教育王國

標題: 有無人收到協恩取錄信呀~~ [打印本頁]

作者: Winnietao    時間: 09-3-11 09:35     標題: 有無人收到協恩取錄信呀~~

好似係13號之前會收到,不過仲未見, 有無媽咪收到協恩取錄信呀 ?
作者: mmmng    時間: 09-3-11 09:55

應該今日會收到....留意信箱
作者: nlmb    時間: 09-3-11 11:05

我也未必收到  
好心急呢!
作者: dora611    時間: 09-3-11 11:16

真的? 今晚要早少少返去look look 先. 會否厚信代表收, 薄信代表不收啦? 隨緣啦!
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-11 11:33

大家唔水心急啦 ..... IN 既人可能 OVER 1000 個,
位先得 60 個 !!

唉 !!  唔收既估大部份 , 大家平常心啦 !!

無期望就唔會有失望 LOR

原帖由 bonniabonnia 於 09-3-11 11:05 發表
我也未必收到mouth:" />  
好心急呢!

作者: dora611    時間: 09-3-11 11:48

agreed.  抱住取interview experience心態啦. 收當good luck!

原帖由 chickenwing2006 於 09-3-11 11:33 發表
大家唔水心急啦 ..... IN 既人可能 OVER 1000 個,
位先得 60 個 !!

作者: Nov    時間: 09-3-11 11:51

都無唸過會入圍, 老公仲話"收佢先其", 哈哈!
作者: YML    時間: 09-3-11 14:05

原帖由 chickenwing2006 於 09-3-11 11:33 發表
位先得 60 個 !!

AGREE ~~~
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-11 14:17

收真係超 lucky 呀,  60 個入面仲要有 d 係 mami
同家姐仔讀過既 , 外來人真係機會好細 lor !!

但點都好 .... 叫做最後一間 , 出埋 result 就安樂
哂唔水再等 lur  !!   

原帖由 dora611 於 09-3-11 11:48 發表
agreed.  抱住取interview experience心態啦. 收當good luck!

作者: 藍媽寶    時間: 09-3-11 14:54

我由尋晚就望到而家。60個位..真係好難囉!!
作者: kyliejet    時間: 09-3-11 14:56

仲難入過SPK 呀!!
作者: karyan    時間: 09-3-11 18:32

係啦 ... 等待是最痛苦的 ~~
原帖由 kyliejet 於 09-3-11 14:56 發表
仲難入過SPK 呀!!

作者: HebeMama630    時間: 09-3-11 19:28

Agree, about 1/15 for HP (around 900applicants)
1/10 for SPK (around 1800 applicants)
原帖由 kyliejet 於 09-3-11 14:56 發表
仲難入過SPK 呀!!

作者: Winnietao    時間: 09-3-11 20:51

雖然一定唔得架喇, 不過都好想快d知..
作者: dora611    時間: 09-3-11 20:59

no letter wor. maybe tmw la.
作者: colourlu    時間: 09-3-12 11:08

如果今日有就好啦~聽日13號我地去旅行....唔使等我緊張多幾日呀!!!
作者: nlmb    時間: 09-3-12 12:54

好開心,HY收咗 上午班...          希望好消息繼續來
作者: sumyiuma    時間: 09-3-12 13:04

恭喜晒! 我想問吓你係咪有背景人士呢?(即校友or識人or其他)仲有你囡囡幾月出世呢?
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-12 13:08

公喜哂你呀 !!!

原帖由 bonniabonnia 於 09-3-12 12:54 發表
好開心,HY收咗 上午班...          希望好消息繼續來

作者: dora611    時間: 09-3-12 13:18

八怪問句, 小b是有sister or mama是舊生? or 完全無background?
anyway, congratulation!
作者: nlmb    時間: 09-3-12 14:03

多謝!小囡是0106女.無背景.
作者: colourlu    時間: 09-3-12 14:06

收到啦~~~不過係bad news
作者: mmmng    時間: 09-3-12 14:06

想問下你是否住 34 區的 ??
作者: Hillary2002    時間: 09-3-12 14:08

原帖由 bonniabonnia 於 09-3-12 02:03 PM 發表
多謝!小囡是0106女.無背景.

