教育王國

標題: 09-10 LK A.M. 同學會 [打印本頁]

作者: BreMa    時間: 09-7-20 18:30     標題: 09-10 LK A.M. 同學會

Hello All! 大家好!  這悠長暑假玩得開心嘛?
我囡囡BreBre9月將會升上LKA a.m.班, 歡迎所有升讀LK a.m.的同學仔得閒入來傾吓計,互相交流吓聖心幼稚園爸媽的心事心得啦。:D

作者: Yiuyiubee    時間: 09-7-21 21:20

Hello BreMa, 小女『堯堯』來年都係由NCB 升上LKA 班,請多多指教!

原帖由 BreMa 於 09-7-20 18:30 發表
我囡囡BreBre9月將會升上LKA a.m.班, 歡迎所有升讀LK a.m.的同學仔得閒入來傾吓計,互相交流吓聖心幼稚園爸媽的心事心得啦。:D ...

作者: Yiuyiubee    時間: 09-8-26 23:54

點解冇人既?
作者: kiteli    時間: 09-8-31 17:42

原帖由 Yiuyiubee 於 09-8-26 23:54 發表
點解冇人既?

hi, 我女女係由 NCD AM 升上 LKC AM,
大家多多指教 .
作者: andy大肚公    時間: 09-9-1 00:38

未開學丫嘛   

原帖由 Yiuyiubee 於 09-8-26 23:54 發表
點解冇人既?

作者: winwin413    時間: 09-9-1 12:03

大家好!慧琪由 NCC 升上 LKB 呀!
作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-1 23:47

我阿囡Evelyn都係LKA 呀, 多多指教 .
我覺得班主任胡老師相當好呀 .

原帖由 BreMa 於 09-7-20 18:30 發表
我囡囡BreBre9月將會升上LKA a.m.班, 歡迎所有升讀LK a.m.的同學仔得閒入來傾吓計,互相交流吓聖心幼稚園爸媽的心事心得啦。:D ...

作者: jasey    時間: 09-9-2 14:55

Hi 大家好,

我女係Jasmine, 由NCD升上LKD.  哩度好似未有LKD家長喎.

唔知係唔係太耐無返學, 阿女有得返學好開心. 小朋友做咗LK姐姐真係唔同D, 見佢哋返到課室都好自動自覺.
作者: bcwong    時間: 09-9-2 23:16

我個女盈盈都係LKA班呀

WINNIE, Alisya 幾好嗎?

BreBre 媽, 你阿女係咪思言呀?

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-1 23:47 發表
我阿囡Evelyn都係
  1. LKA 呀,
複製代碼
多多指教 .
我覺得班主任胡老師相當好呀 .

作者: winwin413    時間: 09-9-3 00:03

Aliysa Ok 啦!不過第二日已經要掉位喇!
盈盈都好嗎?

原帖由 bcwong 於 09-9-2 23:16 發表
我個女盈盈都係LKA班呀

WINNIE, Alisya 幾好嗎?

BreBre 媽, 你阿女係咪思言呀?

作者: winwin413    時間: 09-9-3 22:07

各位Mami,你地會唔會報興趣班呀?
Daddy 想 慧琪報奧數,我就想慧琪報小童軍/小蜜蜂!不過請問有冇人知小童軍/小蜜蜂有乜野分別?
作者: bcwong    時間: 09-9-3 23:21

小童軍係BOYS架,所以ALISYA要報小蜜蜂啦,我都有幫盈盈報

原帖由 winwin413 於 09-9-3 22:07 發表
各位Mami,你地會唔會報興趣班呀?
Daddy 想 慧琪報奧數,我就想慧琪報小童軍/小蜜蜂!不過請問有冇人知小童軍/小蜜蜂有乜野分別?

作者: bcwong    時間: 09-9-3 23:27

點解呀?

盈盈幾好呀,同舊年比,真係大個女好多,把口鬼咁厲害 朱老師舊年學期尾都話俾盈盈同慧琪激到笑死  

原帖由 winwin413 於 09-9-3 00:03 發表
Aliysa Ok 啦!不過第二日已經要掉位喇!
盈盈都好嗎?

作者: winwin413    時間: 09-9-3 23:42

但張 list 寫: 男女幼兒均可參加   
所以有D唔明?

原帖由 bcwong 於 09-9-3 23:21 發表
小童軍係BOYS架,所以ALISYA要報小蜜蜂啦,我都有幫盈盈報

作者: winwin413    時間: 09-9-3 23:46

好似係同隔離個小朋友玩到不受控制 & 成日傾計囉!

原帖由 bcwong 於 09-9-3 23:27 發表
點解呀?

盈盈幾好呀,同舊年比,真係大個女好多,把口鬼咁厲害 朱老師舊年學期尾都話俾盈盈同慧琪激到笑死  

作者: Yiuyiubee    時間: 09-9-4 08:13

其實兩者學既野都冇咩分別,小童軍係UNDER 香港童軍總會,而小蜜蜂係UNDER 香港女童軍總會。如果一直學上去,男孩子只可以報小童軍。

原帖由 winwin413 於 09-9-3 23:42 發表
但張 list 寫: 男女幼兒均可參加   
所以有D唔明?

作者: BreMa    時間: 09-9-5 08:55

Hello 早晨大家好! Nice to meet you all here!

Bcwong: Yes, 我囡囡係思言! Hope your daughter is enjoying LK life. Mine said she likes Ms Wu just as much as Ms Chu from NCC.:loveliness:

Hello Winnie! Please say Hi to Aliysa for Bre and myself!:D

I'm also thinking of signing up Bre for 小童軍 instead of 小蜜蜂,  both are for boys and girls. Just for us, the day for 小童軍 is more convenient. But I live far away from school, has to pick her up at 1pm by ourselves...
原帖由 Yiuyiubee 於 09-9-4 08:13 發表
其實兩者學既野都冇咩分別,小童軍係UNDER 香港童軍總會,而小蜜蜂係UNDER 香港女童軍總會。如果一直學上去,男孩子只可以報小童軍。

作者: joycemickey    時間: 09-9-5 10:56

Hello All Mum & Dad,

大家好呀! 囡囡苗苗由 NCB am上LKC am. 我都想俾佢參加小蜜蜂..但要自己接放學..真係有d 困難.
作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-9 23:52

悅忞媽咪,
可能LKD 媽咪少D上BK呀.
之前CHAT開NCD 媽咪, 有頗多去左LKC呀.
我見無熟人, 都少上來呀.

DEAR ALL,
提提大家, 要幫囡囡預備中國服呀, 黎緊生日會要著呀.
今日幫阿囡試返舊年O個套, 佢太快高長大啦, 去年都預大了小小, 今年唔啱著添, 要幫佢買套新嘞.

原帖由 jasey 於 09-9-2 14:55 發表
Hi 大家好,

我女係Jasmine, 由NCD升上LKD.  哩度好似未有LKD家長喎.

唔知係唔係太耐無返學, 阿女有得返學好開心. 小朋友做咗LK姐姐真係唔同D, 見佢哋返到課室都好自動自覺. ...

作者: kiteli    時間: 09-9-10 12:19

薳然媽媽

傾下傾下就熟 ka la  ^.^
作者: yauyaumammy    時間: 09-9-10 20:07

Hello, every LK am parents. My girl is 衍柔, from NCC to LKD. She was cry in the first 2 days when she started LK, but now, she is OK!
For activities, other than from school, do you join any outsides classes? Any courses are recommended?
作者: bcwong    時間: 09-9-10 23:10

Hello, BreMa!  we met in Aliysa's birthday party before but probably you forgot    um... do you remember that a man carried a baby girl in the parents' day?  I'm the mother of that baby girl (i sat opposite to you)   
Ying Ying also likes Ms Wu.   so nice

原帖由 BreMa 於 09-9-5 08:55 發表
Hello 早晨大家好! Nice to meet you all here!

