教育王國

標題: 有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)? [打印本頁]

作者: BBR    時間: 08-11-24 09:14     標題: 有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)?

如題

作者: gmammama    時間: 08-11-24 09:28

原帖由 BBR 於 08-11-24 09:14 發表
如題

I just check in web site. ok la....I'm 15 pt.

how about u??
作者: BBR    時間: 08-11-24 09:31

我要抽marymount,我老公同我講好難抽叫我抽聖保祿15分都可能抽到,我唔肯,宜家當然抽唔到Marymont

原帖由 gmammama 於 08-11-24 09:28 發表

I just check in web site. ok la....I'm 15 pt.

作者: LS+MCS    時間: 08-11-24 09:33

原帖由 gmammama 於 08-11-24 09:28 發表

Congratulations ! SPSS is a very good school and most important, you don't have to suffer anymore for the lucky draw.
作者: leunglokyiu    時間: 08-11-24 10:11

啱啱上網睇到result.. 我都係15分..都入到呀..真係難似相信.. 宜家實在好煩惱

我住34網, 本來想博協恩的, 唸住15分試下spcc..

咁仲博吾博協恩好呢??? 我有德望同聖芳濟各兩間私校back up
作者: BBR    時間: 08-11-24 10:20

我反而最希望入Marymount,所以明知抽唔到都唔抽聖保祿 (但我老公就想抽聖保祿因為佢知15分都可入到,但我唔想退而求其次),因為比我入左我會揀返德望或St. Clare's,我個女上年去左聖保祿interview(因為老公早左一年寄信,學校以為係08年入學叫左我地去見)interview的問題好淺,見到好多家長,小朋友穿涼鞋,拖鞋,短褲去面試 ,小朋友重穿住裙打開大脾坐 ,有D小朋友答得慢個老師就催佢叫佢快D
我都有4間backup,所以抽的話我一定要最喜歡個間至揀,唔想揀second choice等收左响到諗點算,如果Marymount收我,我就一定放棄所有私校 ,如果聖保祿收我我唔會放棄私校重要死諗之後唔知點,重等唔等下一輪抽,咁即係佢唔係你first choice啦,咁揀黎做咩?

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 10:11 發表
啱啱上網睇到result.. 我都係15分..都入到呀..真係難似相信.. 宜家實在好煩惱

咁仲博吾博協恩好呢??? 我有德望同聖芳濟各兩間私校back up ...

作者: chingbb    時間: 08-11-24 11:22

BBR,
你開這topic我以為你入到 ~ 真係多謝你, 因為出年我諗住幫囡囡抽這間小學架(只得15分)

原帖由 BBR 於 08-11-24 10:20 發表
我反而最希望入Marymount,所以明知抽唔到都唔抽聖保祿 (但我老公就想抽聖保祿因為佢知15分都可入到,但我唔想退而求其次),因為比我入左我會揀返德望或St. Clare's,我個女上年去左聖保祿interview(因為老公早左一年寄 ...

作者: leunglokyiu    時間: 08-11-24 11:32

其實今年有幾多人15分抽聖保祿呢? 我呢幾年都聽好多人15分抽到呀
作者: BBR    時間: 08-11-24 11:45

唔係,係因為我老公話15分入到聖保祿,所以我想知近年係米易入左

原帖由 chingbb 於 08-11-24 11:22 發表
BBR,
你開這topic我以為你入到 ~ 真係多謝你, 因為出年我諗住幫囡囡抽這間小學架(只得15分)

作者: YongXin    時間: 08-11-24 11:55

年年都有,但唔會好多。

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 11:32 發表
其實今年有幾多人15分抽聖保祿呢? 我呢幾年都聽好多人15分抽到呀

作者: woodytoy    時間: 08-11-24 11:59

Would like to ask for your advice...
Marymount or St. Paul's Convent (the one in Causeway Bay)?  Sounds a tough question for me.

