教育王國

標題: 請問有冇人已收到宣道的申請表? [打印本頁]

作者: hinhinmami    時間: 08-10-3 12:23     標題: 請問有冇人已收到宣道的申請表?

寄左信去索取好耐啦,都冇回音,打電話又係電話錄音,點算??
作者: small_cc    時間: 08-10-3 13:13

要留意信箱了,今天剛收到。
29/10報名
6/12面試
作者: loy211    時間: 08-10-3 13:45

唔該
作者: 羊咩囝    時間: 08-10-3 15:02

我都未收到!

佢哋個网站有無詳細公佈!

如果當初唔係多得BK媽咪話要打電話聽錄音去寄信, 我仲一尾"等"网上公告消息, 到宜家又係咁?

作者: loy211    時間: 08-10-3 15:58

d(名校)只有錄音,其實我都唔明,現今科技發達,點解重要寄信去索取申請表?唔可以下載呢?又浪費時間,又浪費郵票的錢.
作者: loy211    時間: 08-10-3 15:58

培小和宣小都只是一把冷冷的錄音.
作者: Sue^_^    時間: 08-10-3 16:08

宣道今年似乎早了做 interview 喎!
去年她是最後一間的,strategy 幾好 ,待妳們家長大部份 in 完其他學校,又交了留位費,
有時間多讓家長再考慮會否來 interview,行政方面省了好多人手和時間。
作者: 羊咩囝    時間: 08-10-3 16:08

寄去攞表都唔係問題, 但現今科技咁發逹, 為何消息唔放上网公佈, 都唔係咁困難"姐".

唉! 間間名小學都有少少問題.

SFA-得一日收表, 排成個半鐘有多, 廁所又唔肯借出.

宣小-要打電話去先知派表, 网上一D消息都無, 安排差, 都唔知何時寄出, 就算寄出又唔知會唔會寄失, 張表都唔知幾時到手, 得個"等"字.

作者: mike0carman    時間: 08-10-3 16:22

請問而家仲可唔可以寄信去攞form呀? 大家有無宣小個電話呀? 如有, 請提供~
作者: 阿西    時間: 08-10-3 17:08

我諗佢地想site走一班無誠意既人掛,有耐性又肯聽錄音既,應該真係有心既家長,無它既,佢省卻好多interview時間啫。好似我公司咁,到而家請人都仲要郵寄cv架,收既信唔多,但勝在個個都有十足誠意,好易請到合適既人...........至弊抵受唔住工作壓力,好快又resigned
作者: Ginger2007    時間: 08-10-3 17:14

宣小電話是23361047。

原帖由 mike0carman 於 08-10-3 16:22 發表
請問而家仲可唔可以寄信去攞form呀? 大家有無宣小個電話呀? 如有, 請提供~

作者: vnice    時間: 08-10-3 17:49

起初我都有這個疑問,但收到form時就明白了,因學校會指定交表日期及時間,我諗佢地係想將輪候者分流,避免太多人於同一時間交form。

原帖由 羊咩囝 於 08-10-3 16:08 發表
寄去攞表都唔係問題, 但現今科技咁發逹, 為何消息唔放上网公佈, 都唔係咁困難"姐".

作者: eunice.lee    時間: 08-10-3 20:28

暫未收到喎!
我都怕寄失,萬一收唔到, 咁點算呀?

作者: nabi    時間: 08-10-3 21:34

According to the recording, the deadline for the application form is before Oct.  So they wait until end of Sept to get all the request, then they will mail the application forms all out at the same time.  So you may check the mailbox now, if you don't see any mail, then you may try to call again.
作者: eileenycm    時間: 08-10-3 21:48

我今日收到, 要成十二月頭先面試.
作者: BBR    時間: 08-10-3 21:51

me too

原帖由 small_cc 於 08-10-3 13:13 發表
要留意信箱了,今天剛收到。
29/10報名
6/12面試

作者: BMW0305    時間: 08-10-3 22:27

date of application: 27/10 at 8:30 am - 10:30am
date of interview: 6/12
result: 12/1/2008
作者: eunice.lee    時間: 08-10-3 22:36

原來已經咁多人收到了!
我都有d驚會寄失.
如果明天收唔到都要打電話去問問?
到時會唔會又係電話錄音? 無人接聽呢?

