教育王國

標題: 有冇一丁班家長 [打印本頁]

作者: fc2008    時間: 08-9-4 22:41     標題: 有冇一丁班家長

可以解釋吓cycle 1 to cycle 5 係怎樣運作?

作者: jojocyl    時間: 08-9-4 23:32

Hello 我係一丁班家長, 我估應該係由4/9開始DAY 1 至DAY 6 為CYCLE 1(4/9-11/9), CYCLE 2(12/9-22/9), 如此類推.
作者: j3579    時間: 08-9-4 23:50

I am 1D too
My kid said she needs to dress both Sports and Dress Uniform tomorow for photo taking.
Is it correct?
作者: joannespapa    時間: 08-9-5 09:08

各位一丁班家長大家好! 阿仔話淨係帶恤衫就得, 鞋都唔使帶。有冇發覺尋日手冊話要帶常識嘅書同作業,但係其實作業重未派?唔通老師唔知道?
作者: poonsline    時間: 08-9-5 09:49

hello

男仔可能就淨係帶恤衫, 但女仔就要帶裙, 我都問阿囡, 咁鞋呢 ... 佢都係話影唔到鞋架 .......

常識o個本作業係未有

原帖由 joannespapa 於 08-9-5 09:08 發表
各位一丁班家長大家好! 阿仔話淨係帶恤衫就得, 鞋都唔使帶。有冇發覺尋日手冊話要帶常識嘅書同作業,但係其實作業重未派?唔通老師唔知道?

作者: 陳師奶    時間: 08-9-5 10:29

報到呀, 亞仔都係今日影相呀, 想問下你地係咪都係後備生呀? 因為正取生一早就影晒相.

原帖由 poonsline 於 08-9-5 09:49 發表
hello

男仔可能就淨係帶恤衫, 但女仔就要帶裙, 我都問阿囡, 咁鞋呢 ... 佢都係話影唔到鞋架 .......

常識o個本作業係未有

作者: penguin    時間: 08-9-5 10:31

HI, 各位,

我都係一丁班家長, 乜今日要帶恤衫咩, 亞仔無講, 我今日淨係同佢著P.E.衫咋!!!

另外, 想問吓你地會唔會報朗誦節呢? 報名表學校遲D會派, 還是要問老師攞呢? 上次迎新日校長話有野留番13號先問, 攪到我有野都唔敢打去學校問添.....
作者: penguin    時間: 08-9-5 10:34

常識第4冊作業我都未派呀, 我諗係老師攪錯多, 前日又話要帶phonics書, 我摷"雲"都無!!! 我叫左亞仔同老師講未派呀!!!!
作者: kls12    時間: 08-9-5 10:34

原帖由 penguin 於 08-9-5 10:31 發表
HI, 各位,

我都係一丁班家長, 乜今日要帶恤衫咩, 亞仔無講, 我今日淨係同佢著P.E.衫咋!!!

另外, 想問吓你地會唔會報朗誦節呢? 報名表學校遲D會派, 還是要問老師攞呢? 上次迎新日校長話有野留番13號先問, 攪到我有 ...

Please read

http://www.apskt.edu.hk/solo.pdf

This deadine is 10 Sept 2008 2:15 pm
作者: fc2008    時間: 08-9-5 10:52     標題: 回覆 # 的文章

我女女今天要映校服照,所以wear校裙,朗誦仲有幾日先遞表,仲有時間唸
作者: fc2008    時間: 08-9-5 10:58     標題: 回覆 # 的文章

常作四冊我胙天剛剛買到手,如要buy,到mongkok洗衣街89號文風書局有,店員都話剛剛補返
作者: 陳師奶    時間: 08-9-5 10:59

整理一下我地班既同學仔資料先:

1D
joannespapa – Joannes (次中音號)
DuncanMaMa – Duncan(小提琴)
jojocyl  - Bryant (木琴)
陳師奶 - Matthew (大提琴)
poonsline - 心陶 (小提琴)
fc2008 -
j3579 -
penguin -

請問有無根德園同學仔係度呀???

