教育王國

標題: 細仔選幼稚園真係無著數?? [打印本頁]

作者: apple~y    時間: 09-6-3 14:30     標題: 細仔選幼稚園真係無著數??

細仔選幼稚園真係無著數??
係咪出名,有口碑幼稚園一定唔收細仔,有無成功例子??
作者: ShinTeresa    時間: 09-6-3 14:35

我女都係細女 int時真係差d 你諗下你int時個小朋友先 2歲 唔喊已經好叻la 去名校 多數都waitlist 有d直頭話唔收架la
原帖由 apple~y 於 09-6-3 14:30 發表

作者: 060905    時間: 09-6-3 14:56

我又唔覺喎, 我個女去in幼稚園時都係21-2個月, 佢考4間一線尾二線頭名校全部都收喎, 本來一間waiting list, 最後都收埋喎, 我覺得睇你小朋友肯唔肯講野架啫。
作者: w_y    時間: 09-6-3 15:34

弊在一線頭果 d 就真係難攪啦, 好多擺明唔收. 但你亦可考慮俾佢做大仔, 換句話說係比一般人多個選擇, 所以著唔著數視乎你點睇.
作者: 060905    時間: 09-6-3 15:46

咁點都要揀一線個d無得好講啦, 不過我覺得係咪一定入到一線又一定讀得到&好呢??
原帖由 w_y 於 09-6-3 15:34 發表
弊在一線頭果 d 就真係難攪啦, 好多擺明唔收. 但你亦可考慮俾佢做大仔, 換句話說係比一般人多個選擇, 所以著唔著數視乎你點睇.

作者: apple~y    時間: 09-6-3 15:56

原帖由 060905 於 09-6-3 15:46 發表
咁點都要揀一線個d無得好講啦, 不過我覺得係咪一定入到一線又一定讀得到&好呢??

你囡囡幾月出生呀
我仔仔十月出生的,出年進k1
想睇0下點報
我朋友囡囡12月出生打算遲一年入學
我又無打算比仔仔遲一年入學
作者: windytiu    時間: 09-6-3 16:37

盈盈媽,你依家簡左邊間K1啊?我個仔系06/10BB,今年九月入讀K1了,想俾佢做大B,出年重讀一次K1,所以諗咁,THXS
作者: 060905    時間: 09-6-3 16:44

盈盈黎緊K1會讀聖心, 盈盈係069月出世既。

本人意見, 認為9-11BB可以唔遲一年讀, 睇下佢考唔考到自己心儀學校, 如果考唔到先遲一年讀, 另外12月出世既BB, 尤其係男仔, 我就覺得遲一年入讀較理想。

作者: elbb    時間: 09-6-3 17:10

My son is August 2007 bb.  He cannot speak well and only very few single words.  I am very worry he will fail in many interview.  I cannot delay him one year as August strictly speaking is not small bb

原帖由 060905 於 09-6-3 16:44 發表
盈盈黎緊K1會讀聖心, 盈盈係06年9月出世既。

本人意見, 認為9-11月BB可以唔遲一年讀, 睇下佢考唔考到自己心儀學校, 如果考唔到先遲一年讀, 另外12月出世既BB, 尤其係男仔, 我就覺得遲一年入讀較理想。
...

作者: Chincco    時間: 09-6-3 17:19

我細囡係06年12月細囡, 間間都收佢喎, 最後決定入協恩幼稚園. 大囡係04年12月細囡, 家吓讀緊k2, 成績幾好呀. 8月中就升k3啦 !
作者: 060905    時間: 09-6-3 17:29

原帖由 elbb 於 09-6-3 17:10 發表
My son is August 2007 bb.  He cannot speak well and only very few single words.  I am very worry he will fail in many interview.  I cannot delay him one year as August strictly speaking is not small b ...
你會唔會打算俾佢返n班或者返playgroupd, 同多d同年紀既小朋友相處, 會激發佢地既表達能力, 盈盈都係返左n班之後, 勁多野講, 家下仲識駁咀, 你想佢收聲都幾難。

另外, 你同bb傾多d計都有幫助架!
作者: apple~y    時間: 09-6-3 17:37

原帖由 elbb 於 09-6-3 17:10 發表
My son is August 2007 bb.  He cannot speak well and only very few single words.  I am very worry he will fail in many interview.  I cannot delay him one year as August strictly speaking is not small b ...

