教育王國

標題: 08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates [打印本頁]

作者: chuchumug    時間: 08-9-1 11:24     標題: 08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates

這裡是否有K1D家長? 多多指教.

囝囝明天開學了, 我的心情很興奮呢! 哈哈!

囝囝今天自行特早起床, 好像是預習明天要早起. 相信他已期待開學的日子很久了..........
原因是有機會乘搭校車呢!
作者: benben    時間: 08-9-1 11:30

hihi. . .my boy K1D Kent Rd. . . called MARTIN!!

nice to meet you!!

today I went out for work at 8.15am, my boy still sleeping like a pig.  really hard to imagine the situation tmr, need to wake him up at 7.15am.

作者: chuchumug    時間: 08-9-1 15:19

Nice to meet u too!

囝7:30am校車到, 6:45am要起床. 真是好像旅行般天天morning call呀!

原帖由 benben 於 08-9-1 11:30 發表
hihi. . .my boy K1D Kent Rd. . . called MARTIN!!

nice to meet you!!

today I went out for work at 8.15am, my boy still sleeping like a pig.  really hard to imagine the situation tmr, need  ...

作者: benben    時間: 08-9-1 17:48

then. . . my timing is a bit better. sch. bus arrive at 7.50am!!  :time:

morning call.  . . . .oh. so bad!! i also need to tune my schedule. during this summer, i used to wake up at 7.45am!!

btw, do u think the sch. bag is a bit too small?

作者: yammielau    時間: 08-9-2 01:34

hi,
我囡囡讀k1d,martha 大家多多指教
作者: HM3898    時間: 08-9-2 09:37

hi all,

我個女都是讀k1D,請多多指教
作者: bigfishma    時間: 08-9-2 10:29     標題: 返學啦

hi
我個仔都是k1D 佢叫ERIC 請多多指教,

佢今日第一次搭校巴返學,見佢坐定定冇喊,
我都放心啲,一陣接佢放學。
作者: benben    時間: 08-9-2 10:32

my son also took sch bus today. and i went to sch. to see him. wa. . .好熱鬧的 Kent Rd morning!!
作者: chuchumug    時間: 08-9-2 11:33

水杯+食物盒+毛巾盒+雨衣+spare褲/襪剛好載滿書包.
我見有其他同學仔將水杯掛在手挽外邊啪鈕處.

原帖由 benben 於 08-9-1 17:48 發表
then. . . my timing is a bit better. sch. bus arrive at 7.50am!!  :time:

morning call.  . . . .oh. so bad!! i also need to tune my schedule. during this summer, i used to wake up at 7.45am!! ...

作者: benben    時間: 08-9-2 11:58

the sch. bag is really small. today i did not bring the coat and rain coat tim ar!! as i need to change the size of PE uniform.

yes. cup hanging in such a way, can save space!!

原帖由 chuchumug 於 08-9-2 11:33 發表
水杯+食物盒+毛巾盒+雨衣+spare褲/襪剛好載滿書包.
我見有其他同學仔將水杯掛在手挽外邊啪鈕處.

作者: HM3898    時間: 08-9-2 23:40

school bag真是好細,我都是將水杯掛在手挽外邊啪鈕處,仲要有花邊位.又ok,個蓋冇跌出來.你們是否坐school bus.ching ching今天坐車的時候,見她好想哭,而miss就好快手的她上車.跟住就叫她跟我bye bye,我就不知跟住她怎樣.好彩放學ok.冇哭,但到下午去學芭蕾舞時就死捉住我不比我走,問她明天返學好不好,她說不好,要返回舊校(n1),希望明天會好些,你們有冇好似我一樣,可否分享下.
作者: benben    時間: 08-9-3 09:46

my boy did not cry in the first 2 days so far. (touchwood) as he loves cars so much. he was v. happy to take sch. bus.

today took the sch. bus. i saw a little girl keep crying,  looking outside the window, accompanied with a teacher.

& yesterday, went to sch. i also heard a child (or more than 1) crying loudly inside the sch.  Really need time to adapt the totally new environment!!
作者: chuchumug    時間: 08-9-3 10:30

阿囝so far搭校車沒有哭. 搭校車坐窗口位可望車,his favorite.

每個小朋友適應期不同, 需要耐性.

