教育王國

標題: 停課兩星期!! [打印本頁]

作者: fionwong2707    時間: 09-6-11 12:36     標題: 停課兩星期!!

剛聽到消息學校明天起停課兩星期! 囡囡剛今天才第一日考試!
作者: KaHeiBaBa    時間: 09-6-11 12:38

原帖由 fionwong2707 於 09-6-11 12:36 發表

全港 小學、幼稚園、幼兒園,周五起停課兩星期 !!
作者: yeungmammy    時間: 09-6-11 12:51

原帖由 fionwong2707 於 09-6-11 12:36 發表

me too.  After 2 weeks, if H1N1 continue, How to do.
作者: 鋒媽    時間: 09-6-11 13:09     標題: 停課

停課2week, 考試剛開始.
作者: cyhp    時間: 09-6-11 13:10

啱啱今日先開始考,咁仲駛唔駛考,如果唔考,平時分麻麻哋咋喎,會唔會遲放暑假!真慘。好彩未參加旅行團。
作者: yeungmammy    時間: 09-6-11 13:14

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-6-11 12:38 發表

全港 小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c、幼稚園、幼兒園,周五起停課兩星期 !!

Why secondary school no need to stop????
作者: fion113549    時間: 09-6-11 13:26

考咗兩日 仲有兩日!唉 e兩星期温好定唔温好!
作者: manman06    時間: 09-6-11 13:27

我放了工準備回家溫習, 現在返公司取消了假  !!
作者: cclbaby    時間: 09-6-11 13:30

我地仲有一日就考完啦!激C﹗
作者: LV77    時間: 09-6-11 13:34

孫明揚剛剛現場宣佈由明天 12/6 至 25/6 停課,
23/6 或之前會再宣佈是否復課或是需要再停課,
亦確定10/7後才復課的話,所有未完成之校內試
母須繼續 , 而小五呈分試另作安排!!!!!!

作者: fionwong2707    時間: 09-6-11 13:35

原帖由 fion113549 於 09-6-11 13:26 發表
考咗兩日 仲有兩日!唉 e兩星期温好定唔温好!

局長仲話好多學校已考完試, 只有小部份學校未完成, 我認識的朋友全都是正在考試中. 呈分試的媽咪就更緊張!
作者: shanki    時間: 09-6-11 13:54

小朋友今天剛考完試,但都有識人係仲考緊;
如果真係未考完,就趁這兩星期多溫習。
作者: ada_pmlo    時間: 09-6-11 13:54

好慘呀, 我仲唸住今次考試用多d時間同佢溫書, 想攞返多d分, 依家冇啦...............
作者: Ronald1970    時間: 09-6-11 13:58

作者: ada_pmlo    時間: 09-6-11 13:59

如果係已經考完試, 我會贊成, 但係我哋仲未考完, 就梗係唔係咁想啦, 好慘架!

原帖由 Ronald1970 於 09-6-11 13:58 發表
你地贊唔贊成停課啊

作者: LV77    時間: 09-6-11 13:59

教育局公布停課安排
(明報)2009年6月11日 星期四 13:45

政府決定全港小學、幼稚園、幼兒中心及特殊學校明天起,停課14日,中學則按個別學校情況而定。
教育局長[url=]孫明揚
[/url]表示,個別中學有確診甲型H1N1流病例時,該校會實施停課安排。被問及為什麼不全面停課時,孫明揚表示,中學生有較高照顧自己的能力,而且在校外亦有不少與人接觸的機會。
由於已出現本地集體感染甲型H1N1流感,小學、幼稚園、幼兒中心及特殊學校,將會自明天起停課14日至本月25日,孫明揚表示,會在本月23日或之前,宣布學校會否如期復課,或另作安排。
孫明揚表示,原定本月17及18日舉行的全港性系統評估將會取消,不會另定日期舉行。
至於校內試方面,孫明揚表示,假如在7月10日前未能復課,相信學校也不會有時間完成考試,當局建議學校自行按學生在學期間的表現作為評估,至於小五呈分試則會在7月至9月初期間,由當局與[url=]衛生署
[/url]按當時情況,另作特別安排。而假如學校能在7月10日前復課,則由學校先行安排時間完成考試。
另外,孫明揚表示,學校會在停課期間繼續進行清潔,並因應家長需要,繼續開放,照顧學生。
========================

原帖由 fionwong2707 於 09-6-11 13:35 發表

局長仲話好多學校已考完試, 只有小部份學校未完成, 我認識的朋友全都是正在考試中. 呈分試的媽咪就更緊張!

作者: ksw    時間: 09-6-11 14:17

我都係.好唔想停課.好無奈

作者: Crabtree    時間: 09-6-11 14:24

Me too!  還有常識一科, 仔係P.5, 你都知呈分試幾重要, 放咗假, 心都散.

原帖由 cclbaby 於 09-6-11 13:30 發表
我地仲有一日就考完啦!激C﹗

作者: BBGirl    時間: 09-6-11 14:35

我個囡都差一日考完喇...激死....
作者: kschling    時間: 09-6-11 14:41

我個仔d主科係今天已考完,餘下中,英默,中,英書法,普通話及體育筆試,因此他可以盡情玩啦
作者: 無事忙    時間: 09-6-11 15:17

原帖由 yeungmammy 於 09-6-11 13:14 發表

Why secondary school no need to stop????

