教育王國

標題: HK Preschool vs Keen Mind [打印本頁]

作者: sofiamama    時間: 09-4-5 23:07     標題: HK Preschool vs Keen Mind

HK Preschool AM Class vs Keen Mind AM Class, which one is better?
Pls give suggestion. Thx
作者: kerkermui    時間: 09-4-7 11:02

邊間好d我就唔知..
不過間接問過d有小朋友讀緊嘅家長.. 我自己就鍾意hkps多d:
第一~ 近屋企
第二~ 佢改深咗課程之後, 加上兩文三語, 感覺唔錯
而KM教學嘅approach同hkps有d分別
我覺得兩間都應該適合阿仔 (雖然我當時因為諗住K1先報區外學校已錯過咗hkps嘅報名時間)
有d俾hkps收咗嘅朋友話km好d喎...
anyways~ 問題應該唔係邊間好d, 而係.. 你鍾意邊間多d or 邊間啱你個小朋友多d

作者: mirandalpl    時間: 09-4-7 11:28

想問下 HKPS 課程加深左係指 K? or nursery or all? 同埋係邊方面加深左? thx in advance !

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 11:02 發表
邊間好d我就唔知..
不過間接問過d有小朋友讀緊嘅家長.. 我自己就鍾意hkps多d:
第一~ 近屋企
我覺得兩間都應該適合阿仔 (雖然我當 ...

作者: HoiYauBB    時間: 09-4-7 14:23

係 wor... 你可唔可以講下你從可得知課程加深佐, 同邊方面呀.. 我在學校都沒有聽過.  

第二~ 佢改深咗課程

HKPS 是一間好好的學校
作者: kerkermui    時間: 09-4-7 16:53

各位~ 呢d係一位bk mama俾我嘅料... 希望幫到大家~

至於HKPS 同KEEN MIND 既分別, 你問岩人勒, 我最近8到D 料番來, 可以比你參考一下:
我最近同一位有兩個小朋友讀HKPS 既BK 媽8 過下而家HKPS 既情況先知, HKPS 有改革, 呢位媽的大仔在HKPS 已K3, 細女就N1, 佢話今時今日HKPS 把課程改深了, E.G. 今年HKPS 既N 要寫字 1, 2, 3   學英文字母加PHONICS, 當日佢大仔時唔係的.  而今時今日K3 要寫週記, GRAMMER 書係一年班程度, K2 也有GRAMMER 書, 學校教既MATHS 係英數, D 題目要家長指引, MATHS 會教一D  CONE, CYLINDER, CUBE ......ETC 既CONCEPT, 佢話係CONCEPT 唔係真係計的, 咁細都唔會識計, 由N 起有READING SCHEME, 個個小朋友都要一個WEEK 睇一本書, 學校會叫大家夾 $$$ 買, 咁就拎回家睇, 之後, 番到學校, 老師會問番小朋友一D 果本書既野, N1 的會易D , 例如問D 公仔做緊咩,...等等, 咁老師會知你回家有無睇過.  佢同我講功課來講 WEEKDAYS 1日會有1樣, WEEKENDS 就會多少少, K3 一開學冇耐就要學好多職業既名,包括astronaut librarian, track engineer, zookeeper, scientist, ballet dancer, football player之類 仲有教gender,當然唔係淨係教人既男女咁簡單啦,動物都教. 果位BK話佢有朋友既女在ST. CAT 讀, 一比之下英文都唔夠HKPS深, 仲有K3下學期開始左教普通話拼音.
每個week都會叫佢地去自己諗字,例如oo咁,就要搵晒d有oo既字出來,越多越好.  K3時已曬PHONICS, 佢同我講學校雖然盡教好多野, 但無迫小朋友一定要全部吸曬, 如你吸曬就係你勁, 如唔係, 你吸到幾多成都無問題, 學校做評估時既題目會淺D 的, 唔會因你唔識某D 某D 就FAIL 你.  咁小朋友同家長既壓力無咁大, 只要你係叻既就自然學會多D, 咁樣我好BUY, 因人人能力唔同, 如ASSESSMENT 時考既野好深而本身又唔明, 令小朋友會無自信.  HKPS 主張開心學習, 活動教學得來令小朋友易明, 同課程內容豐富, 唔係玩玩吓, LANGUAGE強,而親子手工只係一年兩份, 好合我地呢D 懶既家長.  

再講KEEN MIND, 我個FD 個女正讀緊N1, 學校會派字卡回來比家長同仔女溫習, 咁我個FD 話佢個女番學都開心, 又係久唔久有ASSESSMENT 架, 會真係計分來定你來年上唔上得番K1, 呢樣野係令家長會有壓力, 因唔衰得, 你會死命同個女溫習, 而N1 佢地都有PHONICS, 日日有功課, 教中文會突大,小, 咁仲要小朋友認埋個中文未係點, 到評估時係要考的.  英文字母我個FD 話N1 上學期已教A-G.  又要要記好佢, 因評估時都要考的.  我朋友都好滿意學校教既野, 只係有D 擔心唔知K1 可直上嗎.  
以N 來比較, 以收生量多就應該係KEEN MIND, 因有3班上下, 而家HKPS 只有1班AM, 2班PM, 分別在KEEN MIND 3上3下要爭位上K1, 而HKPS 就全收, 仲可以優先轉國際班.

注意~ 呢度講緊火炭hkps
作者: sofiamama    時間: 09-4-7 23:33

Kerkermui,

Your information is very useful.
Thx so much.
作者: kerkermui    時間: 09-4-8 07:22

原帖由 sofiamama 於 09-4-7 23:33 發表
Kerkermui,

Your information is very useful.
Thx so much.  

唔駛客氣..
咁你會揀邊間呀? 我就因為心大心細..唔想阿仔出外面返學咁辛苦..錯過hkps嘅報名時間, 最後報咗KM only
因為想第日讀傳統local學校.. 所以KM應該啱d
不過又覺得hkps好正..
唯有出年再報~
作者: mirandalpl    時間: 09-4-8 10:02

thx for yr detail info ! 我個仔黎緊會讀佢地 nursery 既英普班, 聽落好似真係唔錯喎~
作者: alexdiana    時間: 09-4-9 10:45

多謝你的分享, 唔知九龍塘的樂基nursery課程是否同沙田一樣.
如果係便好啦!