我仔仔都講0野未得,我都盡0左力教啦,時時讀書比仔仔聽
又係屋企附近報N1班,11月會讀啦希望會有大進步啦
到時睇0下考唔考到心儀k1呀
唔好擔心,可能仔仔都吸收緊呢
呢0的真係無得急
作者: msquare    時間: 09-6-3 18:08

我個女係06/12 bb呀....我都煩左e個問題好耐.....
我個女的devlopment其實唔差, but有d shy...interview表現ok...但class A的 KG都只是waiting...

最後,我e家打算比佢在家nearby讀一年k1先...下年in 過...
作者: 仔仔錫錫你    時間: 09-6-3 18:11

原帖由 apple~y 於 09-6-3 15:56 發表

你囡囡幾月出生呀
我仔仔十月出生的,出年進k1
想睇0下點報
我朋友囡囡12月出生打算遲一年入學
我又無打算比仔仔遲一年入學

需則好多kg 都prefer 收大b, 但好多kg仍舊會keep 一部份學位比細b.  我個仔11月b都有心儀kg收(interview 時好似23個月都未夠), 你個b in 時一定大個我果件, 正常比佢醒, 唔洗謄心, 所謂船到喬頭自然直嗎!!!
作者: 060905    時間: 09-6-3 18:48

咁你要去到咁top無計啦, repeat一年, 唔係既話我覺得好多可以都肯收下細b既。
原帖由 msquare 於 09-6-3 18:08 發表
我個女係06/12 bb呀....我都煩左e個問題好耐.....
我個女的devlopment其實唔差, but有d shy...interview表現ok...但class A的 KG都只是waiting...

最後,我e家打算比佢在家nearby讀一年k1先...下年in 過... ...

作者: windytiu    時間: 09-6-3 20:40

原帖由 060905 於 09-6-3 16:44 發表
盈盈黎緊K1會讀聖心, 盈盈係06年9月出世既。

本人意見, 認為9-11月BB可以唔遲一年讀, 睇下佢考唔考到自己心儀學校, 如果考唔到先遲一年讀, 另外12月出世既BB, 尤其係男仔, 我就覺得遲一年入讀較理想。
...

我仔仔去年都IN左好多間,但心儀果地晤系后備就晤收,約克同金巴倫又晤系好想去讀,所以唯有選擇俾佢讀返依家N1呢間迦南囉,打算今年再同佢IN過心儀個几間,俾佢做大仔,如OK就轉過去,晤得就俾佢系迦南讀落去了
作者: w_y    時間: 09-6-3 22:18

咁都要入到先有得講係咪讀到. 細仔有 d form 都無得你攞.

作者: 060905    時間: 09-6-3 23:14

其實迦南都幾好丫。
原帖由 windytiu 於 09-6-3 20:40 發表

我仔仔去年都IN左好多間,但心儀果地晤系后備就晤收,約克同金巴倫又晤系好想去讀,所以唯有選擇俾佢讀返依家N1呢間迦南囉,打算今年再同佢IN過心儀個几間,俾佢做大仔,如OK就轉過去,晤得就俾佢系迦南讀落去了 ...

作者: msquare    時間: 09-6-3 23:22

windytiu,

which加南?? KLT??
加南的English & mandarin lesson 如何?? everyday lesson or not??
作者: 060905    時間: 09-6-3 23:44

我都明, 我媽咪想當年想幫我考聖保祿, 點知.... 話我細, 不過到翌年想再報, 又話大得滯, 最後我去左聖士提反女讀, 不過都係讀得麻麻地, 所以我先話俾你入到top one 名校都未必讀得黎。

我係想話各位家長唔好心頭咁高, 俾自己仔女太大壓力啦!
原帖由 w_y 於 09-6-3 22:18 發表
咁都要入到先有得講係咪讀到. 細仔有 d form 都無得你攞.

