 我都話過, 既然你自己都話學校有野唔好, 點解都仲要幫學校去收收埋埋呢d負面消息呢, 害到人地個小朋友, 你地過意得去咩?
作者: 9284    時間: 10-9-8 10:35

請各位pm過我問kg 資料的十幾位mama, 收pm啦

原帖由 cincin_ko 於 10-9-6 18:47 發表

sorry, i am also bothering for choosing kinder for my child, would you mind pm me your info???

Tks for your kindly & generous sharing!

作者: 9284    時間: 10-9-8 10:40

其實每間學校的資料也十分多, 一時間叫我打哂出黎pm比大家真係無咩可能, 首先你地要話比我知你target的是半日/全日, 因為其實我在全日班的資料會比半日班的多, 而且多集中在九龍區和沙田區, 所以呢2區的學校我比較多d資料, 港島區的沒有太多資料, sorry
作者: twinsstar    時間: 10-9-8 11:27

My child has been studying in THINK for 2 years (This year is the 3rd year) and I think as parents, we interact with more than 5 other parents, teachers, janitors and students for more than 2 days. Plus we see the learning progress of our kids every day .....

I think the main point that CMB wants to say is, even if something goes wrong, she will not blame the school / complain here as there are many factors leading to the end results.

Those weaknesses that we come across are not "負面消息", not as serious as you thought. For me, just no school is perfect  and like other schools, THINK is strong in some areas but weaker in others. But the "weaknesses" are definately not "負面消息" and we're not "害"人地個小朋友 .....

[]

作者: DaisyDaisy    時間: 10-9-8 11:31

9284,

你到過學校門口5日「咁多」,從外表、短短 school tour, 可以知悉邊間學校有n個唔好。

基於禮貌,本來唔好意思咁講你,但你真係咁嘅態度..........「點解你要咁針對昵間學校」

你所謂負面消息一早已有人POST過,邊到有人將呢d負面消息收埋呀。

再講,你講個d什麼老師比人追債,關家長、小朋友及學校詳事 ........行政混亂,小朋友入去讀書,選校唔係應睇學校課程、師資、老師細度、名氣嘅咩,亂得過個別九龍塘名校,問心。

有judement的家長自己會去衡量學校是好是壞.......最後自已決定報讀與否。
作者: CMB    時間: 10-9-8 11:41

但你全部都係問番黎同觀察番黎囉.你知唔知道就算一件事你知道了99%,仲有1%唔知,個結果都會好唔同.我舉一個例子,有一次我見到一個小妹妹好緊張好大力咁捉住佢的弟弟,咁弟弟叫痛,佢阿媽聽到之後馬上打閙個小妹妹.仲咩咁大力,仲咩整喊個細佬.但原來係個細佬差d跌低,佢緊張佢先會咁大力.但個小妹妹仲好細,唔識表達俾媽媽知,同埋媽媽一輪咀咁閙已經好驚.所以每件事都未必可以以自己的主觀去下判斷.

我想講我話學校有d唔好的嘢,係只不過達唔到我最高的要求,唔係指負面,我的意思係唔夠perfet,請不要斷章取義,話我隱瞞.我話唔怪學校係因為有好多因素影響,而我亦接受到.我會較為睇多d唔同因素,而唔係某一個原因就捉住個原因誇張咁重點講.

我都講過我唔會偏幫學校,你仲要講到我收收埋埋害左人咁就真係幾誇張.如果我要偏幫我就不停寫呢間學校點好啦.你可以睇番我以前有冇囉.

原帖由 9284 於 10-9-8 10:33 發表
"冇親身試過就咁激的批評,我就覺得唔係幾認同", 我想講, 我親身到訪過學校, 首先我會在學校門口觀察2日, 最少1個鐘, 再去問入面在學小朋友的家長, 不少於5個 (其中有一個住在我隔離屋), 我亦識得有一個幼稚園在入面 ...

作者: CMB    時間: 10-9-8 11:42

twinsstar你所講就係exactly我想表達的.我的表達力不是太好,多謝你幫我解釋一次.

原帖由 twinsstar 於 10-9-8 11:27 發表
My child has been studying in THINK for 2 years (This year is the 3rd year) and I think as parents, we interact with more than 5 other parents, teachers, janitors and students for more than 2 days. Pl ...

作者: 9284    時間: 10-9-8 11:55

算啦, 點都好, 我都唔想再在一間連報名我都唔會替我的小朋友報的kg 的 topic 身上, 總之, 我講過咁多間學校好, 亦都講過唔少學校唔好, 我可以話, 我search過咁多間kg, 不下20間, think係我知道得最多的學校 (之前同我一齊讀幼稚園課程的project partner都在think kln tong入面教)所以我先知咁多, 呢間學校有幾多唔好野, 我講又講過, 亦唔會收番, 每間學校總有擁護者, 我亦相信一間kg唔會樣樣都衰得哂, 只不過係, 當一間kg缺點比優點多很多, 我覺得唔值得送我個女入去做白老鼠, or 受害者 lor

anyway, 不如等個topic 沉落去啦, 總之睇過呢個topic的人, 信又好, 唔信都好, 你地真係大不了就同個小朋友報名入學啦, 與我無關, 我都係做番一個資料分享吧了
作者: chung222    時間: 10-9-8 12:11

不宜太偏激!!! 對現在就讀THINK 的家長和小朋友好唔公平!!!!!!!.....小心言論!!!!
作者: Monday712    時間: 10-9-8 13:22

Hi 9284,

I didn't receive any information from your PM, can you send your search result to me?

