教育王國

標題: 家長日 - 羅成績表 [打印本頁]

作者: Little_cy    時間: 09-2-4 22:53     標題: 家長日 - 羅成績表

你地小朋友有冇家長日呀, 我阿女小一, 黎緊情人節parents day, 仲羅埋成績表, 仲要第一個, 我都未訓醒, 8:15, 我問阿女點解你係第一個見, 佢話吾知道....

阿女又吾係學號No.1, 都吾知點解
作者: miffy    時間: 09-2-5 09:15

作者: Martina    時間: 09-2-5 09:55

恭喜樓主, 以我小朋友學校之慣例, 冇乜奇難雜症通常是愈早見家長的.  另一種是排學号 !
作者: hogwarts    時間: 09-2-5 10:09

早好呀!不用花了成个朝头早在等,有時间做其他嘢。
作者: Little_cy    時間: 09-2-5 13:39

希望係啦, 不過阿女都緊張架, 成日想知自己考第幾
作者: c12l23f72    時間: 09-2-5 16:09

我阿仔間學校俾家長選擇時間
分3個時段

作者: Little_cy    時間: 09-2-5 23:33

阿女學校都有好多時段, 不過吾知點解編左佢第一
作者: 蘇蘇    時間: 09-2-8 00:24

我都係情人節呀 ~~ 都係早的 8:30, 我鐘意早呀, 早 d 好 d 呀.  

不過我估囝囝的學校係排學號, 因為囝囝的學號係 no. 4....照推算 8:00 / 8:10 / 8:20 / 8:30 就剛剛好.

原帖由 Little_cy 於 09-2-4 22:53 發表
你地小朋友有冇家長日呀, 我阿女小一, 黎緊情人節parents day, 仲羅埋成績表, 仲要第一個, 我都未訓醒, 8:15, 我問阿女點解你係第一個見, 佢話吾知道....

阿女又吾係學號No.1, 都吾知點解 ...

作者: littlecat    時間: 09-2-9 15:59

上年我去攞囡囡成績表, 7:30 am見老師, 我到咗, 老師都未到.

作者: papa一個    時間: 09-2-9 17:40

又唔係跟學號, 會唔會跟英文名呀, 例如A字頭啦, 最希望係佢考第一所以排第一, 不過應該唔會考第尾所以見先既, 好似 Martina 咁話, 通常有問題多數排最後慢慢講.

不過小一第一次既考試, 小朋友多數都應該識既, 錯都係唔小心既多, 所以唔好太緊張.
作者: Little_cy    時間: 09-2-11 22:57

一定吾係學號同英文名,  我梗係希望考第一, 所以見第一啦.  情人節番黎報告你地知.....
原帖由 papa一個 於 09-2-9 17:40 發表
又唔係跟學號, 會唔會跟英文名呀, 例如A字頭啦, 最希望係佢考第一所以排第一, 不過應該唔會考第尾所以見先既, 好似 Martina 咁話, 通常有問題多數排最後慢慢講.

不過小一第一次既考試, 小朋友多數都應該識既, 錯都 ...

作者: Little_cy    時間: 09-2-14 17:44

今日羅左成績表喇, 真係好開心, 估吾到阿女全級考第3名, 全班第1名.....老師話吾好講比小朋友知, 吾想佢地有比較   希望下學期都keep到啦
作者: rachel    時間: 09-2-14 20:00

作者: kitbebe    時間: 09-2-14 20:19

原帖由 Little_cy 於 09-2-14 17:44 發表
今日羅左成績表喇, 真係好開心, 估吾到阿女全級考第3名, 全班第1名.....老師話吾好講比小朋友知, 吾想佢地有比較   希望下學期都keep到啦

作者: Little_cy    時間: 09-2-14 22:17

thank you.  hope she can do the very best again on the coming semester
作者: bb86    時間: 09-2-15 17:30

作者: Little_cy    時間: 09-2-16 09:02

多謝曬, 希望佢繼續努力啦
原帖由 77777 於 09-2-15 22:24 發表
Littlecy,

恭喜晒!!  

