教育王國

標題: 樂基Playgroup interview 回來 [打印本頁]

作者: 四隻貓    時間: 08-12-6 17:34     標題: 樂基Playgroup interview 回來

多人到呀!!!!!!排長龍到出面街尾.
我見over 1000 個小朋友...其實機會都好渺茫, 唉...
作者: monkey05    時間: 08-12-6 17:55

原帖由 四隻貓 於 08-12-6 17:34 發表
多人到呀!!!!!!排長龍到出面街尾.
我見over 1000 個小朋友...其實機會都好渺茫, 唉...

"機會都好渺茫" ~ 我都覺得係.  位得咁少, 睇來很難得到一席.
作者: baby_yu    時間: 08-12-6 18:02

it includes k1-3 applicants also
my friend's daughter applies k2 and in. in the morning.
作者: eggmama    時間: 08-12-6 18:16

到底in家長定小朋友? 我個係細女13個月...好難...
作者: monkey05    時間: 08-12-6 18:16

原帖由 baby_yu 於 08-12-6 18:02 發表
it includes k1-3 applicants also
my friend's daughter applies k2 and in. in the morning.

聽聞好似早上係IN  K 既小朋友, 下午係IN  PG 既小朋友.
作者: fionalui0828    時間: 08-12-6 19:12

作者: joyce1024    時間: 08-12-6 20:18

我係no. 1095, 都in到差不多關門。
我同老公開頭去到見到咁多人,要排到出去轉晒彎,都想唔in走人。不過老公話當見識下,就照排隊啦。
作者: eggmama    時間: 08-12-6 21:10

Did the interviewer speak English? Your girl's performance is good la! My interview did in PTH, the teacher asked us lots of questions.
原帖由 fionalui0828 於 08-12-6 19:12 發表
my daughter is 15 months and she is very sick today. my husband saw the queue and said "we better leave, too many ppl". then i told him it's good exp to train her interview skill.

The first 3 questio ...

作者: nicoleli28    時間: 08-12-6 21:53     標題: 回覆 # 的文章

我個case同你好似呀! 阿仔今日病到戇居居,interview一開始都有同老師揮手hello,之後老師俾3架大中小玩具車引佢(可以一件蓋一件),但我個仔望住老師無乜反應。
到佢肯伸手去玩,老師又問佢媽咪响邊,阿仔只顧玩車,無反應 (果度又多人又嘈),再問佢眼睛响邊,仍無反應,我同老公都...  (平時乜都肯做嘛)

之後睇動物書考佢dog, cat, rabbit, duck, monkey 佢都識指出,仲睇到嘻嘻笑又拍心口,於是老師同佢give me 5, 佢都有做,最後問完阿仔平日嘅生活習慣,就送左個大風車俾佢,阿仔都有點頭講謝謝,亦肯揮手byebye 加多一個飛吻!

整體我諗機會都微,人咁多, 我囝囝表現亦失準,anyway, 我同daddy都覺得佢病都算係咁了!
作者: ammc    時間: 08-12-6 21:59

my girl also didn't perform well...though she knows all the question the teacher asked, she just don't want to do it. Too many attractions besides and too many people. My girl is a small girl too, I don't have any expectation to get an offer.
作者: monkey05    時間: 08-12-6 22:19

原帖由 nicoleli28 於 08-12-6 21:53 發表
我個case同你好似呀! 阿仔今日病到戇居居,interview一開始都有同老師揮手hello,之後老師俾3架大中小玩具車引佢(可以一件蓋一件),但我個仔望住老師無乜反應。
到佢肯伸手去玩,老師又問佢媽咪响邊,阿仔只顧玩車,無反應 (果度 ...

算叻啦, 病住都有咁既表現, 我都覺, 人多, 又嘈, 就算答 ,老師都唔知聽唔聽到, 唉, 我同老公都係平常心對待今次既結果.
作者: monkey05    時間: 08-12-6 22:28

原帖由 eggmama 於 08-12-6 18:16 發表
到底in家長定小朋友? 我個係細女13個月...好難...

某程度係 in 家長多.
作者: vivicicimimi    時間: 08-12-6 22:50

totally agree!
作者: 四隻貓    時間: 08-12-6 23:06

我個女咩都無答, 一味笑....... 一味掛住玩台上面既玩具...... 我都無計
唯一好表現係老師送玩具俾佢時佢自動自覺俾左個飛吻呀老師, 又拍手. 算啦, 佢係0甘差既環境有0甘既表現, 已經令我覺得好安慰.得唔得都無所謂了.
作者: CarmenK    時間: 08-12-6 23:10

今日, 好多人呢...
覺得仲慘過自己去考大學/去見工.. 哈哈, 自己去見工反而無咁緊張呀!!!
我阿女無病無痛, 都唔係條條比反應.. 老公話齋.. 無咩所謂啦, 當見識下 (大人同bb都係)
事關今次係我同老公, 做左人爸爸媽媽之後, 第一次同bb去interview, 果種滋味.. 好鬼sweet.. (一家三口去finish同一個task)
哈哈哈哈哈哈哈~~  

原帖由 vivicicimimi 於 08-12-6 22:50 發表
totally agree!

