教育王國

標題: 邊間醫院出世對入學機會有無影響? [打印本頁]

作者: MissMusic    時間: 09-4-7 15:40     標題: 邊間醫院出世對入學機會有無影響?

邊間醫院出世對入學機會有無影響?

學校會唔會睇小朋友係政府醫院出世, 定私家醫院出世而加分扣分 ga?
作者: kerkermui    時間: 09-4-7 17:01

未聽過~

不過應該唔會喇~ 因為有錢人可以响政府医院俾錢請大學教授接生.. 我地d普通人諗都唔會諗呢d嘢~
作者: LMCK    時間: 09-4-7 18:28

係啦, 應該唔會喇~ 因為幫小朋友報幼稚園時, 佢都無問小朋友係邊間醫院出世, 你睇, 劉轡雄對孖孫都係政府醫院出世.

不過有某一d學校會睇父母讀邊間小學同中學.
作者: bblaw    時間: 09-4-7 22:15

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 17:01 發表
未聽過~

不過應該唔會喇~ 因為有錢人可以响政府医院俾錢請大學教授接生.. 我地d普通人諗都唔會諗呢d嘢~

To be frank, the technique of mid-wive is more excellencr than them. Don't waste $
作者: Yanamami    時間: 09-4-7 23:19

What a funny question.

原帖由 MissMusic 於 09-4-7 15:40 發表
邊間醫院出世對入學機會有無影響?

學校會唔會睇小朋友係政府醫院出世, 定私家醫院出世而加分扣分 ga?

作者: w_y    時間: 09-4-7 23:43

呢樣緊要 d, 自行收生揀小學有分架.

原帖由 LMCK 於 09-4-7 18:28 發表

不過有某一d學校會睇父母讀邊間小學同中學. ...

作者: Colette6083    時間: 09-4-8 09:23

有少少心理影響, 當有人睇到時, 有D印象分比啰.
尤其是幼稚園.
作者: yaulinda    時間: 09-4-8 10:02

如果連在那間醫院出生都有關,
以這樣心態來選學生和辦學,
教出來會是品德怎樣的孩子:;pppp: :;pppp:
作者: 靚靚嘉露媽    時間: 09-4-8 10:15

當然是..................無影響 la !!!!!!!!!!!!!!
作者: hyto    時間: 09-4-8 11:20

No No No la...
作者: 方麗娟    時間: 09-4-8 13:15

如果睇邊間醫院出世, 不如先睇住"物業"係咪私人樓宇? 係咪自置?
其實都唔會問你層樓係租定買, 斷供未啦...所以更加唔會睇出世間醫院.
作者: foggyao    時間: 09-4-8 13:46

唔會啦! 個教育遊戲玩到咁?!

如真係咁, 睇怕遲d要睇埋張ultra sound相, 睇下你個杯胎, 有無瑕疵, 係咪夠靚先得勒!
作者: 雙子媽媽    時間: 09-4-8 16:55

樓主會唔會諗得太多啦
作者: MissMusic    時間: 09-4-8 21:42

好奇了解下嘛! 因為聽D 家長講到D稍有名氣的幼稚園連屋企人的職業都係入學的考慮因素, 真係唔知幼稚園會唔會勢利地連出世地點都睇埋.......
作者: babytomhui    時間: 09-4-11 21:37

作者: Eclipse_2006    時間: 09-4-12 00:16

係呀, 政府醫院私家房仲貴過私家醫院普通病房.
我個同事頭一胎係政府醫院私家房生, 公司包部份開支.  第二胎時, 佢想搵返第一胎時位教授醫生接生, 果位醫生勸佢去私家生, 因為事隔幾年後, 政府私家房收費勁加, 仲貴過私家醫院好多.   同事係極不願意的情形下轉了私家醫生同醫院.  (因為怕公司 cover 唔到.)

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 17:01 發表
未聽過~

作者: nicolemummy    時間: 09-4-12 07:56

出世紙無寫嚮邊間醫院出世. 學校想知都唔得啦!!

原帖由 Eclipse_2006 於 09-4-12 00:16 發表
係呀, 政府醫院私家房仲貴過私家醫院普通病房.
我個同事頭一胎係政府醫院私家房生, 公司包部份開支.  第二胎時, 佢想搵返第一胎時位教授醫生接生, 果位醫生勸佢去私家生, 因為事隔幾年後, 政府私家房收費勁加, 仲貴 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-4-12 20:38

出世紙有寫的, 不過我唔覺有影響
(係就好了, 我女一早入左st paul啦 )
原帖由 nicolemummy 於 09-4-12 07:56 AM 發表

作者: nicolemummy    時間: 09-4-12 22:24

哈哈.... 我唔知道出世紙有寫添.... 因為我地個D張無寫架....

難道你女女在ST PAUL出世??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-12 20:38 發表
出世紙有寫的, 不過我唔覺有影響
(係就好了, 我女一早入左st paul啦 )

作者: venuscc    時間: 09-4-12 22:54

如果真系有啲咁嘅學校,大家記住要公開,就算呢啲學校可以教到阿B叻到“飛起”,我都唔會比佢去讀,我怕個B讀完“叻”到無人CONTRAL到佢呀!!!!!
作者: Gerard    時間: 09-4-13 17:04

作者: COE1205    時間: 09-4-17 00:57

原帖由 nicolemummy 於 09-4-12 07:56 發表

卡介苗通常係出世果間醫院打,所以睇針咭可以睇到ka!
作者: nicolemummy    時間: 09-4-17 23:53

謝謝你的意見.

不過, 申請幼稚園同小學都唔洗針咭的. 針咭是小朋友入學了才需要.

其實, 這個也不重要. 倒頭來, 小朋友的父母的母校是甚麼, 職業是甚麼, 恐怕來得重要些....

凡事也有例外. 同學仔的爸爸是舊小拔畢業, 媽媽是有知識的家庭主婦, 哥哥是在舊小拔唸書, 同學仔小一一定入舊小拔, 同學仔在幼稚園的成績也不錯, 也是年頭小朋友. 但考CCKG 卻不入.

原帖由 COE1205 於 09-4-17 00:57 發表

卡介苗通常係出世果間醫院打,所以睇針咭可以睇到ka!

作者: Png    時間: 09-4-18 00:32     標題: 回覆 # 的文章

要睇就睇個住址和父母職業咪得囉.
坊間太多傳言.
作者: kerkermui    時間: 09-4-18 06:49

原帖由 nicolemummy 於 09-4-17 23:53 發表
謝謝你的意見.

不過, 申請幼稚園同小學都唔洗針咭的. 針咭是小朋友入學了才需要.

其實, 這個也不重要. 倒頭來, 小朋友的父母的母校是甚麼, 職業是甚麼, 恐怕來得重要些....

凡事也有例外. 同學仔的爸爸是舊小拔 ...

我apply咗兩間nursery (kln tong + MOS),  兩間都要針咭喎~ interview時交

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5