教育王國

標題: 播道書院Interview [打印本頁]

作者: samuel_fung    時間: 08-10-6 11:48     標題: 播道書院Interview

家長interview頗standard,只有約10分鐘時間:
1.如果小朋友在學校跟同學爭執的話,你在家中會如何處理?  你覺得學校應該怎樣處理?
2. 你為甚麽會選播道書院?
3.你對小朋友有甚麽期望?
作者: itbaby    時間: 08-10-6 12:28

我沒有第3條問題呀!

作者: fi-fi    時間: 08-10-6 13:04

老師淨係問左我地第一條問題咋....唔知係咪我地2公婆太長氣....所以老師都費時再問,免得無得收工....

原帖由 samuel_fung 於 08-10-6 11:48 發表
家長interview頗standard,只有約10分鐘時間:
1.如果小朋友在學校跟同學爭執的話,你在家中會如何處理?  你覺得學校應該怎樣處理?
2. 你為甚麽會選播道書院?
3.你對小朋友有甚麽期望? ...

作者: iwff    時間: 08-10-6 14:15

我舊年都有考, 問題都係一樣, 仲係由校長親身interview的, 估唔到校長都要落埋場幫手。

iwff
作者: YiChingMaMi    時間: 08-10-6 16:30

我都無第3條喎... should be over run as our answers were a bit long on questions 1 & 2.

原帖由 itbaby 於 08-10-6 12:28 PM 發表
我沒有第3條問題呀!

作者: COP    時間: 08-10-6 17:20

今年校長無落場interview, 只見他在hall裡面巡視及與家長傾下計!! 不知道學校的收生標準是如何呢? 因為我囝囝的表現應該是很"失水準"
作者: YiChingMaMi    時間: 08-10-6 17:39

COP,
唔好洩氣呀! 其實小朋友得5歲人仔, 我哋可以要求d嘜呀. 只要做父母嘅盡咗力, 幫佢揾d好學校去interview, 就夠啦.

到佢哋大個入社會做嘢就唔到我哋做父母幫架啦. 所以希望盡量俾一個愉快嘅童年俾佢.

原帖由 COP 於 08-10-6 05:20 PM 發表
今年校長無落場interview, 只見他在hall裡面巡視及與家長傾下計!! 不知道學校的收生標準是如何呢? 因為我囝囝的表現應該是很"失水準"

作者: sinyeebb    時間: 08-10-6 17:52

應該不同哩 !! 我們第一條是在這幾年有什麼困難 ? 第2條就一樣應該怎樣處理?
作者: freddielau    時間: 08-10-6 19:58

原帖由 COP 於 08-10-6 05:20 PM 發表

doesn't matter...if U really have heart.....he will know it

chance is always there
作者: Santa_Maria    時間: 08-10-6 20:31

Questions for parent:
1.請形容一下自己的小朋友..1-2句說話便可以。
2.自出生以來,那些事最叫你倆擔心。
3.成長中,病是必然經過,那麼你倆當孩子病愈後康復,會否比平時溺愛及遷就?
4.孩子如在外玩耍及排隊給別人打尖,身為父母既你地會如何處理?
5.一但如果小朋友在學校跟同學嚴重爭執,甚至受傷的話, 你預期學校會如何處理?
6.直資學校何其多,有什麼令你選擇播道書院?
7.有沒有選擇其他直資學校?

Questions for kids;
1. What is your name?
2. How old are you?
3. What is your favor toys ?
4. Where you live?

5. Vocabulary:
Apple, banana, cherry, strawberry, water-melon, cat, dog, pencil, ruler, eyes, ears, mouth, nose, toes and feet.

6.英文識數字: What's this number?
zero, one ,two...to Nine,  without ten.. 次序掉亂

7. 玩Lago, 小朋友直述砌左個人.
邊玩Lago邊問國語.

作者: howto    時間: 08-10-6 21:14

e......有d咁多問題, 有d咁少ge....
作者: YiChingMaMi    時間: 08-10-6 21:27

你咁多問題, 咪in 咗好耐囉?

原帖由 Santa_Maria 於 08-10-6 08:31 PM 發表
3.成長中,病是必然經過,那麼你倆當孩子病愈後康復,會否比平時溺愛及遷就?
4.孩子如在外玩耍及排隊給別人打 ...

作者: yingying08    時間: 08-10-6 21:28

哇! 有咁多問題咩?
我得3條, 只用了十分鐘時間就IN完我地啦!
作者: IP    時間: 08-10-6 22:38

我們一家面對的問題同大家差不多, 但我們覺得奇怪的是面見家長的竟然不是老師, 而是家長! 有沒有人有相同的遭遇? 這樣會不會不專業、太兒嬉?
作者: angelatsang0321    時間: 08-10-6 22:52     標題: 回覆 # 的文章

ip,是否是中学部的老師?
作者: YiChingMaMi    時間: 08-10-6 23:23

他是否親口告訴你他是家長?

原帖由 IP 於 08-10-6 10:38 PM 發表
我們一家面對的問題同大家差不多, 但我們覺得奇怪的是面見家長的竟然不是老師, 而是家長! 有沒有人有相同的遭遇? 這樣會不會不專業、太兒嬉?

