教育王國

標題: K2P [打印本頁]

作者: waiwing    時間: 08-9-3 20:18     標題: K2P

K2P, 呢度繼續...

阿仔話今日有寫字,寫中國一,不過無講有無唱歌...
作者: Tenno    時間: 08-9-3 23:19

仔仔都係咁講今日係學校寫中國一, miss chan尋日同今日都送貼紙,仔仔好開心見我睇下.

原帖由 waiwing 於 08-9-3 20:18 發表
K2P, 呢度繼續...

阿仔話今日有寫字,寫中國一,不過無講有無唱歌...

作者: waiwing    時間: 08-9-4 12:09

我唔見阿仔有貼紙既....

原帖由 Tenno 於 08-9-3 23:19 發表
仔仔都係咁講今日係學校寫中國一, miss chan尋日同今日都送貼紙,仔仔好開心見我睇下.

作者: LIZTZE    時間: 08-9-4 13:23     標題: 回覆 # 的文章

大家好! 我囡囡都係K2P, 佢話噚日寫咗版中國ニ, 唔通佢講錯? 佢都有貼紙呀.
作者: Tenno    時間: 08-9-4 23:12

仔仔今日先話寫中國二,同小楷“a”字...但今日無貼紙好似有糖食.......

原帖由 LIZTZE 於 08-9-4 13:23 發表
大家好! 我囡囡都係K2P, 佢話噚日寫咗版中國ニ, 唔通佢講錯? 佢都有貼紙呀.

作者: waiwing    時間: 08-9-5 09:09

Hi LIZTZE,
歡迎加入一齊傾呀, 好開心又多一個啦..... 你囡囡叫咩名呀??
我尋晚都有問阿仔係咪寫中國二, 佢唔彩我 , 不過都仍然係無貼紙..... 可能佢唔乖   

原帖由 LIZTZE 於 08-9-4 13:23 發表

作者: waiwing    時間: 08-9-6 17:05

分左組啦, 仔仔係香蕉組,仲有蘋果組&香橙組喎....
作者: Tenno    時間: 08-9-7 15:32

係.仔仔都係咁講已經分左組.佢係蘋果組.

原帖由 waiwing 於 08-9-6 17:05 發表
分左組啦, 仔仔係香蕉組,仲有蘋果組&香橙組喎....

作者: LIZTZE    時間: 08-9-8 13:28

Hello! waiwing,

多謝你歡迎我 !
我囡囡叫心悅,原來分咗組嗱!
等我問吓佢先.

原帖由 waiwing 於 08-9-5 09:09 發表
Hi LIZTZE,
歡迎加入一齊傾呀, 好開心又多一個啦..... 你囡囡叫咩名呀??
我尋晚都有問阿仔係咪寫中國二, 佢唔彩我mouth:" /> , 不過都仍然係無貼紙..... 可能佢唔乖   

...

作者: LIZTZE    時間: 08-9-9 13:31     標題: 回覆 # 的文章

Hi! waiwing,

我囡囡都係香蕉組, 你仔仔叫咩名呀!:D
作者: waiwing    時間: 08-9-10 23:25

Hi LIZTZE,
我仔仔叫煒榮呀!

原帖由 LIZTZE 於 08-9-9 13:31 發表
Hi! waiwing,

我囡囡都係香蕉組, 你仔仔叫咩名呀!:D

作者: LIZTZE    時間: 08-9-11 10:27     標題: 回覆 # 的文章

Hi ! waiwing,

係呀! 我囡囡話有個同學仔叫煒榮。
你有冇買果套VCD呀?
作者: waiwing    時間: 08-9-15 15:50

有買呀,你地呢???

原帖由 LIZTZE 於 08-9-11 10:27 發表
Hi ! waiwing,

係呀! 我囡囡話有個同學仔叫煒榮。
你有冇買果套VCD呀?

作者: waiwing    時間: 08-9-20 23:20

好耐無上黎, 最近阿仔話要帶玩具, 原來有show & talk, 不過佢太心急,未輪佢已經話要帶玩具返去,可能佢太like呢個項目
作者: Tenno    時間: 08-9-22 23:28

仔仔無提起有show & talk, 好彩wai wing 媽媽講,等我明天問下仔仔先...唔該晒wai wing 媽媽.
嘩.今日有3本家課咁多,一個晚上要仔仔做晒,佢都幾辛苦,我同Dad要返工,只有晚上睇仔仔D家課同練琴.唉...唯有訓練佢做快d. .