問他是否喜歡上學, 他說喜歡. 問他老師今天教你什麼, 他說'冇嘢講!', 唔係化?!
作者: benben    時間: 08-9-3 10:34

我都有問亞仔玩咩, 佢話 "無咩野, 唔係唱歌果 d 架, 係講故事."

帶了2樣茶點, 為食的他只吃了一樣, 佢話無時間 wow!!

toilet 就去了兩次, 一次自己攪, 一次嬸嬸幫佢!!

原帖由 chuchumug 於 08-9-3 10:30 發表
阿囝so far搭校車沒有哭. 搭校車坐窗口位可望車,his favorite.

每個小朋友適應期不同, 需要耐性.

問他是否喜歡上學, 他說喜歡. 問他老師今天教你什麼, 他說'冇嘢講!', 唔係化?! ...

作者: eybaby    時間: 08-9-3 17:19

Dear classmates,

我個囝叫Tristan, 好開心可以在這裏和各家長分享他們學校生活的点滴.
我個囝都鐘意搭school bus, 話昨天放學搭車時身边的小朋友倚着他shoulder睡了.
Ha Ha………
我覺得好得意呀!
昨天我問他在學校做セ, 話玩Lego.

講起個書包真係好細, 好似今曰陰天都唔知帶唔帶件rain coat?! 跟本就冇位放.

這兩天校車早上都遲咗10 – 15 mins,  我是working mami 所以返工時真係好趕….

原帖由 benben 於 08-9-3 10:34 發表
我都有問亞仔玩咩, 佢話 "無咩野, 唔係唱歌果 d 架, 係講故事."

帶了2樣茶點, 為食的他只吃了一樣, 佢話無時間 wow!!

toilet 就去了兩次, 一次自己攪, 一次嬸嬸幫佢!!

...

作者: benben    時間: 08-9-3 17:40

call back home. my boy said, today watched BARNEY :loveliness:

he was happy to have red flower today again!!

Let's hv a name list of K1D

2008-2009 K1D Name List

BK Login … Boy/Girl … Kid’s name

Yammielau ... Girl ... Martha
HM3898 ... Girl ...

eybaby ... Boy ... Tristan
benben ... Boy ... Martin
chuchumug ... Boy ...
Bigfishma ... Boy ... Eric
作者: HM3898    時間: 08-9-4 00:11

我個女叫ching ching,今天返學都有拉住我和扁咀,希望她快些適應,因我好想去她的班房看她的新同學和她的老師(需然上次見過).但又怕,如直接帶她回學校下次就不坐校車.你們知不知k1d有多少學生.因在其他topic見到有些班有36人(我不知是否看錯).

to : benben,
唔好意思,copy左你個file.因我唔記得介紹自己個女個名.

BK Login … Boy/Girl … Kid’s name

HM3898 ... Girl ... ching ching

作者: yammielau    時間: 08-9-4 00:52

我問過miss mi, k1D有26人一班, 我個女話有MISS MI,MISS 龔同MISS WAN,佢每日放學都好開心,D snack 仲食哂添,我都係張個水杯放係啪扣位到,我個女話今日玩拋波,唱歌
作者: chuchumug    時間: 08-9-4 09:54

返學2天, 每問阿囝在學校做什麼, 他都不會講, 只是說搭巴士. 激C!  都是看你們的message才略知班中情況.

但見他每天都開心返學放學, 應該情況還好.

P.S. 我仔叫Jason
作者: benben    時間: 08-9-4 10:35

my boy did not want to go to sch. today tim la. . . . .!! happy 2 days, exciting no more!!

2008-2009 Kent Rd - K1D Name List

HM3898 ... Girl ... ching ching

eybaby... Boy ... Tristan
chuchumug ... Boy ... Jason

作者: HM3898    時間: 08-9-4 11:06

今天就好少少,不知道是否baba跟她一起等車關係,你們是否坐校車.不知是心理作用,或是她們慣性左,早上的miss好似冇乜禮貌,跟她說早晨,都不踩(只是其中一個,不是個個).你們是否都是一樣.
另外,如不看這個topic都不知原來有電視看,因在tues,ching ching突然講noddy,我以為她在家中看noddy而已,你們開始教他看字card未.我都是昨天開始.

to : benben
希望明天Martin可以返啦!!!!
作者: benben    時間: 08-9-4 12:04

HM

yes. hope so!! he need some time to warm up!!
as he is still missing the summer course's teacher!!

