教育王國

標題: 「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) [打印本頁]

作者: Odin    時間: 07-12-18 17:34     標題: 「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月)

大家覺唔覺最近好似轉左口吻,轉直資風吹得好勁......

作者: beautyma12    時間: 07-12-18 23:17

有無去星期日個FUNFAIR,其實每年都差不多。但係眼見每年好多家長好幫忙,但就有好多家長都會詢私,好似幫佢哋自己D小朋友或相熟的朋友仔容易D嬴到大獎,跟住就會將D大份或特大(比較價值好)禮物留比佢哋。雖然,自己無份幫手做義工,好似唔應該出聲,但就覺得好唔公平。因為,大家都用同樣價錢買遊戲卷去玩,但就唔係可以公平地得到應有的。唔知家教會或每個屬會負責人會唔會留意吓這方面的情況呢﹗
作者: snowbell    時間: 07-12-19 14:02

原文章由 beautyma12 於 07-12-18 23:17 發表
有無去星期日個FUNFAIR,其實每年都差不多。但係眼見每年好多家長好幫忙,但就有好多家長都會詢私,好似幫佢哋自己D小朋友或相熟的朋友仔容易D嬴到大獎,跟住就會將D大份或特大(比較價值好)禮物留比佢哋。雖然,自己無份幫手做 ...

Funfair大派禮物都事小,前年你有沒有聽過XXX屬會副會長假公濟私,連會長都跨過想踢學生出會。學校都以「有教無類」為宗旨,其實在學校做義工,就算是會長都應以學校、學生為本,學校唔係弄權的地方,偏偏有家長就當自己好似CEO, 在老師面前和不跟隨她的家長、教練,簡直就是兩個樣。

[ 本文章最後由 snowbell 於 07-12-20 08:38 編輯 ]
作者: beautyma12    時間: 07-12-19 20:12

嘩﹗咁都得﹗原來真係有咁多唔公平嘅事發生咩。我就以為d家長口口聲話幫學校/學生,其實就詢私大派禮物比自己d仔,有jetso就做,無就唔知啦。(睇黎下年我都應該試幫吓手,等阿仔都攞多幾份大禮物至得 )原來重有d咁誇張嘅事發生咩,真係無眼睇。 需然話係義務性質,但就做埋d咁嘢,內外不一,鄙視佢:tongue: :tongue: :tongue: 。 究竟校長及老師們知唔知架?????????

原文章由 snowbell 於 07-12-19 14:02 發表

Funfair大派禮物都事小,去年你有沒有聽過XXX屬會副會長假公濟私,連會長都跨過想踢學生出會。學校都以「有教無類」為宗旨,其實在學校做義工,就算是會長都應以學校、學生為本,學校唔係弄權的地方,偏偏有家長就當自己好似CE ...

作者: Odin    時間: 07-12-20 04:02

知情的家長是否可以向PTA或校方反映一下?如果明知不對的事,自己不加以制止,反而卻搗上一腳,黑上加黑,禮物事小,但這會為自己子女樹立出一個怎樣的榜樣呢?如果每個家長都用這個心態參與學校義工,你希望自己兒子的學校培養出怎樣的風氣呢?

原文章由 beautyma12 於 2007/12/19 20:12 發表
嘩﹗咁都得﹗原來真係有咁多唔公平嘅事發生咩。我就以為d家長口口聲話幫學校/學生,其實就詢私大派禮物比自己d仔,有jetso就做,無就唔知啦。(睇黎下年我都應該試幫吓手,等阿仔都攞多幾份大禮物至得 )原來重有d咁誇張嘅 ...

作者: snowbell    時間: 07-12-20 08:58

原文章由 beautyma12 於 07-12-19 20:12 發表
嘩﹗咁都得﹗原來真係有咁多唔公平嘅事發生咩。我就以為d家長口口聲話幫學校/學生,其實就詢私大派禮物比自己d仔,有jetso就做,無就唔知啦。(睇黎下年我都應該試幫吓手,等阿仔都攞多幾份大禮物至得 )原來重有d咁誇張嘅 ...

校長老師當然唔知咁多,你唔見某些人D戲好好,所以唔好以為斯斯文文、陰聲細氣就係好人,食咗你都唔知。個件事最後迫到當事人寫信返學校,結果當然奸人不得逞。 所以Funfair禮物真係已經小事,不過D禮物費用除贊助外通常在會費扣除,即係公帑。

2月是LSC Funfair, 到時再去玩,有好多嘢買,D遊戲攤位由學生負責,應該派禮物會好些。
作者: snowbell    時間: 07-12-20 09:17

原文章由 Odin 於 07-12-20 04:02 發表
知情的家長是否可以向PTA或校方反映一下?如果明知不對的事,自己不加以制止,反而卻搗上一腳,黑上加黑,禮物事小,但這會為自己子女樹立出一個怎樣的榜樣呢?如果每個家長都用這個心態參與學校義工,你希望自己兒子的學校培養出怎 ...