作者: elbb    時間: 09-6-4 11:10

He is joining 2 playgroups now.  Also I will read books to him every day.  He can understand all my instructions but not willing to speak.  Hope he will be better when he will join the N1 in August 2009

elbb

原帖由 060905 於 09-6-3 17:29 發表
你會唔會打算俾佢返n班或者返playgroup個d, 同多d同年紀既小朋友相處, 會激發佢地既表達能力, 盈盈都係返左n班之後, 勁多野講, 家下仲識駁咀, 你想佢收聲都幾難。

另外, 你同bb傾多d計都有幫助架! ...

作者: elbb    時間: 09-6-4 11:13

I am a working mum but I try my very best to read story and talk with him everyday.  What else can I do to improve his speaking??

原帖由 apple~y 於 09-6-3 17:37 發表

我仔仔都講0野未得,我都盡0左力教啦,時時讀書比仔仔聽
又係屋企附近報N1班,11月會讀啦希望會有大進步啦
到時睇0下考唔考到心儀k1呀
唔好擔心,可能仔仔都吸收緊呢
呢0的真係無得急 ...

作者: 060905    時間: 09-6-4 11:27

我啦, 返左學會明顯講多好多野架。佢放學返黎同佢傾多d, 再等佢講多d野。
原帖由 elbb 於 09-6-4 11:10 發表
He is joining 2 playgroups now.  Also I will read books to him every day.  He can understand all my instructions but not willing to speak.  Hope he will be better when he will join the N1 in August 20 ...

作者: 060905    時間: 09-6-4 11:28

係陪佢玩既時候都可以同佢講野, 順便教埋佢個d係乜野黎。
原帖由 elbb 於 09-6-4 11:13 發表
I am a working mum but I try my very best to read story and talk with him everyday.  What else can I do to improve his speaking??

作者: babyakambm    時間: 09-6-4 14:59

我個仔都係細仔 , 12月中出生. 我都試比佢做細仔. 先比佢讀 playgroup & PN class, 學多 d 野, 同多 d 人玩, 我諗會對佢好 d. 好過只係屋企同工人.
作者: 060905    時間: 09-6-4 15:15

小朋友學講野係需要家長一番努力好耐性架, 各位媽咪努力呀!
原帖由 babyakambm 於 09-6-4 14:59 發表
我個仔都係細仔 , 12月中出生. 我都試比佢做細仔. 先比佢讀 playgroup & PN class, 學多 d 野, 同多 d 人玩, 我諗會對佢好 d. 好過只係屋企同工人.

作者: kaytse1024    時間: 09-6-4 15:30

作者: mycathy    時間: 09-6-4 17:33

如果唔一定要最top名校, 唔一定要做全班最叻果d, 咁可以話做細仔一樣無問題。

我個女03年12月31日, 無人細過佢, 佢做細女, 因為佢細個真係明顯比同年紀既發展得快, 但點快都好, 同返一班年頭到年尾既比, 佢一定唔會係最標青果幾個, 講緊差成年喎, 又唔係資優。但佢都唔係全班包尾果d, 我唔提, 班主任都唔知佢係最細, 佢都可以keep住中上既成績同水平。

到舊年考小學, 好top果d名校唔使諗, 人家講明收九月前,報來都無用, 但都有好學校收左, eg: st clare, ture light, 做back up。

到我個仔, 又係12月出世, 但今次我撰擇俾佢做大仔, 因為我想佢自信再強d, 係同學圈中突出d, 到時考小學又想試d 再top d既學校。

其實內心有少少後悔阿囡果陣做左細女, 因為如果做大女, 多一年時間準備同吸收, 可能佢表現會仲好。
作者: Tata1668    時間: 09-6-4 23:29

Hi mycathy,

我個仔都係12月31日出世, 不過係06年.  今年9月會入k1, 其實我都掙扎左好耐好唔好遲一年先比佢入學, 不過既然有學校收, 我地就打算試下先, 唔得先再轉校讀多一年.

係呢你個仔仔係邊一年12月出世?

原帖由 mycathy 於 09-6-4 17:33 發表
如果唔一定要最top名校, 唔一定要做全班最叻果d, 咁可以話做細仔一樣無問題。

我個女03年12月31日, 無人細過佢, 佢做細女, 因為佢細個真係明顯比同年紀既發展得快, 但點快都好, 同返一班年頭到年尾既比, 佢一定唔會 ...

