教育王國

標題: 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [打印本頁]

作者: queensroad    時間: 08-9-12 00:08     標題: 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?

我個仔九月七日試完,唔知道幾時有result呢?
所以,想知道有無已經被取錄?
有無已經知道second in呢?
作者: dlh525    時間: 08-9-12 00:20

原帖由 queensroad 於 08-9-12 00:08 發表
我個仔九月七日試完,唔知道幾時有result呢?
所以,想知道有無已經被取錄?
有無已經知道second in呢?

我都等緊消息!!!
作者: gordon    時間: 08-9-12 09:27

過來人話你知遲會好過早, 因為一接到通知, 你地要一星期內決定, 留唔留位, 留咗, 即放棄第一輪LUCKY DRAW, 唔留, 即放棄ST. MARGARET 既學位.

而我係選擇留位ST. MARGARET , 而放棄第一輪LUCKY DRAW. 而過程其間又放棄ST. MARGARET (選擇咗一間 "A" PRIVATE SCHOOL) 再入番第二輪LUCKY DRAW. 最終選擇咗一間"B" 既 PRIVATE SCHOOL)

原帖由 dlh525 於 08-9-12 00:20 發表

我都等緊消息!!!

作者: catcatmom    時間: 08-9-12 11:26

考直資5同考私校,後者可去抽. 去考直資d媽咪都知, 係無得抽. 而且我覺得去考smc既媽咪,都真係好想讀佢,一來SMC係要親身拿form去學校約時間,(同女拔一樣,不過女拔就之後再通知時間去in),仲要約平日去面試. 5似陳xx可以係web度download張form, e過去. 仲可以星期6/日去面試.
另外smc學費唔平,相比好多優質私校.

放心啦!我係9月2日in, 都未有通知.我相信應該所有人都未有.   佢個web寫明一個月內通知.

原帖由 gordon 於 08-9-12 09:27 發表
過來人話你知遲會好過早, 因為一接到通知, 你地要一星期內決定, 留唔留位, 留咗, 即放棄第一輪LUCKY DRAW, 唔留, 即放棄ST. MARGARET 既學位.

而我係選擇留位ST. MARGARET , 而放棄第一輪LUCKY DRAW. 而過程其間又 ...

作者: bettyby    時間: 08-9-12 12:10

catatcam & G-Ma,

你地好呀, 我囝囝可以進入2nd interview啦,噚日收到學校電話既. 想問下如果2nd in只得我一個帶囝囝去會影響結果嗎?因我先生請唔到假去.

thx!
作者: gordon    時間: 08-9-12 12:20

2nd in means ok. They just want to give you some more information about the school. Congratulation!

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:10 發表

你地好呀, 我囝囝可以進入2nd interview啦,噚日收到學校電話既. 想問下如果2nd in只得我一個帶囝囝去會影響結果嗎?因我先生請唔到假去.

thx! ...

作者: conniengor    時間: 08-9-12 12:29

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:10 發表

thx! ...

Hi bettyby,

請問會考d乜野? 我下星期三 int, thks!
作者: G-Ma    時間: 08-9-12 12:29

Hi BETTYBY,

如果有2nd interview機會就好大, 我聽呢兩年d家長講, 一interview完就會即刻confirm.

我自己咁睇, 學校無規定一定要父母一齊去, 不過我知一般呢d直資學校都好注重家庭教育同埋父母可以投放幾多時間比小朋友, 既然已經到埋門一腳, 如果可以既話最好係父母一齊去啦, 唔怕一萬至怕萬一嘛.

如果爸爸請唔到假, 試吓打去學校改一改interview時間, 盡可能一齊去會好d.

thx! ...

作者: bettyby    時間: 08-9-12 12:32

Tks gordon!!

Really? 2nd in meaning ok..  

If so, Thanks God!

原帖由 gordon 於 08-9-12 12:20 發表
2nd in means ok. They just want to give you some more information about the school. Congratulation!

作者: catcatmom    時間: 08-9-12 12:41

Hi BETTYBY

有second int 已經係收左, smc想收精o同英文程度較好既小朋友, 如果你先生唔得閒, 都影響5大掛? 佢會問吓你對學校既理念認唔認同.  跟著比張紙幾時交留位費, 這些都係smc 家長之前講既.

唔好啦!你改時間叫埋先生去,會隱陣d.

原帖由 gordon 於 08-9-12 12:20 發表

作者: gordon    時間: 08-9-12 12:43

Yes (although we didn't choose SM at last).

Last year, my husband and I went to the school, we thought they might want to ask  something more about our kid or us (very nervous), but after the introduction by 2 teachers, they said your son is ok and we have accepted him. That's it.  Good luck.

G-Ma, do you still remember me?  You are so kind and helpful for all the P1 parent.

Best wishes
Gordon ma

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:32 發表

作者: silvia_ng    時間: 08-9-12 13:20

想請問收申請表收到幾時? 我姪女想考, 但佢地兩個漏氣父母真係....一日拖一日....

