教育王國

標題: 有冇人15分在首輪中左?(請註明學校) [打印本頁]

作者: tiffany_wong23    時間: 08-11-25 00:23     標題: 有冇人15分在首輪中左?(請註明學校)

希望可以俾下年揀學校的朋友作參考~
作者: ophelia    時間: 08-11-25 00:44

topic  很正  

原帖由 tiffany_wong23 於 08-11-25 00:23 發表

作者: hanshing    時間: 08-11-25 09:29

我女女15分抽中40綱的旅港開平商會學校
作者: kcau    時間: 08-11-25 09:37

我囝囝15分抽中40綱的荔枝角天主教學校。
作者: nicoleccn    時間: 08-11-25 10:25

我女女15分抽中40綱聖方濟愛德小學
作者: linusfong    時間: 08-11-25 10:29

15 分,入天天神嘉諾撒。

嘩!開心到飛起呀

作者: Crabtree    時間: 08-11-25 10:54

朋友的囡囡, 15分入到荔枝角天主教; 另一個係入到協和上午校.
作者: charleneng    時間: 08-11-25 11:23

15分入咗11校網聖安多尼!
作者: shunshunma    時間: 08-11-25 11:28

我侄女15分抽到跑馬地聖保祿天主教小學。
作者: jennytms    時間: 08-11-25 11:30

我囝囝15分抽到34網農團道官立小學.
作者: tiggger    時間: 08-11-25 11:41

作者: chuenma    時間: 08-11-25 11:45

我都係15分入左天神,開心到飛起,但我老公唔高興,我一於懶理,話知佢.

原帖由 linusfong 於 08-11-25 10:29 發表

嘩!開心到飛起呀

作者: pdcynthia_ip    時間: 08-11-25 11:48

同學仔 15分入保良局黃永樹
作者: shinggor    時間: 08-11-25 11:51

囡囡 15 分, 抽到聖家 (九龍塘).......終於有著落
作者: linusfong    時間: 08-11-25 12:52

你老公有 muk 咁唔高興?
P1-P2 有活動教學. 人數最多32-3比小班教學多些少。

最重要係是直上 St. Mary

原帖由 chuenma 於 08-11-25 11:45 發表
我都係15分入左天神,開心到飛起,但我老公唔高興,我一於懶理,話知佢.

作者: momochiu    時間: 08-11-25 13:19

點可能直上 st.mary? 最多是收天神最top的10%-20%學生, 因為st.mary 自己都有小學, 勁的學生多的是。如果天神學生全收, 自己d學生去邊? 間間中學都會收其他小學d 最top 學生, 但收晒我就唔係好信。

作者: linusfong    時間: 08-11-25 13:30

是全部都收的,只是所謂「保底工夫」是否在小五前踼走D成積差的學生,咁就不得而知啦!

( 星 島 日 報 報 道 ) 二 ○ ○ 五 學 年 將 首 次 出 現 三 所 中 小 學 結 龍 情 況 。 教 統 局 常 任 秘 書 長 羅 范 椒 芬 母 校 嘉 諾 撒 聖 瑪 利 書 院 , 將 與 直 屬 的 嘉 諾 撒 聖 瑪 利 學 校 及 聯 繫 的 天 神 嘉 諾 撒 學 校 兩 所 小 學 結 龍 。 兩 所 小 學 雖 已 縮 減 四 班 , 但 由 於 仍 然 未 符 「 一 條 龍 」 的 要 求 , 教 統 局 或 考 慮 運 用 酌 情 權 , 容 許 學 校 預 留 少 於 百 分 之 十 五 學 額 予 外 校 生 。