OH!!!! not yet start the card tim!!

Miss @ sch. bus. . . . ok nice in the morning wow!! the driver also nice ar!!
作者: eybaby    時間: 08-9-4 12:41

Hi all,

My son said he played slide, balls and cooking games today. He didn't mention that he saw movie at school!

My son said there was a child cried in the school bus.

原帖由 benben 於 08-9-4 12:04 發表
HM

yes. hope so!! he need some time to warm up!!
as he is still missing the summer course's teacher!!

OH!!!! not yet start the card tim!!

Miss @ sch. bus. . . . ok nice in the ...

作者: benben    時間: 08-9-4 14:58

call from son after sch. he feed the fishes today!! :loveliness:

昨天好多蚊咬了腳腳 , 今日用了 2 蚊貼 + 蚊怕水!!
希望好 d 啦!!

作者: HM3898    時間: 08-9-5 10:24

我想問你們有冇收過班主任的tel.因已經返學都有4天,你們估會不會今天or明天匯報學生程況呢!!!
作者: benben    時間: 08-9-5 12:12

HM

NO from Ms Mi or Ms Kong so far!!
I do want to rec' their call. :)

原帖由 HM3898 於 08-9-5 10:24 發表
我想問你們有冇收過班主任的tel.因已經返學都有4天,你們估會不會今天or明天匯報學生程況呢!!!

作者: chuchumug    時間: 08-9-5 15:55

學校應不會主動向家長匯報學生情況, 除非有特別事情.  記得Miss Mi 在O' Day說過, 逢星期六早上她都會在學校的.

原帖由 HM3898 於 08-9-5 10:24 發表

作者: yammielau    時間: 08-9-5 16:33

請問有無人知道KV究竟有幾多班K1呢?
作者: ocean1016    時間: 08-9-6 00:33

好開心K1D班有一個討論o既地方! (之前只係見到其他班有,有啲失望)

我個囝囝叫Ocean,請多多指教。
阿仔返咗4日學,都ok,每日都食晒茶點(餅乾、水果)。佢話第1日老師教咗1-10,呢幾日話玩波波,教唱歌:i love you, you love me, we are happy family. 我只係知道咁多。

Ocean1016   Boy....Ocean     
作者: benben    時間: 08-9-6 10:20

Welcome Ocean-ma

your son is really smart to tell you so many things happened @ sch. My son always says nothing special ar!!

2008-2009 K1D Kent Rd. Name List

yammielau
don't know. seems so many classes.
just want to ask . . . .are you from City u?
作者: yammielau    時間: 08-9-6 12:24     標題: 回覆 # 的文章

OCEAN Ma
HI, I am not from CITY U
作者: nok2005    時間: 08-9-6 16:36

你們好!我的小朋友也是1D AM CLASS 的,叫 KELVIN. 他很喜歡返學,因為可以搭校巴,校巴的老師好似都都幾好。
作者: bigfishma    時間: 08-9-6 17:09

oean 仔好叻啊,識講得咁detail

我阿仔只係講少少咋,餵魚啊、玩slide、睇TV啊咁,
唔知係咪佢覺得好玩先講呢.
Eric 返了4日學,有時唔肯出門口,話唔要返學!
我話學校有好多玩具,咁先肯:
希望佢下星期一好啲啦
作者: ocean1016    時間: 08-9-6 19:07

Martin ma ma:

你好呀,我係 CITY U 嫁,唔通我哋係同學仔?

我今日打咗電話比老師,本來想搵Ms MI, 但係佢不在,於是搵咗Ms 龔,傾咗一陣,佢都幾nice。我知道Ms Mi係正班主任,而Ms 龔應該係助教,而阿囝話鍾意Ms 龔多啲。

原帖由 benben 於 08-9-6 10:20 發表
Welcome Ocean-ma

your son is really smart to tell you so many things happened @ sch. My son always says nothing special ar!!

2008-2009 K1D Kent Rd. Name List

BK Login … Boy/Girl … Kid’s nam ...