我係上次簡介會冇留意到有冇deadline, 只知越早in, chance越大。

不過放棄大抽獎又真係好難取捨....
作者: dlh525    時間: 08-9-12 13:32

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:32 發表

Hi bettyby,

你收到電話啦!  請問你是幾多號1st in架?  你話打去學校問下好唔好呢??!!
作者: bettyby    時間: 08-9-12 13:44

多謝咁多位既意見, 感謝!!
我已經打左去學校問啦, 個女仔答左唔會影響到結果. 所以冇另約其他時間..
作者: bettyby    時間: 08-9-12 13:52

Hi  dlh525,

我囝囝1st in係九月5號, 噚日就收到2nd in通知.
原帖由 dlh525 於 08-9-12 13:32 發表

Hi bettyby,

你收到電話啦!  請問你是幾多號1st in架?  你話打去學校問下好唔好呢??!!

作者: CandyBB    時間: 08-9-12 14:03

我囝囝1st in係9月3號, 噚日收到明天8:30 2nd in, 我会give up大抽獎.

原帖由 bettyby 於 08-9-12 13:52 發表
Hi  dlh525,

我囝囝1st in係九月5號, 噚日就收到2nd in通知.

作者: dlh525    時間: 08-9-12 14:05

原帖由 bettyby 於 08-9-12 13:52 發表
Hi  dlh525,

Hi bettyby,

唔該哂你咁快覆我.  我啱啱忍唔住都打電話去學校問了......學校覆回一個月內通知, 如有需要才會2nd in.  學校有冇告知你是小朋友2nd in or 大人only呀??   大家一齊努力啦!!
作者: bettyby    時間: 08-9-12 14:12

dlh525,

學校叫我帶埋小朋友一起去2nd in 的.希望你好快收到2nd in通知啦!

CandyBB,
我都會give up大抽獎,我都係明天去2nd in喎.

原帖由 CandyBB 於 08-9-12 14:03 發表
我囝囝1st in係9月3號, 噚日收到明天8:30 2nd in, 我会give up大抽獎.

作者: logan    時間: 08-9-12 14:46

我仔仔4號in,都仲未有消息.
作者: G-Ma    時間: 08-9-12 15:21

Hi Gordon,

Of course I remembered you.

It is so sad that you finally not joining our big family.  But I am sure that you must chose a very good school for your kid.

Wish your kid have a happy primary school life!!

原帖由 gordon 於 08-9-12 12:43 發表
Yes (although we didn't choose SM at last).

Last year, my husband and I went to the school, we thought they might want to ask  something more about our kid or us (very nervous), but after the introdu ...

作者: andykwan    時間: 08-9-12 15:36

i really want to try 大抽獎...

if 唔留位, can apply back in next June once 大抽獎 result not ok?

原帖由 gordon 於 08-9-12 09:27 發表

而我係選擇留位ST. MARGARET , 而放棄第一輪LUCKY DRAW. 而過程其間又 ...

作者: hinhinmami    時間: 08-9-12 15:44

Hi,to mothers whose kids have attended the interview,I know that I should not ask any question about the interview at this moment but may I ask whether it is one to one or group interview, and how long did it take? In English or Cantonese? Thanks a lot.
作者: fi-fi    時間: 08-9-12 21:11

conniengor,

我都係下星期三(17號)in呀

原帖由 conniengor 於 08-9-12 12:29 發表

Hi bettyby,

請問會考d乜野? 我下星期三 int, thks!

作者: little-duck    時間: 08-9-12 21:29

H bettyby,

I had the same question in July (I submitted our enrolment in May this year and my girl is studying in SM now) and finally asked my hubby to change his schedule and attended the 2nd interview together with us.  When we attended the 2nd interview, we found that another family was attending the 2nd interview but only mom and the daughter attended.  At last, the girl had been accepted and they paid the deposit right after the 2nd interview.  Not sure exactly if it'll affect the result and hope this little info helps!

原帖由 bettyby 於 08-9-12 13:44 發表
多謝咁多位既意見, 感謝!!
我已經打左去學校問啦, 個女仔答左唔會影響到結果. 所以冇另約其他時間..

作者: gordon    時間: 08-9-12 22:30

Then, I guess you have to take the interview again and depend on the availability of the P1. seats.

原帖由 andykwan 於 08-9-12 15:36 發表
i really want to try 大抽獎...

if 唔留位, can apply back in next June once 大抽獎 result not ok?

作者: KTMOM    時間: 08-9-12 23:05

The clerk phone to me today, however I am not free tomorrow, so I turned down, she said she will rearrange the other date for 2nd interview. I hope that it will not too late to inform me next time, it's difficult to apply leave, it is so urgency.
作者: gordon    時間: 08-9-13 00:07

thank you, G-Ma and all the best to your daughter and you.

Gordon ma

原帖由 G-Ma 於 08-9-12 15:21 發表
Hi Gordon,

Of course I remembered you.

It is so sad that you finally not joining our big family.  But I am sure that you must chose a very good school for your kid.

Wish your kid have a happy prima ...

作者: dlh525    時間: 08-9-13 10:24

請問今日2nd in完的mama是否可以報料?  情況如何??