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 04:53 PM 發表
各位~ 呢d係一位bk mama俾我嘅料... 希望幫到大家~

至於HKPS 同KEEN MIND 既分別, 你問岩人勒, 我最近8到D 料番來, 可以比你參考一下:
我最近同一位有兩個小朋友讀HKPS 既BK 媽8 過下而家HKPS 既情況先知, HKPS 有 ...

作者: Cherry+DC    時間: 09-4-10 23:43

但係HKPS的Admin support, 我就呢一世都記得, 我覺得除了學術外, Admin support同樣重要, 我當年都打了很多次電話關於收生的事情, 打了8-9次, 都冇回電, 試想想查下一d小朋友d嘢, 我都吾敢諗
作者: hkparent    時間: 09-4-11 15:57

My child is studying in HKPS and I find the Admin quite ok.  academically it's really very good. it's difficult to get a place from hkps kowloon tong. if you get one, don't miss it.
作者: sy6162    時間: 09-4-16 09:09

得15分讀完hkps 出來讀培基小學幾會大嗎? hkps大部分入到什麼好小學? 謝
作者: monkey05    時間: 09-4-16 12:24

原帖由 sy6162 於 09-4-16 09:09 發表
得15分讀完hkps 出來讀培基小學幾會大嗎? hkps大部分入到什麼好小學? 謝

聽講15分要入培基機會有點微, 起碼要20分先得.
作者: alexdiana    時間: 09-4-17 16:10

我都想知可入讀什麼小學的分怖情況!
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-6 23:58

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 11:02 發表
邊間好d我就唔知..
第一~ 近屋企
我覺得兩間都應該適合阿仔 (雖然我當 ...

Dear Kerkermui,

KV 係 Academic 的典範. 深得黎, 學生讀得又開心. 您會否選擇 KV?  佢 K3 後升讀名校率 vs KM 又高D. OR...留係KM 至 K3?

作者: kerkermui    時間: 09-6-7 21:26

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-6 23:58 發表

Dear Kerkermui,

KV 係 Academic 的典範. 深得黎, 學生讀得又開心. 您會否選擇 KV?  佢 K3 後升讀名校率 vs KM 又高D. OR...留係KM 至 K3?

個人對KV了解不多, 聽其他媽媽講數學好但英文唔夠好~
跟住嘅路點走, 都要睇恐龍仔返學之後嘅情況.. 報就一定會報st. cat同KV, 不過讀得開心的話, 應該唔會轉, 因為個人唔多鍾意mass production~ 亦唔想經常轉校.. 我地"應該"會go for CCKG~
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-8 23:33

CCKG...太好啦! 超級名牌幼稚園. 恐龍媽的最終心願係咪男拔呢?

我曾經聽過..最多CCKG的K1學生來自SC. 而CCKG最鍾意的Path 係....International KG --> SC --> CCKG.
作者: kerkermui    時間: 09-6-9 14:05

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-8 23:33 發表
CCKG...太好啦! 超級名牌幼稚園. 恐龍媽的最終心願係咪男拔呢?

我曾經聽過..最多CCKG的K1學生來自SC. 而CCKG最鍾意的Path 係....International KG --> SC --> CCKG.

hmm~ 心儀超級名校嘅唔係我, 係做老豆嗰個!
我自己係屋邨KG--> 屋邨小學-->官校出身嘅, 身邊有個DBS失敗個案, 見到d家長話名校其實係家長成就嘅~ 心切應同! 如果你無足夠嘅支持, 唔好諗佢會教到小朋友d乜~ 因為唔交功課都無問題架!
所以~我地唔會諗你講嗰條path, 成日轉校, 好辛苦啫!
問心~ 暫時我地應該可以support到行呢條路~ 得唔得就隨緣啦, 就算入到CCKG都唔等於入到DBS嘅~
小學~暫時我鍾意英華, 好想聽星期六snoopy校長個talk, 可惜full架啦~
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-9 23:29

原帖由 kerkermui 於 09-6-9 14:05 發表

我自己係屋邨KG--> 屋邨小學-->官校出身嘅, 身邊有個DBS失敗個案, 見到d家長話名校其實係家長成就嘅~ 心切應同! 如果你無足夠嘅支持, 唔好諗佢會教到小朋友d乜~ 因為唔 ...

佢係深水埗間校舍好大好靚. 我亦聽過係校長好有理念.

恐龍媽, 大家都好欣賞您對 恐龍仔的培育. 好務實, 而且看準囝囝的長處, 讓他再邁進一步. 祝您成功.
作者: kerkermui    時間: 09-6-10 07:18

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-9 23:29 發表

佢係深水埗間校舍好大好靚. 我亦聽過係校長好有理念.

恐龍媽, 大家都好欣賞您對 恐龍仔的培育. 好務實, 而且看準囝囝的長處, 讓他再邁進一步. 祝您成功. ...

thank you~
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-10 23:06

原帖由 kerkermui 於 09-6-10 07:18 發表

thank you~

嘩! 恐龍媽, 做咩咁早覆我?
作者: kerkermui    時間: 09-6-11 15:50

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-10 23:06 發表

嘩! 恐龍媽, 做咩咁早覆我?

每朝起身上網睇完報紙.. 然後陪阿仔晨運呀~
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-11 22:34

原帖由 kerkermui 於 09-6-11 15:50 發表

每朝起身上網睇完報紙.. 然後陪阿仔晨運呀~

您又話要返工? 我就要最遲7:15am出門. 早上您都好難見到我!
作者: elmolly    時間: 09-6-12 09:13

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-11 22:34 發表

您又話要返工? 我就要最遲7:15am出門. 早上您都好難見到我!

我代答: 佢屋企返工司, 20分鐘即到(係咪比多左tim?)
作者: kerkermui    時間: 09-6-12 13:32

原帖由 elmolly 於 09-6-12 09:13 發表

我代答: 佢屋企返工司, 20分鐘即到(係咪比多左tim?)

hehe~
我由細慣咗7點前後醒, 搬咗呢度加轉咗工... 其實真係太早起身! 於是就帶阿仔行晨運..
所以, 我每朝同阿仔玩30-45min, 然後8:30左右出門口, 9點前一定返到office.. 出門口至返到去..around 20min啦!
(雖然悶c我, 但係真係唔捨得轉工架!)
作者: monkey05    時間: 09-6-12 14:24

原帖由 kerkermui 於 09-6-9 14:05 發表

我自己係屋邨KG--> 屋邨小學-->官校出身嘅, 身邊有個DBS失敗個案, 見到d家長話名校其實係家長成就嘅~ 心切應同! 如果你無足夠嘅支持, 唔好諗佢會教到小朋友d乜~ 因為唔 ...