作者: HM3898    時間: 08-9-6 23:17

hi all,
今天我終於找ms mi,因我想知ching ching在學校的程況怎樣,而她的回答大致上都是話ching ching ok.很去玩和同你們說的一樣.而她說如冇乜特別事,她不會call你.但家長亦可致電給她.如找不到她,可致電校務處留口訊.因ching ching讀n1的時候,老師開學的幾天都會致電給我報告ching ching狀況,所以,我以為所有幼稚園都是這樣,oh原來是不一樣的.
作者: benben    時間: 08-9-8 10:06

Good Morning ~~

有無人知, if 校車只搭回程, 可以嗎? 點計數 $$??   

yammielau

:loveliness: Oh. . .sorry!! Wrongly Guessed tim!!

原帖由 yammielau 於 08-9-6 12:24 發表
OCEAN Ma
HI, I am not from CITY U

Ocean-ma

Oh? 反而你係!! hehehee
校友 bor!!

HM / chingching-ma
只上了幾日. . . 應該都無咩特別既!!!

原帖由 HM3898 於 08-9-6 23:17 發表
hi all,
今天我終於找ms mi,因我想知ching ching在學校的程況怎樣,而她的回答大致上都是話ching ching ok.很去玩和同你們說的一樣.而她說如冇乜特別事,她不會call你.但家長亦可致電給她.如找不到她,可致電校務處留口 ...

Bigfishma
my boy 都有 2 日唔想番. . . 要 ZZzz... wow!!

原帖由 bigfishma 於 08-9-6 17:09 發表
oean 仔好叻啊,識講得咁detail

我阿仔只係講少少咋,餵魚啊、玩slide、睇TV啊咁,
唔知係咪佢覺得好玩先講呢.
Eric 返了4日學,有時唔肯出門口,話唔要返學!
我話學校有好多玩具,咁先肯::" />
希望佢下星期一好啲啦 ...

nok2005...Boy.....Kelvin
作者: yammielau    時間: 08-9-8 21:51     標題: 回覆 # 的文章

hi,
我之前問過學校,佢地話單程都係照計,妳可以問出面個d街車,比較彈性一點.
作者: chuchumug    時間: 08-9-8 23:46

這2天想和阿仔玩學校提供的中文字卡,他都提不起興趣。不知其他同學仔如何呢?
作者: benben    時間: 08-9-9 11:07

chuchumug

played 1 time last week. ok ge!! but want to start later, when teacher teach him @ sch. first.

原帖由 chuchumug 於 08-9-8 23:46 發表
這2天想和阿仔玩學校提供的中文字卡,他都提不起興趣。不知其他同學仔如何呢?

yammielau
re : sch. bus
thx for info.

actually i called sch. yesterday, asked.
same answer as yours.

甘只會間中一日半日帶亞仔番學, 等佢開心下. 其餘日子, 都係來回 take sch. bus lu!!

今日帶了 Martin 回校. 8.35am 左右到, 都有十多個小朋友 sitting @ classroom and playing with d 小手指 training ge toys la!!
作者: eybaby    時間: 08-9-9 17:49

今日送阿囝搭校車時, 老師叫自己試下認唔認得個位跟住自己座, 然後老師就幫其他學生(K3) . 但見都未座好校車就開, 阿囝坐中間而身边兩個男仔都唔細粒, 隻小手重要攞住個書包, 真係好傍惶.

希望明天唔会啦!

原帖由 benben 於 08-9-9 11:07 發表
chuchumug

played 1 time last week. ok ge!! but want to start later, when teacher teach him @ sch. first.

yammielau
re : sch. bus
thx for info.

actually i called sch. yesterday, asked.
same answ ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-9 21:26

阿仔今天終於肯透露些少學校生活:

是否上堂不可說話? 是
茶點完畢是否頭要躺在枱上休息? 要在書包上
在學校坐在身旁的是男/女? 男仔
坐在第幾行? 第一行
坐校車要怎樣? 要守秩序

不知是否全講真話。。。
作者: HM3898    時間: 08-9-9 23:29

今天問ching ching返學做什麼,她說看hello kitty.再問:不喜歡學校,唔好玩.喜歡李主任間學校.聽見她這樣說,開始有些擔心她會不會不適應.希望遲些再好o的.
字咭開始給她看,但都是3mins熱度.要慢慢來教和當遊戲咁玩.
作者: yammielau    時間: 08-9-10 06:43

各位,
囡囡返左幾日學後,尋日竟然自己收拾玩具,放學回來,自己set好食物,然後去洗手回來吃,我發覺真的有d改變左,好似大個女左,
係呢,各位打算找小一未?有無心儀學校?
作者: benben    時間: 08-9-10 10:11

e. . . d mami here seems appear @ nite time bor!!
yammielau 6am online???