Thanks
作者: conniengor    時間: 08-9-13 15:22

Hi fi-fi,

我心情十分緊張, 並仔第一次int, 希望大家係呢2,3日努力加油!!!
作者: queensroad    時間: 08-9-14 02:14

我亞仔都係9月5日interview,但是....仲未有消息.....好失望
作者: dlh525    時間: 08-9-14 09:59

原帖由 queensroad 於 08-9-14 02:14 發表
我亞仔都係9月5日interview,但是....仲未有消息.....好失望

我都好失望!!  得唔得都快o的比個結果黎...心情真係七上八落!!
作者: bettyby    時間: 08-9-14 11:07

I went to the 2nd in with my son alone, luckily my son is accepted by SM.

little-duck, G-Ma
Glad to join the SM big family next yr, I hope I can get more info. about SM from you guys.

原帖由 little-duck 於 08-9-12 21:29 發表
H bettyby,

I had the same question in July (I submitted our enrolment in May this year and my girl is studying in SM now) and finally asked my hubby to change his schedule and attended the 2nd interv ...

作者: Web    時間: 08-9-14 14:32

請問 2nd in 的內容是甚麼? 用左幾左時間? 是否即場知道獲收錄?

原帖由 bettyby 於 08-9-14 11:07 發表
I went to the 2nd in with my son alone, luckily my son is accepted by SM.

Glad to join the SM big family next yr, I hope I can get more info. about SM from you guys.

作者: bblaw    時間: 08-9-15 16:13

Deleted !!!

作者: dlh525    時間: 08-9-15 16:28

原帖由 bblaw 於 08-9-15 16:13 發表
Hi bettyby,
My daughter is accepted by SM

請問星期六13號..2nd in多唔多人???  Thanks!
作者: G-Ma    時間: 08-9-15 22:46

Hi bettyby,

Welcome to our big family!

原帖由 bettyby 於 08-9-14 11:07 發表

作者: bettyby    時間: 08-9-16 10:08

G-Ma,

我都係睇到你既sharing,先認識到SM呢間學校. 之後再search關於SM既資料同去埋佢地既說明會,2nd in 時主任細心地講解佢地既課程, 我就更加喜歡這所學校啦.... 囝囝今次有幸地成功入到,真係要多謝你熱心地分享你囡囡的校園生活etc...我先會幫他報 SM.

原帖由 G-Ma 於 08-9-15 22:46 發表
Hi bettyby,

Welcome to our big family!

作者: bettyby    時間: 08-9-16 10:26

Hi Web,

2nd in果日即場已知道獲收錄的, 時間大約30-45mins啦, 內容係同我講番囝囝1st in既表現, 問幾條問題關於小朋友既日常生活,點解揀SM, 跟住就講解番學校既課程同特色.如對學校既理念認同的話可即時留位.

原帖由 Web 於 08-9-14 14:32 發表
請問 2nd in 的內容是甚麼? 用左幾左時間? 是否即場知道獲收錄?

作者: G-Ma    時間: 08-9-16 10:43

bettyby,

唔好客氣, 前幾年我地揀學校時, sm先開咗兩, 三年, 仲好新, 我都係多得高年級既sm熱心家長分享學校情況比我聽我先敢揀呢家學校.  所以我都係將我所知既同大家分享.  每位家長要求唔同, 睇法唔同, 都係要靠自己自行觀察學校多d了解先知間學校好唔好.

我相信你囝囝係sm一定會有一個開心愉快既小學生活.:

原帖由 bettyby 於 08-9-16 10:08 發表
G-Ma,

我都係睇到你既sharing,先認識到SM呢間學校. 之後再search關於SM既資料同去埋佢地既說明會,2nd in 時主任細心地講解佢地既課程, 我就更加喜歡這所學校啦.... 囝囝今次有幸地成功入到,真係要多謝你熱心地分享 ...

作者: dlh525    時間: 08-9-16 11:13

我想打電話去學校問下!!

但.....怕學校都唔會答我, 都係個個答案"一個月內會通知"..
作者: estherangel    時間: 08-9-16 11:18

我囝囝9月2日1st in 但係而家都未有結果,頭先忍唔住打去問佢地話大部份有2nd in 機會既小朋友都差唔多通知晒,但係佢地話只係有需要既小朋友先會2nd in,有d只係1st in 已經收既佢地都未通知晒,佢話要等around 1個月我地就會收到信,收同唔收都會寄信通知架喎,所以未收到電話既家長唔需要灰心住~我都希望sm可以收我個仔啦~
作者: Geni    時間: 08-9-16 11:19

me too ~~~

原帖由 dlh525 於 08-9-16 11:13 發表
我想打電話去學校問下!!

但.....怕學校都唔會答我, 都係個個答案"一個月內會通知"..

作者: catcatmom    時間: 08-9-16 11:34

sorry!只係1 first in , 就知已收,不用2in,學校是否甘講?  

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:18 發表
我囝囝9月2日1st in 但係而家都未有結果,頭先忍唔住打去問佢地話大部份有2nd in 機會既小朋友都差唔多通知晒,但係佢地話只係有需要既小朋友先會2nd in,有d只係1st in 已經收既佢地都未通知晒,佢話要等around 1個月我地就 ...

作者: estherangel    時間: 08-9-16 11:40

catcatmom

係呀, 頭先學校係咁講, 佢話有d 1st in 佢地已經決定收但係仲未通知, 而家呢個階段係主要通知需要2nd in 既小朋友咋喎, 我都唔知真唔真呀, 佢話而家收唔到通知唔代表學校唔收, 叫我最好等信通知喎

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 11:34 發表
sorry!只係1 first in , 就知已收,不用2in,學校是否甘講?  

