教育王國

標題: 我很累.... [打印本頁]

作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 12:09     標題: 我很累....

日日滿腦子 interview, interview, 等結果, 緊張, 瞓唔到, 失望..., 覺得好累, 成日叫人平常心, 係咪真係咁容易????
作者: 阿西    時間: 08-10-9 12:12

係,好難,我一向都算樂觀,尋日失落於英華,我都會安慰自己,鼓勵自己,但心情難免難受,始終有期望就會失望。但我覺得都要比時間自己接受既,我今朝特登同老公一齊食早餐,佢話食解慰酒wor,真係苦中作樂。

自己個心仲拿住拿住,平常心只係我既口號,未能化為我既心情,道行未夠。

作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 12:19

依家番工都冇晒心機, 成日想快啲番屋企睇信箱, 係咪精神緊張???  

我都覺得我平時都係一個樂觀的人, 但今次真係.......
作者: 阿西    時間: 08-10-9 12:21

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 12:19 發表
但今次真係.......

.......真係老貓燒鬚  
飲杯la 我地似唔似怨婦  
作者: misschoy    時間: 08-10-9 12:22

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 12:19 發表
依家番工都冇晒心機, 成日想快啲番屋企睇信箱, 係咪精神緊張???  

我都覺得我平時都係一個樂觀的人, 但今次真係.......

I am the new joiner & not familier to type chinese, however I am same as you, a nervious mama & want to release the feeling as well.
作者: hinhinmi    時間: 08-10-9 12:27

簡直crazy, 每晚都掛住交表.interview,連發夢都以為自己忘了交表......... 自己都怕了, 何況小朋友還要不停interview..
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 12:40

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:12 發表
係,好難,我一向都算樂觀,尋日失落於英華,我都會安慰自己,鼓勵自己,但心情難免難受,始終有期望就會失望。但我覺得都要比時間自己接受既,我今朝特登同老公一齊食早餐,佢話食解慰酒wor,真係苦中作樂。

自己個心仲拿住拿住,平常心 ...

我都失落於英華, 心情都有點影響. 我的朋友報了的都入唔到2nd in, 我知道後反而心裏舒服一點, 我覺得自己好衰呀! 不過我真的好希望個仔可以同朋友個仔一起讀書.

這兩星期好似特別過得慢.
作者: 阿西    時間: 08-10-9 12:41

其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。
作者: DMJ103    時間: 08-10-9 12:43

I totally agree with you. The more I browse BK, the nervous I become!

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:41 發表
其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。 ...

作者: 阿西    時間: 08-10-9 12:44

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 12:40 發表

我都失落於英華, 心情都有點影響. 我的朋友報了的都入唔到2nd in, 我知道後反而心裏舒服一點, 我覺得自己好衰呀! 不過我真的好希望個仔可以同朋友個仔一起讀書.

這兩星期好似特別過得慢. ...

咁你有咩後著呀﹖我只寄望英華一間,因為我屬意九年免費教育既,係見英華幾好就去考下,而家唔得,我個仔交返比政府養
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 12:50

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:41 發表
其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。 ...

但上了bk, 見有人同病相連, 都舒緩一下, 大家彼此勉勵下都好.
作者: mike0carman    時間: 08-10-9 12:50

我都係也, 由尋日知道入唔到英華時真係好鬼down, 雖然呢個結局係我意料之內, 但係到真正面對時難免會失望!  一諗起由開始小心奕奕填報名表. 哂相, 買料做portfolio  , 覆核, 幫亞仔報咗幾日面試班到置裝, 無不盡心盡力, 而家連入2nd int.嘅機會都冇, 即係話亦唔使點諗扣門, 因為入咗2nd int.都仲有300名佳麗, 要喺呢300名佳麗再揀150個出嚟, 我地而家out of 300, 連waiting list都冇chance.
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 12:54

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:44 發表

咁你有咩後著呀﹖我只寄望英華一間,因為我屬意九年免費教育既,係見英華幾好就去考下,而家唔得,我個仔交返比政府養

我報左好多間競爭大的學校. 現在算比較大機會都應該係政府果間, 話晒有20分. 如果唔得, 這一年都幾難捱
作者: Uncle-DOS    時間: 08-10-9 13:04

最後你會發現政府大抽獎的可愛!
作者: 阿西    時間: 08-10-9 13:16

原帖由 Uncle-DOS 於 08-10-9 13:04 發表
最後你會發現政府大抽獎的可愛!

uncle-dos,
如無記錯,你都失落於英華,不如講下你後來既發展﹖而家回顧,你覺得點呢﹖係呢,小朋友讀書開心ma﹖

venus,
第一輪我揀左間穩打穩紮既,希望11月有好消息,咁就好似舊約中以撒咁,「這才得了安慰」
作者: vikiepaul    時間: 08-10-9 13:32

原來大家都係咁.. 初時我仲以為自己痴左線添.. 我同大家都一樣, 自8月開始, 滿腦子都係interview,interview, 填form, 交表, 做profolio....

就連發夢都做埋同一樣既野.... 不過, 次次仲係惡夢, 趕唔到去interview, 唔記得交表, 無做profolio.. 最嚴重既, 就係有人話俾我知間間學校都唔收我個女...
晚晚訓唔著, 半夜醒左就不由自主咁諗.諗.諗.. 有時都唔知自己諗黎做咩..

