教育王國

標題: 初中學生讀書態度 [打印本頁]

作者: winniek    時間: 08-9-18 11:15     標題: 初中學生讀書態度

各位家長 / 老師 :

有沒有一些意見提出,供大家分享 ??

由小六上中一,對小朋友是否有點吃力呢 ?? 是否要減少一些課外活動呢 ? 要參加多少才是合理 ? 要如何面對一大堆英文詞句.... 小朋友的學習態度是否自律 ,還是要家長強迫 / 提醒他們呢 ??? 家長是否要放手由他們自己處理 ??

作者: MICHAELGO    時間: 08-9-18 15:02

HI!

剛升上中一, 如果是英中, 暑期應該有上適應班之類的課程,教導基本的學習技巧, 剛開學是不會太煩忙, 慢慢會適應, 至於英文詞句, 查多些字典及花時間每天背誦一下, 會有很好的效果, 老師上課時常用的溝通句子(一般開學時應有派發), 最好也要小朋友牢記.

課外活動要看時間是否太趕,不太趕的話, 不用CUT, 除非小朋友不想再學.
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-18 15:07

還有, 老師門都會說,剛升上中一的小朋友,
一如小學生一樣, 還需父母看緊, 直至他們真的能自律才可以, 因大部份小朋友都很依賴, 一下子放鬆他們, 後果可以好嚇人 .

我們的孩子需然不是讀同一所學校, 但學校的要求可能是差不多的
作者: winniek    時間: 08-9-18 16:20

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-18 15:07 發表
還有, 老師門都會說,剛升上中一的小朋友,
一如小學生一樣, 還需父母看緊, 直至他們真的能自律才可以, 因大部份小朋友都很依賴, 一下子放鬆他們, 後果可以好嚇人 .

我們的孩子需然不是讀同一所學校, 但學校的要求可 ...

我是絕對同意你們的。我要好好控制自己去接受。有沒有好方法去訓練小朋友獨立呢 ??
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-18 16:46

每個小朋友個性不同, 看妳的小朋友是否喜歡妳管束, 有些是很反感的, 唯有從旁多提醒, 如果小朋友怕老師責罰, 一般都會自動自覺完成功課及溫習. 因為相比小學,中學會較多機會被罰留堂或罰抄,記缺點等. 我個大仔是這類, 所以讀書方面好自律. 自理方面就:(.

較懶散的, 要威迫利誘了, 我個細仔就是這樣了, 效果是有, 但仍不顯著, 要慢慢來. 急也沒有用, 已給他折磨到沒感覺了

如果還接受父母理的, 那就當然最好, 可以慢慢放手, 一步一步來. 那就最好了, 可一齊面對壓力.

真係要見招拆招!!
作者: winniek    時間: 08-9-19 10:44

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-18 16:46 發表
每個小朋友個性不同, 看妳的小朋友是否喜歡妳管束, 有些是很反感的, 唯有從旁多提醒, 如果小朋友怕老師責罰, 一般都會自動自覺完成功課及溫習. 因為相比小學,中學會較多機會被罰留堂或罰抄,記缺點等. 我個大仔是這類 ...

其實我個仔也是同一類人的性格,做功課好自律. 自理方面就十分唔得,總是一堆一堆的書本亂丟,經常無記性。性格較為懶散, 要好似一個三年級小學生一樣要威迫利誘了。正如你所提及要慢慢來. 急也沒有用。
唔知到中三可以放手啦 ??

有時他好似好想獨立處理一些事件,好有記性-- 做得唔錯,但有時卻一面倒胡里胡塗 !
由於無記性,對事件無上心,在泳隊經常比人笑 (白痴仔)
,我都唔知如何處理啦 ??

有人話,他未開啟思維。

作者: hkee33    時間: 08-9-19 10:56

原帖由 winniek 於 08-9-19 10:44 發表

其實我個仔也是同一類人的性格,做功課好自律. 自理方面就十分唔得,總是一堆一堆的書本亂丟,經常無記性。性格較為懶散, 要好似一個三年級小學生一樣要威迫利誘了。正如你所提及要慢慢來. 急也沒有用。
唔知到中三可以 ...