你地個名牌係 what color? Martin 係紫色, 老師叫 "紫車", 唔知有無同學仔同一架呢? 尾站係 Kwun Tong!!

last nite, "了"亞仔唱學校學既 songs, "打開雪柜, 有隻雞....", 佢唱唱下, 又唱了" 打開雪柜, 有橙汁.....", 好好笑.

佢又話前日睇 bubu 巴士 wow, then sing "the wheel on the bus on round and round. . . . "

佢又講了一個同學既名, 好似什麼 Lee Chun Yin (我都唔知有無記錯)

yammielau
wa. think of P.1 now? 甘快!!
不過, 你可 read p.1 selection topic ge!!
我仲有個大女, 今年 K3, 所以小一 info 都知多少既!!!

Kln side, for gal, usually Good Hope, DGS, KTS. . . . etc.

原帖由 yammielau 於 08-9-10 06:43 發表
各位,
囡囡返左幾日學後,尋日竟然自己收拾玩具,放學回來,自己set好食物,然後去洗手回來吃,我發覺真的有d改變左,好似大個女左,
係呢,各位打算找小一未?有無心儀學校? ...

eybaby
Tristan sitting @ the middle . . .甘都叫安全 d 啦!!
擔心唔到甘多了.

原帖由 eybaby 於 08-9-9 17:49 發表
今日送阿囝搭校車時, 老師叫自己試下認唔認得個位跟住自己座, 然後老師就幫其他學生(K3) . 但見都未座好校車就開, 阿囝坐中間而身边兩個男仔都唔細粒, 隻小手重要攞住個書包, 真係好傍惶.

希望明天 ...

chuchumug
你同 Jason 好似玩問答 Game 甘. 佢都好叻丫, 講到甘多.

原帖由 chuchumug 於 08-9-9 21:26 發表
阿仔今天終於肯透露些少學校生活:

是否上堂不可說話? 是
茶點完畢是否頭要躺在枱上休息? 要在書包上
在學校坐在身旁的是男/女? 男仔
坐在第幾行? 第一行
坐校車要怎樣? 要守秩序

不知是否全講真話。。。 ...

HM
chingching 可能真係好 miss nursery 老師先會甘. 慢慢來......要時間去 adapt!!

原帖由 HM3898 於 08-9-9 23:29 發表
今天問ching ching返學做什麼,她說看hello kitty.再問:不喜歡學校,唔好玩.喜歡李主任間學校.聽見她這樣說,開始有些擔心她會不會不適應.希望遲些再好o的.
字咭開始給她看,但都是3mins熱度.要慢慢來教和當遊戲咁玩. ...

作者: HM3898    時間: 08-9-10 16:53

她說今天看NODDY,我估應該冇錯呱!!

yammielau,
我仲未諗她會讀邊間,不過都應該會找直資,因TKO政府學校都不是咁好.唉!有時都不知是她讀書,或是我讀書.現在每天都要跟她一起起身.然後就要用最快速度給她食早餐和預備返學,仲要亞大小姐要合作,如不合作,就要催她快些.這幾天都覺得她們很慘.年紀少少,就要坐45MINS校車.返到學校,又不知她們做乜,而她又未能完全表達她們開不開心.你們有冇同感呢!!!
作者: ocean1016    時間: 08-9-10 23:06

嘩!你咁快就諗搵小學啦,好犀利喎!
你話亞女要坐45mins校車返學,其實真係幾辛苦,不過當佢識到朋友仔時,佢應該唔會覺得辛苦o既

Ocean近日在家刷牙、食飯表現欠佳,經常要跟他作「拉鋸戰」,激得baba好嬲 ;但在學校他卻乖乖,我已跟老師反映了,希望他會改善。可能Ocean大個仔了,懂得扭計!

原帖由 HM3898 於 08-9-10 16:53 發表
她說今天看NODDY,我估應該冇錯呱!!

yammielau,
我仲未諗她會讀邊間,不過都應該會找直資,因TKO政府學校都不是咁好.唉!有時都不知是她讀書,或是我讀書.現在每天都要跟她一起起身.然後就要用最快速度給她食早餐和預備 ...

