教育王國

標題: 可分享一下"net 12"的大抽獎派位結果嗎?!?!?! [打印本頁]

作者: 臻媽    時間: 09-6-8 18:49     標題: 可分享一下"net 12"的大抽獎派位結果嗎?!?!?!

可分享一下"net 12"大抽獎的結果嗎??? 派邊間及屬第幾志願呢?
作者: hoho1234567    時間: 09-6-9 00:22

作者: ryanspapa    時間: 09-6-9 01:19

我呀仔派到軒小上-午第一志願
作者: mycathy    時間: 09-6-9 10:30

第九志願, 李賜豪
作者: Jessy    時間: 09-6-9 16:00

第9志願呀?? 可以話我知你1-8填左d咩嗎? 如不方便講pm我可以嗎? 先謝謝你.

原帖由 mycathy 於 09-6-9 10:30 發表
第九志願, 李賜豪

作者: labelle    時間: 09-6-9 21:15

作者: lamlauanita    時間: 09-6-10 10:00

I want know too!
作者: mycathy    時間: 09-6-10 10:29

點解呢, 可唔可以先講講妳地推論? 因為12網可以填既得十零間, 我填既次序都幾進取, 但係好多人都係咁填, 所以我越來越相信係按number去派, 而唔係按志願囉。
作者: mycathy    時間: 09-6-10 10:31

其實最難填係12網, 數埋起碼五六間都係大部份人會填既第一志願, 基本上揀左一間, 其餘放第二, 三, 四, 五都已經會無機會, 一彈彈到去好後

我好想知有無人12網係第二, 三志願中既, 同埋想知係咩學校囉。
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-10 10:46

我都好想知
舊年聽講軒官下, 寶血, 多數係3,4志願入
st james都唔一定係第一志願
而家縮左班, 形勢又點呢.........
原帖由 mycathy 於 09-6-10 10:31 AM 發表
其實最難填係12網, 數埋起碼五六間都係大部份人會填既第一志願, 基本上揀左一間, 其餘放第二, 三, 四, 五都已經會無機會, 一彈彈到去好後

我好想知有無人12網係第二, 三志願中既, 同埋想知係咩學校囉。 ...

作者: yuenwa    時間: 09-6-10 11:21

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 10:46 發表
我都好想知

我個女有個同學仔派左第一志願 聖雅各.
作者: esmehouse    時間: 09-6-10 11:28

我識人第一志願 St. Jo、第二志願軒上、第三志願軒下,佢就派到第三志願﹝用監護人身份抽架,對於真係住係 12 網嘅小朋友真係好唔公平﹞:;pppp:
作者: dorchiu    時間: 09-6-10 11:45

原帖由 esmehouse 於 09-6-10 11:28 發表
我識人第一志願 St. Jo、第二志願軒上、第三志願軒下,佢就派到第三志願﹝用監護人身份抽架,對於真係住係 12 網嘅小朋友真係好唔公平﹞:;pppp:

係咩...邊個呀
作者: hinhinmummy    時間: 09-6-10 12:11

我都識一個第一志願st jo 入左
作者: Jessy    時間: 09-6-10 12:59

我個囝返緊聖雅各幼稚園的, 今朝搭lift時聽到k3家長話好多派左聖雅各好開心, 我諗佢地應該係填第一架.

mycathy, 我只係想問下作個參考, 好等自己選校時唔好太進取, 咁請問你方便講出來嗎??

to 大家, 我知灣仔多名校, 一定好多人借地址, 但我地呢d真正住住灣仔區仲要窮到唔會有私校back up的人又可以做d咩呢? 係好唔公平, but what can i do?? 基本灣仔係舊區, 係好少人有小朋友架, 平日都唔易撞到啦, 但當日派位個centre打晒蛇餅喎.
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-10 13:05

我都話我女果年, 成間幼稚園得一個入到marymount, 果個人住南區, 用親戚做監護人
都唔知d官個腦裝咩既, 健康家庭有父有母, 監咩護人姐! 擺明叫d人走法律喇姐 (祖父母都話有得講, 舅父都得?! 後生細仔唔駛返工架?!)
原帖由 Jessy 於 09-6-10 12:59 PM 發表
我個囝返緊聖雅各幼稚園的, 今朝搭lift時聽到k3家長話好多派左聖雅各好開心, 我諗佢地應該係填第一架.

mycathy, 我只係想問下作個參考, 好等自己選校時唔好太進取, 咁請問你方便講出來嗎??

to 大家, 我知灣仔多名 ...