嘉 諾 撒 聖 瑪 利 書 院 發 言 人 說 , 為 配 合 一 條 龍 辦 學 政 策 , 減 輕 家 長 選 校 壓 力 , ○ 五 學 年 將 與 直 屬 的 嘉 諾 撒 聖 瑪 利 學 校 及 聯 繫 的 天 神 嘉 諾 撒 學 校 結 龍 , 首 批 一 條 龍 小 學 生 將 於 二 ○ 一 一 年 升 讀 中 一 。
發 言 人 指 , 現 時 中 學 有 六 班 中 一 , 提 供 二 百 四 十 個 學 位 , 小 學 全 日 制 下 , 天 神 嘉 諾 撒 學 校 由 上 、 下 午 校 共 六 班 縮 減 至 三 班 , 嘉 諾 撒 聖 瑪 利 學 校 亦 由 五 班 減 至 四 班 , 未 來 兩 所 小 學 共 有 七 班 、 二 百 二 十 四 名 學 生 直 升 中 一 。
按 教 統 局 規 定 , 一 條 龍 中 學 原 則 上 應 預 留 最 少 百 分 之 十 五 中 一 學 額 供 其 他 小 學 的 學 生 報 讀 , 即 嘉 諾 撒 聖 瑪 利 書 院 本 應 有 三 十 六 個 中 一 學 位 供 外 校 生 報 讀 , 學 校 發 言 人 承 認 , 暫 時 只 能 提 供 十 六 個 中 一 餘 額 , 校 方 正 商 討 調 節 方 法 。 由 於 小 學 生 毋 須 競 爭 升 學 也 許 會 降 低 學 習 動 機 、 學 生 的 能 力 差 異 亦 會 擴 大 , 校 方 未 來 將 加 強 保 底 工 夫 。
天 神 嘉 諾 撒 學 校 校 長 袁 慧 貞 說 , 配 合 結 龍 及 全 日 制 , 兩 年 前 已 由 每 級 六 班 減 至 三 班 。 小 一 學 額 銳 減 一 半 , 袁 校 長 說 ﹕ 「 姊 妹 生 仍 可 直 升 小 學 , 其 他 學 生 同 樣 是 計 分 , 很 難 預 計 競 爭 是 否 加 劇 。 」

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685957&extra=page%3D2&page=1

原帖由 momochiu 於 08-11-25 13:19 發表
點可能直上 st.mary? 最多是收天神最top的10%-20%學生, 因為st.mary 自己都有小學, 勁的學生多的是。如果天神學生全收, 自己d學生去邊? 間間中學都會收其他小學d 最top 學生, 但收晒我就唔係好信。 ...

作者: chuenma    時間: 08-11-25 13:32

我都問過呢個問題,但答案是直上的。巳前是top20%,但而家接龍後是直上,當然唔合格嗰d唔上得,天神的課程跟St.Mary差不多。

唔知有無天神家長,出來指教一下。

原帖由 momochiu 於 08-11-25 13:19 發表
點可能直上 st.mary? 最多是收天神最top的10%-20%學生, 因為st.mary 自己都有小學, 勁的學生多的是。如果天神學生全收, 自己d學生去邊? 間間中學都會收其他小學d 最top 學生, 但收晒我就唔係好信。 ...

作者: kls12    時間: 08-11-25 13:32

是直上 St. Mary
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685957&extra=page%3D3

15 分 抽到天神同聖家, 你會抽?
作者: CMMANDY    時間: 08-11-25 13:34

感受到感受到, 借來幻想下先.

原帖由 linusfong 於 08-11-25 10:29 發表

嘩!開心到飛起呀

作者: CMMANDY    時間: 08-11-25 13:35

原帖由 shunshunma 於 08-11-25 11:28 發表

作者: momochiu    時間: 08-11-25 13:38

咁對原區想入天神及st. mary 的家長都好唔好, 少左2班的收生機會, 好的學校又少, 來年出生率又getting higher and higher, 好可憐!
作者: linusfong    時間: 08-11-25 13:40

家住紅磡,原本係想 1st round, 2nd round-A, 2nd round-B 都選天神,抽到就OK,抽唔到都博有誠意分,可以叩門。

原帖由 kls12 於 08-11-25 13:32 發表

是直上 St. Mary
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685957&extra=page%3D3

15 分 抽到天神同聖家, 你會抽?

作者: chuenma    時間: 08-11-25 13:41

我老公是很不update的,他對学校的認識停在他的中学年代,在他心中只有dgs, mcs, 聖心,同幾間st paul係好學校,其它的連校名都唔知。好難頂,今次佢問我点解唔擇mcs, 得15分点入到呀。

我幾個朋友的女兒都由天神上了St Mary. 不過天神都好難讀架,大家都要加油。

原帖由 linusfong 於 08-11-25 12:52 發表
你老公有 muk 咁唔高興?
P1-P2 有活動教學. 人數最多32-3比小班教學多些少。

最重要係是直上 St. Mary

作者: linusfong    時間: 08-11-25 13:42

thank you

原帖由 CMMANDY 於 08-11-25 13:34 發表
感受到感受到, 借來幻想下先.