作者: HM3898    時間: 08-9-10 23:18     標題: 回覆 # 的文章

我想問你們點用引用的icon來回覆,因我試過很多次都唔得 thks!!!
作者: ocean1016    時間: 08-9-10 23:39

hi, HM3898 ,我估只要你按「回應」便可以了。

原帖由 HM3898 於 08-9-10 23:18 發表
我想問你們點用引用的icon來回覆,因我試過很多次都唔得 thks!!!

作者: yammielau    時間: 08-9-10 23:48     標題: 回覆 # 的文章

因睇新聞09/10年D學位小左,有朋友叫我搵定,咪問下大家有無好介紹,KV有無D有聯繫既學校呢?

Benben
妳打算同大女報邊間呀?
作者: benben    時間: 08-9-11 09:46

HM and yammielau

KV 無聯繫學校!!

女仔, Kln side, 小一都好多choice : DGJS, KTS, True Light, 陳守仁, Good Hope. . . .
TKO 直資有播道, 真道

我暫時只見了真道。

時間可以的話, 都會見多幾間
1. as rehersal & practise ;
2. as Campus Visit 。 D 學校名就聽得多, 未去過. 睇下環境都好丫。

however my target is FREE education!!
2 kids. if need to pay, 好貴呢!!!

ocean ma
d 小朋友真係. . . .@ home & @ school 好似兩個人甘.
作者: HM3898    時間: 08-9-11 10:27

benben,
我想問你個女是否都是讀kv,因我都是有2個女,但細女就要10/11才讀k1.是否有家姐讀kv,就入讀機會大些.如果不是就麻煩.因為07年有很多bb出世,到時又爭崩頭了.
另,播道都ok,我有朋友個仔讀,小學就不知好不好,但中學就ok.橫掂真道和播道都是在tko.你見完話給我聽吖,因我都想知.thks!!!

ocean ma,
我終於ok la, thks!!!

原帖由 benben 於 08-9-11 09:46 發表
HM and yammielau

KV 無聯繫學校!!

女仔, Kln side, 小一都好多choice : DGJS, KTS, True Light, 陳守仁, Good Hope. . . .
TKO 直資有播道, 真道

我暫時只見了真道。

時間可以的話, 都會見多幾間
1. as rehersa ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-11 10:40

問阿仔喜歡現在讀的學校或是nursery的學校, 他說以前的學校.  問他喜歡Miss Mi or Miss Gung, 他說Miss Gung. (可能Miss Gung好人些) 問他是否喜歡返學, 他說喜歡. 很矛盾呢!

另外, 原來K1K都是Miss Mi有份教的, 看看哪邊條link是否有所啟發...

原帖由 HM3898 於 08-9-9 23:29 發表
字咭開始給她看,但都是3mins熱度.要慢慢來教和當遊戲咁玩. ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-11 11:10

benben

1. 用open-end question問阿仔不回答, 唯有用closed-end question啦!
2. 我亦prefer享用中/小學免費教育(當然學校不要太差). 情願慳返啲錢幫他報課外活動, 但派去邊間學校真是by luck........
作者: benben    時間: 08-9-11 11:16

HM

你兩個女, 好好多, 小一易安排好多, 我大女唔係 KV, e+小一, if入了女校, 便 trouble 了. 亞仔 Martin 連首名子女分都無.

有家姐係 KV, 應該易 d o瓜!!

TKO sch. - 真道, 家長1st round唔使入去,  亞女好似自己上了 playgroup 50 mins, 便放人. campus 好大好新, 教學理念好好. 不過出品係點就唔知, 始終只辦了幾年!!

播道, 未去, in完話你知!!:)

chuchumug
都唔好成日 "勾"起佢地對 nursery d memory la. . . 又要佢地作出比較!!!! 小朋友, 好快 forget lor!! Martin 又係好 like n1 老師, 我都唔問佢lor. passed already!!  

怪不得今早去送亞仔時, 見classroom, 又寫上 "K1D / K1K" 啦!!