恐龍媽 :

真係愈睇我地既諗法愈似, 暫時我鍾意英華 ~~~  我都係啊. 我極鐘意 snoopy 校長同學校既校風, 也望monkey 仔到時可以考得入, 選幼稚園的取向, 我也是咁諗, 如佢 n1 番得開心, 而學校所做既無令家長失望, 我會唔同佢轉校, 覺得轉來轉去, 咪又係拎個小朋友來搞, 有時小朋友學幾多野除左學校外, 家長既support 真的更重要.  我也是十分不喜歡mass production 既幼稚園.  如monkey 讀得好地地, 我都打算唔轉走了.  

作者: kerkermui    時間: 09-6-12 16:20

原帖由 monkey05 於 09-6-12 14:24 發表

恐龍媽 :

真係愈睇我地既諗法愈似, 暫時我鍾意英華 ~~~  我都係啊. 我極鐘意 snoopy 校長同學校既校風, 也望monkey 仔到時可以考得入, 選幼稚園的取向, 我也是咁諗, 如佢 n1 番得開心, 而學校所做既無令家長失望 ...

哈哈~睇嚟我地都幾有緣喎!
我表弟仔今年讀英華P1, 聽講今年好難入.. 我過時過節見到佢可以8吓, 不過呢個小朋友真係好乖, 唔會話怕羞架!

等佢地兩隻嘢大d, 得閒一齊玩多d好喎! 恐龍仔e+仲係見到小朋友會走/大叫呀!!!  

係呢~ 你有無報tom lee之類嘅music class? 我好遲報, 希望不大..
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-12 18:48

咁Tom Lee 的兩歲班要早幾多去報?
作者: kerkermui    時間: 09-6-12 23:38

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-12 18:48 發表
咁Tom Lee 的兩歲班要早幾多去報?

應該係兩歲半(or 兩歲9個月)
最好一歲前報啦~

我成歲半先去報.. 唔知有無位.. 報唔到就上3.5yr嗰班, 再學琴 (身邊好多勁人, 不過未必肯教咁細嘅~)
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-13 12:54

原帖由 kerkermui 於 09-6-12 23:38 發表

應該係兩歲半(or 兩歲9個月)
最好一歲前報啦~

我成歲半先去報.. 唔知有無位.. 報唔到就上3.5yr嗰班, 再學琴 (身邊好多勁人, 不過未必肯教咁細嘅~)

Thank you for your message.

柏斯琴行係馬鞍山分店八月開2.5歲班, 而+仲有位. 不妨可以問下.

http://www.parsonsmusic.com/www/index.php

作者: monkey05    時間: 09-6-13 14:13

原帖由 kerkermui 於 09-6-12 16:20 發表

哈哈~睇嚟我地都幾有緣喎!
我表弟仔今年讀英華P1, 聽講今年好難入.. 我過時過節見到佢可以8吓, 不過呢個小朋友真係好乖, 唔會話怕羞架!

等佢地兩隻嘢大d, 得閒一齊玩多d好喎! 恐龍仔e+仲係見到小朋友會走/大叫呀 ...

係囉, 英華近年大熱呀, 學位有限但考生眾多.  表弟仔好叻呀 !!!

好呀, 等佢兩個大D 一起玩啦.  我隻MONKEY 而家鐘意同D 大過佢既小朋友玩, 有可能係見得呢類年紀既小朋友多, 而SIZE 同佢一樣既呢, 佢就唔多SO 人, 仲唔比人搞佢玩緊既玩具, 但如果係大過佢既小朋友搞佢D 玩具, 佢又肯喎, 真怪.

音樂班, 我未報呀.  喂喂, YAMAHA 班唔報也吧, 你雖然遲左, 但不用後悔, 我聽5個上過呢個班既人有4個都比BAD COMMENT, 話無料到, 小朋友排成年先有位以為好堅, 但呢4個媽媽同小朋友一起上左幾堂後, 媽媽已好睇唔過眼, 唔完COURSE 已WITHDRAW.  其中有媽媽話係師資問題, 老師帶唔到咁多個小朋友, 場面混亂, 各有各HEA, 也有話係內容唔得, 引唔起小朋友興趣, 連媽媽自己也覺悶, 最後唔想浪費時間, 最妙係唔同人同我講大致相同既COMMENTS.  我也睇過D 教材.....一般般啦.  你身邊有無朋友仔上過讚好呀, 因我都好想知會唔會係個別媽媽主觀左.

比我選我會選 ORFF 音樂班, 我較喜歡 ORFF 既內容.  等MONKEY仔大多少少, 3歲幾時比佢去試下.  但衰路程遠.

如近近地, 柏斯既LITTLE MOZART 音樂班比YAMAHA 班好的.  4隻白老鼠, 有3隻讚好.

作者: kerkermui    時間: 09-6-13 22:18

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-13 12:54 發表

Thank you for your message.

柏斯琴行係馬鞍山分店八月開2.5歲班, 而+仲有位. 不妨可以問下.

http://www.parsonsmusic.com/www/index.php

thanks a lot!
作者: kerkermui    時間: 09-6-13 22:26

原帖由 monkey05 於 09-6-13 14:13 發表

係囉, 英華近年大熱呀, 學位有限但考生眾多.  表弟仔好叻呀 !!!

好呀, 等佢兩個大D 一起玩啦.  我隻MONKEY 而家鐘意同D 大過佢既小朋友玩, 有可能係見得呢類年紀既小朋友多, 而SIZE 同佢一樣既呢, 佢就唔多SO 人, ...

monkey就好叻呀, 恐龍仔仲係生人勿近, 朝朝行晨運都唔多啋人.. 掂吓佢d嘢就怪叫!

我都唔想去到咁遠, 所以無諗奧福呀~
好啦, 等我行開出海柏問問先!