作者: Santa_Maria    時間: 08-10-7 01:28     標題: 補遺interview 小朋友內容

4.孩子如在外玩耍及排隊給別人打尖,身為父母既你地會如何處理?
5.一但如果小朋友在學校跟同學嚴重爭執,甚至受傷的話, 你預期學校會如何處理?
6.直資學校何其多,有什麼令你選擇播道書院?
7.有沒有選擇其他直資學校?

Questions for kids;
1. What is your name?
2. How old are you?
3. What is your favor toys ?
4. Where you live?

5. Vocabulary:
Apple, banana, cherry, strawberry, water-melon, cat, dog, pencil, ruler, eyes, ears, mouth, nose, toes and feet.

6.英文識數字: What's this number?
zero, one ,two...to Nine,  without ten.. 次序掉亂

7. 玩Lago, 小朋友直述砌左個人.
邊玩Lago邊問國語.

作者: Santa_Maria    時間: 08-10-7 01:39

原帖由 howto 於 08-10-6 21:14 發表
e......有d咁多問題, 有d咁少ge....

我愚見係並不可以以問題多少定ok 唔ok 呢....唏...都過左去la, let it be! 希望各位Daddy, mami,盡量克服擔心吧,大家都為仔
女出左一分力,並己克盡已任,唔好比自己太大壓力, 10月20又好,月尾又好la,呢刻都無濟於事,各位Daddy, mami,放心吧.仲有我見到負責interview家長的老師,除左收左張藍色問卷外,仲有一張綠色計分紙,全數15分。

作者: Santa_Maria    時間: 08-10-7 09:58

原帖由 YiChingMaMi 於 08-10-6 21:27 發表
你咁多問題, 咪in 咗好耐囉?

睇左咁多post,似乎我既問題係多左D,但我不覺得很耐,我覺得一針見血直接了當扼要地回答問題已足夠,
以我愚見,一味拖長,in得耐,代表乜呢...

大家放心吧,反正大局已定.
作者: Santa_Maria    時間: 08-10-7 10:07

原帖由 yingying08 於 08-10-6 21:28 發表
哇! 有咁多問題咩?
我得3條, 只用了十分鐘時間就IN完我地啦!   

以我愚見,一針見血直接了當扼要地回答問題還是來得得體並已足夠,對於孩子及何以選擇播道,我們應考者應該詳細瞭解,所以回答必定扼要準確,拖長時間,in得耐,可能有些版友多些個人意見,多點諮詢才耐一些,請不用擔心了,今天假期好好共享家庭樂吧
作者: IP    時間: 08-10-7 20:50

她左襟上貼着「xxx家長」貼紙。我另一位朋友也是由家長面見問題。看來由家長面見家長不是個別個案。
原帖由 YiChingMaMi 於 6/10/2008 23:23 發表
他是否親口告訴你他是家長?

作者: 勤勤媽咪    時間: 08-10-7 23:36

我當日in時,in我嘅人都好似想快d做完個interview咁,佢直情是冇對答,可能佢覺得我答問時比較行課,所以佢冇乜表情。問完問題時佢都冇問我有冇其他問題需要問。所以今次interview, 真係好睇個小朋友高唔高彩數。

我見到guide我坐門口嗰d就係義工家長,我諗in我地個d唔會係義工卦,因為一定會有好多人投訴。

作者: 穎晴媽咪    時間: 08-10-8 10:09

當年優才 in 我大女就是由該校家長負責,
我諗係因報考人數較多又不夠老師所以
找家長幫手吧!

原帖由 IP 於 08-10-7 20:50 發表
她左襟上貼着「xxx家長」貼紙。我另一位朋友也是由家長面見問題。看來由家長面見家長不是個別個案。

作者: 心心    時間: 08-10-8 10:15

各位,
如果真的是家長負責面試, 我覺得他們都不是一般家長, 負責interview的無論是老師,校長抑或家長, 都一定會有一套收生標準, 請放心
作者: charlie2002    時間: 08-10-8 10:43

Yes, agree. If this is true, it means there is another opinion from parent side which could be more valuable.

原帖由 心心 於 08-10-8 10:15 發表
各位,
如果真的是家長負責面試, 我覺得他們都不是一般家長, 負責interview的無論是老師,校長抑或家長, 都一定會有一套收生標準, 請放心

作者: 勤勤媽咪    時間: 08-10-8 10:49

如果真係有家長義工負責就好似唔係咁好。就算是非一般的家長義工,如interview的是非一般的父母,是否用一套死板的marking scheme就可以計出呢一part分呢?若是因為人手不足的問題,不如只interview 高分數的父母比較好。我覺得這樣的安排似例行公事。﹝這純粹是個人觀點。﹞

作者: IP    時間: 08-10-8 21:23

各位對家長義工的看法似乎很正面, 其實我沒有強烈反感, 只是心裡有些擔心, 我認同勤勤媽咪的看法。希望見我的那位家長義工能「賞識」我們啦! 其實那天的安排都幾混亂, 像嘉年華會咁, 校長就做了「公關」, 這種「場面」我在其他學校未見過, 令人質疑其安排和管治能力。我同另外兩個家長都有此感覺。真不好意思這樣說, 但這是我的真實感覺。
作者: 心心    時間: 08-10-9 09:54

BK是1個公開平台, 大家有各自言論自由, 大家可以隨意發表個人感受
作者: charlie2002    時間: 08-10-9 10:13

Good to hear different opinion here.
We can only think positive of EC, as a school without history, all parents (will study or already studying) just believe to trust what we've heard and seen. Mr.Lo is doing a lots of marketing which is true and this is just a small part of his job. And I should say what we've heard is what EC is trying hard.

