教育王國

標題: 2009/10 聖保祿天主教小學小三 [打印本頁]

作者: YongXin    時間: 09-7-2 13:30     標題: 2009/10 聖保祿天主教小學小三

平安到步!三年級喇。
作者: 媽媽儀    時間: 09-7-2 13:46

Hihi,

我黎報到.....
話咁快又三年級...
作者: candy_kent    時間: 09-7-3 11:39

作者: YongXin    時間: 09-7-3 13:29

歡迎!

小一註册日即時响學校成套書有得買,有得攞埋書走,唔齊/未出既0個幾本就開學後派比小朋友。呢個方法我覺得最方便架喇。
但係P.2- P.6舊生今年要自己出去買書呀,豬流,學校唔想咁多人聚集,註册日剩係家長返,只會派書單。

原帖由 candy_kent 於 09-7-3 11:39 發表
小女今年入讀小一, 想請問下買書是否一定要在註冊日當天處理 ?  幾時有書取 ?  因想早一點望下書內容, 以便小女順利讀小一.  謝謝 !

作者: candy_kent    時間: 09-7-3 15:31

作者: candy_kent    時間: 09-7-3 15:33

作者: YongXin    時間: 09-7-3 16:36

係呀,可以攞走,書局已經執好一份書,會有膠袋裝住0的書。簿就好似剩係交簿費,返學先派比小朋友用。

到時校服公司會擺0的校服尺碼响度,都係落定,唔係即場攞貨;如果你知阿女size,咁唔帶阿女都得。到時都有資料話你聽响邊度可以自行買校服。

原帖由 candy_kent 於 09-7-3 15:31 發表

yongxin
多謝回覆  !  

咁書簿是否都係當日可以取埋, 定還是上堂果時才派 ?

有書拎埋走就真係好方便呀, 咁即係我要帶定個大環保袋至得.

通告話叫小朋友一齊去, 可以度身買校服, 因為果日下午我打算返工, 費時帶 ...

作者: irenec    時間: 09-7-3 18:26

Hi ~ YongXin,

我過黎打個招呼就走, 記得聽日 8:00-12:00 返學校註冊
作者: candy_kent    時間: 09-7-6 14:17

作者: YongXin    時間: 09-7-6 17:17

唔會有分班試。就咁撈亂分班,唔會用成績分/唔會有精英班制度。

臨開學會有小一家長日。

原帖由 candy_kent 於 09-7-6 14:17 發表

YONGXIN,
多謝回覆 !  現在清楚左好多啦. 真係多謝你地資料

想問下小一要唔要考分班試 ?  往年係幾時考 ? 因我想入小學之前plan下去旅行.

作者: candy_kent    時間: 09-7-6 18:11

作者: YongXin    時間: 09-7-6 23:15

0殊!呢度好多專家架:高年班家長,有幾位千金响度讀既家長,校友家長;小人我扮代表架咋

我地係傳統教學既小學,默測考多,所以小朋友肯專心聽書/做事/讀書/温習係必要既;我地又好注重品行,所以斯文乖巧既小朋友就適應得好0的。  

小朋友適應能力好强既,學校會有好多方法幫小朋友慢慢融入小學生活,放心啦!

原帖由 candy_kent 於 09-7-6 18:11 發表

YONGXIN,
真係好開心有專家教路, 多謝回覆 !  

想知新生有乜野要留意/準備呀 ?  提點下我呢位新人, 唔該 !!

作者: candy_kent    時間: 09-7-7 15:06

作者: candy_kent    時間: 09-7-7 15:11

作者: candy_kent    時間: 09-7-7 15:15

作者: YongXin    時間: 09-7-8 00:45

頭飾純藍(深/淺都得),純黑或純白都得,冬夏季都一樣。長頭髮一定要扎辮,留海過長要剪/夾起。

每年都有免費課外活動参加,要揀一樣,於長週星期六上完中英數之後上堂。通常係跳舞,電腦,童軍,手工,普通話,英語劇,基督小先鋒等等,年年都唔同。

要自費既就有中/西樂器班,返學前(下午班)/後(上午班)上堂,要帶飯同自己安排接送。自費既仲有羽毛球班,籃球班,泳班等等。

仲有跳舞組/泳隊/田徑隊,但係要挑選過先入到。

原帖由 candy_kent 於 09-7-7 15:15 發表
扮靚題 :
女生一年四季髮式有何規定 ?