我都想知,可以怎樣做?  向PTA或校方反映都要證據,如果無點反映? 不過學校大部分義工都好能幹,只有小部分是這樣。
作者: Odin    時間: 07-12-20 10:46

如果你並唔係要追究責任,其實都唔洗講咩證據,只要將你o既憂慮講出,希望以後係制度上改善,防止再發生類似事件即可。不論孰耶非耶,就算空穴來風,我相信各家長同校方都唔會對傳言視若無睹,如果真有其事,PTA就更加唔應該坐視不理。

原文章由 snowbell 於 2007/12/20 09:17 發表

我都想知,可以怎樣做?  向PTA或校方反映都要證據,如果無點反映? 不過學校大部分義工都好能幹,只有小部分是這樣。

作者: boygirl    時間: 07-12-20 13:37

點反映呀?我都見到好似beautyma12的情況,但又如何?可以向那裏反映?
作者: Odin    時間: 07-12-20 14:09

你可以同PTA主席反映,書面、電話、電郵都得。

原文章由 boygirl 於 2007/12/20 13:37 發表
點反映呀?我都見到好似beautyma12的情況,但又如何?可以向那裏反映?

作者: Odin    時間: 07-12-20 16:27

有關FUNFAIR派禮物件事,我問過有關人仕,回覆係因為FUNFAIR所有禮物都係由家長義工捐出,佢地出錢又出力,旨在搞搞氣氛,大家開心一下,所以佢地點樣送出禮物,校方同PTA係唔會過問,唔知大家滿唔滿意呢個回覆。

原文章由 beautyma12 於 2007/12/18 23:17 發表
有無去星期日個FUNFAIR,其實每年都差不多。但係眼見每年好多家長好幫忙,但就有好多家長都會詢私,好似幫佢哋自己D小朋友或相熟的朋友仔容易D嬴到大獎,跟住就會將D大份或特大(比較價值好)禮物留比佢哋。雖然,自己無份幫手做義工,好似唔應該出聲,但就覺得好唔公平。因為,大家都用同樣價錢買遊戲卷去玩,但就唔係可以公平地得到應有的。唔知家教會或每個屬會負責人會唔會留意吓這方面的情況呢﹗

作者: Mrs.Fong    時間: 07-12-20 18:01     標題: 回覆 #11 Odin 的文章

真的會轉直資嗎?什麼時候呢?中學, 還是小學? 好擔心呀! 因為細仔今年只有1歲多, 2009年才讀k1. 加上近日聽到,有間剛剛轉左做直資的男校, 在諮詢階段就話會收番學生的弟弟, 但剛剛公佈的結果, 卻發現有成2/3唔收. 好多家長都好唔開心, 覺得被騙. 喇沙會唔會架?!
作者: Odin    時間: 07-12-20 19:47     標題: 回覆 #629 Mrs.Fong 的文章

轉載自明報開心爸媽
早前喇沙書院校監譚瑪士明言We are not going to DSS(我們不會轉直資),但直屬小學喇沙小學校長鮑陳慧兒卻坦言:「校方不會完全否定任何可能。」

咁即係話中學唔會轉,小學就唔排除。

當局畀中小學保持聯繫關係最遲係2012年,到時喇沙一係就要結龍,一係就脫勾,最理想當然係喇沙成為龍校,而LSC又可以保持英文中學o既地位,但係可唔可以繼續保持英文中學,係要取決中一收得夠唔夠band one*學生,如果唔夠某一個百份比band one生,LSC就有機會被迫轉為中文中學,近年喇小收生水準每況俞下,band one學生越出越少,所以大小LS都面對壓力不小,兩害取其輕情況下,喇小情願脫勾轉直資都好過LSC轉中文中學。

以上係我個人o既理解,有錯就唔該糾正我。

*正確d講,應該係收得足唔足夠o既「具英語習能力學生」,即「中一入學前香港學科測驗」成績最好o既頭40%學生。

[ 本文章最後由 Odin 於 07-12-21 16:04 編輯 ]
作者: Mrs.Fong    時間: 07-12-20 21:31

我都聽過2012年係deadline, 但是指最遲2012年要決定, 還是   2012年入學的學生會受影響? 細仔就係2012年讀小一啦!

原文章由 Odin 於 07-12-20 19:47 發表

咁即係話中學唔會轉,小學就唔排除。

當局畀中小學保持聯繫關係最遲係2012年,到時喇沙一係就要結龍,一係就脫勾,最理想當然係喇沙成為龍校,而LSC又可以保持英文中學o既地位,但係可唔可以繼續保持英文中學,係要取決中一收得 ...

作者: Odin    時間: 07-12-20 23:54

我o既理解係,2012年如果LSPS決定轉直資,咁2012九月入讀LSPS o既小一學生就會受到影響;但如果2012年LS可以順利轉為龍校,咁就轉變不大。故事發展係點就要視乎呢5年LSPS可以出幾多band one學生,所以今日LSPS P.2及以上每一個學生o既努力,都對LS有莫大貢獻,大家加油呀!!!

如果我理解有錯,唔該糾正。
原文章由 Mrs.Fong 於 2007/12/20 21:31 發表
我都聽過2012年係deadline, 但是指最遲2012年要決定, 還是   2012年入學的學生會受影響? 細仔就係2012年讀小一啦!

