教育王國

標題: 大仔學緊豎琴和大提琴,如要放棄一樣,放棄邊樣好? [打印本頁]

作者: louis媽    時間: 09-6-27 15:59     標題: 大仔學緊豎琴和大提琴,如要放棄一樣,放棄邊樣好?

大仔今年11歲,功課,活動越來越多,很難兼顧兩樣樂器
大仔學大提琴有5年,考了2級,他不喜歡練大提琴,老師幾惡幾嚴,會責備他唔練琴,大仔上課試過喊過幾次
大仔上年年頭開始學豎琴,剛考了2級,他喜歡練豎琴,我唔叫他練琴,他會主動去練,可能豎琴比較特別,看起來比大提琴容易,加上老師幾nice唔會責備他,大仔同老師幾夾,我和大仔都喜歡這位老師
身為媽媽, 事實上我想大仔繼續學大提琴,感覺上豎琴不適合男仔,此外大提琴可以參加管弦樂隊
但大仔又好唔想學大提琴,他又承諾會積極練豎琴

大家又會點選??
作者: overview    時間: 09-6-27 16:06

我會揀亞仔喜歡既來學, 因為如果唔肯練琴, 學黎只會晒錢&時間, 講真5年只考到2級真係進度好慢,倒不如只係學一樣樂器就算啦.

原帖由 louis媽 於 09-6-27 15:59 發表
大仔學大提琴有5年,考了2級,他不喜歡練大提琴,老師幾惡幾嚴,會責備他唔練琴,大仔上課試過喊過幾次
大仔上年年頭開始學豎琴,剛考了2級,他喜歡練豎琴,我唔叫他練琴, ...

作者: nicolemummy    時間: 09-6-27 16:44

i will choose harp.
contrast to what you think, i think harp fit boys very much....especially the boy is handsome.
haha, if i have money, i will definitely choose harp for my boy, bcoz he is quite handsome ;)

大仔上年年頭開始學豎琴,剛考了2級,他喜歡練豎琴,我唔叫他練琴, ...

作者: louis媽    時間: 09-6-28 21:47

原帖由 overview 於 09-6-27 16:06 發表
我會揀亞仔喜歡既來學, 因為如果唔肯練琴, 學黎只會晒錢&時間, 講真5年只考到2級真係進度好慢,倒不如只係學一樣樂器就算啦.
我好認同唔肯練琴只會晒錢&時間,但我怕大仔對緊豎琴3分鐘熱度,我朋友仔仔是一例子,她仔仔一直學大提琴,後來為仔仔要求學鋼琴,買了鋼琴年幾,她仔仔又唔肯練鋼琴,要學回大提琴
作者: 小伊    時間: 09-6-29 01:40

如果5年才2級,似乎小朋友的音樂天份認真麻麻地,我會建議兩樣都唔好再嘥時間,音樂呢家野唔系人人都合適的。
作者: Birdsuper    時間: 09-6-29 02:58

If he is not interested in Cello, better not continue, reasons same as many others given above.

If you decided to let him take the harp, treat it as 陶冶性情 rather than getting achievement. That's what music learning should be afterall.  

Even if he stop learning harp after a year, it won't be a waste as long as he had an enjoyable experience with it.

When I was young, I learned an musical instrument for a year and then dropped it at F.1 due to heavy homework, but I still have fond memories of it, and may consider taking lessons again after 20 years.  
作者: asinai    時間: 09-6-29 08:49

我會gum 睇....

1.  豎琴你小朋友學得快d, 除左佢 like (d音又真係幾好聽!) & 老師之外, 係因為佢有音樂底 (cello), at least sight reading (雖然係低音譜号only).  通常學2nd instrument 係會快d.  

2.  cello 係易學難精的 (可能任何樂器都係... ), 進度慢 (group or 1:1 學?) 又 5 鐘意, 係因為老師嚴?(换過個老師會5會好d?)  冇成功感 or what?  你不防問問ah 仔.  gum 當初又為 mud choose cello?

又你小朋友自己喜歡音樂嗎?

我大女都係學兩樣樂器 (cello & piano), 年紀同你仔相若, 功課 & ECA 都忙, 不過暫時佢未想過放棄其中一樣...因為佢兩樣都鐘意!

不過, 又現實d睇, P.5/6了, 花了這些time & $ vs 讀書, 值得嗎?  你要自己行量.

