教育王國

標題: 等面試結果等得好焦急 [打印本頁]

作者: Eugnen    時間: 08-11-19 14:47     標題: 等面試結果等得好焦急

雖然學校通告說面試結果將于28日前發出,但是心里還是很焦急.小兒報讀的幾間幼稚員就來IN晒了,但心儀的那幾間壓到了最後,結果都未知. 希望民生可以取錄到!:loveliness:
作者: Bebichhichi    時間: 08-11-19 15:07

我都好緊張

原帖由 Eugnen 於 08-11-19 14:47 發表
雖然學校通告說面試結果將于28日前發出,但是心里還是很焦急.小兒報讀的幾間幼稚員就來IN晒了,但心儀的那幾間壓到了最後,結果都未知. 希望民生可以取錄到!:loveliness: ...

作者: bbbon    時間: 08-11-19 20:15

作者: wintermum    時間: 08-11-19 21:42

Me too. Very nervous to open the mail box!!!
作者: fc1668    時間: 08-11-19 22:47

對,得唔得都早啲知,日日去開信箱都無,都唔明點解等咁耐,唔得要再搵多兩間,如果唔係無書讀
作者: chan328    時間: 08-11-19 22:56

hope to get it this week.
作者: fc1668    時間: 08-11-20 14:12

好心急....
作者: **芳芳**    時間: 08-11-20 14:52

fc1668, 您報o左幾多間呢??? 不過今年似乎競爭好大, 民生上年都好似2仟個申請倒.......今年聽聞有成5仟......so crazy!!!

原帖由 fc1668 於 08-11-19 22:47 發表
對,得唔得都早啲知,日日去開信箱都無,都唔明點解等咁耐,唔得要再搵多兩間,如果唔係無書讀

作者: fc1668    時間: 08-11-20 15:23

芳芳,

我同仔仔報左...諗下先...
8間呀,有兩間已經肥左, 不過都唔係我杯茶,所以無所謂啦,但係如果民生都肥埋,要等到我諗12月先會有學校再出結果,如果到時再肥,可能太遲去搵其他學校喇~所以想快啲知作好準備
作者: jojoplanet    時間: 08-11-20 18:17

原帖由 bbbon 於 08-11-19 20:15 發表
me too, 日日 9秒9 返屋企開信箱, 日日失望而回; 日日離呢度睇, 睇吓有無人有post話收到信; 緊張到死

佢地唔係講左28/11先有信咩.
作者: bbbon    時間: 08-11-20 20:57

作者: bbmuimui    時間: 08-11-20 22:23

大家唔駛咁緊張, 平常心啦
fc1668:
你係咪都係住KFC呀?我好似喺果邊見過你個LOGIN呀.
作者: poohzzz    時間: 08-11-20 23:22

我打過電話去學校問, 佢話最快在下星期五即28/11才寄出,6/12會註冊呀。
作者: bbbon    時間: 08-11-21 00:16

作者: fc1668    時間: 08-11-21 13:28

bbmuimui

對呀,我真係住KFC架,真係唔講都唔知原來自己住KFC 岩岩先知真係好搞笑呀覺得
作者: fc1668    時間: 08-11-21 13:29

其實大家都知係28號先有,但係唔知點解個心係都好想快啲知, 就好自然留意下信箱

原帖由 poohzzz 於 08-11-20 23:22 發表
我打過電話去學校問, 佢話最快在下星期五即28/11才寄出,6/12會註冊呀。

作者: connieandsimon    時間: 08-11-21 21:32

真係28號先寄出呀.....
真係等得好辛苦呀......如果知道收左既話, 女女22/11見培正無咁大壓力...

原帖由 poohzzz 於 08-11-20 23:22 發表

作者: bbmuimui    時間: 08-11-21 23:22

fc1668,
原來真係街坊 , 希望你小朋友成功啦, 咁我個囡出年多個車友喇.
作者: fc1668    時間: 08-11-21 23:33

妳係..................
原帖由 bbmuimui 於 08-11-21 23:22 發表
fc1668,
原來真係街坊 , 希望你小朋友成功啦, 咁我個囡出年多個車友喇.