Bcwong: Yes, 我囡囡係思言! Hope your daughter is enjoying LK life. Mine said she likes Ms Wu just as much as Ms Chu from NCC.:loveliness:

Hello W ...

作者: bcwong    時間: 09-9-10 23:13

Hi Joyce!

In case Katherine can join the group, I'll let my maid to pick up Katherine and then take taxi to get home, if my parents are not available on that day. i think it's safer for my baby, Katherine and my maid.  you can also consider this arrangement

原帖由 joycemickey 於 09-9-5 10:56 發表
Hello All Mum & Dad,

大家好呀! 囡囡苗苗由 NCB am上LKC am. 我都想俾佢參加小蜜蜂..但要自己接放學..真係有d 困難.

作者: eugenie-mama    時間: 09-9-10 23:23

Hi, 大家好! eugenie由NCC升上LKB. 暑假放任了咁耐, 返學後開始乖啲. 希望越來越好啦.
作者: bobodog    時間: 09-9-16 00:48

Yuen Yin Mame,
When do they need to wear the traditional Chinese clothings ah?   Sophe has not been going to school for 1+ weeks already la..so I'm quite "bui" now...  
Thanks~~
Sophe mame

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-9 23:52 發表
悅忞媽咪,

DEAR ALL,
今日幫阿囡試返舊年O個套, 佢太快高長大啦, 去年 ...

作者: bobodog    時間: 09-9-16 00:52

All,
My daughter, Sophelia, was promoted from NCD to LKB a.m....Hello~~

I'm finally back to BK la..haha..too addicted to Facebook u know...please leave messages here more frequently la... : )

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-9 23:52 發表
悅忞媽咪,

DEAR ALL,
今日幫阿囡試返舊年O個套, 佢太快高長大啦, 去年 ...

作者: kiteli    時間: 09-9-16 10:17

原帖由 bobodog 於 09-9-16 00:48 發表
When do they need to wear the traditional Chinese clothings ah?   Sophe has not been going to school for 1+ weeks already la..so I'm quite "bui" now...  
Thanks~~
Sophe mame

SOPHE MAME

NEXT FRI, 係 BIRTHDAY PARTY 呀,  學校 張 CALENDER 寫咗,

& 親子蜜語都有 當日就是 中國服 呢

快D 去睇啦
作者: eugenie-mama    時間: 09-9-16 11:37

Alisya 之前隔離嗰個小朋友可能係eugenie, 囡囡話佢成日同Alisya 傾計所以俾老師調開坐.  

原帖由 winwin413 於 09-9-3 23:46 發表
好似係同隔離個小朋友玩到不受控制 & 成日傾計囉!

作者: eugenie-mama    時間: 09-9-16 11:44

小蜜蜂抽唔到,入了小童軍, 你地呢?
作者: MySweetBB    時間: 09-9-16 11:52

SOPHE MAMA,

As 梓瑤媽咪 said, 生日會呀, 每學年第一個生日會配合國慶主題, 要中國服呀.  SARAH MAMA 都話左我聽SOPHELIA會暫時唔返學住呀, 係呀, 小心D好呀, 況且都係開學初期.

您地最近如何呀 ?  阿囡開學後我開始做FTM 呀, 薳然好好好開心, 成日見到朋友就話比人聽"我媽咪已後唔駛返工啦", 情緒好左好多, 生性左好多.  但我仲要D時間去執執妹妹D皮氣.  我&老公見到阿囡開心快樂左, 都覺得好值得, 多左時間見到D囡, 又見到佢地有好既改變, 自己都好感動 .

(我係薳然媽媽, 我改左用舊ACCOUNT上來, 依家BK好多人搞事, 為左保護阿囡, 費事咁揚用阿囡個名做USERNAME)

原帖由 bobodog 於 09-9-16 00:52 發表
All,
My daughter, Sophelia, was promoted from NCD to LKB a.m....Hello~~

I'm finally back to BK la..haha..too addicted to Facebook u know...please leave messages here more frequently la ...

作者: MySweetBB    時間: 09-9-16 11:58

我阿囡都抽唔到小蜜蜂, 猛問老師&我點解佢抽唔到, 後來佢自己揀報基督小幼苗.  

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-16 11:44 發表

作者: Yiuyiubee    時間: 09-9-16 12:12

小蜜蜂好多人join,我囡囡就入左交通安全隊!

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-16 11:44 發表

作者: kiteli    時間: 09-9-16 13:46

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 11:58 發表
我阿囡都抽唔到小蜜蜂, 猛問老師&我點解佢抽唔到, 後來佢自己揀報基督小幼苗.  

我都係收唔到妳 pm ....

咁妳呢次做 ftm 都 好值得呀
妳講開細女, 我都要搞細女d 專注力呀 ....

係呢, 妳有無 msn ka, 妳 add 我 啦 ...
作者: MySweetBB    時間: 09-9-16 18:21

唔知點解都係PM完之後出亂碼,今晚阿囡瞓左,我打比您啦。

原帖由 kiteli 於 09-9-16 13:46 發表

我都係收唔到妳 pm ....

咁妳呢次做 ftm 都 好值得呀
妳講開細女, 我都要搞細女d 專注力呀 ....

係呢, 妳有無 msn ka, 妳 add 我 啦 ...

作者: winwin413    時間: 09-9-16 23:23

Aliysa 都係入咗小童軍!

作者: kiteli    時間: 09-9-17 09:17

原帖由 winwin413 於 09-9-16 23:23 發表

我女女都係 join 了 小童軍 ....
作者: eugenie-mama    時間: 09-9-17 22:10

知道Aliysa都係小童軍, eugenie好開心

聽講今年既小蜜蜂, uk會直升. 唔知其他制服隊伍係唔係

原帖由 winwin413 於 09-9-16 23:23 發表

作者: bcwong    時間: 09-9-17 22:28

薳然媽媽,

好替你開心,小朋友其實真係好想爸爸媽媽陪自己多D架

我亞女都入唔到小蜜蜂,沛盈有D吾開心,猛問點解
佢依家入左交通安全隊,希望佢可以投入,識多D新朋友啦
作者: MySweetBB    時間: 09-9-18 00:05

沛盈媽咪,
多謝您呀 !  您都係FTM ?  大家CHAT多D呀.
我都想阿囡入交通安全隊架, 因為D制服好似都幾靚, 但唔知點解阿囡斷言話唔參加, 不過就問我基督小幼苗係咩, 我話係聽耶穌大哥哥既故事&唱歌仔, 佢就話要參加啦.  我都想佢接觸多D天主教&聖經道理, 因為佢比較感性, 有宗教信仰對佢心靈有正面幫助.

係呀, 小朋友係想父母無時無刻陪住佢地.  幾個月之前我同佢輕輕提過話或會唔做野(當時未決好), 會接每日送佢上學&興趣班, 跟住佢耐唔時就話好想我送佢去興趣班, 有次我老公問佢, 點解唔想姐姐送佢去興趣班呀, 佢話: 因為我覺得姐姐好老呀.  加埋D語氣, 真係笑C我地.

阿囡依家都有曳架, 不過以前曳, 工人唔會理, 依家我可以即時指正佢, 又因為依家我日夜對住佢, 唔會好似以前咁, 乖又有禮物, 唔乖又有禮物, 我知貼紙獎勵計劃係好WORK, 但以前執行唔到, 依家都幾好玩, 阿囡成日問我: 我有無好行為呀, 有無貼紙呀.  佢無扭我買咁多野啦, 因為我荷包無水 .