作者: yuenwa    時間: 09-6-10 13:10

原帖由 Jessy 於 09-6-10 12:59 發表

to 大家, 我知灣仔多名 ...

我雖然唔係住灣仔,我都係負擔唔起私小直資. 你住灣仔係大抽獎已經拈左好有利位置, 我冇住灣仔而加就頻頻泊泊係灣仔區叩門, 雖然忐忑d, 但都冇好唔開心.雖然遊戲係好唔公平, 但做人問心無愧就得,唔使擔心.

我做女好多同學住12網都派到第一志願.
作者: Sindy    時間: 09-6-10 14:05

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 10:46 發表
我都好想知

今年聽到st jame第二都入唔到呀
作者: wpwong    時間: 09-6-10 14:28

有傳首輪20分都入唔到呀!!!

原帖由 Sindy 於 09-6-10 14:05 發表

作者: Sindy    時間: 09-6-10 14:35

原帖由 wpwong 於 09-6-10 14:28 發表
有傳首輪20分都入唔到呀!!!

轉左全日的確唔同d
作者: Jessy    時間: 09-6-10 14:40

其實你睇我好我睇你姐, 我都係住緊d好舊好舊的樓, 樓下係街市, 人多車多, 又嘈空氣又差, 地方又細喎, d居住環境咁差, 我真係唯一可以安慰自己的係校網好&交通方便架咋.

不過有d人就係自己本身有私小back up, 才去借地址抽名校, 一心諗住抽到就慳返6年小學的學費, 抽唔到又無蝕底的, 咁就真係對該區的人好唔公平羅. 而且就算check到虛報, 只係取消派位, 咁邊有用架? 人地都有私小back up啦, 難道無私小back up的人會咁去博嗎? 即是都係比有錢人玩的遊戲羅.

我有睇你其他topic, 我知你無借人地址自己去叩門的, 所以我都好尊重你, 希望你好lucky可以搵到好學校收.

原帖由 yuenwa 於 09-6-10 13:10 發表

我雖然唔係住灣仔,我都係負擔唔起私小直資. 你住灣仔係大抽獎已經拈左好有利位置, 我冇住灣仔而加就頻頻泊泊係灣仔區叩門, 雖然忐忑d, 但都冇好唔開心.雖然遊戲係好唔公平, 但做人問心無愧就得,唔使擔心.

我做女好多 ...

作者: Jessy    時間: 09-6-10 14:41

咁請問第2入唔到派左去邊呢???

作者: Sindy    時間: 09-6-10 15:27

原帖由 Jessy 於 09-6-10 14:41 發表
咁請問第2入唔到派左去邊呢???

睇你填咩囉,以我所知佢填第三軒下,都派到
作者: hinhinmummy    時間: 09-6-10 16:02

原帖由 Jessy 於 09-6-10 14:40 發表
其實你睇我好我睇你姐, 我都係住緊d好舊好舊的樓, 樓下係街市, 人多車多, 又嘈空氣又差, 地方又細喎, d居住環境咁差, 我真係唯一可以安慰自己的係校網好&交通方便架咋.

不過有d人就係自己本身有私小back up, 才去借 ...

呵, 其實, 吾好怪我
有d 人, 又要住新樓
又要有club house
但又要看中灣仔校網

邊有人可以甘好
又要馬兒好, 又要馬兒不吃草
針邊有兩頭利
我都想住灣仔區既新樓.......點成萬元一呎, 點買
作者: ahpei    時間: 09-6-10 16:30

軒下其實無乜人揀, 我個仔既同學第一輪15分都入到, 反而軒上會多人爭 !

ahpei
作者: Jessy    時間: 09-6-10 17:38

of course, 你講得好岩, 我都覺得d人係咁.

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-10 16:02 發表

呵, 其實, 吾好怪我
有d 人, 又要住新樓
但又要看中灣仔校網

邊有人可以甘好
針邊有兩頭利
我都想住灣仔區既新樓.......點成萬元一呎, 點買 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-10 18:00

係啦, 我去d朋友屋企(荃灣半山, 青衣半山), 嘩~! 幾靚呀, 酒店式setting, 現代廚房落地玻璃, 有埋club house.......
睇下我屋企, 價錢都係咁上下, 但就40年舊樓

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-10 04:02 PM 發表
呵, 其實, 吾好怪我
有d 人, 又要住新樓
但又要看中灣仔校網

邊有人可以甘好
針邊有兩頭利
我都想住灣仔區既新樓.......點成萬元一呎, 點買 ...

