教育王國

標題: Phonics教材適合歲半小朋友? [打印本頁]

作者: happypiglet    時間: 09-6-1 09:58     標題: Phonics教材適合歲半小朋友?

我的小朋友快要歲半, 有無Phonics教材可介紹供歲半小朋友學習.
謝謝!
作者: yanyvonne    時間: 09-6-1 11:34

原帖由 happypiglet 於 09-6-1 09:58 發表
我的小朋友快要歲半, 有無Phonics教材可介紹供歲半小朋友學習.
謝謝!

買PHONICS KIDS, [ 東X 圖書出] 
幾好, 一套有書, VCD / CD / 字CARD / POSTER ,  書內還有小練習.. 好有用,
唔太貴,  $ 400 有找, 如書展買, 好似有8 折. !
我小朋友現識成句背給我聽, 

eg  ;
我問細佬 ;
A 
細佬答:
A is for APPLE .

作者: sw.leung    時間: 09-6-1 18:29

聽說台灣的東西圖書倒閉了,是真的嗎?
作者: ohmygosh    時間: 09-6-1 21:38

我都買左﹐不過未開始用。

原帖由 yanyvonne 於 09-6-1 11:34 發表

買PHONICS KIDS, [ 東X 圖書出] 
幾好, 一套有書, VCD / CD / 字CARD / POSTER ,  書內還有小練習.. 好有用,
唔太貴,  $ 400 有找, 如書展買, 好似有8 折. !
我小朋友現識成句背給我聽, 

eg  ;
我問細佬  ...

作者: yanyvonne    時間: 09-6-2 09:37

原帖由 sw.leung 於 09-6-1 18:29 發表

未必, 他們還有書出緊, 不過他們的圖書真系好好,
我還買了另一套, [ 好寶寶說英文 ]
是教小朋友講日常用語, 好有趣, 我細佬都好LIKE , !
作者: yanyvonne    時間: 09-6-2 09:37

原帖由 ohmygosh 於 09-6-1 21:38 發表
我都買左﹐不過未開始用。

BB 1 YRS 可以 LOOK,啦, 
我細佬都是由 12 個月開始給他LOOK,
作者: happypiglet    時間: 09-6-2 09:44

Thanks  各位媽媽.
如果400, 又OK呀!
Thanks again!
作者: 早教媽媽    時間: 09-6-2 10:25

原帖由 sw.leung 於 09-6-1 18:29 發表

好像是與香港的東西合拼了, 所以東西仍然有新的products 出品
作者: sw.leung    時間: 09-6-2 10:48

[ 好寶寶說英文 ] 是否一般書局都有?

原帖由 yanyvonne 於 09-6-2 09:37 發表

未必, 他們還有書出緊, 不過他們的圖書真系好好,
我還買了另一套, [ 好寶寶說英文 ]
是教小朋友講日常用語, 好有趣, 我細佬都好LIKE , !

作者: yanyvonne    時間: 09-6-2 12:08

原帖由 happypiglet 於 09-6-2 09:44 發表
Thanks  各位媽媽.
如果400, 又OK呀!
Thanks again!

不用O廿貴, 我PM條LINK 給你, 我無意中發覺的, 同我狂三聯有85折買時價錢一樣, 我PM 給你自己去LOOK 啦。。。。!  $330 已OK 啦。 !
作者: yanyvonne    時間: 09-6-2 12:10

原帖由 sw.leung 於 09-6-2 10:48 發表
[ 好寶寶說英文 ] 是否一般書局都有?

三聯同商務先有. 幾好呀 ,
我這2日給細佬LOOK 了第一本書 & VCD .....
他都明白 GOOD MORNING / GOOD BYE 啦。 今早話要同爸爸 SAY GOOD BYE ! 

套書唔深幾有趣, !  
作者: happypiglet    時間: 09-6-2 13:59

Dear yanyvonne,

Thanks so much for your help!

happypiglet

原帖由 yanyvonne 於 09-6-2 12:08 發表

不用O廿貴, 我PM條LINK 給你, 我無意中發覺的, 同我狂三聯有85折買時價錢一樣, 我PM 給你自己去LOOK 啦。。。。!  $330 已OK 啦。 ! ...

作者: tongbetty    時間: 09-6-2 14:29

pls PM me also
thanks

原帖由 yanyvonne 於 09-6-2 12:08 發表

不用O廿貴, 我PM條LINK 給你, 我無意中發覺的, 同我狂三聯有85折買時價錢一樣, 我PM 給你自己去LOOK 啦。。。。!  $330 已OK 啦。 ! ...

作者: linglingng    時間: 09-6-2 17:32

yanyvonne

yr bb 幾大? 可唔可以 PM 條 L
作者: linglingng    時間: 09-6-2 17:33

yanyvonne

yr bb 幾大? 可唔可以 PM 條 LINK 比我呢? Tks!
作者: yanyvonne    時間: 09-6-3 08:15

原帖由 linglingng 於 09-6-2 17:32 發表
yanyvonne

yr bb 幾大? 可唔可以 PM 條 L

我細佬 2 YRS 10 個月啦, 讀緊N1 .
不過我是早教MAMA在他12個月已給教材碟他LOOK ,
同他LOOK英文書仔. !  