作者: elmolly    時間: 09-6-13 22:56

原帖由 monkey05 於 09-6-13 14:13 發表

好呀, 等佢兩個大D 一起玩啦.  我隻MONKEY 而家鐘意同D 大過佢既小朋友玩, 有可能係見得呢類年紀既小朋友多, 而SIZE 同佢一樣既呢, 佢就唔多SO 人, ...

請問orff music起邊到有呀?

btw, 我係咪起你個blog到問過你野架?

作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-13 23:09

原帖由 kerkermui 於 09-6-13 22:26 發表

monkey就好叻呀, 恐龍仔仲係生人勿近, 朝朝行晨運都唔多啋人.. 掂吓佢d嘢就怪叫!

我都唔想去到咁遠, 所以無諗奧福呀~
好啦, 等我行開出海柏問問先!
...

我囡由幾個月開始, 已經經常出去玩, MOS體育館, 公園, club house, etc. 每日一至兩次. 而+佢主動接觸人, 就咩都得. 有大人主動行埋來, 佢就火山爆發咁! 將來, 都唔知點去考KG!
作者: kerkermui    時間: 09-6-14 07:34

原帖由 elmolly 於 09-6-13 22:56 發表

請問orff music起邊到有呀?

btw, 我係咪起你個blog到問過你野架?

monkey咪係我幫你問嘢嗰個媽媽囉!
orff music.. 應該近你喎! 等我check check~
作者: kerkermui    時間: 09-6-14 07:40

elmolly,

http://www.orff4kids.com/formkln.pdf
作者: elmolly    時間: 09-6-14 15:17

原帖由 kerkermui 於 09-6-14 07:40 發表
elmolly,

http://www.orff4kids.com/formkln.pdf

e, 真係好近咋喎, within 15 mins到喇
作者: elmolly    時間: 09-6-14 15:21

原帖由 kerkermui 於 09-6-14 07:34 發表

monkey咪係我幫你問嘢嗰個媽媽囉!
orff music.. 應該近你喎! 等我check check~

係呀, 咁一齊傾呀, 不過我個係女, 我main target係St. Paul, 佢好鼓勵independent, 係我好欣賞既地方.

而家連阿媽都叫我去km, 除非hkps 27號之前有消息, 唔係就無得揀喇
作者: monkey05    時間: 09-6-15 13:31

原帖由 elmolly 於 09-6-14 15:21 發表

係呀, 咁一齊傾呀, 不過我個係女, 我main target係St. Paul, 佢好鼓勵independent, 係我好欣賞既地方.

而家連阿媽都叫我去km, 除非hkps 27號之前有消息, 唔係就無得揀喇 ...

elmolly,

你小朋友係女來, 找學校仲多選擇呀, 起碼有埋傳統女校可以考吓, 仲一條龍, 見好多人考st. paul, 協恩....etc...如果我有個女都去考呀.

你等邊間 hkps 消息呀 ?  見佢地講九龍塘果間超收, 而家有部份人withdraw, 學校又話可以比番人番mon-fri.  真係搞事.
作者: kerkermui    時間: 09-6-15 15:58

原帖由 monkey05 於 09-6-15 13:31 發表

你等邊間 hkps 消息呀 ?  見佢地講九龍塘果間超收, 而家有部份人withdraw, 學校又話可以比番人番mon-fri.  真係搞事.

其實係咪想趕減d人走咋?!
elmolly 報咗kln tong hkps呀~ 佢就係鍾意返3日!
睇嚟無希望喇!
作者: elmolly    時間: 09-6-15 16:30

原帖由 monkey05 於 09-6-15 13:31 發表

elmolly,

你小朋友係女來, 找學校仲多選擇呀, 起碼有埋傳統女校可以考吓, 仲一條龍, 見好多人考st. paul, 協恩....etc...如果我有個女都去考呀.

你等邊間 hkps 消息呀 ?  見佢地講九龍塘果間超收, 而家有部份人 ...

kowloon tong呀, 不過而家又改番5日, 實無行啦

我都想佢考到一條蟲, 不過唔易, st. paul超多人爭, 協恩都唔少, 不過協幼同協小未接龍, 要靠大抽獎, 協幼要到叩門先有優勢, 我未知我係咪真係咁"熱愛"呢間學校

BTW, kerker話你話orff music好d? 請問點解呢?
作者: elmolly    時間: 09-6-15 16:32

原帖由 kerkermui 於 09-6-15 15:58 發表

其實係咪想趕減d人走咋?!
elmolly 報咗kln tong hkps呀~ 佢就係鍾意返3日!
睇嚟無希望喇!

我諗佢唔係真係想改3日, 係用d"拿渣"招黎趕緊d人走. 係啦, 又改番3日, 我地實無行喇, 等我知佢改3日仲即刻交封信去學校tim
作者: monkey05    時間: 09-6-16 11:09

原帖由 elmolly 於 09-6-15 16:30 發表

kowloon tong呀, 不過而家又改番5日, 實無行啦

我都想佢考到一條蟲, 不過唔易, st. paul超多人爭, 協恩都唔少, 不過協幼同協小未接龍, 要靠大抽獎, 協幼要到叩門先有優勢, 我未知我係咪真係咁"熱愛"呢間學校:love ...

ORFF MUSIC 既教學法生動好多, 較合幼兒, 教材是其一, 音樂上節奏感強, 圖畫豐富, 有好多小朋友喜歡既音樂道具和生活用品, 用不同的童謠, 舞蹈, 加埋一D題材小朋友日常生活的認知....如打風, 下雨, 去廁所等等去帶出一D 主題, 而個中令小朋友明白一些簡單節拍, 音樂上的知識如TIME SIGNATURE, 小節運用, 休止符, 五線譜的線與格概念, 教學上會配合好多舞蹈, 令肢體去感受音樂, 由於較生動有趣, 易令小朋友投入和明白.

我從網上一D MUSIC CENTRE 睇過佢地一些ON-LINE 既ORFF 堂, 各花百門, 取ORFF 的IDEA, 再各施各法, 好難講邊間好, 邊間唔好, 但我自己上過台灣來的"美育ORFF兒童音樂", 就十分喜愛, 美育DESIGN 了一些道具來配合課題, 但會用普通話上堂, 兒歌, 童謠也是普通話的, 可能係咁, 歌詞合韻, 易上腦,   但美育呢套唔係家長一定會BUY, 因用普通話上課.  我以上講有日常生活配合的是美育ORFF的課堂設計.  