作者: connieandsimon    時間: 08-11-24 09:16

各位今日已經係24號啦............仲有4日就知結果.真係等到頸都長埋..
各位如果收到消息,快D POST上黎比我地知呀
作者: BabyCannan    時間: 08-11-24 09:57

Hi 各位媽咪

其實我都有報到民生同你哋一樣都係等緊結果,但其實當初報呢間都係聽人講話好先報,請問民生除咗係"一條龍"好之外,重有咩令你哋咁想d小朋友入呀?
作者: chan328    時間: 08-11-24 11:43

真係要等到28th?  份野係話28th or 之前gar bor.

原帖由 connieandsimon 於 08-11-24 09:16 發表
各位今日已經係24號啦............仲有4日就知結果.真係等到頸都長埋..
各位如果收到消息,快D POST上黎比我地知呀

作者: fc1668    時間: 08-11-24 13:41

等...............................................
作者: connieandsimon    時間: 08-11-24 15:38

我之前見到"poohzzz" post 左話最快28號先寄出取錄信麻..

原帖由 chan328 於 08-11-24 11:43 發表
真係要等到28th?  份野係話28th or 之前gar bor.

作者: fc1668    時間: 08-11-24 23:33

都係果句...............等...............
作者: Milkylai    時間: 08-11-25 01:42

bbbon
我報了3間,IN 晒喇,(民生, 培正及創價),如果無間得,真不知點算好???唔知你報了那間呢?有沒有信心呢??
我就比較有信心創價,BUT生果那PART4種只答中2種,仲笑笑口答。激死!
作者: **芳芳**    時間: 08-11-25 08:44

3間都係好 hit既學校, 您只係報e 3間o甘少, 好危險wor..........至少應該報一d一定收先安全.

原帖由 Milkylai 於 08-11-25 01:42 發表
bbbon
我報了3間,IN 晒喇,(民生, 培正及創價),如果無間得,真不知點算好???唔知你報了那間呢?有沒有信心呢??
我就比較有信心創價,BUT生果那PART4種只答中2種,仲笑笑口答。激死! ...

作者: connieandsimon    時間: 08-11-25 10:48

一條龍真係好吸引,民生個學校環境都好好呀,好有讀書氣氛,同埋口碑都唔錯呀....

原帖由 BabyCannan 於 08-11-24 09:57 發表
Hi 各位媽咪

其實我都有報到民生同你哋一樣都係等緊結果,但其實當初報呢間都係聽人講話好先報,請問民生除咗係"一條龍"好之外,重有咩令你哋咁想d小朋友入呀? ...

作者: connieandsimon    時間: 08-11-25 10:52

我都覺得如果只係報D勁HIT學校真係有D危險啦,因為唔知亞B INTERVIEW果時既表現,小朋友此終係小朋友,有時發花癲你都無佢符,我都報左9間,到宜家有2間都無去INTERVIEW呀...

原帖由 Milkylai 於 08-11-25 01:42 發表
bbbon
我就比較有信心創價,BUT生果那PART4種只答中2種,仲笑笑口答。激死! ...

作者: bbbon    時間: 08-11-25 11:30

作者: Milkylai    時間: 08-11-25 11:46

[quote]原帖由 bbbon 於 08-11-25 11:30 發表
hi bbbon,

點解我選3間SCHOOL,是因為真是我心儀的,我不想給太大壓力BB,始終他只得2.5YEAR OLD,我沒有對BB說什麼,亦沒有準備只是說去玩及去公園,壓力就留給我們啦!!而我和你一樣對亞仔有信心,如培正收我都不會讀因樓梯太多,很危險。
作者: bbbon    時間: 08-11-25 17:39

作者: fc1668    時間: 08-11-25 22:36

吹 水......我選民生
原帖由 bbbon 於 08-11-25 17:39 發表
不如我地而家幻想吓, 如果民生, 創價都收, 簡邊間好ar? 其他mami你地又會點簡?係呢d咁食唔安坐唔樂的日子, 吹下水都好ar