你地可入我個BLOG 有很多我的心得, 你地可參考下啦, ! 

條LINK 我PM 你啦, !
作者: happypiglet    時間: 09-6-3 11:10

yanyvonne,

謝謝你的分享, 你真的是一個很有心的媽媽.
我都要加陪努力!

happypiglet
作者: illusionbb    時間: 09-6-3 13:49

yanyvonne可以PM話我知邊到有嗎?
謝謝!
作者: yanyvonne    時間: 09-6-3 16:12

原帖由 illusionbb 於 09-6-3 13:49 發表
yanyvonne可以PM話我知邊到有嗎?
謝謝!

SEND 了啦..
作者: yanyvonne    時間: 09-6-3 16:14

原帖由 happypiglet 於 09-6-3 11:10 發表
yanyvonne,

謝謝你的分享, 你真的是一個很有心的媽媽.
我都要加陪努力!

happypiglet

大家都努力 ,...  有時間再去我BLOG LOOK下啦
作者: babygod    時間: 09-6-6 14:57

yanyvonne

可以PM話我知邊到有嗎?
謝謝!
作者: yanyvonne    時間: 09-6-6 17:57

原帖由 babygod 於 09-6-6 14:57 發表
yanyvonne

可以PM話我知邊到有嗎?
謝謝!

PHONICS KID $329

http://www.popupbook.hk/ 自己入去LOOK
作者: peacekamen    時間: 09-8-22 20:51

其實10個月大既bb學, 係咪太早呢?
作者: cuteb    時間: 09-9-15 00:43     標題: 回覆 20# yanyvonne 的文章

作者: fatbmama    時間: 09-9-15 14:20

作者: kerrielam    時間: 09-9-18 12:02

教協田園最平, $300 有找, 但要有教協/ 護協member card, 要預訂
作者: bjtower2    時間: 09-10-6 16:43

用左 hooked on phonics 的 pre-k 大概一星期 , bb好鍾意睇, 還會跟住讀 , 有時還曉唱添 , 基本上已認晒26個英文字母 , 只係有幾個英文字母  B, G, H, K, Q, V, W 比較難發音, 其餘都可以準確讀出
作者: stccmc    時間: 09-10-8 01:11

作者: Mama101    時間: 09-10-8 01:26

Jolly Phonics is an excellent source.  Easy to pick up and my child enjoys it very much.  But maybe your child is a little too young to start learning phonics.
作者: bbqiu    時間: 09-10-23 10:31

Can you also share your blog with me. Thanks!
原帖由 yanyvonne 於 09-6-3 16:14 發表

作者: babyheima    時間: 09-10-23 14:25

歲半梗係岩睇啦,我個仔都未夠歲半,而家26個字母已可全部認出及讀出(次序倒亂都可以),而家佢仲識得用letter sound黎讀d字添,佢已經認到好多字啦,其實有資料顯示3歲前既小朋友學野同記野係超快,學野係會事半功倍,但過左3歲就事倍功半架啦,其實好多人都會覺得"點解要咁快教小朋友野呢",如果真係想問呢個問題,又請你地自己諗下係邊個話你知小朋友唔可以咁快學野呢?小朋友係0-3歲不段都想吸收,學野,唔係佢點識學行學講野?其實小朋友學對學英文同學講野係無分別,佢地唔會有壓力,當然都要睇教佢果個大人有無迫佢啦,其實3歲前一d都唔洗迫架,你只要係佢面前講,佢就自然會學你,扮你架啦,所以唔係早教媽媽既人,請唔好再講一d傷害人既說話去話人,大家只係唔同見解者,通常早教父母都係比較努力既一群
作者: kaboBB    時間: 09-11-7 23:07

想問問大家一開始比bb睇phonics kids是否比1A先?每日睇幾耐同幾次先合適?何時才轉1B?我剛買了但不知怎樣用,大家是否有買iSPEAK?
作者: angelyeung007    時間: 09-11-13 10:57

原帖由 yanyvonne 於 09-6-3 08:15 發表

我細佬 2 YRS 10 個月啦, 讀緊N1 .
不過我是早教MAMA在他12個月已給教材碟他LOOK ,
同他LOOK英文書仔. !  

你地可入我個BLOG 有很多我的心得, 你地可參考下啦, ! 

條LINK 我PM 你啦, ! ...

YANYYONNE... 妳好, 不知可否 和我 share 妳的 blog 呢?
作者: OxBB    時間: 09-11-19 16:25

can u also share yr blog with me. Pls pm me, thanks.
原帖由 yanyvonne 於 09-6-3 16:14 發表

作者: beansan    時間: 09-11-20 14:25

Please also pm me your blog. thanks

原帖由 OxBB 於 19-11-2009 16:25 發表
can u also share yr blog with me. Pls pm me, thanks.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5