Million thanks
作者: gmammama    時間: 08-11-24 12:11

原帖由 BBR 於 08-11-24 09:31 發表
我要抽marymount,我老公同我講好難抽叫我抽聖保祿15分都可能抽到,我唔肯,宜家當然抽唔到Marymont

i also think about this before, coz i like marymount. But my husband also said that Marymount is more difficult than St.paul, so..luckly that..
作者: gmammama    時間: 08-11-24 12:13

原帖由 LS+MCS 於 08-11-24 09:33 發表

Congratulations ! SPSS is a very good school and most important, you don't have to suffer anymore for the lucky draw.

yes, u a right, thank you very much!!

so, you know SPSS is a very good school?? for which part?? and yr gal in SPSS also?
作者: gmammama    時間: 08-11-24 12:14

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 10:11 發表

咁仲博吾博協恩好呢??? 我有德望同聖芳濟各兩間私校back up ...

where is 34??
作者: BBR    時間: 08-11-24 12:17

其實我有backup就無咩所謂,所以至向高難道挑戰 ,既然有backup點解唔搵間自己最想至抽先(我個人覺得)

原帖由 gmammama 於 08-11-24 12:11 發表

i also think about this before, coz i like marymount. But my husband also said that Marymount is more difficult than St.paul, so..luckly that..

作者: owenmami    時間: 08-11-24 12:25

我囡囡15分抽到!好開心!
感謝天主!

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 11:32 發表

作者: BBR    時間: 08-11-24 12:34

今年都好多15分入,我個friend個女又係
作者: chingbb    時間: 08-11-24 15:31

Yes! 無錯! 所以大家的心儀學校會有不同, 而仔囡是自己的, 只有自己先清楚小朋友 ~ 坦白講, 出年我一定會同囡囡博一博架!

原帖由 BBR 於 08-11-24 12:17 發表
其實我有backup就無咩所謂,所以至向高難道挑戰 ,既然有backup點解唔搵間自己最想至抽先(我個人覺得)

作者: BBR    時間: 08-11-24 15:34

加油

原帖由 chingbb 於 08-11-24 15:31 發表
Yes! 無錯! 所以大家的心儀學校會有不同, 而仔囡是自己的, 只有自己先清楚小朋友 ~ 坦白講, 出年我一定會同囡囡博一博架!

作者: chingbb    時間: 08-11-24 15:37

多謝你先! 有什麼資料記住話我知呀!

原帖由 BBR 於 08-11-24 15:34 發表
加油

作者: gmammama    時間: 08-11-24 16:02

原帖由 chingbb 於 08-11-24 15:37 發表
多謝你先! 有什麼資料記住話我知呀!

forget to say 感謝天主!
作者: leunglokyiu    時間: 08-11-24 16:57

我有三個朋友15分都抽吾到
作者: BBR    時間: 08-11-24 17:08

我知如果30, 20, 25分個D比哂重有位,咁就比15分,如果15多就學校自己抽或比ED抽
作者: YongXin    時間: 08-11-24 17:22

SPPCS如果同分,係交返比EDB抽,交表時學校有通告講既。

原帖由 BBR 於 08-11-24 17:08 發表
我知如果30, 20, 25分個D比哂重有位,咁就比15分,如果15多就學校自己抽或比ED抽

作者: cinema    時間: 08-11-24 19:03

我反而最希望入Marymount,所以明知抽唔到都唔抽聖保祿 (但我老公就想抽聖保祿因為佢知15分都可入到,但我唔想退而求其次),因為比我入左我會揀返德望或St. Clare's,我個女上年去左聖保祿interview(因為老公早左一年寄 ...

But, I think Marymount is not as good as what you imagine.
The two St Paul Girls are better academically, especially Chinese.
作者: BBR    時間: 08-11-24 19:05

sorry, i just mean many school will do that because this morning the news say that