作者: Goldbabe    時間: 08-12-6 23:28

eggamama, my daughter is also 13months.  Did the teacher ask your daughter any question?  our interview was in cantonese but i told her she only understand english but she still asked my daughter to point out what the colours are?  i thought they will consider the age of the babies and ask question.  

原帖由 eggmama 於 08-12-6 21:10 發表
Did the interviewer speak English? Your girl's performance is good la! My interview did in PTH, the teacher asked us lots of questions.

作者: elmolly    時間: 08-12-7 00:37

我個女一定0機會. 我交表果日無帶針咭, 同d職員有少少意見. 跟住今日去到攞返張form, 居然見到佢地起張form到好明顯咁mark左"好煩無禮貌, 唔願意寄form", 即刻呆左, 我覺得好唔公平, 點解要咁樣mark起張form到, 即係可以唔洗in都得喇. 我明白學校有得揀都會揀easy parents, 但係咁樣對小朋友真係好唔公平. 同埋就算係要做remarks, 係咪都唔好比我睇到? 連做戲都費事做, 好唔開心
作者: joyce1024    時間: 08-12-7 00:44

今日interview的環境真的很差,每張枱太近,又多人,很嘈,搞到亞囡係interview中段分心係咁望住隔離枱。

老師都問左好多野,有d亞囡都冇做到。
﹣問bb叫咩名,冇答。後來問邊個係盈盈,問左好幾次先至俾反應。
﹣問爸爸媽媽係邊,答到。
﹣老師手拿布公仔(monkey),叫bb係個
籃到攞隻蕉俾monkey食,可能隻蕉太細,搵左好耐都冇反應。之後老師係籃中取出其中三樣物件(包括蕉),俾佢再揀,今次得左。
﹣問bb monkey個口係邊,又冇反應。
﹣之後老師打開本書,圖中係Apple,問萍果係邊,今次答到。之後掀第二頁,今次係貓,老師問bb圖中係乜,呢次就唔識答。老師之後換另一本書,又係打開貓貓一頁,問bb貓貓係邊,今次指到出來。
﹣之後再問貓嘅眼睛係邊,盈盈就自己眨眼意思眼睛位置,老師當佢識。再問bb自己個鼻係邊,又等左好耐(開始唔專心,係咁望隔離),但最後都指到。又問個咀係邊,今次又唔答。
﹣到問我地bb日常生活。幾點瞓覺,邊個揍等。
﹣最後老師叫bb執返抬上的玩具入籃,佢都執到,不過執剩本書唔執。
﹣最後老師送左禮物後就wave bye bye走人。
作者: joyce1024    時間: 08-12-7 00:49

elmolly,

唔係丫嘛?如果係我,我即刻同職員投訴呀。跟住唔in走人。
真係要寫都唔應該俾家長見到丫。。。。。

原帖由 elmolly 於 08-12-7 00:37 發表
我個女一定0機會. 我交表果日無帶針咭, 同d職員有少少意見. 跟住今日去到攞返張form, 居然見到佢地起張form到好明顯咁mark左"好煩無禮貌, 唔願意寄form", 即刻呆左, 我覺得好唔公平, 點解要咁樣mark起張form到, 即係 ...

作者: bowrisvanessa    時間: 08-12-7 01:30

今日interview又多人, 又嘈, 又逼人!!!  排對交interview slip時都有條路企吓(雖然好晒, in 3:30pm), 但到等叫number interview時, 簡直唔知企邊(又可能間學校比較細)!!  終於等到見miss時, 位同位之間好近, 好嘈, 差不多聽唔到miss講什麼!!  

仔仔今日失準啦!!  miss指住仔仔interview form張相, 問仔仔邊個係佢, 冇理miss. 問daddy & mommy係邊, 冇理miss. 叫仔仔指cards邊個dogs & cats, 問咗幾次先答, 都算過關!  miss攞隻teddy bear出來, 問eyes, nose & ears, 只是指出nose!  再問我平時邊個take care仔仔同平時會同仔仔做什麼!!跟住送toy比仔仔, 好彩仔仔比番個kiss佢同say bye bye!!(其實仔仔平時都做到以上的要求). 我都幾肯定唔收仔仔啦, 唔緊要, 當攞個experience!!!
見到咁多mama都話小朋友失準, 其實我覺得可能個環境同氣氛問題, 攪到啲小朋友都不能集中答問題!