原帖由 bcwong 於 09-9-17 22:28 發表
薳然媽媽,

好替你開心,小朋友其實真係好想爸爸媽媽陪自己多D架

我亞女都入唔到小蜜蜂,沛盈有D吾開心,猛問點解
佢依家入左交通安全隊,希望佢可以投入,識多D新朋友啦 ...

作者: Hollycircle    時間: 09-9-18 10:13

Hello~~大家好呀, 好耐都冇上到黎...
yuki 由 NCD升咗LKB 呀~~
同埋佢都入咗小童軍呀...不過都係我自己會係luch hr時佢湊佢lor..(我諗到時我都會好趕吓!)

薳然媽真係替薳然同埋妹妹開心, 你可以全職貼心咁take care佢地.....
作者: bcwong    時間: 09-9-18 23:47

好可惜我未可以做FTM,但希望有日可以做到
沛盈成日都話想媽咪吾番工,留向屋企陪佢玩,放學接佢...甚至佢都同NC老師講tim,有時都覺得好心酸。

但升上K2好左好多,再加上今年多左妹妹陪佢,公公婆婆又陪佢玩,所以無咁多投訴  

小朋友向成長過程中,父母既角色非常重要,我哋要做一個好既聆聽者,小朋友先至會肯同我哋分享佢地既感受,從而我哋可以作出適當既教導。你今日既犧牲会有回報架

原帖由 MySweetBB 於 09-9-18 00:05 發表
沛盈媽咪,
多謝您呀 !  您都係FTM ?  大家CHAT多D呀.
我都想阿囡入交通安全隊架, 因為D制服好似都幾靚, 但唔知點解阿囡斷言話唔參加, 不過就問我基督小幼苗係咩, 我話係聽耶穌大哥哥既故事&唱歌仔, 佢就話要參加啦.  ...

作者: eugenie-mama    時間: 09-9-19 11:04

好開心yuki都係小童軍, eugenie又有多一人個同學仔一起玩

其實做全職媽媽好偉大, 我之前試過一段時間. 實在又悶又辛苦. 最後都係做返野.
作者: yauyaumammy    時間: 09-9-20 09:48

Hello, my girl (柔柔, LKD) also joined 基督小幼苗 ar!!  

Hey, the lesson starts from 12nn to 1pm, do you think the kids will hungry if she need to stay late?

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 11:58 發表

作者: jasey    時間: 09-9-22 11:36

Hello all,

我無同阿女報制服團體呀, 怕阿女太晏食飯肚餓. 見你地d囡囡個個都參加咁開心, 真係有d後悔呀. 咁大家有無參加星期六既課外活動呀?

今朝返學見有nc既小朋友帶燈籠, 又無聽呀女話要, 唔知今年lk駛唔駛帶呢?

柔柔媽媽, 柔柔係唔係短頭髮, 婆婆/嫲嫲帶番學架, 我地囡囡好似係坐隔離位架. 聽呀女講黃老師上星期五同昨日都無番, 佢話老師唔係病喎, 唔知今日番番學未呢?

原帖由 yauyaumammy 於 09-9-20 09:48 發表
Hello, my girl (柔柔, LKD) also joined 基督小幼苗 ar!!  

Hey, the lesson starts from 12nn to 1pm, do you think the kids will hungry if she need to stay late?

作者: yauyaumammy    時間: 09-9-22 20:54

Hello, Yes, my girl is short hair & her grandmother brings her to school everyday.
I didn't heard my girl said about Miss Wong....she was absent for school?

My girl is very quite & shy, she doesn't talk to me about the school!!

Is your daughter takes school bus or you pick up her everyday?

原帖由 jasey 於 09-9-22 11:36 發表
Hello all,

我無同阿女報制服團體呀, 怕阿女太晏食飯肚餓. 見你地d囡囡個個都參加咁開心, 真係有d後悔呀. 咁大家有無參加星期六既課外活動呀?

今朝返學見有nc既小朋友帶燈籠, 又無聽呀女話要, 唔知今年lk駛唔駛帶 ...

作者: jasey    時間: 09-9-24 14:09

柔柔媽媽,
我朝早會帶阿女返學, 有時都會撞到柔柔返學, 放學佢就搭校車.

all,
大家記得聽日生日會呀.  nc時生日會要帶書包, 大家知唔知lk係帶環保袋定帶書包呢?

原帖由 yauyaumammy 於 09-9-22 20:54 發表
Hello, Yes, my girl is short hair & her grandmother brings her to school everyday.
I didn't heard my girl said about Miss Wong....she was absent for school?

My girl is very quite & shy, she doesn't ...

作者: bobodog    時間: 09-9-27 01:31

wu~~  I'm very "bui" and "lazy"...didn't pay attention to the notices....missed the chance to join everything la..arhhhh~~~   Poor kid...

原帖由 Hollycircle 於 09-9-18 10:13 發表
Hello~~大家好呀, 好耐都冇上到黎...
yuki 由 NCD升咗LKB 呀~~
同埋佢都入咗小童軍呀...不過都係我自己會係luch hr時佢湊佢lor..(我諗到時我都會好趕吓!)

薳然媽真係替薳然同埋妹妹開心, 你可以全職貼心咁take care ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-27 19:04

我諗阿囡會肚餓架, 因為次次放學後上車佢都同褓母講話肚餓, 第一時間要食野, 但我又唔擔心得咁多, 耐唔時一次, 將來我接佢時會帶野比佢食, 務求佢第一時間有野食 .

原帖由 yauyaumammy 於 09-9-20 09:48 發表

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-27 19:05

悅忞媽咪,

LK應該唔駛帶燈籠呀, NC就要.  阿囡早前帶左個水樽返學, 聽講係做環保燈籠.

原帖由 jasey 於 09-9-22 11:36 發表
Hello all,

今朝返學見有nc既小朋友帶燈籠, 又無聽呀女話要, 唔知今年lk駛唔駛帶 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-28 00:07

我之前都好欣賞D全職媽媽架, 2年前都諗住生完妹妹後辭工, 點知放完產假, 大老闆調左我做第2D野, 呢個世界真係無FREE LUNCH架, 雖然視野唔同左&多左好多人工, 但真係好好好好忙, 老公都叫左我幾次辭工, 我本來打算最遲阿囡一年班就做全職, 不過年頭換左個唔係咁精靈既上司, 搞到我D工作量劇增, 又見屋企兩個工人都唔知搞咩鬼, 索性提早退休了.  可能我一心一意做全職啦, 我作決定前又做哂RESEARCH & 衡量過哂利與幣, 所以我暫時都未覺得辛苦 & 悶.  其實好多野真係整定架, 年頭開始, 不斷有朋友REMIND我要比多D時間阿囡, 當中最CRITICAL係狄志遠, 書展時有機會參與安排佢既新書發佈會, 聽到佢分享佢之前因為感到忽略左對仔女, 所以做決定辭退所有工職, 真係好感動 .  

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-19 11:04 發表
好開心yuki都係小童軍, eugenie又有多一人個同學仔一起玩

其實做全職媽媽好偉大, 我之前試過一段時間. 實在又悶又辛苦. 最後都係做返野.

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-28 00:28

您家妹妹幾大呀 ?  家姐仔錫唔錫妹妹呀, 有無呷醋 ?  我細囡BB時, 家姐好呷醋, 依家妹妹大左啦, 反而係妹妹呷醋, 成日打家姐.  家姐多數都錫妹妹, 因為佢鐘意做大家姐.