作者: Era    時間: 09-6-29 14:03

我就覺得,如果佢興趣響harp度既,咁就真係可能轉去學harp啦.除非你好似樓上有位咁講,試下轉cello既老師,睇下可唔可以令佢有番練cello既興趣啦.
至於管弦樂團,一樣好需要harp,只不過個需求比cello較少啫.但係學harp既人亦相對少,所以一樣有機會.
作者: louis媽    時間: 09-6-29 22:01

原帖由 小伊 於 09-6-29 01:40 發表
如果5年才2級,似乎小朋友的音樂天份認真麻麻地,我會建議兩樣都唔好再嘥時間,音樂呢家野唔系人人都合適的。

我起初以為大仔無音樂天份,但他一年考了2級豎琴有132分,豎琴老師已教他4-5級水平歌,此外,老師話大仔下年可考慮報考4-5級,我還考慮報定不報
作者: louis媽    時間: 09-6-30 15:59

原帖由 Era 於 09-6-29 14:03 發表
我就覺得,如果佢興趣響harp度既,咁就真係可能轉去學harp啦.除非你好似樓上有位咁講,試下轉cello既老師,睇下可唔可以令佢有番練cello既興趣啦.
至於管弦樂團,一樣好需要harp,只不過個需求比cello較少啫.但係學harp既 ...

轉cello既老師,我覺得可以1試,thank you
作者: cvcheung    時間: 09-7-2 16:43

Hi louis ma,

I want to find a harp teacher , would you pm the info to me please ?

Thanks

原帖由 louis媽 於 09-6-30 15:59 發表

轉cello既老師,我覺得可以1試,thank you

作者: wootaitai    時間: 09-7-3 01:05

作者: hehoa    時間: 09-7-4 05:49

hi lousi mama ,can you sent me you harp teacher because my daughter want to learing ,please ! thank you very please!

作者: louis媽    時間: 09-7-4 22:47

cvcheung , hehoa
please check pm
作者: louis媽    時間: 09-7-6 13:09

原帖由 Era 於 09-6-29 14:03 發表
至於管弦樂團,一樣好需要harp,只不過個需求比cello較少啫.但係學harp既 ...

我覺得管弦樂團只需要 pedal harp , lever harp 好小出現在管弦樂團
作者: louis媽    時間: 09-7-7 18:00

原帖由 wootaitai 於 09-7-3 01:05 發表
if he is already 11 yrs old... quite hard to force him to learn something he doesnt like..
和先生討論這件事,決定比大仔放棄大提琴,全神貫注豎琴上,大仔高興,我們再不需要嘥時間和晒錢學大提琴,一家人高興
作者: marykoo    時間: 09-7-9 13:08

louis媽 :)
我想問,練豎琴d手指係咪好痛?
作者: louis媽    時間: 09-7-9 21:26

原帖由 marykoo 於 09-7-9 13:08 發表
louis媽 :)
我想問,練豎琴d手指係咪好痛?
如果相比大提琴,大提琴d手指比練豎琴d手指痛
作者: marykoo    時間: 09-7-11 13:55     標題: 回覆 18# louis媽 的文章

thx louis媽

我想問彈 harp 對彈 violin 手指有無問題?

我大女學緊violin ,佢鐘意harp,我都想大女學harp, 好elegant ,唔G彈 violin 會不會對彈 harp 有幫助  thx
作者: queenie1118    時間: 09-7-14 02:39

Hello louis ma      妳可唔可以俾妳harp老師的資料俾我呀?thank you very mush                                                
原帖由 louis媽 於 09-7-7 06:00 PM 發表
和先生討論這件事,決定比大仔放棄大提琴,全神貫注豎琴上,大仔高興,我們再不需要嘥時間和晒錢學大提琴,一家人高興

作者: Gremlin    時間: 09-7-14 11:11

Hi louis 媽, please PM me your Harp teacher info/contact, many thanks!!