作者: elmolly    時間: 08-12-7 01:57

原帖由 joyce1024 於 08-12-7 00:49 發表
elmolly,

唔係丫嘛?如果係我,我即刻同職員投訴呀。跟住唔in走人。
真係要寫都唔應該俾家長見到丫。。。。。

我搵左校長講呀, 照in, 睇下佢會點, 我唔想唔比機會囡囡. 不過預左係mission impossible.. 真係寫都唔好比當時人睇到嘛:;pppp:
作者: baby_yu    時間: 08-12-7 07:39

真係好唔應該,無教養,唔知咩叫尊重

我都覺得間學校有d唔憂做.
好在已經有好學校收阿女

even得都要考慮讀唔讀

原帖由 elmolly 於 08-12-7 01:57 發表

我搵左校長講呀, 照in, 睇下佢會點, 我唔想唔比機會囡囡. 不過預左係mission impossible.. 真係寫都唔好比當時人睇到嘛:;pppp:

作者: baby_yu    時間: 08-12-7 07:41

收都唔讀la,咁唔尊重,日後有排受

原帖由 elmolly 於 08-12-7 01:57 發表

作者: vivilamma    時間: 08-12-7 09:04     標題: 樂基Playgroup interview 回來

有好多位已比人mark左啦!!!

位得好少, 仲留好多位比兄弟姊妹, 三姑六婆, 咁洗乜攪咁大規模, 分明做勢!!!

大家拿到什麼禮物呢 ?
作者: fionalui0828    時間: 08-12-7 09:33

作者: Eclipse_2006    時間: 08-12-7 09:53

elmolly,

其實真係唔好同學校d staff有衝突, 你成個女交晒比佢, 如果佢地玩針對, 你個女又唔識話比你知, 你個女會好慘.

這如同我地要同工人保持良好關係一樣.

老師同工人一樣, 都只係一個普通人.  我唔信若果你同佢有衝突, 佢仍然會對你個女好好.

d staff 可以咁明目張膽寫 d comment 係你張 form 上, 可見校長係唔會否定佢既做法.

作者: BBG1    時間: 08-12-7 10:04

我今日無同女女去in,因為一早已對這間學校沒信心。初初本來都想去見識下,但後來想清楚,點都不會去讀,所以連去都費事去。
11月1日報名果日,我打過電話去樂基問:說我6/12公司有事,我只可請上午或下午假去in,我in2歲班,如我寫信去樂基,應該指明想in上午或下午會方便樂基多D?樂基就教我寫信要指明要上午in,於是我照做,並回公司請了上午假。結果當收到interview信時,in的時間是下午4時多。我收到信時好唔開心,當我再打去問時佢地亦好無禮貌呢!所以在果陣時開始,我已決定不會讓女女讀此校。
我也想過和女女去in下睇下樂基有幾特別,於是我回公司找同事調假,找了幾天終於調到假。但這一、二天,我考慮清楚,既然唔讀,又何必浪費時間呢!所以便不去in啦!昨日下午一家人高高興興的玩了一個下午囉!
作者: Eclipse_2006    時間: 08-12-7 10:12

雖然我無比呢間學校為難過, 但我都同你一樣覺得裡面d人好無禮貌.  我唔係太知呢間學校點解咁出名, 但好懷疑佢地會唔會教出有禮貌同有笑容既小朋友.  (成個interview過程, 由出面排隊至完成, 無見過裡面有一個 staff 係有笑容, 包括 in 我個 b 既外籍老師.)

原帖由 BBG1 於 08-12-7 10:04 發表
我今日無同女女去in,因為一早已對這間學校沒信心。初初本來都想去見識下,但後來想清楚,點都不會去讀,所以連去都費事去。
11月1日報名果日,我打過電話去樂基問:說我6/12公司有事,我只可請上午或下午假去in,我in2歲班,如我寫信 ...

作者: BBG1    時間: 08-12-7 10:13

原帖由 Eclipse_2006 於 08-12-7 09:53 發表
elmolly,

其實真係唔好同學校d staff有衝突, 你成個女交晒比佢, 如果佢地玩針對, 你個女又唔識話比你知, 你個女會好慘.

老師同工人一樣, 都只係一個普通人.  我唔信若果你同 ...