作者: 陳師奶    時間: 08-9-5 11:00

唔該晒, 我今日即刻去買先

原帖由 fc2008 於 08-9-5 10:58 發表
常作四冊我胙天剛剛買到手,如要buy,到mongkok洗衣街89號文風書局有,店員都話剛剛補返

作者: poonsline    時間: 08-9-5 11:02

陳師奶
我囡係正取生, 之前(迎新日)已經影左學生相, 今日唔知影咩相呢 ...........

原帖由 陳師奶 於 08-9-5 10:29 發表
報到呀, 亞仔都係今日影相呀, 想問下你地係咪都係後備生呀? 因為正取生一早就影晒相.

作者: poonsline    時間: 08-9-5 11:04

獨誦要自己練架喎

原帖由 fc2008 於 08-9-5 10:52 發表
我女女今天要映校服照,所以wear校裙,朗誦仲有幾日先遞表,仲有時間唸

作者: 陳師奶    時間: 08-9-5 11:05

就係影學生相咋, 我地無迎新日吖嘛, 你地唔駛再影架啦

原帖由 poonsline 於 08-9-5 11:02 發表
陳師奶
我囡係正取生, 之前(迎新日)已經影左學生相, 今日唔知影咩相呢 ...........

作者: fc2008    時間: 08-9-5 11:05     標題: 回覆 # 的文章

我女女都是kv學生,我哋waitinglist,學校九月一日先打我收生,‧考慮後決定比佢這間
作者: poonsline    時間: 08-9-5 11:06

陳師奶
心陶係根德園出品
作者: fc2008    時間: 08-9-5 11:09     標題: 回覆 # 的文章

我女女都是kv學生,我哋waitinglist,學校九月一日先打我收生,‧考慮後決定比佢這間
作者: joannespapa    時間: 08-9-5 11:12

阿仔在迎新日已經影相, 唔知點解重要影?
作者: poonsline    時間: 08-9-5 11:14

咁心陶搞錯左喇, 佢以為自己都要

原帖由 陳師奶 於 08-9-5 11:05 發表
就係影學生相咋, 我地無迎新日吖嘛, 你地唔駛再影架啦

作者: 陳師奶    時間: 08-9-5 11:24

poonsline & fc2008

原來咁多kv校友, 真係好啦, 我就18/8 收call 既

1D
poonsline - 心陶 (小提琴)
fc2008 -
j3579 -
penguin -

原帖由 fc2008 於 08-9-5 11:09 發表

作者: fc2008    時間: 08-9-5 11:26     標題: 買新書

幫個女買唔到sci.newgeneralstudies1.3,去找很多書局都冇,有冇家長們知哪哩有得吧?
作者: fc2008    時間: 08-9-5 11:31     標題: 回覆 # 的文章

我個女第一天返學回來巳經告訴我班上有15個KV生,都唔知係咪真,你女兒K3哪班
作者: 陳師奶    時間: 08-9-5 11:32

我八月尾係萬邦書局買到既, 你試下打去問啦, tel: 2395 5327 (太子西洋菜街北179號)

原帖由 fc2008 於 08-9-5 11:26 發表
幫個女買唔到sci.newgeneralstudies1.3,去找很多書局都冇,有冇家長們知哪哩有得吧?

作者: fc2008    時間: 08-9-5 11:50     標題: 回覆 # 的文章

THANKS,我胙天都去萬邦但都冇,有冇其他
作者: penguin    時間: 08-9-5 13:29

唔該晒!

原帖由 kls12 於 08-9-5 10:34 發表

Please read

http://www.apskt.edu.hk/solo.pdf

This deadine is 10 Sept 2008 2:15 pm

作者: penguin    時間: 08-9-5 13:39

你D 書係註冊日係學校訂, 還是自已出去買架? 我果D係學校訂, 睇吓今日有冇派先...