作者: oknsca    時間: 09-6-10 21:23

我大仔上年派第三志願聖雅各..不過無讀..原來咁受歡迎
作者: ahpei    時間: 09-6-10 23:10

原帖由 oknsca 於 09-6-10 21:23 發表
我大仔上年派第三志願聖雅各..不過無讀..原來咁受歡迎

咁你大仔讀邊間呀 ?
作者: oknsca    時間: 09-6-10 23:33

去咗真光叩門...收咗!
作者: mycathy    時間: 09-6-10 23:34

各位, 如果我講出來幫到人, 我都好樂意講

瑪利曼
聖保祿
軒官上
軒官下
聖方濟各
聖雅各
寶血
李x大坑

排位全依我自己喜好同自己聽到既消息來填, 其實派到咩唔只係睇排位都睇隨機編號。
可能有人會話我太進取, 頭五都係大熱, 係因為我有兩間好好既私校做back up。所以我摶最好果間, 咁無理由為左穩陣就將心目中既第五六放去第一二囉。

jessy,

如果妳係唔報私校做back Up, 咁就最好唔好摶囉, 機會一定有, 但係好似我咁既可能性又有,除非妳有信心叩門或咩學校都接受到。
只要唔係最熱果d, eg marymount, st jo, 相信中既機會依然好大

以前係bk睇到係聖保祿放第二都有機會入, 但今年我諗因為縮班所以無哩支歌仔唱。
作者: Jessy    時間: 09-6-11 00:43

mycathy, 真係好多謝你呢!! 原來你有私小back up唔怪得咁進取, 我都未知將來點填架, 但2003年出生率咁低, 都派成咁.....:cry: 到時無眼睇啦.  

希望有辦法捉到d虛報地址的人, 等灣仔家長有返多d位抽啦, 或者要望下自己發達就可以去報私小了...hehe.

唔該晒你.

原帖由 mycathy 於 09-6-10 23:34 發表

瑪利曼
聖保祿
軒官上
軒官下
聖方濟各
聖雅各
寶血
李x大坑

排位全依我自己喜好同自己聽到既消息來填, 其實派到咩唔只係睇排位都睇隨機編號。
可能有人會話我太進取, 頭 ...

作者: hinhinmummy    時間: 09-6-11 11:17

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 18:00 發表
係啦, 我去d朋友屋企(荃灣半山, 青衣半山), 嘩~! 幾靚呀, 酒店式setting, 現代廚房落地玻璃, 有埋club house.......
睇下我屋企, 價錢都係咁上下, 但就40年舊樓

...

就係law
樓價差吾多
但我就係舊樓, 無club house, 無平台花園
佢地要既就係club house, 出入拍八達通入門口
得閒落去平台花園玩下

每樣野都要付出, 有代價既
作者: hinhinmummy    時間: 09-6-11 11:18

原帖由 mycathy 於 09-6-10 23:34 發表

瑪利曼
聖保祿
軒官上
軒官下
聖方濟各
聖雅各
寶血
李x大坑

marymout

我識人上年跨區第一志願入到, 今年真係派位好差, 我個女個同學仔媽咪同我講, 佢個仔(k3)果班, 今年好多個都派得吾好
作者: hidingdong    時間: 09-6-11 11:41

hi, sindy.  看過你很多的回應了,我相信你可以幫倒我.
請問如果第二部份頭三志願,不應把女校三大名牌並放?

1. marymount
2. st. paul catholic
3. St. francis canossian
(不分先後)

可能只應選其一, 而第二已經是...例如"軒下"?
請問知否以上三校有否叩門位,是可考入,還是要看誠意分(即表格內有否選它)?

謝.

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-11 11:49

好多謝你咁直接post出黎, 俾12網家長一個reference
真係好進取wor !

原帖由 mycathy 於 09-6-10 11:34 PM 發表

瑪利曼
聖保祿
軒官上
軒官下
聖方濟各
聖雅各
寶血
李x大坑

作者: mow-mow    時間: 09-6-11 12:12

I think putting 軒官上 at number 3 was a mistake.
You would have had a better chance with 軒官下 as number 3.
Of course putting 軒官下 as number 2 would have been much safer.
Net 12 is excellent if you are prepared to forget 瑪利曼 - putting any of the others as number 1 would have given you a very good chance.
Not sure-win, but nonetheless a very good chance indeed.