原帖由 waiwing 於 08-9-20 23:20 發表
好耐無上黎, 最近阿仔話要帶玩具, 原來有show & talk, 不過佢太心急,未輪佢已經話要帶玩具返去,可能佢太like呢個項目

作者: LIZTZE    時間: 08-9-23 13:30

囡囡張通告話帶小時候的照片 , 唔通唔係個個一樣?
昨天有3樣功課, 你們的小朋友能自己完成嗎?
我囡囡就要我幫佢擦字, 其他都可自己做, 用咗40分鐘。
見到佢乖乖咁做功課, 我真係好感動呀.......
大家的奶粉ok 嗎? 我囡囡一直都係飲雀巢, 今次真係....
希望大家都身体健康!
作者: waiwing    時間: 08-9-28 22:11

唔洗客氣,最近差不多日日都有3本功課,中英數,阿仔仲未可以自己乖乖做功課,暫時都要我地睇住佢做,希望遲d佢可以自己放學返屋企就做啦...

原帖由 Tenno 於 08-9-22 23:28 發表
仔仔無提起有show & talk, 好彩wai wing 媽媽講,等我明天問下仔仔先...唔該晒wai wing 媽媽.
嘩.今日有3本家課咁多,一個晚上要仔仔做晒,佢都幾辛苦,我同Dad要返工,只有晚上睇仔仔D家課同練琴.唉...唯有訓練佢做快d.: ...

作者: waiwing    時間: 08-9-28 22:16

LIZTZE,
咦,我無收到通告話要帶相喎? 星期5派架張通告??
我仔仔飲開美贊臣A+, 所以都無乜問題,咁你有無帶囡囡去驗下呀?

Tenno,
你有無收到呢張通告呀??

原帖由 LIZTZE 於 08-9-23 13:30 發表
囡囡張通告話帶小時候的照片 , 唔通唔係個個一樣?
昨天有3樣功課, 你們的小朋友能自己完成嗎?
我囡囡就要我幫佢擦字, 其他都可自己做, 用咗40分鐘。
見到佢乖乖咁做功課, 我真係好感動呀.......
大家的奶粉ok 嗎? 我 ...

作者: waiwing    時間: 08-9-28 22:20

阿仔前幾日返黎念左幾句,不過唔知岩唔岩...

張張咀巴哭又笑,張張舌頭扮鬼臉!
女仔/男仔排排坐,一起拍手念兒歌!
讀書寫字共遊戲,樣樣學來樂趣多!
作者: Tenno    時間: 08-10-1 12:01

我都無收到通告,不過我問過仔仔舅母(表妹讀K2S),佢話帶一張細細個相片,好似K1時做SHOW & TALK咁,佢話囡囡Class Number 係3號,所以近一至二星期內要做,至於我仔仔Class Number 係30號,我諗所以無咁快收到通告.

原帖由 waiwing 於 08-9-28 22:16 發表
LIZTZE,
咦,我無收到通告話要帶相喎? 星期5派架張通告??
我仔仔飲開美贊臣A+, 所以都無乜問題,咁你有無帶囡囡去驗下呀?

Tenno,
你有無收到呢張通告呀??

...

作者: waiwing    時間: 08-10-22 08:54

好耐無上黎啦, 呢排實在太忙, 大家最近有咩新消息呀? 黎緊星期六家長日啦, 你地幾多點呀? 我地係10:30am呀, 係呢, 你地小朋友默書ok唔ok呀??  

原帖由 Tenno 於 08-10-1 12:01 發表
我都無收到通告,不過我問過仔仔舅母(表妹讀K2S),佢話帶一張細細個相片,好似K1時做SHOW & TALK咁,佢話囡囡Class Number 係3號,所以近一至二星期內要做,至於我仔仔Class Number 係30號,我諗所以無咁快收到通告.

...