作者: poonsline    時間: 08-9-5 16:07

心陶讀 3I

原帖由 fc2008 於 08-9-5 11:31 發表
我個女第一天返學回來巳經告訴我班上有15個KV生,都唔知係咪真,你女兒K3哪班

作者: fc2008    時間: 08-9-5 20:07     標題: 想知數學書帶哪本

想問家長們數學是否帶新–代–下C
作者: kls12    時間: 08-9-5 21:24

原帖由 陳師奶 於 08-9-5 11:24 發表
poonsline & fc2008

原來咁多kv校友, 真係好啦, 我就18/8 收call 既

1D
poonsline - 心陶  ...

Hi 陳師奶 & poonsline & fc2008,

你們好,我的女兒也是來自KV,是上年讀P1,今年真的一班有十五個KV?上年每班約四、五個。看SFA那邊很利害,好像是整個KV Forum搬過去的,是否小班教學的原故,津校收少了學生,而多人讀私小呢?
在宣小應該沒有SFA競爭那麼大,有很多機會給你們的子女發揮啊!
作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-6 00:35

1D 後補生 - 陳傾兒 在此報到!!!  
將會學"單簧管" <-無得選擇...

Happy to join this forum :)
作者: 陳師奶    時間: 08-9-6 09:55

Updated 一下先

1) joannespapa – Joannes (次中音號)
2) DuncanMaMa – Duncan(小提琴)
3) jojocyl  - Bryant (木琴)
4) 陳師奶 - Matthew (大提琴)
5) poonsline - 心陶 (小提琴)
6) fc2008 -
7) j3579 -
8) penguin -
9) KingYiBaBa - 陳傾兒 (單簧管)
作者: fc2008    時間: 08-9-6 10:25     標題: 回覆

小女巫珺瑤都是後備生,你買齊書本未?
作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-6 22:34

尚欠幾本, 明天"向旺角出發"!努力!
作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-6 22:38

fc2008,

I purchased sci.newgeneralstudies1.3 at 偉發 (九龍城) on 9/3.  Tel:23831496.  Good luck!
作者: fc2008    時間: 08-9-6 23:24

可否給詳細地址?thankyousomuch
作者: fc2008    時間: 08-9-6 23:43

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-6 00:35 發表
1D 後補生 - 陳傾兒 在此報到!!!  
將會學"單簧管"  

misswong話見我女外觀,有3種樂器適合她,小提琴 單簧管 敲擊,呀女話學想單簧管,不過最終由音樂導師作決定?暫不知將學边種?
作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-7 00:02

福佬村道27号地下  :)

阿囡想學敲擊樂,但學校話而家所有導師都排爆晒.  最後好辛苦找到一位單簧管導師, 所以新生現在似乎是無得選擇....但好彩阿女都鍾意單簧管.下星期六晨早八時上堂
作者: penguin    時間: 08-9-8 13:41

係呢, 你地仲報左咩課外話動呀? 我報左普通話 & 羽毛球, 但係似乎呢兩樣活動都幾多人選, 頭先打去學校想改時間, 佢都話都等抽籤, 報左都未必收.....

作者: MiuMiu68    時間: 08-9-9 01:26

原帖由 penguin 於 08-9-8 13:41 發表
我仔被選中學低音大提琴, 逢星期二放學後上堂, 我要返工, 都唔知請唔請到咁多假陪佢,朼你地會唔會次次陪佢上樂器呢?

係呢, 你地仲報左咩課外話動呀? 我報左普通話 & 羽毛球, 但係似乎呢兩樣活動都幾多人選, 頭先打 ...

我都係幫亞囡報咗呢兩種, 希望大家都被抽中啦! 到時可以一齊上堂.
作者: poonsline    時間: 08-9-9 09:21

尋日收到老師電話 .. 話普通話班好多人參加, 不過搵到時間開多一班 .. 星期二 3:50-4:50pm .. 問我地會唔會考慮轉, 咁岩星期二係 free, 可以轉 .... 不過就要好遲先返到屋企  

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-9 01:26 發表

我都係幫亞囡報咗呢兩種, 希望大家都被抽中啦! 到時可以一齊上堂.

作者: poonsline    時間: 08-9-9 10:43

咁多課外讀物 ..... 你地會訂邊d呢?
作者: 陳師奶    時間: 08-9-9 10:55

我多數會訂 Hi Charlie, 但驚佢地無咁多時間睇咋.