我大囡同您囡囡一樣呀, NC學期尾時成日都話唔想返學, 因為掛住我, 試過有一次同班主任喊哂話掛住媽咪.  記起學期尾我觀課個日, 老師叫左阿囡上台, 校長問佢想同天父講咩野, 佢諗左一陣話: 請天父幫媽咪做野.  其實我當時都覺得酸酸地, 因為我平日唔係陪到佢好多, 而佢個腦袋成日都諗起我.  幾個月前, 阿囡晏晝出去學完琴, 響地鐵站喊到7彩話掛住我, 唔肯返屋企, 搞到我叫工人氹佢搭的士黎我公司樓下, 我陪埋佢一齊返屋企 (好彩住得近咋), 佢一見到我就攬到我實一實.  都唔知係咪個個小朋友都咁掛住媽咪呢, 定係只係我個女咁癡情呢?  我家妹妹都係好癡我, 我仲返緊工時, 工人話妹妹成日日頭喊要搵媽咪.  

原帖由 bcwong 於 09-9-18 23:47 發表
好可惜我未可以做FTM,但希望有日可以做到
沛盈成日都話想媽咪吾番工,留向屋企陪佢玩,放學接佢...甚至佢都同NC老師講tim,有時都覺得好心酸。

但升上K2好左好多,再加上今年多左妹妹陪佢,公公婆婆又陪佢玩,所以 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-28 22:47

阿囡話今日做燈籠啦, 不過唔係用之前帶返去既水樽, 係用白色杯.  佢仲話今日未做完, 聽日繼續 .

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-27 19:05 發表
悅忞媽咪,

LK應該唔駛帶燈籠呀, NC就要.  阿囡早前帶左個水樽返學, 聽講係做環保燈籠.

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-28 22:56

阿囡前一個星期話學校教唱國歌, 新聞前播國歌時, 阿囡即刻肅然起敬地站起來唱, 很感興趣 , 上星期五生日會都有唱喎.  

有無劉教謙媽咪響樹呀 ?  薳然上個再上個星期五唔舒服無返學, 上星期一阿囡放學後同我講, 話劉教謙見佢病左無返學同佢講話好掛住佢喎, 真搞笑 .
作者: bcwong    時間: 09-9-28 23:57

妹妹九個月大啦,依家我同老公.、家姐朝早出門口時,佢會好吾捨得我哋,有時仲喊咁口,好攪笑

家姐好錫妹妹架,但當然有時都會有少少呷醋,試過專登做D BB舉動,引人注意
沛盈由上星期二開始病,因為佢氣管弱,医生叫佢今個星期都吾好上學,留係屋企休息

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-28 00:28 發表
您家妹妹幾大呀 ?  家姐仔錫唔錫妹妹呀, 有無呷醋 ?  我細囡BB時, 家姐好呷醋, 依家妹妹大左啦, 反而係妹妹呷醋, 成日打家姐.  家姐多數都錫妹妹, 因為佢鐘意做大家姐.

我大囡同您囡囡一樣呀, NC學期尾時成日都話 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-29 12:07

妹妹再大D, 見到您地一齊出門口, 一定仲唔捨得您地呀, 同沛盈講 返多D妹妹呀.

依家開學初期, 沛盈唔返學都唔緊要啦, 都係謹慎D好.  呢排都係寫幾隻字隻O者.  記得再返學就要幫沛盈換主題書啦.  另外, 要帶9/10前帶BUBBLES, 老師稍後會教小朋友吹BUBBLES.

原帖由 bcwong 於 09-9-28 23:57 發表
妹妹九個月大啦,依家我同老公.、家姐朝早出門口時,佢會好吾捨得我哋,有時仲喊咁口,好攪笑

家姐好錫妹妹架,但當然有時都會有少少呷醋,試過專登做D BB舉動,引人注意
沛盈由上星期二開始病,因為佢氣管弱,医生 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-29 12:10

YUKI媽咪,

您幫我地 吓YUKI啦, 今朝見到YUKI, 佢好乖& 正經咁企定定叫我地AUNTIES 早晨, 真係好抵讚.  我帶左口罩, 佢都認得我呀.  請您幫我同YUKI講薳然媽咪見到佢好開心呀.
作者: eugenie-mama    時間: 09-9-29 16:59

薳然媽媽,

你囡囡真係好癡你, 我囡囡就無咁樣. 係唔係你之前份工太忙, 好夜放工.

其實我囡囡每日放學後我都要佢睡覺. 聽講話午睡對小朋友好好嫁. 跟住就去學野. 返來沖涼食野. 佢食野好慢. 由6點幾食到8點幾. 我放工食完野重要等好耐佢先食完. 9點半就去睡. 我嫌佢平日太少時間同我玩. 星期六日就全部俾晒佢.

其實我都覺得IP CAM對我同囡囡好重要. 我係公司隨時可以見到佢. 佢唔識做公課時重可以問我. 佢知道我睇住佢. 好似距離近好多. 佢有時會特登大叫媽咪同我玩. 有IP CAM 我就好似係屋企一樣.

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-28 00:28 發表

我大囡同您囡囡一樣呀, NC學期尾時成日都話 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-9-29 22:51

eugenie-mama,

係呀, IP-CAM真係好好多呀, 不過我開左PCXX 既視察易之後, 先推出IP CAM, 所以我都無用過呀.  查實對我來說就算有IP CAM都可能無咩用, 因為我之前響公司真係忙到7彩(有時開會開足一日, 無辦法, 公司風氣係咁), 我已經好多時都MISS左阿囡D CALL.  對我來說, 之前真係夜放工(8點左右, 不過對其他人黎講可能又覺得唔係太夜既), 阿囡週不時打黎話我咁夜仲未放工, 我又要急急腳打的走人, 每日放工都尚有好多野未處理好, 個心又掛掛, 返到屋企又要拿拿臨沖涼食飯, 同阿囡做功課 & 又SET左目標9點前陪瞓, 每日都要咁去追時間, 真係好辛苦.  最幣就係個人又變得無咁有耐性, 記得NC學期尾日日同阿囡做功課時, 實拗交, 因為佢眼瞓時, 我又攰, 大家都唔好受.  

您囡囡肯瞓晏覺真好啦.  我無做工之後, 試過幾次放左學第一時間同佢一齊瞓個短覺 (我自己都好眼瞓 ), 都OK, 真係精神D, 佢心情又好D.  之前阿囡唔肯瞓晏覺架, 若果咁好彩佢有瞓晏覺(工人通常由佢瞓成1.5HR先整醒佢), 晚上又要搞到成10:30至瞓得著, 我唔想佢咁夜瞓, 因為D專家話10:00後生長激素最強, 所以我點到唔想佢夜瞓.  我最近幫佢安排全部野響平日EARLY AFTERNOON學(離開屋企, 唔好嘈住妹妹瞓覺), 所以都無得瞓晏覺囉, 不過目標要佢8:30 PM瞓, 希望佢都有充足睡眠.

您囡囡食飯由六點食到八點, D飯餸咪凍哂囉 ?

原帖由 eugenie-mama 於 09-9-29 16:59 發表
薳然媽媽,

你囡囡真係好癡你, 我囡囡就無咁樣. 係唔係你之前份工太忙, 好夜放工.

其實我囡囡每日放學後我都要佢睡覺. 聽講話午睡對小朋友好好嫁. 跟住就去學野. 返來沖涼食野. 佢食野好慢. 由6點幾食到8點幾. 我放 ...