作者: limyiu    時間: 08-11-25 13:42

Hi Chuenma,

我同你一樣中天神,老公亦係唔高興。  佢話地方細, 佢交表時接表老師完全冇表情, 佢話驚老師悪囡囡驚。!  
但我就開心左2日啦     

原帖由 chuenma 於 08-11-25 11:45 發表

作者: BabyHilary    時間: 08-11-25 21:44

想問下係咪雖然天神同st mary小學都直上st mary中學,
但抽st mary小學會難過抽天神架?
作者: bbkiki1991    時間: 08-11-26 00:34

恭喜哂!恭喜哂!咁多位.
作者: LS+MCS    時間: 08-11-26 00:44

原帖由 shunshunma 於 08-11-25 11:28 發表

This is unbelievable ! SPSS is a very good school besides MSS and SFCS in net 12.
作者: kls12    時間: 08-11-26 00:45

原帖由 BabyHilary 於 08-11-25 21:44 發表
想問下係咪雖然天神同st mary小學都直上st mary中學,

Yes, of course
作者: 辛追    時間: 08-11-26 01:01

15分入左九龍塘官小
作者: KathieCHIU    時間: 08-11-26 01:55

我亞仔都係15分入左九龍塘官小
作者: KathieCHIU    時間: 08-11-26 01:56

你會否入讀?

原帖由 辛追 於 08-11-26 01:01 發表
15分入左九龍塘官小

作者: mission    時間: 08-11-26 12:53

原帖由 BabyHilary 於 08-11-25 21:44 發表

20 points still cannot guarantee a place in SMCS, maybe some parents still don't know all graduates of 天神 (that enter school from 2005 onwards and pass the internal exam in P.6) are guarantee a place in SMCC.
作者: ewo    時間: 08-11-26 14:56

15分, 抽到 軒尼詩道官小(下午)
作者: zachnana    時間: 08-11-26 16:55

You are very, very lucky.  Congratulations.  I thought the chance is slim that's why I choose St James instead.  Anyone get in St James with 15 points?

原帖由 ewo 於 08-11-26 14:56 發表
15分, 抽到 軒尼詩道官小(下午)

作者: wongpsv    時間: 08-11-26 17:51

請問你全邊區架...
thx!

作者: KKMo    時間: 08-11-26 18:05

原帖由 tiffany_wong23 於 08-11-25 00:23 發表

15分入到嘉諾撒聖心小學
作者: charwes    時間: 08-11-26 18:11

咁即係話有 20 分就一定入到天神了!! 不過呢個消息通天後來年可能會多o左人爭..

原帖由 mission 於 08-11-26 12:53 發表

20 points still cannot guarantee a place in SMCS, maybe some parents still don't know all graduates of 天神 (that enter school from 2005 onwards and pass the internal exam in P.6) are guarantee a pl ...

作者: FayeYeh    時間: 08-11-26 18:28

路過... congratulations!!!

軒尼詩官小除左有關係加分之外, 因為無左宗教呢個因數, 可能好多人都係15分去報,  但係.. 聖心係天主教, 仲要都係超多人報ge學校! 能夠15分入到, 雖然我覺得幾難相信, 但係.. 好凳你....非常開心!

原帖由 KKMo 於 08-11-26 18:05 發表

15分入到嘉諾撒聖心小學

作者: montana    時間: 08-11-26 18:30

15分入左91既保良局朱正賢
作者: ewo    時間: 08-11-26 18:35

原帖由 zachnana 於 08-11-26 16:55 發表
You are very, very lucky.  Congratulations.  I thought the chance is slim that's why I choose St James instead.  Anyone get in St James with 15 points?

Yes, I know. As I will not take up this seat and am going to let go this luck, I think that I should do something to expiate, that's why I want to share this information (15 points can apply hrgps pm) to other BK parents for future reference.
作者: BNTYA01    時間: 08-11-26 19:30

唉!真激心!估唔到今年15分可入到天神,早知揀啦,我揀咗紅馬,今年20分都入唔到,好激心!
作者: 小雄維尼    時間: 08-11-26 20:26

我個仔15分入左鑽石山聖文德, 呢間學校好嗎?

作者: andybebe    時間: 08-11-26 20:51

有無人15分入灣仔聖約瑟呀?
作者: saiwanho    時間: 08-11-26 22:09

15 分入了愛秩序灣官立小學。
作者: pooh仔    時間: 08-11-26 22:31

15pts ~ no chance la.  
因20pts都要抽 (這是末縮班前, 即35x5classes), 更何況現在得30x5classes.