作者: goldenage    時間: 09-2-16 09:52

作者: beryl88318    時間: 09-2-17 10:06

作者: Heidi媽    時間: 09-2-17 10:28

作者: athena-mama    時間: 09-2-17 10:43

恭喜各位仔女考得好or進步o既媽咪,我仔都係小一,哩個星期六第一次派成績表,都有d緊張。
我成日同自己講求學不是求分數,亦唔想比pressure佢,但又怕名次太低會影響士氣,依加d成績表仲會唔會有名次呢?我仲停留係我小學年代....
作者: IRON    時間: 09-2-17 10:49

原帖由 beryl88318 於 09-2-17 10:06 發表
又喜又憂, 剛剛見老師攞着成績表, 仔仔全班第一. 果時頭一秒有些不相信, 跟住係開心, 再接住係憂, 因為感到壓力大. 想保持好成績是件不容易的事. 有没家長教路可以一路keep住.  ...

恭喜妳!

我唔識教路, 不過都知道壓力既由來; 張表仲要俾事頭過目, 我仔仔未派, 所以我反而希望上學期佢係中上, 等下學期先見再有進步就仲好.
作者: GiGiMum    時間: 09-2-17 11:05

Hi!  

Me too!

I 'm so happay my daughter is No. 1 in class &

No. 2 in form.

Pls keep effort!!!

原帖由 Little_cy 於 09-2-14 17:44 發表

作者: beryl88318    時間: 09-2-17 11:59

作者: GiGiMum    時間: 09-2-17 15:12

Hi! bery188318,

Yes, she is.  

Does your son the same school?

When did you see teacher today?

I'm 7:30am.

原帖由 beryl88318 於 09-2-17 11:59 發表

要keep住好真係hard, 大家一起努力
GiGiMum, 你囡囡是否xx各小學?ops:" /> ops:" /> ops:" />

作者: beryl88318    時間: 09-2-18 10:02

作者: Little_cy    時間: 09-2-18 23:42

congratulations ar!  it's same to me, 真係要加把勁呀.  要keep住, 確實吾易呀.
原帖由 beryl88318 於 09-2-17 10:06 發表
又喜又憂, 剛剛見老師攞着成績表, 仔仔全班第一. 果時頭一秒有些不相信, 跟住係開心, 再接住係憂, 因為感到壓力大. 想保持好成績是件不容易的事. 有没家長教路可以一路keep住.  ...

作者: silvia_ng    時間: 09-2-19 15:28

嘩, 各位bk媽咪既小朋友都好叻喎!
作者: kiki1428    時間: 09-2-21 08:22     標題: 回覆 # 的文章

beryl88318 : 我同你一樣,真係又喜又憂, 小兒考獲全班第一, 全級第二, 我真係怕佢下次跌番落嚟, 佢自己接受唔到, 只可以由而家開始灌輸話俾佢知, 人生又起又跌, 好似股市甘大上大落, 如果唔甘同佢講, 佢就會俾自己好大壓力, 唔知你哋認唔認同呢!
作者: heichunmum    時間: 09-2-22 00:51

作者: grace_xian    時間: 09-2-24 11:12

我下週攞成績表, 到時再上嚟報料
作者: Edithsze    時間: 09-2-25 15:04

各位媽咪你地好! 你地d仔仔女女好叻呀! 平時係咪要花好多時間陪佢地溫書架?
我上星期都攞左我仔仔人生第一張成績表,佢全級考71(149人),真係名符其實中中等等,佢學校上學期2次考試,第一次冇名次,今次名次係兩次加埋,一向以泥,我唔期望仔仔讀書要好叻,只希望佢肯讀&盡力,今次見到佢第二次考試成績比第一次進步已覺得接受,當然下次要比今次進步啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5