Interview for schools in HK for P1 is just a game. No need to ask any standard and marking scheme from any school. Have fun/ be easy but try hard parents!!!

原帖由 IP 於 08-10-8 21:23 發表
各位對家長義工的看法似乎很正面, 其實我沒有強烈反感, 只是心裡有些擔心, 我認同勤勤媽咪的看法。希望見我的那位家長義工能「賞識」我們啦! 其實那天的安排都幾混亂, 像嘉年華會咁, 校長就做了「公關」, 這種「場面 ...

作者: 心心    時間: 08-10-9 10:35

準小一家長們,

其實我聽見有人說盧校長似公關, 我個心有種心痛感; 細心想, 可能只是某部份人的感覺而已, 盧校長所付出的一番心血和努力, 我都是漸漸得知; 我最希望家長們對學校的分析不要流於表面, 而是深入了解; 最實際是要找一間適合兒子的小學, 其次是學校理念配合

作者: koho    時間: 08-10-9 10:49

原帖由 心心 於 08-10-9 10:35 發表
準小一家長們,

其實我聽見有人說盧校長似公關, 我個心有種心痛感; 細心想, 可能只是某部份人的感覺而已, 盧校長所付出的一番心血和努力, 我都是漸漸得知; 我最希望家長們對學校的分析不要流於表面, 而是深入了解;  ...

心心

其實無須介懷這種小事, 重要的是家長與學校理念一致, 對學校有信心, 使孩子能愉快學習及健康成長就是了.
作者: koho    時間: 08-10-9 10:55

原帖由 IP 於 08-10-8 21:23 發表
各位對家長義工的看法似乎很正面, 其實我沒有強烈反感, 只是心裡有些擔心, 我認同勤勤媽咪的看法。希望見我的那位家長義工能「賞識」我們啦! 其實那天的安排都幾混亂, 像嘉年華會咁, 校長就做了「公關」, 這種「場面 ...

你的言詞有些矛盾, 你對 EC 似有點不信心不足, 卻又希望能獲 EC 取錄.
作者: howto    時間: 08-10-9 11:08

心心, 早在選幼稚園時已記得你, 因你post的相很可愛, 還有你的名很容易記。最後小女幼稚園未能做你囝囝的小師妹, 這次, 輪到小學了, 實在很希望有這樣的緣份呢!......
作者: guma    時間: 08-10-9 12:31

當日我有問那位接見我們的人一個問題,就是知不知道公佈了獲錄取名單後的多久要註冊,但她說她是學校的社工,所以不知道,請我去外面問一問。我想未必是全部家長義工,也有老師、社工。

我老公說問題的答法真的可以人人相似,真不知他們的「計算方法」如何,或者真的要看小朋友當日的表現。我囡囡說當日有人用普通話問她的名字、年齡,好似還有用英文問她圖畫之類,而我們當日就被問及「如果小朋友在校表示被人整蠱,你會如何處理?」「如果你是老師,有兩個小朋友鬧交,你會如何處理?」「請問你為何選播道?」所以十分鐘左右就出來了,另外三批家長還未走(那間課室內可以見四批家長)!
作者: 心心    時間: 08-10-9 13:16

howto,
哈, 咁希望你囡囡可以成為我仔的師妹啦, 既然你記得我, 咁我回應返你早前心中的question, 我上年interview時都是答3條問題, 自問答得很到題, 所以有幸被取錄的

koho,
我回應的是事實, 目的是希望其他家長冷靜分析

guma,
interview既野某程度上看一點點運氣亦看家長與小朋友的實力的臨場發揮, 不論是播道, 去到任何小學interview亦同樣, 不會在短短1個interview看得出誰是number one, 結果亦很快揭中, 只有耐心等待
作者: RINGOMAMA    時間: 08-10-9 15:14     標題: 回覆 # 的文章

我的三個問題同你一樣啊.

在玩積木時候, 有哥哥用普通話問我個仔叫咩名, 讀邊間幼稚園.

我個仔在答英文單字時, 將CHEERY 當左GRAPE 啊~~

哎~~~ 系米要答對晒先入到噶?
作者: IP    時間: 08-10-9 23:55

koho, 你真是說中了我的心事, 我對播道是有種矛盾的感覺, 起初我是很喜歡播道的, 既認同她的理念, 也很欣賞盧校長的熱誠和心機, 但是我從不同途徑的所見所聞給了我一些負面的信息, 雖然都是主觀和片面的訊息, 但不能否認這些訊息的存在, 而且存在於不止一位家長心裡。

我欣賞心心版主的胸襟, 因為bk是一個自由而且負責任的交換意見的地方, 我才夠膽把自己的矛盾看法拿出來討論。我真的想播道會比現在更好一些。也許是我對播道了解不足吧!

原帖由 koho 於 9-10-2008 10:55 發表

你的言詞有些矛盾, 你對 EC 似有點不信心不足, 卻又希望能獲 EC 取錄.

