教育王國

標題: *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [打印本頁]

作者: max1116    時間: 09-7-20 10:57     標題: *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進

你好, 我個女係今年SPN N1A 新生 想認識各位新同學仔

N4 家長     KaHeiBaBa

N3 家長     liuiris
                Hellomickey

N2 家長     ???

N1 家長     max1116
                 aloymom
                 ramuza

作者: beamom    時間: 09-7-20 11:48

you're in CWB or Taipo?

原帖由 max1116 於 09-7-20 10:57 發表
你好, 我個女係今年SPN N1A 新生 想認識各位新同學仔

作者: max1116    時間: 09-7-20 13:57

原帖由 beamom 於 09-7-20 11:48 發表
you're in CWB or Taipo?

係 CWB, 你呢 ??
作者: beamom    時間: 09-7-20 20:07

i want to apply the one in Taipo, would you please share your interview experience?  What questions they asked?

原帖由 max1116 於 09-7-20 13:57 發表

係 CWB, 你呢 ??

作者: max1116    時間: 09-7-21 14:31

原帖由 beamom 於 09-7-20 20:07 發表
i want to apply the one in Taipo, would you please share your interview experience?  What questions they asked?

主要都係問家長問題, 囡囡就係旁邊玩, 話題係關於囡囡的日常生活, 從而睇下你地對囡囡的了解程度, 最後再問家長"為何會選擇這間學校?"
最好家長2人輪流作答, 不要偏重一方
預祝你成功
作者: Hayliefong    時間: 09-7-21 23:37

cwb St.Paul is it very difficult to get in, i have around 10 friends' kids applied, none of them was accepted by St. Paul....my daughter is 07細女, so i cant apply for 2009, im going to apply on 2010....but i dont think have big chance cos none of my friends kid was accepted....max1116, are you 教徒, or any relatives studied in St Paul..???
作者: max1116    時間: 09-7-22 10:00

原帖由 Hayliefong 於 09-7-21 23:37 發表
cwb St.Paul is it very difficult to get in, i have around 10 friends' kids applied, none of them was accepted by St. Paul....my daughter is 07細女, so i cant apply for 2009, im going to apply on 2010. ...

我個女係07年6月的, 唔係教友, 亦都無姐姐讀過的
作者: beamom    時間: 09-7-22 16:14

Thx for sharing... my baby is 200810, 都係細B but I'll try as well!
作者: max1116    時間: 09-7-22 16:28

原帖由 beamom 於 09-7-22 16:14 發表
Thx for sharing... my baby is 200810, 都係細B but I'll try as well!

08年10月 ? 依家仲未足一歲喎 ! 咁快就做定"功課" ~
作者: ramuza    時間: 09-7-23 09:57

N1A too
作者: max1116    時間: 09-7-23 11:13

原帖由 ramuza 於 09-7-23 09:57 發表
N1A too

ramuza, 好開心見到你呀 :) 你好嗎 ??
你買哂d返學嘢未呀 ?
作者: ramuza    時間: 09-7-23 19:36

I have been verybusy lately due to family stuff, now just finished... need to buy one pair of shoes for my baby... what kind of shoes did you buy? and potty train? my baby still doesn't want to say wee wee
作者: max1116    時間: 09-7-24 13:26

原帖由 ramuza 於 09-7-23 19:36 發表
I have been verybusy lately due to family stuff, now just finished... need to buy one pair of shoes for my baby... what kind of shoes did you buy? and potty train? my baby still doesn't want to say we ...

我係"馬拉x"買咗nike全白色波鞋仔俾佢, 依家有10% off, 都唔使200蚊
仲有一把梳, 毛巾同埋盒仔, 底褲仔, 毛巾被都買齊哂, 校服同埋用品都label哂喇 ~
我在產假期間已經幫佢戎咗片, 依家開始日日俾佢一早起身刷牙後就著住件校服通屋走, 同埋要佢自己穿鞋仔。
上網時仲會播隻校歌俾佢聽添 ~
作者: twinsmummy    時間: 09-7-24 15:03

HI Max1116 and Ramuza, congratulations!!!!!  I was just looking at SPN this afternoon.  My twins are born Jan08 so they will go to nursery in 2010.  Seems to be extremely competitive to get in.  Please share more tips with us.  Did they observe your daughter's behaviour during play?  What type of profile are they looking for?  Thank you!!!!!  
作者: max1116    時間: 09-7-24 15:21

原帖由 twinsmummy 於 09-7-24 15:03 發表
HI Max1116 and Ramuza, congratulations!!!!!  I was just looking at SPN this afternoon.  My twins are born Jan08 so they will go to nursery in 2010.  Seems to be extremely competitive to get in.  Pleas ...

你想知d乜嘢可以pm俾我, 我希望能為你解答
作者: aloymom    時間: 09-7-25 13:14

我家細細讀N1B

Max
之前我咩都未買
唔知返香港先買趕唔趕得切
唉,真漏氣!

yeee..早知我都俾細細著住套校服響屋企周圍走...等佢習慣下

Interview時只係得我一個,因hb不在hk
都入到,真好彩!

ramuza
細細依家又開始賴尿(本身已戒片,近日失常)

twinsmummy
我地interview時,老師有同BB傾計
問BB 叫咩名,玩緊d乜呀
我BB又有撩下老師講野,叫老師一齊同佢玩玩具
但主要老師都係同家長傾計多, 問下屋企有幾兄弟姊妹, 平日邊個揍BB同一些關於bb的問題
最後問點解揀我地呢間學校
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-25 18:02

原帖由 max1116 於 09-7-22 16:28 發表

08年10月 ? 依家仲未足一歲喎 ! 咁快就做定"功課" ~:good:

max,

10月呀,妳一定要解釋清楚 !!