作者: sarahmama    時間: 09-9-30 12:37

Hiya,

My bb said she likes to go ice skating with her NCD friends, ice skating gathering in Oct for last year's NCD am, anyone interested?
作者: ceci101    時間: 09-9-30 22:31

我係鎧雯媽咪呀, 升了LKC 真係唔多識人, NCD的聚會記得預埋我呀, 溜冰好岩雯雯架,

[email protected]
作者: MySweetBB    時間: 09-9-30 22:46

預埋MY SWEET BB呀.
打算邊個日子呢?  我聽日會見到NCD D同學仔喎, 可以幫手問埋佢地呀.  

原帖由 sarahmama 於 09-9-30 12:37 發表
Hiya,

My bb said she likes to go ice skating with her NCD friends, ice skating gathering in Oct for last year's NCD am, anyone interested?

作者: bobodog    時間: 09-10-1 02:30

Sophe doesn't know ice skating at all ah....I'll pass this time..count me in next time la ..thanks : )

原帖由 sarahmama 於 09-9-30 12:37 發表
Hiya,

作者: bcwong    時間: 09-10-1 23:48

I have the same experience.  I'm so busy at work.  i even have no time to answer calls, so IP phone is useless to me.  long time ago, Ying Ying called me  at 8 sth at night since my husband and I still stayed in the office, and said she wanted to come to my office to see me .  at that moment, i wanted to get home immediately

thanks for telling me to bring bubbles I hope Ying Ying get well soon and back to school in next week

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-29 22:51 發表

係呀, IP-CAM真係好好多呀, 不過我開左PCXX 既視察易之後, 先推出IP CAM, 所以我都無用過呀.  查實對我來說就算有IP CAM都可能無咩用, 因為我之前響公司真係忙到7彩(有時開會開足一日, 無辦法, 公司 ...

作者: Yiuyiubee    時間: 09-10-2 07:55

盈盈好返D味呀?祝佢早D康復,可以快D返學玩啦!

原帖由 bcwong 於 09-10-1 23:48 發表
I have the same experience.  I'm so busy at work.  i even have no time to answer calls, so IP phone is useless to me.  long time ago, Ying Ying called me  at 8 sth at night since my husband and I stil ...

作者: jasey    時間: 09-10-2 13:24

好呀, 預埋jasmine丫唔該~

Hiya,

作者: sarahmama    時間: 09-10-2 23:36

How about going 郊遊 in late Oct or Nov when the weather becomes a bit cooler? A friend of mine has a golf/barbecue place in Ma On Shan, she said they recently added some children facility.

Any more suggestion?

原帖由 bobodog 於 09-10-1 02:30 發表
Sophe doesn't know ice skating at all ah....I'll pass this time..count me in next time la ..thanks : )

作者: bcwong    時間: 09-10-2 23:40

其實都OK既,不過醫生話佢氣管差,兼且依家D菌勁,所以為安全計,留向屋企抖下LOR

原帖由 Yiuyiubee 於 09-10-2 07:55 發表
盈盈好返D味呀?祝佢早D康復,可以快D返學玩啦!

作者: sarahmama    時間: 09-10-2 23:42

Just got a note from school, LKC am 班主任 has resigned, the new 班主任 started today... 真無奈...
作者: yauyaumammy    時間: 09-10-3 13:08

各位媽咪, 請問你們的孩子是否自己睡一 張床? OR, 自己睡一間 room? My girl is still sleeping with me & I think she need to sleep by her own....but she told me she can't sleep by herself & need to sleep with parents!!
作者: kiteli    時間: 09-10-5 14:37

大家好呀,
LKC AM  2 OCT 起轉班主任呀 .

唉, 對 D 小朋友真係好大影響呀 ....
又會中途轉都有0既 ,, 莫名其妙 ...

希望D 小朋友好快適應啦

我今早 睇過 IPARENTS,  LKC 新班主任相都未有, 我估好大機會都係外來的新老師...
作者: kiteli    時間: 09-10-5 14:46

原帖由 yauyaumammy 於 09-10-3 13:08 發表
各位媽咪, 請問你們的孩子是否自己睡一 張床? OR, 自己睡一間 room? My girl is still sleeping with me & I think she need to sleep by her own....but she told me she can't sleep by herself & need to sleep w ...

我女女好細個就自己一張床瞓, 上年年尾就自己一間房 TIM, SO FAR 都 OK
不過妳要 比個適應期佢...一步一步, 唔好一下子佢一扎醒無人係佢身邊, 佢會好無安全感 ...
試下
作者: yauyaumammy    時間: 09-10-5 18:05

唔該呀, 我會找機會試下...

原帖由 kiteli 於 09-10-5 14:46 發表

我女女好細個就自己一張床瞓, 上年年尾就自己一間房 TIM, SO FAR 都 OK
不過妳要 比個適應期佢...一步一步, 唔好一下子佢一扎醒無人係佢身邊, 佢會好無安全感 ...
試下 ...

作者: MySweetBB    時間: 09-10-5 23:22

沛盈媽咪,
原來您同老公都好夜放工, 我諗都係行業問題啦, 我以前做D工D時間都OK好多架, 只係啱啱唔做呢間D時間先無咁好, 我老公成日唔明點解我公司D人要做到咁夜, 我話係呀, 個個都係搵緊辛苦錢.  不過, 我都響呢間公司前後都挨左7年囉.  您&老公份工咁忙, 但記謹要小心身體呀, 我覺得身體健康係最最最重要架.  我5月時可能太忙啦, 有一日隻右眼睇野FOCUS唔到, 全部係類似雪花銀色格格, 當時真係好驚好驚係視網膜甩以後睇唔到野呀, 即刻去睇專科, 好彩話係偏頭痛咋, 我以前一向都無咩頭痛, 點知今年搞成咁, 我覺得身體健康比任何野都重要, 所以我辭工前去做哂BODY CHECK先, 若果有咩暗病, 就響公司醫埋先(我公司有唔小人有CANCER OR 生瘤等等, 積勞成疾), CHECK左好彩無咩問題, 個人都安心D.

沛盈開始返學咪呀 ?  依家ON & OFF都有一兩單H1N1.  天氣涼左好多, 沛盈氣管比較敏感, 記得返學時幫佢帶條絲巾隻響頸度呀.  祝沛盈身體健康.  

原帖由 bcwong 於 09-10-1 23:48 發表
I have the same experience.  I'm so busy at work.  i even have no time to answer calls, so IP phone is useless to me.  long time ago, Ying Ying called me  at 8 sth at night since my husband and I stil ...

作者: MySweetBB    時間: 09-10-5 23:26

SARAHMAMA & 梓瑤媽媽,

橫掂之前個班主任麻麻地, 依家轉左重好啦, 新老師可能無咁熟悉學校, 但我相信應該會更有誠意教小朋友, 凡事向好方面諗啦 .  

原帖由 sarahmama 於 09-10-2 23:42 發表
Just got a note from school, LKC am 班主任 has resigned, the new 班主任 started today... 真無奈...

作者: eugenie-mama    時間: 09-10-6 14:05

佢由細到大都係食到啲飯凍冰冰. 一碗飯要分2次裝, 還要用滾水'座'住. 佢食飯係令我們最頭痛的. 不過, 可能係遺傳, 因為我細個都係咁. 到10幾歲先開始食快. 但我細個高過同齡小朋友, 但囡囡就又輕又矮. 真係好擔心.

請問有無媽咪有咩提議可令小朋友食快啲.

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-29 22:51 發表

係呀, IP-CAM真係好好多呀, 不過我開左PCXX 既視察易之後, 先推出IP CAM, 所以我都無用過呀.  查實對我來說就算有IP CAM都可能無咩用, 因為我之前響公司真係忙到7彩(有時開會開足一日, 無辦法, 公司 ...

作者: eugenie-mama    時間: 09-10-6 14:08

祝盈盈早日康復!