日間無心機返工.. 返工時發夢.. 不停bk... bk.. bk...

不過, 我諗上黎呢度大家都可以舒發下都未嘗唔係一件好事黎既... 大家共勉知~~!

香港既教育制度~~~""一流""
作者: mattsmum    時間: 08-10-9 13:42     標題: 回覆 # 的文章

"最後你會發現政府大抽獎的可愛!"

可愛= you don't need to pay?
可愛= equal opportunity for everyone?
可愛= random selection of children-varying ability?
可愛= ?????
作者: ta_ta    時間: 08-10-9 13:55

HI,咁多位媽媽,
我出年都要同個仔報小一, 我其實由舊年已經係度諗點揀學校,又去聽D講座,又搜集資料.雖然依家我仲未發惡夢,但相信我出年都係會咁樣,再加上出年又要同亞女搵幼稚園,到時兩樣一齊黎,都唔知頂唔頂得順.
作者: chrwan    時間: 08-10-9 14:06

Same feeling as all of you.  Very disappointed cannot enter 2nd interview 2 days ago.  We are confident of our son as he answers very well in the interview and he can tell everything he does in the interview, but still no.
We are very unhappy as when we find he is not choosen.  But he tells us that he is OK as he will find a better school next time. He is more mature than before.
Hope everything will be settle soon and Good Luck to all of us, Caring Parents!
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 14:17

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 12:50 發表
我都係也, 由尋日知道入唔到英華時真係好鬼down, 雖然呢個結局係我意料之內, 但係到真正面對時難免會失望!  一諗起由開始小心奕奕填報名表. 哂相, 買料做portfolio  , 覆核, 幫亞仔報咗幾日面試班到置裝, 無不盡心盡 ...

交英華的個人檔案, 我做得唔係幾好, 因為係做第一個. 現在等緊其他的面試. 你又有無報邊間添呢?
作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 14:22

其實小朋友只得五歲人仔, 真係唔洗比咁大壓力嘅, 死啦, 我上次知佢面試表現唔好, 仲鬧佢添, 依家真係好後悔.....
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 14:26

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:22 發表
其實小朋友只得五歲人仔, 真係唔洗比咁大壓力嘅, 死啦, 我上次知佢面試表現唔好, 仲鬧佢添, 依家真係好後悔.....

咁鼓勵返個仔/女, 再來過啦! 帶佢去玩返下, 忘記唔開心的野
作者: 勤勤媽咪    時間: 08-10-9 14:28

千奇唔好比自己咁大壓力,唯有諗諗依家d小朋友真係好叻,一山還有一山高。in多幾次咪當幫自己同個小朋友攞經驗。或者當係帶佢地開party。或者可以話係間學校唔知自己走寶....
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 14:38

原帖由 chrwan 於 08-10-9 14:06 發表
Same feeling as all of you.  Very disappointed cannot enter 2nd interview 2 days ago.  We are confident of our son as he answers very well in the interview and he can tell everything he does in the in ...

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢為自己考學校緊張. 我一方面欣賞佢的認真, 一方面諗如何為我的兒子減壓. 起初我打算不告訴他英華唔收佢, 但我也想他學懂面對, 所以我告訴他, 也讚賞他當天表現, 鼓勵他繼續努力.
作者: chrwan    時間: 08-10-9 14:44

Still many interviews to go, but competion is very keen this year although the birth rate of 2003 is said to be low.
In the past, I didn't know when the postman delivered the letters, but now I would wait for the letter to come every day.

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 14:38 發表

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢 ...

作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 14:49

係呀, 我依家已經好想快啲返屋企睇信喇.....
作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 14:54

其實係咪通常都係啲媽咪緊張, 啲 daddy 好似冇我地咁顛??  我每次同老公講學校, 佢寧願睇股票..
作者: octoct    時間: 08-10-9 15:06

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 14:38 發表

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢 ...

我個仔在面試當日的反應同你個仔一樣,我都覺得阿仔好似大咗好多,昨天當他知道失落YW,他都好失望,後來我買了一份小禮物給他,我告訴他雖然無得2nd in,但都知道他已盡了力,他即刻開心哂
作者: vikiepaul    時間: 08-10-9 15:08

我老公? 簡直唔知我係度做緊咩添啦...

唔好提~~

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:54 發表
其實係咪通常都係啲媽咪緊張, 啲 daddy 好似冇我地咁顛??  我每次同老公講學校, 佢寧願睇股票..

作者: damonella    時間: 08-10-9 15:11

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:54 發表

都唔可以咁講,如Daddy都咁緊張我想我哋真係會crazy!好希望呢兩個月快D過!大家加油
作者: mike0carman    時間: 08-10-9 15:30

除咗英華, 我仲幫我仔仔報咗四間, 不過睇怕都係陪跑多:
1. DBS
2. 陳守仁
3. 禮賢
4. 培正

作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 15:36

禮賢係咪應該機會大啲??  我都有報, 諗住可能少啲人報嘛.....
作者: mike0carman    時間: 08-10-9 15:48

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 15:36 發表
禮賢係咪應該機會大啲??  我都有報, 諗住可能少啲人報嘛.....

未必, 因為禮賢有幼稚園部, 所以實際得好少位放出嚟, 不過呢間喺一間好有愛心嘅學校, 希望亞仔同佢有緣啦~:
作者: chrwan    時間: 08-10-9 15:49

interview 17-10, have U receive the time scheudle?