你可以同心儀既MUSIC CENTRE 再了解多D ORFF MUSIC 既IDEA, 才作選擇吧.  我打算比仔仔試一試美育的, 始終自己感受過個中內容, 知係咩一會事, 打算到佢開左學睇埋學校的課外活動時間才報.

作者: elmolly    時間: 09-6-16 11:19

原帖由 monkey05 於 09-6-16 11:09 發表

ORFF MUSIC 既教學法生動好多, 較合幼兒, 教材是其一, 音樂上節奏感強, 圖畫豐富, 有好多小朋友喜歡既音樂道具和生活用品, 用不同的童謠, 舞蹈, 加埋一D題材小朋友日常生活的認知....如打風, 下雨, 去廁所等等去 ...

唔該晒monkey媽, 咁kerker比我果間o唔ok架?
作者: monkey05    時間: 09-6-16 11:24

原帖由 elmolly 於 09-6-15 16:32 發表

我諗佢唔係真係想改3日, 係用d"拿渣"招黎趕緊d人走. 係啦, 又改番3日, 我地實無行喇, 等我知佢改3日仲即刻交封信去學校tim

都似係"拿渣"招架勒, 無啦啦改3日, 而家有D人WITHDRAW就改番5日.  唉.....
作者: monkey05    時間: 09-6-16 11:38

原帖由 elmolly 於 09-6-16 11:19 發表

唔該晒monkey媽, 咁kerker比我果間o唔ok架?

呢間我唔多認識, 有無得試堂呀 ?  如近近地, 你不如同呀女去FEEL 吓掂唔掂.
作者: kerkermui    時間: 09-6-16 15:59

其實嗰間奧福somehow响facebook嗰邊好似幾多fans.. 我今日問過個同事, 佢話如果我有心俾個仔學琴, 似乎柏c好d.. 佢自己d學生上過兩樣嘅都有, 但係因為tom lee 教耳仔多, 無theory, 基本上要從頭學起, 不過仲衰d, 因為佢地識d唔識d! 但係柏c會教basic嘢, 會易d上手~ 奧福就都係pg咁, 玩玩吓..
阿同事佢e+學緊kindermusik, 佢自己就好鍾意 (cf 奧福), 可能遲d唔做, 自己搞bb 音樂pg

well.. 我周圍都係網琴人, 偏偏我屋企有網琴不過無人識!
作者: monkey05    時間: 09-6-16 16:45

原帖由 kerkermui 於 09-6-16 15:59 發表
其實嗰間奧福somehow响facebook嗰邊好似幾多fans.. 我今日問過個同事, 佢話如果我有心俾個仔學琴, 似乎柏c好d.. 佢自己d學生上過兩樣嘅都有, 但係因為tom lee 教耳仔多, 無theory, 基本上要從頭學起, 不過仲衰d, 因 ...

無錯, 就係這樣了, TOM LEE 學完= 無, FOR 學琴,係 = 由頭來架, 我手上咪就係有呢類囉, 所以D 媽媽咪話笨左, 但柏C 來的, 真係有好多野都明明地, 係有CONCEPT 在腦的.  一教就知龍與鳳.  所以你去柏C 係好D 架, 如果FOR 比呀仔學琴既話.  我驚你上完TOM LEE 會後悔.  

你可以話ORFF 似似地PG, 因有好多類似DANCE, 玩既野, 但都係果句, 睇邊間出來既PRODUCT 了, 因各施各法架, 點PRESENT D 野比小朋友, 內頭有THEORY, 有創作, ETC...  較活同多元化, 對將來學琴都有用.  

Kindermusik 就易攞到佢個LICENSE 開檔.  內頭D 野就.....我自己唔太BUY . 有時好衰, 反而自己知係D 咩, 就唔亂比個仔去試.

作者: ellen_l    時間: 09-6-17 16:27

hello 恐龍媽, mamamee, 我係組緊kindermusik by catherine 嗰個ellen_l

原來你哋對學校好有研究, 而且仲有friend 讀緊某啲名校, 真係一個資料庫呀.

我完全唔知邊間小學好(除咗傳統係人都話好嗰啲, 例如英華, 皇人, 華人), 真係要惡補, 等我去小學一覽睇下先.

mamamee, 我個bb好怕陌生人,而且由朝到晚都扭計,一定要有人陪佢玩.  你bb唔怕陌生, 我要向你請教呀
作者: bakusensei    時間: 09-6-17 17:58

原帖由 monkey05 於 09-6-16 16:45 發表

無錯, 就係這樣了, TOM LEE 學完= 無, FOR 學琴,係 = 由頭來架, 我手上咪就係有呢類囉, 所以D 媽媽咪話笨左, 但柏C 來的, 真係有好多野都明明地, 係有CONCEPT 在腦的.  一教就知龍與鳳.  所以你去柏C 係好D 架, 如 ...

i m a music idiot. would 柏C's baby mozart course is a bit difficult for a 2.5 yrs old kid? It seems taht they teach many music concept. i really don't know how much my son has learnt.
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-17 23:43

原帖由 ellen_l 於 09-6-17 16:27 發表
hello 恐龍媽, mamamee, 我係組緊kindermusik by catherine 嗰個ellen_l

原來你哋對學校好有研究, 而且仲有friend 讀緊某啲名校, 真係一個資料庫呀.

我完全唔知邊間小學好(除咗傳統係人都話好嗰啲, 例如英華, 皇 ...

ellen_l, 多謝您組合kindermusik, 可能呢個係bb學音樂的啟蒙好開始.

湊b都係模索階段, 唔講得係咩心德. 大家不妨傾計分享吓. 阿囡而+12mths, 她屬於一個小心的人, 見到陌生人都會係咁望. 見到人哋對佢無咩威脅性, 好快就無咩嘢, 慢慢可以一齊玩. 甚至主動去逗人. 我哋由佢四個月開始, 日日都有推佢出去行下. 見到人都會叫佢打招乎或Say Bye Bye. 開始慢慢令佢覺得呢個係應有的習慣. 而+佢對住陌生人有時打招乎, 有時無反應, 但係我哋的鼓勵依舊. 唯一的嘢, 就係d朋友一來我哋屋企, 便歡天喜地, 大叫住要抱佢個d. 阿囡就會覺得, 好唔comfortable, 甚至會放聲大哭.

