教育王國

標題: 九因歌 9 x ..( 不用背) for new learners [打印本頁]

作者: Kitten006    時間: 09-5-15 11:14     標題: 九因歌 9 x ..( 不用背) for new learners

我有個九因歌 (9 x ) 的 方法,好想和各位家長分享,昨天發現 BK 的網誌可上載,於是昨晚花了很多時間上載,(原本人對甚麼網誌不太感興趣),各位可到以下網誌看看。(please shrink the picture to about 15%)

http://www.baby-kingdom.com/?483233

作者: Reximom    時間: 09-5-15 11:50

作者: Kitten006    時間: 09-5-15 12:13

Thanked you so much!!

原帖由 Reximom 於 09-5-15 11:50 發表

九因歌咁簡單, d細路就咁硬背三幾日都記得哂啦, 使鬼搞咁多花臣又咩指法, 又mp3呀!

9 x .. 更加易到極,

話俾d 細路知十位係由0,1,2,3,4…, 個位係9,8,7,6…, 話咁易記得, 使咩仲 ...

作者: mmak    時間: 09-5-15 15:31

Reximom,

請問除咗 9 x 之外, 仲有無吖 ??.... Thanks

原帖由 Reximom 於 09-5-15 11:50 發表

九因歌咁簡單, d細路就咁硬背三幾日都記得哂啦, 使鬼搞咁多花臣又咩指法, 又mp3呀!

話俾d 細路知十位係由0,1,2,3,4…, 個位係9,8,7,6…, 話咁易記得, 使咩仲 ...

作者: popokit    時間: 09-5-15 16:10

平時都無留意tim. 謝謝
作者: EDEL    時間: 09-5-16 10:52

I totally agree we can use our own ways to teach the kids in studying / revision.

I also developed something for my girl in English grammar study (e.g. tense) - in fact, just make use of the material in the exercises & organize them in the better way. Then the material will become more systematic & easy to remember.

作者: Giant    時間: 09-5-16 11:30

哈哈, 我背咗幾十年, 都唔知原來 9x 係咁得意的啊, 早知當年唔駛咁辛苦啦
作者: 甲蟲媽媽    時間: 09-5-16 12:58

作者: jena2468    時間: 09-5-16 13:19

幾好玩喎, 重有冇其他呢
作者: Reximom    時間: 09-5-18 09:24

作者: venuscc    時間: 09-5-24 09:44

咦,真系幾過癮哦,我都系而家先發現呢個特點!多謝各位!
作者: 502    時間: 09-5-25 09:41

昨日我的九歲大仔就是用這個方法教懂六歲的細佬九的乘數表,
我仲獎了他一個雪糕!

希望細佬生生性性背熟一到十的乘數表罷!

(P.S. 這個方法不是我以前用來教哥哥的, 他自認是他自己想出來的!)

作者: working    時間: 09-5-25 10:45

我兒在小二上學期,老師也是用這方法教小朋友 9 的 乘數表.

我就不讚成, 係就係好簡單.  不過我還是喜歡全統的方法.

X 數 再讀上去, 係唔應該用手指.  其實背X數表. 是功多藝熟.

我兒背 2-8 X數. 很好. 當背至9時. 老師用了新方法.
他就唔再背. 一遇上有9的X數 他就用手指.

其實背X數表是一定要. 背背下就純熟.

次次一計X數 ,  1-8 都OK.  快而準. 點知一到 9.
他竟用手指.  
所以我不讚成此方法.  背X數表, 就像背英文字母 A-Z.
一定要背好.  

次次一計 13X9. 就數手指.   

13X8 就無事.

我真的不喜歡當初老師教手指的方法.  貪一時之快. (當初係就係 唔使背 9 ) 現在要介用手指.  .

作者: jk67jk    時間: 09-5-25 12:47

My filippino helper taught my son this way of using fingers early this school year .....
Then one day this week, when they need to stand up in class to 背 one by one, he feels very difficult as he cannot use his fingers in class.
到現在學除數, 他的腦袋內完全沒有任何一條乘數式, 所以每每不容易找到最接近的答案。
我覺得, 背九因歌基本上不難, 而且終歸是日後用來計算的基本功, 不應逃避。 手指法, 學也無妨, 但最好只用來作 double checking, 到熟唸九因歌後, 跟本就無需再依賴它。
作者: isak    時間: 09-5-29 02:49

Reximom

原帖由 Reximom 於 09-5-18 09:24 發表
記8 x, 教d 細路分兩組, 第一組個位0,1,2,3,4, 十位8,6,4,2,0, 第二組個位4,5,6,7,8, 十位8,6,4,2,0, d細路好容易就會記得, 不過就無9 x咁簡單嗱!

...

作者: easybring    時間: 09-5-29 16:23     標題: 回覆 1# isak 的文章

我個人覺得"背九因歌"係幫到日後更複雜的運算, 更快有答案.
作者: sk889910    時間: 09-6-1 14:04

8X
9X
的方法很有趣!Great!

是你自己想出來的嗎?

