教育王國

標題: 有冇家長去左嶺南大學香港同學會直資小學簡介會? [打印本頁]

作者: dreambutterfly    時間: 09-5-19 08:45     標題: 有冇家長去左嶺南大學香港同學會直資小學簡介會?

我去完嶺小簡介會後,都唔係好知道佢學校既特色...
大家會唔會考慮比自己既小寶貝入讀此校?原因又係d咩?

作者: willis616    時間: 09-5-19 17:32

我都想知! 當日簡介會場咪不夠大聲, 現場又吵雜. 根本聽唔到. 唔知學校是否會再舉辦一場只有家長參加的簡介會?

原帖由 dreambutterfly 於 09-5-19 08:45 發表

作者: hollisterneko    時間: 09-5-19 17:53

同意! 當日個咪細聲咗D。 我坐响中後嘅位置, D BB同 D 小朋友噪得好緊要, 更加難集中聽個簡介會。
       請問有無現在的家長可以分享一下你們的子女在該校的學習情況和點滴? 課程又如何? 深或淺? 可和那一所學校作比較? 因此校太新, 所以有很多問題。 煩請各位指教。 謝謝。
作者: ICU    時間: 09-5-19 21:18     標題: http://www.luaaps.edu.hk/DSS/index.htm

原帖由 dreambutterfly 於 09-5-19 08:45 發表

z  o k   la

作者: TommyGirl    時間: 09-5-21 10:17

我都有去,咪聲較細,小部份家長又讓小朋友在場走走叫叫,真的太嘈,坐後面真的好難聽到校長及老師講

最後,超時太多,4:30pm未到答問時間我已走了

其實,除了校園太細外,基本印象也不差;但我有幾個問題都好想問,唔知當日校長有冇解答過呢?

現在得P1~P3 6班,師資及場地尚可應付.....當一路開班上去12班就會愈來愈逼,師資又會分薄左,校長有冇唸过下一部點做

請問知否幾時報2010小一,面試有冇要求

Thanks

原帖由 hollisterneko 於 09-5-19 17:53 發表
同意! 當日個咪細聲咗D。 我坐响中後嘅位置, D BB同 D 小朋友噪得好緊要, 更加難集中聽個簡介會。
       請問有無現在的家長可以分享一下你們的子女在該校的學習情況和點滴? 課程又如何? 深或淺? 可和那一所學校作 ...

作者: hollisterneko    時間: 09-5-24 15:03

雖然簡介會有些少混亂, 但係我有同D老師、校長傾過計, 佢地比我嘅感覺非常親切有禮。學生們星期一至五大部份時間都响學校, 相信校長和老師們都可以身作則, 做一個温柔有禮的榜樣給他們。但不知教學上又如何? 有些家長認為課程較淺, 到升中時競爭力會較差? 是否如此呢?
作者: hollisterneko    時間: 09-5-24 15:12

2010-2011 小一申請表已可在學校的 website 「最新消息」那一欄, click 「入學申請表」download 了。

http://www.luaaps.edu.hk/DSS/index.htm

2010年度小一入學申請,有關報名及面試詳情如下:

小一入學申請事項

時間

報名

2009年6月1日 起

小一入學申請簡介會

2009年5月16日星期六下午二時至五時

面試

2009年7月初開始

結果通知

2009年11月上旬寄出通知信函

註冊通知

容後公佈

原帖由 TommyGirl 於 2009-5-21 10:17 發表
我都有去,咪聲較細,小部份家長又讓小朋友在場走走叫叫,真的太嘈,坐後面真的好難聽到校長及老師講

最後,超時太多,4:30pm未到答問時間我已走了

其實,除了校園太細外,基本印象也不差;但我有幾個問題都好想問,唔知當日 ...

作者: TommyGirl    時間: 09-5-25 13:53

Thanks for your information.

原帖由 hollisterneko 於 09-5-24 15:12 發表
2010-2011 小一申請表已可在學校的 website 「最新消息」那一欄, click 「入學申請表」download 了。

http://www.luaaps.edu.hk/DSS/index.htm

2010年度小一入學申請,有關報名及面試詳情如下:
小一入學申請事項  ...