課外活動題:
1) 哪些適合小一生參加 ?

2) 參加項目數量有無限制 ?

3) 午餐及接送如何安排 ?

4) 請問哪些是自費?  哪些是免費參加 ? ...

作者: GiCa    時間: 09-7-8 18:44

3A 報到!
作者: candy_kent    時間: 09-7-9 10:03

作者: candy_kent    時間: 09-7-9 10:07

作者: YongXin    時間: 09-7-9 11:48

唔會教深一年。

功課同平日教既都唔會好深,但係測驗深。中英數常既卷都唔淺。

原帖由 candy_kent 於 09-7-9 10:07 發表
yongxin & all,

我見出面有些學校, 買一年級書本, 部份科目要買埋小二上, 甚至小二下課本, 是否意味會教快一年級 ?

就你覺得, 在中, 英, 數三科程度上, 與出面津小比較, 是否差不多? 還是某一兩科會否深一些 ? ...

作者: YongXin    時間: 09-7-9 11:57

星期六既興趣小組係年年揀既,所以可以轉,比你揀既亦都年年有分别。

自費既活動,我參加0左小提琴,係同香港音樂家協會合辦,响學校上堂。都學得幾好,阿女自己好鐘意;咁梗係無單對單學咁好,但係我想阿女响學校參與多0的。

原帖由 candy_kent 於 09-7-9 10:03 發表

yongxin,
多謝回覆 !  睇來頭飾都幾多元化bor, 真好 !!

原來規定要揀一樣免費課外活動參加, 可否年年轉下架 ?

另外免費/自費活動師資如何 ?  幾多人一班 ?  

我都要稔定留佢在校上定出面自己學.  any comment ? ...

作者: candy_kent    時間: 09-7-9 12:03

作者: YongXin    時間: 09-7-9 12:19

小一係蜜月期,卷唔深。

小朋友剛剛讀完幼稚園,都唔知0羊係測驗,所以上學期10月0個次測驗小一唔洗測,11月0個次先測,老師會續題讀題目,續題做。學校會慢慢幫小朋友適應架喇。
小二開始。。。回正軌。 但係比起高小,我地仲係。。。小兒科。

原帖由 candy_kent 於 09-7-9 12:03 發表

YONGXIN,
OIC, 即係d卷出得深呀 !

d卷係小一已經深定係小二小三才深 ?

作者: happylamily    時間: 09-7-9 20:40

Hi, 您好呀!

咁學校本身有無泳隊或管弦樂團呀?

原帖由 YongXin 於 09-7-9 11:57 發表
星期六既興趣小組係年年揀既,所以可以轉,比你揀既亦都年年有分别。

自費既活動,我參加0左小提琴,係同香港音樂家協會合辦,响學校上堂。都學得幾好,阿女自己好鐘意;咁梗係無單對單學咁好,但係我想阿女响學校參與多0的。

...

作者: YongXin    時間: 09-7-10 11:48

樂團有。泳隊唔知,好似有?

原帖由 happylamily 於 09-7-9 20:40 發表
Hi, 您好呀!

咁學校本身有無泳隊或管弦樂團呀?

作者: candy_kent    時間: 09-7-10 16:55

作者: happylamily    時間: 09-7-10 21:44

Thanks, YongXin.

係呢,學校係吾係吾可以著溫暖牌冷衫架?
作者: YongXin    時間: 09-7-12 22:39

係呀,年年都係咁架。你上學校網搵吓,“活動花絮”有上年既相睇。

雖然只係實習上堂,但係小朋友响0個個令鐘已經開始交朋友架喇。

原帖由 candy_kent 於 09-7-10 16:55 發表
YONGXIN,
oic, thanks !

今日註左冊啦, 買了書, 不過仲差16本未有貨, 要等開學才派, 有d失望 !!

買書果時見到個name list, 今年小一係30人一班, 比往年少, 買冷外套時同staff傾開, 我問佢會否行少班, 佢都話開始收 ...

