教育王國

標題: 3月2日有收生結果了 [打印本頁]

作者: mingcatbb    時間: 09-2-25 13:53     標題: 3月2日有收生結果了

下星期一就有結果,大家心情緊張嗎?睇番BK之前有關宣道收生的情況,原來係無reject letter,如果唔收小朋友,會列入waiing list.
宣道今年係咪收150人?競爭頗大呢!
作者: Polly627    時間: 09-2-25 14:16

[唔知星期五六知未呢? 因為睇番上年的BK17/3通知, 14/3已有家長收到信啦喎!
好心急, 好想打去問下, 不過答唔會有人答我啦!
quote]原帖由 mingcatbb 於 09-2-25 13:53 發表
下星期一就有結果,大家心情緊張嗎?睇番BK之前有關宣道收生的情況,原來係無reject letter,如果唔收小朋友,會列入waiing list.
宣道今年係咪收150人?競爭頗大呢! ... [/quote]
作者: car817ho    時間: 09-2-25 14:47

我都好緊張呀.因宣幼真係好大競爭,
in 都in咁多日....我諗有成千幾二千人爭百零個位
唉!!!希望快d有消息喇,我等到頸都長埋喇

原帖由 Polly627 於 09-2-25 14:16 發表
[唔知星期五六知未呢? 因為睇番上年的BK話17/3通知, 但14/3已有家長收到信啦喎!
好心急, 好想打去問下, 不過答唔會有人答我啦!
quote]原帖由 mingcatbb 於 09-2-25 13:53 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/ ...

作者: Polly627    時間: 09-2-25 15:07

[quote]原帖由 car817ho 於 09-2-25 14:47 發表
好想打電話去問下 不過我老公話我x線
作者: mingcatbb    時間: 09-2-25 19:58

如果過了下星期一都未有信,我諗到時先會打電話問.
希望大家good luck呀!
作者: car817ho    時間: 09-2-26 11:48

D 老公唔明我地做媽咪既心情嫁喇!
佢地覺得我地做阿媽既緊張, 我地咪覺得佢地做嗲D既
唔緊囉....
希望唔駛等到星期一喇!!唔知今個星期有無機收到信呢?
[/youtube]
原帖由 Polly627 於 09-2-25 15:07 發表
[quote]原帖由 car817ho 於 09-2-25 14:47 發表
好想打電話去問下 不過我老公話我x線

作者: Polly627    時間: 09-2-26 14:08

[quote]原帖由 car817ho 於 09-2-26 11:48 發表
雖然佢話我X 不過我都真係打咗去問喎!HHAA! 勁哩!接電話個小姐話最快今日寄信 咁我諗明天SAT可能有機會收到!咁我話個LIST 係咪出咗啦! 佢話佢乜都唔知! 叫我等信!咁我都唔煩佢啦! 我都係想得個知字! 明天一齊開信箱啦! GOOD LUCK!

作者: tassel    時間: 09-2-26 14:59

真係? 等到頸都長啦...–祝大家good luck!
作者: Jayden媽    時間: 09-2-26 23:39

祝大家好運,希望大家都開心啦。
作者: car817ho    時間: 09-2-27 17:21

係呀~寄左喇!唔知聽日收唔收到呢?
十級緊張!!!!!!!!!!
祝大家好運...到時記住上黎報喜呀!!!

原帖由 Polly627 於 09-2-26 14:08 發表
[quote]原帖由 car817ho 於 09-2-26 11:48 發表
雖然佢話我X線 不過我都真係打咗去問喎!HHAA! 勁哩!接電話個小姐話最快今日寄信 咁我諗明天SAT可能有機會收到! ...

作者: elizatyy    時間: 09-2-27 17:23

Anyone has received the results today???
作者: Polly627    時間: 09-2-27 19:17

無既! 超級緊張! 聽日有啦啩!
原帖由 elizatyy 於 09-2-27 17:23 發表
Anyone has received the results today???

作者: Jayden媽    時間: 09-2-27 20:05

not yet received, very excited, haha:;pppp:
作者: amy_eric    時間: 09-2-28 14:01

收到啦, WAITING LIST
作者: Jayden媽    時間: 09-2-28 14:05

我仲未收到,不過機會都好微。
作者: Jayden媽    時間: 09-2-28 14:07

amy, any other offer??

原帖由 amy_eric 於 09-2-28 14:01 發表
收到啦, WAITING LIST

作者: Polly627    時間: 09-2-28 14:23

未收到呀!要等星期一?
原帖由 Jayden媽 於 09-2-28 14:07 發表
amy, any other offer??