不過, 這些現象, 好快會過去架啦! 佢地會好喜歡交朋友. 啊! 忘記話您聽, 阿囡好鍾意見到小朋友, 甚至同佢哋一齊玩. 心情明顯係好d.
作者: kerkermui    時間: 09-6-18 09:31

原帖由 ellen_l 於 09-6-17 16:27 發表

我完全唔知邊間小學好(除咗傳統係人都話好嗰啲, 例如英華, 皇 ...

係呀~ 多謝你搞KinderMusik呀! 我等咗呢個機會好耐喇! 上次上完village好開心呀!

其實我都係睇吓問吓, 然後口多多..   講吓自己睇發
我成日諗, 個個小朋友都好唔同, 可以生多個時呢套行唔通, 又要再努力搵料!
作者: monkey05    時間: 09-6-18 12:37

原帖由 bakusensei 於 09-6-17 17:58 發表

i m a music idiot. would 柏C's baby mozart course is a bit difficult for a 2.5 yrs old kid? It seems taht they teach many music concept. i really don't know how much my son has learnt.

比2.5歲果個都唔會太深, 理論既野係有唔太多, 都係教下咩叫大細聲, 拍子, 又有故事聽, 當係PG 咁, 佢地進階果個比3.5歲的先至會深D, 你可以當2.5歲果個係入門, 唔好EXPECT 太多小朋友會裝到好多野回家, 當比佢接觸下音樂囉.  進階果個會實在D佢地會教多一點THEORY 既野, 有助學其他樂器.  你可以兩睇, 唔介意佢而家只係玩玩下, 咪照上初階 , 如唔急但又想小朋友真係明到D CONCEPT 既, 就3.5歲才上進階都未遲.  2.5歲要佢明呢類野是好有限的.
作者: monkey05    時間: 09-6-18 12:47

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-17 23:43 發表

ellen_l, 多謝您組合kindermusik, 可能呢個係bb學音樂的啟蒙好開始.

湊b都係模索階段, 唔講得係咩心德. 大家不妨傾計分享吓. 阿囡而+12mths, 她屬於一個小心的人, 見到陌生人都會係咁望. 見到人哋對佢無咩威脅性, ...

我都覺, 由細就見慣陌生人, 一路大都唔會太怕羞, 有時會打招乎....好好呀.

我自己都覺, 由呀仔細細個成日都同佢出去行下, 見多左人, 佢就真係唔係太怕陌生, 久而久之, 而家D 看更伯伯, 村巴巴士叔叔變曬佢D FRIEND, 呀仔會主動行埋去同佢地打招呼, 最搞笑係連我呀媽住果座大廈既看更都變埋佢個FD, 次次去到, 呀仔又走埋去呀伯到講" 我又來勒, 頭先坐左巴士呀".  實在好好笑.  

佢仲有樣野要改進, 就係要同同年既小朋友一起玩得埋, 而家仲未得呀, 佢真係怕細唔怕大. 我諗要等番學, 等佢多D 見同SIZE 既小朋友多D才可以訓練到.
作者: bakusensei    時間: 09-6-18 14:46

原帖由 monkey05 於 09-6-18 12:37 發表

比2.5歲果個都唔會太深, 理論既野係有唔太多, 都係教下咩叫大細聲, 拍子, 又有故事聽, 當係PG 咁, 佢地進階果個比3.5歲的先至會深D, 你可以當2.5歲果個係入門, 唔好EXPECT 太多小朋友會裝到好多野回家, 當比佢接 ...

million thx :)

My boy's Monterssori pg teacher said his beat is quite gd and thus suggested us giving him some exposure. but i found the course too difficult.

if we simply want him to ve more music exposure (and he likes to sing), any recommendation?

thanks in advanced for your advice :)
作者: ellen_l    時間: 09-6-18 15:05

我bb 1歲大啦, 今年9月要開始報n1, 依家係bk 周圍問入學試考咩, bb要特訓呀, heehee

大家可唔可以分享下啲題目呢
作者: kerkermui    時間: 09-6-18 15:30

原帖由 ellen_l 於 09-6-18 15:05 發表
我bb 1歲大啦, 今年9月要開始報n1, 依家係bk 周圍問入學試考咩, bb要特訓呀, heehee

N1~ 連叫咩名都未問到 (因為好多都未識講嘢!)
不過一定要知道眼耳口鼻, 車/生果/動物 名, 老師有可能叫小朋友攞..
另外, 因為KM考捐過橋.. 其實真係有d小朋友d空間感唔係幾好, 得閒去遊樂場捐吓tunnel~
作者: monkey05    時間: 09-6-18 21:02

原帖由 bakusensei 於 09-6-18 14:46 發表

million thx :)

My boy's Monterssori pg teacher said his beat is quite gd and thus suggested us giving him some exposure. but i found the course too difficult.

if we simply want him to ve more mus ...

咦, 如果係咁, 奧福音樂班可能岩你呀仔喎.
作者: monkey05    時間: 09-6-18 21:27

原帖由 ellen_l 於 09-6-18 15:05 發表

總括來講自己姓名要識, 試過有D 學校老師會問, 有D唔問, 其餘仲有問呀仔幾多歲, 眼耳口鼻, 生果名, 交通公具, 砌積木, MATCHING (鴨仔 MATCH番去鴨仔SHAPE 個板到, 問今日邊個同你來呀? 埋老師張TABLE 時有無同老師打招呼, 老師比野呀仔, 睇佢有咩反應, 睇下識唔識講THANK YOU, 走時識唔識講BYE, 推番好張椅子, 有D學校就老師放唔同野在TABLE 上..有玩具, 書 之類既野, 睇下個細路玩既情況, 而老師就同我傾緊計, 但我見老師對眼久唔久就望下呀仔的.  

小朋友唔怕羞, 千其唔好哭, 肯答就得架勒.

仲有, 最好教定埋英文VERSION, 因有兩次真係比個外籍老師來問佢.