原帖由 poonsline 於 08-9-9 10:43 發表

作者: 陳師奶    時間: 08-9-9 11:15

poonsline
我地音樂課係day 6 呀
作者: poonsline    時間: 08-9-9 11:19

thx
我對眼真係大的淒涼咯 .......

check pm 丫

原帖由 陳師奶 於 08-9-9 11:15 發表
poonsline
我地音樂課係day 6 呀

作者: 陳師奶    時間: 08-9-9 14:11

check pm la

原帖由 poonsline 於 08-9-9 11:19 發表
thx
我對眼真係大的淒涼咯 .......

check pm 丫

作者: fc2008    時間: 08-9-9 16:05

原帖由 陳師奶 於 08-9-9 10:55 發表
我多數會訂 Hi Charlie, 但驚佢地無咁多時間睇咋.
同妳想法一樣,學校已经10本story,加埋課外活動,大人小朋友時間都難分配,我只訂hicharlie因呀女話老師叫必定訂
作者: jojocyl    時間: 08-9-9 16:35

今日去過文風書局又賣晒啦, 天利行仲仍然係話書商未出, 咁點解文風會有得賣?各位家長知唔邊度有呀?
作者: fc2008    時間: 08-9-9 18:56     標題: list.1A,1B

亞女今日在自修簿內話bringlist.1A,1B,但唔覺有此2本書不知点算?可否幫幫忙解決一吓thanks.
作者: happysmart    時間: 08-9-9 21:36

fc2008,

應該是書單的第18本....Longman Welcome To English Listening Skills (2005 Ed).

原帖由 fc2008 於 08-9-9 18:56 發表
亞女今日在自修簿內話bringlist.1A,1B,但唔覺有此2本書不知点算?可否幫幫忙解決一吓thanks.

作者: MiuMiu68    時間: 08-9-9 22:05

原帖由 poonsline 於 08-9-9 10:43 發表

我以前有訂開 story box, 亞囡鍾意,幾好睇!! 本講 science 嘅, 我驚好難明.
作者: 陳師奶    時間: 08-9-10 10:01

我最後都訂埋story box, 亞仔睇完話想訂wor.

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-9 22:05 發表

我以前有訂開 story box, 亞囡鍾意,幾好睇!! 本講 science 嘅, 我驚好難明.

作者: penguin    時間: 08-9-10 10:28     標題: 回覆 # 的文章

我都訂左story box & Hi Charlie, discovery box 應該係for p.5 & 6, 好深呀!!!
作者: joannespapa    時間: 08-9-10 10:32

我哋訂咗Hi Charlie, Adventure Box 同Discovery Box,希望唔會太深啦
作者: poonsline    時間: 08-9-10 10:44

我訂左
木棉樹, hi charlie, story box, discovery box

discovery box .. 阿囡唔睇我都想睇

原帖由 joannespapa 於 08-9-10 10:32 發表
我哋訂咗Hi Charlie, Adventure Box 同Discovery Box,希望唔會太深啦

作者: penguin    時間: 08-9-10 11:00

我都係帶左呢兩本

原帖由 happysmart 於 08-9-9 21:36 發表
fc2008,

應該是書單的第18本....Longman Welcome To English Listening Skills (2005 Ed).

作者: joannespapa    時間: 08-9-10 21:45

今日阿仔手冊上面miss wong寫住欠帶英文圖書,唔知係指邊本呢?前一日手冊都冇寫,唔通抄漏咗?

另外有冇報羽毛球班?今日淨係收到電腦班嘅通知,但係羽毛球班就冇,都唔知得唔得,聽日要打番學校問下
作者: poonsline    時間: 08-9-10 22:17

無寫要帶圖書喎 ....
應該係帶 Listening 1A & 1B, 你會唔會係帶漏左本呢?

原帖由 joannespapa 於 08-9-10 21:45 發表
今日阿仔手冊上面miss wong寫住欠帶英文圖書,唔知係指邊本呢?前一日手冊都冇寫,唔通抄漏咗?