作者: ElsaShum    時間: 09-2-28 15:04     標題: 回覆 # 的文章

me too, waiting list.
作者: car817ho    時間: 09-2-28 16:31

唉~又衰左喇!!
好失望呀!!!!
原帖由 ElsaShum 於 09-2-28 15:04 發表
me too, waiting list.

作者: voyage    時間: 09-2-28 16:39

我囝囝都係後備生....
作者: Arnold06    時間: 09-2-28 19:18

我都收不到哎 有沒有人已經收左信而是接納的哩?
作者: mingcatbb    時間: 09-2-28 19:59

我未收到信呀,唔知星期一有無信呢?
作者: littlejojo    時間: 09-2-28 21:47

deleted deleted

作者: voyage    時間: 09-3-1 00:12

原帖由 littlejojo 於 09-2-28 21:47 發表
今日收到了, waiting list , 不過無失望 , 如果佢收我囝囝既話 , 我都唔知點決定 , 因為宣道校舍實在太細 , 小朋友活動空間有限 !

我都應該好似你咁看...才對
作者: tatasin    時間: 09-3-1 21:41

I'm waiting list too
佢哋係咪只有收同waiting list, 無reject信呢?
作者: Polly627    時間: 09-3-2 08:57

點解咁奇怪, 無ACCEPT LETTER 的?
唔知今日會否有人收到呢????
作者: ricokeung    時間: 09-3-2 10:44

點解咁快收到通知, 唔係今日先開始寄出? 請問各位已經收到回覆嘅家長你們住在哪一區呢?
作者: Polly627    時間: 09-3-2 14:30

我個仔都係後備生!
原帖由 ricokeung 於 09-3-2 10:44 發表
點解咁快收到通知, 唔係今日先開始寄出? 請問各位已經收到回覆嘅家長你們住在哪一區呢?

作者: chundad    時間: 09-3-2 18:11

Thanks god, i have received acceptance letter today
作者: Jayden媽    時間: 09-3-2 19:06

received letter today. am class. thx God.
作者: skyyoyobebe    時間: 09-3-2 19:46

我都仲未收到信,我諗要明天先有~~
作者: ibaamyng    時間: 09-3-2 22:38

Also waiting list!
作者: celiacat    時間: 09-3-2 23:08

我都仲未收到信呀!好心急呀!
作者: monyuen801901    時間: 09-3-2 23:37

My son has received acceptance letter today.  I am now struggling in the choice between St. Catherine and this kindergarten.  I am aware that the English standard of St. Catherine is higher.  Another factor to consider is that Kowloon Tong Alliance Primary School accepts only 50% of school leavers from this kindergarten.

Any suggestions?
作者: chundad    時間: 09-3-3 00:02

Difficult decision, But i think most ppl like st catherine because of better english standard and children are happy learning there as i heard. And i think most student in st. catherine can get into good primary school.
Alliance kindergarden is also very good, the teachers are very caring too. Though, it is only around 50% of kindergarden student can get into APS, this is actually not too bad when it is around 1800 applicants for the primary school this year.
St. Catherine is a good choice. However, if money is a considering factor, Alliance kindergarden is less expensive. with 學卷 is around $700.

作者: mingcatbb    時間: 09-3-3 09:40

Also waiting list!
作者: girl_girl_email    時間: 09-3-3 11:48

作者: 軒軒2008    時間: 09-3-3 11:49

我今天收到信啦,仔仔收佐上午班,3月20號去交留位費~~~

好開心,仔仔那天表面非常不錯!
作者: 小公主凱廸    時間: 09-3-3 12:56     標題: 2010 K1 Result

My daughter also received an acceptance letter for am class.  Registration date will be 20 March.  Hope the rest will have a good news very soon.
作者: C@C    時間: 09-3-4 22:36

收到啦, accepted!!
作者: 金毛B媽    時間: 09-3-6 11:51

都收左我囡囡了

不過哥哥係讀緊 k2
作者: funfuncook    時間: 09-3-7 23:18

waiting list!女女interview當日表現很好,是所有interview中最好一間,基本上已回答老師所有問題,當日老師還贊她不怕默人,雖然waiting list! 我也覺得女女好叻.
作者: tassel    時間: 09-3-9 14:46