Best regards
Monday

原帖由 9284 於 10-9-8 10:35 發表
請各位pm過我問kg 資料的十幾位mama, 收pm啦

作者: Monchhichi926    時間: 10-9-8 14:15

Hi 9284,
I think there's some problem with my pm sysytem. Would you mind sending the information to my e-mail at [email protected]?
Many thanks!
作者: cherryird    時間: 10-9-8 14:58

作者: chung222    時間: 10-9-8 15:44

我個囡係LC THINK 讀K1全日

因係新生,佢係8月己開學,我覺得中文班主任好好,好有愛心,佢差不多每日都有和我講有關囡囡在校的情況,今日老師話佢唔肯食粟米,老師不斷'探'佢食,最後佢食了大部份,我自己知道阿囡好硬頸,又偏食,所以這位老師真係好好,我個囡讀N1(另一間幼兒園)時,個老師見佢唔食就算呀,可能這樣,所以養成了偏食習慣!

佢上午是雙語,下午只是由外籍老師教,那位外籍老師沒有中文老師細心,可能是文化不同,佢易多次鼓勵我在家要多講英文,小朋友才會學識,因在9月份才是正識番全日,即是佢只係教了阿囡幾天,而早2日,我見到阿囡囉曬D老仔出來玩排隊...and said 'line up pls'我那時已知真係學到野!好開心!因學費好貴,只要佢鐘意同學到野,貴一貴都值得
作者: twinsstar    時間: 10-9-8 15:50

I can't deny that you're a very hard-working mother but as I said before, attitudes and wordings are very important in BK discussions.....

Even though u know "a lot" (?!) about the school from your so-called friend / "interviewees", you tend to exaggerate some "incidents" (don't even know if they are real) and at the same time adding your biased opinions towards them.

The worse is, you keep using the same limited and biased (if not twisted as you always did) "incidents"  to show that the school is bad and you presented them as if they are true facts .....

It's very good that you have decided not to join in any discussion about this school anymore

原帖由 9284 於 10-9-8 11:55 發表
算啦, 點都好, 我都唔想再在一間連報名我都唔會替我的小朋友報的kg 的 topic 身上, 總之, 我講過咁多間學校好, 亦都講過唔少學校唔好, 我可以話, 我search過咁多間kg, 不下20間, think係我知道得最多的學校 (之前同 ...

作者: Pertra    時間: 10-9-8 18:15

作者: chung222    時間: 10-9-8 22:16

今日放學時英文老師都同我講左好耐....she is so nice...我真係好開心...佢都好關心我個囡...希望大家只聽用家的意見...唔好唔信他人!!!
作者: ILBC    時間: 10-9-9 16:20

My daughter is now studying at Think LC N1.

Though my daughter cried for some time in Aug, now is very enjoying her school life at Think.  She always sings and does the exercises the teachers taught her.  She always calls out her classmistress Miss ? and ? ee at home and shares with me what she did at school.  She even wants to go to school on weekends!

The teachers and ee are so caring and nice for my daughter.  As my daughter had got diarrhoea for days, they really showed their care and worries.  ee even can call out her name within the first orientation week!

What I want to say is that we should choose the right KG by our own HEARTS and EYES, but not only EARS!!!
Cheers for every THINK parent!
作者: jaycee_mami    時間: 10-9-10 23:10

朗思4間分校的小學派位很公開, 大家可以在網上找到, 程度是否真的如你所形容, 心水清的媽咪可以自行判斷.

口同鼻拗無意思, 事實數據可以說明一切.
作者: chung222    時間: 10-9-11 22:00

LC Think 在校門口都有同貼出派位....真很不錯

原帖由 jaycee_mami 於 10-9-10 23:10 發表
朗思4間分校的小學派位很公開, 大家可以在網上找到, 程度是否真的如你所形容, 心水清的媽咪可以自行判斷.

口同鼻拗無意思, 事實數據可以說明一切. ...

作者: Ausdeamel    時間: 10-9-11 22:20

My daughter was guadurated from Think in Year of 2009. She got 5 schools offer.(out of 7 schools) Finally, she took the offer of 英華. This is what she wishes as her best friend in the class has also entered in this primary school.

She has studies there since she was 2 years old. Then she was in 英普班 from K1 to K3. She was very happy throughout the school life.

I may also let my younger boy to enter the 2 years old class next year.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5