作者: BEBELI303    時間: 09-5-26 01:26

我小孩是現在就讀該校小一的, 當初選該校亦是有兩位朋友有小朋友在該校就讀, 而她們極力推薦, 起初我都帶點...., 但今天我不但沒後悔, 而且十分多謝朋友介紹該校給我囡囡。因為該校有一套教學方式實在做得非常好, 小朋友愛上學, 愛讀書, 愛考試, 對自已有信心, 這幾點從我囡囡身上明顯看到。

如果您們想知道該校的課程深定淺, 我只可以告訴您們中英文一點都不淺, 英文全英上課, 小朋友在說及聽一定沒問題, 該校教育以外國模式教英文, 一定要學生從聽及說方面完全應付到先。中文是該校最為出色, 可能您們一點都不了解, 該校中文教學方面是以高效識字法教導, 看到自已小孩讀了8個多月, 進步神速, 我只知道該校出的試卷比聖家及國際音小還要深,因為我小朋友做過該2間小學考卷, 囡囡全部滿分, 但自已學校出的試卷就只取得90多分, 本人亦對過試卷內容, 只知道囡囡有位舊同學在P.1下學期插班入該校,其家長對該校讚不絕口。該校不愛經常罰學生, 相反愛以獎償鼓勵學氐, 所以個個學生都有自信,愛老師, 校長,老師都是十分有愛心, 加上活動式教學令學生可親身到戶外學習, 加深體驗, 該校與香港國際學校關係十分好, 每年大家學校都會讓小朋友作親身交流, 好有外國教學模式。
作者: Adrianmom    時間: 09-5-29 11:36

Hi BEBELI303

小兒是要2010年讀小一,我打算下星期報名,請問交報名表時,要不要交profile,面試時又要注意什麼?

謝謝!
Adrianmom
作者: hollisterneko    時間: 09-5-29 13:21

My daughter was accepted for 2009-2010 P.1.  I did not turn in  a profile when interviewd last year.  Last year they interviewd parents too.
作者: stephanieching    時間: 09-5-29 15:45

hollisterneko

小囡也是2009-2010入學的, 不知是否同你小孩同一班呢, 6 月12日有一家長會你會否出席呢,  Keep in touch !

Stephanie
作者: Adrianmom    時間: 09-5-29 16:11

Thanks for the info.

What questions did the school ask to parents and children?

Adrianmom.

原帖由 hollisterneko 於 09-5-29 13:21 發表
My daughter was accepted for 2009-2010 P.1.  I did not turn in  a profile when interviewd last year.  Last year they interviewd parents too.

作者: Crabtree    時間: 09-5-29 21:14

Any mum has interviewed by school today?
作者: ICU    時間: 09-5-29 23:03

[quote]原帖由 Adrianmom 於 09-5-29 16:11 發表

What questions did the school ask to parents and children?

english
作者: ICU    時間: 09-5-31 12:45

[quote]原帖由 ICU 於 09-5-29 23:03 發表
[quote]原帖由 Adrianmom 於 09-5-29 16:11 發表

not english, it  chinese
作者: hollisterneko    時間: 09-6-1 14:10

Hey Stephanie,

Nice to find a P.1 parent here!  And yes, let's keep in touch!

Please check PM.

Hollisterneko

原帖由 stephanieching 於 2009-5-29 15:45 發表
hollisterneko

小囡也是2009-2010入學的, 不知是否同你小孩同一班呢, 6 月12日有一家長會你會否出席呢,  Keep in touch !

Stephanie

作者: BEBELI303    時間: 09-6-1 15:04

Hi Adrianmom,

面試有考中文及英文, 會家長在旁一切面試, 當然家長吾可以出聲, 其校主要是看小朋友認字能力及自信心, 我自已看過小囡面試, 老師及校長是看小孩是否淡定有自信, 介紹自已,最後會同家長傾談,看家長為何會想將小朋友送進這校。注意地方是該校出名用高校識字法教中文, 英文以活動式教學方式, 另學生可更全面學習, 最重要一環是該校出晒名校長老師都極有愛心, 愛用獎賞及鼓勵學生, 這點是教學上最重要一點, 我想大概注意這些, 另外如果面試完老師十分滿意會即時取錄, 但因為該校一來學位極小, 二來首先會收啟思學生達90% (我囡囡那屆就是如似), 三來該校近2年攪得愈來愈好, 我知道今年已超額好多申請者, 所以盡量爭取在面試時做好一些, 一tick過,不用等通知, 希望幫到您。
作者: stephanieching    時間: 09-6-1 15:30

我囡囡不是啟思學生, 但我好早階段己面試 (舊年7月), 雖然囡囡表現不太好, 當我早前做了不少該校之資料搜集, 面試時對老師表示該校十分適合小囡之性格, 而本人意願是希望小囡在有愛心關懷的環境下學習, 不希望囡囡每天只追趕無止境的考試 !  