校長無order做細的又點敢咁夠膽喎!學校是培養小朋友的地方,無論點樣所有職員也應有基本禮貌囉(一個普通人也應有禮待人)!雖然老師、職員等也是普通人,但也應有其專業操守囉!我相信每個報得佢地學校的家長也想讓子女入讀的,對學校的態度應該不錯的,可是卻遭到不禮貌的對待呢!我不想女女像他們一樣。

作者: BabaTed    時間: 08-12-7 10:19

作者: eggmama    時間: 08-12-7 12:00

Yes, I also thought teachers will consider the age of infants ... I will apply other schools, hope those schools will arrange group interview too. Actually during the interview, the PTH teacher didn't warm up with my girl, no toys at all, she asked questions directly, my bb only looked at her. Even at last she gave toy gift to my bb, we left it to her as my bb had no interest in it.
原帖由 Goldbabe 於 08-12-6 23:28 發表
eggamama, my daughter is also 13months.  Did the teacher ask your daughter any question?  our interview was in cantonese but i told her she only understand english but she still asked my daughter to p ...

作者: eggmama    時間: 08-12-7 12:03

Yes, I agreed with you. The PTH teacher didn't warm up my girl, no toys at all, only ask questions directly and she supposed my bb can 'speak' words!!!
原帖由 Goldbabe 於 08-12-6 23:28 發表
eggamama, my daughter is also 13months.  Did the teacher ask your daughter any question?  our interview was in cantonese but i told her she only understand english but she still asked my daughter to p ...

作者: CarmenK    時間: 08-12-7 12:19

I think they ran out of time lar.
so no time for babies to warm up.

hehe.. my bb also, once she sat down, the interviewer started to ask questions, haha, she asked, 'who is yr mama?', and waaaaaaaaaaaakakaka, my bb pointed to a snowman .. which was sticked on the window..
waaaaaaaaaaaaaaaaaakakaka..

I know that BB is still exploring the environment.. she was trying to tell us there was a snowman on the window.. ahaha

And, most importantly,
I believe most of the babies behaved like that..

so, RELAX, all mama..
don't worry too much!
Be happy..
I believe our baby can sense how nervous we are.. haha.
作者: CarmenK    時間: 08-12-7 12:43

我諗, 一來間學校真係唔係大, 但咁樣嘅 interview style,
佢地可能可以睇到邊啲小朋友嘅 集中力/尊注力/反應.

(呢個真係我諗嘅)..
如果我係interviewer, 家長同 小朋友一坐低, 我會睇
小朋友會做啲咩啦 (搞枱面啲嘢);
家長又會點啦 (會唔會小朋友唔好搞, 定係教佢問問interviewer, 佢可唔可以玩呀, 仲會唔會陪佢一齊玩枱面啲嘢啦);
小朋友有咩反應啦 (聽唔聽話, e.g.叫佢唔好搞, 佢有無理會呀, 之類, what I mean is, BB's reactions);

反而唔係小朋友做唔做到啲task, 定係答唔答到問題.

因為, 我記得我睇過之前有好多家長都講過, 佢地bb咩都做唔到, 都收.. 所以, 我諗唔係睇小朋友可以答到幾多條問題.

我諗個個bb都會explore陌生環境, 頭幾條問題bb唔理人自己睇自己指來指去, 可能個個都會係咁.

bb答唔到問題, interview可能又會睇, 家長嘅反應呀, 係咪咄咄相迫咁要佢答, 定係點去guide bb答..
而bb又會比咩反應, 之類 咁啦.
仲會睇bb眼神 (會唔會同 interviewer 有eye contact),
應對 (同 interviewer之間, 同爸爸媽媽之間),
態度 (見到陌生人, 會發皮四吖/定係怕怕醜醜), 未必個個bb都會肯同陌生人 hi/bye, 咁家人點guide佢做/同佢一齊做. etc,
生活習慣 (早睡早起呀..) ,
喜好 (玩咩玩具呀..)
etc etc..

所以大家唔好咁緊張啦.. 等bb做自己 (其實係我地根本控制唔到 bb),
咁, 不如就放鬆啲啦
作者: monkey05    時間: 08-12-7 13:28

原帖由 CarmenK 於 08-12-7 12:43 發表
我諗, 一來間學校真係唔係大, 但咁樣嘅 interview style,

(呢個真係我諗嘅)..
如果我係interviewer, 家長同 小朋友一坐低, 我會睇
小朋友會做啲咩啦 (搞枱面啲 ...

我都有你一樣既諗法, 老師唔一定要答全對既小朋友, 佢地實有d 條件用來選人的.  就算唔係答對曬, 如佢地見小朋友既舉動同反應同家長比interviewer 既感覺, 係合佢地要求既, 就會選.  我自己覺得, 合既咪讀囉, 唔合人地心水也不用唔開心, 還有其它好既學校.