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 15:36 發表

作者: mike0carman    時間: 08-10-9 15:51

原帖由 chrwan 於 08-10-9 15:49 發表
interview 17-10, have U receive the time scheudle?
Not yet, still in waiting.
作者: 羊咩囝    時間: 08-10-9 15:51

自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可以伸一腳, 令個仔落車, 到時反而令個仔有不良影响.

我有D SILLY既想法, 就算即將報既宣道/SFA/德雅, 我估都係失敗收場, 宜家不如打退堂鼓, 自問心血少, 怕"成擔"唔到一次又次既失敗, 不如等抽奬.

原來小一入學申請, 真的令人變得...好失落 好瘋狂!!!
作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 15:53

未收到信呀, 不過17/10 係星期五, 應該冇撞其他學校考試...., 所以都唔係太心急
作者: chrwan    時間: 08-10-9 15:55

Hope better for this school, Do U know how many apply?

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 15:53 發表
未收到信呀, 不過17/10 係星期五, 應該冇撞其他學校考試...., 所以都唔係太心急

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-9 15:55

SAME HERE
我淨係同我老公解釋咩叫直資咩大抽獎, 佢講黎講去都唔明 , 又要包our頸, 加埋我6299把咀........煩上加煩!
舊年同個女考最心儀既一間直資, 到第2輪比較有把握, 唸住好大機會, 點知waitlist! 我仲記得出result時係before lunch, 我同我同事講, 我唔食喇, 無心情, 佢地仲笑我tim
努力啦, 未到最後一刻都未知結果..........當然for the time being, 真係好難過! 不過事在人為, 盡左力唔得都無辦法
查實我都好心儀屋企附近一間私校的, 講真丫, 我係好唔份氣, 我唔識人連interview機會都無..........不過而家見女女讀落又幾ok, 明白"塞翁失馬焉知非福", 而家都幾好丫..........
原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 03:08 PM 發表
我老公? 簡直唔知我係度做緊咩添啦...

唔好提~~

作者: mike0carman    時間: 08-10-9 16:00

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 15:51 發表
自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可 ...

我個人認為唔關亞仔本唔本事問題, 好講天時.地利.人和, 講真, 要打呢場一千八佰幾人嘅硬仗, 即使派父或母上場都未必穩操勝卷啦, 更何況一個祗得五歲嘅小朋友? 即使佢平時表現點好, 臨場亦可能失準, 而個面試時間得嗰十零分鍾, 要點先可以突圍而出呢? 所以我覺得好講運氣~
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 16:00

我老公? 佢連自己個仔係咩校網都唔知. 佢似乎都覺得小學讀邊間都得
作者: vikiepaul    時間: 08-10-9 16:06

救命~~ 岩岩收到2封interview既信.. 一封係sfa, 一封係kts, 好好釆個時間唔撞, 可以in晒2間..

我拆信果時竟然手震, 睇到唔撞時間果時我有d想喊既衝動... 有無攪錯.. 只係唔撞時間, 可以有機會去in我都開心成咁... 我諗我.... 一定係~痴左~
作者: 羊咩囝    時間: 08-10-9 16:12

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 16:00 發表

我老公? 佢連自己個仔係咩校網都唔知. 佢似乎都覺得小學讀邊間都得

我老公都唔係好好, 只係得把口, 佢唔LIKE我報直資/私校, 仲話俾錢唔一定好, 叫我唔好跟風咁話.

之前為左報邊間(自行)都嘈過好幾次?
作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 16:13

真係架, 喺BK見到人收到信, 自己個心就卜卜跳, 好想返屋企...
作者: vl2000    時間: 08-10-9 16:21

英華面試校長o個日, 由小兒由入去門口到出返同一個門口都o吾使10分鐘, 當中仲包括佢o地班小朋友坐係校長室門口條長梯o既等侯時間, 都估到有什麽結果. 其實真正面試日期o8號風球o個日, 120位小朋友唯有順延到最後先至面試, 變成真正最後一批, 可能只係得番好少額比佢o地, 又或者係面試老師o個日已经知道o個小朋友得o吾得, 今次求求其其是可晾解的. 唉, 算把啦, 講o左出o黎個心舒服D.

作者: 阿西    時間: 08-10-9 16:25

咁響度我要多謝我老公,佢好好,願意睇晒所有資料同熟悉每一個收生程序,但佢又唔會話比壓力我,通常係我睇啱咩學校,比佢過目,佢再比意見。一向唔上bk既佢,呢輪都上黎收風。英華放榜果晚,佢叫我早d休息,然後自己一個等12點,check到就叫我,其實佢好想個仔入到yw,最終無機會,佢失落過我,雖然佢無講出口,但我知佢唔開心架
作者: Yanamami    時間: 08-10-9 16:25

There is still a long long way in front of you.  Just to think of how to prepare your kid to get a seat
in a so-called band 1 English high school will wear you out.  Don't give up.  Face the challenge. (But
I'm sick of the "game" myself.)

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可 ...

作者: 阿西    時間: 08-10-9 16:36

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 16:00 發表

我個人認為唔關亞仔本唔本事問題, 好講天時.地利.人和, 講真, 要打呢場一千八佰幾人嘅硬仗, 即使派父或母上場都未必穩操勝卷啦, 更何況一個祗得五歲嘅小朋友? 即使佢平時表現點好, 臨場亦可能失準, 而個面試時間得 ...