作者: Yonniewong    時間: 08-10-10 13:28     標題: 回覆 # 的文章

IP,
雖然我不是播道的家長, 我自己亦從事教育行業. 每間學校都有好有唔好. 例如行政唔夠好. 但如果影響唔到小朋友既學習. 我就覺得無問題. 我亦聽過有學校因為轉了直資, 30多位老師流失. 但仍有成2000人報名.
你話校長好似"公關", 其實換轉一個角度去睇. 其實校長係好鍚小朋友, 當日我等緊既時候, 有個小朋友係度喊, 校長行埋去安慰佢. 令佢舒服o的. 個小朋友又真係收佐聲, 而我囝囝坐係度, 佢又走去同佢握手, 同埋講"Nice to meet you", 我個刻好感受到校長係用心同用身去做野. 我唸校長個日行來行去, 係希望睇下走圍有咩需要幫手. 其實佢可以坐係校長室, 等老師匯報比佢聽. 但佢選擇做"公關"角色.
我最近去了一間名校交表, 我足足等了2小時, 我和朋友交完表後, 大家都覺得, 都辦了咁多年學, 仲要人咁等耐. 有o的家長最近in完某小校, 話係學校門口條斜路度晒足15分鐘. EC起碼比你入去坐住等...
只是個人意見. 如令你覺得不安, 請見諒.
作者: CheukWang媽咪    時間: 08-10-10 16:24

IP,
其實你充滿予盾的感覺,是每個Interview 家長的心情,怕自己選擇錯誤,無論覺得Interview公平與否,最重要是找到一間適合你和你的孩子的學校。

我有一個朋友,去年她的女兒考進一間名校,滿心歡喜開學,誰不知現在跟母親說:不喜歡上學,因由太多。

播道書院只是短短三年的歷史,為何第一屆分別有兩次招生?聽說當年不是太多人知道,由於是新校,據說請播道會一些教育專業人仕Interview,到了第二屆和第三屆,人數不斷上升,固中原因自己思想,到了今屆,人數更超越以前。因此要自己思索幾個問題:
(1) 自己是否真的十分喜歡此校?
(2) 孩子是否喜歡此校?可以訪問此校學生,是否喜歡上學,開心與否?
(3) 每間學校有缺點,你是否接納和包容,當然身為家長也要提出意見。

最後,試想一下,如果每一間學校校長是公關,你會喜歡板著面對學生,還是充滿愛問候學生、喜樂的笑容對學生呢?
如有得罪的話,請見諒。

原帖由 IP 於 08-10-9 23:55 發表
koho, 你真是說中了我的心事, 我對播道是有種矛盾的感覺, 起初我是很喜歡播道的, 既認同她的理念, 也很欣賞盧校長的熱誠和心機, 但是我從不同途徑的所見所聞給了我一些負面的信息, 雖然都是主觀和片面的訊息, 但不能 ...

作者: PaPa    時間: 08-10-10 17:09

原帖由 IP 於 08-10-9 23:55 發表
但是我從不同途徑的所見所聞給了我一些負面的信息, 雖然都是主觀和片面的訊息, 但不能否認這些訊息的存在, 而且存在於不止一位家長心裡。

可否告訊大家你聽到甚麼負面的信息?

作者: kkjket    時間: 08-10-10 17:19     標題: 回覆 # 的文章

本人非常同意 YonnieWong & cheukwong。我的女兒由一間傳统學校轉來EC,短短一個月時間,由一個害怕上學、沒有自信心的人,變為一個開心、有回自信,喜歡上學的學生,我完全感謝EC,能夠將我的女兒改變為一個開心的學生,我相信校內學習環境非常重要,而且看到校長所說的不只是紙上談兵,而是實實在在進行的,所以到現在我仍時常感恩,感謝天主給我的女兒能夠成為EC的一份子:loveliness: 在此祝福各位能夠為子女找到合適的學校,讓他們有個愉快的校園生活:)
作者: bignose    時間: 08-10-10 18:11

很同意各位所言
其實沒有一間學校是完美的
要挑骨頭, 隨隨便便都可以
最重要是揀選一所合適自己小朋友的學校
畢竟對一間只有三年歷史的直資學校而言
其行政或多或少都會有不足之處
但這並不影響其教學的路線

kkjket
很同意你所說
校長並不是紙上談兵
各ec老師都在努力跟隨著同一個方向
同一個教導方法
作者: 心心    時間: 08-10-10 23:39

kkjket,
你是小二家長嗎?

其實我好想再了解一下, 傳統學校與播道的分別? 我比較過某津校課程, 進度差不多, 大家都有本高效識字, 英文都是由小一程度開始, 我個仔真係好愛返學, 愛得很誇張果隻, 他每天就是不停向我講學校趣事, 就是誇張到係不停不停地講, 做功課d字寫到好靚, 默書又唔抗拒溫習, 只是短短1個月已經進步好大..

