教育王國

標題: 61屆校際音樂節 [打印本頁]

作者: FRED123    時間: 08-9-29 12:26     標題: 61屆校際音樂節

唔識填form,地區是否跟學校地區, 或家住地區, 有否過來人幫我????? 萬分感激....
作者: giligulu84    時間: 08-9-29 13:37

地區可隨意選擇

原帖由 FRED123 於 08-9-29 12:26 發表
唔識填form,地區是否跟學校地區, 或家住地區, 有否過來人幫我????? 萬分感激....

作者: Joe媽媽    時間: 08-9-29 13:52

可隨意, 但最好近學校, 那就不用請一天假, 可請半天嘛. 只是遲到或早退吧了. 我仔學校如經學校報名, 請假不會列在成績表, 但如果自已報(找鋼琴老師報), 那就請半天亦會列明在成績表, 可先問清楚學校...
作者: shirley73a    時間: 08-9-29 14:50

作者: FRED123    時間: 08-9-29 14:56     標題: 地區....

死la, 其實學校同屋企都係荃灣, 點解琴老師叫我填U區, 荃灣唔係W咩, 咁宜家點算.....

原帖由 shirley73a 於 08-9-29 14:50 發表
我就揀咗屋企所屬嘅地區喇...而且學校近我個囝...

作者: Sherryko9    時間: 08-9-29 15:09

可能琴老師認為U區攞奬機會大過W區未定!你可以問清楚琴老師.

原帖由 FRED123 於 08-9-29 14:56 發表
死la, 其實學校同屋企都係荃灣, 點解琴老師叫我填U區, 荃灣唔係W咩, 咁宜家點算.....

作者: KK    時間: 08-9-30 10:58

sorry, U區即是??區
作者: Heidi媽    時間: 08-9-30 11:13

作者: KK    時間: 08-10-2 10:08

thank you!!
上網都看到了thankyou
作者: SARIDON    時間: 08-10-2 12:18

每次填W區, 都會去咗屯門大會堂, 所以我都會填U區, 不過, 我女學校經學校報名, 或者自已報找鋼琴老師報, 請假都一樣會列在成績表.
作者: $$$    時間: 08-10-2 13:45

如果學校在中西區, 考試都會在中西區嗎?

大家報左乜野參賽呀?
作者: Irene_BB    時間: 08-10-2 13:55

請問是否一定要有證書才可報的﹐因小兒二級小提琴﹐從沒有考公開試呢﹗
這麼低級別是否不可參加的?唔該﹗
作者: ming2    時間: 08-10-4 19:39

作者: Crayon    時間: 08-10-13 15:57     標題: 回覆 # 的文章

Duplicate!
Deleted!

作者: Crayon    時間: 08-10-13 16:00

會嗎? 某些區會攞奬機會大d??

原帖由 Sherryko9 於 08-9-29 15:09 發表
可能琴老師認為U區攞奬機會大過W區未定!你可以問清楚琴老師.

作者: ivory0915    時間: 08-10-13 16:53

[quote]原帖由 Crayon 於 08-10-13 16:00 發表
會嗎? 某些區會攞奬機會大d??

/quote]

Yes, when your competitor is not that good, my friend's daughter got the third prize (no.3) last year, she only score 75 marks.
作者: fmrfmr    時間: 08-10-13 17:15

dear ivory0915,
could you tell me which district did young girl attend?
作者: ivory0915    時間: 08-10-13 17:37

原帖由 fmrfmr 於 08-10-13 17:15 發表
dear ivory0915,
could you tell me which district did young girl attend?

As far as I remember, my friend's daughter go to Tuen Mun last year.  Since she lives in Tsuen Wan, she could manage to go to Tuen Mun.
作者: fmrfmr    時間: 08-10-13 18:45

Thanks a lot, ivory0915.
作者: busypa    時間: 08-10-14 22:01

屯門奬機會大d
作者: violetching    時間: 08-10-14 22:14

It's  impossible, no one can get any prize if the marks are under 80, please refer to the regulation.     

原帖由 ivory0915 於 08-10-13 16:53 發表

Yes, when your competitor is not that good,  my friend's daughter got the third prize (no.3) last year, she only score 75 marks....