我個女性格同你個仔一樣,成日做大頭蝦!
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-20 11:27

HI!

我想好難說何時放手, 看進度拉. 續步放手,做家長好難話不過問仔女的事, 始終不是每事都合自己意.

我個大仔都是上到FORM 4先懂自己煮簡單嘢食,
有時唔舒服自己睇醫生. 學校好多事情都自己搞妥,
但過中有否有些應該告訴我的事情而不跟我說, 那就無法得知, 唯有在平時多留意一下他的情緒及作息, 有心事就要多誘導一下, 希望肯跟我們說. 再唔係, 就靜觀其變了

外面太多誘惑,個小朋友乖的, 就可放手得快啲, 如果是個
扭計的, 那能放手得落呀!:(

當個小朋友知道自己的目標, 就會自動自覺去安排自己的事情, 即是步向獨立之時, 自理方面就真系要慢慢來.
從小都是家長或工人做的, 小朋友們要慢慢學.

原帖由 winniek 於 08-9-19 10:44 發表

唔知到中三可以 ...

作者: 樂樂    時間: 08-9-20 11:34

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-20 11:27 發表
HI!

我想好難說何時放手, 看進度拉. 續步放手,做家長好難話不過問仔女的事, 始終不是每事都合自己意.

我個大仔都是上到FORM 4先懂自己煮簡單嘢食,
有時唔舒服自己睇醫生. 學校好多事情都自己搞妥,
但過中有否有些 ...

你大仔好叻呀,好懂自理,唔舒服都可以自己去睇醫生.
作者: 小咖哩    時間: 08-9-20 12:36

我個女又咪係一樣,我日日都出盡法寶咁叫佢練琴,有時好忟話不如唔好再學琴,結果又係撹到大家都好無懚,同佢分析問題所在,時間管理嘅重要性,我未見成效,都唔知要等到幾時先開hil。
作者: CHIWAHIP    時間: 08-9-20 19:07

佢係好怕死架, 有小小事就會要求看醫生, 我想這樣都是好事呱!
原帖由 樂樂 於 08-9-20 11:34 發表

你大仔好叻呀,好懂自理,唔舒服都可以自己去睇醫生.

作者: CHIWAHIP    時間: 08-9-20 19:18

哎呀!我個細仔都是敢, 結果放棄左, 可能彈琴唔係佢的興趣, 可能見哥哥彈佢又話要彈.仲有, 佢表妹也是見細仔學彈琴, 也辰求學, 上了三堂, 便哭著說唔學.
最後細仔都揀左游水, 無放棄過.
最緊要睇下妳女兒是否真的有興趣彈琴囉!

*同佢哋講完道理, 無幾耐又忘記了, 真惱人.覺得好似比佢哋啲壞習慣馴服左噤! 唔知妳哋有無同感.

原帖由 小咖哩 於 08-9-20 12:36 發表
我個女又咪係一樣,我日日都出盡法寶咁叫佢練琴,有時好忟話不如唔好再學琴,結果又係撹到大家都好無懚,同佢分析問題所在,時間管理嘅重要性,我未見成效,都唔知要等到幾時先開hil。 ...

作者: 小咖哩    時間: 08-9-21 14:43     標題: 回覆 # 的文章

尋日同miss傾番阿女個問題,點知miss話而家d細路尤其是初中生,好多都係咁嘅心態:
又唔肯放棄唔學,又唔想練習,對miss/家長嘅要求以應酬般了事,miss仲話我個女都尚算可以,佢教過有d學生真係唔會練琴,數個星期都係彈番個d曲目,佢阿媽阿巴就個個月比千幾蚊miss學一, 二隻歌,miss就叫學生唔好嘥錢上堂同嘥大家d時間。

我不氣餒咁堅持我嘅要求,希望快d打通阿女個「電話」啦
作者: CHIWAHIP    時間: 08-9-21 18:11

如果啊女唔放棄, 當然要佢繼續啦, 學慢d都好過唔學, 我大仔細過都係敢, 唔嗲唔吊, 學足8年, 最終F.5才考8級, 要會考,無時間練, FAIL左. 但佢只是為興趣而學, 考唔到就算了, 無堅持要再考.