另外有冇報羽毛球班?今日淨係收到電腦班嘅通知,但係羽毛球班就冇,都唔知得唔得,聽日要打番學校問下 ...

作者: poonsline    時間: 08-9-10 23:03

咦~~~~~~~~~~~ 又好有可能係 Story Box / Adventure Box ..... o個幾本書喎 .......... 如果你唔訂的話, 星期三前要 return 比學校架 ...............

原帖由 joannespapa 於 08-9-10 21:45 發表

另外有冇報羽毛球班?今日淨係收到電腦班嘅通知,但係羽毛球班就冇,都唔知得唔得,聽日要打番學校問下 ...

作者: HY412    時間: 08-9-10 23:05

多口回答, 英文圖書係咪指前日有幾本用膠袋帶回家, 比家長試睇內容個套呀 ? 要退回學校架 !

另, 關於羽毛球取錄名單已 send email 給你, 請查收.

作者: j3579    時間: 08-9-10 23:50

Can anyone be kind to forward a copy of the admission list for badminton course to me?
作者: HY412    時間: 08-9-11 07:21

Please check email.

原帖由 j3579 於 08-9-10 23:50 發表
Can anyone be kind to forward a copy of the admission list for badminton course to me?

作者: joannespapa    時間: 08-9-11 08:41

原帖由 HY412 於 08-9-10 23:05 發表
多口回答, 英文圖書係咪指前日有幾本用膠袋帶回家, 比家長試睇內容個套呀 ? 要退回學校架 !

另, 關於羽毛球取錄名單已 send email 給你, 請查收.

啊,喺喎,張通告寫住如果訂書嘅就會送畀我哋做贈品,我重以為係冇訂嗰本都唔使還添,阿仔尋晚都話老師話要還架

多謝你轉嚟個名單,阿仔收咗星期四班啦。未有宣小網站個password真係好唔方便
作者: joannespapa    時間: 08-9-11 08:44

原帖由 poonsline 於 08-9-10 22:17 發表
無寫要帶圖書喎 ....
應該係帶 Listening 1A & 1B, 你會唔會係帶漏左本呢?

應該係指要還返我冇訂嗰本圖書(Story Box),唔該哂!
作者: 陳師奶    時間: 08-9-11 09:51

死啦, 我訂左story box, 仲以為是但訂左一樣就全部書都唔駛還添, 實俾亞仔咋型.

亞仔會attend 星期六10:00am既綜合美術班呀, 有無人一齊呀.

原帖由 joannespapa 於 08-9-11 08:44 發表

應該係指要還返我冇訂嗰本圖書(Story Box),唔該哂!

作者: joannespapa    時間: 08-9-11 10:09

原帖由 陳師奶 於 08-9-11 09:51 發表
死啦, 我訂左story box, 仲以為是但訂左一樣就全部書都唔駛還添, 實俾亞仔咋型.

亞仔會attend 星期六10:00am既綜合美術班呀, 有無人一齊呀.

我原本都係咁以為,結果畀Miss Wong寫手冊話欠帶英文圖書,真係對阿仔唔住

我哋報咗星期一電腦班同埋星期四羽毛球班,係阿仔自己揀,希望畀心機學啦
作者: 陳師奶    時間: 08-9-11 11:22

好心果間出版社就唔好咁孤寒啦, 送一期俾小朋友睇當宣傳都唔得. 可能我睇睇下想再訂呢.

原帖由 joannespapa 於 08-9-11 10:09 發表

我原本都係咁以為,結果畀Miss Wong寫手冊話欠帶英文圖書,真係對阿仔唔住

我哋報咗星期一電腦班同埋星期四羽毛球班,係阿仔自己揀,希望畀心機學啦 ...

作者: joannespapa    時間: 08-9-11 11:32

原帖由 陳師奶 於 08-9-11 11:22 發表
好心果間出版社就唔好咁孤寒啦, 送一期俾小朋友睇當宣傳都唔得. 可能我睇睇下想再訂呢.