原帖由 bcwong 於 09-10-2 23:40 發表
其實都OK既,不過醫生話佢氣管差,兼且依家D菌勁,所以為安全計,留向屋企抖下LOR

作者: sarahmama    時間: 09-10-6 14:58

My girl shares room with helper since baby, now they sleep in double deck bed. Not sure if you have helper, if don't you can try to sleep in her room with her for a 'probation period', then see how she goes.
I bought a big hello kitty for my girl as her sleeping doll when she was 2 yrs old, now still in her bed.

原帖由 yauyaumammy 於 09-10-3 13:08 發表
各位媽咪, 請問你們的孩子是否自己睡一 張床? OR, 自己睡一間 room? My girl is still sleeping with me & I think she need to sleep by her own....but she told me she can't sleep by herself & need to sleep w ...

作者: sarahmama    時間: 09-10-6 16:14

MySweetBB,

之前個班主任不是不好, 祇是沒有溫老師咁熱情, 聲音有 點 cool. 另外兩位老師都好好, one with cheerful face and another seems quite caring.

What do you think about the homework load so far?

I remember last year there was one time the teacher put incorrectly another girl's book review in my girl's bag, I did not notice when I opened it, I was quite shocked, all the drawings were so neat, did not look like a 3 yrs old's drawing (似5 歲小朋友劃). 相比, 我bb 的 drawings 似劃大花面... I realized how competitive is among the parents, some parents they really try very hard for their childen to get good marks.

我以前覺得 Kindergarten no need to give pressure, let her do it by her own , but now I think I need to 跟緊D 功課不能再由她自由發揮, 原來香港讀書真係好competitive.

原帖由 MySweetBB 於 09-10-5 23:26 發表
SARAHMAMA & 梓瑤媽媽,

橫掂之前個班主任麻麻地, 依家轉左重好啦, 新老師可能無咁熟悉學校, 但我相信應該會更有誠意教小朋友, 凡事向好方面諗啦 .  

...

作者: MySweetBB    時間: 09-10-6 23:14

我諗唯一既辦法係您要忍心, 佢唔食就算, 不過我都知好難做得到. 您囡囡係咪一邊食一邊四維行 ?   
薳然2歲幾時都係咁, 食成一個鐘, 因為係工人餵, 所以會就哂佢追住佢黎餵.  但我生妹妹時, 陪月姨姨見到話咁樣唔得會搞壞D腸胃, 一定要佢坐定定食, 唔食完唔可以落地, 我地用左兩個月搞好阿囡食飯, 大約每餐約30分鐘食完.  但後來我返工後, 阿囡故態復萌, 我睇眼仔見到工人又追住佢黎餵, 叫左工人好多次唔好就佢, 佢唔食就算收野, 工人當然又繼續追住餵啦.  早陣子我好多時夜放工, 老公同阿囡食住飯等我, 點知阿囡好精成日嗲DADDY話想坐DADDY大肶食, 咁佢又成機四維走住食啦, 我都同老公講唔好中阿囡計, 但係DADDY又就佢, 依家我日日都同阿囡一齊食, 佢無得再用呢招了, 一定要食完先落得地.  SO FAR, 好WORK, 每天30分鐘內食完飯.
呢個過程係要花D時間架, 但真係一定要忍心, 頭幾次佢見您話收野, 佢可能都堅持唔食, 千其唔好話怕佢瘦就唔就哂佢, 轉頭又比第2D野食/零食佢, 咁就失敗啦.    其實換轉角度諗, 佢食D凍飯餸仲無益呀.  

另外, 可以用佢喜歡既零食鼓勵佢快D食完D飯, 我會買D有益而又吸引到佢既零食引佢食D食哂D飯, 佢快D食完飯就可以食零食(我同阿囡玩叫呢D係"MYSTERY FOOD", 因為天天唔同, 而佢又唔知係咩, 一路氹佢食哂D飯, 一路叫佢估吓今日既MYSTERY FOOD係咩, 佢好多時都有驚喜&都幾開心 ).  

原帖由 eugenie-mama 於 09-10-6 14:05 發表
佢由細到大都係食到啲飯凍冰冰. 一碗飯要分2次裝, 還要用滾水'座'住. 佢食飯係令我們最頭痛的. 不過, 可能係遺傳, 因為我細個都係咁. 到10幾歲先開始食快. 但我細個高過同齡小朋友, 但囡囡就又輕又矮. 真係好擔心.

...

作者: MySweetBB    時間: 09-10-6 23:48

SARAHMAMA,

我覺得功課暫時都叫做好少&淺.... 因為我D朋友已經寫好多中文字啦.  
我記得NC時家長會話, 每天有兩本功課簿, D字都好深吓, 我當時真係擔心無時間幫阿囡做功課, 但依家我見阿囡每日都係做幾行好簡單既字, 有點失落, 唔知係咪當初擔心多了, 又或者依家都係開學初期, 所以未黎料 .
至於您話功課, 我係想跟緊D, 但係個主角又唔服比我跟呢,
好似尋日寫1字, 我知隔行寫, 但阿囡唔信我硬係要寫哂成版, 我都費事同佢有爭辯, 由佢做哂佢, 今日寫7字, 佢衰衰咁話係隔行寫3行, 招老師同佢講響親子蜜語有寫架, 我話我知呀, 係您唔信我之麻, 我咪由得您寫哂囉, 佢都係聽老師話多過聽我講.  
我諗我都唔算好緊張阿囡D學習, 我老公比我緊張一點, 我只係希望我盡左力提供最合適既環境和協助吧了.  其實讀唔讀到書, 讀到有幾叻, 都有好多因素影響.  我之前公司個倉務員, 個囡響屋村幼稚園讀書, 會考9A, 跟住OXFORD收左, 依家攞緊獎學金讀醫, 我同事話無理過佢個囡讀書架. 至於讀到書又未必事業有成, 我見我D舊同事, 大部份專上學府畢業, 做左十幾年野, 搵萬幾蚊.  所以玄D咁講, 我信"命", 會放鬆點 !

原帖由 sarahmama 於 09-10-6 16:14 發表
MySweetBB,

之前個班主任不是不好, 祇是沒有溫老師咁熱情, 聲音有 點 cool. 另外兩位老師都好好, one with cheerful face and another seems quite caring.

What do you think about the homework load so far?
...

作者: bcwong    時間: 09-10-10 11:30

無計啦,搵食嘛
沛盈依家都係同我訓,想叫佢去番自己房又吾肯,尤其怕失寵 工人姐姐成為唯一受益人,一人獨佔一房

原帖由 MySweetBB 於 09-10-5 23:22 發表
沛盈媽咪,
原來您同老公都好夜放工, 我諗都係行業問題啦, 我以前做D工D時間都OK好多架, 只係啱啱唔做呢間D時間先無咁好, 我老公成日唔明點解我公司D人要做到咁夜, 我話係呀, 個個都係搵緊辛苦錢.  不過, 我都響呢間 ...

作者: andy大肚公    時間: 09-10-10 17:52

尋日頭條日報有個專欄講呢個問題, 下星期會再講應該點樣處理~

原帖由 bcwong 於 09-10-10 11:30 發表
無計啦,搵食嘛
沛盈依家都係同我訓,想叫佢去番自己房又吾肯,尤其怕失寵 工人姐姐成為唯一受益人,一人獨佔一房

作者: eugenie-mama    時間: 09-10-13 14:29

多謝你既提議, 其實佢由細到大, 都唔俾佢食飯落地. 我都試過俾佢食1個鐘,未食完就收. 佢餐餐都係食2/3平時份量, 即半碗. 無俾零食佢. 無食晒連臨睡前既奶都無得飲. 成個星期後都係無改善. 最後我投降. 佢就算食好少都從來唔會話肚餓.