作者: YongXin    時間: 09-7-12 22:55

夏天就可以掛

我响約瑟買0左件白色冷氣外套,但係我嫌薄0左0的,另外又自己買0左件0羊款都無,白色厚身0的既cable knit cardigan,深秋或者未真係好熱0個時着,都得。

冬天就一定要着有校徽既深藍色毛背心同毛外套。

原帖由 happylamily 於 09-7-10 21:44 發表
Thanks, YongXin.

係呢,學校係吾係吾可以著溫暖牌冷衫架?

作者: candy_kent    時間: 09-7-13 09:40

作者: YongXin    時間: 09-7-13 11:12

開學後先買,買唔買都得;有0的老師會教吓,有0的老師無,總之唔係課程之内,亦唔會測考。0的readers都幾淺。

我初初都覺得,英文科有readers讀會好0的,但係學校只會教General English。可能係半日制,跟本連基本既書都教得好趕。

原帖由 candy_kent 於 09-7-13 09:40 發表

YONGXIN,
多謝回覆 !

你意思係10月果一次小一生係唔洗測試呀, 好彩你講多d jar, 咪等我仲以為10月果次照樣測, 但係唔計分jar.

想問下為何書單入面無reader(英文圖書)既 ?  是否學校提供定還是開左學之 ...

作者: candy_kent    時間: 09-7-13 15:54

作者: YongXin    時間: 09-7-13 16:23

問過大小姐喇。原來係NET上堂會教既,咁即係要買喇。

原帖由 candy_kent 於 09-7-13 15:54 發表

yongxin,
多謝回覆 !

reader用邊套系列架 ?

乜可以唔買咁奇 !!  但萬一老師要教起上來, 無書咪好怪lor ??

作者: candy_kent    時間: 09-7-14 15:55

作者: YongXin    時間: 09-7-14 17:30

唔洗默測考(我都唔係好知原來上堂有教過 )。一年三本。

原帖由 candy_kent 於 09-7-14 15:55 發表

OIC, thanks !

咁reader洗唔洗測考 or 默書架 !  每年要買約多少本 ?

作者: candy_kent    時間: 09-7-15 12:26

作者: YongXin    時間: 09-7-16 10:37

Longman。

你上校網,首頁有個講徵集-舊英文故事讀本既通告,有齊咁多年级既readers書名。

原帖由 candy_kent 於 09-7-15 12:26 發表

多謝回覆 !

reader用邊個系列/出版社的書 ?

作者: candy_kent    時間: 09-7-17 12:25

作者: YongXin    時間: 09-7-17 15:04

聽講話家教會要睇吓收集既數量而定。如果收集到好多,起碼够一班(或更多班)同學用,咁就唔洗新買。要開學後先知。

今屆家教會好積極,做0左好多野,要讚吓(我唔係幹事,唔係做媒)。

原帖由 candy_kent 於 09-7-17 12:25 發表

thanks !  咁佢徵集舊英文故事書來做乜呀 ? 是否比d師妹上堂睇, 唔洗我地買咁解呀 ?

作者: candy_kent    時間: 09-7-20 14:55

作者: candy_kent    時間: 09-7-28 14:47

作者: YongXin    時間: 09-7-29 17:33

唔清楚。我地好乖既

原帖由 candy_kent 於 09-7-28 14:47 發表
YONGXIN,
早兩日我見朋友仔女的學校講欠交5次功課要記缺點, 好奇想知呢間有無這規定呢 ?

作者: candy_kent    時間: 09-8-4 11:11

作者: candy_kent    時間: 09-8-10 12:11

作者: YongXin    時間: 09-8-13 12:37

測驗就會派返來改正同簽名;考試就唔派,剩係會响學校對返答案。

你上校網搵吓,就會見到校園生活同埋活動花絮既相架喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-4 11:11 發表

YongXin,
謝謝回覆 !  

想知測試及考試卷會否派回家中改正及簽名 ?

學校每年有無節日慶祝活動, 旅行, 參觀 或 其他活動?

作者: candy_kent    時間: 09-8-14 11:24

作者: chingching8888    時間: 09-8-17 20:39

YongXin,

請問上PE堂那天, 穿白色波鞋要純白, 有小小圖案可以嗎?

Thanks!

作者: YongXin    時間: 09-8-18 09:32

學校話要純白,我就買呢對K-Swiss比阿女着,都OK:

就算有牌子,個牌子都唔可以有顏色。

原帖由 chingching8888 於 09-8-17 20:39 發表
YongXin,

請問上PE堂那天, 穿白色波鞋要純白, 有小小圖案可以嗎?