作者: 一家三口    時間: 08-9-16 11:54

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 11:34 發表

會唔會敢..........
其實小朋友只係 interview 1次, second int. 只係約見家長講吓學校的課程和可以即場解答家長對學校的疑問, 給家長進一步了解學校, 完畢後, 就可以留位註冊啦.

作者: G-Ma    時間: 08-9-16 11:57

estherangel,

我囡囡果年(3年前)係收信架, 1st in 完大概3個星期左右就收到信, 無2nd in 亦無打電話比我地.

不過年年都有d唔同, 唔知今年會點樣, 但係唔駛灰心既, 等消息啦, 仲有機會.

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:40 發表
catcatmom

係呀, 頭先學校係咁講, 佢話有d 1st in 佢地已經決定收但係仲未通知, 而家呢個階段係主要通知需要2nd in 既小朋友咋喎, 我都唔知真唔真呀, 佢話而家收唔到通知唔代表學校唔收, 叫我最好等信通知喎

...

作者: estherangel    時間: 08-9-16 12:05

G-Ma

我都希望可以同你講既一樣呀, 因我到而家都無收到任何通知 (不過打定輸數多), 我朋友個女, 兩年前考sm又係話無2nd in, 只係in 完一個月內收到信通知話收佢, 情況同你一樣呀, 希望今年都係咁啦~

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 11:57 發表

我囡囡果年(3年前)係收信架, 1st in 完大概3個星期左右就收到信, 無2nd in 亦無打電話比我地.

不過年年都有d唔同, 唔知今年會點樣, 但係唔駛灰心既, 等消息啦, 仲有機會.

...

作者: catcatmom    時間: 08-9-16 12:26

estherangel

好謝你的回應, 原來有1round in 完, 可以無2 in , 就
決定收, 之前無聽SM D 家長講過, 有無媽咪回應吓.
唔該!

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:40 發表
catcatmom

...

作者: catcatmom    時間: 08-9-16 12:46

G-Ma

好謝你的回應.
我上星期去左度假, 我老公"衣衣我我"追著話我, 好將個女辦到隻孔雀甘去面試, e+ 人地唔收啦! 我當日請左一天假, 甘上午辦d野, 番到屋企,見到工人比左條花衫花裙,工人仲問我靚唔靚? 當時無時間換. 點知去到原來其他小妹妹個個著白色套裙, 個個好似小婦人.
我老公e+即刻同亞女報了其他學校. 我老公話人地唔收, 係覺得亞妹唔適合.   

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 11:57 發表

...

作者: G-Ma    時間: 08-9-16 12:54

hi catcatmom,

你咁快知學校唔收?  定係放咗係waiting list呀?  你囡囡英文應該唔錯架?  係咪攪錯咗呀?  如果係waiting list都唔駛灰心既, 好多人都係第二年waiting list入架.

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 12:46 發表
G-Ma

好謝你的回應.
我上星期去左度假, 我老公"衣衣我我"追著話我, 好將個女辦到隻孔雀甘去面試, e+ 人地唔收啦! 我當日請左一天假, 甘上午辦d野, 番到屋企,見到工人比左條花衫花裙,工人仲問我靚唔靚? 當時無時間 ...

作者: catcatmom    時間: 08-9-16 13:32

hi G-Ma

我個女連中文名都寫唔到, 淨係識講英文.其實係open day果日, 我個女見到過亞 John, 仲同亞 John 傾左好耐, 因我個女好鍾意d黑卒卒or白雪雪既白人同黑人,我個女係圖書間(hall 對出果過) 停留了很耐, 讀左好多英文書, 之後仲put away 所有圖書, 執埋4張檯椅先至走.
今次又係亞 John in 佢.但我個女份人好active, 唔知會唔會active過頭. 我朋友安慰我, 佢個女係abc, 6歲回流考浸小, 主任讚不絕口, 番左屋企等消息, 等左幾星期,唔收.再 寫信去追, 又打電話, 最後收左. 但陳x守比佢前少少通知, 朋友去了陳, 唔去小.      

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 12:54 發表

你咁快知學校唔收?  定係放咗係waiting list呀?  你囡囡英文應該唔錯架?  係咪攪錯咗呀?  如果係waiting list都唔駛灰心既, 好多人都係第二年waiting list入架.

...

作者: meowross    時間: 08-9-16 14:48

真的嗎?  只有1st in 唔使2nd in都收的例子??? 我個囡1st完, 到e家都無收到電話, 個老豆好唔開心, 仲話叫我apply多次.....

我call過學校, 佢地又無咁講, 淨係叫我等...好心急, 收唔收都早d通知吖, 我真係想個囡係到讀架嘛....

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 12:26 發表
estherangel

好謝你的回應, 原來有1round in 完, 可以無2 in , 就
唔該!

作者: estherangel    時間: 08-9-16 14:51

catcatmom
而家未必唔收你囡囡架, 學校話有d 1st in 完佢地內部決定會收, 所以唔洗2nd in, 不過而家仲未通知佢地架! 所以你囡囡可能係其中一個, 你囡囡咁叻你都唔洗咁灰心, 我諗收既機會好大, 我諗你再等多個零禮拜就會收到通知架啦

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 12:26 發表
estherangel

唔該!