不過, 我都想試下'mystery food'希望對佢都可以ok啦. 但係唔係要佢自己食?

原帖由 MySweetBB 於 09-10-6 23:14 發表
我諗唯一既辦法係您要忍心, 佢唔食就算, 不過我都知好難做得到. 您囡囡係咪一邊食一邊四維行 ?   
薳然2歲幾時都係咁, 食成一個鐘, 因為係工人餵, 所以會就哂佢追住佢黎餵.  但我生妹妹時, 陪月姨姨見到話咁樣唔得會 ...

作者: MySweetBB    時間: 09-10-13 23:23

唔好客氣啦,大家都係一齊分享吓揍女經 <-- 我最鐘意架嘞。
其實您囡囡食半碗飯(唔連餸)都好OK喎, 薳然都係食半碗多D咋.  不過佢成日話肚餓, 唔知係咪少食多餐, 所以都可以咁大舊 ?!
不過SLIM有SLIM好,之前睇左D RESEARCH話瘦既小朋友係比較健康,無咁多病痛架,其實最緊要身體健康啦。

我話既MYSTERY FOOD都係一般比較健康既零食或生果 (麥餅, 提子乾, 南瓜子, 加鈣雪糕杯餅, 牛之初乳糖糖, 維他命C糖 ETC), 不過佢預先唔知係咩食物, &日日唔同,等佢有D神秘咁, 一路食一路估吓食完飯可以食咩.  可能薳然都鐘意玩吓 & 硬頸得黎都容易比我氹到 , 所以呢個玩意玩左近兩年, 都仲OK.  

原帖由 eugenie-mama 於 09-10-13 14:29 發表
多謝你既提議, 其實佢由細到大, 都唔俾佢食飯落地. 我都試過俾佢食1個鐘,未食完就收. 佢餐餐都係食2/3平時份量, 即半碗. 無俾零食佢. 無食晒連臨睡前既奶都無得飲. 成個星期後都係無改善. 最後我投降. 佢就算食好少 ...

作者: eugenie-mama    時間: 09-10-20 09:59

MYSTERY FOOD 對我個女好似無用.

由細到大, 我都覺得需要付出先可得到既野佢寧願唔要. 究竟係佢性格還是佢擁有太多唔稀罕? 這種性格太唔好, 有無咩方法改變佢.

原帖由 MySweetBB 於 09-10-13 23:23 發表
唔好客氣啦,大家都係一齊分享吓揍女經 <-- 我最鐘意架嘞。
其實您囡囡食半碗飯(唔連餸)都好OK喎, 薳然都係食半碗多D咋.  不過佢成日話肚餓, 唔知係咪少食多餐, 所以都可以咁大舊 ?!
不過SLIM有SLIM好,之前睇左D RESEARCH話瘦既小朋友係 ...

作者: MySweetBB    時間: 09-10-30 14:29

LKA AM

薳然尋日話莊副校長話會有新老師, 因為胡老師下星期一唔返學, 我問胡老師去邊, 薳然話可能放假啦.

頭先放學薳然第一時間話我聽今日有新老師(梁老師), 下星期一胡老師就唔返學啦, 佢要照顧媽媽.  

胡老師對薳然相當唔錯, 我有D唔捨得佢添, 薳然話藍佩嘉同佢都好唔捨得胡老師.  希望新老師一樣咁好啦.

作者: Yiuyiubee    時間: 09-10-31 16:14

下...胡老師係放假定唔做啦?佢好好WOR....?我囡囡因為病左冇返一個星期,咁點算呀?

原帖由 MySweetBB 於 09-10-30 14:29 發表
LKA AM

薳然尋日話莊副校長話會有新老師, 因為胡老師下星期一唔返學, 我問胡老師去邊, 薳然話可能放假啦.

頭先放學薳然第一時間話我聽今日有新老師(梁老師), 下星期一胡老師就唔返學啦, 佢要照顧媽媽.  

胡老師對 ...

作者: MySweetBB    時間: 09-10-31 17:35

係唔做呀.
我尋日LATE AFTERNOON打比胡老師再CONFIRM & 同佢SAY GOODBYE & THANK YOU, 佢把聲音都好DOWN, 我真係好唔捨得佢呀 !  因為佢真係好好 <--- 我同阿囡都認為係.  

原帖由 Yiuyiubee 於 09-10-31 16:14 發表
下...胡老師係放假定唔做啦?佢好好WOR....?我囡囡因為病左冇返一個星期,咁點算呀?

作者: Yiuyiubee    時間: 09-11-1 21:14

真係好可惜!胡老師剛剛先同囡囡建立了感情,咁快就離開,囡囡就連同胡老師講再見亦沒有....唔知佢聽日返學時會點!

希望小朋友可以適應啦!

原帖由 MySweetBB 於 09-10-31 17:35 發表
係唔做呀.
我尋日LATE AFTERNOON打比胡老師再CONFIRM & 同佢SAY GOODBYE & THANK YOU, 佢把聲音都好DOWN, 我真係好唔捨得佢呀 !  因為佢真係好好  

作者: 薳然媽媽    時間: 09-11-1 22:59

您囡囡無咩事嗎?
我問薳然,佢話您囡囡好似無返三日學啦。

胡老師送左HIGHLIGHT PEN比小朋友.  
唔知有無留返支比您囡囡呢?  

薳然話新老師帶眼鏡, 瘦過我, 肥過胡老師.
我諗小朋友應該都會好易適應既, 呢方面我就唔擔心,
但就擔心新老師唔知會唔會好似胡老師咁去理解&欣賞我囡囡D咁特別既性格.  
胡老師話佢講比小朋友知佢下星期一(即明天)會唔返學時, 大多數同學都唔知發生咩事, 不過薳然問左胡老師好多問題, 問佢點解唔返學? 去邊度? 做咩事? 等等。 問問吓D同學就開始知知地胡老師講咩野.  

原帖由 Yiuyiubee 於 09-11-1 21:14 發表
真係好可惜!胡老師剛剛先同囡囡建立了感情,咁快就離開,囡囡就連同胡老師講再見亦沒有....唔知佢聽日返學時會點!

希望小朋友可以適應啦!

...

作者: Yiuyiubee    時間: 09-11-2 10:55

薳然媽媽,多謝關心啦!我囡囡上星期發燒,所以冇返學。

今日我都有帶亞囡返學,見到個新老師!不過個班主任好似係暫代的呀!唉...囡囡都未知胡老師走左...胡老師好鍚堯堯,我都唔知點同佢講!

不過招老師頭先同我講,話佢會同堯堯講下。希望囡囡可以適應啦!

原帖由 薳然媽媽 於 09-11-1 22:59 發表
您囡囡無咩事嗎?
我問薳然,佢話您囡囡好似無返三日學啦。

胡老師送左HIGHLIGHT PEN比小朋友.  
唔知有無留返支比您囡囡呢?  

薳然話新老師帶眼鏡, 瘦過我, 肥過胡老師.
我諗小朋友應該都會好易適應既, 呢方面我就唔 ...

作者: Hollycircle    時間: 09-11-2 11:16

Hello~大家好呀, 真係好耐都冇上黎啦..
薳然媽~~係呀,你帶咗MASK ,YUKI都認得你呀..
唔怪之得佢前排同我講過話見到薳然媽咪啦...

OH~SH最近LK老師都走了倆位, 聽完之後都唔係好開心,小朋友啱啱同班主任建立咗感情又突然~~哎!
希望LKC & LKA D同學仔快快適應到喇~~~

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-29 12:10 發表
YUKI媽咪,

您幫我地 吓YUKI啦, 今朝見到YUKI, 佢好乖& 正經咁企定定叫我地AUNTIES 早晨, 真係好抵讚.  我帶左口罩, 佢都認得我呀.  請您幫我同YUKI講薳然媽咪見到佢好開心呀. ...