作者: Heidi媽    時間: 08-10-15 07:54

作者: violetching    時間: 08-10-15 09:34

比賽的地點不是根據學校的所在,如選擇U區,即市區,比賽的地點我試過九龍區遠至黃大仙,而香港區則去到筲箕灣尾,我住中西區,也是在中西區上學的。以我小朋友參加了7年的經驗,中西區好像有2處地方,大會堂高座8樓作為個人項目,而大會堂低座音樂廳則只會作為合唱和管弦樂的比賽。第2處就系上環文娛中心,其實比賽的場地年年都系個幾處(both speech & music festical).

原帖由 $$$ 於 08-10-2 13:45 發表
如果學校在中西區, 考試都會在中西區嗎?

大家報左乜野參賽呀?

作者: ivory0915    時間: 08-10-15 10:43

原帖由 violetching 於 08-10-14 22:14 發表
It's  impossible, no one can get any prize if the marks are under 80, please refer to the regulation.     

係咩,但係事實上我朋友個女的而且確用75分攞咗個季軍番嚟 wor。
作者: Q蝦毛joba    時間: 08-10-15 11:19

原帖由 ivory0915 於 08-10-15 10:43 發表

係咩,但係事實上我朋友個女的而且確用75分攞咗個季軍番嚟 wor。

作者: Heidi媽    時間: 08-10-15 11:23

作者: ivory0915    時間: 08-10-15 12:00

原帖由 Heidi媽 於 08-10-15 11:23 發表
如果成場連得到冠軍的分數都冇80分或以上, 咁那場的水準應該都比較差了! 以我所見過咁多年陪自己的小朋友去比賽, 都從未見過 !

我朋友都話如果唔係水準差,水兵 對 水手 (水對水),佢個女都攞唔到第三。

作者: Q蝦毛joba    時間: 08-10-15 12:13

獎項的頒發並不是規定每場一定要有冠亞季的,如水準不夠,即未達80分,是不會胡亂頒的。以下是我親身的經驗,去年我親身參予一場朗誦節的現場,地點是灣仔社聯大廈,是五六年級,女子普通話詩歌獨誦,誦材是春的消息,同場有一聖心和 St Paul Coed的小朋友,她倆分別在前一年拿了冠軍,水準應不用置疑,但當宣布賽果時,除了她們落選外,評判只頒了亞軍和季軍,她說沒有人能做到她心目中的要求,所以不給予冠軍。

May be ivory's friend got 85 intsead of 75!她聽錯了!

作者: shirley73a    時間: 08-10-15 15:49

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-15 17:12

我都聽過有d人特登報新界區, 因為對手弱d wor (我唔係歧視呀! 市區名校多嘛)
我女舊年o係文化中心, 87分都只係季軍, 我就鐘意文化中心啦, 個場靜d, 個琴勁d, 果一百蚊俾得抵d (俾一百蚊彈個幾十萬既concert grand, 抵到爛呀 )

原帖由 shirley73a 於 08-10-15 03:49 PM 發表
如果以75分嚟講就可以攞倒個季軍...咁我囝囝有80幾分都係得張cert就有d可惜喇.....不過我都係比佢自在參與..有冇獎攞都係其次....

P.S.你朋友個女真係好好彩呢...而個評判比分時又比得幾鬆wor.....

...

作者: shirley73a    時間: 08-10-16 14:20

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-16 15:04

舊年比賽完我有上黎分享呀, 仲遇到同一場比賽既媽咪tim
原帖由 shirley73a 於 08-10-16 02:20 PM 發表
咁翹嘅??!! 上年我都係文化中心wor...可能見倒你都唔定呀!!!

作者: violetching    時間: 08-10-16 18:26

Charlotte_mom,
講D題外話,你支flute賣左未?課外活動個邊有人揾2手flute.  

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-16 15:04 發表
舊年比賽完我有上黎分享呀, 仲遇到同一場比賽既媽咪tim

作者: YanYan0116    時間: 08-10-17 10:14

原帖由 SARIDON 於 08-10-2 12:18 發表
每次填W區, 都會去咗屯門大會堂, 所以我都會填U區, 不過, 我女學校經學校報名, 或者自已報找鋼琴老師報, 請假都一樣會列在成績表.  

上年亞女都係係屯門大會堂(我地住屯門), 有位家長報到時搵唔到小朋友個名, 原來佢地應該去荃灣大會堂, 可能有d家長真係以為一定派去自己住個區, 大家要睇清楚.