瑪利曼
聖保祿
軒官上
軒官下
聖方濟各
聖雅各
寶血
李x大坑

作者: yuenwa    時間: 09-6-11 13:14

各位,

我今朝In 左英皇書院同學會小學, 校長話未In 哂, 所以唔能夠肯定有冇位比我個女, 但佢話好大機會, 因為我個女表現好好.  我平時唔同個女講英文同普通話, 校長用英文同普通話問個女, 個女都應付到, 我同老公都喜出望外.

但我始終都係心儀嘉諾撒聖方濟各, 因為有直屬中學, 同埋我buy傳統教學.

大家話mycathy的選擇好進取, 但佢都將聖方濟各唔係放得好前, 請問大家聖方濟各係灣仔區算唔算十分受歡迎?  

又請問大家知唔知聖方濟各幾時開始面試, 因為我好心急, 我好想快d完成這個叩門過程, 實在身心疲累!
作者: YuHangMum    時間: 09-6-11 13:45     標題: 回覆 4# hidingdong 的文章

但我知道有人, 她女兒第1及第2志願跟您所示一樣, 她派了第2志願st paul!
作者: Sindy    時間: 09-6-11 14:06

原帖由 hidingdong 於 09-6-11 11:41 發表
hi, sindy.  看過你很多的回應了,我相信你可以幫倒我.
請問如果第二部份頭三志願,不應把女校三大名牌並放?

1. marymount
2. st. paul catholic
3. St. francis canossian
(不分先後)

可能只應選其一, 而第二已經 ...

無錯呀,唔可以並放,咁都唔穩陣,係有機會入到你頭三個志願既學校,但我需要穩陣,所以我唔會咁咁,正如我之前講,只要唔係瑪利曼第一,就九成入到,如一定要試瑪利曼,可放軒小第一,包你一定無走雞,放軒下就入左九成九啦(派唔到第一既話)

其實我真係唔係幾明,mps真係好得咁緊要?需要咁唔穩陣去博咩?好既穩陣既學校我覺得最緊要,小朋友既前途,次小小(大部份人覺得mps好d啦下)但sure win,好過好好,但唔一定得,玩下手跌到去無雷公咁遠,值得咩?

朋友今年,填左mps第一,軒下第二,其實佢放榜時都唔驚,因為入唔到mps,都知道實入軒下....心理壓力都唔大,又保障到個小朋友

1.出左special admission啦,填左佢既都可以叩門,但唔知係咪一定要兩輪填佢先有得叩
2.往年都有得叩門
3.都有得叩門,不過會睇左同會既幼稚園先(應該)

作者: lamlauanita    時間: 09-6-11 15:09

My child is a son.  If I put Wah Yan at number 1,
軒官上 as number 2 and 軒官下as number 3.  It is safer?
作者: starmami    時間: 09-6-11 15:17

Dear Sindy, if I have 20 marks, i will choose either St Paul's Catholic or St. Francis as my 1st choice.  Which school you think is better?  As you suggested, I will put 軒下 as the 2nd, right?  Thanks for your advice.

原帖由 Sindy 於 09-6-11 14:06 發表

無錯呀,唔可以並放,咁都唔穩陣,係有機會入到你頭三個志願既學校,但我需要穩陣,所以我唔會咁咁,正如我之前講,只要唔係瑪利曼第一,就九成入到,如一定要試瑪利曼,可放軒小第一,包你一定無走雞,放軒下就入左九成九啦(派唔到第一既話 ...

作者: esmehouse    時間: 09-6-11 15:24

net 12 真係好似女仔多 d 選擇 男仔就 個兩間真係爭崩頭
作者: lamlauanita    時間: 09-6-11 15:28

My child is a son.  If I put Wah Yan at number 1,
軒官上 as number 2 and 軒官下as number 3.  It is safer?