原帖由 YongXin 於 08-11-24 17:22 發表
SPPCS如果同分,係交返比EDB抽,交表時學校有通告講既。

作者: gmammama    時間: 08-11-24 19:13

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 16:57 發表
我有三個朋友15分都

seems a lot of 15pt 抽到..it's good.
作者: BBR    時間: 08-11-24 19:31

我細妹個女响裡面讀緊二年班,唔係我想像有幾好,佢個女以前好無禮貌,做野好無條理,宜家成個人變左,好淑女,我細妹話裡面D老師好好,好有愛心,會同家長溝通,好注重品德教育,我同我細妹上過去好多次湊放學,我係了解好清楚至決定揀Marymount,至於St Paul我知佢都係Top 3,但始終係排Marymount之後,你見15分都入到就知, Marymount 20分都入唔到(我事先聲明我無話St. Paul唔好), 但點解咁多人明知Marymount難入又無一條龍都去報你就知佢有過人之處,我唔想話一定邊間好過邊間,不過响我角度我係了解清楚至去報,至於學術上因為大家都係津校,所以要跟政府,唔會有咩大分別
其實唔想再在這問題上爭論 ,因為各人有各人選擇,父母會知邊間對自己小朋友最好,我尊重每位父母的決定,我亦從來無質疑人地所選,每人選校準則唔同,亦替入到聖保祿的小朋友高興

原帖由 cinema 於 08-11-24 19:03 發表

But, I think Marymount is not as good as what you imagine.
The two St Paul Girls are better academically, especially Chinese.

作者: gmammama    時間: 08-11-24 20:01

原帖由 BBR 於 08-11-24 19:31 發表
我細妹個女响裡面讀緊二年班,唔係我想像有幾好,佢個女以前好無禮貌,做野好無條理,宜家成個人變左,好淑女,我細妹話裡面D老師好好,好有愛心,會同家長溝通,好注重品德教育,我同我細妹上過去好多次湊放學,我係了解好清楚 ...

yes, for my preference, i like Marymount also and it's full day
作者: Clever_BB    時間: 08-11-24 22:34

Agreed.  Academically, the secondary school of Marymount is not better than the 2 St. Paul's and St. Francis.

For primary sections, Marymount is having an advantage of teaching in English.  But it doesn't mean the English standard of other schools are bad.

原帖由 cinema 於 08-11-24 19:03 發表

作者: woodytoy    時間: 08-11-24 22:47

Sorry, i would like to clarify that if that happy valley st. paul or the one in causeway bay?

What would you think about marymount vs st. paul's convent (causeway bay)?
作者: Little_cy    時間: 08-11-24 23:07

咁知吾知st paul primary 有冇挿班小2呢
作者: gmammama    時間: 08-11-24 23:41

原帖由 Little_cy 於 08-11-24 23:07 發表

i want to know also.
作者: YongXin    時間: 08-11-25 00:09

幾多分自行階段入到邊間學校,就可以決定排名?大家都係12網傳统好學校,我認為無排名之分既。

15分都入到,只代表競掙無咁激烈,家長取向唔同;但單憑此點就定性一間學校既级數、“排名”,作為15分入到SPPCS家長既我,對此說法感到失望及不平。講緊受歡迎程度既排名咋下嘛?唔好意思,我自己係Paulinian,感情上對SP系學校比較着緊。

能靠15分好彩抽籤入到SPPCS,我只覺喜出望外,心裏充滿感恩,好珍惜,好珍貴。
作者: BBR    時間: 08-11-25 00:19

唔該我一再強調無話sppcs唔好 ,我只係話Marymount 20分都入唔到咁即係好多人抽,有咁多人抽自然有佢個人之處,每人有唔同選擇,我一路都係將自己見到講出黎,但好奇怪D媽咪就只想聽好,講半句唔好都比人插 ,唔通唔可以有自己意見?唔通一定要講大話?sppcs係全世界最好學校,咁我諗某D人個心會舒服D.
好似這裡夠有媽咪話good hope同St. Clare's, Marymount 唔好,但我唔會去話人law,間間學校都有人鍾意有人唔鍾意,要住世界都就你咩?一唔arm聽就話,奇怪,好又要聽唔好都要聽架啦

作者: qqbaby123    時間: 08-11-25 00:28     標題: 回覆 # 的文章

Hi BBR

你說得對,Marymount真是一間好學校,

我囡囡今年P.4,

希望你統一派位會入到,我會幫你加油
作者: BBR    時間: 08-11-25 00:34

thank you so much

原帖由 qqbaby123 於 08-11-25 00:28 發表
Hi BBR

你說得對,Marymount真是一間好學校,

我囡囡今年P.4,

希望你統一派位會入到,我會幫你加油

作者: 麟媽媽    時間: 08-11-25 00:37

你都識講d人去interview 啫,
佢地入晒呢間學校咩?
單靠咁既表面作評論,會唔會膚淺左d?!