恭喜bonniabonnia  

我個女只係後備生
作者: nlmb    時間: 09-3-12 14:09

yes.......
作者: dora611    時間: 09-3-12 14:11

勁呀!  真係登你高慶.
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-12 14:14

唔緊要 .... 今晚呢度仲有好多人陪你 bad news !!
相信我都會係其中一個 bad news   

主要原因係 60 個人得 good news 姐, 記住唔係
您囡囡既問題啦 !!!

平常心 d .....

原帖由 colourlu 於 09-3-12 14:06 發表
收到啦~~~不過係bad news

作者: mmmng    時間: 09-3-12 14:14

哦~~原來要住34先有機會...
當然小朋友要好smart啦 !!!!
恭喜晒~~
作者: KaKa423    時間: 09-3-12 14:21

我個fd收到了,但衰咗
作者: HebeMama630    時間: 09-3-12 14:25

收到今次K1 interview旅程的第一封rejected letter!
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-12 14:26

甘你囡囡都好叻呀, 甘遲先有第一封 rejected !
.... 我一早收左 soka 既 rejected letter 啦 !!

原帖由 HebeMama630 於 09-3-12 14:25 發表
收到今次K1 interview旅程的第一封rejected letter!

作者: colourlu    時間: 09-3-12 14:28

我都係呀
原帖由 HebeMama630 於 09-3-12 14:25 發表

作者: nlmb    時間: 09-3-12 14:36

其實我In果朝D囡個個都好Smart,好標緻.入到圍,只是好彩...
作者: mmmng    時間: 09-3-12 14:37

總之~~收唔收都好啦!!
個個都係叻女!!
作者: colourlu    時間: 09-3-12 14:42

冇錯...個個都叻....

天生我才必有用

只要有書讀就OK
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-12 14:44

唔好甘講, 你真係太謙啦 !! 甘難入都收 , 仲
要係 am class ..... 你囡囡真係好叻架啦 !!

我囡係 0610 架 , 個日入去時 ..... 2 間 room 都
各有一個小朋友係喊緊 , 可能真係太細唔習慣自己係
課室入邊 !!

無耐出番黎, 我問囡囡老師同佢玩咩 .... 佢十問 9 唔
應我 , 不過都唔緊要啦 !  參與下同埋用 $ 20 博個
機會當見識 lor !!  

原帖由 bonniabonnia 於 09-3-12 14:36 發表
其實我In果朝D囡個個都好Smart,好標緻.入到圍,只是好彩...

作者: HebeMama630    時間: 09-3-12 14:44

咁妳個女會响邊樹讀K1呀?
原帖由 colourlu 於 09-3-12 14:42 發表
冇錯...個個都叻....

天生我才必有用

只要有書讀就OK

作者: nlmb    時間: 09-3-12 14:46

Yes!!!加油呀!
作者: colourlu    時間: 09-3-12 14:48

依家應該會讀ST.ROSA啦~
但又想培道

原帖由 HebeMama630 於 09-3-12 14:44 發表
咁妳個女會响邊樹讀K1呀?

作者: YML    時間: 09-3-12 14:51

原帖由 bonniabonnia 於 09-3-12 12:54 發表

恭喜晒! 你個女真係叻 ~
作者: kyliejet    時間: 09-3-12 14:52

嘩, 有信啦?

我都好心急返屋企睇信箱呀...快啲放工啦!
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-12 14:54

你好 .... 我囡都可能你 st. rosa 呀 !!

有機會做同學仔 tim

原帖由 colourlu 於 09-3-12 14:48 發表
依家應該會讀ST.ROSA啦~
但又想培道

作者: colourlu    時間: 09-3-12 14:56

哈哈...係呀!!!做唔到協恩做ST.ROSA
作者: chickenwing2006    時間: 09-3-12 15:03

he he ......

我估好多 mami 都係甘諗 ..... 不過 st rosa
又要 5 月先放榜 am or pm !!

