教育王國

標題: 轉唔轉校好呢? [打印本頁]

作者: olkan    時間: 09-6-15 02:01     標題: 轉唔轉校好呢?

囝囝在沙田讀小學, 我地將搬到上水住, 正等考插班小三. 但沙田的中學網比上水的好些少. 如果他在上水讀倒BAND1水平, 佢係咪只可以考上水的BAND1中學, 沙田的就OK唔?  定係只根據住址考那區的中學呢?
作者: ymama    時間: 09-6-15 07:54

北區的英中十分少,爭崩頭.

原帖由 olkan 於 09-6-15 02:01 發表
囝囝在沙田讀小學, 我地將搬到上水住, 正等考插班小三. 但沙田的中學網比上水的好些少. 如果他在上水讀倒BAND1水平, 佢係咪只可以考上水的BAND1中學, 沙田的就OK唔?  定係只根據住址考那區的中學呢? ...

作者: angelsue    時間: 09-6-15 08:32

作者: Yanamami    時間: 09-6-15 10:34

Stay in Shatin definitely.

囝囝在沙田讀小學, 我地將搬到上水住, 正等考插班小三. 但沙田的中學網比上水的好些少. 如果他在上水讀倒BAND1水平, 佢係咪只可以考上水的BAND1中學, 沙田的就OK唔?  定係只根據住址考那區的中學呢? ...

作者: qkhui    時間: 09-6-15 11:09

可唔可以唔搬住ar ?
唔係噉長途跋涉返學, 個小朋友都會好辛苦,
仲要升小三tim, 所有野都開始好忙

作者: TINGMUM    時間: 09-6-15 13:11

*有冇校車由上水返沙田?
*沙田中學網好好多. 我讚成留讀沙田小學, 除非間學校本身唔好就另計.
作者: olkan    時間: 09-6-15 20:34

多謝大家的意見.  我都知道沙田的中學差極成有個泡. 上水得數間英中, 囝囝現在讀的小學不是BAND 1校, 但又不是差的學校.  老師都好有耐性同愛心.

現在就算我想幫他轉校都唔易, 上水較好的小學學位都好緊張, 好難求.  我都想找上水返沙田的保姆車.  正在尋找. 希望找到同時間 arm啦!

原帖由 TINGMUM 於 09-6-15 13:11 發表
*有冇校車由上水返沙田?
*沙田中學網好好多. 我讚成留讀沙田小學, 除非間學校本身唔好就另計.

作者: G-Ma    時間: 09-6-15 21:49

都係捱幾年JE, 但升中有保證, 留係沙田好, 小朋友又唔駛轉校適應新環境.
作者: chanpa    時間: 09-6-15 23:46     標題: 回覆 1# G-Ma 的文章

I totally agreed with you.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5