教育王國

標題: 基慈小學好唔好? [打印本頁]

作者: Chunyan    時間: 08-10-20 17:21     標題: 基慈小學好唔好?

有無家長讀緊? 請問有沒有人可以告訴我,基慈小學好唔好?
作者: lky    時間: 09-10-22 00:02

你好!如果讀基慈,為何不考慮隔離附近的慈雲山聖文德天主教小學呢?老師認真,肯教,活動又多。
作者: m123s789    時間: 09-10-28 23:21

你即話基慈未夠好?佢係區內小班教學的先鋒喎。
原帖由 lky 於 09-10-22 00:02 發表
你好!如果讀基慈,為何不考慮隔離附近的慈雲山聖文德天主教小學呢?老師認真,肯教,活動又多。

作者: happyday5hk    時間: 10-2-5 00:08

作者: fatherfather    時間: 10-6-28 23:31     標題: 基慈轉左校長,幾好。。。活動多

作者: 鹽燒海老    時間: 10-6-29 10:02     標題: 幼稚園體驗班

好正!攀石.種植.陶藝.彈琴一次過玩晒,小朋友好鐘意
作者: petty248    時間: 10-7-5 18:57     標題: 基慈

基慈設施好完善!! 好似國際小學一樣,有攀石場、兩個標準的操場,科技探究室......好大好靚!經過老師一番教導後,態度有待改善!!我認為基慈是一所好好的學校!!
作者: jk5126    時間: 10-7-5 22:48     標題: 聖文德天主教小學

作者: ken9989    時間: 10-7-6 22:17     標題: 基慈升中派位唔錯

作者: petty248    時間: 10-7-10 17:32     標題: 基慈

基慈D老師好好人ar!!!經常請學生食野or食lunch!!!今日先請完學生食lunch!!!多謝您嘉文副校同宗爸爸!!
作者: fatherfather    時間: 10-7-11 14:59     標題: 參觀後的感覺

作者: littlebutbut    時間: 10-7-11 15:20

作者: jamesuki    時間: 10-7-12 11:54

我都係基慈畢業的, 不過係10幾年前, 但今年亞囝要入小一, 對他的認識不多, 可否提供多些資料...
作者: fatherfather    時間: 10-7-13 22:38     標題: 只限個人意見 - 對基慈小學觀感

作者: 愛兒爸爸    時間: 10-7-13 22:59

作者: 鹽燒海老    時間: 10-7-13 23:47

收到佢地有幼稚園生暑期班,上網睇下

原帖由 愛兒爸爸 於 10-7-13 22:59 發表
請問有甚麼方法可以到基慈小學參觀和了解多些學校最新的教學方法?

作者: bravewood    時間: 10-7-15 23:15

早前偶然聽到電台訪問前天文台長林超英,內容提及他小時候參加了童軍的觀星活動,之後便對天文產生了興趣。

印象中有觀星設備的學校不多,基慈是其中一間,而且基慈有位科學老師曾接受雜誌訪問,詳情忘記了。
查網頁知道基慈的制服團隊有:男童軍、小女童軍及基督少年軍。唔知會不會將來出位天文學家呢!
作者: ken9989    時間: 10-9-4 11:58

作者: cyns2004hk    時間: 10-9-26 16:33

我個仔係基慈既學生, 所有老師都很友善(應嚴就嚴)但一般來講我覺得老師都很友善, 很主動同家長溝通.

用鼓勵既方式去作推動, 令學生都很努力

一個很難得的經驗:
一個大雨的傍晚, 我兒子第一次參加課後補習班(6:00pm)後放學, 在校車上睡著了, 校車回校了才知我兒仍在車上, 於是黃主任及副校長親自用私家車把我兒子送到家門口, 就單單這一點就可以看到學校是很緊張每一個學生
作者: jk5126    時間: 10-9-27 20:41     標題: 派位好

作者: 咩咩太太    時間: 10-10-2 14:02

作者: littlelamma    時間: 10-12-31 00:07

難得!!

原帖由 cyns2004hk 於 10-9-26 16:33 發表
我個仔係基慈既學生, 所有老師都很友善(應嚴就嚴)但一般來講我覺得老師都很友善, 很主動同家長溝通.