我個女上年去左聖保祿interview(因為老公早左一年寄信,學校以為係08年入學叫左我地去見)interview的問題好淺,見到好多家長,小朋友穿涼鞋,拖鞋,短褲去面試 ,小朋友重穿住裙打開大脾坐 ...

作者: BBR    時間: 08-11-25 00:43

咁D老師 小朋友答快D,不停催膚唔膚淺 ,見佢地放學你推我撞,工人月叫月走膚唔膚淺
我又無話間學校唔好,只係相比下"我"覺得Marymount好D就比人話膚淺,咁話人個位都係睇表面就話人膚淺咁佢膚唔膚淺?
我無理由間間走入去問人可唔可以比我讀一個月睇下你間學校膚唔膚淺,咁我唯有睇佢表面law,咩係間間走入去讀過咩?係米自己親眼睇到的事唔可以講先?!一講就要話人膚淺?!唔明點解D人一句唔咁聽就會話人

原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 00:37 發表
你都識講d人去interview 啫,
佢地入晒呢間學校咩?
單靠咁既表面作評論,會唔會膚淺左d?!

作者: 麟媽媽    時間: 08-11-25 00:49

咁你咪疊埋心水15分去報MPS囉,
你犯不著開topic 問啫?咁仲唔係搵交嘈?!
我唔係st paul's 家長所以唔會覺激氣,
我得個仔都快升中,只覺得你好無聊所以搭句咀...

原帖由 BBR 於 08-11-25 00:43 發表
咁D老師 小朋友答快D,不停催膚唔膚淺 ,見佢地放學你推我撞,工人月叫月走膚唔膚淺

作者: BBR    時間: 08-11-25 00:56

你無睇完成個topic我點解問咩?膚淺,唔知頭唔知路就話人,好似係你搵交嘈,又無人叫你入黎答

原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 00:49 發表

...

作者: baby951104    時間: 08-11-25 01:05

我絕對同意,佢真係好膚淺同無聊,博命踩人抬高自己。不過如果比呢d人抽15分都抽到就真係天冇眼囉!
原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 00:49 發表

...

作者: BBR    時間: 08-11-25 01:10

sorry我從來無諗過15分抽到,膚淺得過你地,我亦唔志在抽唔抽到,如果講事實都叫踩人咁你地重無聊

原帖由 baby951104 於 08-11-25 01:05 發表
我絕對同意,佢真係好膚淺同無聊,博命踩人抬高自己。不過如果比呢d人抽15分都抽到就真係天冇眼囉!

作者: 麟媽媽    時間: 08-11-25 01:11

如果我講一兩句你都唔好受,
你試下掉轉頭諗吓,你之前講既野,
會唔會傷及其他人既感受?
你眼見幾個學生既表現,
便將人家全校抹黑,唔公道啫。
你有你既選擇,無必開topic 作比較,
我唔係「唔知頭唔知路」,我係小雜好識路,
看來「唔知頭唔知路」另有其人。
早抖了,早d訓啦!如令你激心先講聲唔好意思,
只想你知好多野講出口係好易架,己所不欲吖嘛。

原帖由 BBR 於 08-11-25 00:56 發表
你無睇完成個topic我點解問咩?膚淺,唔知頭唔知路就話人,好似係你搵交嘈,又無人叫你入黎答

作者: baby951104    時間: 08-11-25 01:13

死不悔改,橫掂只係路過,都費鬼事啋你!咁既媽咪……。唉!