Thanks!

作者: irenec    時間: 09-8-18 10:38

Hi, 我咁o岩路過, 過黎睇下....

我舊年買 Dr.Kong o既運動鞋, 但好重, 今年轉買 Nike 鞋身全白包, 後面個牌子有少少灰灰白白, 但唔係好覺, 輕身之餘, 入面有d棉質索汗o的。
作者: candy_kent    時間: 09-8-18 10:46

作者: irenec    時間: 09-8-18 11:08

校裙 ~ 我女會穿打底褲, 事關佢地玩得開心, 成日露底 一星期上PE兩日, 返學要著全套PE衫, 上PE就除左條裙。

原帖由 candy_kent 於 09-8-18 14:46 發表
想知校裙入面咪要打底既, 可否穿打底褲rather than穿底裙呢 ?
請 ...

作者: YongXin    時間: 09-8-18 11:09

要着底裙。

我家大小姐就短袖底衫+底褲+短防走光褲+連身背心底裙,先至着校裙。打底王

係,PE堂就係你咁樣講喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-18 10:46 發表

yongxin & irenec
多謝資料 !

我囡之前都係穿緊dr. kong既白波鞋, 暫時仲合穿, 所以唔買新住, 等佢唔合穿果時再留意下你地既推介先, thanks !

想知校裙入面咪要打底既, 可否穿打底褲rather than穿底裙呢 ?

請 ...

作者: irenec    時間: 09-8-18 11:27

原帖由 YongXin 於 09-8-18 15:09 發表
要着底裙。
我家大小姐就短袖底衫+底褲+短防走光褲+連身背心底裙,先至着校裙。打底王

作者: chingching8888    時間: 09-8-18 21:55

YongXin & Irenec,

Thanks for your sharing.

亞女用緊Reebok, 有d 粉紅色 + 有d 銀色, 咁好似有d 過份   

YongXin, 咁打底法會唔會好熱呢

原帖由 YongXin 於 09-8-18 11:09 發表
要着底裙。

作者: candy_kent    時間: 09-8-19 11:13

作者: candy_kent    時間: 09-8-19 11:31

作者: YongXin    時間: 09-8-19 16:32

做打底王就要有代價,好彩大小姐怕凍多過怕熱。

條校裙係全白色,自細習慣0左打底,咁大個0的高年班,甚至上到中學,到時每月總有幾日,唔打重底唔得,慣0左會好0的,我地係lady來架嘛。

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 11:13 發表

yongxin & irene
多謝回覆 !

如果學校可以either穿底裙or打底褲來打底既, 我想安排囡囡穿底衫, 底褲 + 防走光打底褲咁jar, 唔知咁樣得唔得呢 ?

有無見過有學生好似我所講咁架 ??

YongXin,
果然係打底王, ...

作者: chingching8888    時間: 09-8-20 00:47

YongXin & irenec,

好彩有你們寶貴的意見, 感激!感激!  

又想問關於小一家長日, 亞女要穿校服, 帶書包, 文具, 還有甚麼要留意?
作者: YongXin    時間: 09-8-20 17:42

學校既校服守則,就無特别講點樣打底法。

我見校服公司會問你買唔買埋底裙,所以傳統上就着底裙。後來依家市面上有短打底褲,都係另一個方便既選擇。

我覺得打底褲呢,就真係用來防走光,同埋就算四圍坐都亁净0的;底裙呢,就主要令條校裙唔透,同埋挺身0的,好着0的。两樣既功用有少少唔同。

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 11:13 發表

yongxin & irene
多謝回覆 !

如果學校可以either穿底裙or打底褲來打底既, 我想安排囡囡穿底衫, 底褲 + 防走光打底褲咁jar, 唔知咁樣得唔得呢 ?

有無見過有學生好似我所講咁架 ??

作者: irenec    時間: 09-8-21 09:42

29號"小一家長日", 學生只須穿整齊校服, 或帶備白色外套, 帶樽水或水壺(小息時用), 輕便既書包帶幾枝筆就可以。   

原帖由 chingching8888 於 09-8-20 04:47 發表
YongXin & irenec,
好彩有你們寶貴的意見, 感激!感激!  
又想問關於小一家長日, 亞女要穿校服, 帶書包, 文具, 還有甚麼要留意?