作者: Milkylai    時間: 08-11-26 02:22

bbbon
民生第一啦,最主要因為一條龍,不用我煩,但其實創價的師資幾好,AND創價的教學理念以小朋友為首要真的不錯,如民生不收創價收,我亦很HAPPY不會失望。
你呢?你亞仔外型討好所以你不用怕喎,眼緣都很重要的,NOW等消息互相鼓勵啦!
作者: fongcyf    時間: 08-11-26 09:02

各位,我媽同我講佢飲茶個陣同人吹水
個個人話佢孫比民生收左

但點解我地一個都冇收過通知

究竟係個個人吹水定係佢係內定生?!
作者: BabyCannan    時間: 08-11-26 10:53

根據 interview 當日既安排,你話冇內定我都唔信啦
所以平常心面對啦
作者: connieandsimon    時間: 08-11-26 13:23

我就覺得內定OR人事關係就一定有KA LA,只不過多定係少,之前我亞媽因為好熟一位屋村既幼稚園校長,我個女未夠一歲果時,個校長都話留定個位比我個女讀幼稚園,你地話呢D係唔係內定LA..
作者: ChristieMing    時間: 08-11-26 14:28

原帖由 bbbon 於 08-11-25 17:39 發表
不如我地而家幻想吓, 如果民生, 創價都收, 簡邊間好ar? 其他mami你地又會點簡?係呢d咁食唔安坐唔樂的日子, 吹下水都好ar

我諗我都會揀民生..
因為民生係基督教學校...
作者: Bebichhichi    時間: 08-11-26 15:29

岩岩問左民生, 聽日會寄出d信, 即係最快真係要星期五先收到, 好緊張呀~~
作者: secondbaby    時間: 08-11-26 17:09

仲有兩日,等到我好心急呀!
作者: bbbon    時間: 08-11-26 21:39

作者: connieandsimon    時間: 08-11-26 22:07

今個星期過得好慢.....我以為今日係星期四,其實只係星期三..........等到人都癲
你地知唔知幾多人APPLY 呀???
係唔係得一日INTERVIEW呢?????
作者: fc1668    時間: 08-11-26 23:36

of course一定有啦,我都有人可以同我搵老師搞搞架,老師叫我地見完話佢知,佢同我腸結果,係唔得既就會同我地安排下.不過我無出呢招,因為一搞就一定要讀唔可以搞左又唔讀,同埋我又唔鐘意用呢啲方法去拎個位返黎...而家我個仔無實力咩.有無得讀聽天由命啦.....上天一早已經同小朋友安排左條路架喇,大家放心.

原帖由 fongcyf 於 08-11-26 09:02 發表
各位,我媽同我講佢飲茶個陣同人吹水
個個人話佢孫比民生收左

但點解我地一個都冇收過通知

究竟係個個人吹水定係佢係內定生?! ...

作者: fc1668    時間: 08-11-26 23:39

我日日返屋企問下隻衰佬....有無信,好似傻婆咁.星期5仲要好夜返tim點算呢.

大家記得上黎報道呀,等我返緊工都可以知道下發生咩樹
原帖由 connieandsimon 於 08-11-26 22:07 發表
今個星期過得好慢.....我以為今日係星期四,其實只係星期三..........等到人都癲
你地知唔知幾多人APPLY 呀???
係唔係得一日INTERVIEW呢?????

作者: bbbon    時間: 08-11-27 00:19

作者: Milkylai    時間: 08-11-27 02:18

我地呢班媽咪好大壓力呀,明知結果未出仲每天check信箱,真的希望我們一起討論過的bk媽咪,bb都被取錄,記得報上好消息。
仲有如識人才可入讀民生,實在可恥,應當當正正入讀bb才光榮的。
作者: connieandsimon    時間: 08-11-27 09:52

收到信一定上黎報導,EVEN 唔收自己既小朋友,都會戥其他入到民生既小朋友高興
作者: Ruby0505    時間: 08-11-27 11:56

原帖由 connieandsimon 於 08-11-27 09:52 發表
收到信一定上黎報導,EVEN 唔收自己既小朋友,都會戥其他入到民生既小朋友高興

Hi All,

My mom called me and she said the letter is received. But, I still don't know the result since she hasn't opened the letter.