作者: Yiuyiubee    時間: 09-11-2 11:48

希望啦!不過唔知我幾時才適應呢?

原帖由 Hollycircle 於 09-11-2 11:16 發表

OH~SH最近LK老師都走了倆位, 聽完之後都唔係好開心,小朋友啱啱同班主任建立咗感情又 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-11-2 22:42

您囡囡今日有無講新老師點呀?  希望您囡囡都好快適應.
薳然今日話胡老師好, 新老師都好, 我諗轉老師對佢都唔係咁大影響.  不過, 原來梁老師都係暫代 , 遲D招老師放產假(招老師都係好好既老師, 佢好FAIR架, 我都好鐘意佢架), 又要轉老師, 真係轉都七彩 , 就算D小朋友適應力好, 轉老師轉得咁密, 都影響對小朋友既評估, 唔統一&唔準確.  

薳然今日話梁老師仲未知佢叫咩名, 不過招老師話比佢聽佢叫梁薳然, 梁老師先至知囉.  佢又話梁老師唔知點落去2/F & 3/F, 所以招老師帶佢地落.

我上個星期五多謝胡老師時講, 希望佢遲D可以再教返班小朋友, 佢話佢都想, 因為見到各位小朋友有好大進步.  原來胡老師對每位小朋友都咁好, 真的希望佢會可以再返黎.  

薳然一個月前同我講要寫張THANK YOU咭比胡老師, 我響兩個星期前幫佢買左張書籤仔, 佢寫左啦, 好彩都算有D野多謝吓&給胡老師一個留念.  薳然都算洞悉天機 & 証明胡老師真係好好, 令到一個小朋友會主動提出寫THANK YOU CARD多謝佢既教導.  因為我曾經聽過D家長話胡老師有閙小朋友, 我問過薳然, 胡老師有無閙佢OR 其他小朋友, 薳然話無, 胡老師只係想教好D小朋友, 想佢地乖D, 薳然會咁樣講, 我真係好感動 .

原帖由 Yiuyiubee 於 09-11-2 10:55 發表
薳然媽媽,多謝關心啦!我囡囡上星期發燒,所以冇返學。

今日我都有帶亞囡返學,見到個新老師!不過個班主任好似係暫代的呀!唉...囡囡都未知胡老師走左...胡老師好鍚堯堯,我都唔知點同佢講!

不過招老師頭先同我講,話佢會 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-11-2 22:48

YUKI媽咪,
您係咪好忙呀?  真係小左上來喎.
YUKI好乖乖, 大個左好多呀, 又淡定.
希望今次係SH今個年度最後一次轉老師, 否則真係搵著D小朋友黎搞.  

原帖由 Hollycircle 於 09-11-2 11:16 發表

OH~SH最近LK老師都走了倆位, 聽完之後都唔係好開心,小朋友啱啱同班主任建立咗感情又 ...

作者: Yiuyiubee    時間: 09-11-3 08:17

堯堯昨晚同我講,佢話胡老師冇返學係屋企,我問佢點解。佢話胡老師爸爸好老,媽媽又病左,所以佢要留係屋企。跟住我問佢新老師叫咩名,佢就話梁老師,我問佢梁老師好人嗎,佢都答我話好。

我重同堯堯講而家招老師肚入面有個BB,我叫佢唔好係課室度走來走去,佢好好笑問我可唔可以點下個BB?我就叫佢返學校問下招老師。

小朋友好善忙,我相信暫時對佢地好似影響不大。

其實係短短2個月內,我同胡老師都傾過幾個電話,我覺得佢唔會罵小朋友,同埋我好欣賞佢教小朋友既方法。好似堯堯咁,試過上堂唔專心,佢就會用小朋友的語氣同囡囡講...『我好唔開心呀,因為你上堂都唔專心。』真係好WORK,最近幾次手冊上,胡老師都在上課時留心比左星星堯堯。

希望胡老師媽媽早日康!

原帖由 薳然媽媽 於 09-11-2 22:42 發表
您囡囡今日有無講新老師點呀?  希望您囡囡都好快適應.
薳然今日話胡老師好, 新老師都好, 我諗轉老師對佢都唔係咁大影響.  不過, 原來梁老師都係暫代 , 遲D招老師放產假(招老師都係好好既老師, 佢好FAIR架 ...

作者: 薳然媽媽    時間: 09-11-3 23:09

堯堯都適應到真係好啦.  
今日返學諗住落去見吓新老師, 點知見到羅老師, 羅老師話佢會暫代. 阿囡個書包今日有張紙條仔寫學校仲揾緊老師替胡老師, 我個心諗唔通梁老師暫代幾日又唔做.  但剛才阿囡話梁老師今日落左去做D野, 所以遲左上班房, 梁老師仲有返學.  我自己諗會唔會係梁老師係新人又或者招老師懷孕, 所以搵羅老師幫多D, 咁都好, 起碼有個熟悉既老師睇住小朋友, 又唔駛招老師咁辛苦.  
真係最希望胡老師遲D再返來教佢地.
您囡囡個名同另一個同學仔既名差唔多, 阿囡本來以為一樣架, 最近睇I-PARENT佢見到兩個英文串字, 就同我講: 原來兩個同學個名係唔同架, 一個L音, 一個N音, 樂 同 諾, 諾即係嘉諾撤個諾囉.  您地都好有緣, 兩年都同一班 .

胡老師每次都係有比阿囡幾粒星星, 不過聽講隔離班班主任仲DETAIL, 註解埋事件架.

原帖由 Yiuyiubee 於 09-11-3 08:17 發表
堯堯昨晚同我講,佢話胡老師冇返學係屋企,我問佢點解。佢話胡老師爸爸好老,媽媽又病左,所以佢要留係屋企。跟住我問佢新老師叫咩名,佢就話梁老師,我問佢梁老師好人嗎,佢都答我話好。

我重同堯堯講而家招老師肚入面有個BB,我叫 ...

作者: Hollycircle    時間: 09-11-4 14:25

係呀,薳然媽..因為冇上開就自然少上黎,同埋見以家呢度熱鬧番好多..咪上黎交流吓law..

係呢薳然以家返緊基督小幼苗呀, 係咪好開心呢?
yuki就返緊小童軍, 原來小童軍有好多ex-ncd同學仔架,見佢地堆埋一堆真係好開心...(好似返番以前nc 咁)

原帖由 薳然媽媽 於 09-11-2 22:48 發表
YUKI媽咪,
您係咪好忙呀?  真係小左上來喎.
YUKI好乖乖, 大個左好多呀, 又淡定.
希望今次係SH今個年度最後一次轉老師, 否則真係搵著D小朋友黎搞.  

...

作者: eugenie-mama    時間: 09-11-5 20:22

我囡囡都係小童軍, 佢話小童軍只有1個男仔.

全級十幾個男仔, 只有1人個做小童軍. 我都好驚訝? 係唔係男仔都要抽籤, 無得優先?
作者: Hollycircle    時間: 09-11-10 16:46

係呀, 只得一個男仔?我又無留意喎!
等下次湊呀女時八吓先...
不過yuki就有提及過佢地嗰班有個男同學係小童軍..

原帖由 eugenie-mama 於 09-11-5 20:22 發表
我囡囡都係小童軍, 佢話小童軍只有1個男仔.

全級十幾個男仔, 只有1人個做小童軍. 我都好驚訝? 係唔係男仔都要抽籤, 無得優先?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5