又或者可唔可以問朋友copy交張form交返去宣道?

作者: NgVivian    時間: 08-10-3 23:17

我今日收到信
date of application: 27/10 at 8:30 am - 10:30am
result: 12/1/2009
學校為了分流交表人數,分開幾日交表。我今日打電話去可以聯絡到職員問幾時會收到申請表,點知今日打開信箱就收到

作者: 羊咩囝    時間: 08-10-3 23:23

原帖由 NgVivian 於 08-10-3 23:17 發表
我今日收到信
result: 12/1/2008
學校為了分流交表人數,分開幾日交表。我今日打電話去可以聯絡到職員問幾時會收到申請表,點知今日打開信箱 ...

result: 12/1/2008???
作者: 喧嘩    時間: 08-10-4 15:29

BMW0305, NGvivian
點解我冇date of interview?
乜佢唔係話會寄黎咩?
喺第6點, 約見日期及時間將於遞交申請書時由本校安排, 屆時請攜同考生親臨本校接受面試,
你地再睇清楚d, 果個日期應該係話如因天氣變化, 面試日期將會順延至xx月xx日, 並非面試日期
作者: chrwan    時間: 08-10-4 16:31

At the bottom of the application form, it mentioned 6-12-08 interview.

原帖由 喧嘩 於 08-10-4 15:29 發表
乜佢唔係話會寄黎咩?
喺第6點, 約見日期及時間將於遞交申請書時由本校安排, 屆時請攜同考生親臨本校接受面試,
你地再睇清楚d, 果個日期應該係話如因天氣變化, 面試 ...

作者: eunice.lee    時間: 08-10-4 17:29

唉! 我至今都未收到, 好唔開心!
作者: jjbaby0307    時間: 08-10-4 21:41

我今日收到了, 29/10 8:30-10:30am 交表, 6/12 interview.
作者: BB豆    時間: 08-10-4 21:58

我都收到喇
作者: eunice.lee    時間: 08-10-4 22:04

見到大部分媽咪都收到FORM, 我估都係....寄失咗!
一開始已經出師不利, 當堂無晒心机

張FORM唔知可唔可以COPY, 如果唔係問同學仔既家長借來影印.

張FORM有無編號??
作者: mycarrie    時間: 08-10-4 22:08

我都未收到, 我係9月12日寄信去取申請表架.....
作者: BB豆    時間: 08-10-4 22:26

張表冇no架...仲寄左兩張比我添!怕我填錯啩...

原帖由 eunice.lee 於 08-10-4 22:04 發表

張FORM唔知可唔可以COPY, 如果唔係問同學仔既家長借來影印.

張FORM有無編號?? ...

作者: 喧嘩    時間: 08-10-5 11:44

係喎, 喺張准考證上喎,   填左日期, 未填時間, 唔該晒
原帖由 chrwan 於 08-10-4 16:31 發表
At the bottom of the application form, it mentioned 6-12-08 interview.

作者: 喧嘩    時間: 08-10-5 11:50

張form係用顏色紙 ,申請表係A4 SIZE, 不過佢連埋張准考證喺下面, 即係好似我地交自行收生果份表一樣咁長, 我諗唔係咁容易COPY到, 不如你試下打番學校問下
原帖由 eunice.lee 於 08-10-4 22:04 發表

作者: BBR    時間: 08-10-5 12:55

下面填左日期,所以我諗唔可以copy,因為未必個個同一日interview,快D打去學校問

作者: loy211    時間: 08-10-5 19:57

我收到了,28號交表.
作者: mermaidmom    時間: 08-10-5 20:12

請問宣道收唔收portfolio?
作者: vickichan    時間: 08-10-5 21:56

我都係28號交, 填表須知第2點:

為響應環境保育, 免浪費資源, 家長無需為申請人製作精美之個人資料表
作者: KwanKwanMammy    時間: 08-10-5 22:17

我27號交form. 學校點解要人親自交呢?如可 郵寄就方便德多,不需請假...
作者: BBR    時間: 08-10-5 22:42

間間都要親自交form

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-5 22:17 發表
我27號交form. 學校點解要人親自交呢?如可 郵寄就方便德多,不需請假...