希望妳女兒早些完成8級琴試,否則到高form時, 無時間兼顧便蔴煩了.
作者: sukkiu    時間: 08-9-22 09:28

有時對小朋友又唔可以迫得太緊要,個女早幾年學好懶,時時話要屋企有琴先練,唔願去琴行,練於是便停,跟住呢幾年就話要學番,講左幾年,最近學番,而家都學得幾好.
不過有D家長就會迫子女學琴,我覺得要看個小朋友的性格,有D好硬頸,就好難監到.
作者: winniek    時間: 08-9-22 09:39

原帖由 sukkiu 於 08-9-22 09:28 發表
有時對小朋友又唔可以迫得太緊要,個女早幾年學好懶,時時話要屋企有琴先練,唔願去琴行,練於是便停,跟住呢幾年就話要學番,講左幾年,最近學番,而家都學得幾好.
不過有D家長就會迫子女學琴,我覺得要看個小朋友的性格,有D ...

小朋友個性好奇 ! 有時好積極, 有時好懶, 有時好聽講, 有時話我好煩 !! 唔知如何捕捉 。

永遠唔會第一時間可以合作去做好事件 , 係唔係我地大人太多事情要求小朋友呢 ? 而小朋友開始有自己思想, 要自己想法,希望有空間去安排自己事情,但又卻不知如何處理 , 就係這道灰色帶面上,大家拉鋸戰,大人要小朋友服從,小朋友要自處 !!
該如何做呢 ? 功課好緊張, 不可以放鬆, 但小朋友心態剛剛改變中, 點打算,有沒有經驗家長提供吓 ! 要令小朋友自律先還是要迫緊功課 !!
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-22 11:14

原帖由 sukkiu 於 08-9-22 09:28 發表
不過有D家長就會迫子女學琴,我覺得要看個小朋友的性格,有D ...

妳的女兒肯再學, 真是太好了, 或者她想通了有一技旁身的好處吧, 因有小朋友想學,父母也供不起, 要懂得真惜呀!
希望妳女兒繼續努力學習,考試成功.:)
作者: 小咖哩    時間: 08-9-22 11:31

原帖由 winniek 於 08-9-22 09:39 發表

小朋友個性好奇 ! 有時好積極, 有時好懶, 有時好聽講, 有時話我好煩 !! 唔知如何捕捉 。

永遠唔會第一時間可以合作去做好事件 , 係唔係我地大人太多事情要求小朋友呢 ? 而小朋友開始有自己思想, 要自己想 ...

說真的家長的要求都比孩子的要求高,我感到跟女兒這拉鋸戰有些礓持不下,只好一再提醒希望她盡力於form4之前完成8級,我亦明白這一定給她造成壓力,待我們一起吃雪糕時再談談她的期望及時間表吧!
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-22 11:34

原帖由 winniek 於 08-9-22 09:39 發表

永遠唔會第一時間可以合作去做好事件 , 係唔係我地大人太多事情要求小朋友呢 ? 而小朋友開始有自己思想, 要自己想 ...

我的細仔在高小時,就是這樣, 可以說是飄忽難觸摸, 當時真的很難受, 佢自己HANDLE唔到啲巧課及考試, 又唔比我理, 我唯有同佢協議, 如果功課及測驗考試不達我要求, 以後便要由我替他跟返啲功課及考試, 結果真係衰左, 好不情願地再交給我處理.真係唔撞過板都唔知死. 如果成績
穩定, 我就點洗插2, 最多是從旁提點.

如果不介意拿小朋友的成績做試驗, 可以一試, 但要考慮小朋友是讀緊幾年班.
作者: ganway303    時間: 08-9-22 12:22

我同意啲小朋友想自己處理一些事情, 其實佢地都未懂怎樣做, 佢又唔想你理. 話你煩. 我都有想過比佢衰一次, 如果唔係好重要的話.

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-22 11:34 發表

我的細仔在高小時,就是這樣, 可以說是飄忽難觸摸, 當時真的很難受, 佢自己HANDLE唔到啲巧課及考試, 又唔比我理, 我唯有同佢協議, 如果功課及測驗考試不達我要求, 以後便要由我替他跟返啲功課及考試, 結果真係衰左, ...