Would anyone give me some advice?
作者: hidingdong    時間: 09-6-11 15:30

原帖由 YuHangMum 於 09-6-11 13:45 發表
但我知道有人, 她女兒第1及第2志願跟您所示一樣, 她派了第2志願st paul!

hi. you meant this year? 2009/10?
作者: esmehouse    時間: 09-6-11 15:36

識人第一志願 St. Jo、第二志願軒官上 & 第三志願軒官下,結果派左第三志願軒官下

原帖由 lamlauanita 於 09-6-11 15:28 發表

Would anyone give me some advice?

作者: mycathy    時間: 09-6-11 16:17

Sindy,
好同意妳所講, mps係唔係好得咁緊要, 要咁去摶呢, 其實就真係因人而異, mps對我來講, 唔只係名氣, 學術方面既優異, 而係佢仲好近我屋企, 如果入左, 我可以送飯俾個女, 加上又係全日班, 我仲有個小子要照顧, 佢返mps附近既幼稚園, 我接左佢再送飯俾阿囡, 下午又大把時間跟細佬野, 好理想囉。
其實可以講睇勻灣仔區, 我只喜歡marymout囉, st paul派到都可能要係私校同佢之間取捨, 哩個亦係我要摶既原因。因為我有私校。
如果我又無私校, 又驚細佬無比較好既學校讀, 我一定放軒官第一。
作者: mycathy    時間: 09-6-11 16:21

我諗如果要穩陣應該軒官下放第二比軒官上放第二好, 因為大家都話軒官下無乜人揀。
作者: Sindy    時間: 09-6-11 17:29

原帖由 starmami 於 09-6-11 15:17 發表
Dear Sindy, if I have 20 marks, i will choose either St Paul's Catholic or St. Francis as my 1st choice.  Which school you think is better?  As you suggested, I will put 軒下 as the 2nd, right?  Thank ...

st francis係全日,st paul係半日上下午,有20分,st paul以我所知比較穩陣,但st francis機會都唔細,因為有得20分,都會去mps博一博,反正同區既話,第時放st paul第一,差唔多入梗,所以第一輪st paul即使機會大過st francis,都會有人報st francis,都ok穩陣
作者: Sindy    時間: 09-6-11 17:31

原帖由 mycathy 於 09-6-11 16:17 發表
Sindy,
好同意妳所講, mps係唔係好得咁緊要, 要咁去摶呢, 其實就真係因人而異, mps對我來講, 唔只係名氣, 學術方面既優異, 而係佢仲好近我屋企, 如果入左, 我可以送飯俾個女, 加上又係全日班, 我仲有個小子要照顧,  ...

個個人情況唔同,取捨都唔同,以你既post

1. mps學術好d
2.近屋企
3.方便照顧小朋友

而你又有私小

但如果只係考慮第一點既話,其他人係咪真係有需要咁博呢?我有唔同意見
作者: Sindy    時間: 09-6-11 17:34

原帖由 lamlauanita 於 09-6-11 15:28 發表

軒下放二穩陣d,都有一部份人放軒上第一架
作者: starmami    時間: 09-6-11 17:37

Thanks so much Sindy.  You advice is really useful to me.  All the best

原帖由 Sindy 於 09-6-11 17:29 發表

st francis係全日,st paul係半日上下午,有20分,st paul以我所知比較穩陣,但st francis機會都唔細,因為有得20分,都會去mps博一博,反正同區既話,第時放st paul第一,差唔多入梗,所以第一輪st paul即使機會大過st fran ...

作者: kakma    時間: 09-6-11 18:54

我前年就係:

1.瑪利曼
2.聖方濟各
3.聖保祿
4.軒官上
5.軒官下

結果係派5th 軒官下, 而頭3志願都有扣門,聖方濟各和聖保祿都有得in, 幸運地兩間都取錄了! 所以12網的家長,不要灰心啊! 可能在最後階段會有驚喜呢!
作者: yuenwa    時間: 09-6-11 22:52

原帖由 kakma 於 09-6-11 18:54 發表
我前年就係:

1.瑪利曼
2.聖方濟各
3.聖保祿
4.軒官上
5.軒官下

結果係派5th 軒官下, 而頭3志願都有扣門,聖方濟各和聖保祿都有得in, 幸運地兩間都取錄了! 所以12網的家長,不要灰心啊! 可能在最後階段會有驚喜呢! ...

請問你當年St. Francis 同 St. Paul 係唔係好遲先處理叩問信, 所以要等一段時間先收到面試通知?
作者: MorningAnt    時間: 09-6-11 23:36

請問各位知唔知軒小上,下午扣門位入到的機會大不大呢?