作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-18 21:56

K1 interview可能會用較多元化的手法去考小朋友.

但N1 的Interview 會否著重和家長的傾談, 多於interview 小朋友呢?
作者: monkey05    時間: 09-6-18 22:52

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-18 21:56 發表
K1 interview可能會用較多元化的手法去考小朋友.

但N1 的Interview 會否著重和家長的傾談, 多於interview 小朋友呢?

我覺得一DD 學校, K1 我未知, 但去考N時, 如BOXHILL 就真係著重同家長的傾談, 但HKPS 同 THINK 係用多元化手法考小朋友, 佢地似找緊佢地要果TYPE, 我以上所講的, 全是剛去IN N 時唔同既學校老師所問的.  我有D 朋友話, 有咩理由咁細個都問呢D, 咁似人地去考K1, 但事實真係咁, 我覺得對年尾出生的B 來講, 真係幾大壓力.

作者: kerkermui    時間: 09-6-19 06:38

KM無問家長嘢(不過要填問卷)
interview當日都無直接問小朋友問題
作者: monkey05    時間: 09-6-19 13:43

原帖由 kerkermui 於 09-6-19 06:38 發表
KM無問家長嘢(不過要填問卷)
interview當日都無直接問小朋友問題

咁好似KM 會FAIR D, 只從行動觀察, 因有D 細D 既小朋友都未識講好多野.
作者: elmolly    時間: 09-6-19 14:07

原帖由 kerkermui 於 09-6-18 15:30 發表

N1~ 連叫咩名都未問到 (因為好多都未識講嘢!)
不過一定要知道眼耳口鼻, 車/生果/動物 名, 老師有可能叫小朋友攞..
另外, 因為KM考捐過橋.. 其實真係有d小朋友d空間感唔係幾好, 得閒去遊樂場捐吓tunnel~ ...

唔一定喎, 你都知我個女既空間感一定無問題, 但係果日起KM佢死都唔肯捐, 最後老師要攞走頂果舊叫我拖佢過先得
作者: kerkermui    時間: 09-6-19 14:10

原帖由 monkey05 於 09-6-19 13:43 發表

咁好似KM 會FAIR D, 只從行動觀察, 因有D 細D 既小朋友都未識講好多野.

係呀~
不過group interview, 一個班房6個小朋友6個家長7個老師.. 有兩個小朋友未接觸過英文, 佢地阿媽好大聲用廣東話提水... 好嘈, 好亂~ 好易分心!!!
作者: kerkermui    時間: 09-6-19 14:12

原帖由 elmolly 於 09-6-19 14:07 發表

唔一定喎, 你都知我個女既空間感一定無問題, 但係果日起KM佢死都唔肯捐, 最後老師要攞走頂果舊叫我拖佢過先得

我嗰group都有兩三個唔得!
呢d迫唔嚟!
作者: bakusensei    時間: 09-6-19 14:35

原帖由 monkey05 於 09-6-18 21:02 發表

咦, 如果係咁, 奧福音樂班可能岩你呀仔喎.

thank you very much for your advice. :)
作者: elmolly    時間: 09-6-19 14:56

原帖由 kerkermui 於 09-6-19 14:10 發表

係呀~
不過group interview, 一個班房6個小朋友6個家長7個老師.. 有兩個小朋友未接觸過英文, 佢地阿媽好大聲用廣東話提水... 好嘈, 好亂~ 好易分心!!!

7個老師? 有咁多個咩?
作者: monkey05    時間: 09-6-19 15:01

原帖由 elmolly 於 09-6-19 14:56 發表

7個老師? 有咁多個咩?

嘩, 出動7個咁多呀?  一個叮一個咁喎.
作者: kerkermui    時間: 09-6-19 16:42

係呀~ 人叮人
7個只會計少咗.. 可能係8個 (因為臨走時一個收手鈴, 一個派禮物!)

咁~ 係咪成房都係人喇!
作者: elmolly    時間: 09-6-19 16:53

原帖由 kerkermui 於 09-6-19 16:42 發表
係呀~ 人叮人
7個只會計少咗.. 可能係8個 (因為臨走時一個收手鈴, 一個派禮物!)

咁~ 係咪成房都係人喇!

我果group好似無咁多個bor, 不過四個就一定有
作者: kerkermui    時間: 09-6-19 18:01

原帖由 elmolly 於 09-6-19 16:53 發表

我果group好似無咁多個bor, 不過四個就一定有

咁一個老師睇一個小朋友嘛!
作者: ellen_l    時間: 09-6-29 15:30

好多謝各位, 啲問題真係好似有啲深, 其實係家長有壓力先至啱....唯有盡力教......
作者: MAMAMEEE    時間: 09-6-29 21:44

ellen_I, take it easy.  We believe we have offered the best platform for our baby.
作者: kerkermui    時間: 09-6-29 21:52

yes~ take it easy!
作者: LITTLESPICY    時間: 09-7-5 12:24

各位媽媽, 請指教!
我囝囝係細囝, 12月出世, 聽人講呢兩間學校都偏收大仔, 是否真的?
你地會選上午定下午班. 我個朋友話如果選上午班, 我地做working mum的就好難同佢溫書做功課. 因為可能小朋友8/9點就訓覺, 而我可能剛剛回家/食完飯, 你地點睇?
作者: kerkermui    時間: 09-7-5 21:56

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 12:24 發表
各位媽媽, 請指教!
我囝囝係細囝, 12月出世, 聽人講呢兩間學校都偏收大仔, 是否真的?
你地會選上午定下午班. 我個朋友話如果選上午班, 我地做working mum的就好難同佢溫書做功課. 因為可能小朋友8/9點就訓覺, 而我可 ...