仲會睇bb眼神 (會唔會同 interviewer 有eye contact)  ~ 呢樣我好覺喎, 呀鬼婆wu 低曬身來同我個仔差不多既 eye level,  係咁睇佢有無望住佢來答.  同睇佢d 反應.

作者: gigo    時間: 08-12-7 14:40

我哋係用PTW+ENG in ! 的確人山人海! 場面墟冚! 我知道因為interview 唔可以改日期或者時間, 所以有很多很多小朋友病都要硬住去面試, 我唔係好想怪責他們, 只是家長應該要注意一吓d衛生, 我親眼見到個小朋友打噴嚏時對住其它d小朋友,你知啦,輪候其間, d小朋友响黑色嘅地下玩緊d黑色嘅lego, 鼻涕滿面, 空氣又唔流通, 當然我個小朋友就咁就中咗招! 仲咳添!  點解d家長唔用d濕紙巾幫佢個小朋友抹吓呢! 又或者用隻手幫佢住lor.....最衰係學校又唔分流或安排吓呢d問題, 無理由唔知有呢d問題存在嘛?

作者: 四隻貓    時間: 08-12-7 16:59

我都見到小朋友不停咳嗽, 但佢既父母照俾佢周圍玩, 我所以無俾女女落地玩. 人又多, 空氣又唔流通, "d黑色嘅lego"又好驚嚇, 雖然我一向俾呀女周圍玩, 今次真係唔敢law.
作者: CarmenK    時間: 08-12-7 21:17

係呀 係呀, 仲有好多間好學校, 大家唔好唔開心..

我都諗住同阿女報3-4間..
但呢排上bk睇, 睇黎間間學校都有好嘅地方, 亦有好衰好衰嘅嘢發生..

有邊間學校係老師又好, admin又好, 學習環境又好, 又有口啤嘅呢?

可以介紹一下嗎???

原帖由 monkey05 於 08-12-7 13:28 發表

我都有你一樣既諗法, 老師唔一定要答全對既小朋友, 佢地實有d 條件用來選人的.  就算唔係答對曬, 如佢地見小朋友既舉動同反應同家長比interviewer 既感覺, 係合佢地要求既, 就會選.  我自己覺得, 合既咪讀囉, 唔 ...

作者: elmolly    時間: 08-12-8 01:32

原帖由 Eclipse_2006 於 08-12-7 09:53 發表
elmolly,

老師同工人一樣, 都只係一個普通人.  我唔信若果你同 ...

其實我唔覺得算係咩衝突, 講真, 如果佢地insist既話, 我都要照做, 除非我選擇唔報名. 既然佢收得我張form, 點解要咁做? 仲要比我睇到. 我同其他學校deal過, 就算人地係好亂, 又或者我已經無機會, 都好客氣囉.

我同一個好buy呢間學校既close friend講返呢件事, 佢居然話我好"攪笑", 唔理我有無唔啱, 我都睇唔出一間學校咁樣做有幾"好笑"
作者: Eclipse_2006    時間: 08-12-8 09:23

其實呢間學校有咩優點?  你個friend點睇?  我只係人報我又報, 都想知間學校點解咁受歡迎.

原帖由 elmolly 於 08-12-8 01:32 發表

其實我唔覺得算係咩衝突, 講真, 如果佢地insist既話, 我都要照做, 除非我選擇唔報名. 既然佢收得我張form, 點解要咁做? 仲要比我睇到. 我同其他學校deal過, 就算人地係好亂, 又或者我已經無機會, 都好客氣囉.

我 ...

作者: bbeasy25    時間: 08-12-8 10:37

My bb just walk around during interview, even not sit down for a movement.  But the interviewer(counter A) was nice and told me it doesn't matter for the performance of BB, just impression of BB and parents.  She didn't expect BB talk to her and doing anything. I was last one of candidate.
作者: mirandalpl    時間: 08-12-8 10:38

我個 B 都係報國際班, 個 PTH miss 問佢平時用咩 language 溝通, 我話廣東話, then 佢就全程用廣東話黎 in 了~ so far 我見 D miss 同 staff 都幾 nice 喎~ 冇咩問題 !

有個問題想問, 如果報國際班, full 左既佢地會唔會自動assign D pass 左既 BB 去中英文班架?
作者: leunter    時間: 08-12-8 11:08

需然我女女表現好好, 好專心, 同老師有溝通, 但係我都唔敢講一定收, 佢地收生既標準都唔知係點, 不過我見女女都好意lee間幼兒園, 因為上次去見另一間, 佢唔係咁, 連地都唔係好肯落.
作者: eggmama    時間: 08-12-8 11:26

I agree with you, all bb and parents good luck!
原帖由 CarmenK 於 08-12-7 12:19 發表
I think they ran out of time lar.
so no time for babies to warm up.

hehe.. my bb also, once she sat down, the interviewer started to ask questions, haha, she asked, 'who is yr mama?', and waaaaaaaaaa ...