作者: KwanKwanMammy    時間: 08-10-5 23:00

吾係喎, 有d亦可郵寄的.
作者: NgVivian    時間: 08-10-6 00:20

原帖由 BB豆 於 08-10-4 22:26 發表
張表冇no架...仲寄左兩張比我添!怕我填錯啩...

我諗應該得一張申請表咋!有可能夾多咗!你打電話問問學校邊張先真,因為有分流交表間時間攪亂就慘!唔知係唔係俾咗另一位小朋友申請表你呢
作者: NgVivian    時間: 08-10-6 00:32

原帖由 喧嘩 於 08-10-4 15:29 發表
乜佢唔係話會寄黎咩?
你地再睇清楚d, 果個日期應該係話如因天氣變化, 面試 ...

綠色2009小一入學申請表上已清楚在申請表尾部印有交表日期及時間,而在准考證上己印有約見日期 6/12,約見時間會在交表日才寫上。如天氣不好才順延 12/12
作者: filleul    時間: 08-10-6 00:46

I think the fact that the school requires the parents to submit the form in person, is to ensure the parents provide the right and necessary information. The school staff can check and collect the form at the same time. Also for some schools, they require the parents to bring along the original copies of the document for verifications.

As for APSKT, the staff will write down the interview time upon the submission of the form. In that case, they do not have to send out the notification letter again to inform us on the interview time. Thus it helps to save time and postage!

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-5 22:17 發表

作者: eunice.lee    時間: 08-10-6 09:32

我今早打個電話去, 佢哋D職員話叫我再等吓先.

我問佢無咁點呀? 係唔係再寄過黎?
佢又話早兩日前先寄出, 你都係再等埋呢個星期先, 唉!

又繼續"等"
作者: Hillary2002    時間: 08-10-6 09:51

我在上星期五已收到, 交表日期在27/10(8:30-10:30), 記得呀有收表時間架
作者: BB豆    時間: 08-10-8 21:07

唔係啵...我交表日期係10月28日(8:30-10:30)呀,,至於IN係12月6日呀

原帖由 Hillary2002 於 08-10-6 09:51 發表
我在上星期五已收到, 交表日期在27/10(8:30-10:30), 記得呀有收表時間架

作者: BB豆    時間: 08-10-8 21:09

兩張都冇時間架 ....

原帖由 NgVivian 於 08-10-6 00:20 發表

我諗應該得一張申請表咋!有可能夾多咗!你打電話問問學校邊張先真,因為有分流交表間時間攪亂就慘!唔知係唔係俾咗另一位小朋友申請表你呢 ...

作者: BBR    時間: 08-10-8 21:25

咁奇?但個幾間名校全都要親身交表喎,因為現場立即對下交齊野未,如果唔係個個打電話通知欠咩邊有咁多人手?St.Paul,德望,DGJS...... 無辦法,鬼叫個個都想讀

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-5 23:00 發表
吾係喎, 有d亦可郵寄的.

作者: KadenceCheng    時間: 08-10-8 21:39

我都收到申請表啦, 要28/10 上午指定時間交表囉!
作者: eunice.lee    時間: 08-10-8 21:42

我今日都收到表, 交表日期係10月29日(8:30-10:30)
作者: 喧嘩    時間: 08-10-8 22:41

KTS咪係可以郵寄囉
作者: jennytms    時間: 08-10-9 11:31

我都收到表啦, 亦是指定時間交.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5