我仔仔都入左上午班, thanks God!
作者: Jayden媽    時間: 09-3-10 23:05

金毛B媽︰

想問下你宣幼課程係唔係一般人所講咁淺? 英文係唔係差D? 升宣小機會大嗎?
因我對幼稚園一無所知,可否指教一下?
謝謝。

原帖由 金毛B媽 於 09-3-6 11:51 發表
都收左我囡囡了

不過哥哥係讀緊 k2

作者: 金毛B媽    時間: 09-3-16 17:31

原帖由 Jayden媽 於 09-3-10 23:05 發表
金毛B媽︰

想問下你宣幼課程係唔係一般人所講咁淺? 英文係唔係差D? 升宣小機會大嗎?
因我對幼稚園一無所知,可否指教一下?
謝謝。

淺唔淺, 見人見志喎, 我同讀開 St. Cat 朋友傾, 其實進度差不多咋喎, 不過當然我覺得唔係突別淺, 不過我阿仔有係出面上普通話 & 英文堂

每年升宣小 60 人, 要 interview 的

作者: Jayden媽    時間: 09-3-16 19:49

謝謝你。宣幼收左我囝囝上午班,唔知會唔會同你囡囡做同學呢?
interview時我都覺得老師好好,希望囝囝讀得開心。以後多多指教,謝謝。

原帖由 金毛B媽 於 09-3-16 17:31 發表

淺唔淺, 見人見志喎, 我同開讀 St. Cat 朋友傾, 其實進度差不多咋喎, 不過當然我覺得唔係突別淺, 不過我阿仔有係出面上普通話 & 英文堂

每年升宣小 60 人, 要 interview 的 ...

作者: Jayden媽    時間: 09-3-16 22:36

咁你帶你囝囝去邊學英文及普通話?  唔好意思,好似好多問題咁。謝謝。

原帖由 金毛B媽 於 09-3-16 17:31 發表

淺唔淺, 見人見志喎, 我同開讀 St. Cat 朋友傾, 其實進度差不多咋喎, 不過當然我覺得唔係突別淺, 不過我阿仔有係出面上普通話 & 英文堂

每年升宣小 60 人, 要 interview 的 ...

作者: 金毛B媽    時間: 09-3-17 15:52

原帖由 Jayden媽 於 09-3-16 22:36 發表
咁你帶你囝囝去邊學英文及普通話?  唔好意思,好似好多問題咁。謝謝。

我囡囡下午班, 我估因為哥哥都係下午班掛, 我囝囝係沙田區學, 因為住沙田呀
作者: Jayden媽    時間: 09-3-18 00:15

Thank You!!
By the way,你囝囝同囡囡都好得意。

原帖由 金毛B媽 於 09-3-17 15:52 發表

我囡囡下午班, 我估因為哥哥都係下午班掛, 我囝囝係沙田區學, 因為住沙田呀

作者: 金毛B媽    時間: 09-3-18 12:24

原帖由 Jayden媽 於 09-3-18 00:15 發表
Thank You!!
By the way,你囝囝同囡囡都好得意。

多謝讚賞
作者: Canny18    時間: 09-3-18 12:30

Hello 金毛B媽,

你好!我囡囡考到上午班,我住大圍,請問你囝囝係邊到學英文及普通話?

另請問你囝囝係咪搭校巴?唔知大圍有沒有?要幾點上車呢?

謝謝!

原帖由 金毛B媽 於 09-3-17 15:52 發表

作者: 金毛B媽    時間: 09-3-20 16:57

原帖由 Canny18 於 09-3-18 12:30 發表
Hello 金毛B媽,

你好!我囡囡考到上午班,我住大圍,請問你囝囝係邊到學英文及普通話?

另請問你囝囝係咪搭校巴?唔知大圍有沒有?要幾點上車呢?

謝謝!

...

我仔仔有搭校巴, 時間係年年唔同, base on 個年既小朋友住係邊, 司機再分佩的, 現在我阿仔 12:30pm 上車, 4:50pm 下車, 佢係下午班的

係邊樹學英文及普通話, 我唔係樹講, 我 pm 你啦
作者: Canny18    時間: 09-3-23 16:55

Thankyou!

不過你囡囡讀下午班,唔可以同我囡囡做同學,
你打算幾時幫佢報英文及普通話,我可以報同一班,咪可以做同學?

原帖由 金毛B媽 於 09-3-20 16:57 發表

我仔仔有搭校巴, 時間係年年唔同, base on 個年既小朋友住係邊, 司機再分佩的, 現在我阿仔 12:30pm 上車, 4:50pm 下車, 佢係下午班的

係邊樹學英文及普通話, 我唔係樹講, 我 pm 你啦 ...