作者: alexdiana    時間: 08-12-8 12:58

我同意, 因為老師一直留意囡囡的眼神及身體語言及反應, 可能看看他們的專注力及對新環境的接受程度.
我囡囡一開始已很乖乖地坐下來及一直望住老師, 如做到那些指令便拍拍手, 可能平時返開playgroup, 不怕去陌生地方. 不過只當作經驗, 沒有給予任何期望呢!
原帖由 CarmenK 於 08-12-7 12:43 PM 發表

(呢個真係我諗嘅)..
小朋友會做啲咩啦 (搞枱面啲 ...

作者: hihicathk    時間: 08-12-8 13:11

我個囡in 5:00, 我0地4點3去到.  當時已經好多人, 剩係報到都排0左兩行... 當時我比阿囡周圍玩, 雖然覺得佢0地比較污糟, 但係0個有成千幾人係度in, 真係無咩辦法.  到時睇下實際情況係點囉...

問parent 0既野我諗就應該ok, 只係阿囡部分questions 無反應, 例如問who is mommy & who is daddy... 其他叫佢point out 0既圖畫都無問題... 但係因為同隔離太close, 所以佢比隔離隻hand puppet attract 晒, 有0的野都無response... 在於我0地0黎講, 覺得佢0既performance 都算ok嫁0拉... 始終係第一次去interview...
作者: ONC    時間: 08-12-8 15:22

In 我地嘅係個外國老師, 只係問咗幾條問題, 唔洗5分鐘in完,我囡囡嘅表現唔好. 一定無望.
作者: Smallpigbb    時間: 08-12-8 15:43

我個女In o既時間係4:15pm平時係訓覺時間,唯有食完午餐叫亞女訓,我o地係想入中英文班唔係國際班,個外國女miss In,老實講我平時除了俾亞女睇英文DVD都好少用英文同亞女溝通,所以問我個女what is your name?我個女好似啞咗,不過我就覺得係In父母多D,因為問o既o野多數係我o地答,但我都覺得機會好渺茫。
作者: biebiewu    時間: 08-12-8 15:53

這機會很大,
大家無見到interview時,
佢地係按 timer 來 count 時間咩~!:idea:
overall is OK on that day as my feeling

原帖由 CarmenK 於 08-12-7 12:19 PM 發表

hehe.. my bb also, once she sat down, the interviewer started to ask questions, haha, she asked, 'who is yr mama?', and waaaaaaaaaa ...

作者: mirandalpl    時間: 08-12-8 16:26

不過要等到 1 月 5 號先有 result.....真係耐左少少...................
作者: hecabb    時間: 08-12-8 16:39

我個女都係帶病interview, 我一個人帶佢去, 係出面排隊等咗半個鐘..入面企咗半個鐘..成個人攰晒表現一般...不過我都係第一次見一間學校唔開放校舍比人interview而要係個脹薘下面in....一日仲要in千幾人, 攪到掛長龍人山人海, 所有人係outdoor排隊,填form, 玩同interview...如果0個日天氣唔好都唔知點攪!? 唉~~我本來都鍾意呢間學校, 但佢嘅安排咁唔consider interviewee嘅感受..真係令我有d失望...

原帖由 baby_yu 於 08-12-7 07:39 發表

好在已經有好學校收阿女

作者: wko1029    時間: 08-12-8 16:40

亞女表現俾我想像中好, 因為通常見到陌生人, 佢都冇乜反應, 嗰日安排左個外籍老師, 佢冇驚, 仲答對全部問題, 老師問我地主要邊個照顧亞女同講咩語言, 我老公答左主要婆婆同麻麻, 工人協助, 所以用中文, 但我地就用英文.... (其實主要係賓賓揍, 講英文, 我冇估到佢咁答, 實扣分啦....)

其實我覺得機會都好微, 因為太多人爭, 都唔知佢個收生準則係點樣, 所以都打定輸數....不過我對亞女個表現就好滿意囉(因為10月嘅時候in第一間, 嗰時佢有佢玩, 老師有老師問, 結果就緊係肥左啦)....所以今次睇吓好唔好彩啦!!!
作者: hecabb    時間: 08-12-8 16:47

哈哈...me too...個老師用pth打招呼, 我用pth回應, 佢唔知攪咩講咗兩句pth又同我地講廣東話, 之後又講d英文...我個女比佢又中又英咁唔知點, 我唯有用英文問多一次先指晒眼耳口鼻....攪笑~~

原帖由 BabaTed 於 08-12-7 10:19 發表
我in PTH老師, 但勁搞笑, 我一去到用廣東話叫仔仔同老師打招呼, 點知老師跟住全場用廣東話(唔鹹唔淡個隻)問我地問題......係問眼睛係邊先突然醒起用PTH問......