我估該校希望接收一些能配合其教學理念的人
作者: hollisterneko    時間: 09-6-1 16:32

家長在旁一切面試?

The interview was different for us.  My daughter was being interviewed in another room and after she is done, a teacher brought her back to the library to meet me, where I was filling out a questionnaire.  Then, two teachers interviewed me with my daughter sitting next to me.

原帖由 BEBELI303 於 2009-6-1 15:04 發表

面試有考中文及英文, 會家長在旁一切面試, 當然家長吾可以出聲, 其校主要是看小朋友認字能力及自信心, 我自已看過小囡面試, 老師及校長是看小孩是否淡定有自信, 介紹自已,最後會同家長傾談,看家長為 ...

作者: VIR    時間: 09-6-1 19:09

我嗰囡唔係啓思學生, 但上年尾已面試並獲取錄....順帶一提, 家長面試時, 外籍老師用英文同家長閒談, 最主要問家長對學校既睇法, 仲有對學校有幾了解
作者: VIR    時間: 09-6-1 19:17

我有交profile, 收表嗰職員仲話嗰profile做得好靚
面試無咩特別, 不過外籍老師有問我阿囡識唱咩英文歌. 於是阿囡就唱o左首ABC....總結係面試完後, 阿囡就話好鍾意呢間小學喇

原帖由 Adrianmom 於 09-5-29 11:36 發表
Hi BEBELI303

小兒是要2010年讀小一,我打算下星期報名,請問交報名表時,要不要交profile,面試時又要注意什麼?

謝謝!
Adrianmom

作者: Adrianmom    時間: 09-6-2 14:59

多謝妳資料!但如果學校收我個仔,但我又想試第一輪的資助學校,我可不可以等第一輪出了結果先報?

我見現在學校還收今年9月入小一的學生呢!

妳之前報名時有沒有交profile?

Adrianmom

原帖由 BEBELI303 於 09-6-1 15:04 發表

面試有考中文及英文, 會家長在旁一切面試, 當然家長吾可以出聲, 其校主要是看小朋友認字能力及自信心, 我自已看過小囡面試, 老師及校長是看小孩是否淡定有自信, 介紹自已,最後會同家長傾談,看家長為 ...

作者: stephanieching    時間: 09-6-2 17:06

你這個疑問我上年也想了很久, 你當然可等第一輪面試後才報, 但要考慮到時還有否學位, 因此校只有幾十個學位, 我上年七月己開始面試, 一取錄就註冊, 學位comfirm一個少一個, 當然你可以等到第一輪面試甚致6 月抽獎後才報, 因為學校實會預留少量學位給當時要報的學生, 但可能是同好多人一齊爭囉, 等唔等就自己決定啦 !
作者: dreambutterfly    時間: 09-6-2 22:59

面試時有外籍老師問家長問題,如果家長英文唔係咁好會唔會扣分減低入讀機會架?
原帖由 VIR 於 09-6-1 19:09 發表
我嗰囡唔係啓思學生, 但上年尾已面試並獲取錄....順帶一提, 家長面試時, 外籍老師用英文同家長閒談, 最主要問家長對學校既睇法, 仲有對學校有幾了解

作者: ICU    時間: 09-6-2 23:04

原帖由 dreambutterfly 於 09-6-2 22:59 發表
面試時有外籍老師問家長問題,如果家長英文唔係咁好會唔會扣分減低入讀機會架?

no la ,  don't  worry....
作者: hollisterneko    時間: 09-6-3 01:59

Don't worry.  I guess it's going to be different teachers who conduct the interview on different dates.  I was not interviewed by the NET.  I was interviewed by 2 Cantonese-speaking teachers.  Good luck!

原帖由 dreambutterfly 於 2009-6-2 22:59 發表

作者: ICU    時間: 09-6-6 16:35

[quote]原帖由 hollisterneko 於 09-6-3 01:59 發表
Don't worry.  I guess it's going to be different teachers who conduct the interview on different dates.  I was not interviewed by the NET.  I was interviewed by 2 Cantonese-speaking teachers.  Good lu ... [/quote
        thanks a  lot

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5