想快 d 知都唔 duck

原帖由 colourlu 於 09-3-12 14:56 發表
哈哈...係呀!!!做唔到協恩做ST.ROSA

作者: colourlu    時間: 09-3-12 15:12

協恩...!!我個女小學....再黎過!!
佢好似一定係大抽獎~
作者: HebeMama630    時間: 09-3-12 15:13

我阿女St. Rosa都係waiting咋,都係叠埋心水俾佢去KV啦!
原帖由 chickenwing2006 於 09-3-12 15:03 發表
he he ......

我估好多 mami 都係甘諗 ..... 不過 st rosa
又要 5 月先放榜 am or pm !!

想快 d 知都唔 duck

作者: colourlu    時間: 09-3-12 15:14

KV我都有...但佢冇學劵,所以放棄左佢!!

原帖由 HebeMama630 於 09-3-12 15:13 發表
我阿女St. Rosa都係waiting咋,都係叠埋心水俾佢去KV啦!

作者: Pollysun    時間: 09-3-12 15:28

Bad news too....
作者: YML    時間: 09-3-12 15:35

我都收到, Bad news too....
作者: ripple_hook    時間: 09-3-12 15:44

仲未收到,相信都係衰梗!
作者: lcyaa    時間: 09-3-12 19:15

I live in area 34 but got bad news too. My girl is 0608 gal.
作者: 藍媽寶    時間: 09-3-12 19:16

無我份! 唉~~
作者: ILirene    時間: 09-3-12 19:27

bad new too
作者: granlee    時間: 09-3-12 19:41

bad news also.  My daugher's number is 410 (if I have not remembered wrongly)
作者: lokyiumum    時間: 09-3-12 20:52

收左囡囡了。我都好開心。
但我就心大心細,唔知讀唔讀好。因為我對這間學校不太熟識。
作者: granlee    時間: 09-3-12 21:02

Congragulations !
btw, what is the number for your daugher ? I know larger the number, more elder the girl is.

原帖由 lokyiumum 於 09-3-12 20:52 發表
收左囡囡了。我都好開心。
但我就心大心細,唔知讀唔讀好。因為我對這間學校不太熟識。

作者: wincyho56    時間: 09-3-12 21:35

Bad news too, 06/08 BB.
作者: sllau    時間: 09-3-12 21:42

我想問你地既bad news 係rejected 定係waiting.
我囡囡係waiting. 06/12/25
作者: dora611    時間: 09-3-12 22:28

rejected. will try again - primary school.
作者: YML    時間: 09-3-12 22:43

原帖由 dora611 於 09-3-12 22:28 發表
rejected. will try again - primary school.

dora611,

竟然收reject letter, 點會咁架~
因我覺得你囡囡好叻架, 又係大女, 考完出黎又識講返比你聽考左d咩野~

不過唔緊要, 因為你囡囡都有幾間好幼稚園收左~

作者: dora611    時間: 09-3-12 23:09

okay la. Lam lam cfm MunSeng la. haha!

原帖由 YML 於 09-3-12 22:43 發表

dora611,

竟然收reject letter, 點會咁架~
因我覺得你囡囡好叻架, 又係大女, 考完出黎又識講返比你聽考左d咩野~

不過唔緊要, 因為你囡囡都有幾間好幼稚園收左~ ...

作者: YML    時間: 09-3-12 23:16

原帖由 dora611 於 09-3-12 23:09 發表
okay la. Lam lam cfm MunSeng la. haha!

恭喜晒~
作者: HebeMama630    時間: 09-3-12 23:18

Dora妳話小學再try HP,咁妳打算放棄民小個位呀?
原帖由 dora611 於 09-3-12 23:09 發表

作者: chickenwing2006    時間: 09-3-13 00:11

報到, 我都係 REJECTED !!!