我不是本區但跨網第一是選軒上的,可惜派不到。今天去軒小交了候補位form,連軒下候補也順便申請了,但之前我沒有選過軒下,可能連interview 也沒有機會呢。

有無過來人俾些advice呢? Thank you!
作者: htchan    時間: 09-6-12 00:11

仔仔得15分,自行一定冇份,打算大抽填華上第一,華下第二,可行嗎?請指教!
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-12 09:17

呢條"橋"我好多年前唸過(放棄華上揀華下), 跟住有人話我知, 華仁得一間架, 無分上下 (上下午係跟年級分之類)
如果真係有2間華仁, 都唔好咁攪啦, 咁hit既學校, 擺第2即係自己side自己機會!
原帖由 htchan 於 09-6-12 12:11 AM 發表
仔仔得15分,自行一定冇份,打算大抽填華上第一,華下第二,可行嗎?請指教!

作者: shunshunma    時間: 09-6-12 09:27

原帖由 htchan 於 09-6-12 00:11 發表

我friend 今年就係放華上/下在第一,二,軒小下午第三,終於只係派到第3志願,好唔開心。我當初都想叫佢唔好咁排,但佢話淨係鍾意華仁,又無考私校back up,而家只有無奈地入軒下了。

作者: ahpei    時間: 09-6-12 09:54

其實唔明點解華仁要分 上、下兩個號碼, 咁樣只會叫家長是但放棄一間上 or 下, 最大問題係得28個位, 機會微乎其微, 不過知道有d 家長希望博到 ~ 我自已都唔知放邊, 我放左華下在第二...
作者: YuHangMum    時間: 09-6-12 10:09     標題: 回覆 15# hidingdong 的文章

Yes. this year 2009 Sep P1
作者: kakma    時間: 09-6-12 11:54

原帖由 yuenwa 於 09-6-11 22:52 發表

請問你當年St. Francis 同 St. Paul 係唔係好遲先處理叩問信, 所以要等一段時間先收到面試通知?

我記得應該係6月中收到面試的通知! 2間學校的時都係星期六(連續兩個星期),先in St. Paul 後in St. Francis, 當有結果時, St. Paul 係用信通知, St. Francis就係用電話通知!
作者: ernestchow    時間: 09-6-12 12:47

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 09:17 發表
呢條"橋"我好多年前唸過(放棄華上揀華下), 跟住有人話我知, 華仁得一間架, 無分上下 (上下午係跟年級分之類)
如果真係有2間華仁, 都唔好咁攪啦, 咁hit既學校, 擺第2即係自己side自己機會!
...

Charlatte-mom你小朋友派了那間?有叩門嗎?
作者: YongXin    時間: 09-6-12 13:44

等我來搭吓訕先,Charlotte_mom仔仔9月先K3呀。

原帖由 ernestchow 於 09-6-12 12:47 發表

Charlatte-mom你小朋友派了那間?有叩門嗎?

作者: heimanlau    時間: 09-6-12 14:09

1-聖芳濟各
2-聖雅各
3-寶血

好幸運可以抽到第一志願 ^^
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-12 14:13

係呀, "遊戲"岩岩開始
心目中有d直資想考, 希望唔駛玩大抽獎...........
原帖由 YongXin 於 09-6-12 01:44 PM 發表
等我來搭吓訕先,Charlotte_mom仔仔9月先K3呀。

作者: AS1210    時間: 09-6-12 14:19

軒官下好差既咩?  點解有 d 第三志願,什至第五志願都入到既?

如果我第一round 得十五分, 好吾好博軒官上或下呢?

(我吾係灣仔區)
作者: Sindy    時間: 09-6-12 14:33

原帖由 AS1210 於 09-6-12 14:19 發表
軒官下好差既咩?  點解有 d 第三志願,什至第五志願都入到既?