我都唔知 Tai Po 同 CWB,o係 interview 方面,會唔會有咩分別 ?? 不過我就可以話俾妳知,小學o個邊愈o黎愈多 Tai Po o既畢業生,確係比早幾年多o左 !!

Btw,妳o既 pm 我會盡快回覆,唔好意思 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-25 18:09

原帖由 twinsmummy 於 09-7-24 15:03 發表
HI Max1116 and Ramuza, congratulations!!!!!  I was just looking at SPN this afternoon.  My twins are born Jan08 so they will go to nursery in 2010.  Seems to be extremely competitive to get in.  Pleas ...

好多人都話好難入,好多人都估係 宗教、識人 ......

o係呢幾年裡面,環顧學校四周,其實都有 D 同學仔好似我囡囡咁,除o左有幸運成分之外,"緣份"呢方面我都漸漸相信,加油呀 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-25 18:14

原帖由 max1116 於 09-7-24 13:26 發表

我係"馬拉x"買咗nike全白色波鞋仔俾佢, 依家有10% off, 都唔使200蚊
仲有一把梳, 毛巾同埋盒仔, 底褲仔, 毛巾被都買齊哂, 校服同埋用品都label哂喇 ~
我在產假期間已經幫佢戎咗片, 依家開始日日俾佢一早起身刷牙後 ...

當佢識唱校歌之後 (佢應該好快就識唱),記得同佢拍低短片;雖然妳會覺得佢"li li nur nur",不過好似我最近(幾年後)睇番,真係好得意、好甜蜜 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-25 18:21

講開讀邊班,我都想有 D 分享:

如果冇特別變動,我相信學校都會有咁o既安排:

1. N1A-->N2B-->N3B-->N4A

2. N1B-->N2A-->N3A-->N4B

Btw,大家都唔可以奢望,4年都會係同一個老師(小組老師),因為學校o既政策、安排,家長們未必可以明白;不過又真係好好彩,甚至已經幾乎可以肯定,KaHei 4年都係同一個老師 !!
作者: aloymom    時間: 09-7-25 18:39

e...咁d小朋友咪年年一樣
無機會識隔離班的同學仔?
原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-25 18:21 發表

Btw,大家都唔可以奢望,4年都會係同一個老師(小組老師),因為學校o既政策、安排,家長們未必 ...

作者: ramuza    時間: 09-7-27 11:46

have you found a school bus?
作者: max1116    時間: 09-7-27 12:08

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-25 18:21 發表

Btw,大家都唔可以奢望,4年都會係同一個老師(小組老師),因為學校o既政策、安排,家長們未必 ...

這樣子的安排,究竟用意何在呢 ?????
作者: max1116    時間: 09-7-27 12:11

原帖由 ramuza 於 09-7-27 11:46 發表

唔使搭校車喇 ~ 我有親戚係CWB返工, 佢話順便車埋佢 (我可以順便跟埋車)
作者: twinsmummy    時間: 09-7-27 13:33

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-25 18:09 發表

好多人都話好難入,好多人都估係 宗教、識人 ......

o係呢幾年裡面,環顧學校四周,其實都有 D 同學仔好似我囡囡咁,除o左有幸運成分之外,"緣份"呢方面我都漸漸相信,加油呀 !! ...

Thank you KaHeiBaBa and Aloymom.  My twins still can't say their names yet.  Hopefully they will be more verbal during the interview.  BTW, Did the teacher ask in English or Cantonese?  I hope I can be as fortunate as you all.  I wonder what my chance is to have 2 girls accepted by SPN?!?!  :P
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-27 17:07

原帖由 twinsmummy 於 09-7-27 13:33 發表

Thank you KaHeiBaBa and Aloymom.  My twins still can't say their names yet.  Hopefully they will be more verbal during the interview.  BTW, Did the teacher ask in English or Cantonese?  I hope I can ...

twinsmummy,

中文 !!

SPN 都有幾多孖女讀書,不過據我所知,學校會刻意安排佢o地兩姊妹,分開兩班讀書;我囡囡o個級都有2對孖女,其中以家長教師會主席,佢對孖女同我o地最熟 !!

預祝妳對寶貝 twins,能夠順利考入 SPN !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-27 17:09

原帖由 max1116 於 09-7-27 12:11 發表

唔使搭校車喇 ~ 我有親戚係CWB返工, 佢話順便車埋佢 (我可以順便跟埋車)

不過就要早起身,right ??

早睡早起身體好 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-27 17:13

原帖由 max1116 於 09-7-27 12:08 發表

這樣子的安排,究竟用意何在呢 ?????