其實津校點解會唔開心無自信? 主要分別在那?
作者: IP    時間: 08-10-11 00:18

真沒想到幾句小小嘮蘇, 引來一番理性和誠意的討論, 十分感謝大家!
yonniewong和cheukwang媽咪講得咁, 關心學生的校長才是好校長, 應該給新校一些發展空間, 但教學路向先係最重要。其實我一直佩服和欣賞盧校長的見識和能耐, 只是當日的意外發現, 令我對學校找現任家長做interviewer的做法有保留。我在想, 這做法其實會製造較闊的甄選準則線, 容易引起不公平(難怪他們只問那幾條問題), 這是否表示ec比其他傳統學校有較多的「容忍度」呢? 校規會不會較寬鬆?
小朋友讀得開心固然重要, kkjket女兒的經歷是一個好例證, 不過開心之外, 普遍ec學生所學到的有什麼實質成效呢?(沒有公開試成績參考, 好似只能講個信字)校長歷年簡介會講的理想及對家長的承諾, 這三年能兌現的比例高嗎? 大家有一些意見給我嗎? 真抱歉, 我好似做咗「問題媽咪」。
作者: howto    時間: 08-10-11 00:52

謝謝!....你的留言讓我對播道更有信心和決心!:loveliness:

原帖由 心心 於 08-10-10 23:39 發表
kkjket,
你是小二家長嗎?

其實我好想再了解一下, 傳統學校與播道的分別? 我比較過某津校課程, 進度差不多, 大家都有本高效識字, 英文都是由小一程度開始, 我個仔真係好愛返學, 愛得很誇張果隻, 他每天就是不停向我 ...

作者: PenguinBoBo    時間: 08-10-11 02:14

作者: charlie2002    時間: 08-10-11 07:12     標題: 回覆 # 的文章

Ip who said 教學路向先 but didn't say any details, I guess is to focus on academic or conduct - every school has similar text book in Pimary so how to draw kids attention to love studying is most important!! and I am experiencing EC is doing. EC open the platform for kids to think their conduct themselves even they are young. My kid told me her English is not as good as the other, I reply: Do you remember Mr. Lo said if you are good, pls try helping others, but if you find it difficult, others mates will help you, all kids will grow up together. (EC Eng level is super)

甄選準則線 - don't set this up and think about it on every school, which is not reality. 甄選準則線 only set up by parent so if you said which is unfair means you set up the standard.

容忍度 - EC has an entire faith on this so EC doesn't set up any 懲罰 record book. This is something differece from other school but I love this idea since kid will think more themselves.

有什麼實質成效 - if a school you think is perfect fit for purpose and a school you are still in doubt (like EC), which one you choose? The perfect school can give you 實質成效?? Remember kid is the key person who study, parent / school are helping aside only.

兌現 - EC is doing everyday for their promising so this is not a day or years promise. The result should be excellent.

Good to have parent like Ip so we can discuss more and more here.
作者: 心心    時間: 08-10-11 11:30

相信是校長和教師那一套正面教學, 以令小朋友變得自律, 自信, 我仔從前多向我投拆同學仔的不是, 點曳點曳, 今時今日變了, 他會向我說同學點乖點叻, 說話變得正面, 學會欣賞朋友, 短短1個月有此成效, 不得讚嘆
作者: freddielau    時間: 08-10-11 13:18

EC真的在德育方面下了不小功失,好像有一名去年比較活潑(forgive me if I use 曳)的學生,今年竟成為班長,我問Hayden,他告訴我此同學已經變乖了很多......

作者: freddielau    時間: 08-10-11 13:22

今天見到校長,佢話下週六仍然會为那些上星期缺席interview的applicants 補番面試,其實已有>1,200人報名!校長是不想任何家長失望
另外我見今日好似有Parent's tour參觀学校?
作者: MaMaCandy    時間: 08-10-11 16:22

我都有同細女 in 今年小一, 個人認為由老師做 interviewer 會較好.  我是個較保守的家長, 將自己的寶貝放於那間學校, 實是一個很大的難題.  想當年這問題實困擾我們很深.  某程度上, 我很明白IP所講.  

後來我的大女入了ec, 而事實証明我們的選擇是對的.  這並不是說 ec 是 perfect, 而是 ec 給到小女所需要的, 就是機會 (catch you being good) 及老師及同學間的愛. 相反, 在學術方面, ec 不及其他傳統名校"谷". 故傳統的父母要明白, 我亦在學習中.

很多謝 IP 坦白與我們分享她的感受.  我相信並不是每個人都是 100% 支持一樣事, 一個人或是一間學校.  最重要的是從孩子出發, 選適合他的學校.
作者: howto    時間: 08-10-11 22:35

e...........咁我地in左果d咪要等埋佢地先有結果?
照咁睇, 20/10前未必收到通知wor........

原帖由 freddielau 於 08-10-11 13:22 發表
今天見到校長,佢話下週六仍然會为那些上星期缺席interview的applicants 補番面試,其實已有>1,200人報名!校長是不想任何家長失望
另外我見今日好似有Parent's tour參觀学校? ...

作者: IP    時間: 08-10-11 23:14

哈哈, 這邊廂有charlie 及 mamacandy回應我的疑慮, 另一邊廂有心心版主同其他家長在討論ec的特點, 見大家對ec這樣有信心, 硬件軟件都咁正, 令我對ec的信心也越來越多了, 我真希望我仔仔能入到ec呀! 到時仔仔讀得開心, 我也可以繼續同你地這班有心的家長聊天! thanks a lot!
作者: Yonniewong    時間: 08-10-11 23:24

我都贊成由校方做番interview會好一點. 現時播道家長可以向學校反映一下家長的疑慮. 或建議校長在簡介會說明為何會有這樣的安排, 我相信學校是開明的.

howto,
我同你一樣, 唔想再等...
作者: gdullpatpat    時間: 08-10-11 23:31

作者: Santa_Maria    時間: 08-10-12 01:47

原帖由 gdullpatpat 於 08-10-11 23:31 發表
而家簡直是渡日如年

還可以準備其他學校呢 (e.g. 國際學校),買個保險也好,打發下渡日如年的日子
作者: charlie2002    時間: 08-10-12 07:48

If your feeling is like that, many things you can do:

- some good private/ international schools they will accept student at this stage but you can expect you have to pay more. I knew at least 2-3 schools will able to offer a seat and you pay only about two thousands /month. So confirm a seat now to make you a bit relax first.