作者: estherangel    時間: 08-9-16 14:55

我而家都好緊張囉, 我問佢無收到通知落選機會係咪好大, 佢又話唔可以咁講, 而家都答唔到我, 但係佢話收同唔收都一定會寄信通知, 咁我唯有等啦~

我朋友個女而家p.2, 佢話當年佢考真係只係in 一次, 沒有2nd in 過..

原帖由 meowross 於 08-9-16 14:48 發表
真的嗎?  只有1st in 唔使2nd in都收的例子??? 我個囡1st完, 到e家都無收到電話, 個老豆好唔開心, 仲話叫我apply多次.....

我call過學校, 佢地又無咁講, 淨係叫我等...好心急, 收唔收都早d通知吖, 我真係想個囡係到 ...

作者: dlh525    時間: 08-9-16 15:08

原帖由 estherangel 於 08-9-16 14:55 發表
我而家都好緊張囉, 我問佢無收到通知落選機會係咪好大, 佢又話唔可以咁講, 而家都答唔到我, 但係佢話收同唔收都一定會寄信通知, 咁我唯有等啦~

我朋友個女而家p.2, 佢話當年佢考真係只係in 一次, 沒有2nd in 過..
...

我都林緊是否再apply多一次....等信等得好辛苦呀
作者: G-Ma    時間: 08-9-16 15:23

係囉, 都未話唔收, 可能你好快收到信呢.

sm都鍾意active學生, 學校有2位叫亞john既老師,  如果佢有能力同老師傾咁耐, 理論上機會好大. 你唔好自己嚇自己啦!

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 13:32 發表
hi G-Ma

我個女連中文名都寫唔到, 淨係識講英文.其實係open day果日, 我個女見到過亞 John, 仲同亞 John 傾左好耐, 因我個女好鍾意d黑卒卒or白雪雪既白人同黑人,我個女係圖書間(hall 對出果過) 停留了很耐, 讀左好 ...

作者: logan    時間: 08-9-16 17:00

我都係無接到電話,但係佢同學仔星期六就去左2ND.  不過我唔係好明點解有D又會安排2ND,但係有D又唔駛啦!  咁2ND個用意又係咩呢??  搞到我地班家長行唔安坐唔落.  我初初仲以為有機會的小朋友先會2ND但原來又唔係?
作者: dlh525    時間: 08-9-16 17:31

原帖由 logan 於 08-9-16 17:00 發表
我都係無接到電話,但係佢同學仔星期六就去左2ND.  不過我唔係好明點解有D又會安排2ND,但係有D又唔駛啦!  咁2ND個用意又係咩呢??  搞到我地班家長行唔安坐唔落.  我初初仲以為有機會的小朋友先會2ND但原來又唔係? ...

agree, 我都冇收到電話. 但我再問番阿囡佢由講得番o的問題及答案, 有男有女老師, 有用英文及中文問佢.  所以我都唔明如何決定需要2nd in or 唔需要??  仲知就好心急啦!!
作者: Haemon    時間: 08-9-16 17:43

Hi all,

I gave them the form and file this morning, do you all know when will they call me for 1st interview??

thx
作者: logan    時間: 08-9-16 17:45     標題: 回覆 # 的文章

你交form時校務處會即時約埋1st in 時間喎.
作者: catcatmom    時間: 08-9-16 17:57

G-Ma

係John Frederick, 佢果日烏低身, 聽亞妹讀書.佢好高,
1.8米有多.
我一d都唔灰, 係我隻佬成日" 衣衣我我", 鬼食泥,  又話亞妹係細女(11月), 一陣又話我輕敵, 一陣又話要讀英基, 一陣又話....... 正式死佬, 食野唔做野, 淨係彈人.
我對亞妹有信心.   

原帖由G-Ma  於 08-9-16 15:23 發表

係囉, 都未話唔收, 可能你好快收到信呢.

sm都鍾意active學生, 學校有2位叫亞john既老師,  如果佢有能力同老師傾咁耐, 理論上機會好大. 你唔好自己嚇自己啦!

...

作者: 一家三口    時間: 08-9-16 18:19

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 17:57 發表
G-Ma

係John Frederick, 佢果日烏低身, 聽亞妹讀書.佢好高,
1.8米有多.
我一d都唔灰, 係我隻佬成日" 衣衣我我", 鬼食泥,  又話亞妹係細女(11月), 一陣又話我輕敵, 一陣又話要讀英基, 一陣又話....... 正式死佬,  ...

catcatmon,

yeah! 最緊要對小朋友有信心.
作者: catcatmom    時間: 08-9-16 20:33

一家三口

多謝你! 我個女係好活潑,好多動作, 真係無mud學校arm佢讀.

原帖由 一家三口 於 08-9-16 18:19 發表

catcatmon,

yeah! 最緊要對小朋友有信心.

作者: little-duck    時間: 08-9-16 21:36

From my past experience, "Luck" is really one of the very important criteria on top of your kid's competency level.

GOOD LUCK to everyone!

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 20:33 發表
一家三口

多謝你! 我個女係好活潑,好多動作, 真係無mud學校arm佢讀.