1. A 班讀 2年,B 班讀 2年 !!

2. 我估同班房o既位置都有關係;2層樓(3/F, 4/F) 8個班房,裡面、外面o既班房,小朋友都有機會使用過 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-27 17:20

原帖由 aloymom 於 09-7-25 18:39 發表

係呀,同組同班o既小朋友都未必會變,反而老師(小組班主任)就有機會會變 !! (佢o地其實都有幾多機會、渠道,可以認識隔離班o既同學仔)

4年都可以同一個老師,真係要好好彩先得 !!
作者: max1116    時間: 09-7-27 17:30

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:09 發表

不過就要早起身,right ??

早睡早起身體好 !!

起碼唔使朝朝"行大運"啦 ~
依家仲可以有個大人跟車, 已經算好彩了
作者: max1116    時間: 09-7-27 17:31

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:13 發表

1. A 班讀 2年,B 班讀 2年 !!

2. 我估同班房o既位置都有關係;2層樓(3/F, 4/F) 8個班房,裡面、外面o既班房,小朋友都有機會使用過 !!

同一級的A,B班, 除咗TIMETABLE次序不同之外, 課程應該是一樣吧 ~
作者: max1116    時間: 09-7-27 17:33

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:20 發表

係呀,同組同班o既小朋友都未必會變,反而老師(小組班主任)就有機會會變 !! (佢o地其實都有幾多機會、渠道,可以認識隔離班o既同學仔)

4年都可以同一個老師,真係要好好彩先得 !! ...

"4年都可以同一個老師,真係要好好彩先得 !!"
kahei 真係唔只好好彩仲好有"緣份"添
作者: max1116    時間: 09-7-27 17:38

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:07 發表

twinsmummy,

中文 !!

SPN 都有幾多孖女讀書,不過據我所知,學校會刻意安排佢o地兩姊妹,分開兩班讀書;我囡囡o個級都有2對孖女,其中以家長教師會主席,佢對孖女同我o地最熟 !!

預祝妳對寶貝 twins,能夠順利考入 SPN !! ...

啊 ! 就係果位有一對孖女同埋一個仔的主席 ? 家長會果日佢都有向我地介紹"家教會"架 ~
佢係全職媽媽又係主席, 真係好勁 !!!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-27 17:59

原帖由 max1116 於 09-7-27 17:31 發表

同一級的A,B班, 除咗TIMETABLE次序不同之外, 課程應該是一樣吧 ~

肯定一樣,請放心 !!
作者: ramuza    時間: 09-7-27 23:34

i am still trying to find school bus from lai king to spn ....
作者: ramuza    時間: 09-7-27 23:36

[quote]原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:59 發表

Kaheibaba,
any chance that sister cannot get in to SPN, even sister is studying there?
i am very worried about my little one cannot get in..

did they reduce the class size, i've heard that they only have 36 kids this year...???
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-28 00:05

原帖由 ramuza 於 09-7-27 23:36 發表
[quote]原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:59 發表

Kaheibaba,
any chance that sister cannot get in to SPN, even sister is studying there?
i am very wor ...

我不嬲都認為,家姐或哥哥o係度讀,細妹或細佬入o黎讀係絕對冇問題 (而事實上自己亦曾聽校長暗示過);不過就真係唔知咩原因,又或者真係太多原因,近年都開始聽到,有細佬妹入唔到 N1 (唔收又或者可能遲 D 收:要插 N2),所以我會向妳忠告,"誠意"好緊要,平時亦要俾學校知道,家長好關心小朋友o係學校o既生活,甚至同學校一齊努力,盡量參予學校活動、義工家長等 !! (o係呢幾方面,自問我o地都做得幾足;雖然我囡囡係獨生女,冇細佬妹)

另外,我冇聽過"縮班"喎,36 呢個數字係 ...... ?? (妳意思係全級 36 位小朋友 ??) N1 一定唔會收足小朋友,因為有 D 小朋友年紀較細,學校都會勸導、鼓勵小朋友,大少少先入學 !! (最初每組都只係有 8~9位小朋友,之後學校會根據情況,慢慢收多 D 小朋友;maximum 係每組 12位小朋友,一班有 3組)

作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-28 00:18

原帖由 max1116 於 09-7-27 17:38 發表

啊 ! 就係果位有一對孖女同埋一個仔的主席 ? 家長會果日佢都有向我地介紹"家教會"架 ~
佢係全職媽媽又係主席, 真係好勁 !!!

就係佢,佢真係好叻、好勁 !! KaHei 未入讀 N1 ,我已經識佢 (o係 BK 呢度識);大家一齊研究 SPN,interview SPN,入讀 SPN (由細 B 變大 B),眨o下眼就已經要煩小學喇,時間過得真快 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-7-28 00:24

原帖由 max1116 於 09-7-27 17:33 發表

"4年都可以同一個老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad,真係要好好彩先得 !!"
kahei 真係唔只好好彩仲好有"緣份"添

係呀,KaHei o個班都只係 KaHei o個組,係 4年同一位老師;老師亦曾經同我o地講,佢個組o既小朋友們(當然包括 KaHei)都有問過佢:X老師,妳會唔會喊o架 ?? 老師答:會等到畢業禮o個日,佢一定會忍唔住 !! (佢同我o地講o個陣,雙眼已經通紅) 4年感情真係唔簡單,其他幼稚園只係 3年,佢o地唔只多一年,重要係全日 !!
作者: max1116    時間: 09-7-28 09:55