Hope you all will receive letter soon.

Good luck to everyone.
作者: Bebichhichi    時間: 08-11-27 12:04

咁快?? 我尋日打去問佢地話今日先寄出信架???

原帖由 Ruby0505 於 08-11-27 11:56 發表

Hi All,

My mom called me and she said the letter is received. But, I still don't know the result since she hasn't opened the letter.

Hope you all will receive letter soon.

Good luck to everyone. ...

作者: Ruby0505    時間: 08-11-27 12:37

原帖由 Bebichhichi 於 08-11-27 12:04 發表
咁快?? 我尋日打去問佢地話今日先寄出信架???

Hi, my son is accepted as pm class.

Hope you can receive good news today.
作者: candytosy    時間: 08-11-27 12:47

恭喜晒....Ruby!!!  我重要等今晚放工返屋企開信箱先知,,,,,急死人!!!!!
作者: Bebichhichi    時間: 08-11-27 12:53

恭喜晒呀, 你個仔果日表現如何呀?? 仲有你封信係咪厚野黎架

原帖由 Ruby0505 於 08-11-27 12:37 發表

Hi, my son is accepted as pm class.

Hope you can receive good news today.

作者: windytiu    時間: 08-11-27 13:28

我收到信啦,得半張紙,所以結果系晤收啊
作者: connieandsimon    時間: 08-11-27 13:37

恭喜晒!!!!! 你個小朋友一定係叻仔,我呢度郵差叔叔仲未派信,真係急死人呀........我又要CHECK 住個閉路電視,睇下郵差叔叔派信未呀....

原帖由 Ruby0505 於 08-11-27 12:37 發表

作者: honeyki    時間: 08-11-27 13:50     標題: 回覆 # 的文章

Ruby0505,
恭喜晒, 你個仔幾大呀, 同當日表現如何好唔好, 因我呀仔係細仔, 表現麻麻, 好擔心唔收.....

作者: ET8    時間: 08-11-27 14:01

收了信,係後備;要寄回條回覆wait唔wait!!!
作者: bobbi    時間: 08-11-27 14:07

the letter will receive at 3-4pm.
very nervous
作者: fc1668    時間: 08-11-27 14:12

下, 咩有waitlist架???有啲人好似無既
作者: chan328    時間: 08-11-27 14:14

唔知我個郵差叔叔派咗信未呢?  真係心急死我la........咪la, 陣間call下99 睇下冇有信先? 叫佢去睇下封信係厚定薄嘅.  

有冇人可以話我知封信係英文定中文gar?
作者: Barbie_jj    時間: 08-11-27 14:20

收到信啦,係唔收!後備都冇呀...真係好失望...到底衰左咩呢?...
作者: connieandsimon    時間: 08-11-27 14:27

終於收左我個女女讀下午班,真係鬆左一口氣....
作者: stephanielum    時間: 08-11-27 14:31

你仔仔好叻, 比民生收咗佢! 一定係你仔仔面試個日表現好好, 再加埋寫比學校封信好得學校滿意啦!
我仲未收到, 剛剛1:00左右開信箱都未有, 好緊張, 緊張死啦!!

作者: chunlaifat    時間: 08-11-27 14:32

HI 各位,

好開心啊! 收左囡囡讀 a.m. class!!!

FYI, 我們唔係舊生, 冇人事關係的. 囡囡在INTERVIEW當日玩得好開心, 但係就冇MUG回答老師D問題....我本來預左唔得的....但後來聽朋友說 MUNSANG 喜歡 FULLTIME MOM........可能是因為我自己照顧囡囡啦...其實我都FEEL 到個 MISS 幾 LIKE 我嫁.
作者: Ruby0505    時間: 08-11-27 14:39

Hi All,

Thanks.