原帖由 andybebe 於 08-11-26 20:51 發表
有無人15分入灣仔聖約瑟呀?

作者: BabyHilary    時間: 08-11-26 22:35

唔該哂﹗我唸未來幾年競爭會越來越激烈﹗

其實我未咁快要同囝囝報小學,
不過想計下數, 睇下點樣安排2個仔女條路。
我個大仔有20分, 都有d機會抽好嘅學校,
但如果囝囝入左男校, 個女得15分就好難啦,
我唸個女第日要揀一條龍直上嘅幼稚園,
再試抽津校會比較穩陣!

原帖由 mission 於 08-11-26 12:53 發表
20 points still cannot guarantee a place in SMCS, maybe some parents still don't know all graduates of 天神 (that enter school from 2005 onwards and pass the internal exam in P.6) are guarantee a pl ...

作者: 辛追    時間: 08-11-26 23:29

會. 今日我已註冊....你呢?

原帖由 KathieCHIU 於 08-11-26 01:55 發表
我亞仔都係15分入左九龍塘官小

作者: Mamahui    時間: 08-11-26 23:31

原帖由 KathieCHIU 於 08-11-26 01:56 發表
你會否入讀?

我仔都係十五分入九龍塘官小!
作者: KathieCHIU    時間: 08-11-27 01:38

會呀. 今日我都去咗註冊. 但我亞仔重有間私校 St. Jo (觀塘) 係手, 一間中小, 一間英小, 點揀好呀? 比啲意見呀? 你重有無其他選擇呀?你喜歡九官嗎?

原帖由 辛追 於 08-11-26 23:29 發表
會. 今日我已註冊....你呢?

作者: KathieCHIU    時間: 08-11-27 01:39

你會否入讀?

原帖由 Mamahui 於 08-11-26 23:31 發表

我仔都係十五分入九龍塘官小!

作者: catcatmom    時間: 08-11-27 10:52

已改, 天神係直上st mary 中學, 以前st mary小學要考前80名才安全, e+係st mary & 天神係直上.
作者: chuenma    時間: 08-11-27 11:17

作天去'天神',大多數入到的都是20分,因20分的form同15分的分開。書記問我是直入定抽纖,我點知呢。只答我有15分,屬那一種,她說15分即抽纖,你真好運,因抽纖位很少,今年入表的人也不少。

我想明年不少20分的也會去報,到時20分也要抽纖了。

原帖由 charwes 於 08-11-26 18:11 發表
咁即係話有 20 分就一定入到天神了!! 不過呢個消息通天後來年可能會多o左人爭..

作者: BBTWIN    時間: 08-11-27 12:03

好正的topic,真係好多謝樓主.

恭喜哂以上能如願以賞的媽咪.不過暫時真係15分入到名官津的都唔多.希望繼續有媽咪上黎報喜.等我地呢d得15分的媽咪還傳有點點希望.
作者: Siuman1223    時間: 08-11-28 10:59

Very lucky...15分入咗般咸道官小。
作者: leunglokyiu    時間: 08-11-28 11:16

原帖由 shunshunma 於 08-11-25 11:28 發表 我侄女15分抽到跑馬地聖保祿天主教小學。

我都係15分入聖保祿天主教小學呀
作者: Cathleen    時間: 08-11-28 12:12

嘜今年15分都有入到九龍塘官小?  唉, 真係同阿女選擇錯誤呀.  一指錯,滿盤皆落索
作者: goodmama2003    時間: 08-11-28 12:17

作者: siubobo03    時間: 08-11-28 13:14

我的囡囡都是15分, 但抽不到九龍塘官小, 好失落
作者: avbee    時間: 08-11-28 16:32

15 pt St Paul Catholic Primary (happy valley) very happy because there was only one waiting list seat....
作者: phoebe^^    時間: 08-11-30 13:40

我囡囡15分入到9龍塘聖家
作者: shinggor    時間: 08-11-30 14:37

原帖由 phoebe^^ 於 08-11-30 13:40 發表
我囡囡15分入到9龍塘聖家
Me too......
作者: heihei1975    時間: 08-11-30 20:44

我個仔15分入到屯門鄭任安
作者: Mamahui    時間: 08-11-30 22:01

原帖由 KathieCHIU 於 08-11-27 01:39 發表
你會否入讀?