作者: qoo_pooh    時間: 09-6-5 09:40

說真細仔interview真係無著數,
男仔細時development 會慢女仔一些

我有2個仔,
大仔上年都考到一間九龍塘出名的幼稚園,
不過, 我最後選擇俾佢做大仔,
在屋企附近的幼稚園先讀一年K1,
今年先出去九龍塘讀幼稚園

細仔今年我都打算俾佢考k1,
當BB班咁讀,
若佢自己攪得掂,
就繼續讀上去,
否則都會做大仔

我覺得大家諗做大仔細仔,
應該諗下將來想考什麼小學~~
若想考一線/傳統小學,
畢竟大仔都會著數過細仔

原帖由 apple~y 於 09-6-3 14:30 發表

作者: qoo_pooh    時間: 09-6-5 09:50

agreed!
考小學真係好現實

我覺得讀遲一年其實都又無壞喎~~
因你唔會乜都唔教小朋友,
即變相學多左一年野

原帖由 mycathy 於 09-6-4 17:33 發表

我個女03年12月31日, 無人細過佢, 佢做細女, 因為佢細個真係明顯比同年紀既發展得快, 但點快都好, 同返一班年頭到年尾既比, 佢一定唔會 ...

作者: emilyykyip    時間: 09-6-7 09:36

原帖由 060905 於 09-6-3 02:56 PM 發表
我又唔覺喎, 我個女去in幼稚園時都係2歲1-2個月, 佢考4間一線尾二線頭名校全部都收喎, 本來一間waiting list, 最後都收埋喎, 我覺得睇你小朋友肯唔肯講野架啫。 ...

我想問邊到可以check到啲幼稚園係一線二線?thanks
作者: 060905    時間: 09-6-7 10:28

無架, 都係聽人講, 咪知個間幼稚園係名校既頭, 定係中間囉。

好似聖公會/st paul個d咪算一線囉。

聖心/真光個d咪算二線囉。

原帖由 emilyykyip 於 09-6-7 09:36 發表

我想問邊到可以check到啲幼稚園係一線二線?thanks

作者: emilyykyip    時間: 09-6-7 10:57

啊.... THANKS
原帖由 060905 於 09-6-7 10:28 AM 發表
無架, 都係聽人講, 咪知個間幼稚園係名校既頭, 定係中間囉。

好似聖公會/st paul個d咪算一線囉。

聖心/真光個d咪算二線囉。

作者: 060905    時間: 09-6-7 11:29

我姑仔夠遲一年先入學啦, 佢9月女添呀, 佢咪一樣repeat會考+高考, 仲要經副學士入讀part time大學, 我唔見得大一年讀真係咁好囉!

我表姐係10月女, 佢讀聖心都唔知讀得幾叻, 佢都無大一年讀, 佢家下係大律師添。
原帖由 qoo_pooh 於 09-6-5 09:50 發表
agreed!
考小學真係好現實

我覺得讀遲一年其實都又無壞喎~~
因你唔會乜都唔教小朋友,
即變相學多左一年野

作者: qoo_pooh    時間: 09-6-7 17:39

18歲同17歲考會考緊係分別不大啦
但現在係講緊考小學時6歲同5歲的分別呀   

當然不排除有細仔細女叻的人,
但現在講緊係一般情況不是個別例子

你睇下出名的幼稚園鍾意收大仔定細仔就知啦

原帖由 060905 於 09-6-7 11:29 發表
我姑仔夠遲一年先入學啦, 佢9月女添呀, 佢咪一樣repeat會考+高考, 仲要經副學士入讀part time大學, 我唔見得大一年讀真係咁好囉!

我表姐係10月女, 佢讀聖心都唔知讀得幾叻, 佢都無大 ...