同意,比得小朋友去in英華,父母心中都有個數,個仔一定唔係符look果種。但表現既野好難講,我地大人都有失準,何況五歲既佢地,其實肯自己行入去面對interview已經好叻仔,值得父母鼓掌,當年我地,五歲仲拉住阿媽衫尾。

響第d topic見到,林校長話喜歡小朋友唔好爭野講,人地讀故事要尊重人,望人,唔好只掛住自己,數snoppy又要心數,唔好數出聲,又唔好數到出校長室等等....老實講,呢d表現都好淑女feel下,5歲男仔既真性情唔係咁,除非well train過。

作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 16:51

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 16:12 發表

我老公都唔係好好, 只係得把口, 佢唔LIKE我報直資/私校, 仲話俾錢唔一定好, 叫我唔好跟風咁話.

之前為左報邊間(自行)都嘈過好幾次?

唉! 如果兩公婆個理念唔一致, 真係幾煩.
作者: BBR    時間: 08-10-9 16:56

個女學校D野全部我老公攪,由做profile到搵學校寄信都係佢,所以我無壓力,因為我覺得所有野都整定 ,只係等消息時有D心驚驚,大家放鬆D加油啦
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 17:00

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 15:30 發表
除咗英華, 我仲幫我仔仔報咗四間, 不過睇怕都係陪跑多:
1. DPS
2. 陳守仁
3. 禮賢
4. 培正

我就報左

dbs
tsl
kts
sfa
aps

全都是競爭大的學校, 會盡力, 現在唔知會否撞期面試, 如果撞, 都唔知點揀好了
作者: BBR    時間: 08-10-9 17:01

我有朋友叩門得,到時試下啦,因為到下年6,7月個小朋友大D到時表現又可能唔同左

原帖由 阿西 於 08-10-9 16:25 發表
咁響度我要多謝我老公,佢好好,願意睇晒所有資料同熟悉每一個收生程序,但佢又唔會話比壓力我,通常係我睇啱咩學校,比佢過目,佢再比意見。一向唔上bk既佢,呢輪都上黎收風。英華放榜果晚,佢叫我早d休息,然後自己一個等12點,check到 ...

作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 17:05

原帖由 BBR 於 08-10-9 16:56 發表
個女學校D野全部我老公攪,由做profile到搵學校寄信都係佢,所以我無壓力,因為我覺得所有野都整定 ,只係等消息時有D心驚驚,大家放鬆D加油啦

你有個好老公, 真係令人羡慕呀!
作者: vikiepaul    時間: 08-10-9 17:05

Venuscheng,

我都同你差唔多, 我報左

1. tts
2. sfa
3. kts
4. plkcky
5. plktsl
6. dgs
7. icqm
8. 宣道

間間都係去陪跑多lu~~

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 17:00 發表

我就報左

dbs
tsl
kts
sfa
aps

全都是競爭大的學校, 會盡力, 現在唔知會否撞期面試, 如果撞, 都唔知點揀好了

作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 17:07

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 17:05 發表
Venuscheng,

我都同你差唔多, 我報左

1. tts
2. sfa
3. kts
4. plkcky
5. plktsl
6. dgs
7. icqm
8. 宣道

間間都係去陪跑多lu~~

咁可能都會遇到你喎! 加油呀!
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 17:11

原帖由 BBR 於 08-10-9 17:01 發表
我有朋友叩門得,到時試下啦,因為到下年6,7月個小朋友大D到時表現又可能唔同左

你指係唔入第二輪英華面試而叩門英華成功???
作者: 阿西    時間: 08-10-9 17:11

原帖由 BBR 於 08-10-9 17:01 發表

你朋友都係唔入2nd round而叩門得﹖機會唔係去左3
00個落選人到咩﹖anyway,我未諗行唔行呢步,多一個希望,亦係多一個機會失望,果種被飛既失落.................雖然明知同自己能力無關,只係僧多粥少既問題,但都係控制唔到自己,個心拿住拿住。
作者: vikiepaul    時間: 08-10-9 17:12

你kts 同sfa 收到信未?有無撞呀?
希望大家事事順利啦!!!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 17:07 發表

咁可能都會遇到你喎! 加油呀!

作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 17:13

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 16:06 發表
救命~~ 岩岩收到2封interview既信.. 一封係sfa, 一封係kts, 好好釆個時間唔撞, 可以in晒2間..

我拆信果時竟然手震, 睇到唔撞時間果時我有d想喊既衝動... 有無攪錯.. 只係唔撞時間, 可以有機會去in我都開心成咁...  ...

我現在都好想快d飛返屋企收信, 我都有報kts和sfa呀! 而dbs都可能會撞期, 都有d擔心添!
作者: Venuscheng    時間: 08-10-9 17:20

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 17:12 發表
你kts 同sfa 收到信未?有無撞呀?
希望大家事事順利啦!!!

剛剛回覆你, 就見到你這message.  kts已知時間, sfa未知, 有d緊張添!
作者: zachnana    時間: 08-10-9 17:36

Today, I am very depressed to know my son cannot get into 2nd interview but his friends do.  I try not to make any comparison and I think I am not going to tell this news to him.  In fact, he is just 5 years old (born in Sep) and so innocent for even not really understanding what 'interview' is.  But imagine the investment, expectation(not only monetary but emotional as well) you made on him in past years, the confidence & trust you have on your son, the time we spent on preparing the cover letter, portfolio etc., there is so much pressure as a parent to face this and the innocent little boy will never know or realise.