作者: MICHAELGO    時間: 08-9-22 14:21

看情況啦! 可以放手的我一定放, 如果有欺騙
成份的話, 就無情講, 一於插手, 有好表現才放鬆, 其實佢地明白我們的用意, 只不過覺得好無 face, 跟同學講mami甚麼都管著, 似bb,覺得羞呱!

已經升中了, 更覺得自己大個仔, 自己會攪掂.
但事實又唔得.
作者: winniek    時間: 08-9-22 16:43

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-22 14:21 發表
看情況啦! 可以放手的我一定放, 如果有欺騙
成份的話, 就無情講, 一於插手, 有好表現才放鬆, 其實佢地明白我們的用意, 只不過覺得好無 face, 跟同學講mami甚麼都管著, 似bb,覺得羞呱!

已經升中了, 更覺得自己大個 ...

我當初同你想法一樣,可惜爸爸話唔介意成績不良,只緊要就係要小朋友有自發自動的動機先,如果留一年可以令小朋友明白是值得的。
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-22 17:43

留班唔一定唔好, 但小朋友唔鍾意, 就唔好免強, 打擊信心就唔好啦. 自願留級學校又同意, 就最好囉!  最重要是小朋友的學習態度是否認真,肯負責, 要不然, 找天王來跟他們補也沒有用, 留班也是徒然.

我舊同事個女小5留班又補習, 結果也是派第3組別中學. 結果學壞左, 連書都唔讀.

我相信, 書讀得唔好,真的不能強來, 弄巧成拙, 大家受罪.  多D關心佢地D情緒及行為相對來說會更重要, 因為讀書成績不太好, 他們內心是知道自己成績比不上人家, 心裏是不高興, 也很介意我們比較, 但礙於資質問題, 怎樣填鴨也填不下. 唯有改向其他方面, 如運動, 藝術方面, 看他們能否發揮所長, 獲得好成績, 就會拿回不小信心, 有信心.做起事來也起勁得多啦!

叻人有好多種, 唔一定讀書叻先至系叻人嗎?
作者: winniek    時間: 08-9-23 08:58

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-22 17:43 發表
留班唔一定唔好, 但小朋友唔鍾意, 就唔好免強, 打擊信心就唔好啦. 自願留級學校又同意, 就最好囉!  最重要是小朋友的學習態度是否認真,肯負責, 要不然, 找天王來跟他們補也沒有用, 留班也是徒然.

我舊同事個女小5 ...

外出有些所為認知課程,係D咩課程呢 ? 好似報紙話以往很懶散,沒有自我要求,但經過報讀後可以改變他們的性格,威力好似好大影響。
作者: anjojamo    時間: 08-9-23 14:55

我個仔又係激到我死死吓...........

佢啲功課, 奉旨唔會即日做晒, 硬係漏啲漏啲, 每次問佢做晒未, 佢一定話做晒, 每晚就好他條喺度 hea, 但係每朝返學前, 就會見到佢"埋頭苦幹", 好努力咁趕功課.

好似今朝, 佢問我一啲英文詞語嘅中文解釋, 我以為只有一兩個, 咪照畀答案佢囉, 點知佢索性攞成本作業出嚟問我, 把幾火, 我咪話佢囉 : 呢啲應該你自己查架, 尋晚咁得閒你唔做, 點解今朝先嚟急急腳做呀, 話極都係咁.......(下刪二十字) 跟住佢就發晒脾氣大大聲話 : 唔做囉, 由得我被罰囉...... 講完後就嬲爆爆執書包走人.

佢已經中一, 我真係唔想仲要吓吓查手冊對功課, 佢樣邊得嚟自立呀, 但係唔理佢又唔得.

而家啲細路, 真係一啲責任心都冇.
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-23 15:52

原帖由 anjojamo 於 08-9-23 14:55 發表
我個仔又係激到我死死吓...........

佢啲功課, 奉旨唔會即日做晒, 硬係漏啲漏啲, 每次問佢做晒未, 佢一定話做晒, 每晚就好他條喺度 hea, 但係每朝返學前, 就會見到佢"埋頭苦幹", 好努力咁趕功課.

好似今朝, 佢問我 ...