作者: fun123    時間: 08-9-16 23:11     標題: 截止日期

請問聖瑪加利小學幾時截止報名?

謝謝!
作者: dlh525    時間: 08-9-16 23:31

原帖由 fun123 於 08-9-16 23:11 發表
請問聖瑪加利小學幾時截止報名?

謝謝!

現在應該仲收form, 你打去問下啦!  佢地9月20日有briefing.
作者: bettyby    時間: 08-9-17 09:12

catcatmom,

你,呢個媽咪都幾攪笑喎 你叫你先生放心啦, 你亞妹精乖又叻女一定有機會,可能學校未通知得切咁多applicants. 忍耐多少少,可能好快有電話呢..

英基聽講都唔錯,我都有諗過俾囝囝試下.不過我對佢地既課程唔多了解.

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 17:57 發表
G-Ma

1.8米有多.
我一d都唔灰, 係我隻佬成日" 衣衣我我", 鬼食泥,  又話亞妹係細女(11月), 一陣又話我輕敵, 一陣又話要讀英基, 一陣又話....... 正式死佬,  ...

作者: meowross    時間: 08-9-17 09:54

係la, 咁點算??? 等定再apply 呢, 好愁吖!等到我頸都長, 點解無application no.俾我地check 架?!

原帖由 dlh525 於 08-9-16 15:08 發表

我都林緊是否再apply多一次....等信等得好辛苦呀

作者: catcatmom    時間: 08-9-17 11:00

bettyby

我個女係好9笑, 佢個人好開心, 但係好大脾氣.
係SMC既面試時候,係比其他小朋友耐好多, 因亞妹唔肯落樓走, 詳細唔講啦!

但對上一次面試幼稚園既時候,佢唔肯走, 原因係間課室好亂, 要幫手執, 執完啦! 仲要站係門口1分鐘, 睇吓tidy未, 跟著拖我走.

英基係好好架! 但中文係好淺. 讀完grade1x幾都唔識睇中文報紙, 我朋友個仔讀國際(不是英基), 小學階段都補吓中文, 中學就唔肯讀,仲好憎中文, 中文小三都不如.

原帖由 bettyby 於 08-9-17 09:12 發表
catcatmom,

你,呢個媽咪都幾攪笑喎 你叫你先生放心啦, 你亞妹精乖又叻女一定有機會,可能學校未通知得切咁多applicants. 忍耐多少少,可能好快有電話呢..

英基聽講都唔錯,我都有諗過俾囝囝試下.不過我對佢 ...

作者: bettyby    時間: 08-9-17 11:35

catacatmom,

你女女似mami一樣咁開朗呢
pls. chk pm
作者: catcatmom    時間: 08-9-17 13:02

bettyby

多謝! 請收pm!

原帖由 bettyby 於 08-9-17 11:35 發表
catacatmom,

pls. chk pm

作者: WD40    時間: 08-9-17 13:33

hi hi...係度好似見番舊年 ge 自己咁..

我仔仔舊年1st interview 都見左成粒鐘。開頭對smc都頗為擔心,但到2nd in. 時,兩位主任ge態度同對我仔仔ge分析同了解都好中。由果一刻起,我地已經決定將仔仔交俾smc。  到而家p.1開學雖則只有短短半個月,但好明顯仔仔好鐘意返學同好享受學習。尤其佢係G.1, 入面有成10 個non-chinese students, 英語環境一流。再加上佢抽到今個term 學法文先,雖則只上了一堂,但已經識"早晨" "午安" "再見"等法文。

以過來人身份,如果有chance 2nd interview, 最好係daddy & mommy 一齊去,因為舊年我地見到有d cases只有 dad or mom, 佢地2nd in 完,要返去等消息。 但好似我地咁,dad & mom一齊去,就即時confirm.  So....

祝大家好運啦!

WD40
作者: WD40    時間: 08-9-17 13:44

One more thing would like to share with all of you that:-

As per my son's description, 1st interview (last year) has divided into 4 parts : 1) English conversation & writing  2) 中文認字同配對  3) Math   4) Memory test.

During 2nd interview (only parents to attend), the two teachers would briefed us the marks our son got and explained which part(s) would be his strength and which part(s) would be his weakness.  The teachers also asked parents abt 'communication' with their kids at home...etc.

My son got full marks in both Eng & Math; and above  average in Chi & memory test.

So, smc is rather perfer students have proficiency Eng. standard.

Wish such tips would help you.

WD40

原帖由 WD40 於 08-9-17 13:33 發表

我仔仔舊年1st interview 都見左成粒鐘。開頭對smc都頗為擔心,但到2nd in. 時,兩位主任ge態度同對我仔仔ge分析同了解都好中。由果一刻起,我地已經決定將仔仔交俾smc。  到而家p. ...

作者: bblaw    時間: 08-9-17 14:47

原帖由 WD40 於 08-9-17 13:44 發表
One more thing would like to share with all of you that:-

As per my son's description, 1st interview (last year) has divided into 4 parts : 1) English conversation & writing  2) 中文認字同配對  3) Ma ...

Any comment to SM

作者: catcatmom    時間: 08-9-17 14:48

SMC parents have been very helpful for us.

thanks!