作者: LIZTZE    時間: 08-10-27 13:36     標題: 回覆 # 的文章

18/Oct 那天已見了Miss Chan, 見完後好唔開心。因為K1時, 老師說心悅好多野講,好開心。但Miss Chan 話佢上堂不主動擧手, 仲好少講野, 真係好大對比........
我問佢點解上堂唔講野, 佢話Miss Chan話唔準講野, 我話講少少唔緊要,佢話Miss Chan 会鬧, 仲話佢成日好惡咁閙人, 唔知係唔係真呢?
我發覺囡囡都有壓力, K1時自已做功課, 現在每次做功課時都問我点解要做功課, 成日同我講" mami 你信我啦! 做功課好難架 ! " 有時会喊添, 真係好惨咁! 佢又成日擦, 我叫佢唔好擦, 佢会話"唔得架, 呢度太短, 呢度要貼住,呢度又点, 呢度又要点", 平均要做40分鐘。佢做緊我會用糖獎勵佢,完成後我即刻勁讚又同佢去公園玩。問佢鐘唔鐘意返學, 佢又話鐘意,上星期五問我点解星期六唔駛返學, 佢話好想返學,我都唔知佢想点!
囡囡最近成日話要去小便, 去等褓母車前去一次, 上褓母車前又話要去, 成日話驚賴尿。我問Miss Chan係唔係有同學仔在學校賴尿後比人笑又或者比人閙過呢? Miss Chan 話冇。囡囡瞓前至少会去3次小便 (45 分鐘內),佢又冇飲好多水........:(
最近默書3張釘埋一份果份就錯咗L,其他OK。你們的小朋友做功課時情況如何呢?
作者: Tenno    時間: 08-10-29 00:19

大家好,我都好耐無上黎傾下計,上星期六見完Mrs Chan,佢都有讚仔仔好受教,我都有點安慰.可能仔仔係大仔,容易教導.
至於默書仔仔話星期三默中文,而我每晚都用15分鐘同仔仔溫習,並不會默之前勁溫,我見仔仔默書都ok

原帖由 waiwing 於 08-10-22 08:54 發表
好耐無上黎啦, 呢排實在太忙, 大家最近有咩新消息呀? 黎緊星期六家長日啦, 你地幾多點呀? 我地係10:30am呀, 係呢, 你地小朋友默書ok唔ok呀??  

作者: C.W.    時間: 08-11-6 17:21

作為家長,我很明白你的心情。

我的囡囡早一個月前仍是睡覺前一定要再去一、兩次小便,都是去得很少,有時冇。我問佢点解,她說怕弄濕張牀。現在好多了,只曾去一次。我記得大概一個月前,她告訴我有個男同學在課室"lai"屎,所有同學都見到。我當然立刻教佢下次發生這事,不要笑同學。

C.W.

原帖由 LIZTZE 於 08-10-27 13:36 發表
18/Oct 那天已見了Miss Chan, 見完後好唔開心。因為K1時, 老師說心悅好多野講,好開心。但Miss Chan 話佢上堂不主動擧手, 仲好少講野, 真係好大對比........
我問佢點解上堂唔講野, 佢話Miss Chan話唔準講野, 我 ...

作者: waiwing    時間: 08-12-12 16:53

我個仔都有話有同學仔瀨屎呀, 我問佢點解佢會瀨既, 佢話個同學急呀嘛, 趕唔切去廁所就瀨囉.....

原帖由 C.W. 於 08-11-6 17:21 發表
作為家長,我很明白你的心情。

我的囡囡早一個月前仍是睡覺前一定要再去一、兩次小便,都是去得很少,有時冇。我問佢点解,她說怕弄濕張牀。現在好多了,只曾去一次。我記得大概一個月前,她告訴我有個男同學在課室"lai"屎,所有 ...

作者: waiwing    時間: 08-12-12 17:03

我都好耐無上黎啦, 請問你地小朋友既默書& assessment既成積如何呀? 我仔仔默書好少拿滿分, 做assessment中英數常, 只有常識拿100分, 其中一科仲80幾添, 真係好擔心佢, 因為佢上課唔係留心, 所以好多時有careless mistake....... (-_-"")
作者: Tenno    時間: 08-12-21 10:36

我小朋友默書 同assessment 都ok.係assessment仔仔只
係一科拎唔到100分,其實佢做完assessment當日, 佢有話我知有一題做錯左.起碼佢自己知做錯....
我其實每星期都用二至三日同仔仔溫習,或者waiwing媽媽你都試下,因為我係同仔仔溫習時,我知佢有乜比較差d,可以再自己出d paper比佢做.所以當佢做assessment時,我唔洗特別用太多時間再溫習.....
大家得閒多多交換心得.
提早同大家講 : MERRY CHRISTMAS!