用鼓勵既方式去作推動, 令學生都很努力

一個很難得的經驗:
一個大雨的傍晚, 我兒子第一次參加課後補習班(6:00pm ...

作者: 咩咩太太    時間: 11-1-22 19:05

作者: 上甘嶺    時間: 11-1-31 02:23

原帖由 咩咩太太 於 11-1-22 19:05 發表
今日陪左個朋友去左基慈參加佢地個家長講座, 係由前維多利亞校長講英文閱讀技巧,家長都好開心同做蟲蟲拼貼.
佢地好重視英文課, 低年級每周有一半課由外籍老師上英文課.
下一次係中文內容 5/3(六) ...
知道得太遲了
作者: milk81420    時間: 11-3-21 23:51

HIHI 咩咩太太, 我應該同你見咗2次啦, 我上次英文故事同今次中文認字都有去....嘻..嘻....你估我地本身係咪識得0既呢.....^_^

原帖由 咩咩太太 於 11-1-22 19:05 發表
今日陪左個朋友去左基慈參加佢地個家長講座, 係由前維多利亞校長講英文閱讀技巧,家長都好開心同做蟲蟲拼貼.
佢地好重視英文課, 低年級每周有一半課由外籍老師上英文課.
下一次係中文內容 5/3(六) ...

作者: 沖廁    時間: 11-4-2 02:06

作者: 金重太    時間: 11-8-5 00:06

我d仔女都係係基慈畢業,而且都派到第一志願,d老師又俾心機教,而家起左新校,學校設備真係完善左好多,課外活動又多元化,我仲有個仔而家係基慈讀緊,睇到老師的教材準備得好豐富,尤其是注重寫作同閱讀方面,培養d學生仔既自覺性,比學生好多機會發揮

作者: amanda_wong    時間: 11-8-10 01:20

原帖由 沖廁 於 11-4-2 02:06 發表
請問, 基慈注重品德教育嗎?

我見老師好關心學生,重視紀律, 好多做義工嘅機會, 其實可以試下問下入左基慈D幼稚園家長,收搜多D資料
作者: 大舅父    時間: 11-8-17 23:22     標題: 我外甥坐唔定

我外甥坐唔定,讀那類學校好?
作者: lambing    時間: 12-8-3 23:15

個人感覺D老師好有耐性同愛心~
作者: cyns2004hk    時間: 12-10-4 15:21

大舅父 發表於 11-8-17 23:22
我外甥坐唔定,讀那類學校好?

老師會有方法
作者: Sami    時間: 13-2-5 17:10

NO GOOD..................
作者: Sami    時間: 13-2-5 17:10

好後悔比小朋友讀呢間學校....開始部署轉校。
作者: amysiu328    時間: 13-2-7 19:48     標題: 引用:好後悔比小朋友讀呢間學校....開始部署轉校

原帖由 Sami 於 13-02-05 發表
點解咁講?

作者: superccc    時間: 13-2-7 20:02     標題: 回覆:基慈小學好唔好?

轉校不一定最好選擇。要考慮清楚,學校幾好。見到好多讀緊家長都讚。

作者: superccc    時間: 13-2-8 13:57     標題: 回覆:基慈小學好唔好?

學校與家長的關係就好似一對夫妻,要多去互相了解。
近來在論壇經常聽家長要幫小朋友轉校,不滿意學校,就算連錦X小學名校都有家長不滿。
如果有不滿更加要去了解,分手並不是最好的方法

作者: Hansma    時間: 13-3-8 19:42

Sami 發表於 13-2-5 17:10
反而我都想問點解要轉校??