以我所知, 呢兩間都要足兩歲入學, 所以N班要遲d報插班, 睇吓有無位喇! 而K1, 聽聞兩間都會收, 不過應該唔多
因為咁細個, 能力上爭幾個月可能已經好明顯架喇!
作者: LITTLESPICY    時間: 09-7-5 22:14

原帖由 kerkermui 於 09-7-5 21:56 發表

以我所知, 呢兩間都要足兩歲入學, 所以N班要遲d報插班, 睇吓有無位喇! 而K1, 聽聞兩間都會收, 不過應該唔多
因為咁細個, 能力上爭幾個月可能已經好明顯架喇! ...

thanks! 我囝囝係0712出世, 已報左屋企附近nursery出年插班. 我唸緊報2010 9月的K1.  因為係細仔, 所以好頭痛....有冇細仔都考中呀?
作者: elmolly    時間: 09-7-6 01:26

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 12:24 發表
各位媽媽, 請指教!
你地會選上午定下午班. 我個朋友話如果選上午班, 我地做working mum的就好難同佢溫書做功課. 因為可能小朋友8/9點就訓覺, 而我可 ...

am定pm唔洗煩住, 你揀咩學校都唔一定比咩你, 真係收左又唔啱時間先再諗喇

我識得一個考到hkps既"細仔", 係遲一年入pn做大仔, 我估唔會收得細仔多, 咁多人爭, 佢無必要hold住個位等你3個月, 咁9月至12月學校就無學費收
作者: kerkermui    時間: 09-7-6 09:39

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 22:14 發表

thanks! 我囝囝係0712出世, 已報左屋企附近nursery出年插班. 我唸緊報2010 9月的K1.  因為係細仔, 所以好頭痛....有冇細仔都考中呀?

我見過有d家長有個咁嘅睇法:
做細仔好, 第一次唔得, 仲有一次機會! 因為都有好多人揀做大仔!
但係嗰d唔大唔細嗰d就煩喇! 因為佢地好可能得一次機會~

btw~ 唔好諗咁多, 都就嚟報K1啦~ 報咗先算啦! 唔得知諗好唔好下年再試!
作者: monkey05    時間: 09-7-6 18:12

原帖由 elmolly 於 09-7-6 01:26 發表

am定pm唔洗煩住, 你揀咩學校都唔一定比咩你, 真係收左又唔啱時間先再諗喇

我識得一個考到hkps既"細仔", 係遲一年入pn做大仔, 我估唔會收得細仔多, 咁多人爭, 佢無必要hold住個位等你3個月, 咁9月至12月學校就無學 ...

已成為各大幼稚園做生意既手法, 唔想有幾個月無學費收.
作者: LITTLESPICY    時間: 09-7-7 23:22

thanks kerkermui & elmolly.
我會今年報k1, 如果唔滿意出年再考過. 好多人都話有著數!
我係新手媽媽, 好唔明白小一派位, 想請教???
作者: kerkermui    時間: 09-7-8 09:31

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-7 23:22 發表
thanks kerkermui & elmolly.
我會今年報k1, 如果唔滿意出年再考過. 好多人都話有著數!
我係新手媽媽, 好唔明白小一派位, 想請教???

彥媽幫到你~ 睇吓佢條thread呀! 好多料架!
http://forum.baby-kingdom.com/thread-788388-1-1.html
作者: LITTLESPICY    時間: 09-7-9 00:13

原帖由 kerkermui 於 09-7-8 09:31 發表

http://forum.baby-kingdom.com/thread-788388-1-1.html

THANKS!
作者: MAMAMEEE    時間: 09-7-9 19:16

原帖由 kerkermui 於 09-7-8 09:31 發表

嘩! 又認識到一位高人!
作者: kerkermui    時間: 09-7-9 20:15

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-9 19:16 發表

嘩! 又認識到一位高人!

佢d仔好勁架.. 個個入培正架!!! for some reasons~ 好似聽聞轉哂去其他KG 咯!
作者: ellen_l    時間: 09-7-16 18:47

絶對同意 !
而且要諗下個"細仔機會"用去邊好啲, 一定要入好既幼稚園定係派間好小學呢.  
計下條數, 第一次派唔到好小學可以repeat K3 博第二年派到間好啲既好似仲有著數喎.

原帖由 kerkermui 於 09-7-6 09:39 發表

我見過有d家長有個咁嘅睇法:
做細仔好, 第一次唔得, 仲有一次機會! 因為都有好多人揀做大仔!
但係嗰d唔大唔細嗰d就煩喇! 因為佢地好可能得一次機會~

btw~ 唔好諗咁多, 都就嚟報K1啦~ 報咗先算啦! 唔得知諗好唔好 ...

作者: monkey05    時間: 09-7-16 21:26

呀高人D 料都好詳盡吓. 正!!!
作者: kerkermui    時間: 09-7-16 22:20

原帖由 ellen_l 於 09-7-16 18:47 發表
絶對同意 !
而且要諗下個"細仔機會"用去邊好啲, 一定要入好既幼稚園定係派間好小學呢.  
計下條數, 第一次派唔到好小學可以repeat K3 博第二年派到間好啲既好似仲有著數喎.

...

I saw some said, try again in P1 (i.e. repeat P1) can enter a pretty good Primary school in the 2nd try!
作者: elmolly    時間: 09-7-17 00:15

原帖由 kerkermui 於 09-7-9 20:15 發表

佢d仔好勁架.. 個個入培正架!!! for some reasons~ 好似聽聞轉哂去其他KG 咯!

唔係個個, 最細果個無考到培正, 大仔轉左去第二間小學, 二仔讀完培幼都係派位, 佢全家搬晒過Quarry Bay la
作者: TaTa83    時間: 09-7-17 08:57

原帖由 ellen_l 於 09-7-16 18:47 發表
絶對同意 !

...

據聞政府個統一派位每個人得一次機會ja wor, 不過細仔一樣可以repeat k3 or p1去考多一次直資or私校ge~
我呀仔係12月尾超細仔, 用左lu~
作者: AAmother    時間: 09-7-22 02:56

我個囝係畢業於 HKPS 的 , 現在升 P.3

早在阿囝讀 K1 時都有教 Phonics  係有書的 ,

而 K2 和 K3 都有教 Phonics 都係有書的 , 只係

年年都會加深 , 而中文週記在 K2 下學期就開始,

英文週記就在 K3 開始,普通話一早就寫滿拼音,

數學係英文數 Pentagon  和 hexagon 都有,

圖書就未試過叫家長夾 $$$ 。

以前的程度就是如此,我都要打電話返學校問下:

"程度加深"  ~~~ 深到如何

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 16:53 發表

我最近同一位有兩個小朋友讀HKPS 既BK 媽8 過下而家HKPS 既情況先知, HKPS 有 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5