- Think about if you have tried every school interview but all reject and the big draw by Govn't result is the worst next year. What to do next? so don't expect too much but think if you are the worst and unlucky parent.

- After every kid are settle for a school next year. If you still want a private school. There are still at least 3-5 schools will have open seats and they are not bad.

- Even you are finally settled with a school not ideal, you can still try early Sept next year, even you are not satisfy with school at P1, you can still try change it at P2.

Your kid future is controlled by you. Cheers

原帖由 gdullpatpat 於 08-10-11 23:31 發表
而家簡直是渡日如年

作者: Smalljokerbb    時間: 08-10-15 15:51

我相信播道小學是有佢一套教學理念。 但現時播道的家長知唔知播道中學的學生質素呢? 希望你們能向校長反影吓!老實講,有部份中學生就真的不像話,有些似當年的BAND 5 學生。 他們放學後四圍遊盪, 穿著校服租單車"FLY", 又粗口又兇人! 我朋友仲見過男女學生在附近XXXX!我明白播道是一間比較自由學校,但校風是很重要的。
對不起! 我只是講我所見所知! 當然亦有好的學生。但如果小學生同中學生是同一校舍出入,校長就應正視這個問題!
原帖由 Yonniewong 於 08-10-11 23:24 發表
我都贊成由校方做番interview會好一點. 現時播道家長可以向學校反映一下家長的疑慮. 或建議校長在簡介會說明為何會有這樣的安排, 我相信學校是開明的.

howto,
我同你一樣, 唔想再等...  ...

作者: freddielau    時間: 08-10-15 16:11

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-15 03:51 PM 發表
我相信播道小學是有佢一套教學理念。 但現時播道的家長知唔知播道中學的學生質素呢? 希望你們能向校長反影吓!老實講,有部份中學生就真的不像話,有些似當年的BAND 5 學生。 他們放學後四圍遊盪, 穿著校服租單車"FLY", 又粗口又 ...

It is the first time I heard about this....last year there is some similar rumour  but finally discovered that it mixed up with other school with simialr uniform..... Anyway, hope it is not ture.
作者: Smalljokerbb    時間: 08-10-15 16:26

講真播道小學生同中學生比人的感覺好唔同!但這不是"RUMOUR"。 你們可以大約四,五點去看看中學生放學後的行為。可能現在的中學部學生不是由小學培育出來,質素比較難CONTROL! 我不是話播道小學唔好,只是希望校長能注意吓!自由唔等如放任!無為影響細嗰D啦!
原帖由 freddielau 於 08-10-15 16:11 發表

It is the first time I heard about this....last year there is some similar rumour  but finally discovered that it mixed up with other school with simialr uniform..... Anyway, hope it is not ture.:ha ...

作者: PaPa    時間: 08-10-15 16:31

原帖由 freddielau 於 08-10-15 16:11 發表

It is the first time I heard about this....last year there is some similar rumour  but finally discovered that it mixed up with other school with simialr uniform..... Anyway, hope it is not ture.:ha ...

附近有那間中學既校服與播道中學相似?

作者: 心心    時間: 08-10-15 16:32

從未聽過有人咁講, 我自己住附近, 返工搭地鐵, 每日一路上都見到播道中學生, 印象中都很純品既
作者: PaPa    時間: 08-10-15 16:39

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-15 15:51 發表
我相信播道小學是有佢一套教學理念。 但現時播道的家長知唔知播道中學的學生質素呢? 希望你們能向校長反影吓!老實講,有部份中學生就真的不像話,有些似當年的BAND 5 學生。 他們放學後四圍遊盪, 穿著校服租單車"FLY", 又粗口又 ...

我每天早上都帶小朋友返學﹐從將軍澳MTR至學校的一段路﹐都無睇到你所講既情況(例如︰又粗口又兇人﹑男女學生在附近XXXX)﹐就連男女拖手都無見過。
作者: howto    時間: 08-10-15 17:14

我住的屋苑很少見到EG中學生, 祇見隔離座有一個, 看來斯文又純品........:loveliness:
作者: freddielau    時間: 08-10-15 17:16

I only come across some sec. school students at KFC and they are quite polite, although some were naughty, jumping here and there and laughing....but, most important , I didn't hear a sentence of foul language....
作者: Smalljokerbb    時間: 08-10-16 01:21

你們可在放學時間去睇吓! 請大家唔好MISUNDERSTAND,我不是要唱播道唔好, 所以不在"小一選校"同"小學雜談"那邊留言. 請大家多多見諒!我只是希望校長能改善中學生的行為. 播道的老師比較年輕, 對於13-15 歲 (F.2-F.3)的青少年問題難掌握, 願校方能多加注意!
原帖由 PaPa 於 08-10-15 16:39 發表

我每天早上都帶小朋友返學﹐從將軍澳MTR至學校的一段路﹐都無睇到你所講既情況(例如︰又粗口又兇人﹑男女學生在附近XXXX)﹐就連男女拖手都無見過。 ...