原帖由 Reximom 於 09-5-18 09:24 發表
記8 x, 教d 細路分兩組, 第一組個位0,1,2,3,4, 十位8,6,4,2,0, 第二組個位4,5,6,7,8, 十位8,6,4,2,0, d細路好容易就會記得, 不過就無9 x咁簡單嗱!

...

作者: ting...    時間: 09-6-5 12:31

真係好有趣, 我以前都用背的方法來學乘數表.

作者: conniengor    時間: 09-6-5 14:57

真係好神奇! 唔知重有無7,6,5,4呢? thanks!
作者: 鳳梨    時間: 09-6-5 21:30

11 x

11x 11 =  1 2 1   (11)  + 1
11 x 12 = 1 3 2   (12)
11 x 13  =1 4 3
11 x 14  =1 5 4
11 x 15  =1 6 5
11 x 16 = 1 7 6
11 x 17 = 1 8 7
11 x 18 = 1 9 8
11 x 19 = 2 0 9

作者: Matte    時間: 09-6-5 21:57

many thx for ur sharing! :loveliness:

原帖由 Kitten006 於 09-5-15 11:14 發表
我有個九因歌 (9 x ) 的 方法,好想和各位家長分享,昨天發現 BK 的網誌可上載,於是昨晚花了很多時間上載,(原本人對甚麼網誌不太感興趣),各位可到以下網誌看看。(please shrink the picture to about 15%)

http://www.baby- ...

作者: Kitten006    時間: 09-6-5 22:30

Wonderful!! 謝謝分享!
學習其實可以很有趣,能多交流各種心得,集思廣益,實在很美妙。

原帖由 鳳梨 於 09-6-5 21:30 發表
11 x

11x 11 =  1 2 1   (11)  + 1
11 x 12 = 1 3 2   (12)
11 x 13  =1 4 3
11 x 14  =1 5 4
11 x 15  =1 6 5
11 x 16 = 1 7 6
11 x 17 = 1 8 7
11 x 18 = 1 9 8
11 x 19 = 2 0 9

11 x 21 = 2 3 1   (21) + 2 =  ...

作者: zzss    時間: 09-6-6 00:45

多謝分享
作者: overview    時間: 09-6-6 07:20

作者: easonkinki    時間: 09-6-10 01:42

原帖由 Giant 於 09-5-16 11:30 發表

哈哈, 我背咗幾十年, 都唔知原來 9x 係咁得意的啊, 早知當年唔駛咁辛苦啦
我小學時期老師有教過玩手指,我仲覺得好搞笑
作者: kamkam2008    時間: 09-6-10 10:14

真係幾得意喎!
作者: leehoma001    時間: 09-6-10 11:41

作者: 丸媽媽    時間: 09-6-11 21:12

關於乘數,這份資料也有很好參考價值...
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6807/p11.pdf
作者: Reximom    時間: 09-6-12 09:13

作者: Homade    時間: 09-6-12 11:25

原帖由 Reximom 於 09-6-12 09:13 發表

你咁講就錯啦. 我講個d方法就係幫助小朋友記憶, 等佢地儘快由完全唔懂過渡到滾瓜爛熟.

仲有, 講呢d 得意野俾小朋友聽, 可以等佢地認識數學之美, 同趣味性, 能夠培養小朋友對數學既興趣.

只講實用價值, 硬背到 ...

成日話人錯,各人有各人嘅教法,你估剩係你果套教法就全世界通行,以你呀「叻唔切」咁嘅資質,重好意思係度教人,無謂誤人子弟啦!

作者: leehoma001    時間: 09-6-12 14:44

作者: Reximom    時間: 09-6-12 15:37

作者: leehoma001    時間: 09-6-12 15:49

作者: Reximom    時間: 09-6-12 16:18

作者: leehoma001    時間: 09-6-12 16:25

作者: Reximom    時間: 09-6-12 17:11

作者: Homade    時間: 09-6-12 17:17

原帖由 Reximom 於 09-6-12 15:37 發表

原料你數學修維咁高, 即係你講既野實啱!

敝嗱, 我親自教背8, 9既方法既小朋友點都有一打以上(都係d親友), 原來我害左咁多人, 仲唔計BK 呢度聽我點既朋友, 罪過, 罪過!
各位BK既朋友, 當我無講過啦!
...

呀「叻唔切」你d病又發作呀,又係度疑神疑鬼,有病就快d去睇醫生啦!

乜你宜家先醒覺原來自己害左咁多人, 真可憐,咁自己就快d反醒吓啦。

作者: Homade    時間: 09-6-12 17:22

呀「叻唔切」,你d料又咪係抄襲得番嚟,有幾巴閉啫!
作者: leehoma001    時間: 09-6-12 17:29

作者: Homade    時間: 09-6-12 17:40

呢位家長又駛乜同佢拗啫,佢d所謂叻嘢都係抄抄襲襲,然後講到自己會飛咁,我都話過佢衰自作聰明啦,不過佢已經冇得救啦。
作者: Veronique@chan    時間: 09-6-14 16:53

uote]原帖由 Kitten006 於 09-5-15 11:14 發表

http://www.baby- ... [/quote]
作者: kenchu    時間: 09-6-22 11:50

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5