Worst of all, it is just the beginning as he has some more other interviews to go and we are awaiting result from other schools as well.  

I know time can 'let go' but now 'counting each day is just like counting years'. I hope my faith to God is strong enough to believe HE will give the RIGHT choice for his son.
作者: rohoy2k    時間: 08-10-9 18:30

兩年前玩過一次, 今年細女又來一次. 最慘係家姐入咗私校, 阿妹無哂分, 所以呢輪係背城一戰. 如果落空就只有等大抽獎.

有時家長要明白, 10中挑1係好難嘅, 就算覺得自己小朋友表現好好, 都會因為其他原因而分不到學位, 所以無所謂啦, 不要因此以為小朋友或自己做得不夠好. 只係同這學校無緣份啫.

原帖由 阿西 於 08-10-9 16:36 發表

同意,比得小朋友去in英華,父母心中都有個數,個仔一定唔係符look果種。但表現既野好難講,我地大人都有失準,何況五歲既佢地,其實肯自己行入去面對interview已經好叻仔,值得父母鼓掌,當年我地,五歲仲拉住阿媽衫尾。

響第d top ...

作者: TomDog    時間: 08-10-9 19:22

我相信孩子入到那間學校是他自己的緣份, 萬事互相效力, 沒有絕對所謂好和不好學校。而且, 就算真的入了一間不適合的, 第日未嘗唔可以轉校。

如果真是太緊張, 不如放開下唔好諗, 睇場戲, 食餐飯, 計劃下次去那裡旅行。
作者: Adriano    時間: 08-10-9 19:36

我個仔都差唔多呀,自從要IN英華,我就成日搵返D近期既訴心事家庭黎聽,點知聽到個仔成日睡覺前都話要開林校長聽,我到依家都唔敢話比佢知唔得呀
作者: 喧嘩    時間: 08-10-9 19:43

我都報左KTS同SFA, 報KTS係第一間, 怕自己唔記得, 所以一知佢收表就拿拿聲寄去, 仲要係黑白COPY, 又冇交PORFOLIO, 咁其後(泡)得BK多, 叻左, 咁SFA我就差唔多四點先去交FORM, 駁下KTS早IN, SFA可以遲IN, 我都係啱啱收到信好開心, 真係痴痴地, 唔撞時間已經咁開心, 如果兩間都收, 我諗我變真痴, KTS我IN 十點幾, SFA in 1700, 中間返屋企訓場教, 睇場戲都仲得, 好開心, 今次要讚下自己kts錯有錯著, 我諗住interview果陣先補返porfolio,
我仲有報左幾間陪跑學校, 分別係德望, dgs, 陳守仁, 優才, 另外報左禮賢, 諗住冇乜人爭, 不過原來咁多人都係咁諗喎, 仲有宣道諗緊報唔報, form已在手
都覺得自己痴痴地, 報咁多間, 不過真係怕考唔到, 報過第日去叩門都叫做有機會ar
作者: littlehipo    時間: 08-10-9 21:41

No need to worry too much. Last year, the situation was happened to me. Although my son got last round to face to face interview with Ms LAM (300 out of 1800),  under 2:1 ratio, my son finally only got a waiting list. No need to concern to much, maybe a more suitable school is waiting for your son.

Just look back, if you concern to much about Ying Wah, you cannot concentrate to other school.  Just relax.  My son is now P1. He is very happy in his school life.
作者: jjbaby0307    時間: 08-10-9 23:08

我今日都收到崇真錄取信了.  終於叫做鬆了一口氣.  我好驚考6間私校都唔收...

希望大家繼續努力啦.  每日等信真係好驚呀!!!
作者: lamlam-mama    時間: 08-10-10 00:52

我希望在此講幾句,幫你們打一口強心針! 我係一位過來人,我仔仔今年小二。 兩年前我都曾經被心儀的小學拒於門外, 同樣第一round已經被拋了出來。那刻的失意感實在不能忘記!
希望大家能明白, 在眾多孩子裡找尋所謂最好的,是談何容易呢? 所以極有可能"走漏眼"! 考到的孩子當然叻, 但是否最叻呢? 而考不到的,有誰能說他們不成?
請不要疑問你們寶貝的能力! 我相信打後一定有一間合適的學校為寶貝們打開大門!
即使到最後就讀不是最心儀的, 還可以再接再厲考插班。我仔仔就是這樣插入一間我最心儀但當年把仔仔拒於門外的小學!
請大家不要氣餒, 祝大家心想事成
作者: ymama    時間: 08-10-10 08:45

我也有與lamlam-mama的相似經歷, 我女女考上一間不錯的私小,努力了一年, 最後插班入了一間我們十分心儀的津小, 所以大家不要覺得小一入學是一次定生死, 小一入了心儀學校固然好, 但路是人走出來的, 日後還是有機會的. 大家不要氣餒呀!

ymama

原帖由 lamlam-mama 於 08-10-10 00:52 發表
我希望在此講幾句,幫你們打一口強心針! 我係一位過來人,我仔仔今年小二。 兩年前我都曾經被心儀的小學拒於門外, 同樣第一round已經被拋了出來。那刻的失意感實在不能忘記!
希望大家能明白, 在眾多孩子裡找尋所謂最 ...