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-28 00:24 發表

係呀,KaHei o個班都只係 KaHei o個組,係 4年同一位老師;老師亦曾經同我o地講,佢個組o既小朋友們(當然包括 KaHei)都有問過佢:X老師,妳會唔會喊o架 ?? 老師答:會等到畢業禮o個日,佢一定會忍唔住 !! (佢同我o地講o個陣,雙眼已 ...

kaheibaba,

kahei讀N1時的點滴你仲記得幾多呀 ? 可以分享一下嗎 ???
作者: max1116    時間: 09-7-28 10:10

原帖由 ramuza 於 09-7-27 23:36 發表

Kaheibaba,
i am very wor ...

ramuza,
雖然我個細女只得2個多月大, 依家已經擔心緊呢個問題了 ~
初初知道大女被取錄後真係開心到飛起,除咗她本人可以係一間咁好嘅學校接受教育之外,妹妹到時都可以跟住啦。 但後來聽聞曾經有姊姊就讀但妹妹不獲取錄的事件之後 (只是聽聞,未知如何証實),心情就真係大上大落了。
作者: aloymom    時間: 09-7-28 12:46

我都煩緊校巴問題
之前諗住哥哥家姐搭校車,工人姐姐接BB返學,我接放學
但依家哥哥扭計唔肯搭校車,要工人姐姐or我接返學
哥哥間學校好隔涉,唔搭校車真係好煩,工人送得佢返學,就送唔到BB返幼兒園

我又唔想BB咁細個搭校巴返學,自己放心唔落
又驚佢暈車浪
原帖由 ramuza 於 09-7-27 11:46 發表

作者: aloymom    時間: 09-7-28 12:47

max

我都係咁諗
但我B仲未出世!
原帖由 max1116 於 09-7-28 10:10 發表

ramuza,
初初知道大女被取錄後真係開心到飛起,除咗她本人可以係一間咁好嘅學校接受教育之外,妹妹到時都可以跟住啦。 但後來聽聞曾經有姊姊就讀但妹妹不獲取 ...

作者: twinsmummy    時間: 09-7-28 13:47

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-7-27 17:07 發表

twinsmummy,

中文 !!

預祝妳對寶貝 twins,能夠順利考入 SPN !! ...

Thank you KaHeiBaBa for your well wishes!  I actually don't mind the twins being separated.  I think it's better for them.  I'd better start talking to them in Cantonese or they'll be in trouble at the Interview.  Do you think they will accept little ones who are not too fluent in Cantonese?  
作者: buu0605    時間: 09-7-28 14:33

Excuse me.  I have twins boy born in 2008 and want to send them to full-day prenursery class next year.  Noting that mainly girls go to SPN (or SPK) then primary school (single-train), do you have idea where do boys go?  How many boys in your class?

Thanks a lot.
作者: max1116    時間: 09-7-28 22:37

原帖由 buu0605 於 09-7-28 14:33 發表
Excuse me.  I have twins boy born in 2008 and want to send them to full-day prenursery class next year.  Noting that mainly girls go to SPN (or SPK) then primary school (single-train), do you have ide ...

男生比例相信一定唔會高,至於今年的情況,就要等開學後再為你報告吧
作者: twinsmummy    時間: 09-7-29 09:33

Ng Ho Yee See ah.....A mom PM me yesterday.  I think her "name" starts with Kaka.  My computer crashed and might have lost your email and my reply.  Pls PM me to see if you received my response or resend your question.  So Sorry.....
作者: cckay    時間: 09-7-31 12:32

我見到依個topic"聖保祿幼兒園* 2009年N1新生請進", 見到max, 已經估到, 因為之前亦有睇過你地個topic"申請聖保祿幼兒園2009年N1" , 覺得你真係一個好有heart既家長
另外見到manchester unit既標誌, kahei baba已經感覺好親切, 好多謝你地無私地講好多好有用既資料
我女女200807, 由佢未出世開始, 已經好渴望女女將來可以入讀聖保祿幼兒園, 唔知點解好緊張, 未申請就已經緊張, 唔知你地以前係咪都會好似我咁誇張??
有時都好擔心, 唔係教友/校友, 機會好小
作者: stinkyrabbit111    時間: 09-7-31 13:10

我都有咁既感覺, 佢地真係好有心和心機, 雖然女女入咗, 仍然好照顧我地, 同我地分享好多寶貴info, 又有問必答, 真係要多謝佢地!!!!

原帖由 cckay 於 09-7-31 12:32 發表
我見到依個topic"聖保祿幼兒園* 2009年N1新生請進", 見到max, 已經估到, 因為之前亦有睇過你地個topic"申請聖保祿幼兒園2009年N1" , 覺得你真係一個好有heart既家長
另外見到manchester unit既標誌, kahei baba已經 ...

作者: max1116    時間: 09-7-31 22:27

你地唔好咁客氣啦,我好高興認識你地就真 ~
我依家都係新手一個, 濛查查, 乜都要四周圍問人,kaheibaba就係我地既"明燈",再加上睇多d過來人的分享,做定準備,到時都唔使咁迷茫。
雖然係有難度,但唔申請的話就一定無機會,係自動棄權。
我一定會支持你地架 !!!!
作者: max1116    時間: 09-7-31 22:35

另外見到manchester unit既標誌, kahei baba已經 ...