作者: tracyuco    時間: 09-3-13 00:12     標題: 收左

我囡囡收左啦.....讀上午班.....請問幼稚園同小學是否真的沒有關係嗎??
作者: HelloWinki    時間: 09-3-13 00:57

我個女收左下午班啊!!!佢個NO .634, 0609出世,不過收的原因好大可能我係舊生啊!!
作者: Pui_Pui    時間: 09-3-13 01:03

各位收到waiting / reject 既mami,

唔好灰心呀....比d 成意學校,佢地一定收到架~
作者: Pui_Pui    時間: 09-3-13 01:04

原帖由 HelloWinki 於 09-3-13 00:57 發表
我個女收左下午班啊!!!佢個NO .634, 0609出世,不過收的原因好大可能我係舊生啊!!

sure 啦..
作者: vofadone    時間: 09-3-13 01:09

我都係 rejected,我有疑問地收生準則呢??
面試過程有D"流流"

作者: chickenwing2006    時間: 09-3-13 01:34

我又覺得無話流唔流既,  呢 d interview 遊戲
都無咩標準或者 model answer 架啦 !

甘多人去 in, 可能又 group interview ......
你覺得表現唔到你囡囡啦 !  不過個個都甘上緊
要揀 60 個都好難下, 當然大囡既又會著
數 d 啦 !

小朋友有時差 2 - 3 個月既發展都唔同啦,
何況年頭同年尾呢 ???

不過 hp 唔收姐, 相信好多囡囡都早有其他好
學校收左,  唔需要太介懷既

原帖由 vofadone 於 09-3-13 01:09 發表
我都係 rejected,不過我有疑問佢地收生既準則係點呢??
面試過程有D"流流"地

作者: HoiYauBB    時間: 09-3-14 01:36

我個女收左下午班啊! May 06 no relationship , only by luck.
作者: Eddie.F    時間: 09-3-14 02:37

我的女兒是下午班, 沒有親屬是校友
作者: YYB    時間: 09-3-14 09:24

我都諗住比阿個女讀mun sang,同你個女女係同學。:D
作者: stephanielum    時間: 09-3-14 10:10

我囡囡都rejected 咗, 現在諗緊比佢讀st.rosa 定九龍靈糧堂am 好呢! 有無人比d意見呀!
作者: lcyaa    時間: 09-3-14 10:41

My girl will study Pui Ching. Reject by HP, no need to choose, haha
作者: kion    時間: 09-3-14 23:22     標題: 回覆 # 的文章

我囡囡都比HYrejected咗,而家決定讀st.rose啦
作者: LovelyBB06    時間: 09-3-15 16:16

請問收到協恩reject 信的媽媽, 妳們會否send求位信去呢?
作者: Heidiwo    時間: 09-3-15 23:15

My daughter got accepted to PM class...April 06..i studied there before..
作者: HelloWinki    時間: 09-3-16 01:04

同我一樣係舊生啊!!!可能同班啊!!
作者: kyliejet    時間: 09-3-16 09:21

HoiyauBB,

Our daughters are classmate in HKPS. Will you choose Heep Yunn?
Please check PM.
作者: Chincco    時間: 09-3-16 13:20

大家好, 我上星期收到通知, 收左我細女讀K1上午班, 但我個女係細b, 12月出世架 ! 我哋住向荃灣, 亦無任何背景, 亦唔識任何親戚或朋友讀緊協恩.

作者: WINGYINMON    時間: 09-3-16 14:33     標題: 回覆 # 的文章

真係好開心呀,我成日以為要有背景才可以入到,我個朝旱IN既時候還見到有個小朋友帶左個已經讀緊既同學仔入學校又話要同校長SA個HELLO咁...唔收我囡囡當然好正常,而家知道唔係咁黑暗既,恭喜恭喜....
作者: Chincco    時間: 09-3-16 14:46

之前都有d朋友叫我唔洗試考, 話得60個位, 可能有58個位已經早就名花有主. 我個女啲編號成800幾, 我哋都係一早打定輸數, 但反正都係囉, 咪當比個機會佢見識吓囉, 好彩最後都收左佢.
作者: HebeMama630    時間: 09-3-16 14:56

恭喜哂,妳阿女好叻叻呀!
原帖由 Chincco 於 09-3-16 14:46 發表
之前都有d朋友叫我唔洗試考, 話得60個位, 可能有58個位已經早就名花有主. 我個女啲編號成800幾, 我哋都係一早打定輸數, 但反正都係囉, 咪當比個機會佢見識吓囉, 好彩最後都收左佢. ...