作者: pigpigapple    時間: 07-12-21 00:10

請問如果今年小一,到2012年9月是小六,如果在這段時間轉直資,今年P1的同學會否有影響?請指教O
作者: Odin    時間: 07-12-21 01:18

而家仲係言之尚早,我覺得暫時冇人答到你,可能要到2012年或前一、兩年先決定到具體細節,但我相信到時校方都會有選擇畀到家長卦?不過樂觀d睇,如果LSPS學生呢幾年d成績上返d,轉到龍校就乜事都冇。

原文章由 pigpigapple 於 2007/12/21 00:10 發表
請問如果今年小一,到2012年9月是小六,如果在這段時間轉直資,今年P1的同學會否有影響?請指教O

作者: Tatama123    時間: 07-12-21 14:07

作者: beautyma12    時間: 07-12-21 23:53

多謝你快速的回覆,你好犀利呀,一問就咁快有回覆,下次有咩想知都問吓你先 。講番轉頭件事, 雖然話係d家長捐出黎攪攪氣氛,但就好似唔應該由佢哋決定鍾意比邊個啩。既然係捐出黎,就應該一視同仁,唔應該好自私咁比番自己人。第一,佢哋就博到出位(捐獻比學校),但又左手出黎右手又入番自己處。第二,對其他人(小朋友)都好唔公平,大家都比錢買飛,但就無同樣對待,而且d小朋友都玩得唔開心啦﹗雖然,我又無出錢又無出力,好似唔應該講咁多,好似唔順氣要爭d咩噉。但係如果每年funfair都會係咁,咁無意思,重會有家長支持咩 ﹗不過,可能有都唔出奇嘅。Anyway,我都係想張件事講出黎,睇吓其他人有咩意見啫。

原文章由 Odin 於 07-12-20 16:27 發表
有關FUNFAIR派禮物件事,我問過有關人仕,回覆係因為FUNFAIR所有禮物都係由家長義工捐出,佢地出錢又出力,旨在搞搞氣氛,大家開心一下,所以佢地點樣送出禮物,校方同PTA係唔會過問,唔知大家滿唔滿意呢個回覆。

...

作者: DOUGLASMAMA    時間: 07-12-22 09:04

其實當日我亦有聽到有d家長說"興幸朋友已升中一,就不用來.吾知下年可以用什麼藉口不用來",真吾明吾通是否一定要來,吾來吾得!

原文章由 beautyma12 於 07-12-21 23:53 發表
多謝你快速的回覆,你好犀利呀,一問就咁快有回覆,下次有咩想知都問吓你先 。講番轉頭件事, 雖然話係d家長捐出黎攪攪氣氛,但就好似唔應該由佢哋決定鍾意比邊個啩。既然係捐出黎,就應該一視同仁,唔應該好自私咁比番自己 ...

作者: THRIFT    時間: 07-12-22 09:39

如有合理的建議可行辦法
為什麼直接向PTA反映 ?

原文章由 beautyma12 於 07-12-21 23:53 發表
多謝你快速的回覆,你好犀利呀,一問就咁快有回覆,下次有咩想知都問吓你先 。講番轉頭件事, 雖然話係d家長捐出黎攪攪氣氛,但就好似唔應該由佢哋決定鍾意比邊個啩。既然係捐出黎,就應該一視同仁,唔應該好自私咁比番自己 ...

[ 本文章最後由 THRIFT 於 07-12-22 09:48 編輯 ]
作者: Odin    時間: 07-12-22 21:15

一條龍學校的中學必需不論成績全數接收龍校的小六學生,而龍校的小六學生有權放棄升讀龍校而參加統一派位,所以一條龍學校的小六學生家長有絕對的主導權。而一旦中學收生不能達到某個數量的「具備英語學習能力的學生(即全港成績最好的40%學生)」,英文中學有可能會被迫轉為中文中學。這就解釋到為什麼LSPS一直憂慮收生水準每況俞下。

對不起,聖若瑟的情況我並不清楚。

原文章由 Tatama123 於 2007/12/21 14:07 發表

Odin,
請問若2012年前LSPS轉為一條龍學校後, 是否小學部以後可以直升中學? 機會大不大?
另外St Joseph Primary 轉一條龍大不大?

作者: Odin    時間: 07-12-22 21:31

這裏是一個公開的論壇,各位網友有權在此討論任何議題,不過若然議題涉及某些機構的負面評論,最好還是先向有關機構反映及查詢,若然跨過正當途徑而公開抨擊,對有關機構著實不公平,有關機構的聲譽可能因此就平白受損。

需知道瀏覽此論壇人數眾多,包括機構內外人仕,瀏覽者若為知情人仕,當然明白事情始末,但大部份在此瀏覽的均為局外人,若有人藉此大做文章,抹黑有關機構,但對改進有關事倩卻沒有絲毫幫助,相信亦不是各位網友樂見的。
作者: 亞水    時間: 08-1-2 22:40

同個仔溫左幾個禮拜書,自已都覺得死咁截,有無人有小朋友響其他小學讀緊,可以話比我聽到底係而家讀小學真係咁?定係 La Salle is something more??
作者: overview    時間: 08-1-3 13:59

個個家長都作戰緊, 無人得閒回應你呢

我亞大少都係溫左一個禮拜咋,
肯定又有驚喜

(傳統學校間間都係咁, 好多仲三測三考, 驚家長唔死  )

原文章由 亞水 於 08-1-2 22:40 發表
同個仔溫左幾個禮拜書,自已都覺得死咁截,有無人有小朋友響其他小學讀緊,可以話比我聽到底係而家讀小學真係咁?定係 La Salle is something more?? ...