作者: louis媽    時間: 09-7-14 21:29

Gremlin ,queenie1118 check pm
作者: queenie1118    時間: 09-7-14 23:45

Thank you louis媽
原帖由 louis媽 於 09-7-14 09:29 PM 發表

作者: vespa    時間: 09-7-16 13:43

音樂係要黎陶冶性情,唔好本末倒置,仔仔鐘意邊樣就等佢玩邊樣,咁會學得又快又開心!
:)
作者: soniazoe    時間: 09-7-19 10:26

我的女兒4 1/2 ,請問幾多歲可以學呢?可否pm你的教琴老師給我!Thank
作者: queenie1118    時間: 09-7-20 20:22

hi!louis媽,我想問你我個女6歲半,起初學豎琴ge時候係要去琴行學呀定係搵個老師上門教嫁?
原帖由 louis媽 於 09-7-14 09:29 PM 發表

作者: louis媽    時間: 09-7-20 21:03

原帖由 soniazoe 於 09-7-19 10:26 發表
我的女兒4 1/2 ,請問幾多歲可以學呢?可否pm你的教琴老師給我!Thank
soniazoe , check pm
作者: louis媽    時間: 09-7-20 21:28     標題: 回覆 26# queenie1118 的文章

我同大仔上老師家學豎琴嫁,因此我了解呢位老師懂不懂教,老師同大仔夾不夾,老師教學質數

上老師家同去琴行學完全是另一回事, 所以我家有多遠亦會同大仔上老師家

去琴行學,琴行不能給父母仔仔一起上課嫁.

我聽講,我朋友ex豎琴老師上堂不會試範,我朋友初學第一堂就係咁,老師說自己
sightread不好 ,仲要在間所謂的豎琴專業中心學,學費要 $425  45 分鐘 1 課 ~~真係專業~~

~~好老師好難找到
作者: marykoo    時間: 09-7-22 12:14

please PM me your Harp teacher contact, thx  
作者: queenie1118    時間: 09-7-22 19:36

哦!原來係咁,你果個老師係咪就係住响灣仔嗰個呀,你可唔可以再pm多次俾我呀。Thanks
原帖由 louis媽 於 09-7-20 09:28 PM 發表
我同大仔上老師家學豎琴嫁,因此我了解呢位老師懂不懂教,老師同大仔夾不夾,老師教學質數

上老師家同去琴行學完全是另一回事, 所以我家有多遠亦會同大仔上老師家

去琴行學,琴行不能給父母仔仔一起上課嫁.

我聽講, ...

作者: jtl_fanny    時間: 09-7-24 01:02

louis媽

請問可以PM 豎琴老師既資料俾我嗎?
謝謝你^^
作者: louis媽    時間: 09-7-24 10:47

jtl_fanny,queenie1118 check pm
作者: auroramama    時間: 09-7-26 01:30

Louis ma,

Pls pm me contact of your harp teacher.
Thanks.
作者: louis媽    時間: 09-7-27 15:38

原帖由 auroramama 於 09-7-26 01:30 發表
Louis ma,

Pls pm me contact of your harp teacher.
Thanks.
please check pm
作者: yautoto    時間: 09-7-28 15:53     標題: 回覆 1# louis媽 的文章

五年才學到二級是比較慢,不過現在才放棄畢竟可惜。不如試轉老師看看如何。

我也是學大提琴的,三年幾已經完成八級試了。不過我以前係學鋼琴的,或許有點幫助。如要要多些學習資料可以網上留言。
作者: misu    時間: 09-7-29 01:07

我女兒都係學緊豎琴!請問你個老師係邊同收費如何!同想問吓你買咗邊隻豎琴!我個豎琴成日斷線!
作者: louis媽    時間: 09-7-30 13:22     標題: 回覆 36# misu 的文章

我買咗camac ,你呢?
我個豎琴未試過斷線....
老師係邊同收費如何!please check pm
作者: homuimui    時間: 09-7-30 23:53     標題: 回覆 21# Gremlin 的文章

Hi louis 媽,

Would you please PM me your Harp teacher's contact, many thanks!!

Cheers,
Homuimui
作者: louis媽    時間: 09-8-2 13:07

原帖由 homuimui 於 09-7-30 23:53 發表
Hi louis 媽,

Would you please PM me your Harp teacher's contact, many thanks!!

Cheers,
Homuimui
check pm please
作者: ecbaby818    時間: 09-8-5 17:05     標題: Harp teacher contact

hello, would you please PM me your Harp teacher contact, thanks.
作者: kylie_mom    時間: 09-8-6 14:11

請勿於版面留下沒有可讀性留言( 如check pm/ pm me), 如有需要, 請直接pm事主
作者: bbmamimi    時間: 09-8-31 15:12

Hi Louis Ma,

Can you pls PM me your Harp teacher info/cotact pls!!

原帖由 Gremlin 於 09-7-14 11:11 發表
Hi louis 媽, please PM me your Harp teacher info/contact, many thanks!!