一d都唔誇張~ 如果你有睇開我地既topic, 我地咁多位媽媽日日守住個信箱,果種幻得幻失既心情,相信你一定感受得到。
明年3月輪到你喇 :)
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-1 00:06

原帖由 max1116 於 09-7-31 22:27 發表
你地唔好咁客氣啦,我好高興認識你地就真 ~
我依家都係新手一個, 濛查查, 乜都要四周圍問人,kaheibaba就係我地既"明燈",再加上睇多d過來人的分享,做定準備,到時都唔使咁迷茫。
雖然係有難度,但唔申請的話就一定無機會,係自動 ...

明乜鬼燈丫 (因為"明燈"亦可以有相反o既意思),唔俾人追撃,已經還得神落 !!

有冇 heart 真係唔敢講,不過我就好享受 "分享" 呢兩個字 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-1 00:12

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-7-31 13:10 發表
我都有咁既感覺, 佢地真係好有心和心機, 雖然女女入咗, 仍然好照顧我地, 同我地分享好多寶貴info, 又有問必答, 真係要多謝佢地!!!!

其實真係唔需要咁客氣 !!

我曾經都有提過,以前好多 SPN o既前輩家長,佢o地都係一樣,可以無私地分享,點解自己唔可以做到呢 ??

希望 SPN 呢個優良傳統,可以一直延續落去 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-1 00:18

哈哈,雖然 HK 都有唔少 "曼聯" 迷,但係反曼聯o既球迷,一樣為數不少 !!

完全感受得到妳o既緊張,因為 ...... "天下那有不愛自己仔女的父母",加油呀 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-1 00:26

原帖由 max1116 於 09-7-28 10:10 發表

ramuza,
初初知道大女被取錄後真係開心到飛起,除咗她本人可以係一間咁好嘅學校接受教育之外,妹妹到時都可以跟住啦。 但後來聽聞曾經有姊姊就讀但妹妹不獲取 ...

可能只是 "冰山一角",妳又唔需要咁擔心 !!

雖然如此,我亦曾道聽途說,一個更加特別o既個案,如果妳知道的話,一定會更加擔心 (不過我就未能證實事件真假);有機會再話俾妳知 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-1 00:32

原帖由 max1116 於 09-7-28 09:55 發表

kaheibaba,

kahei讀N1時的點滴你仲記得幾多呀 ? 可以分享一下嗎 ???

其實都唔少o架,不過我就唔識得點樣去分享,o係邊度講起先好呢 ??

* 最近對學校又了解多o左,有機會再同妳分享 !!

重爭 hellomickey 一個 pm,希望開學前,可以同佢有更多o既交流 !!

作者: aloymom    時間: 09-8-1 01:18

今年最少有一個男生,等我開學再幫八掛下有幾多男生先!

我BB係男仔,今年讀SPN N1
原帖由 buu0605 於 09-7-28 14:33 發表
Excuse me.  I have twins boy born in 2008 and want to send them to full-day prenursery class next year.  Noting that mainly girls go to SPN (or SPK) then primary school (single-train), do you have ide ...

作者: aloymom    時間: 09-8-1 01:25

kaheibaba

不如開個spn生活點滴分享區或者響呢度講下都得
大家再交流交流!

就快開學..好緊張呀
呢幾日BB開始識講..TT響st paul返學
哥哥都係讀St. Paul...同哥哥一齊返學
原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:32 發表

其實都唔少o架,不過我就唔識得點樣去分享,o係邊度講起先好呢 ??

重爭 hellomickey 一個 pm,希望開學前,可以同佢有更多o既交流 !! ...

作者: ramuza    時間: 09-8-1 21:48

aloymom
where do you live, will u take school bus then?
作者: max1116    時間: 09-8-1 22:22

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:32 發表

重爭 hellomickey 一個 pm,希望開學前,可以同佢有更多o既交流 !! ...

記住呀 ~
作者: max1116    時間: 09-8-1 22:24

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:26 發表

可能只是 "冰山一角",妳又唔需要咁擔心 !!

雖然如此,我亦曾道聽途說,一個更加特別o既個案,如果妳知道的話,一定會更加擔心 (不過我就未能證實事件真假);有機會再話俾妳知 !! ...

我都想知呀
作者: max1116    時間: 09-8-1 22:29

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-1 00:06 發表

明乜鬼燈丫 (因為"明燈"亦可以有相反o既意思),唔俾人追撃,已經還得神落 !!

有冇 heart 真係唔敢講,不過我就好享受 "分享" 呢兩個字 !!

我做嘢同埋講嘢都好正面的,唔好咁敏感喎
作者: aloymom    時間: 09-8-2 01:14

ramuza

i live in Pok Fu Lam

I can still take TT to school in August (since I work in Wanchai and working time is kinda flexible this month)
will ask more school bus information after school starts

How about you??

原帖由 ramuza 於 09-8-1 21:48 發表
aloymom
where do you live, will u take school bus then?