[ 本文章最後由 overview 於 08-1-3 14:03 編輯 ]
作者: boygirl    時間: 08-1-3 14:07

原文章由 亞水 於 08-1-2 22:40 發表
同個仔溫左幾個禮拜書,自已都覺得死咁截,有無人有小朋友響其他小學讀緊,可以話比我聽到底係而家讀小學真係咁?定係 La Salle is something more?? ...

哇!亞水!你個仔溫左幾個禮拜書!我前幾天才剛剛幫個仔開始溫,但咪又係溫到想死!其實係咪其他學校都係咁?睇你去邊間啦!有D壓力無咁大,咪溫得輕鬆D囉!但係傳統名校的LS,就一定係辛苦,我個仔剛 剛驗完眼,話近視情況嚴重左,而且是增幅勁快,她和我研究過,原因就是入左LS後,對眼用量過多,所以影響了近視情況的快慢!所以真的可以想像到如今做小朋友都很辛苦! 
作者: cantaloup8    時間: 08-1-3 16:29

各位,

我仲慘呀!

由聖誕假第一日開始,阿囝爸爸已經同我講佢會攪掂晒阿囝啲温習,叫我唔洗理,咁我見佢哋真係日日都温成三個鐘,梗係由得佢哋啦!

到上個星期六,我問阿囝爸爸温成點,佢話應該無問題.好啦,咁我八卦望吓佢哋温習嗰啲工作紙(係阿囝爸爸自製!),一睇我即時呆咗!

英文我未得閒理住,但中文温習原來淨係出詞語俾阿仔寫,唔怪得佢話無問題,我即時忍唔住話阿囝爸爸:"佢識寫晒啲字,係咪等如識造句.識答問題?你宜家叫佢去考試,佢無可能合格!"

結果係,我有咁耐風流有咁耐"折墮",呢幾日我連去廁所都唔得閒.諗起聽日就考中文,真係.........唉!!!!!!!

今朝叫阿囝爸爸英文真係要跟"行"啲,佢即刻話:"得啦,我有信心!"(之但係我對你無信心呢,阿囝爸爸!!!!!)

好驚呀!!!!!!
作者: 亞水    時間: 08-1-4 00:01

各位,

拿!呢鑊實行 "大預言",i have a hunch at the back of my mind, 佢明日會出條 "填寫賀咭"題既......

boygirl,

唔係化?咁快就近視?係咪真架?有無考慮take個second advice呀?介紹個眼科醫生比你好無?講真的,有需要pm我

overview,

我就定過抬水雷,事關我預左佢中文變 "炮灰"...

catalop8,

好彩我淨係幫頭幫尾&跟出跟入遮,d主打野就緊係留返亞水太搞掂啦...:loveliness:

[ 本文章最後由 亞水 於 08-1-4 00:05 編輯 ]
作者: 亞水    時間: 08-1-4 00:19

有個問題,我明白喇沙對學生有要求,但點講條suck豆loan都係得6歲咋播......有無小朋友返來話你知、老師叫佢不如唔好讀啦or上堂講亞xxx,你都有進步喎,都有xx分(梗係肥果隻啦),於是全班同學大笑....

呢d好似好hurt人自尊心咁播......睇來要搵日同老師傾傾先(無野既....,唔同我傾我咪同校長傾law,再唔係寫信比 arthur lee 問下佢law)

我豆丁果時,又聰明得去邊丫?
作者: luvbobo    時間: 08-1-4 03:00

其實係咪 La Salle is something more就唔知,但聽d朋友講,佢o地d小朋友o既小學都唔弱(壓力)!  

其中有兩個讀緊兩間唔同官小,小一每星期有中英數小測各一,下學期仲要每星期做剪報report,其中一個仲有d古怪功課e.g.要解"姨姨"o既meaning......

總之而家d小學就

至於exam.,"太子"一d都唔驚,因為佢今次係第一次(唔計上次test),唔知考得差會點。雖然上次test已經差,但冇report,佢唔知死。
咁樣,我呢個陪讀書o既"太監"就急死。

睇下d Reader課文啦仔----(15min後)"睇晒o勒!"
寫下d 中文生字啦仔 ----"唔駛o勒,我識晒o勒!"
咁默下啦仔----"唔好背默啦,咁多!"
咁默下生字啦仔----(默了一課生字後)"媽咪,唔好默住啦,我好tired呀!"