作者: freddielau    時間: 08-10-16 08:25

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-16 01:21 AM 發表
你們可在放學時間去睇吓! 請大家唔好MISUNDERSTAND,我不是要唱播道唔好, 所以不在"小一選校"同"小學雜談"那邊留言. 請大家多多見諒!我只是希望校長能改善中學生的行為. 播道的老師比較年輕, 對於13-15 歲 (F.2-F.3) ...

understood...will talk to Mr Lo next time.....
thanks for your info
作者: 心心    時間: 08-10-16 09:15

Smalljokerbb,
我相信你不是有惡意, 如果屬實, 我都希望學校了解一下
作者: koho    時間: 08-10-16 09:21

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-16 01:21 發表
你們可在放學時間去睇吓! 請大家唔好MISUNDERSTAND,我不是要唱播道唔好, 所以不在"小一選校"同"小學雜談"那邊留言. 請大家多多見諒!我只是希望校長能改善中學生的行為. 播道的老師比較年輕, 對於13-15 歲 (F.2-F.3) ...

我是首次聽到如此的評價, 我也是住在學校附近的, 我所見的播道中學生多是斯文純品的, 你所見的情況可能是極少數吧!
作者: Yonniewong    時間: 08-10-16 11:09

新校係會有咁既情況. 我都聽過另一間學校既評價都係咁. 中學部學生好壞.
不過我個人認為, 如果家長們好擔心, 如有幸往學校註冊時, 去學校附近觀察下感受下. 比起人地講黎得更真實. 就好似校長鍾意係門口觀察小朋友返學既情況.
仲有幾日就知啦. 如何可以令自己放鬆o的?  

作者: Dennisk    時間: 08-10-16 14:04

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-15 15:51 發表

嘩!我仲以為自己click錯topic添! 乜呢個topic唔係講interview咩?點解離晒題?要講中學部問題可以開個新topic黎講,而想直接啲反影問題仲可以每日早上到學校大門口同校長直接對話。

係froum到用啲似是而非的論調,再加埋什麼友朋呀之一類,其他人的主觀經歷... 最離譜就係個啲XXXX~令到睇㗎人產生無限想像,究竟個四個X代表啲乜呢?在這種非常時期,在這非常地方,再由一個經常遊走BK小學區的人加埋一齊。 我只可以講﹣真係超有趣!

我提意由Smalljokerbb組番一團,名為播道中學部生態導賞團,播道家長自由參加。領隊就當然由Smalljokerbb擔任喇,節目就有播導中學生出位生活等等...仲要請校長做神秘嘉賓。當發現目標人物作出越軌行為時,馬上跳出黎開除佢學籍... 。你地話掂唔掂呢?Smalljokerbb,如果妳唔攪就過啲料畀我等我攪。到時出團我收導賞費每人$100,嘩正呀!

樓主唔好意思離晒大題,請多多包涵唔好打頭!

Dennis

作者: PaPa    時間: 08-10-16 14:57

原帖由 Dennisk 於 08-10-16 14:04 發表

如果妳唔攪就過啲料畀我等我攪。到時出團我收導賞費每人$100,嘩正呀!

播道學生家長有無discount呀?

如果到時隨團無野睇﹐有無得回水?
作者: Smalljokerbb    時間: 08-10-16 15:01

Hi Dennisk,
I'm so sorry to make you have such bad feeling. You are right, I always go through "小一選校" recently. But my big son is studying in a wan chai primary school now, and my small son will follow his brother too. So, I don't need to search school for him. However, I help my friend's daughter to get info only.
You may ask me why I know so many about EC. My 2 sons' PTH private teacher lives in Baxxxxx garden. I park my car out there every Wed. (at around 5pm). And sometimes I like to walk around during the waiting time. Because I have 2 children, I get used to pay attention to the students of diffferent schools ( I think many hk mami have such crazy habit).
Anyway, I just share what I know and see. No matter as a mother , teacher, or Principal, we should open our mind to listen others comments and opinions. And hope EC students will have good train to Secondary section.

原帖由 Dennisk 於 08-10-16 14:04 發表

嘩!我仲以為自己click錯topic添! 乜呢個topic唔係講interview咩?點解離晒題?要講中學部問題可以開個新topic黎講,而想直接啲反影問題仲可以每日早上到學校大門口同校長直接對話。

係froum到用啲似是而非的論 ...

作者: 心心    時間: 08-10-16 15:03

我其實都好有興趣去"目及"野, 我想左好耐果頭方圓百里都冇草叢bor, 到底他們在那裡XXXX
作者: 心心    時間: 08-10-16 15:08

smalljokerbb,

你響Bxxxxxx garden學普通話? 幾多錢個鍾? 有無好介紹?
作者: howto    時間: 08-10-16 15:22

個人認為插班入讀的中學生, 一定較難控制。 但我對播道由小學一手帶大的學生很有信心, 因我相信這間學校的校長、老師和家長........
作者: 心心    時間: 08-10-16 15:41

howto,
你果然open mind, 不被XXXX動搖到你
作者: bignose    時間: 08-10-16 16:13

其實xxxxx 係咩呢??????
我唔明呀))))
作者: PaPa    時間: 08-10-16 16:16

原帖由 心心 於 08-10-16 15:03 發表
我其實都好有興趣去"目及"野, 我想左好耐果頭方圓百里都冇草叢bor, 到底他們在那裡XXXX

寶盈花園對面咪有塊“吉”地﹐好多草架。

不過我都唔知XXXX代表乜?
作者: howto    時間: 08-10-16 16:19

大家可發揮無限創意!