原帖由 BBR 於 08-11-25 01:10 發表
sorry我從來無諗過15分抽到,膚淺得過你地,我亦唔志在抽唔抽到,如果講事實都叫踩人咁你地重無聊

作者: jojoliu    時間: 08-11-25 01:14

點解宜家D人唔鐘意聽唔同聲音 ,小小事就話人有病,膚淺..............我又唔覺佢踩人,聽完米算
作者: baby951104    時間: 08-11-25 01:16

唉!又多一件。此地不宜久留。
原帖由 jojoliu 於 08-11-25 01:14 發表
點解宜家D人唔鐘意聽唔同聲音 ,小小事就話人有病,膚淺..............我又唔覺佢踩人,聽完米算

作者: BBR    時間: 08-11-25 01:20

sorry我無唔好受,我亦無唱衰人地學校,我話都見到有學生好乖,你睇幾句就話人咁你同你口中的"我"有咩分別,一樣膚淺?我亦無激心,開個topic一路係問有冇15分入左,因為老公之前話15分都會入到,只係想問姐,咁又唔得,犯法?!咁易嬲米好膚淺

原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 01:11 發表
如果我講一兩句你都唔好受,
你試下掉轉頭諗吓,你之前講既野,
會唔會傷及其他人既感受?
你眼見幾個學生既表現,
便將人家全校抹黑,唔公道啫。
你有你既選擇,無必開topic 作比較,
我唔係「唔知頭唔知路」,我係小雜好識路,
看來「 ...

作者: BBR    時間: 08-11-25 01:22

一路都無叫你啋
原帖由 baby951104 於 08-11-25 01:13 發表
死不悔改,橫掂只係路過,都費鬼事啋你!咁既媽咪……。唉!

作者: Sindy    時間: 08-11-25 08:24

我識得好多跑馬地st paul既小朋友/家長,佢地都係好乖,溫文有禮的,同我女而家mps差唔多,唔覺大分別,我個女係度讀緊,我諗我會知得多過你小小,我係實際睇到,唔係'覺得',希望我見到既事實可以幫到你

原帖由 BBR 於 08-11-25 00:43 發表
我又無話間學校唔好,只係相比下"我"覺得Marymount好D就比人話膚淺,咁話人個位都係睇表面就話人膚淺咁佢 ...

作者: jojoliu    時間: 08-11-25 08:50

今朝一早我打比我老公細妹,因為佢在sppcs任教,我叫佢睇這個topic ,佢睇完後不停笑話我阻住佢出門口,佢話津校D學生咩人都有,所以一定有D比較唔乖,佢唔知瑪利曼係點(因為佢都係津校),BBR口中的學生應該係一二年級的學生,因為佢地重細未好識規矩,佢地老師亦好多時會提醒一二年級學生要守規矩,亦因為係津校所以真係有好多住屋村的小朋友,佢相信其他津校都一樣,屋村小朋友好多時有佢地屋村的行為模式,例好面試時穿得比較隨便,說話大聲,喜歡玩,但小朋友經過6年的學校生活好多時會變得好乖,至於有老師面試時催學生佢都知邊一兩位,因為有D年資比較耐的老師會比較心急D,但整體講sppcs係一間好學校,佢教得好開心.無學校係十全十美,每間學校都有佢個人之處,亦有佢不好的地方,如果邊位媽咪搵到一間十全十美學校請通知聲.
其實我又唔覺BBR踩人地學校,佢都係見咩講咩,又無話學校唔好,只係話見到"某"D學生比較嘈,每人有佢自己選擇,何必人地講一兩句唔中意聽的就人身攻擊,宜家BK好多媽咪都係咁,幼稚園個邊又係咁.
作者: npMaMa    時間: 08-11-25 09:13

原帖由 Little_cy 於 08-11-24 23:07 發表

有,學期尾開始寫信(連同現在學校的成績)去問, 學校看了如果覺得ok, 會請小朋友參加筆試, 筆試ok, 就同家長一起見校長。
作者: vhunghk    時間: 08-11-25 09:30

YongXin,

Please check PM.  Thanks!
作者: easybring    時間: 08-11-25 10:28     標題: 回覆 # 的文章

網上言論, 大家都識分, 聽左之後都未必盡信, 有興趣就去深入研究下.  知多d好過少d, 有人敢講, 好過靜"英英".....鍾意學校既都始終會鍾意.
作者: chingbb    時間: 08-11-25 10:47