結果,我d鬧仔聲連對面屋都知佢exam.
睇怕今次d成績都

[ 本文章最後由 luvbobo 於 08-1-4 05:01 編輯 ]
作者: DOUGLASMAMA    時間: 08-1-4 08:51

我的仔仔一樣,近視情況嚴重左,由300多加到500多.

原文章由 boygirl 於 08-1-3 14:07 發表

哇!亞水!你個仔溫左幾個禮拜書!我前幾天才剛剛幫個仔開始溫,但咪又係溫到想死!其實係咪其他學校都係咁?睇你去邊間啦!有D壓力無咁大,咪溫得輕鬆D囉!但係傳統名校的LS,就一定係辛苦,我個仔剛 剛驗完眼,話哇!亞水!你個仔溫左幾個禮拜書!我前幾天才剛剛幫個仔開始溫,但咪又係溫到想死!其實係咪其他學校都係咁?睇你去邊間啦!有D壓力無咁大,咪溫得輕鬆D囉!但係傳統名校的LS,就一定係辛苦,我個仔剛 剛驗完眼,話近視情況嚴重左,而且是增幅勁快,她和我研究過,原因就是入左LS後,對眼用量過多,所以影響了近視情況的快慢!所以真的可以想像到如今做小朋友都很辛苦! ,而且是增幅勁快,她和我研究過,原因就是入左LS後,對眼用量過多,所以影響了近視情況的快慢!所以真的可以想像到如今做小朋友都很辛苦! 

作者: DOUGLASMAMA    時間: 08-1-4 08:58

我覺得吾一定有問題,星期五是writing,即是作文,要識字,識寫,先作到,我仔仔用口說得出句子,不過吾識寫,所以爸爸真是同他操詞語呀.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-3 16:29 發表

各位,

我仲慘呀!

由聖誕假第一日開始,阿囝爸爸已經同我講佢會攪掂晒阿囝啲温習,叫我唔洗理,咁我見佢哋真係日日都温成三個鐘,梗係由得佢哋啦!

到上個星期六,我問阿囝爸爸温成點,佢話應該無問題.好啦,咁我八卦望吓佢哋温習嗰啲工作紙(係阿囝爸爸自製!),一睇我即時呆咗!

英文我未得閒理住,但中文温習原來淨係出詞語俾阿仔寫,唔怪得佢話無問題,我即時忍唔住話阿囝爸爸:"佢識寫晒啲字,係咪等如識造句.識答問題?你宜家叫佢去考試,佢無可能合格!"

結果係,我有咁耐風流有咁耐"折墮",呢幾日我連去廁所都唔得閒.諗起聽日就考中文,真係.........唉!!!!!!!

今朝叫阿囝爸爸英文真係要跟"行"啲,佢即刻話:"得啦,我有信心!"(之但係我對你無信心呢,阿囝爸爸!!!!!)

好驚呀!!!!!!

作者: 357    時間: 08-1-4 09:02

亞水,呢D嘢唔會係响一年級發生啩??

原文章由 亞水 於 08-1-4 00:19 發表
有個問題,我明白喇沙對學生有要求,但點講條suck豆loan都係得6歲咋播......有無小朋友返來話你知、老師叫佢不如唔好讀啦or上堂講亞xxx,你都有進步喎,都有xx分(梗係肥果隻啦),於是全班同學大笑....

呢d好似好hurt人自尊心 ...

作者: ha8mo    時間: 08-1-4 10:48

作者: cantaloup8    時間: 08-1-4 11:37

亞水,

我囝囝開學初期都試過返來講我知,老師喺堂上話佢全班執書包最慢,好"me more".之後全班笑佢.囝囝都有唔開心.我即刻正面啲同佢講老師話你係想你改進,做得好就讚,做得唔好就"話"!而同學笑佢係幼稚,個個都會做錯事俾老師閙,笑來笑去好無聊,亦都唔尊重人!
佢宜家諗通好多啦!

我同意遇到呢啲情形會傷自尊心,但我又會阿Q啲咁睇,呢個係人人成長必經階段,我哋家長要幫佢調節心理,慢慢佢會變得"硬淨",無咁易影響情緒同自我形象.

原文章由 亞水 於 08-1-4 00:19 發表

呢d好似好hurt人自尊心 ...

作者: overview    時間: 08-1-4 11:46     標題: 回覆 #1 cantaloup8 的文章

agree. 小朋友可能更加會自強, 努力d, 唔好衰比人睇.
亞水: 你同老師校長投訴都無用, 都係口吻一至:讀唔上不如早d退學.