作者: 金毛B媽    時間: 09-3-24 11:38

原帖由 Canny18 於 09-3-23 16:55 發表
Thankyou!

不過你囡囡讀下午班,唔可以同我囡囡做同學,
你打算幾時幫佢報英文及普通話,我可以報同一班,咪可以做同學?

我寫左信轉上午班架喇, 我都希望我阿女讀到上午班

而家我阿囡係樂基都讀緊 K1 國際架, 佢12月出世, 我想佢 repeat 多一年 K1, 我打算 summar 先開始俾佢學英文及普通話, 因為佢日日返學都係英文及普通話
作者: Canny18    時間: 09-3-26 12:34

金毛B媽,

樂基都好似幾好,囡囡讀邊間分校?點解要轉校嘅?

如果你轉到上午就好,可能同我囡囡同一校車。校車褓母OK嗎?我囡囡之前讀九龍塘迦南,架校車又真係幾好,又乾淨及有安全帶,我都幾放心。

原帖由 金毛B媽 於 09-3-24 11:38 發表

我寫左信轉上午班架喇, 我都希望我阿女讀到上午班

而家我阿囡係樂基都讀緊 K1 國際架, 佢12月出世, 我想佢 repeat 多一年 K1, 我打算 summar 先開始俾佢學英文及普通話, 因為佢日日返學都係英文及普通話 ...

作者: 金毛B媽    時間: 09-3-26 12:58

原帖由 Canny18 於 09-3-26 12:34 發表
金毛B媽,

樂基都好似幾好,囡囡讀邊間分校?點解要轉校嘅?

如果你轉到上午就好,可能同我囡囡同一校車。校車褓母OK嗎?我囡囡之前讀九龍塘迦南,架校車又真係幾好,又乾淨及有安全帶,我都幾放心。

...

阿囡讀火炭個間, 近 d 呀, 哥哥 N1 都係讀樂基的, 樂基唔係唔好, 不過 commercial d 囉, 我覺得老師無乜愛心, 唔夠宣道好呀 --> 個人見解

我阿囡 n1 都有讀九龍塘迦南, 本想讀番樂基, 佢話無晒位, 因為我阿囡12月出世, 讀左半年迦南, 走左去讀樂基 K1, 而家佢都話讀得開心, 不過問佢, 佢話想讀哥哥個間多 d

校車褓母 = OK 喎, 好好人呀
作者: cwy260    時間: 09-3-26 20:48

Dear 金毛B媽,

請問係沙田邊度學英語?  是否外籍教師呢?  
請PM我.  Thank you.

cwy
作者: 金毛B媽    時間: 09-3-27 10:33

原帖由 cwy260 於 09-3-26 20:48 發表
Dear 金毛B媽,

請問係沙田邊度學英語?  是否外籍教師呢?  
請PM我.  Thank you.

cwy

pls check pm
作者: Jayden媽    時間: 09-3-27 12:31

金毛B媽︰

可否pm我係邊學英文同普通話?我正搵緊資料。謝謝你。

[email protected]
作者: Edgar媽    時間: 09-4-1 10:04

Hello 金毛B媽,

多口問句, 點解你阿仔返緊pm, 你要幫阿囡轉am o既, 咁兩個咪冇得一齊返學lor
作者: 金毛B媽    時間: 09-4-6 16:19

原帖由 Edgar媽 於 09-4-1 10:04 發表
Hello 金毛B媽,

多口問句, 點解你阿仔返緊pm, 你要幫阿囡轉am o既, 咁兩個咪冇得一齊返學lor

我阿囡返左差不多一年下午班, 佢都係晨操咁早起身, 到下午放學後, 就好似俾人打暈左咁, 訓到不醒人事, (因為佢朝早起左身後, 就唔肯再訓), 我眼見佢咁辛苦好想佢返上午班, 下午可以休息下囉, 加上我工作上, 有所掉動囉

哥哥 --> 我都有同佢轉上午班, 不過我都知上午班要有人退學先會有位, 但哥哥都只係返多一年, 就升小學, 都是要返上午的, 我覺得佢轉不到都沒有問題, 而且哥哥可以訓到好晏, 佢下午返學都精神的
作者: 金毛B媽    時間: 09-4-6 16:22

原帖由 Jayden媽 於 09-3-27 12:31 發表
金毛B媽︰

可否pm我係邊學英文同普通話?我正搵緊資料。謝謝你。

[email protected]

作者: Jayden媽    時間: 09-4-6 22:48

Thank you very much!!!

原帖由 金毛B媽 於 09-4-6 16:22 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5