我都不抱大期望, 那兒太嘈太多attraction, 仔仔一去 ...

作者: hkps2008-2009    時間: 08-12-8 18:47

我只係想分享我嘅少少經驗 !
因為我嘅孩子係到讀緊兩歲班, 所以唔方便出 detail(好同意school唔好得罪)...其實我都想講未入學校前我都有d驚 & 唔開心, 因為覺得間學校好亂, 好求其, d staff 好串, 好無禮貌, 好擔心亦懷疑佢哋會教出咩嘅小朋友, 但我小朋友so far讀得好開心, 老師好nice面對佢哋, 差不多日日有新中文歌or英文歌學識,仲有哂動作, 番學1 week, 識講 miss xx, miss xx嘅名, 問佢鍾意teacher嗎, 佢會好開心咁笑&答最鍾意係 miss xx,  2 weeks 就學識講 hong kong preschool.....個人覺得最好嘅真係少班少人, 感覺好 close, 亦感覺自己小朋友好得到 care, 但 admin同事仍然係串 + 無禮貌....我無機會讀過其他school, 真係唔可以compare其他school, 但我好滿意, 因為小朋友好開心, d樣係我好希望的 !
作者: gigo    時間: 08-12-8 19:32

請問你個小朋友係咪讀緊中/英班? 老實講我個朋友都話呢間學校行政上真係有很多問題,但真係唔知咩原因會有咁多人鍾意? 又唔係最出名果幾間,真奇? 另外有d fds, 又唔識呢間學校添? 我相信間學校的人都有睇呢個網,唔多唔小都知吓佢哋嘅問題卦,點解仲有咁多人仲投訴? 定還是d家長唔敢有正面投訴,怕影响自已d 小孩呢? 真係唔可以勇敢d向他們反影吓? 我有印象, 個校監好似係各媛黎架! 叫趙曾學韞。應該會注重吓學校d形象!

原帖由 hkps2008-2009 於 08-12-8 18:47 發表
我只係想分享我嘅少少經驗 !
因為我嘅孩子係到讀緊兩歲班, 所以唔方便出 detail(好同意school唔好得罪)...其實我都想講未入學校前我都有d驚 & 唔開心, 因為覺得間學校好亂, 好求其, d staff 好串, 好無禮貌, 好擔心 ...

作者: hkps2008-2009    時間: 08-12-8 21:27

我的小朋友係讀緊中/英班, 因為我唔係全職媽媽, 我唔係日日可以接觸佢D STAFF, 但每次到學校(十次左右)都見到有些家長同STAFF有講有笑, 傾小朋友校內情況&派位考小學嘅事, 我唔知係唔係因為我新所以無交流, 其他老師&校長其實都NICE, 所以無想過投訴, 因為讀落都OK....人人都話佢哋教小朋友發音準確, 暫時都覺得係, 因為好多字如CLASSMATE, TOMORROW都係新學, 發音好準確..
我其實見好多人投訴, 我之前亦有咁嘅感覺, 所以想留言分享吓, 因為好似無咩家長講D間學校....等我慢慢再體會D間學校再分享呀 !

原帖由 gigo 於 08-12-8 19:32 發表
請問你個小朋友係咪讀緊中/英班? 老實講我個朋友都話呢間學校行政上真係有很多問題,但真係唔知咩原因會有咁多人鍾意? 又唔係最出名果幾間,真奇? 另外有d fds, 又唔識呢間學校添? 我相信間學校的人都有睇呢個網,唔多 ...

作者: elbb    時間: 08-12-8 23:23     標題: interview

I also think the teacher there is ok. My son was interview by a foreign teacher (table M) on that day.  She asked me firstly who take care my son, the language use at home , where is mummy, nose, eyes, etc.  Of course, my son cannot answer all questions.  The teacher told me no need to worry as he is only 16 months.  She explained to me some bb will cry and cannot concentrate at all so just take it easy.  I know the chance to enter this school is low but I think the attitude of the teacher is nice.

elbb
原帖由 hkps2008-2009 於 08-12-8 21:27 發表
我的小朋友係讀緊中/英班, 因為我唔係全職媽媽, 我唔係日日可以接觸佢D STAFF, 但每次到學校(十次左右)都見到有些家長同STAFF有講有笑, 傾小朋友校內情況&派位考小學嘅事, 我唔知係唔係因為我新所以無交流, 其他老師 ...