[ 本文章最後由 overview 於 08-1-4 11:59 編輯 ]
作者: 亞水    時間: 08-1-4 18:28

咁多位,我都係 "申"下啫,唔通真係縮沙咩??

boygirl:仲博緊命,夜d PM你.

ha 兄,好久不見, 令公子派彩作實未??
做咩貼我張靚仔相出來
作者: 亞水    時間: 08-1-4 18:30

咁多位,我都係 "申"下啫,唔通真係縮沙咩??

boygirl:仲博緊命,夜d PM你.

ha 兄,好久不見, 令公子派彩作實未??
做咩貼我張靚仔相出來
作者: 亞水    時間: 08-1-4 23:40

boygirl :收貨,簽收唔該。
Iuvbobo:我唔知點解呢,覺得你同你家大少d對白呢,好熟口熟面咁
357:鞋...你估我真係思覺失調發作 (呢個可能係事實 ...),先至up D咁野咩......亞ha8mo兄,你係過來人,指點下點做好播.....
DOUGLASMAMA: 小一就500度 ??唔係化?真係要諗諗and搞搞佢喎.....由衷祝好
作者: boygirl    時間: 08-1-5 00:37

原文章由 亞水 於 08-1-4 23:40 發表
boygirl :收貨,簽收唔該。
Iuvbobo:我唔知點解呢,覺得你同你家大少d對白呢,好熟口熟面咁
357:鞋...你估我真係思覺失調發作 (呢個可能係事實 ...),先至up D咁野咩......亞ha8mo兄,你係過來人,指點下點 ...

亞水兄 :

收到貨了,十二分謝謝!
作者: 亞水    時間: 08-1-5 22:34     標題: 回覆 #658 boygirl 的文章

boygirl,

"味賒" (國語來的,係咪好深奧呢? )

細路既野,大把日子同將來,唔係我呢亭死就一世唔死都半世,早日搞掂好。

衷心祝好,因為我諗:在座咁多位都做人老豆老母,大家都明白你的苦心和擔心。
作者: ha8mo    時間: 08-1-6 11:41

作者: 亞水    時間: 08-1-6 21:51

10個月??
我見你講到返學路線,仲以為夠鐘入閘添....
你講緊你個細仔呀....

原文章由 ha8mo 於 08-1-6 11:41 發表
你同我講嗎?

我個仔10個月大咋喎

作者: DOUGLASMAMA    時間: 08-1-8 08:48

如果病了無考試,成績怎計呢?
作者: luvbobo    時間: 08-1-8 21:14     標題: 回覆 #662 DOUGLASMAMA 的文章

有冇得補考就唔知,你不如send個e-mail俾miss.
但我個仔話有個同學昨日及今日都係學校嘔,今日老師都有話佢,咁都仲返學...
作者: fanmum    時間: 08-1-10 12:57

作者: cantaloup8    時間: 08-1-15 09:01

大家知唔知幾時派成績表呀?囝囝話課堂上連卷都無對過,真係想快啲"水落石出",等我哋可以過一個輕鬆農曆年.
作者: zz    時間: 08-1-15 09:43

2月29家長日,回校取成績表.

應該會係堂上對卷wor.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 09:01 發表
大家知唔知幾時派成績表呀?囝囝話課堂上連卷都無對過,真係想快啲"水落石出",等我哋可以過一個輕鬆農曆年.

作者: Bambi    時間: 08-1-15 11:41

我仔已知有一科滑左鐡爐...:cry: , 但佢竟然話全班只有不出十個高分過佢, 唔通今年真係深過以前?
作者: overview    時間: 08-1-15 12:58

即係幾多分? 我仔果班(p. 2) GE有大半班做唔完, 而聽講隔離班都唔好得幾多:cry:

原文章由 Bambi 於 08-1-15 11:41 發表
我仔已知有一科滑左鐡爐...:cry: , 但佢竟然話全班只有不出十個高分過佢, 唔通今年真係深過以前?

作者: cantaloup8    時間: 08-1-15 15:13

吓?仲要等成個幾月呀?

我問親阿囝老師有無派卷或者對卷,佢都話無或者唔記得,兼且同我講話已經考完試好耐,唔好再問,好悶喎!

真係俾佢激親!

原文章由 zz 於 08-1-15 09:43 發表
2月29家長日,回校取成績表.

應該會係堂上對卷wor.

作者: overview    時間: 08-1-15 15:27

我會remind囝囝對卷後寫低分數, 睇吓較上次有無進步

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 15:13 發表
吓?仲要等成個幾月呀?

我問親阿囝老師有無派卷或者對卷,佢都話無或者唔記得,兼且同我講話已經考完試好耐,唔好再問,好悶喎!

真係俾佢激親!

[ 本文章最後由 overview 於 08-1-15 15:28 編輯 ]
作者: 357    時間: 08-1-15 16:22

咁成績表內的名次是否由第一排到第尾?主科的分數、中作、reader 及默書的分數又會否顯示出來呢?
作者: cantaloup8    時間: 08-1-15 16:37

囝囝話唔洗咁緊張,到時派成績表咪知囉!

我其實覺得呢張似係我ge成績表多啲!
作者: zz    時間: 08-1-15 17:23

通常呢d對答會出現在高年班d囝口中--->d仔知有些科滑左鐡爐.

p1卷老師考得好快ga,如果你想知,問下同班同學家長la.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 15:13 發表
吓?仲要等成個幾月呀?

真係俾佢激親!

作者: zz    時間: 08-1-15 17:33

成績表有排班名次,由1排到落尾.
每科科目都會明細列出A-F,不會例分數.
還有總平均分.
級名次不會列,如有需要可在家長日問班主任,有D班主任未必會講,一般上你問到佢地都大約比個range你.