咪係, 都係過期雜誌, 咪當贈品送出去畀小朋友囉
作者: ACYW    時間: 08-9-11 13:58

May I have information of Badminton class please?
作者: HY412    時間: 08-9-11 16:23

PLEASE CHECK EMAIL.

原帖由 ACYW 於 08-9-11 13:58 發表
May I have information of Badminton class please?

作者: jojocyl    時間: 08-9-11 18:27

可唔可以俾埋BADMINTON個LIST我? THANKS!
作者: jojocyl    時間: 08-9-11 18:32

原帖由 陳師奶 於 08-9-11 09:51 發表

我個仔BRYANT都係星期六10:00am既綜合美術班
另外亦報o左星期五ping pong, 星期六下午的badminton.
作者: HY412    時間: 08-9-11 18:42

原帖由 jojocyl 於 08-9-11 18:27 發表
可唔可以俾埋BADMINTON個LIST我? THANKS!

作者: penguin    時間: 08-9-12 13:48

請問可唔可以send埋羽毛球張list俾我呢?

my email address is
[email protected]

thanks!
作者: joannespapa    時間: 08-9-12 17:19

剛才阿仔第一次上次中音號班, 5個同學入面有4個都來自1D班, 媽媽話佢哋玩到失哂控, 我諗老師會幾辛苦!
作者: ACYW    時間: 08-9-12 20:01

原帖由 HY412 於 08-9-11 16:23 發表

Sorry about that I did not recieve your email.  Could you please send it to my gmail a/c?  thanks.
作者: HY412    時間: 08-9-12 20:57

剛剛send 了, please check !

原帖由 ACYW 於 08-9-12 20:01 發表

Sorry about that I did not recieve your email.  Could you please send it to my gmail a/c?  thanks.

作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-13 22:36

Successfully login to the intranet.

但入面沒有通告,想查下羽毛球班名單又沒有...

是否一定要等到九月十六日才可看通告?
作者: HY412    時間: 08-9-13 22:46

試下 CLICK 入 "昔日通告" 看看.

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-13 22:36 發表
Successfully login to the intranet.

但入面沒有通告,想查下羽毛球班名單又沒有...

是否一定要等到九月十六日才可看通告?

作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-14 23:21

昔日通告都係空白一片...

請問有沒有朋友可以email羽毛球班name list 給我?  謝謝!
作者: HY412    時間: 08-9-14 23:52

PLEASE CHECK EMAIL !

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-14 23:21 發表
昔日通告都係空白一片...

請問有沒有朋友可以email羽毛球班name list 給我?  謝謝!

作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-15 00:07

感謝你!!!
作者: poonsline    時間: 08-9-15 17:35     標題:

KingYiBaBa
你有沒有旅行的通告呢? 我的通告入面分別有 "羽毛球班取錄名單" 及"旅行"的通告, 我是沒有參加羽毛球班的, 也收到取錄名單, 如果你連旅行通告也沒有, 應該向學校查詢下問題在那了

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-15 00:07 發表
感謝你!!!

作者: KingYiBaBa    時間: 08-9-15 22:29

謝謝你.

真的要問問學校...
作者: joannespapa    時間: 08-9-16 09:04

自修簿寫明天(9/17)要帶10張三原色的圖片,具體是哪一類的圖片?各位1D家長已預備了嗎?
作者: poonsline    時間: 08-9-16 09:15

據其他 forum 的家長說, 是沒有規定的, 只要圖片裏有 紅,黃藍是但一隻顏色就可以了, 我在雜誌裏撕了10張出來

原帖由 joannespapa 於 08-9-16 09:04 發表
自修簿寫明天(9/17)要帶10張三原色的圖片,具體是哪一類的圖片?各位1D家長已預備了嗎?