作者: 060905    時間: 09-6-7 19:36

我姑仔都係4歲先讀幼稚園, 佢係幼稚園時都唔太出色, 我明白好多幼稚園喜歡收大b, 不過我想講唔一定大b叻or小b唔叻, 我想講家長應該睇下自己小朋友實際情況, 唔應該麻木聽人講一定要做大b, 可能自己既小朋友根本很出色, 無須做大b。

我個女盈盈細佢兩個表姐分別半年及五個月, 但係佢兩個考唔到名校, 反而我個女得, 我個女同佢地識既野差唔多, 所以我唔會麻木地把女兒遲一年讀, 我想講就係咁意思, 小b唔一定唔叻, 大b亦都唔一定會叻, 係我身邊我睇到唔少例子。
原帖由 qoo_pooh 於 09-6-7 17:39 發表
18歲同17歲考會考緊係分別不大啦
但現在係講緊考小學時6歲同5歲的分別呀   

當然不排除有細仔細女叻的人,
但現在講緊係一般情況不是個別例子

你睇下出名的幼稚園鍾意收大仔定細仔 ...

作者: 細細粒媽咪    時間: 09-6-10 10:28

其實真係睇BB的表現.
如果不甘心, 不妨一試.

我姐姐係在幼稚園做主任, 她都話好睇BB個人.
咁緊係唔係同1月B跟12月B比啦 (<--根本冇得比).
好似8月B同12月B比.

其實我BB都係12月07 出世, 我之前都係有呢個問題, 我都同盈盈咪咪傾過嫁.

最後我都決定先試, 唔得才算.

作者: 060905    時間: 09-6-10 13:56

加油呀, good luck
原帖由 細細粒媽咪 於 09-6-10 10:28 發表
其實真係睇BB的表現.
如果不甘心, 不妨一試.

我姐姐係在幼稚園做主任, 她都話好睇BB個人.
咁緊係唔係同1月B跟12月B比啦 (

作者: heihei1228    時間: 09-6-10 14:42

我個囝係07年12月尾出世, 佢講嘢以男仔計選ok(over 50個單字), 佢見到陌生人都唔算怕醜, 我都煩緊le個問題, 我想比佢做大仔, 咁我應該比佢讀年半n1,定repeat k1好? 有個媽咪佢個仔又係細仔, 會比佢repeat P1,  請大家比d意見.
作者: 03poshan03    時間: 09-6-16 01:52

亞仔2007/10係咪都叫細B?又怕遲一年佢大過頭有啲又唔收,好煩?
作者: OKPLEASE    時間: 09-6-17 19:05     標題: 回覆 1# 03poshan03 的文章

My kid was also borne in Dec. She is now in a relatively good kindergarten that has primary and secondary school.  No need to worry to get into P1.

Same as some other parents, my opinion is let the kid try first before making a decision.

However, parents need to do more work to train up your kid in order to keep your small kid up to standard so that she/he can be comparable with others including those "big" kids.

I recalled when my kid went to interview 2 years ago, she also had many unsuccessful cases. But one successful case was enough.  I  took her to interview class, different kind of English classes (drama, english playgroup at different centres etc., few times a week); putonghua classes etc... This also enhanced her skill in meeting stranger.

Some parents may say this will bring pressure to the kid and parents needs to put much effort and time. But you can recognise the reward - your kid getting into a good school! Up to now, I think this is luck, but because the effort we put on the kid.

Parents can make a judgement!
作者: 溋溋    時間: 09-6-21 16:17

我個囡都係07年10月出世,我決定今年就同佢考幼稚園下年做細囡,其實都有諗過細囡冇咁著數,但經過一輪長時間觀察,例如返playgroup ,去公園玩,發現佢並不比大佢半年的小孩遜色,所以先有咁決定。我都認為大仔唔一定比細仔好,最重要係家長點教導,如果話一線名校唔收佢,我唔覺得係自己損失,係學校既損失,咁咪讀二線囉,冇問題!而家我仲幫囡囡報左幼稚園面試培訓班,盡下人事啦!
作者: Chincco    時間: 09-6-21 23:29

又一次証明細b唔一定差過大b, 我大囡係12月中出世啲細b, 佢今個學期考到第三名呀 ! 8月中就升k3啦. 細囡都係12月啲細b, 9月份返協恩幼稚園啦 !