作者: ramuza    時間: 09-8-2 10:48

in august, i will take bb to school. but in sept definitly school bus .since i live in lai king, and i work in tst.
u?
作者: aloymom    時間: 09-8-2 14:22

I work in Wanchai and live in Pok Fu Lam...
八月可接完BB返學,再搭28號小巴返學

我九月開始7:50 am前要返到公司
所以九月BB就要搭校車返學

唔知學校有無單程車
因為我唔會遲過5:30放工,可以接BB放學
等開學後再去問問

wa.. you live in Lai King, so far away bor...

原帖由 ramuza 於 09-8-2 10:48 發表
in august, i will take bb to school. but in sept definitly school bus .since i live in lai king, and i work in tst.
u?

作者: yukietts    時間: 09-8-3 09:00

My baby is 0803 and will try to apply next march, I am kind of don't know how to prepare and would appreciate if the SPN experts here can give me some advices, kindly please PM me as well. Million thanks......
作者: buu0605    時間: 09-8-3 11:39

Thank you!  I'm really curious to know where boys go after K3 : )  Pls pm or post if anyone has any idea.  Thanks a lot.

BTW, aloymom, why you let your boy join SPN?  how much is the tuition fee for full day class and is there any additional fee (e.g. for meal)?  

Sorry for so many questions.......

原帖由 aloymom 於 09-8-1 01:18 發表

作者: 我家小B    時間: 09-8-3 17:04     標題: 回覆 67# buu0605 的文章

Same question. My baby is 200801. Can any parents help and and be kind enough to PM me relevant information about SPN (e.g. when application starts, full day / half day, fee, special good things about this school, etc.) ? I would choose CWB as TP is too far away. A million thanks.
作者: tinbb    時間: 09-8-3 17:54

我bb都係200801,想問如果2010入讀SPN N1,係咪2010年3月先報名呀??
SPN好似全部係全日制,bb會唔會好辛苦呢?有冇bb已入讀的家長分享一下呢?
作者: aloymom    時間: 09-8-3 19:01

BINGO! 係呀.2010年3月1日-5日記得留意留意學校網址
並於3月6日親身交會SPN

我見N1的活動程序都係聽故事,分享,體能,音樂
比較 relax
中間有時間午睡,我諗BB應該唔會太辛苦
可能係頭幾日要習慣下個午睡時間!

原帖由 tinbb 於 09-8-3 17:54 發表
我bb都係200801,想問如果2010入讀SPN N1,係咪2010年3月先報名呀??
SPN好似全部係全日制,bb會唔會好辛苦呢?有冇bb已入讀的家長分享一下呢?

作者: aloymom    時間: 09-8-3 19:08

SPN學費每月$5400,全年園費分十二個月繳付
男生畢業後去向如何我都唔係好知

我俾BB讀SPN係因為喜歡spn係間天主教全日制幼兒園,地點比較"就腳",同埋SPN老師好有愛心,SP既學生行出黎比較有自信

我有個大仔讀緊直資小學P1...無得世襲
如果弟弟行出黎係有自信既, Interview應該無咩問題..希望入到哥哥間小學
原帖由 buu0605 於 09-8-3 11:39 發表
Thank you!  I'm really curious to know where boys go after K3 : )  Pls pm or post if anyone has any idea.  Thanks a lot.

BTW, aloymom, why you let your boy join SPN?  how much is the tuition fee for  ...

作者: aloymom    時間: 09-8-3 19:24

yukietts,我家小B:

如果想報SPN,記得響2010年3月1日至5日期間到SPN拎表格或到spn網頁下載表格
然後3月6日親身交返去SPN

SPN係全日制既, 每月學費$5400

暫時唔知spn係用咩準則係選人
因為spn會先篩左一班小朋友出黎interview
(即係唔係個個報都有得interview)
然後在響interview中揀大約54位小朋友

我記得報名時係要交張一張BB的生活照
記得幫小朋友揀返張靚相喇...

有d學校會先揀full-time mama gei小朋友先
唔知SPN係唔係
但so far 呢度既三位媽咪都係在職媽媽

我地全家都係catholic,唔知會唔會係另一個入選既原因
原帖由 我家小B 於 09-8-3 17:04 發表
Same question. My baby is 200801. Can any parents help and and be kind enough to PM me relevant information about SPN (e.g. when application starts, full day / half day, fee, special good things about ...

作者: ramuza    時間: 09-8-3 21:34

wow, you can finish that early?
very far now, i am planning to move as soon as my younger daughter can also go to spn

hey, want to ask, ur younger one can go to spn, is it becoz of your elder son?do u still need to interview?

原帖由 aloymom 於 09-8-2 01:14 發表
ramuza

i live in Pok Fu Lam

I can still take TT to school in August (since I work in Wanchai and working time is kinda flexible this month)
will ask more school bus information after school starts

...

作者: aloymom    時間: 09-8-3 23:56

ramuza

i start working at 7:50 am...sometimes 7:30am
and my office closes at 6:00pm
OT at home everyday

my elder son studied in HKIS but not SPN
we returned HK when my elder one was 4
my elder one will study in another school in coming Sept
原帖由 ramuza 於 09-8-3 21:34 發表
wow, you can finish that early?
very far now, i am planning to move as soon as my younger daughter can also go to spn

hey, want to ask, ur younger one can go to spn, is it becoz of your elder son?do  ...