作者: joannespapa    時間: 08-9-16 10:13

謝謝!我發覺開始被手冊弄致神經緊張,每次執書包都很擔心會帶不齊功課/物件

原帖由 poonsline 於 08-9-16 09:15 發表
據其他 forum 的家長說, 是沒有規定的, 只要圖片裏有 紅,黃藍是但一隻顏色就可以了, 我在雜誌裏撕了10張出來

作者: 陳師奶    時間: 08-9-17 14:30

我每晚都check 完又check, 攪到我就黎痴線,  今日上網一check, 又有幾張通告

原帖由 joannespapa 於 08-9-16 10:13 發表
謝謝!我發覺開始被手冊弄致神經緊張,每次執書包都很擔心會帶不齊功課/物件

作者: 陳師奶    時間: 08-9-17 14:42

請問各位, 知唔知上星期phonic worksheet (b & f) 果張功課, 背頁果d 圖既英文, 係咪老師會寫係黑板佢地照抄, 定要我地家長估/寫個英文字落去架, 呢2次功課都係我話佢知寫咩生字架, 我驚係我個仔懶, 無抄老師寫既野.
作者: joannespapa    時間: 08-9-17 14:57

原帖由 陳師奶 於 08-9-17 14:30 發表
我每晚都check 完又check, 攪到我就黎痴線,  今日上網一check, 又有幾張通告

係呀,雖然網上通告係環保啫,都唔使搏命出架
作者: joannespapa    時間: 08-9-17 14:59

我都係靠估叫阿仔填落去,都唔肯定一定啱

原帖由 陳師奶 於 08-9-17 14:42 發表
請問各位, 知唔知上星期phonic worksheet (b & f) 果張功課, 背頁果d 圖既英文, 係咪老師會寫係黑板佢地照抄, 定要我地家長估/寫個英文字落去架, 呢2次功課都係我話佢知寫咩生字架, 我驚係我個仔懶, 無抄老師寫既野. ...

作者: 陳師奶    時間: 08-9-17 15:51

joannespapa
想問下, d&f 果張worksheet呢, 最底中間果張圖, 一個女仔攞住本書咁, 你地寫咩, 我個仔話似老師, 就寫左teacher 落去囉, 如果家長真係唔得閒日日check功課, 點算, 我個仔一定唔識做囉.

原帖由 joannespapa 於 08-9-17 14:59 發表
我都係靠估叫阿仔填落去,都唔肯定一定啱

作者: joannespapa    時間: 08-9-17 15:59

我都係估佢係teacher,雖然我未見過老師着短褲......

原帖由 陳師奶 於 08-9-17 15:51 發表
joannespapa
想問下, d&f 果張worksheet呢, 最底中間果張圖, 一個女仔攞住本書咁, 你地寫咩, 我個仔話似老師, 就寫左teacher 落去囉, 如果家長真係唔得閒日日check功課, 點算, 我個仔一定唔識做囉. :igive ...

作者: 陳師奶    時間: 08-9-17 16:11

"老師著短褲"

原帖由 joannespapa 於 08-9-17 15:59 發表
我都係估佢係teacher,雖然我未見過老師着短褲......

作者: poonsline    時間: 08-9-17 17:02

我完全無印象張工作紙寫乜 ... 而但阿囡居然話o個日教 "a" 音, 真係弊喇

原帖由 陳師奶 於 08-9-17 16:11 發表
"老師著短褲"

作者: poonsline    時間: 08-9-17 17:06

請問你地內聯網上有沒有顯示 "返校時間"?

原帖由 poonsline 於 08-9-17 17:02 發表
我完全無印象張工作紙寫乜 ... 而但阿囡居然話o個日教 "a" 音, 真係弊喇

作者: joannespapa    時間: 08-9-17 17:35

冇顯示喎,只係喺首頁右上角“點名冊”度睇到阿仔有返學。

原帖由 poonsline 於 08-9-17 17:06 發表
請問你地內聯網上有沒有顯示 "返校時間"?

作者: 陳師奶    時間: 08-9-17 23:45

咦~~我睇到有拍卡時間架wor

原帖由 joannespapa 於 08-9-17 17:35 發表
冇顯示喎,只係喺首頁右上角“點名冊”度睇到阿仔有返學。

作者: poonsline    時間: 08-9-18 09:12

唔通我地張咭失效

原帖由 陳師奶 於 08-9-17 23:45 發表
咦~~我睇到有拍卡時間架wor

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5