原帖由 WD40 於 08-9-17 13:33 發表

我仔仔舊年1st interview 都見左成粒鐘。開頭對smc都頗為擔心,但到2nd in. 時,兩位主任ge態度同對我仔仔ge分析同了解都好中。由果一刻起,我地已經決定將仔仔交俾smc。  到而家p. ...

作者: hellotung    時間: 08-9-17 16:51

係唔係即英華隔離果間呀?不唔係20/9家長簡介會後即時
填表咩?THANKS!
作者: catcatmom    時間: 08-9-17 17:47

bettyby

I can't received any message from you.

原帖由 bettyby 於 08-9-17 11:35 發表
catacatmom,

pls. chk pm

作者: WD40    時間: 08-9-17 18:45     標題: 回覆 # 的文章

Yeah.  It is just next to 英華.

For my own comment, SMC so far proved the teachers have "heart" to teach and develop students.  Comparatively, it's rather new (only for around 6 years upon changed to 直資) while the major portion of its secondary school is ranked between Band one 尾至 Band Two頭, mainly because most of students are 派位。但今年開始中學部都轉直資,收生嚴謹左。就算係暑假期間,SMC都設特備班 for 中一學生。

再講,佢地小學部 d 學生英語水平都頗高,因佢地投放好多師資同資源係小學部,務求從小打好學生語文基礎。 小兒已經開始學普通話拼音,而且掌握都好好,証明老師教導有方。當然,其中亦視乎學生吸收同上堂專注能力。

其實學校好與否,好視乎各方因素,如師資、老師教學態度、學生質素,以及家長配合。所以點為之好學校,真係好難評估。
作者: WD40    時間: 08-9-17 18:55     標題: 回覆 # 的文章

yeah.   I also found most parents of SMC are helpful and kind.  Most of them are so willing to share their experiences / opinions.

再補充:係小一家長簡介會(for those 08/09 p.1 students' parents), Modern Language head teacher, Mr. Antony Adams 都講佢地中學部考法文公開試 ,成績係全港最好,接近100% pass, 大部份攞 Grade C or above.

而小學部亦要求學生教Cambridge Eng 同學奧數 (forget from P.3 or P.4, but it's COMPULSORY)。

我都想知有冇小學高年班學生考Cambridge Eng ge 成績。如有,請分享下呀!  Thanks
作者: hellotung    時間: 08-9-17 21:49

HI各位媽咪,請問面試是考D咩o架?可否告知,THANKS!
作者: bblaw    時間: 08-9-18 04:30

The interview content same as WD40 ma ma
I still cannot give more confident to SM.
How about the comment? Can give more detail to me?
作者: fi-fi    時間: 08-9-18 08:48

我囝琴日下晝in....足足"玩"左1.5個鐘,真係嚇c我呀,仲以為漏左我個囝係課室無人理添呀  

以我囝所講:分別有五個老師會見小朋友,1)認中文字咭 2)英文字 3)maths 4)情境題 5)唔記得左...sorry!!!

我都唔明點解可以玩成1.5鐘,另外家長在等候時要填一張問卷!!!

原帖由 hellotung 於 08-9-17 21:49 發表
HI各位媽咪,請問面試是考D咩o架?可否告知,THANKS!

作者: ChapmanMa    時間: 08-9-18 09:58

Hi fi-fi, thanks for your sharing.  Is the interview one to one ? Oh, I mean, only 1 kid to be in the classroom for test ? Thanks.

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 08:48 發表
我囝琴日下晝in....足足"玩"左1.5個鐘,真係嚇c我呀,仲以為漏左我個囝係課室無人理添呀  

以我囝所講:分別有五個老師會見小朋友,1)認中文字咭 2)英文字 3)maths 4)情境題 5)唔記得左...sorry!!!

我都唔明點 ...

作者: hinhinmami    時間: 08-9-18 10:22

我囝囝話有好多遊戲,又有砌puzzle,in完好似好開心咁

我都唔明點 ...

作者: catcatmom    時間: 08-9-18 11:06

fi-fi

亞女都係好耐, 因佢同2個白色裙既妹妹一齊上, 佢地2個走曬, 亞女未落樓, 不過沒有你小朋友一粒半鍾o甘耐, 出來我問亞女點解甘耐, 佢話未玩blocks, 係人地拖佢落來.

亞女話有記憶題, 問番頭先見過野, 例如檯面有隻spoon, 但其實隻spoon上面有d野, 如果可以記到隻spoon同形容埋,甘就多分d掛?

我都唔明點 ...

作者: fi-fi    時間: 08-9-18 11:36

yes...仲有一題就係"記憶題"!!!

我囝話無積目玩,無圖書睇...無野玩喎,但我都聽到有d小朋友就話好多野玩,有積目,畫畫之類....真係一個"迷"!!!

我囝話...入到課室就坐定定等老師叫名,跟住就跟老師埋枱答問題,答完就返埋坐再等下一個老師再叫佢.....就係咁坐等坐等...咁見哂五個老師喎,唔知係咪真呢?

原帖由 catcatmom 於 08-9-18 11:06 發表
fi-fi

亞女都係好耐, 因佢同2個白色裙既妹妹一齊上, 佢地2個走曬, 亞女未落樓, 不過沒有你小朋友一粒半鍾o甘耐, 出來我問亞女點解甘耐, 佢話未玩blocks, 係人地拖佢落來.