作者: sandrawun    時間: 08-10-10 09:41

作者: BBR    時間: 08-10-10 09:59

我朋友的不死精神感動到學校 ,同埋佢個仔之後的表現好好,學校成績又好,所以收左,其實我覺我小一真係入唔到心儀的學校唔緊要,米睇下個小朋友有冇實力小一成績好唔好再响小二叩門,好多家長都係咁

原帖由 阿西 於 08-10-9 17:11 發表

你朋友都係唔入2nd round而叩門得﹖機會唔係去左3
00個落選人到咩﹖anyway,我未諗行唔行呢步,多一個希望,亦係多一個機會失望,果種被飛既失落.................雖然明知同自己能力無關,只係僧多粥少既問題,但都係控制唔到自己 ...

作者: vikiepaul    時間: 08-10-10 10:43

恭喜晒你呀... 而家你開左安全網啦.... 努力呀!!

而我.. 就真係得個震, 無得訓啦.. hehe

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 23:08 發表
我今日都收到崇真錄取信了.  終於叫做鬆了一口氣.  我好驚考6間私校都唔收...

希望大家繼續努力啦.  每日等信真係好驚呀!!!

作者: loy211    時間: 08-10-10 11:04

我對入英華有期望,雖然明知唔得,但知結果的那一剎那,我的心一沉,雖說是意料之內,但...原本要接受現實,又是另一回事.
之前(連英華在內)報兩間都衰左,往後的私小競爭亦大,我報的津小又多人爭.
我真的很擔心
作者: hannah616    時間: 08-10-10 11:28

我覺得自己就黎癲!!!
由6月開始到依家,
成日都為囝囝小一入選校忙,
當時大住肚的我真覺得對BB唔住,
上個月BB出了世,
我仲忙!!又要喂人奶又要跟囝囝功課,
得閒又整理小一IN及交信的時間,
真人都癲!!
我老公又係唔多理,
佢又係話唔好比咁大壓力囝囝同大家,
不過唔試又怕自己後悔,
我個仔是資優,
我唔想佢求其讀一間,
但依家IN了3間,
3間都唔收,真好失望呀!!

不過我諗通了!覺得IN只是好表面,
不收佢不表示佢唔得,
如果囝囝有實力的話讀邊間都會有出色,
依家佢地真係應該好自由及好輕鬆地去學習,
不應背負父母的期望去做人,
佢地應該行佢地喜歡又合適的路,
這樣佢地才能愉快地學習,
所以之後的IN我當是陪跑,
唔得咪當參觀,
得了就當中六合彩,
我覺得人頓時輕鬆了.....!!
作者: hannah616    時間: 08-10-10 11:34

原帖由 阿西 於 08-10-9 16:36 發表

響第d top ...

吓!佢要求咁表面既?
小朋友得5歲,邊度得咁世故?
你估見工咩?

係呢,呢D料你在那兒知的?
你識人在裹面教?
我有個Friend 個friend在褭面教,
佢話個校長好唔掂,
d老師in完話得果d學生佢又話唔得,
係要自己親自去選,
車!!!side時間!!
咁不如索性取消老師in果part,
仲要d學生平日請假去in,
費時失事!無效率!!
作者: 阿西    時間: 08-10-10 11:54

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:34 發表

吓!佢要求咁表面既?
你估見工咩?

你識人在裹面教?
佢話個校長好唔掂,
係要自己親自去選,
車 ...

咁又唔好咁講,每個人準則唔同。
內容我響bk睇到既,公開資料,切勿誤會。
我覺得老師負責睇成績,校長就負責第d,
雖然我唔入,但我相信我教出黎既小朋友兩樣都有,就算唔入英華,我教出黎既亦唔會比林校長教出黎既差。林校長固然有佢成功之處,但我作為人母,亦唔會失禮個仔既。
作者: alienova    時間: 08-10-10 12:18

而家先頭睇到呢版~ 雖然冇留意過英華,不過都有好明呢種壓力,因為我都有~ 其實我係lazy mom, 亦唔想俾壓力係囡囡讀書事上,不過當事情殺埋身又係另計。呢一輪而家共報了5間,有d 係我鐘意的,有d 係屋企強烈建議~ 咩都好,全部準備submit 學校k2成績及d外面上開課外活動的ref letter,搵folder file 起就交,報校時我都清楚截報名時間細節,但點都好,我都係整到last min. 先交表,因為個心成日驚漏件,仲要一路整手有微震……我都好詫異原來自咁緊張…

明天我會同小朋友in 兩間,而家又d緊張~~

或者比較好的,不過我預左有可能全軍覆沒…因為了解囡囡應對表現 (唉~ 佢是肚裏很多點子,不肯輕易說出的傢伙,稍不稱心,便落入完全靜音mode ) ── 在3~4個月前,我早報過兩間,都drop了,所以往後再有壞消息都或可較容易消化吧…
(這想法也真有點灰 )
作者: alienova    時間: 08-10-10 12:21

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:28 發表

我覺得自己就黎癲!!!
由6月開始到依家,
上個月BB出了世,
真人都癲!!
我老公又係唔多 ...

母乳媽媽加油啊!
作者: Venuscheng    時間: 08-10-10 12:44

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:34 發表

吓!佢要求咁表面既?
你估見工咩?