原帖由 PaPa 於 08-10-16 16:16 發表

寶盈花園對面咪有塊“吉”地﹐好多草架。

不過我都唔知XXXX代表乜?

作者: Emailfamily    時間: 08-10-16 18:28

係froum到用啲似是而非的論 ...

作者: dorismama    時間: 08-10-16 20:17

It's almost time to have the result. excited!
作者: IP    時間: 08-10-18 00:03

繼續疑感, 又繼續等...........:time: :(
作者: charlie2002    時間: 08-10-19 09:03

Let say this is true and I believe Mr.Lo will say thanks God to give such a group students to him since he has full experience to handle them and for sure they can get something positive from Mr. Lo.
And my view is to compare Secondary and Primary at EC is not easy.

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-16 15:01 發表
Hi Dennisk,
I'm so sorry to make you have such bad feeling. You are right, I always go through "小一選校" recently. But my big son is studying in a wan chai primary school now, and my small son will f ...

作者: dorismama    時間: 08-10-19 16:59

agree!

原帖由 charlie2002 於 08-10-19 09:03 發表
Let say this is true and I believe Mr.Lo will say thanks God to give such a group students to him since he has full experience to handle them and for sure they can get something positive from Mr. Lo.  ...

作者: bbdou    時間: 08-10-20 10:16

各位,公布結果的日子越來越近,心情一定好緊張,請大家盡量放鬆D,不過我知道講就容易,做係好難架,我地舊年都係一樣,每日放工第一時間開信箱,我記得我地係星期六收到信的,一打開信箱見到EC的信封,心就開始卜卜跳,係信箱前面就急不及待打開封信,收左!即時放下心頭大石,上到樓上就係諗住要搬屋啦,然後一連開心左好多日!

希望大家的信箱都可以帶俾大家一個開心的信息,無論結果係點,父母同小朋友係呢個遊戲裡面已經盡左力,大家積極地去面對個結果!
作者: koho    時間: 08-10-20 10:23

我直頭手到震埋
作者: itbaby    時間: 08-10-20 11:30

剛剛打咗電話去學校問,接電話的小姐話:"今日會寄出通知信!",即係大家會明天或者後日會收到信嘞!

祝大家好運!Good luck!

作者: beetle    時間: 08-10-20 12:07

Really! Thanks for your info. Hope all of us will have good news!!!!

原帖由 itbaby 於 08-10-20 11:30 發表
剛剛打咗電話去學校問,接電話的小姐話:"今日會寄出通知信!",即係大家會明天或者後日會收到信嘞!

祝大家好運!Good luck!

作者: howto    時間: 08-10-20 14:51

各位.....arm arm 收到取錄信! 而家隻手仲震緊!.......祝各位成功!
作者: 心心    時間: 08-10-20 14:55

howto,
收左你囡囡嗎??? 我好開心呀
作者: itbaby    時間: 08-10-20 15:06

恭喜晒你呀!你住邊區架,是否將軍澳區呀?我今晚仲可能要11點先返到屋企呀?我個心有排震,幾時先驚到今晚?

Anyway,希望多d家長上嚟報喜!祝各位好運!

作者: babych    時間: 08-10-20 15:11

hi howto,

收咗你囡囡.恭喜晒!!

我仲有幾個鐘先放工, 好緊張, 而家有啲暈暈地

原帖由 howto 於 08-10-20 14:51 發表
各位.....arm arm 收到取錄信! 而家隻手仲震緊!.......祝各位成功!

作者: howto    時間: 08-10-20 15:14

心心,
係呀! 我真係好開心......而家心情都未能平復! ....多謝你呀!.....

原帖由 心心 於 08-10-20 14:55 發表
howto,
收左你囡囡嗎??? 我好開心呀

作者: howto    時間: 08-10-20 15:16

thank you........
原帖由 itbaby 於 08-10-20 15:06 發表
恭喜晒你呀!你住邊區架,是否將軍澳區呀?我今晚仲可能要11點先返到屋企呀?我個心有排震,幾時先驚到今晚?

Anyway,希望多d家長上嚟報喜!祝各位好運!

...

作者: howto    時間: 08-10-20 15:17

祝你成功!

原帖由 babych 於 08-10-20 15:11 發表
hi howto,

收咗你囡囡.恭喜晒!!

我仲有幾個鐘先放工, 好緊張, 而家有啲暈暈地

作者: gdullpatpat    時間: 08-10-20 15:20

作者: howto    時間: 08-10-20 15:24

thank you......希望收到你好消息!

原帖由 gdullpatpat 於 08-10-20 15:20 發表
howto
恭喜晒
我果度郵差仲未嚟

作者: koho    時間: 08-10-20 15:27

howto

恭喜, 恭喜
作者: 車迷    時間: 08-10-20 15:28

今日仲未收到信, 好緊張

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5