作者: yansy    時間: 08-12-9 13:38

My girl had an interview in the afternoon. I was shocked when we arrived the school cos there was a long long queue outside the school. My husband even asked me to leave. But eventually we finished the interview. The school allowed four of us to attend the interview (my son just accompanied us) and the teacher (English native) was very very nice. She was very patient and even talked with my son, too (actually my girl was the cadidate). Although I do feel some impatience from the staff, some of the staff are nice, the teachers or the minor staff there. We handed in the application form in person, I felt the clerical staff was  also patient.

Maybe they were too busy to cater so many parents.
作者: cawong    時間: 08-12-10 19:53

I wonder how many sick kids there, both me and my BB got sick after the interview!
作者: monkey05    時間: 08-12-10 22:48

原帖由 cawong 於 08-12-10 19:53 發表
I wonder how many sick kids there, both me and my BB got sick after the interview!

Me 2.  我到而家都未好番.
作者: fishmaruko    時間: 08-12-11 00:13

你就好啦,有那一間好學校收左你呀?

原帖由 baby_yu 於 08-12-7 07:39 發表

好在已經有好學校收阿女

作者: pearjadema    時間: 08-12-11 17:52

我想話你地知hkps 既admin 真係好唔掂, 唔知究竟黃校長知唔知既呢, 只可以講如果有人話hkps唔好係衰係班admin到, 因為係得佢(陳小姐)得罪哂(因冇禮貌, 但我估佢自己唔知)d家長, d老師really very nice 架o
作者: eggmama    時間: 08-12-12 08:15

they would send out all inform letter on Jan 05, so will they call all successful interviewees by the phone again?
作者: rebeccaloky    時間: 08-12-12 08:57

我同意你講, 我女女11月開始插班入preschool, 第一個接觸都係admin既staff, 印象真係麻麻, 但讀落之後, 無論校長同老師都好nice, 亞女日日番黎都同我講每日既野, 又唱番老師教佢唱既歌, 老師簡唔中仲會打俾我傾下亞女既野, 就算e家st. catherine收左亞女讀k, 我都心大心細, 因為確實preschool讀得好好

原帖由 hkps2008-2009 於 08-12-8 21:27 發表
我的小朋友係讀緊中/英班, 因為我唔係全職媽媽, 我唔係日日可以接觸佢D STAFF, 但每次到學校(十次左右)都見到有些家長同STAFF有講有笑, 傾小朋友校內情況&派位考小學嘅事, 我唔知係唔係因為我新所以無交流, 其他老師 ...

作者: CarmenK    時間: 08-12-12 09:21

咁個校長知唔知佢個admin好差?
無理由咁差都一直無人投訴佢咖, 接多幾單complaints佢應該都會被 炒咖啦!

況且條街一地都係大學生, 一地都係人材, 搵一個admin並不是什麼世界難題姐..

如果為一兩個admin而放棄一間唔錯嘅學校, 可能係一件好可惜嘅事.
作者: elmolly    時間: 08-12-12 09:59

我想問其實有幾多個admin? 我交表果日有兩位女子同校長一齊, 我好想知到底係admin定老師加remark落去份application form到, 我諗唔會係校長加掛(希望唔係). 不過我同校長講返件事果陣佢一d都唔surprise, 可能已經慣左由d admin想點就點

作者: pearjadema    時間: 08-12-12 10:31

原帖由 elmolly 於 08-12-12 09:59 發表
我想問其實有幾多個admin? 我交表果日有兩位女子同校長一齊, 我她想知到底係admin定老師加remark落去份application form到, 我諗唔會係校長加掛(希望唔係). 不過我同校長講返件事果陣佢一d都唔surprise, 可能已經慣 ...

好想知當時黃校長係咩返應
作者: fishmaruko    時間: 08-12-12 10:49

有冇人知佢地N1上午和下午分別有多少位??
作者: elmolly    時間: 08-12-12 10:54

原帖由 pearjadema 於 08-12-12 10:31 發表

好想知當時黃校長係咩返應

你小朋友係咪HKPS既學生? 當時校長淨係好客氣咁話唔會理d comment but really didn't look surprise for it, 佢態度其實幾好架.

詳情起到

http://hk.myblog.yahoo.com/emilyoyf/article?new=1&mid=2113
作者: MirMir    時間: 08-12-12 22:55

My boy also sick after the interview. The arrangement of the interview was so poor. The children were too closed....  

原帖由 cawong 於 08-12-10 19:53 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5