作者: candy_kent    時間: 09-8-21 14:04

作者: YongXin    時間: 09-8-21 15:07

係囉。我阿媽教落既。

我依家幾十歲人,返工出門口,我阿媽都會望两望我着0羊,然後叫我。。。加返條底裙啦女

依家0的裙又係既,薄依依,又無裡布;不過,時代唔同,係我呢0的古老人先仲着底裙。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 14:04 發表

YongXin
咁又係, 現在學定打底, 到中學就唔會怕熱同煩, 因為唔打底唔得.  咁都比你稔到, 真係唔夠你來  !

作者: candy_kent    時間: 09-8-21 16:13

作者: candy_kent    時間: 09-8-21 16:14

作者: YongXin    時間: 09-8-21 16:33

係呀,其實小二已開始有做TSA練習,暑期作業都係TSA模式。小三應該會有好多操練喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:14 發表
yongxin,
係bor,  令千今今年升小三, 是否有tsa呀 ?  學校會否安排多d 呢方面既training呢 ?

作者: candy_kent    時間: 09-8-21 16:52

作者: YongXin    時間: 09-8-21 17:07

唔知,要問吓chatroom台長先得喇。

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:52 發表

yongxin,
oic, 原來小二已經有類似架,  得閒要你地多D指點下, 咁知唔知小三是否測試及考試模式都係轉用TSA ?

作者: chingching8888    時間: 09-8-22 02:22

多謝提點 :)

原帖由 irenec 於 09-8-21 09:42 發表
29號"小一家長日", 學生只須穿整齊校服, 或帶備白色外套, 帶樽水或水壺(小息時用), 輕便既書包帶幾枝筆就可以。   

作者: chingching8888    時間: 09-8-22 02:24

唔知博吓得唔得呢?  

原帖由 candy_kent 於 09-8-19 11:31 發表

chingching888
你好可能要買過對波鞋未定bor !

作者: chatroom台長    時間: 09-8-24 11:22

你講得岩到小三 d test 同 exam 學校都講明以 tsa 模式出, 學校除左本身功課都會比一份份果 d tsa 習作你做, 我記得都係做數同英文科, 其實小三開始都幾辛苦功課好多下.

原帖由 candy_kent 於 09-8-21 16:52 發表

yongxin,
oic, 原來小二已經有類似架,  得閒要你地多D指點下, 咁知唔知小三是否測試及考試模式都係轉用TSA ?

作者: candy_kent    時間: 09-8-24 15:09

作者: candy_kent    時間: 09-8-24 15:12

作者: chatroom台長    時間: 09-8-24 15:56

Hi Candy,

您好 ! 唔駛客氣 ! 希望幫到你啦, 我女都算大姐姐因為今年係小五喇 !

係呀學校買好多本數學練習, 日日數學功課真係好多, 唔係數評, 數 mock 就數練, 仲要做數書入面既 exercise 落簿到, 到小三仲要做一份份既 tsa, 有時老師仲影 d worksheet 你做下, 每日做數都花唔少時間, 不過學校又無講明谷科數, 其實好果方面唸日日 keep 住做咁多數我覺得如果個女做得好, 無形中已經溫習左, 同意嗎 ? 我提議最好每日做完d 功課一定唔好錯太多, 因為其實每日功課中都有唔少改正, 唔錯又做少2,3樣 right ! :D

至於我女以前讀果陣小一, 二我覺得都唔困難, 因為死背野多, 反而到小三真係開始深同思考野多, 好似英文科咁本 PLE 同 workbook 真係出唔多, 真係好考你自己既英文底子, 因為會出幾多 comprehension, 但聽有d媽咪講而家初小都比以前深左, good luck !!:loveliness:
原帖由 candy_kent 於 09-8-24 15:12 發表

hi 台長,
幸會 !!

多謝回覆 !  

何解我見小一要買好多本學數書及練習呢 ? 學校是否比較注重數學科 ?

想請問初小你覺得中英數三科, 邊科測考得最深 ? ...