(我吾係灣仔區)

照今年個情況睇

男仔大熱學校:華仁上/下,st joe
女仔:mps, sf, st paul cat.
男女: 軒上,st james

咁男仔同女仔都唔會揀佢做第一,而以上咁多間學校,所以軒下會咁後都抽到囉
作者: ahpei    時間: 09-6-12 14:35

軒官下聽人講就不是差, 不過佢地有精英班, 因為要同軒官上爭入官中既位, 所以佢地會谷得好勁, 功課會多過軒官上。

因為軒官上派中學派得好過軒官下, 所以相對就少d 人填, 我阿仔個同學15 分 自行去軒下都收左 ~

ahpei
作者: ernestchow    時間: 09-6-12 14:35

(我吾係灣仔區)

軒下唔係差,資源還好好,一星期1/3有外藉老師教英文,有普通話教中文,衹是d人不大喜歡返下午
作者: ernestchow    時間: 09-6-12 14:38

原帖由 ahpei 於 09-6-12 14:35 發表
軒官下聽人講就不是差, 不過佢地有精英班, 因為要同軒官上爭入官中既位, 所以佢地會谷得好勁, 功課會多過軒官上。

因為軒官上派中學派得好過軒官下, 所以相對就少d 人填, 我阿仔個同學15 分 自行去軒下都收左 ~

a ...

軒官上比軒官下多人,所以相比下派英中多,去年軒下14X人派84人去英中
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-12 14:41

我知軒上活動d開心d, 軒下傳統同埋谷, 有精英班
((聽講))軒下入到精英班就好好, 入唔到就........
既然都係target果d中學, 梗係揀間開心d啦, 當然返學時間都係一個concern啦, 時間好用d嘛
原帖由 ernestchow 於 09-6-12 02:35 PM 發表
軒下唔係差,資源還好好,一星期1/3有外藉老師教英文,有普通話教中文,衹是d人不大喜歡返下午

作者: esmehouse    時間: 09-6-12 14:46

如果得 15 分,我會博軒官上

(我吾係灣仔區)

作者: ernestchow    時間: 09-6-12 14:47

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 14:41 發表
我知軒上活動d開心d, 軒下傳統同埋谷, 有精英班
((聽講))軒下入到精英班就好好, 入唔到就........
既然都係target果d中學, 梗係揀間開心d啦, 當然返學時間都係一個concern啦, 時間好用d嘛
...

好視乎小朋友是邊種,我小朋友今年在軒下,係4有-5份功果,但他能力又OK,他告訴我他讀得好開心
作者: YongXin    時間: 09-6-12 14:55

跟家姐咪一天都光0西囉,機會大0的,起碼你玩過個遊戲,又熟學校丫嘛,祝好運呀!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 14:13 發表
係呀, "遊戲"岩岩開始
心目中有d直資想考, 希望唔駛玩大抽獎...........

作者: starmami    時間: 09-6-12 15:01     標題: 回覆 1# Charlotte_mom 的文章

Do you all moms think whole day or half day is better?  I am thinking between St Francis (whole day) and St Paul's Catholic (half day).  Or you may simply let me know your preference between these two schools.
作者: alcusmama    時間: 09-6-12 15:06     標題: 華仁 vs St. Joe

想請問各位男孩子家長,當你們在華仁和St. Joe
之間選擇時,考慮過什麼條件才作出選擇呢? 感激非常。
作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-12 15:08

一日未收, 一日都唔可以坐定粒六架嘛........
我個人緊張你都唔係唔知啦.........
原帖由 YongXin 於 09-6-12 02:55 PM 發表
跟家姐咪一天都光0西囉,機會大0的,起碼你玩過個遊戲,又熟學校丫嘛,祝好運呀!

作者: esmehouse    時間: 09-6-12 15:13

家姐讀緊點都會大機會 d 嘅   

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 15:08 發表
一日未收, 一日都唔可以坐定粒六架嘛........
我個人緊張你都唔係唔知啦.........

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-12 15:28

哎, 弊在阿仔唔醒呢 !
雖然話waitlist左可以叩門姐...........唸起都身心疲累呀.....
原帖由 esmehouse 於 09-6-12 03:13 PM 發表
家姐讀緊點都會大機會 d 嘅   

作者: esmehouse    時間: 09-6-12 15:36

總之祝大家順順利利啦 唔開始我都已經

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 15:28 發表
哎, 弊在阿仔唔醒呢 !
雖然話waitlist左可以叩門姐...........唸起都身心疲累呀.....