原文章由 357 於 08-1-15 16:22 發表
咁成績表內的名次是否由第一排到第尾?主科的分數、中作、reader 及默書的分數又會否顯示出來呢?

作者: boygirl    時間: 08-1-15 22:31

知唔知係咪老師唔派卷,我問個仔,他話老師無對卷,所以很想知道老師幾時才會派卷,因為真想知道個仔考成點?
點解會知道2月29日是家長日,老師未派通告喎!是早上還是夜晚?
作者: zz    時間: 08-1-15 23:21

以往考試是從不派卷的,舊年開始才發回試卷比學生對.你們今年小一可能在對卷方面有小小改變(我估jar,因我已經不認識現在小一家長,收不到料)耐心等候吧!

2月飯單咪有寫29日是家長日lor.到時會有通告通知你在指定時間單對單真情對話.約定時間在早上開始,跟囝姓alphabet排.

原文章由 boygirl 於 08-1-15 22:31 發表
知唔知係咪老師唔派卷,我問個仔,他話老師無對卷,所以很想知道老師幾時才會派卷,因為真想知道個仔考成點?
點解會知道2月29日是家長日,老師未派通告喎!是早上還是夜晚? ...

作者: Bambi    時間: 08-1-16 12:19

剛剛70分, 死未? 上次同一科有96分...係數學黎, 佢話老師鬧到條氣喘喘下...
原文章由 overview 於 08-1-15 12:58 發表
即係幾多分? 我仔果班(p. 2) GE有大半班做唔完, 而聽講隔離班都唔好得幾多:cry:

作者: boygirl    時間: 08-1-16 19:47

原文章由 zz 於 08-1-15 23:21 發表
以往考試是從不派卷的,舊年開始才發回試卷比學生對.你們今年小一可能在對卷方面有小小改變(我估jar,因我已經不認識現在小一家長,收不到料)耐心等候吧!

2月飯單咪有寫29日是家長日lor.到時會有通告通知你在指定時間 ...

zz,
!由早上開始? 咁如果要番工,點算呀?時間有冇得改架?因為那天真的要番工! 講真,我等了這一天好耐啦!由開學到現在,老師都冇真真正正和我講個仔的情況,上次測驗後的家長日,又是校長講,回到班房又全班講,平時又冇話打電話講,其實真的不知個仔係學校情況怎樣,只是靠估!其實LS的作風係咪咁架,家校聯絡似乎勁少:evil: 喎!
作者: Bambi    時間: 08-1-17 10:02

如你真係覺得有問題想搵老師傾, 可以主動打電話俾老師, 相信開學時家長會校長同老師都甘講過.
要到老師自己搵你就一定係大鑊野啦!
原文章由 boygirl 於 08-1-16 19:47 發表

zz,
!由早上開始? 咁如果要番工,點算呀?時間有冇得改架?因為那天真的要番工! 講真,我等了這一天好耐啦!由開學到現在,老師都冇真真正正和我講個仔的情況,上次測驗後的家長日,又是校長講,回到班房又全班講,平時又冇話 ...

作者: cantaloup8    時間: 08-1-17 12:04

我都係要返工,平時無時間做義工,所以都係好想知但又真係唔知囝囝喺學校的情況,老公又話老師無投訴咪即係一切正常囉,總之佢話返學開心就得啦!

但我都係忍唔住趁上次學校旅行問咗老師一句,老師話ok無問題,我已經即刻收聲,費事老師覺得我係"問題"家長!

原文章由 boygirl 於 08-1-16 19:47 發表

zz,
!由早上開始? 咁如果要番工,點算呀?時間有冇得改架?因為那天真的要番工! 講真,我等了這一天好耐啦!由開學到現在,老師都冇真真正正和我講個仔的情況,上次測驗後的家長日,又是校長講,回到班房又全班講,平時又冇話 ...

作者: zz    時間: 08-1-17 13:35

你醒目 識趁旅行時問.我多數在開學時第一次家長會問,早d去 or 家長會完係班房最尾果個走.如有需要我亦都會打電話找班主任.我都係要返工,所以一有機會見到班主任,我一定唔會放過任何機會.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-17 12:04 發表
我都係要返工,平時無時間做義工,所以都係好想知但又真係唔知囝囝喺學校的情況,老公又話老師無投訴咪即係一切正常囉,總之佢話返學開心就得啦!

但我都係忍唔住趁上次學校旅行問咗老師一句,老師話ok無問題,我已經即刻 ...

作者: zz    時間: 08-1-17 13:42

日子就冇得改,時間就可以改,當然要視乎你們班的情況,如果十個8個都話要最早,安排上一定有難度.如果你請假有困難,你試下同老師溝通,我見過有人見完老師後才返工.

zz,

作者: ha8mo    時間: 08-1-17 15:15

作者: ha8mo    時間: 08-1-18 09:27

作者: cc489    時間: 08-1-21 12:41

原文章由 zz 於 08-1-17 13:42 發表
日子就冇得改,時間就可以改,當然要視乎你們班的情況,如果十個8個都話要最早,安排上一定有難度.如果你請假有困難,你試下同老師溝通,我見過有人見完老師後才返工.