Dear all,
唉! 各位媽媽, 其實大家都唔好鬧交!
在開頭的時候, 我已經都有提過, 有媽媽肯講自己知道的資料話我地知已經係好好人啦! 每間學校都有不同的"Fans"媽媽
甘自己的仔囡是否適合學校?只有自己先知, 唔係你話係好就去讀~eg:九龍塘到處都係好學校啦, 我自問"不是我柸茶"啦, 甘是否九龍塘的學校唔好??
作者: jojoliu    時間: 08-11-25 10:57

我覺得好多媽咪只鐘意聽好的說話,其實有人講下有咩唔好係好事,況且人地真係講自己所見,又唔係估下,咁.....都要 ,以後重有媽咪敢發言?!各位聽完會識自己分真假,好壞,你話人地作野就話姐,講真我都會揀sppcs同瑪利曼,軒尼詩小,宜家可以聽下D媽咪點講幾好呀!
作者: 七點半    時間: 08-11-25 14:28

請問有沒有家長知道今年憑15分入到st. paul's 但不是住12網??
作者: piggy-ma    時間: 08-11-25 14:30

其實『分』從何來?小朋友入學時,姐姐讀同一校址中學,叫 高分;但如姐姐仍讀小學呢,則必收,不用計分啦。用此『分』來計較學校質素的,是『新手』家長。

Marymount 是港島唯一免費女英小,在小學階段較受歡迎。到中學階段聖保祿成績較突出,跑馬地聖保祿前年有10優狀元Bonnie Yip。我個人最欣賞是其謙恭樸實的校風,校長強調學校是『平民學校』,學校不會因同學穿著不『得體』而歧視她們,反之更要給她們多加教育(容我轉述陳校長的話)。

Marymount 同樣是津貼小學,天主教辦學,學生來自五湖四海,如有家長以為進入 Marymount 就高人一等,沒有穿著不『得體』的小朋友,不說你膚淺但說你天真可愛,好嗎?

原帖由 BBR 於 08-11-25 01:20 發表
sorry我無唔好受,我亦無唱衰人地學校,我話都見到有學生好乖,你睇幾句就話人咁你同你口中的"我"有咩分別,一樣膚淺?我亦無激心,開個topic一路係問有冇15分入左,因為老公之前話15分都會入到,只係想問姐,咁又唔得,犯法?! ...

作者: 七點半    時間: 08-11-25 14:44

又係我呀, 我想請問你話你係paulinian, 這是什麼意思呢??

原帖由 YongXin 於 08-11-25 00:09 發表
幾多分自行階段入到邊間學校,就可以決定排名?大家都係12網傳统好學校,我認為無排名之分既。

15分都入到,只代表競掙無咁激烈,家長取向唔同;但單憑此點就定性一間學校既级數、“排名”,作為15分入到SPPCS家長既我,對此說法感 ...

作者: manahk    時間: 08-11-25 15:02

我都15分ok左
作者: gmammama    時間: 08-11-25 15:05

原帖由 七點半 於 08-11-25 14:28 發表
請問有沒有家長知道今年憑15分入到st. paul's 但不是住12網??

I'm not in location 12 & 15 pt.
作者: jojoliu    時間: 08-11-25 15:13

其實點解要將人地說的幾句話"放大"?佢只係話見到咁樣,佢又頭到尾都無用(分)去定學校質素,係用(分)去定受歡迎程度,佢又無話人地中學,一路都講緊小學,你都識話佢係『平民學校』,咁佢見到D家長咁穿有咩問題,咁佢都係覺得人地唔尊重姐,D家長去見"名"校都唔會穿成咁,這是尊重問題唔係貧富問題.BBR又無話瑪利曼高人一等,佢只係覺得個邊D女仔好有禮貌,但你地就將人地幾句說話Y曲,話佢講瑪利曼D女仔沒有穿得不"得體"(佢好似根本無咁講),加加減洞自己意思就話人"不說你膚淺但說你天真可愛",咁大家其實都好天真可愛
其實就唔關我事,只不過我覺得人地只係講左幾句"事實"就比某幾位媽咪話好唔公平姐,以後重邊有人講"真話"?大家可以交換意見,而唔好將人地幾句說話放大黎話. 我諗應該到此為止,米再在這幾句說話上玩字面遊戲 ,大家放返D心機去小朋友到可以嗎?