HI!

一定要跟貼佢, 我個細仔在高小時, 也是早上趕功課, 後來索性帶返學先做, 做到一塌糊塗, 又要比老師罰小息重做,
持續好幾個月都是這樣. 何來自立, 小朋友不自律,無責任心, 怎自立呢? 一於辛苦D,跟貼喲, CHECK手冊之餘, 仲要借D兒叫佢同同學對功課, 看學校有無功課LIST上網. 有的話再CHECK網, 會好啲. 做漏功課機會會小D囉.
但係要小朋友合作才可以.

小朋友無心肝, 真的只有下下督住, 有進步才慢慢放手.

家長日那天校長和老師非常強調就算小朋友升中一, 一定要把他們當小學生一樣看待,不要鬆懈. 因中學的功課不是今天做明天交, 可能是2-3天後交, 一下子忘記了, 便糟了.還有很多不定是小測, 默書. 跟小D都唔得.

以後要天天跟, 天天問才行. 因佢地未有能力自己搞掂,需然會覺得我地煩, 對大家都好:victory
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-23 16:06

原帖由 winniek 於 08-9-23 08:58 發表

外出有些所為認知課程,係D咩課程呢 ? 好似報紙話以往很懶散,沒有自我要求,但經過報讀後可以改變他們的性格,威力好似好大影響。

課程費用幾貴,一期 3千多元, 是遊戲形式, 不牽涉學術, 所以小朋友應該鍾意上課. 但太貴, 無報到.:-|
作者: 樂樂    時間: 08-9-23 16:21

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-23 16:06 發表

課程費用幾貴,一期 3千多元, 是遊戲形式, 不牽涉學術, 所以小朋友應該鍾意上課. 但太貴, 無報到.:-|

係唔係以前星期二擋案有講過果D課程呀?
類似以前的"生命活力"課程,
作者: anjojamo    時間: 08-9-24 12:30

原帖由 MICHAELGO 於 08-9-23 15:52 發表

HI!

一定要跟貼佢, 我個細仔在高小時, 也是早上趕功課, 後來索性帶返學先做, 做到一塌糊塗, 又要比老師罰小息重做,
持續好幾個月都是這樣. 何來自立, 小朋友不自律,無責任心, 怎自立呢? 一於辛苦 ...

你好!

開頭我咪又好似你咁做法, 樣樣跟到貼, 結果反而同佢嘅關係產生唔少磨擦.

我諗督促嘅對象, 只係視乎懶散唔上心嘅小朋友, 對於嗰啲自以為已大個仔, 自以為獨立嘅少年嚟講, 呢招完全無效, 佢只會覺得我好煩.

例如有時提醒佢做呢樣嗰樣, 佢冇反應, 於是就會話佢 :  唔好次次要人提好唔好? 可唔可以自動自覺呀?

佢好唔耐煩答你 : 係你次次要提啫嘛, 你唔提我咪一樣會做, 只不過唔係即刻啫, 只要我有做, 你理得我幾時先做吖........

有時諗, 都唔知係咪我哋大人自以為理所當然嘅事, 強硬地加諸佢哋身上, 想佢哋跟我哋嘅意願行事, 好似食完飯沖完涼, 就算未瞓覺, 好自然會刷牙, 於是叫佢都要咁做, 但佢就係抱住上述理由, 認為你係咁做法啫, 做乜我要跟你呀, 我臨瞓前先刷都得啫.........
作者: MICHAELGO    時間: 08-9-24 17:19

HI!

我都知死跟是好煩, 但中一,二唔跟, 再升高FORM 就無得跟架啦! 到時除左有回條要簽, 有費用要交, 有成績表要簽就找妳, 其他一於
三箴其口, 問都唔答, 學校網上有登妳還可自行查看. 唔係就要打電話返學校問, 仲難搞.

我個細仔有時都是好似妳個仔噤答我, 我唔出聲囉, 查下佢係咪真係做左囉, 做左,咪讚佢,如果唔係, 我實同佢講道理, 自由比左佢, 佢唔專重, 我就乘機又跟返囉. 我叫佢唔好比機會我跟囉

至於自理方面, 不過份就由他自己處理啦.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5