亞女話有記憶題, 問番頭先見過野, 例如檯 ...

作者: ChapmanMa    時間: 08-9-18 11:41

係米一一交報名表, 就即刻安排 1st in呀 ? 可是否要平I日 in

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 11:36 發表

我囝話無積目玩,無圖書睇...無野玩喎,但我都聽到有d小朋友就話好多野玩,有積目,畫畫之類....真係一個"迷"!!!

我囝話...入到課室就坐定定等老師叫名,跟住就跟老師埋枱答問題,答完就 ...

作者: catcatmom    時間: 08-9-18 11:52

亞女係話積木, 佢都有話puzzle, 佢地比小朋友d題目唔一樣, 上年係隻"差" , 有中文, 有計數.  

我囝話...入到課室就坐定定等老師叫名,跟住就跟老師埋枱答問題,答完就 ...

作者: bettyby    時間: 08-9-18 12:04

fi-fi,
我囝同你囝一樣,冇野玩. 單對單見老師答問題,大約見左30-40mins.

作者: bettyby    時間: 08-9-18 12:09

ChapmanMa,

我老公交表當日即時約1st in嫁啦, yes是平日

祝你好運!

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-18 11:41 發表
係米一一交報名表, 就即刻安排 1st in呀 ? 可是否要平I日 in

作者: Web    時間: 08-9-18 12:09

囡囡都係咁講. 全組人見左約45分鐘.

原帖由 hinhinmami 於 08-9-18 10:22 發表
我囝囝話有好多遊戲,又有砌puzzle,in完好似好開心咁

作者: fi-fi    時間: 08-9-18 12:52

bettyby,
真係離奇....面試方式咁唔一樣

原帖由 bettyby 於 08-9-18 12:04 發表
fi-fi,
我囝同你囝一樣,冇野玩. 單對單見老師答問題,大約見左30-40mins.

作者: bettyby    時間: 08-9-18 13:07

fi-fi,

真係唔清楚,不過我有2個朋友去in都係同我地一樣單對單見老師答問題呢..

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 12:52 發表
bettyby,
真係離奇....面試方式咁唔一樣

作者: queensroad    時間: 08-9-18 13:19

我個仔in了15mins,好快,但佢又無話有puzzle,又無唱歌
佢話0的問題有英文同中文,
中文就問了中文3個字;
有指示動作題:係碗裡面羅四粒豆去碟裡面(好像是用英文問)
其他就佢講唔到比我聽

作者: bettyby    時間: 08-9-18 14:56

queensroad,
除左考中文外,其他用英文問..

中文要認字卡同配詞;
而係碗裡面拎4粒豆去碟度加埋有幾多粒?(應該係數學題) 以上是我仔同我講既..可能每個都有唔同考法..

原帖由 queensroad 於 08-9-18 13:19 發表
我個仔in了15mins,好快,但佢又無話有puzzle,又無唱歌
佢話0的問題有英文同中文,
中文就問了中文3個字;
有指示動作題:係碗裡面羅四粒豆去碟裡面(好像是用英文問)
其他就佢講唔到比我聽 ...

作者: conniengor    時間: 08-9-18 15:09

Hi fi-fi,

尋日我仔int 左大概50鐘!
佢話用英文多過中文問佢! 問佢住邊, 那一間幼稚園, 重比一幅圖佢問佢圖中有個小朋友在做乜野, 同點解咁做? (英文嘅)
中文-好多字拆开要佢地再組合另一個字
數學-加數題2-3條
記億-10樣東西要看完後再找出
但見到d小朋友考完後個個都好開心, 呢次連父母都不用見咁, 只係在帶小朋友入去時填張form 簽名就可以!
作者: CandyBB    時間: 08-9-18 16:05

Last Sat 2nd in 左smc, 呀仔个日唔乖, 我地同主任傾計時, 坐唔定仲成日踢張枱 , 好彩主任final都收左 , 叫我地係20日前要confirm放棄lucky draw & 交$500.-留位費. 其实同主任傾計時, 主任係會講番呀仔interview時情况, 因為个日呀仔interview時就係lee位主任in, 所以佢好清楚講番呀仔邊part好d, 邊part弱d, 我同hubby就不停偷望張分紙 , 佢話呀仔砌積木好有創意, 係山上面砌左間屋 ......  
我hubby今日去交俚留位費, 一天光曬, 唔洗大抽獎!!

good luck 各位!

原帖由 conniengor 於 08-9-18 15:09 發表
Hi fi-fi,

尋日我仔int 左大概50鐘!
佢話用英文多過中文問佢! 問佢住邊, 那一間幼稚園, 重比一幅圖佢問佢圖中有個小朋友在做乜野, 同點解咁做? (英文嘅)
中文-好多字拆开要佢地再組合另一個字
數學-加數題2-3條
記 ...

作者: conniengor    時間: 08-9-18 16:38

candyBB,

恭喜你, 唔駛烦啦!!!
作者: Geni    時間: 08-9-18 17:00

你地就好啦, 放心哂o勒~~ 我就仲係等等等.... 不過我諗都係凶多吉少o家o勒~~~

真係好擔心會全軍覆沒
作者: DaddyX    時間: 08-9-18 18:04

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5