作者: candy_kent    時間: 09-8-24 16:59

作者: candy_kent    時間: 09-8-24 17:01

作者: chatroom台長    時間: 09-8-25 11:14

唔記得小三有無教, 但小四開始會有本 PEU 會教, 至於本 PLE 會出 d simple present tense, present continous tense, past tense, 小五就 + 多樣 present prefect tense, 2本都要溫熟佢因為 test & exam 會出.

原帖由 candy_kent 於 09-8-24 17:01 發表
台長, yongxin & irenec
請問幾年級英文會教tense & gramma ?

作者: chingching8888    時間: 09-8-26 01:29

問吓老師都好喎 :loveliness:

原帖由 candy_kent 於 09-8-24 15:09 發表

chingching8888
如果唔想即刻買住咪睇下829家長會有無講lor, 再唔係上堂試穿一次, 最多唔得就下次換過一對全白, 不過與其最後都係再買過, 就不如當面問清楚老師, 咁就唔洗自己估估下. ...

作者: candy_kent    時間: 09-8-26 18:23

作者: YongXin    時間: 09-8-28 14:58

英文草-小三

乘數-小二

原帖由 candy_kent 於 09-8-26 18:23 發表

台長,
唔該晒 !

咁幾年級學寫英文草書 ?  

請問數學乘數幾時教 ?

作者: candy_kent    時間: 09-8-28 15:47

作者: candy_kent    時間: 09-8-28 15:54

作者: candy_kent    時間: 09-8-28 15:54

作者: YongXin    時間: 09-8-28 16:23

會比好多links你,自己入account同password,但係全部都唔係要計分既,自由上網玩吓0的練習呀咁。

原帖由 candy_kent 於 09-8-28 15:54 發表
yongxin,
想問下學校有無規定小一要網上做練習 or reading programme ?

作者: YongXin    時間: 09-8-28 16:25

我見買0左两本英草copybooks,係响書單内既,咁應該返學會教。

原帖由 candy_kent 於 09-8-28 15:54 發表

yongxin,
咁草書學校會教定要家長自己教佢地呀 ?

作者: candy_kent    時間: 09-8-31 17:35

作者: YongXin    時間: 09-9-1 09:41

全部用具自己買。

畫簿size聽老師指示,通常係A4。除0左漿糊筆,膠水/白膠漿做手工0個時會好用0的,黐得實0的,不過啊女要識用完扭實。

仲有墊枱紙,可以用舊海報。

原帖由 candy_kent 於 09-8-31 17:35 發表

yongxin,
多謝回覆 !

請問下視覺藝術用品, e.g. 畫薄, 圍裙, 手袖, 粉彩, 剪刀, 漿糊筆等等是否自行買, 定還是學校會安排開學後代訂 ?

作者: YongXin    時間: 09-9-1 09:44

各位,開工大吉!
4測2考TSA,放馬過0黎!
作者: chingching8888    時間: 09-9-2 23:44

YongXin,

請問您女兒學小提琴那天是否要帶飯回校吃? 或先在家早些吃午餐, 然後回校學小提琴? 或學校代購午餐? 老師會照顧小一生午膳嗎?

原帖由 YongXin 於 09-7-9 11:57 發表

...

作者: YongXin    時間: 09-9-3 09:43

我二年班先開始學,所以當時係晨咁早煮定飯,比啊女帶返學,放學後响學校食,食完先上小提琴堂。

如果係下午班,咁應該可以响屋企食0左先,然候提早返學,學完琴先上課。

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁忙既。有無老師睇住食就唔知,我剩係知係响操場後面有個有蓋地方食。

因為學琴而提早返學/延遲放學,接送要自己安排。

原帖由 chingching8888 於 09-9-2 23:44 發表
YongXin,

請問您女兒學小提琴那天是否要帶飯回校吃? 或先在家早些吃午餐, 然後回校學小提琴? 或學校代購午餐? 老師會照顧小一生午膳嗎?

...

作者: chingching8888    時間: 09-9-3 22:17

YongXin,

原來如此!  Thank you!

放學後响學校食,食完先上小提琴堂,咁是否要用保暖飯盒? 或學校會幫忙 re-heat lunch box?

^O^

原帖由 YongXin 於 09-9-3 09:43 發表
我二年班先開始學,所以當時係晨咁早煮定飯,比啊女帶返學,放學後响學校食,食完先上小提琴堂。

如果係下午班,咁應該可以响屋企食0左先,然候提早返學,學完琴先上課。

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁 ...

作者: chingching8888    時間: 09-9-4 00:34

嘩! 咁上小提琴堂o個日要背書包, 帶飯盒及小提琴, 真不容易 handle 啊!!  

原帖由 YongXin 於 09-9-3 09:43 發表

學校唔准出去食,家人到時帶來都唔得,因為中午學校門口好繁 ...

作者: YongXin    時間: 09-9-4 10:13

小二又大個0的,都可以應付架喇。又可以放個琴响教務處,放學先去攞來上堂。

無得翻熱,我用保温飯壺,細細個唔左定既。食0個時都唔會燙口熱架喇,但係總好過就咁比個麵飽佢亁啃。

原帖由 chingching8888 於 09-9-4 00:34 發表
嘩! 咁上小提琴堂o個日要背書包, 帶飯盒及小提琴, 真不容易 handle 啊!!  

作者: chingching8888    時間: 09-9-4 11:27

YongXin,

多謝您的意見!!

請問你女兒今年會唔會繼續學小提琴? 初學時小手指會唔會痛呢?會唔會影響學琴呢?

原帖由 YongXin 於 09-9-4 10:13 發表
小二又大個0的,都可以應付架喇。又可以放個琴响教務處,放學先去攞來上堂。

無得翻熱,我用保温飯壺,細細個唔左定既。食0個時都唔會燙口熱架喇,但係總好過就咁比個麵飽佢亁啃。

...

作者: candy_kent    時間: 09-9-4 11:49

作者: YongXin    時間: 09-9-4 12:34

主要係同班主任見面(成班家長一齊响班房),講吓新一學年要注意0的0羊,各科默測考既安排同要求。

原帖由 candy_kent 於 09-9-4 11:49 發表
yongxin,
星期六講座, 知唔知關於乜野架 ?

作者: YongXin    時間: 09-9-4 12:40

會呀。

又無聽阿女話疼。

阿女本身都有學開鋼琴。樂理/睇譜應該易pick up0的掛?

原帖由 chingching8888 於 09-9-4 11:27 發表
YongXin,

多謝您的意見!!

請問你女兒今年會唔會繼續學小提琴? 初學時小手指會唔會痛呢?會唔會影響學琴呢?

作者: candy_kent    時間: 09-9-4 17:24

作者: YongXin    時間: 09-9-6 02:25

呢度:

http://smiling.hk/chi/

老師應該派0左户名同密碼比小朋友。

原帖由 candy_kent 於 09-9-4 17:24 發表
yongxin,
請問如何入去睇網上手冊呀 ?

作者: irenec    時間: 09-9-6 08:43

Hi YongXin,

班大小姐一開學, 我地又要開工嘞, 我囡話今年P2嘅中英數常全部係舊年嘅下晝班老師嚟架, 你地呢 ?

尋日朝去家長會, 我一入課室好似仲聞到少少d油漆味, 班主任話 "學校暑假油過, 所以仲有d味", 有家長又問班主任, 學校有冇機會轉全日, 班主任都話 "學校一直同政府傾緊好多方案, 但應該唔會好短時間就安排到", 我諗都係維持現狀好d
作者: YongXin    時間: 09-9-6 23:41

老師既工作分配,好似未必係一年上一年下。例如:我女個一年班班主任,連續两年都係教一年班。

外牆就一定整過0西,因為成個暑假都搭0左棚。阿女話有蓋操場個天花都油到白雪雪。

我估應該唔會轉全日架喇,一來正苦依家都無話强行要轉0西,二來我地真係有好多限制,除非拆0西再起先免强够用,但係歷史建築唔易拆。唔轉全日,好!

我地三年班今年中文科都試小班,全班分两組,由两個老師教,一組留响班房上堂,另一組去活動室上,下學期調轉地方,但係0個組既老師就會跟足成年。

原帖由 irenec 於 09-9-6 08:43 發表
Hi YongXin,

班大小姐一開學, 我地又要開工嘞, 我囡話今年P2嘅中英數常全部係舊年嘅下晝班老師嚟架, 你地呢 ?

尋日朝去家長會, 我一入課室好似仲聞到少少d油漆味, 班主任話 "學校暑假油過, 所以仲有d味", 有家長又 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5