作者: Charlotte_mom    時間: 09-6-12 15:55

係啊, 我第一個deadline(真道)係20/6, 仲砌緊份portfolio
$200報名費有d唔捨得 , 不過當rehearsal又好點都好啦
原帖由 esmehouse 於 09-6-12 03:36 PM 發表
總之祝大家順順利利啦 唔開始我都已經

作者: ahpei    時間: 09-6-12 17:28

原帖由 alcusmama 於 09-6-12 15:06 發表
想請問各位男孩子家長,當你們在華仁和St. Joe
之間選擇時,考慮過什麼條件才作出選擇呢? 感激非常。

我揀 st joe 是因為位多過華仁, 機會比較大, 華仁放 1st choice 如買六合彩....     
作者: htchan    時間: 09-6-12 19:50

如果自行派了軒小,可不可以等埋大抽獎先定讀唔讀?
作者: Jessy    時間: 09-6-12 20:12

如自行有位收了, 無得抽獎架喇.

原帖由 htchan 於 09-6-12 19:50 發表
如果自行派了軒小,可不可以等埋大抽獎先定讀唔讀?

作者: AS1210    時間: 09-6-16 11:15

係咪兩間軒官都大機會入皇仁架?

原帖由 esmehouse 於 09-6-12 14:46 發表
如果得 15 分,我會博軒官上

作者: esmehouse    時間: 09-6-16 12:14

聽講皇仁每年都留 30 個位比軒官

原帖由 AS1210 於 09-6-16 11:15 發表
係咪兩間軒官都大機會入皇仁架?

作者: htchan    時間: 09-6-16 15:37

咁我地可唔可以放棄自行,只報大抽獎架?
作者: Jessy    時間: 09-6-16 16:39

你可以2邊都報軒官架喎, 唔駛放棄架.

原帖由 htchan 於 09-6-16 15:37 發表
咁我地可唔可以放棄自行,只報大抽獎架?

作者: htchan    時間: 09-6-16 23:27

但係我想入St.Joe/華仁多喎
原帖由 Jessy 於 09-6-16 16:39 發表
你可以2邊都報軒官架喎, 唔駛放棄架.

作者: Jessy    時間: 09-6-17 11:04

咁想入的話自行照入表華仁/st. jo, 以表你的誠意羅.

不過suggest你唔好填得咁進取, 唔係唔知去左第幾志願了.

原帖由 htchan 於 09-6-16 23:27 發表
但係我想入St.Joe/華仁多喎

作者: shala    時間: 09-6-17 22:20

我 net12 & net14 都有地址
我小朋友是男孩子如果睇中學派位,大家認為我應該棟net12 or net14?
請俾些意見,謝謝!
作者: 臻媽    時間: 09-6-18 02:05

net 12....

原帖由 shala 於 09-6-17 22:20 發表
我小朋友是男孩子如果睇中學派位,大家認為我應該棟net12 or net14?
請俾些意見,謝謝!

作者: ysnmama    時間: 09-6-18 07:20

之前有些媽咪曾說要填"住"址. 不是地址. 因為隨時查是否"住"該址. 所以租了給別人的也不能填那地址. 這又對. 若為校網租了屋. 理應我用那地址. 業主不能又用那地址. 但曾見有人放租時已說明那地址她會用來報學校的. 真的比較令人混亂.

原帖由 shala 於 09-6-17 22:20 發表
請俾些意見,謝謝!

作者: Georgette    時間: 09-6-18 08:56

My relative 第2志願入到St. Jo
作者: bonbon123    時間: 09-6-18 09:49

第2志願都入到st jo?
我諗佢既no.一定好前,
但如果係咁,是否所有填st jo第1志願的人都入到,
有位才輪到別人的第2志願?
你知他的第1志願是什麼嗎?

原帖由 Georgette 於 09-6-18 08:56 發表

作者: esmehouse    時間: 09-6-18 10:46

so lucky wor

原帖由 Georgette 於 09-6-18 08:56 發表

作者: esmehouse    時間: 09-6-18 10:48

我估佢第一志願實係填華仁

原帖由 bonbon123 於 09-6-18 09:49 發表
第2志願都入到st jo?
我諗佢既no.一定好前,
但如果係咁,是否所有填st jo第1志願的人都入到,
有位才輪到別人的第2志願?
你知他的第1志願是什麼嗎?

作者: Georgette    時間: 09-6-18 11:13

yes, 第一志願華仁
作者: chanbebe    時間: 09-6-21 15:55

如果係咁,是否所有填st jo第1志願的人都入到?
作者: ernestchow    時間: 09-6-21 20:37

原帖由 esmehouse 於 09-6-16 12:14 發表
聽講皇仁每年都留 30 個位比軒官

去年上午32個下午28個共60個位

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5