如果新界區係易攞獎d就好la, 舊年亞女85分都無獎.

作者: daichoigo    時間: 08-10-17 13:11

唔好意思, 想問下d 媽咪, 如果係比賽中唔好彩彈錯一個音, 係咪要繼續彈落去, 由頭黎過, 還是已經foul 啦唔洗彈? 係咪應該比賽得的小朋友都能夠彈得好好, 又能夠成首彈晒, 咁評審員都好難去評定第1,2,3名喎. 有無媽咪可以比下意見.
作者: YanYan0116    時間: 08-10-17 16:48

原帖由 daichoigo 於 08-10-17 13:11 發表
唔好意思, 想問下d 媽咪, 如果係比賽中唔好彩彈錯一個音, 係咪要繼續彈落去, 由頭黎過, 還是已經foul 啦唔洗彈? 係咪應該比賽得的小朋友都能夠彈得好好, 又能夠成首彈晒, 咁評審員都好難去評定第1,2,3名喎. 有無媽咪 ...

我舊年見如果彈彈下"疾"咗, d小朋友都照彈, 7x分.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-17 17:18

violetching,
有時真係好鬼感動, , 我問下支flute點賣, 就有d媽咪咁細心幫我follow up 埋...........未賣呀, 懶下懶下

daichoigo,
彈錯左, 應該繼續落去既
唔係人人都準備得咁足, 有d真係彈好耐都彈唔完(唔熟), 有d就好求祈(無大細聲漸快漸慢), 有d彈錯(真係唔識or緊張啦)
所以彈晒, 無錯, 係基本要求, 想lor獎就要detail d喇
原帖由 daichoigo 於 08-10-17 01:11 PM 發表
唔好意思, 想問下d 媽咪, 如果係比賽中唔好彩彈錯一個音, 係咪要繼續彈落去, 由頭黎過, 還是已經foul 啦唔洗彈? 係咪應該比賽得的小朋友都能夠彈得好好, 又能夠成首彈晒, 咁評審員都好難去評定第1,2,3名喎. 有無媽咪 ...

作者: daichoigo    時間: 08-10-17 19:02

thanks a lot ~ Charlotte_mom !! 阿囡參加好似我仲緊張過佢.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-17 23:09

幾時都係架啦 果時女女考小一, 我幾想考家長呀! 起碼我可以control到丫嘛!
我女面皮厚, 比賽都唔識驚(朗誦比賽, 佢真係夠膽死一路晝公仔, 畫到人地叫佢number叫standby佢至拿拿聲出去), 我就一路心肝卜卜跳
作者: violetching    時間: 08-10-17 23:42

Charlotte_mom,

吾駛咁感動,都系便心je! 咁o岩呀女學D野同ne D有關,所以就上心D!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-17 17:18 發表
violetching,
有時真係好鬼感動, , 我問下支flute點賣, 就有d媽咪咁細心幫我follow up 埋...........未賣呀, 懶下懶下

daichoigo,
彈錯左, 應該繼續落去既
唔係人人都準備得咁足, 有d真係彈好耐都彈唔完( ...

作者: 晴晴_媽媽    時間: 08-10-20 13:46

謝謝各位的分享! 讓我可以了解多點關於音樂節.

請問各位有經驗的家長, 大概要何時開始練習? 一般是否每日都會練, 女兒好懶練琴的, 又自己話要參加, 現在已經學校報了名
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-20 15:12

我女都未開始彈, 通常老師都唔會太早彈, 廢事彈到悶晒.......我心急都無用
原帖由 晴晴_媽媽 於 08-10-20 01:46 PM 發表
謝謝各位的分享! 讓我可以了解多點關於音樂節.

請問各位有經驗的家長, 大概要何時開始練習? 一般是否每日都會練, 女兒好懶練琴的, 又自己話要參加, 現在已經學校報了名 ...

作者: 晴晴_媽媽    時間: 08-10-22 10:03

Hi, Charlotte_mom , thanks for your reply!  咁又係, 彈得多又真係幾悶ge!
我阿女連tom lee exam 的歌仔都未攪掂, 我都真係無咁好氣!
作者: TYIP    時間: 08-10-22 14:15     標題: 61屆校際音樂節

Hi,

我想知道上台比彈奏時是不是要拿正版樂譜的?如不用,我就不買書, 用副本算了。

Thanks.