My son is 0604. He was quite good at that day. No matter what the result is, I still think that his performance was really good. But, actually, the teacher just asked him for 3 questions: what's your name, what is this toy and which toy you would like to play with... my son can only answer the first 2 questions, the last question, he hasn't answered since he is concentrating on looking for a car toy.

I guess the questionaire also be one of the selection criteria that's why my husband and I spent some time on that.
作者: fc1668    時間: 08-11-27 14:49

妳都得左呀, 好開心呀...我今晚要快啲返屋企先~

唉, 不過又好驚................
原帖由 connieandsimon 於 08-11-27 14:27 發表
終於收左我個女女讀下午班,真係鬆左一口氣....

作者: Polly627    時間: 08-11-27 15:02

Me too, 不過都有二間心儀的收咗, 我都放心d!
原帖由 ET8 於 08-11-27 14:01 發表
收了信,係後備;要寄回條回覆wait唔wait!!!

作者: connieandsimon    時間: 08-11-27 15:10

希望妳收到好消息LA

原帖由 fc1668 於 08-11-27 14:49 發表
妳都得左呀, 好開心呀...我今晚要快啲返屋企先~

唉, 不過又好驚................

作者: ibaamyng    時間: 08-11-27 15:21

Congratulations to those who got the acceptance.  I'm asking my mate to check my mail box now.  Very exciting... Can't wait for the results no matter is good or bad.

原帖由 connieandsimon 於 08-11-27 03:10 PM 發表
希望妳收到好消息LA

作者: Barbie_jj    時間: 08-11-27 15:45

原帖由 chunlaifat 於 08-11-27 14:32 發表
HI 各位,

好開心啊! 收左囡囡讀 a.m. class!!!

FYI, 我們唔係舊生, 冇人事關係的. 囡囡在INTERVIEW當日玩得好開心, 但係就冇MUG回答老師D問題....我本來預左唔得的....但後來聽朋友說 MUNSANG 喜歡 FULLTIME MOM ...

我都係FULLITIME媽咪喎!我個仔又係果日玩得好開心架,都有答老師問題tim! 而且份問題我都準備左好耐...但係唔收我個仔呢...我諗同係咪fulltime媽咪冇咩關係啦!同其他因素有關,不過我又唔多清楚係咩因素...
你囡囡幾多月出世架? 現時為止好似收親都係大b喎!
作者: ChristieMing    時間: 08-11-27 15:57

原帖由 Barbie_jj 於 08-11-27 15:45 發表

我都係FULLITIME媽咪喎!我個仔又係果日玩得好開心架,都有答老師問題tim! 而且份問題我都準備左好耐...但係唔收我個仔呢...我諗同係咪fulltime媽咪冇咩關係啦!同其他因素有關,不過我又唔多清楚係咩因素...
你囡囡幾多月出世架? 現時為止好似收親都 ...

你仔仔係幾月出世呀?

我都仲未知結果呀~
都派o左信了..未有...即係聽日先知道..
聽日係老公生日...唔知係咪有份咁好o既生日禮物比佢呢?!
作者: amybaby    時間: 08-11-27 15:59

係咪都有分waiting list 同埋唔收兩種?
作者: fiona_1103    時間: 08-11-27 16:05

我都係waiting list 唔知幾時知結果?
作者: Barbie_jj    時間: 08-11-27 16:12

原帖由 ChristieMing 於 08-11-27 15:57 發表

你仔仔係幾月出世呀?

我都仲未知結果呀~
都派o左信了..未有...即係聽日先知道..
聽日係老公生日...唔知係咪有份咁好o既生日禮物比佢呢?!

我個仔7月出世,而家2歲4個幾月.
唔好太緊張!你睇下,呢度都有好多媽咪有好消息!希望你會收到好消息啦~~ 

雖然民生唔收我個仔,不過我仍然好鍾意呢間學校!
作者: Bebichhichi    時間: 08-11-27 16:22

好緊張呀~~想快d返屋企

原帖由 Barbie_jj 於 08-11-27 16:12 發表

我個仔7月出世,而家2歲4個幾月.
唔好太緊張!你睇下,呢度都有好多媽咪有好消息!希望你會收到好消息啦~~ 

雖然民生唔收我個仔,不過我仍然好鍾意呢間學校! ...