作者: 060905    時間: 09-6-22 13:06

你同你女女好威呀, 你地為我地呢d細b媽咪打左支強心針呀!
原帖由 Chincco 於 09-6-21 23:29 發表
又一次証明細b唔一定差過大b, 我大囡係12月中出世啲細b, 佢今個學期考到第三名呀 ! 8月中就升k3啦. 細囡都係12月啲細b, 9月份返協恩幼稚園啦 !

作者: 060905    時間: 09-6-22 13:06

原帖由 溋溋 於 09-6-21 16:17 發表
如果話一線名校唔收佢,我唔覺得係自己損失,係學校既損失,咁咪讀二線囉,冇問題! ...

作者: pakyin1108    時間: 09-6-22 14:41

通常話追得上好似都係女仔,O甘男仔呢?
作者: babyakambm    時間: 09-6-22 15:37

Yea, how about BOY ? always say that BOY learns slower & less concentrate in interview !
作者: HebeMama630    時間: 09-6-22 15:39

咦!咁妳大女讀緊邊間呀?好叻女呀!
原帖由 Chincco 於 09-6-21 23:29 發表

作者: Chincco    時間: 09-6-22 21:25

多謝晒大家呀 !
我囡囡k1上學期係讀九龍塘啟思, 開左學唔夠3個月佢哋就提議我囡囡repeat k1, 我話你哋課程咁淺, 仲要佢repeat ? 佢哋話因為佢係細囡, 所以覺得佢repeat好d. 我當時好激氣, 所以即刻幫佢揾學校, k1下學期就轉左去york啦 !
k1佢無獎攞, 中文科都追得有少少吃力. k2上學期佢考第5, 今個學期仲考到第3, 証明我當初啲決定無錯, 好彩無比佢repeat k1.
我囡囡好快就要報考小一, 希望可以成功入到心儀啲小學.

原帖由 HebeMama630 於 09-6-22 15:39 發表
咦!咁妳大女讀緊邊間呀?好叻女呀!

作者: yaulinda    時間: 09-6-23 08:55

題目是細仔細囡選幼稚園是否無著數,

綜合大家意見,
不排除細仔細囡讀書一樣能跟得上,

可是入門第一腳已多遭一線學校拒絕,
這點不就等如確認了沒有著數嗎?

我的囡囡是12月囡, 註定不用上一線學校,
早知媽媽一早計好日子才生你!
作者: 抱不平123    時間: 09-6-23 11:20

你心頭咁高, 咪遲多一年先考學校囉, 做超大b….. 不過一線都有唔叻既人, 係咪一定好過二線呢, 係二線讀得勁叻, 唔排除仲掂過一線。咁想讀一線, 咪遲一年囉, 無人阻你。
原帖由 yaulinda 於 09-6-23 08:55 發表
題目是細仔細囡選幼稚園是否無著數,

綜合大家意見,
不排除細仔細囡讀書一樣能跟得上,

可是入門第一腳已多遭一線學校拒絕,
這點不就等如確認了沒有著數嗎?

我的囡囡是12月囡, 註定不用上一線學校,
早知媽媽一早計 ...

作者: lilian926    時間: 09-7-3 12:01

原帖由 heihei1228 於 09-6-10 14:42 發表
我個囝係07年12月尾出世, 佢講嘢以男仔計選ok(over 50個單字), 佢見到陌生人都唔算怕醜, 我都煩緊le個問題, 我想比佢做大仔, 咁我應該比佢讀年半n1,定repeat k1好? 有個媽咪佢個仔又係細仔, 會比佢repeat P1,  請大 ...

My case is exactly like you... my son was born on Dec 3, 2007. Trouble! Trouble!
作者: lilian926    時間: 09-7-3 12:04

wow.. both of your daughters are very smart... so good!

作者: Chincco    時間: 09-7-3 21:38

原帖由 lilian926 於 09-7-3 12:04 發表
wow.. both of your daughters are very smart... so good!

THANK YOU VERY MUCH !
我兩囡加埋interview十幾間幼稚園, 雖然兩個都係細B, 但間間幼稚園都收呀 !
作者: 060905    時間: 09-7-4 01:26

盈盈都係細b, in4間4間都收晒。
原帖由 Chincco 於 09-7-3 21:38 發表

我兩囡加埋interview十幾間幼稚園, 雖然兩個都係細B, 但間間幼稚園都收呀 !