原帖由 piggy-ma 於 08-11-25 14:30 發表
其實『分』從何來?小朋友入學時,姐姐讀同一校址中學,叫 高分;但如姐姐仍讀小學呢,則必收,不用計分啦。用此『分』來計較學校質素的,是『新手』家長。

Marymount 是港島唯一免費女英小,在小學階段較受歡迎。到中學階段聖保祿 ...

作者: piggy-ma    時間: 08-11-25 15:46

我只係講左幾句"事實"就比某位媽咪話好唔公平姐,以後我重邊敢講"真話"?哈哈…  

網上討論,說『敢』!?言重了言重了

原帖由 jojoliu 於 08-11-25 15:13 發表
其實點解要將人地說的幾句話"放大"?佢只係話見到咁樣,佢又頭到尾都無用(分)去定學校質素,係用(分)去定受歡迎程度,佢又無話人地中學,一路都講緊小學,你都識話佢係『平民學校』,咁佢見到D家長咁穿有咩問題,咁 ...

作者: jojoliu    時間: 08-11-25 15:52

我都覺你某部分係講事實,佢地中學一定好過瑪利曼中學多多聲 ,但你將人地D說話加加減減後再說出你自己的意思就好似 ,成個意思唔同哂,佩服佩服

原帖由 piggy-ma 於 08-11-25 15:46 發表
我只係講左幾句"事實"就比某位媽咪話好唔公平姐,以後我重邊敢講"真話"?哈哈…  

網上討論,說『敢』!?言重了言重了

作者: JustinJustin    時間: 08-11-25 16:05

囝囝的同學, 15 points OK 咗, location is net 14. Really, very lucky.
當天, 北官小要make appointment , 很多人排隊, 冇時間等,要返工. 123 就坐上的士, 去到聖保祿排咗3個人,就得咗. 開心到眼哭都來了.  

原帖由 gmammama 於 08-11-25 15:05 發表

I'm not in location 12 & 15 pt.

作者: avbee    時間: 08-11-25 16:12

as i know St paul catholic's secondary is better due to acadamic etc....and i saw that the girls from st paul catholic is more polite and decipline...

few weeks ago i saw few Marymount Secondary students in MTR station behave not very good....

anykind of school has good students and bad students depends amount.  None of the school is perfect.

But we have train our own child and go to the positive way.
作者: chingbb    時間: 08-11-25 16:26

Hi,
唔好意思! 是否每間學校都要親自交表架?! (因為出年要幫囡囡做啦)!

原帖由 JustinJustin 於 08-11-25 16:05 發表
囝囝的同學, 15 points OK 咗, location is net 14. Really, very lucky.
當天, 北官小要make appointment , 很多人排隊, 冇時間等,要返工. 123 就坐上的士, 去到聖保祿排咗3個人,就得咗. 開心到眼哭都來了.  

...

作者: wongpsv    時間: 08-11-25 17:17

想問問大家既小朋友係讀邊間幼稚園呢....會唔會讀邊間幼稚園係第一round都有影響呢???希望各位mami可俾下意見,因明年輪到我煩....
thanks a lot!!!

作者: JustinJustin    時間: 08-11-25 19:19

For government school or 津校, 1 st round , or second round (lucky draw). They don't care which kindergarten.
If you apply for private or DSS, which kindergarten is very important.  特別是有教會背景幼稚園, 聖公會 的比較容易入聖公會系的學校. 個人意見.

原帖由 wongpsv 於 08-11-25 17:17 發表
想問問大家既小朋友係讀邊間幼稚園呢....會唔會讀邊間幼稚園係第一round都有影響呢???希望各位mami可俾下意見,因明年輪到我煩....
thanks a lot!!!

作者: Little_cy    時間: 08-11-26 00:14

咁想問挿班既, 係係學期尾至寄信去, 咁會吾會太遲呢
作者: JustinJustin    時間: 08-11-26 00:29

depend on which kindergarten, for K2  or K3,
they have interview already. May be call them first/now.