作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 00:01

原帖由 tinbb 於 09-8-3 17:54 發表

係 !!

N1-N4 都係全日制,學校安排得好好,bb 唔會覺得好辛苦之餘,佢o地冇得返學,反而先至會覺得好辛苦 !! (好似停課期間)

有機會就睇o下一 D 舊 topic,好多家長o既 comments 都好正面,你可以放心 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 00:09

原帖由 max1116 於 09-8-1 22:29 發表

我做嘢同埋講嘢都好正面的,唔好咁敏感喎 ;P

我淨係講多句,話妳已經寫o左 "來自元朗",咁就俾人話,又話甚麼講咩都得,唉,都真係唔知邊個,先至係真正敏感就真 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 00:11

原帖由 max1116 於 09-8-1 22:24 發表

我都想知呀 :meow:

等我證實o左先啦,因為唔想執 "山草藥","嗡得就嗡" !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 00:16

原帖由 max1116 於 09-8-1 22:22 發表

記住呀 ~

妳私底下問我啦,答得到o既我會盡量答 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 00:19

原帖由 aloymom 於 09-8-1 01:25 發表
kaheibaba

不如開個spn生活點滴分享區或者響呢度講下都得
大家再交流交流!

就快開學..好緊張呀
呢幾日BB開始識講..TT響st paul返學
哥哥都係讀St. Paul...同哥哥一齊返學
...

不如就由妳同阿 max o係度傾,我插咀 (如果你o地唔介意的話) !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 00:21

原帖由 aloymom 於 09-8-1 01:18 發表

一班3個好正常,不過依家"細佬"多o左,多過3個都唔出奇 !!
作者: liuiris    時間: 09-8-4 08:58

有單程,收平過双程少少。我大女前年坐左大半年,因姐姐要帶細女,後來細女大左,姐姐拖住細女去接大女。
因大女不開心,佢話想有人接!

原帖由 aloymom 於 09-8-2 14:22 發表
I work in Wanchai and live in Pok Fu Lam...
八月可接完BB返學,再搭28號小巴返學

我九月開始7:50 am前要返到公司
所以九月BB就要搭校車返學

唔知學校有無單程車
因為我唔會遲過5:30放工,可以接BB放學
等開學後 ...

作者: yukietts    時間: 09-8-4 09:00

Many thanks ALOYMOM, I will mark the calendar!!! In fact I am working full time and hope this will help. I was worried about the full day schedule earlier but after hearing all the positive comments, it seems baby can manage it. BTW as only 60 students at N4, does it mean the ratio going to SP primary school is higer in SPN than SPK?
作者: twinsmummy    時間: 09-8-4 09:28

原帖由 aloymom 於 09-8-3 19:24 發表
yukietts,我家小B:

如果想報SPN,記得響2010年3月1日至5日期間到SPN拎表格或到spn網頁下載表格
然後3月6日親身交返去SPN

SPN係全日制既, 每月學費$5400

暫時唔知spn係用咩準則係選人
因為spn會先篩左一班小朋友出 ...

Hi Aloymom, thanks for the info.  Do you know how many kids they selected for the interview?  How did you prepare your little one for the interview?
Thanks in advance!  
作者: max1116    時間: 09-8-4 11:57

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 00:09 發表

我淨係講多句,話妳已經寫o左 "來自元朗",咁就俾人話,又話甚麼講咩都得,唉,都真係唔知邊個,先至係真正敏感就真 !!

KAHEIBABA 你唔需要介懷喎 ~ 你都親眼見過我中招啦 ! 好好彩有你幫手咋
寫得出自然有人睇  各人都有不同"解讀"方法  
呢個話明係討論區  是互動的  有問有答, 對對錯錯  開心分享吧
作者: max1116    時間: 09-8-4 12:05

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 00:19 發表

不如就由妳同阿 max o係度傾,我插咀 (如果你o地唔介意的話) !!

好呀 ! 不過要等女女返咗學先至知到時有咩趣事喎
作者: max1116    時間: 09-8-4 12:22

每月5400蚊學費已經包埋茶點, 午飯 ...的費用了

2010年3月又招生了, 到時緊貼校方的網頁通告就得喇
由於需要預備一張小朋友的"個人"生活照,大家最好係1-2月之間幫佢影定多d相,話明係生活照,只要能表現小朋友自然健康活潑一面便可

校方收生準則,我地當然唔會知,亦都預測唔到的。

校方網頁內亦有列明N1班的上課時間表,每周餐單,家長通告,走火警情況,連在學校唱邊幾隻歌仔都有。透明度相當高的。

作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 12:32

原帖由 max1116 於 09-8-4 11:57 發表

KAHEIBABA 你唔需要介懷喎 ~ 你都親眼見過我中招啦 ! 好好彩有你幫手咋
寫得出自然有人睇  各人都有不同"解讀"方法  
呢個話明係討論區  是互動的  有問有答, 對對錯錯  開心分享吧 :handshake ...

我梗係唔會介懷啦,如果唔係,我一早已經"人間蒸發"了;計計o下,我同 KaHeiMaMi 真係一直陪伴 BK 一齊成長,眨o下眼都 7年喇 !! (KaHei 未出世時,我唔係用 KaHeiBaBa 呢個 login ID)

朋友介紹+自己 search,由 KaHeiMaMi 大肚、KaHei 出世,到幫 KaHei 搵學校、搞生日會,再加埋我o地咁鍾意去旅行、影相,BK 簡直係我地生活o既一部份 !!