作者: hkrosetw    時間: 09-7-4 03:46

好似都係, 我阿女去in時, 2年歲都未夠(因佢係12月尾出世), 佢其實都已經識講野, 但唔係好完整果隻, 點知佢過多3個月, 講野已經好叻, 仲要係好清晰full sentence果隻, 真係差幾個月就差好遠嫁, 我諗都要睇下咩學校, 如果係唔係太叻果種, 都可能收, 我阿女果時考左5間, 得一間收佢. 所以我而家仲考慮緊好唔好比佢遲一年先讀會對佢好d.
作者: lilian926    時間: 09-7-4 08:41

yes... if no good one will accept my son for K1 in 2010, then I will wait until 2011!

原帖由 hkrosetw 於 09-7-4 03:46 發表
好似都係, 我阿女去in時, 2年歲都未夠(因佢係12月尾出世), 佢其實都已經識講野, 但唔係好完整果隻, 點知佢過多3個月, 講野已經好叻, 仲要係好清晰full sentence果隻, 真係差幾個月就差好遠嫁, 我諗都要睇下咩學校,  ...

作者: lilian926    時間: 09-7-4 08:43

Just wonder did your daughters attend any interviewing training class?

原帖由 Chincco 於 09-7-3 21:38 發表

作者: garywah    時間: 09-7-4 08:44

細仔, 細女加油!
作者: Chincco    時間: 09-7-4 22:27

原帖由 060905 於 09-7-4 01:26 發表

盈盈都係細b, in4間4間都收晒。

今日去左協恩幼稚園幫細囡註冊, 回想細囡interview個日, 又唔比家長陪佢哋interview,又唔知囡囡表現如何, 又知道有成千幾人考, 但只得60個位, 我哋又無任何背景, 囡囡又係12月細囡, 當知道佢考到協恩啲時候, 我哋真係好開心架 ! 各位細仔, 細囡比心機呀 !
大囡都係12月細囡, 今年升k3, 佢成績好好, 佢一定可以考到好啲小學, 到時再通知大家.
作者: SAGO    時間: 09-7-4 23:34

學校大多睇小朋友表現.....冇分大細b
作者: heihei1228    時間: 09-7-4 23:49

原帖由 lilian926 於 09-7-3 12:01 發表

My case is exactly like you... my son was born on Dec 3, 2007. Trouble! Trouble!

我同我個friend傾過, 佢話我今年可嘗試照幫阿仔報心儀的幼稚園(即係出名嗰d), 考到既咪照俾阿仔讀, 唔得當吸取經驗, 出年再試做大仔.  佢話要教小朋友顏色又圖形, 一定問(p.s. 佢個仔在kv讀, 今年畢業).  不過我最擔心阿仔若果做細仔, 在寫字方面一定吃力d.
作者: 060905    時間: 09-7-5 00:22

你個大囡咁掂, 放心啦, 記住有好消息話我地知。
原帖由 Chincco 於 09-7-4 22:27 發表

今日去左協恩幼稚園幫細囡註冊, 回想細囡interview個日, 又唔比家長陪佢哋interview,又唔知囡囡表現如何, 又知道有成千幾人考, 但只得60個位, 我哋又無任何背景, 囡囡又係12月細囡, 當知道佢考到協恩啲時候, 我 ...

作者: 060905    時間: 09-7-5 00:23

只要努力d唔怕架, 盈盈都係細囡, 我對佢有信心, 講真我個女間學校唔淺架!
原帖由 heihei1228 於 09-7-4 23:49 發表

我同我個friend傾過, 佢話我今年可嘗試照幫阿仔報心儀的幼稚園(即係出名嗰d), 考到既咪照俾阿仔讀, 唔得當吸取經驗, 出年再試做大仔.  佢話要教小朋友顏色又圖形, 一定問(p.s. 佢個仔在kv讀, 今年畢業).  不過我最 ...

作者: Chincco    時間: 09-7-5 12:56

原帖由 060905 於 09-7-5 00:22 發表
你個大囡咁掂, 放心啦, 記住有好消息話我地知。

多謝呀 ! 我對大囡, 細囡都好有信心.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5