原帖由 waiwing 於 08-12-12 17:03 發表
我都好耐無上黎啦, 請問你地小朋友既默書& assessment既成積如何呀? 我仔仔默書好少拿滿分, 做assessment中英數常, 只有常識拿100分, 其中一科仲80幾添, 真係好擔心佢, 因為佢上課唔係留心, 所以好多時有careless mi ...

作者: waiwing    時間: 09-1-15 21:11

其實我知我個仔係細B, 所以差不多每天我都有同佢溫習, 另外再印d paper比佢做, 但係成積都係

而家d功課我見有比grade, 初初成日都攞B-, 而家好少少, 都會有B, 你地d功課又點呀?

原帖由 Tenno 於 08-12-21 10:36 發表
我小朋友默書 同assessment 都ok.係assessment仔仔只
係一科拎唔到100分,其實佢做完assessment當日, 佢有話我知有一題做錯左.起碼佢自己知做錯....
我其實每星期都用二至三日同仔仔溫習,或者waiwing媽媽你都試下,因 ...

作者: LIZTZE    時間: 09-1-16 13:19

B- or B

原帖由 waiwing 於 09-1-15 21:11 發表
其實我知我個仔係細B, 所以差不多每天我都有同佢溫習, 另外再印d paper比佢做, 但係成積都係mouth:" />

而家d功課我見有比grade, 初初成日都攞B-, 而家好少少, 都會有B, 你地d功課又點呀?

...

作者: waiwing    時間: 09-1-16 16:22

同我地一樣呀, 不過阿仔話有同學仔攞A, 仲有星添呀~
我同阿仔講話要比心機做好功課, 寫字要靚靚, 咁先可以攞A架, 佢真係走去同miss講話要A唔要B....

原帖由 LIZTZE 於 09-1-16 13:19 發表
B- or B

作者: waiwing    時間: 09-1-16 16:25

尋日運動堂, 阿仔話玩醒獅, 王子俊做醒獅, 佢打鼓喎, 返到屋企好開心咁要我地同佢玩醒獅....
仲有下個星期五PARTY, 阿仔話要穿中國衫, 我會買一件比佢著返學......

收到點書張成績, 我好唔開心囉, 因為今次真係好差, 唔識得串英文three, four, five, 中文好多都忘記左, 數學就不嬲都係差少少, 但其實佢係識寫既, 因為我每次同佢溫習佢都識得回答我, 可能返到學校佢又心省, 見到張成積咁我好嬲, 佢知道我嬲, 自己都唔敢點出聲, 我話罰佢唔準食腸仔飽(腸仔飽係佢放學至愛既食物), 要掉一個櫃既玩具, 佢話知道, 完全無say no, 尋晚同佢溫習溫夜左少少, 見到佢咁我好心痛, 唔想佢有咁大壓力, 但係因為佢係細B, 所以我地要更加努力呀!!!

作者: Tenno    時間: 09-2-9 14:18

我小朋友都係B+ OR B, 未攞過A, 英文先係攞B+, 佢D中文字寫得太難睇.有時擦得太多佢有唔鍾意,依家做媽媽真係唔簡單.想小朋友成績好,又想佢開開心心咁成長.  

原帖由 waiwing 於 09-1-16 16:22 發表
同我地一樣呀, 不過阿仔話有同學仔攞A, 仲有星添呀~
我同阿仔講話要比心機做好功課, 寫字要靚靚, 咁先可以攞A架, 佢真係走去同miss講話要A唔要B....

...

作者: waiwing    時間: 09-2-23 17:31

係呀, 擦得多我個仔都會唔鐘意架, 不過無辨法, 如果唔係C-都有份呀....

原帖由 Tenno 於 09-2-9 14:18 發表
我小朋友都係B+ OR B, 未攞過A, 英文先係攞B+, 佢D中文字寫得太難睇.有時擦得太多佢有唔鍾意,依家做媽媽真係唔簡單.想小朋友成績好,又想佢開開心心咁成長.  

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5