吾會喇!
作者: DaddyX    時間: 08-12-3 19:40

作者: DaddyX    時間: 08-12-3 19:47

作者: 龍鳳胎    時間: 08-12-4 22:44

想問各位十五分中左的小朋友…你地姓咩呀?
因為我大多聽說姓「陳」的機會是最多的…
是否?

十五分的小朋友們…請問你地貴姓呀?
可否給我印證一下呀?
作者: hanshing    時間: 08-12-5 11:25

原帖由 龍鳳胎 於 08-12-4 22:44 發表
想問各位十五分中左的小朋友…你地姓咩呀?
因為我大多聽說姓「陳」的機會是最多的…
是否?

十五分的小朋友們…請問你地貴姓呀?
可否給我印證一下呀? ...

姓 = 佘(SHEA)
作者: 泳媽    時間: 08-12-5 13:39

請問大家15分係點算嫁?
作者: 泳媽    時間: 08-12-5 13:58

請問大家15分係點計算嫁?
作者: leejoannelee    時間: 08-12-5 17:13

(一) 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
(二) 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

(三) 父/母為該小學的校董 (20分)
(四) 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)
(六) 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)
(七) 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

原帖由 泳媽 於 08-12-5 13:58 發表
請問大家15分係點計算嫁?

作者: 泳媽    時間: 08-12-6 17:36

咁我只係 (五)&(八) ,即係有15分,如果我住藍田,但想係自行
派位時選擇另一區(何文田--協恩小學),機會係唔唔好微嫁?thank you!

(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)
(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)
作者: mcat    時間: 08-12-6 17:39

15 - no way!
作者: alwaysbear    時間: 08-12-14 02:52

想問一問我自己係中學部畢業(女校), 咁想幫阿仔將來報此學校的小學部(男女校), 是否屬舊生, 即20分!是否一定要在該小學畢業才算舊生??
作者: LS+MCS    時間: 08-12-14 10:26

原帖由 alwaysbear 於 08-12-14 02:52 發表
想問一問我自己係中學部畢業(女校), 咁想幫阿仔將來報此學校的小學部(男女校), 是否屬舊生, 即20分!是否一定要在該小學畢業才算舊生??

You must be a graduate in the same primary section. Past secondary students don't count.
作者: kimmylow    時間: 08-12-14 14:16     標題: 回覆 # 的文章

我囡囡15分入到九龍塘官小
作者: icydaddy    時間: 09-2-12 14:23

VERY LUCKY ...  !! 只得首名出生子女 -- 5 分 + 適齡兒童 -- 10 分 !!! 派到天神嘉諾撒學校 !! very happy ! but 好大壓力!
作者: yingwong    時間: 09-4-6 15:37

我都係得15分 協恩 (原區)
機會又點呢

另外天神/油天/協恩
比你地會點選擇
作者: HTM3008    時間: 09-4-7 14:55

本港出生人數數據
2003年      4.70萬人
2004年      4.98萬人2005年      5.71萬人
2006年      6.56萬人
2007年      7.09萬人
今年(2010/11小一)應與上年差不多(2009/10小一)可博一博選些熱門小學.
作者: YN    時間: 09-4-7 17:34

15分 Heep Yunn no chance.  好多20分都抽唔到, 唔好浪費個機會。住34網2nd round 可以搏下,雖然好多人爭都叫做有 chance。
原帖由 yingwong 於 09-4-6 15:37 發表
我都係得15分 協恩 (原區)
機會又點呢

另外天神/油天/協恩
比你地會點選擇

作者: Gar    時間: 09-4-7 19:04

有無人 15 分入到馬頭涌官立 (福祥街) 果間 ?
作者: tracytang    時間: 09-4-7 20:12

請問有無人 15 分入到紅磡灣馬頭涌官立小學?
作者: ngtsuio    時間: 09-4-9 09:23

原帖由 tracytang 於 09-4-7 20:12 發表
請問有無人 15 分入到紅磡灣馬頭涌官立小學?

認識有4個15分入到紅馬
其中有兩個係囡囡同班同學
作者: BigBBoy    時間: 09-6-3 23:58

Any case can share?  Thanks.

作者: wpwong    時間: 09-6-4 14:06

依你個CASE, ONLY 同一小學畢業才算舊生

原帖由 alwaysbear 於 08-12-14 02:52 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5