你識人在裹面教?
佢話個校長好唔掂,
係要自己親自去選,
車 ...

剛剛生完, 情緒會易波動的, 所以多d上來傾訴, 多d向好處想呀!  你囡囡眼大大好靚女.
作者: lydia    時間: 08-10-10 15:08     標題: 回應 我累了 ... ...

各位媽咪,最近我也為二女張羅明年升小一的事,希望可以分享我的经驗。

記得三年前為大女到處撲,直資、私校乜都報,漁翁撤網,最後做了十多個 profiles (差不多全部一樣,影印的),只要校風好、純的、正派的、出名的、傳统的、活动的,统统都報。因為我覺得這些學校都是各有各好。又不知小女性格適合那一款,所以就用這方法讓互相見面,'它'選我的時候,我也有機會認識'它'。[聽回來的資料,未必是真的,最好自己去感受。]

陸續被安排面試其間,就有學校陸續收錄小女,最後私校有聖母、德雅、禮賢、九龍塘小、德望等等揸手,等待政府的大抽獎,部份直資有收錄,但是我一心大抽獎,所以並冇去登記。

就以上安排,paperwork 是煩的,但並沒有心理上的太大起伏,[因為己經有嘢揸手]。始終覺得她將來的路自有主宰,一切就看她的命了。我們作為媽媽的,可以做的,僅此而己。

在她們未來的十多年學校生涯,有苦有樂、有壓力,今天少許付出實在微不足道,願我們共勉之。
作者: 袓安    時間: 08-10-10 15:16

大家加油~~~
作者: loy211    時間: 08-10-10 15:26

有媽咪個女有好幾間小學在手,一定定d,不過我的情況是暫時一間都無,
你話驚唔驚.
作者: lydia    時間: 08-10-10 15:58     標題: 回覆 # 的文章

現在時間尚早,所有學校的interviews都未完。只要有得in,就有機會。

就算被拒絕,也不要放棄。可以選出三數間好的扣門,平均1-2個月就寄出扣門信,順道可以update 吓學校小朋友近況,有新的cert就attach埋,絕對是打誠意牌。我們媽媽可以做的,也不過如此。

補充:當年我有數間小學揸手,只是最終的結果。不是一夜之間發生的,我也经遏數月的煎熬,但其間仍心存希望,面對一切。直至我失敗於大抽獎... ...的確很失意。最後當做到問心無愧時,就然接受其他安慰獎。
作者: 阿西    時間: 08-10-10 15:59

原帖由 lydia 於 08-10-10 15:08 發表
各位媽咪,最近我也為二女張羅明年升小一的事,希望可以分享我的经驗。

記得三年前為大女到處撲,直資、私校乜都報,漁翁撤網,最後做了十多個 profiles (差不多全部一樣,影印的),只要校風好、純的、正派的、出名的、傳统的、活 ...

咁你囡囡最後派左邊間﹖其實我都有兩間楂手,但果時未派yw,我又心思思大抽獎,所以都無去交留位費。其餘我就咩都無考,而家就只有等政府,我都唔知自己有冇做錯決定﹖
作者: lydia    時間: 08-10-10 16:07     標題: 回覆 # 的文章

阿西
校名不講la。但是油尖旺區我list 中的第7志願。唉!
作者: 阿西    時間: 08-10-10 16:41

原帖由 lydia 於 08-10-10 16:07 發表
阿西
校名不講la。但是油尖旺區我list 中的第7志願。唉!

咁間學校適唔適合囡囡呀﹖最緊要佢返學返得開心。你做左咁多,如果最終去左#7,真係有d心酸。

係呢,油尖旺,唔知你覺得協下點呢﹖我揀左佢做自行收生。自行階段我揀左,甲一乙一都會係佢,但呢間學校既commet都幾兩極化,好果d就話好,唔好果d就話好差。好苦惱!
作者: BabyLincoln    時間: 08-10-10 22:07

Agreed!!! 囝囝有實力的話讀邊間都會有出色!

Don't worry too much! Add Oil!

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:28 發表

我覺得自己就黎癲!!!
由6月開始到依家,
上個月BB出了世,
真人都癲!!
我老公又係唔多 ...

作者: baldheadcat    時間: 08-10-10 22:46

我吾知弟個daddy點,我呢排就真無緊張到不得了,特別係英華衰左之后難免失落,前幾日發夢都掛住interview。聽日in 優才,之前同老婆溫書預備,自問能言善辯講得兩咀的我講到一舊一舊。激死! 我都係仲有三間要in, 我有個同事報左十幾間,真係好利害! 我自問冇本事,小D心血都死!

作者: 雪瑩媽咪    時間: 08-10-10 23:40

我囡囡出年先會考小一,
但係我估我都算係緊張大師既一份子...
所以,今年已經開始睇緊人地做既profolio,
同埋計畫緊點整~~~

以前真係唔明點解要報咁多間幼稚園 / 小學~
到自己個囡要做既時候...
終於都明喇~~~

希望各位都有心儀既學校取錄你地既小朋友啦!