...

我兒子是P4,請問最早可以約幾時見老師,因為我請不到假。
作者: zz    時間: 08-1-21 13:47

我只知d老師7:45am已回到學校.希望幫到你.

原文章由 cc489 於 08-1-21 12:41 發表

我兒子是P4,請問最早可以約幾時見老師,因為我請不到假。

作者: boygirl    時間: 08-1-24 11:04

考試已過了咁耐,但囝囝個班都未派過試卷,是生是死也不知!:cry: 我聽隔離班已派了一大部份科目,有冇第二班都好似我們咁,仲未派試卷呀!有冇家長知究竟老師點解仲未派卷架? 唔係真的要等到家長日呀?
作者: zz    時間: 08-1-24 13:30

某d老師忙緊金禧表演綵排,他們很繁忙,所以暫未派試卷.而且d考試卷是限定1 or 2位老師改晒全級,例如英文卷是由1至2位英文老師改晒A-F班d卷,都幾需時.

你囝果班d老師可能有項目要負責,所以未派卷.我估下星期就會開始派架la.

原文章由 boygirl 於 08-1-24 11:04 發表
考試已過了咁耐,但囝囝個班都未派過試卷,是生是死也不知!:cry: 我聽隔離班已派了一大部份科目,有冇第二班都好似我們咁,仲未派試卷呀!有冇家長知究竟老師點解仲未派卷架? 唔係真的要等到家長日呀? ...

[ 本文章最後由 zz 於 08-1-25 10:47 編輯 ]
作者: boygirl    時間: 08-1-25 14:29

原文章由 zz 於 08-1-24 13:30 發表
某d老師忙緊金禧表演綵排,他們很繁忙,所以暫未派試卷.而且d考試卷是限定1 or 2位老師改晒全級,例如英文卷是由1至2位英文老師改晒A-F班d卷,都幾需時.

你囝果班d老師可能有項目要負責,所以未派卷.我估下星期就會開始 ...

點解D試卷不是個班的科任教就改番自己班的嗎?咁老師又點知自己教成點呀? D學生錯D乜呀?不是改卷時就容易看到嗎?但是我見隔離班某D科目都派五五六六喎,咁個幾 科應該改了吧!
點解仲唔派!
作者: 357    時間: 08-1-28 12:18

D卷又不可以帶回家,靠個仔講個D分又未必可靠,係咪真係要等到家長日先知D小朋友的成績呢?!

原文章由 boygirl 於 08-1-25 14:29 發表

點解D試卷不是個班的科任教就改番自己班的嗎?咁老師又點知自己教成點呀? D學生錯D乜呀?不是改卷時就容易看到嗎?但是我見隔離班某D科目都派五五六六喎,咁個幾 科應該改了吧!
點解仲唔派! ...

作者: jeffhon    時間: 08-1-28 23:45

重有成個月先知結果,真係等到頸都長啦!
不如統計吓有咩卷派左呀!我講先:
1A  -  只欠 中文寫作 & 普通話未派

[ 本文章最後由 jeffhon 於 08-1-30 00:28 編輯 ]
作者: 亞水    時間: 08-1-29 22:39

亞水仔up到唔湯唔水,我都唔知有幾堅.....

1C - reading/eng. dict./chi.dict./ maths

boygirl:

唔使咁緊張喎,arm arm先開閘,幾時得到轉彎入直路丫,放鬆d啦,使乜又話要生、又話要死,又話刀仔拮大脾?

有排跑啦,大家比心機啦,下化?

原文章由 jeffhon 於 08-1-28 23:45 發表
重有成個月先知結果,真係等到頸都長啦!
不如統計吓有咩卷派左呀!我講先:
1A  -  Sci /Reading/Eng Dict/Chi Dict

作者: cantaloup8    時間: 08-1-30 16:01

亞水,

我囝囝話1C所有卷都派晒啦,佢已經講晒分數俾我知,不過可信程度唔知有幾高:tongue: :tongue:

原文章由 亞水 於 08-1-29 22:39 發表
亞水仔up到唔湯唔水,我都唔知有幾堅.....

1C - reading/eng. dict./chi.dict./ maths

boygirl:

唔使咁緊張喎,arm arm先開閘,幾時得到轉彎入直路丫,放鬆d啦,使乜又話要生、又話要死,又話刀仔拮大脾?

有排跑啦,大家比心機 ...

作者: 亞水    時間: 08-1-31 00:32

cantaloup8,

係都唔奇,事關亞水仔講野不嬲一舊舊,唔清唔楚咁....唯一係叫好彩既,就係仲未講到有科肥佬比我聽

無野好諗,疊埋心水見老師,兼夾等照肺

原文章由 cantaloup8 於 08-1-30 16:01 發表
亞水,

我囝囝話1C所有卷都派晒啦,佢已經講晒分數俾我知,不過可信程度唔知有幾高:tongue: :tongue:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5