作者: Eugnen    時間: 08-11-27 16:26

唔收我個仔,very sad!   無緣......
作者: fc1668    時間: 08-11-27 16:29

me too 快啲炸暈啦.....立即返屋企
原帖由 Bebichhichi 於 08-11-27 16:22 發表
好緊張呀~~想快d返屋企

作者: lee111mama    時間: 08-11-27 16:35

OOOOOOOOOooooo NO!!

唔駛緊張,我個女果時都仲等得耐啦,等左3個月呀,等到頸都長,依家已經比以前快好多,唔駛心急,考太多學校就有這個壞處,祝你們成功啦!!........我都只係考民生一間咋,已經得左.之前訓練左個女一段時間,所以心裡有數呢!!!!
作者: Eugnen    時間: 08-11-27 16:45

如果時光能夠倒流1個月,或許我個仔都有機會.因當時IN個陣不會說話,現在咪都會講.這就是無緣LO.....
作者: fc1668    時間: 08-11-27 17:01

如果今晚發現... 聽日又要努力再in 喇
作者: austina    時間: 08-11-27 17:32

唔明喎, 當日interview 好似冇咩特別 ?
係簡短D lor, 可能份問卷都好重要.

我冇任何人事关係, 唔係 Full-time mum, 唔係公務員, 冇宗教, 呀女唔係大仔 (July 2006) , 但都收了 AM 班.    

Good luck to everyone !

原帖由 BabyCannan 於 08-11-26 10:53 發表
根據 interview 當日既安排,你話冇內定我都唔信啦
所以平常心面對啦

作者: little_hiway    時間: 08-11-27 17:33

HI ALL,

我囡囡都收左PM CLASS, 我仲以為會唔收, 因為IN個個係鬼佬亞SIR,佢淨係同我囡囡SAY "HI", 同問 "HOW OLD",跟住就行左去啦,我都無問過,我見坐係隔離D小朋友問好多野,個時個心已經唔舒服,唔同因為唔收我囡囡,所以唔問佢,所以已經打定輸數,點知今日開信算...竟然收左, 開心到尖叫!!!

我都係FULL TIME媽咪, 我囡囡5月出世唔大唔細, 真係唔知收生標準係咩...第時返學八掛下問老師先得,我都好想知!
作者: lukamy    時間: 08-11-27 17:53

我要工作.... 所以唔收我個仔.....!!!
作者: 我心不死    時間: 08-11-27 18:32

我係民生K1媽咪,
回想上年同仔仔in都唔係in得唔好,
因為仔仔係細仔(10月尾),
之後都係唔收,我都寄咗封求位信俾校長,
到咗今年8月突然收到電話通知叫我 second in,仲叫我準備支票,但係剛剛先幫仔仔報好另一間幼稚園,又買咗書同校服,個陣真係15/16,但到最後都覺得無簡錯
希望真係想入民生的媽咪唔好唔開心,
希望在人間
作者: bbbon    時間: 08-11-27 18:47

作者: irisfung    時間: 08-11-27 19:48

我有D失望!因為呀仔interview表現幾好,全張檯得佢冇扭過計,重同老師有問有答,我都好比心機去填問卷,離開課室時個老師重讚呀仔好乖,搞到我滿懷希望,而家只係waiting。唔知係咪prefer 大仔大囡呢?
作者: wintermum    時間: 08-11-27 20:19

我心不死:

Can you e-mail me the sample of
求位信, I really want to try my best!!