作者: miffy    時間: 08-10-11 09:25

作者: BBMHM    時間: 08-10-11 10:24

我都好累! 我只apply 4間, 怕比太大pressure 小朋友, 但自己嘅朋友就話要7-8間, 因此自己有点concern. 但老公掂都認為由天注定. in 完第一間見佢好似好開心就以為會ok, 但到現在仍未有結果, 都覺得無希望, 但到in 第2間, 仲失敗, 開始左一半就話老師好兇喊哂出來, 掂都唔肯再in, 又冇一個機會, 自己都喊左兩日, 又唔感同佢講太多怕比壓力佢, 唯有自己成擔, 今日又in another one; 同朋友傾後, 自己仲去求神, 真唔知會有乜嘢結果, 但個人真係好辛苦, 晚晚見到佢開開心心, 但自已心內都唔知掂幫助佢好! 好想今個月快D渡過 亞仔努力呀!
作者: MENDELMON    時間: 08-10-11 11:44

原先都以為自己可以放鬆唔緊張, 但呢 2 個月殺到埋身真係好辛苦 ! 英華個結果其實預左唔得..... 但難免有點失落, 其後的 3-4 間都唔敢期望, 唯有當取經驗 ! 大家加油 ^_^
作者: YTMami    時間: 08-10-11 17:38     標題: 回覆 # 的文章

ta_ta,
我情況同您一樣,出年要同囡囡考小一, 亦有去過幾間學校的簡介會及open day,咁早就搜集資料,其實是俾多些時間自己調節心態及作好心理準備,希望到時自己的情緒無咁緊張,因為我相信自己的情緒及心態會直接影響小朋友的表現,我只希望出年我真是可以一個平常心和囡囡一起去應付她出生後第一個挑戰,無論結果是怎樣,都可安然接受。希望各位家長都能放鬆點,畢竟考小一是一個持久戰,不要太早便泄氣呀!要相信小朋友是有無限個可能性的,有些時候大人為小朋友安排的路,對小朋友來說不是唯一的路,讓小朋友踏出他們自己無限個可能性吧!
作者: BBR    時間: 08-10-11 23:08

唔好咁緊張,我同個女講問佢"想唔想做大姐姐,佢話想,我話你K3已經係大姐姐,所以如果再叻D就要讀小學,我地要去買書包,文具.......,但係之前你要去小學答老師一D問題,你答得好就可以上小學,不過唔識答都唔緊要,你同老師講老師對唔住我唔識就得,無所謂"咁佢每次都好開心去interview,當佢表現好時我會讚佢好叻,有時難免有小小唔好,咁我就同佢講下次你可以點點點,同埋我都抱住考唔到心態,所以interview完我都無咩野,米當見識下

原帖由 BBMHM 於 08-10-11 10:24 發表
我都好累! 我只apply 4間, 怕比太大pressure 小朋友, 但自己嘅朋友就話要7-8間, 因此自己有点concern. 但老公掂都認為由天注定. in 完第一間見佢好似好開心就以為會ok, 但到現在仍未有結果, 都覺得無希望, 但到in 第 ...

作者: YongXin    時間: 08-10-12 00:23

考私校/直资面試個遊戲规则呢,就梗係有某0的小朋友永遠着数0的,结果好多間都收;亦都有更多人係陪跑既。我女係陪跑0個隻,所以當年都無0羊點考私校/直资,我亦無覺得自己個女差過人,性格係被動慢熱,唔代表小朋友唔聰明醒目。

仲有自行派位同统一派位丫嘛,呢0的機制年年都好多人鬧,但係同時亦都係我呢種人既福音。

况且今日玩赢好多個面試既小朋友, 出年開學都只可以讀一間學校,即是話到出年暑假,又有位會放出来;派完位抽完獎,又執一輪位,到時心急call人讀唔讀既係學校添呀。

長期作戰,努力啦!
作者: ernie    時間: 08-10-12 00:27

我都係好累,日日掛住個信箱。
作者: baldheadcat    時間: 08-10-12 00:34

今日同呀仔in優才,總算大步檻過,希望跟住Dinterview都順順利利啦
作者: BB豆    時間: 08-10-12 02:28

其實真係好辛苦架...由報名拎表格再整份profile再親自交表仲要排埋隊添再加等IN既時間,同埋陪埋去IN成半日聽埋個簡介會後再等結果...人都傻喇    ....如果唔洗番工就OK啫 ,唉...而家仲係行左一半路咋...仲要撐多一個月呀...唔老至其呀,,,天下母親真辛苦喇..   

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 12:09 發表
日日滿腦子 interview, interview, 等結果, 緊張, 瞓唔到, 失望..., 覺得好累, 成日叫人平常心, 係咪真係咁容易????

作者: BBHin    時間: 08-10-12 04:03

已經差不多一年無上BabyKingdom。記得舊年因為個仔要報小一而自己就一向十吓十吓セ都唔識,經朋友介紹就上BabyKingdom參考吓。自己嘅經驗係冇期望,得失就冇セ計較,咁就冇セ壓力反而有驚喜。見到BK咁多媽咪好大壓力只係想講希望大家放鬆,好多嘢不在我們手中掌握就樂觀面對,千祈唔好俾咁大壓力自己做咗本份就算。一度門閂咗會有另一度門打開。前面仲有漫長道路去伴着小朋友成長,希望大家開開心心。

作者: loy211    時間: 08-10-12 19:20

今個星期in兩間,而家真係有殺錯無放過,有間私校在 真係會定d,希望仔仔生生性性,畢竟只有幾歲.
他已經告訴我:又要去小學呀!!!
我人都顛

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5