TYIP
作者: Yanamami    時間: 08-10-22 14:19

No photocopy is allowed to bring on stage.

原帖由 TYIP 於 08-10-22 14:15 發表
Hi,

我想知道上台比彈奏時是不是要拿正版樂譜的?如不用,我就不買書, 用副本算了。

Thanks.

TYIP

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-22 16:44

一係用正版, 一係背譜
我舊年係背"老番"
原帖由 TYIP 於 08-10-22 02:15 PM 發表
Hi,

Thanks.

TYIP

作者: hinhinmummy    時間: 08-10-22 17:02

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-22 16:44 發表
一係用正版, 一係背譜
我舊年係背"老番"

我又見到話今年, 背譜都要正本?
作者: Heidi媽    時間: 08-10-22 17:31

作者: hinhinmummy    時間: 08-10-22 18:08

原帖由 Heidi媽 於 08-10-22 17:31 發表
背譜又要正譜! 唔明  係咪背譜之餘個心要諗住係正本 !

我係discuss 果邊看到咋, 話even 你背左譜都好, 今年要帶正本譜wor, 但我吾知真定假啦..................
作者: shirley73a    時間: 08-10-22 18:54

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-22 20:31

唔係掛?! 咁大鑊?!
等我聽日打去問清楚先
原帖由 shirley73a 於 08-10-22 06:54 PM 發表
我都想double cfm今年係咪轉咗制...係咪就算識背都要用譜...如果係..我要拿拿聲買返本至得喇...

作者: hinhinmummy    時間: 08-10-23 09:16

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-22 20:31 發表
唔係掛?! 咁大鑊?!
等我聽日打去問清楚先

我真係吾sure 架, 但我女老師就話吾駛買, 背譜得, 後尾我又係discuss 定uwant 樹見到話even 背左都要有正譜先比比賽, 甘我又吾sure wor, 只係覺得練左甘耐, 如果到時因為無正譜就無得比賽未好吾抵law, so 未拿拿聲去買左本law

你最好証實係吾係之後都通知聲呀, 如果真是的話, 我都要同琴老師講.....................

但如果吾是的話, 我就做左傻瓜啦 本書, 126元
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-23 10:41

問左喇~!
職員話, 其實無要求參賽者一定要帶譜至可以比賽, 不過如果選擇帶, 就一定要正本
佢quote左個例子, 就係譬如評判聽聽下覺得有疑問, 需要睇譜, 而個參賽者有得出示, 就一定要係正版(版權法問題), 而個參賽者如果已經背譜, 無得出示, 當然亦唔係問題
好野, 慳返~!
原帖由 hinhinmummy 於 08-10-23 09:16 AM 發表

我真係吾sure 架, 但我女老師就話吾駛買, 背譜得, 後尾我又係discuss 定uwant 樹見到話even 背左都要有正譜先比比賽, 甘我又吾sure wor, 只係覺得練左甘耐, 如果到時因為無正譜就無得比賽未好吾抵law, so 未拿拿聲 ...

作者: hinhinmummy    時間: 08-10-23 12:08

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-23 10:41 發表
問左喇~!
職員話, 其實無要求參賽者一定要帶譜至可以比賽, 不過如果選擇帶, 就一定要正本
佢quote左個例子, 就係譬如評判聽聽下覺得有疑問, 需要睇譜, 而個參賽者有得出示, 就一定要係正版(版權法問題), 而個參賽者 ...

我做左傻仔 早知上黎問下先啦
作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-23 12:57

算啦, 百零蚊當lunch食豪左lor! 話唔定今年拎冠軍, 可以夾埋落張cert度留個紀念呀!

原帖由 hinhinmummy 於 08-10-23 12:08 PM 發表

我做左傻仔 早知上黎問下先啦

作者: Heidi媽    時間: 08-10-23 13:06

作者: shirley73a    時間: 08-10-23 14:27

作者: hinhinmummy    時間: 08-10-23 14:41

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-23 12:57 發表
算啦, 百零蚊當lunch食豪左lor! 話唔定今年拎冠軍, 可以夾埋落張cert度留個紀念呀!

我無諗過佢會拿獎wor, 佢正式學琴都無一年............ 我係諗住比個經驗佢...............學下失敗咋

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5