* o係 戶外旅行 o個邊,好容易會搵到我 !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 12:35

原帖由 max1116 於 09-8-4 12:05 發表

好呀 ! 不過要等女女返咗學先至知到時有咩趣事喎

原本聽日開學 (N2-N4),都有機會要延遲 !! (學校已經作出準備,出埋通告添)
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 12:40

原帖由 max1116 於 09-8-4 12:22 發表
每月5400蚊學費已經包埋茶點, 午飯 ...的費用了

2010年3月又招生了, 到時緊貼校方的網頁通告就得喇
由於需要預備一張小朋友的"個人"生活照,大家最好係1-2月之間幫佢影定多d相,話明係生活照,只要能表現小朋友自然健康活 ...

以往真係好 open,甚至乎唔係幾安全添;係早一兩年先開始,加入登入網頁,方便家長留意學校通告、下載相片 ..... 等等 !!
作者: max1116    時間: 09-8-4 14:00

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:40 發表

以往真係好 open,甚至乎唔係幾安全添;係早一兩年先開始,加入登入網頁,方便家長留意學校通告、下載相片 ..... 等等 !!

以前係點, 我就唔知喇。不過初初進入校方網頁時,我已經覺得有驚喜了。
kaheibaba, 你頭先話只要登入就可以下載相片,咁平日上課係唔係都會有人來影相架? 事前會唔會通知家長呢 ?
作者: max1116    時間: 09-8-4 14:02

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:35 發表

原本聽日開學 (N2-N4),都有機會要延遲 !! (學校已經作出準備,出埋通告添)

擒日一開始掛一號風球時, 即刻想起kahei,擔心星期三開學日唔知點算好了~
作者: max1116    時間: 09-8-4 14:10

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-4 12:35 發表

個風今晚最接近香港喎
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 15:36

原帖由 max1116 於 09-8-4 14:00 發表

以前係點, 我就唔知喇。不過初初進入校方網頁時,我已經覺得有驚喜了。
kaheibaba, 你頭先話只要登入就可以下載相片,咁平日上課係唔係都會有人來影相架? 事前會唔會通知家長呢 ? ...

下載相片既方法成日變 (重愈整愈複雜) !!

最初係影完,壁報版有相睇俾家長揀,家長填完 no.、數量 + 支票,就等攞相;之後學校取消此做法,年尾製作 photo CD、DVD 等家長選購,部份相片、短片會 post o係學校 website;今年相片來源多o左,學校用 Google Picassa 去分享相片,甚至讓家長自己下載相片;總之就愈o黎愈複雜,有問題、有需要o個陣妳再問我啦 !!

至於上課係有老師會影相,重會錄影添,兼且係不定時 or 某 D 活動、專題習作 ..... 事前係唔會通知家長 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 15:40

原帖由 max1116 於 09-8-4 14:10 發表

個風今晚最接近香港喎 :dizzy:

就算八號轉三號,幼稚園、幼兒園 都唔駛返學;除非個風走得好快,好快除下所有風球 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-8-4 15:48

原帖由 max1116 於 09-8-4 14:02 發表

擒日一開始掛一號風球時, 即刻想起kahei,擔心星期三開學日唔知點算好了~

KaHei 其實早兩星期,已經有返學;不過因為唔係正式返學,所以唔係日日返 !! 今朝知道較後時間會掛三號,所以就索性唔俾佢返,費事湊o黎湊去 (不過就安排得好倉猝) !!

聽日雖然係正式開學,不過學校容許有需要o既學生,月中先正式返學,佢o地聽日唔返,都唔會當"缺席";因為正常係月中先開學,兼且有部份家長,一早已經為佢o地o既仔女,準備o左好多暑期節目 !!
作者: hellomickey    時間: 09-8-4 19:47

Dear KaheiBaba, Max,Aloymom...
我冇上一排BK,好似唔見哂你地,原來己有新居,追番睇D留言都花了我不少時間.
作者: hellomickey    時間: 09-8-4 19:49

原帖由 KaHeiBaBa 於 2009/8/4 12:35 發表

唉!真的一波三折.
作者: hellomickey    時間: 09-8-4 19:53

原帖由 KaHeiBaBa 於 2009/7/25 18:21 發表

我囡則是N1B-N2B-N3B-N4? (相信也應是N4B) ,而且是同一位老師
作者: hellomickey    時間: 09-8-4 20:03

原帖由 aloymom 於 2009/7/25 18:39 發表

但同組的同學及家長会特別好感情,以我們為例,会有不定時的家庭聯宜,除生日会外,如海外旅行,沙灘游水,日營,主題公園遊玩,所以每家人的所有成員都很Friend,真的做到"放低嗰囡"俾其他家長照顧,我地倆老自己one ling one ling都放心.
作者: hellomickey    時間: 09-8-4 20:12

原帖由 KaHeiBaBa 於 2009/8/4 00:21 發表

一班3個好正常,不過依家"細佬"多o左,多過3個都唔出奇 !!

我個班共有6位小男生

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5