作者: marykoo    時間: 09-9-4 12:49     標題: 回覆 37# louis媽 的文章

Hi louis 媽,
camac good to use ?
how much around ? thx i want to buy one
作者: cpmummy    時間: 09-9-4 13:54

Louis媽,

你兒子用的豎琴是那個牌子的?好用嗎?幾多string?
作者: louis媽    時間: 09-9-5 20:14

cpmummy,marykoo

兒子用的豎琴是camac ,38弦, $27k 9折
直到今天為止未斷弦 ,我認為camac ,Salvi. 多HK人用,我朋友仔仔女女用Salvi多 , 我老師喜歡Salvi音色多

cpmummy,你兒子用的豎琴是那個牌子的?
作者: cpmummy    時間: 09-9-6 01:10

Louis媽,

我沒有,但很想買。
camac 是 tom x 代理的,請問用什麽卡/方法才有discount呢?我問他們,他們說沒有discount的。
salvi在那裏才有得賣呢?比camac貴嗎?

cpmummy

原帖由 louis媽 於 09-9-5 20:14 發表
cpmummy,marykoo

兒子用的豎琴是camac ,38弦, $27k 9折
直到今天為止未斷弦 ,我認為camac ,Salvi. 多HK人用,我朋友仔仔女女用Salvi多 , 我老師喜歡Salvi音色多

cpmummy,你兒子用的豎琴是那個牌子的? ...

作者: cpmummy    時間: 09-9-6 16:25

I am thinking to buy 34 strings harp, do we have to change another harp after she grow tall? can she use it till grade 8?

cpmummy
作者: louis媽    時間: 09-9-7 22:03

sorry ,我兒子用的豎琴係$25k 9折,不是27k
今年camac 加價2k ,27k

cpmummy

你仔仔女女目前有無學豎琴?
我豎琴老師幫我拿 9折,你不如問你豎琴老師幫你拿 9折,自己買好難有discount的
作者: cpmummy    時間: 09-9-8 13:23

louis媽,
它們加了價! that is the reason why 以前問的價不一樣啦,看來我真的not in the right timing to consider buy a harp.
作者: puifun    時間: 09-9-13 15:04

Hi louis 媽,

Would you please PM me your Harp teacher's contact and how much for the fee, many thanks!!

作者: aaaashan    時間: 10-2-28 01:02

我都有興趣學harp  可5可以比老師資料我~thx
作者: ALeum    時間: 10-3-4 08:56

我都想要豎琴老師的電話, 可否PM 給我. Thanks

作者: kwannn88    時間: 10-12-20 00:12

作者: lovelinda    時間: 10-12-23 22:40

Hi louis 媽,

Would you please PM me your Harp teacher's contact and how much for the fee, many thanks!!
作者: missoktak    時間: 10-12-24 16:44

我都怕小朋友學野3分鐘熱度,所以比佢地學任可野,可會同佢講明至少要到5級才可放棄,如果唔係就唔比佢開始,因為所有樂器都係易學難精,因要恆心去練習MA!所以可以轉個好D嘅大提琴老師後,要求佢至少考到5級才可放棄轉學HARP!我想這樣至少可幫佢培養恆心的習慣,因為繼續學HARP時都有機會出現相同情況的。
作者: NLa    時間: 10-12-26 17:23

Hi louis ma,

Can u pm me the teacher's info and price? 豎琴譜是否有高和低音譜,像鋼琴般?thanks.
作者: janhart    時間: 10-12-28 09:08

作者: Rexmummy    時間: 10-12-29 14:22

Louis Mom,

Can you PM me the contact details of your Harp Teacher ?  Thanks.

原帖由 louis媽 於 09-7-7 18:00 發表

作者: louis媽    時間: 11-1-5 14:03

各位請check pm!!!   

NLa : 豎琴譜是否有高和低音譜,像鋼琴般?是, 但會有許多特殊的icon
作者: louis媽    時間: 11-2-22 19:00

詢問下,考5級豎琴 , 你哋d小朋友考邊幾首歌呀?
5級和6級係唔係差好遠?Thank you!
作者: ilovethiscow    時間: 11-2-22 23:23     標題: 回覆 15# louis媽 的文章

作者: cljanny    時間: 11-3-2 10:53

請問可以PM 豎琴老師既資料俾我嗎?
謝謝你^^
作者: ilovethiscow    時間: 11-3-2 20:36     標題: 回覆 62# cljanny 的文章

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5