中學生停課,仲唔去街咩!
作者: 991129    時間: 09-6-11 16:20

原帖由 ada_pmlo 於 09-6-11 13:59 發表
如果係已經考完試, 我會贊成, 但係我哋仲未考完, 就梗係唔係咁想啦, 好慘架!

Agree...
作者: echan767    時間: 09-6-11 17:06

重有一日試未考, 最終都停課,唉!

其實依家啲菌未係咁惡, 中咗招可能重好。因可產生抗體, 到冬季時的菌變惡都冇咁易死得人。
作者: mm0912    時間: 09-6-11 17:29

亞仔重有兩日考, 停課兩星期, 繼續同亞仔溫呀溫....
作者: yeeewy    時間: 09-6-11 17:49

EDB

致小學、幼稚園、幼稚園暨幼兒中心及特殊學校(包括私立獨立學校、英基學校及國際學校)信件:防止人類豬型流感在校園擴散 停課安排
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Common/letter_to_pri_20090611_chi.pdf

致中學(包括私立獨立學校、英基學校及國際學校)及只設中學部的群育學校:防止人類豬型流感在校園擴散 在小學停課下中學的特別行政安排http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Common/letter_to_sec_20090611_chi.pdf
作者: cyhp    時間: 09-6-11 18:58

辛辛苦苦温多兩個星期,到時又話延長,又話取消考試咪好慘!唔温又唔得,都唔知點好,個心點都係散的嘅!如果遲多幾日先停課你話幾好呢!
作者: popokit    時間: 09-6-11 19:11

我囝囝仲有一天就考完, 依家要順延......又要痛苦多兩個星期啦! 其實又唔係所有學校都中招, 我建議載口罩考埋佢, 然後停課.(即由學校按情況決定.) 上年就話呢間放果間教好多書唔多公平je. 今年問題係祇是考試, 所以最好捭學校決定.
作者: Fion_Chan    時間: 09-6-11 19:24

考試考到中間停課,真頭痛。我仔諗住考完試大玩嘛,(我已經禁左佢地3星期無電視睇),宜家放佢地好定唔放佢地好呢,放又怕佢地心散哂返去考唔到試,唔放又實在太可憐,佢地初小咋。
作者: echan767    時間: 09-6-11 21:15

我會俾囡囡輕鬆吓, 復課前兩日再叫佢溫番。
作者: Katma    時間: 09-6-12 00:08

唉, 考到一半先來停課, 好煩
又要諗下這2個星期可以比佢做甚麼好, 唔好變懶散
作者: phylli    時間: 09-6-12 06:19

我的女兒還有兩天便考完試,之後有好多學校活動,加上,準備了一年的TSA,徒然!

還有未考完的科目是小女的強項,隨時無得考。親人話曾有計劃做到七一......

無奈!廿三日才決定溫不溫
作者: rats    時間: 09-6-12 06:39

作者: 991129    時間: 09-6-12 09:25

原帖由 cyhp 於 09-6-11 18:58 發表
辛辛苦苦温多兩個星期,到時又話延長,又話取消考試咪好慘!唔温又唔得,都唔知點好,個心點都係散的嘅!如果遲多幾日先停課你話幾好呢!

同意, 亦很明白, 如果最後都唔考, 咪當打好基礎, 始終讀在都係自己, 大家一齊努力
作者: grace_xian    時間: 09-6-12 11:17

我哋昨日第一日考試, 就收到消息

好想

痛苦又要延長14日, 又怕佢心散, 又要再重新搞下佢的狀態, 諗起都好傷心

所有事都打亂晒, 咩都成了未知數, 好唔喜歡呢種感覺

其實係咪一定要停課呢? 分批去學校考試, 帶口罩唔得咩????

原帖由 BBGirl 於 09-6-11 14:35 發表
我個囡都差一日考完喇...激死....

作者: echan767    時間: 09-6-12 16:30

其實十四日後豬流感都唔會消失, 小朋友亦不會突然間小心咗, 我覺得一係就讓小朋友考完試佢, 一係就提早放暑假, 停課十四日其實心理作用大於實際。
作者: fionwong2707    時間: 09-6-12 16:38

原帖由 echan767 於 09-6-12 16:30 發表
其實十四日後豬流感都唔會消失, 小朋友亦不會突然間小心咗, 我覺得一係就讓小朋友考完試佢, 一係就提早放暑假, 停課十四日其實心理作用大於實際。

局長話佢地有一套既定程序去處理!
作者: echan767    時間: 09-6-12 16:48

局長係頂級太極高手, 講嘅基本上都係...................好聽但冇用嘅官話。
作者: YYML    時間: 09-6-12 18:00

仲有一科未考,好彩是數學,不用太掛心,因不會有大疊worksheets 要讀,但我想有得考,因一學年終結,知道學到有幾多都好。
作者: Unclejt    時間: 09-6-12 18:37

好些學校宣佈了取消餘下考試~
作者: echan767    時間: 09-6-12 21:50

囡囡學校已出了通告話26號補考餘下科目。唉! 真看不出今日考和推遟到26號考嘅豬流感風險有甚麼分別。越遲感染嘅人只會越多, 咁復課後感染嘅風險只會越大。
作者: yan0203    時間: 09-6-12 22:10

原帖由 echan767 於 09-6-12 21:50 發表
囡囡學校已出了通告話26號補考餘下科目。唉! 真看不出今日考和推遟到26號考嘅豬流感風險有甚麼分別。越遲感染嘅人只會越多, 咁復課後感染嘅風險只會越大。 ...

同意我今日落街好明顯多咗好多小朋友呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5