作者: Chincco    時間: 09-3-16 15:13

多謝呀 ! 咁又真係好開心 !
但只可以話係好彩囉 ! 你知啦, 佢係細b, interview後問佢向裡面做左d咩, 佢一d都答唔到我哋囉. interview後個miss送左個貼紙比佢, 我叫佢say THANK YOU, 佢又真係肯講THANK YOU,再叫佢say GOOD BYE,佢又肯喎, 唔知係咪咁, 所以OK佢呢 ?

作者: winchoy16888    時間: 09-3-16 18:31

恭喜哂,
作者: Heidiwo    時間: 09-3-16 23:20

Hellowinki:
I  only studied from kindergarten to Primary 5th..then i immigrated to Canada la..i left in yr 1990 what about u?
作者: tracyuco    時間: 09-3-18 16:27

Dear Chincco,

我個囡囡都係收左讀協恩上午班呀....我也不是舊生.....唔知道我囡囡和你囡囡會否編埋同一班呢~~~
作者: Chincco    時間: 09-3-18 16:46

Hi tracyuco,好開心又識多一個讀協思的家長, 佢哋上午班收30人, 下午30人, 但到底個30個小朋友會分成幾多班架?你今個星期六幾點去交留位費呀?
張相個小朋友係咪你囡囡呀? 我個張係大女張相, 原本想轉返用細女張相, 但唔知咩嘢原因
轉唔到呀 ???
作者: kyliejet    時間: 09-3-18 17:03

Chincoo/ tracyuco and other HY parents

Hi, our daughters will become classmates soon. Nice to meet you.

I have a posted a topic regarding HY's knok door and curriculum issues under “全港幼稚園”, please check and let's share more.

I will go the register at about 10am this Sat, hope to meet you there.
作者: Chincco    時間: 09-3-18 17:15

係咪即係 " 請現任協思家長分享" 個度呀 ?
我都應該係咁上下時間去, 因為大女11:00要去參觀陳守仁小學.
作者: tracyuco    時間: 09-3-19 23:21

各位被取錄的協恩媽媽好呀.....好高興認識你們!!
我今星期六會由我老公去登記, 所以我地會緣慳一面了....真可惜!! 我囡囡叫 Annette Lam, 佢個登記編號是 003 呀....你可以email留言給我....我地自己私下再談....hehe^^
[email protected]
作者: Chincco    時間: 09-3-20 09:20

tracyuco唔緊要啦, 反正日後仲有大把機會見面, 上午及下午各一班, 咁我哋班小公主即係一定係同班同學啦! 我個小公主叫Chincco Lai,登記編號係822呀. 你個編號003, 你咪好早去攞表格 !
我個e-mail : [email protected]
作者: 靚靚嘉露媽    時間: 09-3-23 13:46

bad news too
作者: miclau    時間: 09-3-31 08:22     標題: 有無人由備取生變正取生??

有無人由備取生變正取生??

我打過去問, 校方話31/3之前會有電話通知, 如果無就即係無, 不過都仲可以等到7/8月最後通知既~~

唔知有無人真係會放棄hys的offer?
作者: Hillary2002    時間: 09-3-31 12:48

原帖由 miclau 於 09-3-31 08:22 AM 發表

我打過去問, 校方話31/3之前會有電話通知, 如果無就即係無, 不過都仲可以等到7/8月最後通知既~~

唔知有無人真係會放棄hys的offer? ...

上星期三我已接到電話下午班有位, 問我會否到學校留位, 因為我想讀上午班, 所以當時已回覆放棄.
作者: kyliejet    時間: 09-3-31 14:22

Hillary2002,

Is you elder daughter studying at HY Primary? I remember your posts in other HY topics.

作者: HoiYauBB    時間: 09-3-31 16:23

gave up PM class, good luck to you. thanks.

原帖由 miclau 於 09-3-31 08:22 發表

唔知有無人真係會放棄hys的offer? ...

作者: Hillary2002    時間: 09-3-31 19:07

原帖由 kyliejet 於 09-3-31 02:22 PM 發表
Hillary2002,

Is you elder daughter studying at HY Primary? I remember your posts in other HY topics.

大女今年九月入讀協恩小一, 可能小女才有機會入讀協幼

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5