[email protected]

Many thanks!
作者: 孖bJAN    時間: 08-11-27 20:33     標題: 回覆 # 的文章

我呀女都收左am class, 初時都好驚, 因為上bk見到d mami講到張問卷好重要, 我係臨出門口求祈填, 兩條問題都係咁二答左兩句, 真係好後悔, 好彩而家都收左阿女0乍!
作者: fongcyf    時間: 08-11-27 20:54

>3<
睇左信啦/.\連waiting list都冇..........
作者: fc1668    時間: 08-11-27 20:59

幸運之神去左邊......又肥左
作者: windyli    時間: 08-11-27 22:05

作者: fc1668    時間: 08-11-27 22:20

:;pppp: ,到底點解......公務員又唔收,加媽媽湊又唔收,但媽媽做野工人湊又係唔收,表現都唔差架啦....唔通...係爸爸媽媽有好既學歷??明明問卷答得好好架
作者: priscilla0705    時間: 08-11-27 22:37     標題: 回覆 # 的文章

I am glad that munsang accepted my boy in a.m. class. My hubby said his performance during the interview was good. I am a working mum though. I discussed with my hubby upon receipt of the letter, we suspect they may factor in parent's occupation when making the decision
作者: Eugnen    時間: 08-11-27 22:56

妳好,請問妳是不是還報了創價,我好象在那邊見過妳的帖子!
作者: Eugnen    時間: 08-11-27 22:59     標題: fc1668請問妳是不是報了創價?

原帖由 fc1668 於 08-11-27 22:20 發表
:;pppp: ,到底點解......公務員又唔收,加媽媽湊又唔收,但媽媽做野工人湊又係唔收,表現都唔差架啦....唔通...係爸爸媽媽有好既學歷??明明問卷答得好好架

fc1668請問妳是不是報了創價?
作者: ChristieMing    時間: 08-11-27 23:15

原帖由 fc1668 於 08-11-27 22:20 發表

我覺得樣樣都有o的關係..
同埋..老師合唔合眼緣都好重要呢!
作者: Milkylai    時間: 08-11-27 23:54

bbbon
你就好喇,唔收我個大隻仔呀,其實那天我仔的表現我比95分,有問必答,仲同老師傾計,MISS給貼紙亦有禮貌說THANKS,我沒有想過他不收,可能老師不合眼緣吧,而我老公同樣都是公務員,我亦是FULL TIME HOUSEWIFE所以不知他們收生準則。BUT ANYWAY 祝您BB開心健康。
而大家落選的BB媽咪不要失望,等待其他心儀學校吧!
作者: My_Princess    時間: 08-11-28 00:15

Is small bb too?

Waiting or really reject?

I am so sad as I don't know why my bb is in waiting list as I think she performed well too.

原帖由 Milkylai 於 08-11-27 23:54 發表
bbbon
你就好喇,唔收我個大隻仔呀,其實那天我仔的表現我比95分,有問必答,仲同老師傾計,MISS給貼紙亦有禮貌說THANKS,我沒有想過他不收,可能老師不合眼緣吧,而我老公同樣都是公務員,我亦是FULL TIME HOUSEWIFE所以不知 ...

作者: chunlaifat    時間: 08-11-28 01:05

看來 good luck 也很重要....就算有好好的background, 小朋友表現好好, 若不是面試老師心中杯茶, 都未必有用....你知甘短時間IN甘多人, 相信都是憑直覺選. 而老師的喜好各有不同的....所以考不到也不用不開心.

以我的CASE, 我幾 FEEL 到我可能是答中左該老師心中的 MODEL ANSWER, 因為她是停了看了我一眼的. 雖然囡囡全程只顧玩無MUG回笞她的問題, 老師都幾積極與她說話.....LAST ROUND我聽到老師說 " 你終於回答我 LA!".....即是說囡囡只答了一題 LAW...... 所以現在收她讀 A.M. 我覺得是好好彩.
作者: lee111mama    時間: 08-11-28 08:18     標題: 等面試結果等得好焦急

每間學校也有他的標準,我相信民生那麼出名,雖然不能入讀,但也能體檢這間有名的學府已是幸運了.這麼大的校園香港少數的,學生一定很幸福的
作者: coeyyeung    時間: 08-11-28 08:37

我都好失望!因為呀女interview都幾ok..!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5