作者: cyns2004hk    時間: 13-3-12 10:57

Sami 發表於 13-2-5 17:10

我的女女剛上小一, 她輕微的讀障, 學校用了很多不同方法去幫助她, 令她重拾自信, 有甚麼需要可向學校請救, 不要自己想, 女女的事令我對基慈更有信心
作者: p9queen    時間: 13-4-11 13:13

有沒有學生支援?對特別需要學生會怎樣?(亞氏保加)

作者: wister    時間: 13-4-16 07:45

可參考學校網頁或喺學校開放日/活動日時了解下
作者: cheungnoksun    時間: 13-9-14 17:40

基慈1)是愛心學校,老師較溫柔而且從學生出發,常以獎勵行先。也重視發揮小朋友的潛能。

2)學校不只重成績,同樣重視操行,不按成績分班,以群體學習,同學一起少了以成績為本,友誼更好

3)有攀石牆,有觀星台,有種植園,學習多元化。且有專項發展,平衡各方面潛能。仔仔在專項可有六年的·栽培。他學夏威夷結他,陶瓷及乒乓球。星期六不用再去學課外活動
4. 常識用英文書,仔仔學識多些英文詞語。

作者: cheungnoksun    時間: 13-9-17 00:10

揀學校,最重要揀間啱自己仔女的學校,讀六年呀!
阿仔嘗過三個月地區名校的生涯:
老師超嚴,軍訓式培育,做完功課要預備明天的中默,英默及背書。
老師用奚落方法壓迫小朋友,又用全班排斥某小朋友的方式令某小朋友改過。阿仔嚇到非常驚慌,學習也不集中,嚇到日日唔敢入校門,差些要找專科。
轉左去基慈,老師包容接納又有愛心,他自信心提升兩倍,
非常喜歡返學,為博老師讚賞,他品格又好,上堂也專心。
從未話過唔返學。終於完全不用做治療,已有180度轉變。
他有幼稚園同學入左名校,母親叫哂救命。
所以學校最重要啱自己仔女,否則攪壞他的性情,有排補救。
這是親身經歷的少少意見!
作者: Greentea123    時間: 13-9-17 08:51     標題: 引用:揀學校,最重要揀間啱自己仔女的學校,讀六

原帖由 cheungnoksun 於 13-09-17 發表
揀學校,最重要揀間啱自己仔女的學校,讀六年呀!
阿仔嘗過三個月地區名校的生涯:
老師超嚴,軍訓式培育, ...

作者: kathykwok0412    時間: 13-9-17 11:52

我個仔坐唔定,今年到我簡小學,參觀過同區小學,發現呢間小學比到信心我,
得15分,希望自行入到啦~
作者: hiromisan    時間: 13-9-22 12:18     標題: 回覆:cheungnoksun 的帖子

👏👏👏👍😍😍😍

作者: hiromisan    時間: 13-9-22 12:19     標題: 回覆:kathykwok0412 的帖子

祝你成功!

作者: wongenen    時間: 13-10-8 09:52

就是環境不是很理想!旁邊德教的慈雲閣有那麽多的骨灰龕位与神祖靈位,並且化寶爐煙囪與校園接近,排出的廢氣會影響學童的健康。想起來不是很舒服。怎麽辦,喜歡這學校的教學,可是很討厭旁邊的環境。
作者: wister    時間: 13-10-9 07:34

慈雲閣也會理解鄰近住宅和學校而避免在平日白天做化寶的工作。學校課室也應該會常開冷氣,相信問題不大。

作者: wongenen    時間: 13-10-9 16:05

希望是啦!一方面整天在冷氣里也很不健康,另方面,晚上化寶是影響到居民。我不理解慈雲閣能有什麼作為
作者: toutou1024    時間: 13-10-11 01:05     標題: 回覆:jamesuki 的帖子

我都係喺基慈畢業啊!不过係20几年前

作者: cyns2004hk    時間: 14-2-6 11:33     標題: 回覆:基慈小學好唔好

基慈有很多校內校外比賽都鼓勵參加,一視同仁的關懷每位學生。

最近我兒比賽時受傷,在醫院檢查時老師們非常擔心,每半小時就打電話來問候,我非常感動。

作者: cheungnoksun    時間: 14-8-15 09:58

已經有幾個在地區名小學讀開, 唔想再六年在非人生活的學校成長, 轉左過來基慈.其實都好難入, 而家都掙崩頭!
基慈的老師的愛心, 加上他們大部份是熱心的基督徒, 有教育熱誠, 而家小朋友大翻生, 活潑開朗, 有學習動機, 喜歡返學!
作者: Greentea123    時間: 14-8-28 10:53     標題: 回覆:cheungnoksun 的帖子

我個小朋友未開學就話好想返學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5