原帖由 Little_cy 於 08-11-26 00:14 發表

作者: sixlau    時間: 08-11-26 00:48

我想問點解SPSS中學會好過Marymount?如果可以的話,我想小學同中學都係同一間學校,所以依家都要考慮埋中學的問題.
作者: jojoliu    時間: 08-11-26 08:48

其實我覺得"好"定義係咩?有D人會用成績黎介定間學校好唔好,有D人會用品行黎介定好唔好,有D人會用多唔多狀元黎介定好唔好. 其實我覺得兩間中學都ok,但成績就好似sppc個間中學好D,而且marymount小學同中學唔係一條龍
作者: npMaMa    時間: 08-11-26 09:35

原帖由 Little_cy 於 08-11-26 00:14 發表

如小朋友現在正讀一年級, 可以在大考之後, 暑假前寫信,通常會在放暑假前有筆試同interview, 同小一叩門時間差不多。如有意插班, 最重要是現校的校內成績, 成績標青機會大好多。
作者: piggy-ma    時間: 08-11-26 14:32     標題: 回覆 # 的文章

Marymount, St Francis' and SPPCS 均是有直屬中學的女子小學,即中學可 reserve 80% seating for its 直屬小學,20% for government allocation。詳見小學概覽。
作者: jojoliu    時間: 08-11-26 14:34

Marymount小學同中學唔係一條龍,佢地已經無關係
作者: kls12    時間: 08-11-26 14:38

原帖由 jojoliu 於 08-11-26 14:34 發表
Marymount小學同中學唔係一條龍,佢地已經無關係

According to http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=32

They are 直屬小學.
作者: WMH05    時間: 08-11-26 22:40

有冇人知道St Paul 天主教自行總共收左幾多張表?
作者: zr1010    時間: 08-11-27 00:28

其實,15pt 入sppcs 應該不太難,因大部份人有20p想選免費英文小學.所以, 我想..sppcs 的competition 主要是15pt 之爭.... 那不是很好嗎? 在香港, 能用15pt可以入到優質學校, 競爭不太高,但學術水平高,有好好的直屬英中, 我想, 只有Net 12 才找到的.....其實,有20pt or 25pt有什麼意義呢? 并不代表學生的水平..
雖然sppcs 是十分好的穩健選擇, 但如果不是心儀她,卻又要同其他15pt的人爭,令到心儀她的同學抽不到,好像又不太好耶...
btw, mps真的那麼好嗎?我中學時代,升不上中六的同學才往mss找中六的....
作者: 七點半    時間: 08-11-27 16:23

對呀, 我是st. paul's secondary school畢業, 我知道st. paul's 真係一間好學校, 那裡的學生比較純樸, 我喜歡!!!希望我的女兒都能在這所好學校讀書及畢業.....

原帖由 zr1010 於 08-11-27 00:28 發表
其實,15pt 入sppcs 應該不太難,因大部份人有20p想選免費英文小學.所以, 我想..sppcs 的competition 主要是15pt 之爭.... 那不是很好嗎? 在香港, 能用15pt可以入到優質學校, 競爭不太高,但學術水平高,有好好的直屬英中,  ...

作者: shunshunma    時間: 08-11-27 17:24

原帖由 zr1010 於 08-11-27 00:28 發表
其實,15pt 入sppcs 應該不太難,因大部份人有20p想選免費英文小學.所以, 我想..sppcs 的competition 主要是15pt 之爭.... 那不是很好嗎? 在香港, 能用15pt可以入到優質學校, 競爭不太高,但學術水平高,有好好的直屬英中,  ...

絕對同意,所以我侄女都係15分抽中呢間,佢係net 12架但佢父母係穩陣派話自行入到呢間已好滿意唔想大抽獎搏MPS咁提心吊膽媧。咁st paul's 真係好學校所以我都好鄧佢地開心。

作者: Little_cy    時間: 08-12-9 10:19

st paul is it half day school?
作者: 七點半    時間: 08-12-9 11:34

是呀, 仲要一年上午, 一年下午, 如此類推...不過, 我都依然好想囡囡入到...

原帖由 Little_cy 於 08-12-9 10:19 發表
st paul is it half day school?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5