今早好早去到, 仲影了2 photos @ classroom tim!!
作者: HM3898    時間: 08-9-11 11:49

all,
我諗她們教的東西,可能大部份一樣,因我見其他topic的kids學左什麼,而其中有一個跟ching ching說的大部份都是相同.不過,其實我想知她們個time table是怎樣分配.例如:tea time 幾多分鐘,read book & play time又幾多分鐘.因現在好似什麼都不知道,要等她們自己回答她在學校做過什麼.我估問miss都未必笞我.因我上次問miss mi,ching ching是否在學校跌倒,她都不知.因我見ching ching個膝蓋損左,她說在學校跌倒,再問她時,她說是玩學校公園時跌,所以我試下問miss知不知,但她說不知,但因我覺得很小事,所以都冇再追問落去.

原帖由 benben 於 08-9-11 11:16 發表
HM

你兩個女, 好好多, 小一易安排好多, 我大女唔係 KV, e+小一, if入了女校, 便 trouble 了. 亞仔 Martin 連首名子女分都無.

有家姐係 KV, 應該易 d o瓜!!

TKO sch. - 真道, 家長1st round唔使入去 ...

作者: yammielau    時間: 08-9-11 14:06

BENBEN,
妳係咪自己送仔仔返學,呢幾日送女返學,遲左少少就塞車,好煩呢!
MARTHA剛剛唱"好像燈籠在天上",我想十成十唱錯左,今朝返學見有小朋友攞住個燈籠,今日應該教中秋節啦!
我想問問CHING CHING 個中文名係咩呀?
作者: benben    時間: 08-9-11 14:34

yammielau

Martin (譚立翹) 係乘校車來回, 不過, 佢有時想我送, 咪送完佢番學, 先番公司 lor!! 仲有時間!!

問過學校, 只搭一程都係比全費, 所以只係間唔中帶下佢番學校 lor!!

我今早再問 Martin 使唔使帶燈籠, 佢話唔使啦, 學校有, 輪流玩咪得 lor!!

what is the chi. name of Martha?
你有無陪埋入 classroom?

作者: HM3898    時間: 08-9-11 14:44

yammielau,
王睿澄,你個女呢,等我下星期搵日帶她返學跟你個女said hello先.

原帖由 yammielau 於 08-9-11 14:06 發表
BENBEN,
妳係咪自己送仔仔返學,呢幾日送女返學,遲左少少就塞車,好煩呢!
MARTHA剛剛唱"好像燈籠在天上",我想十成十唱錯左,今朝返學見有小朋友攞住個燈籠,今日應該教中秋節啦!
我想問問CHING CHING 個中文名係咩呀? ...

作者: benben    時間: 08-9-11 14:49

Yammielau ... Girl ... Martha尤馨影
王睿澄

eybaby ... Boy ...
Tristan
benben ... Boy ... Martin 譚立翹

作者: chuchumug    時間: 08-9-12 10:25

昨天阿仔突然在褲管取出jj去vv, 這個去vv方法應是學校教的, 因我從未教他這樣做. 學校對他的影響真是很大. 希望學校繼續會對他有正面的影響.

今朝阿仔說不喜歡穿校服, 要著藍色衫(運動衫). 當然, 著運動衫舒服很多. 以他不喜受拘束的性格, 這是可以理解的. 這套校服如無意外會陪伴他3年, 又不是天天著, 忍耐吓啦...
作者: benben    時間: 08-9-12 11:04

chuchumug

著運動衫舒服很多 -- TOTALLY AGREE.

If day day 著運動衫,
then it will be great!!!

but gal's uniform is v. comfortable. dunno why such design for boys!!

vv. yes. learned from sch. starting from day 1 - orientation. hard to imagine for a fat boy vv, with fat legs and pat !!
作者: yammielau    時間: 08-9-12 11:52     標題: 回覆 # 的文章

hi
我囡囡叫Martha(尤馨影),今日唔記得戴咭接女,要到office登記,miss mi戴女女出來,仲唱左支兒歌添,'月亮圓,月亮光,好像燈籠在天上'

我覺得兩個星期確有學到野返來
作者: idadmum    時間: 08-9-14 00:40     標題: 大家好

我個囡都係K1D,叫KAREN,多多指教.
終於可以有多一點資料了解個囡係學校學緊乜野。
佢今晚都有唱個隻中秋節歌,佢話係MS MI教。
好開心見到咁多同班家長。

idadmum...Girl.....Karen
Yammielau ... Girl ... Martha尤馨影
HM3898 ... Girl ... ching ching 王睿澄

benben ... Boy ... Martin 譚立翹
作者: chuchumug    時間: 08-9-14 12:15

你好。you're welcome!

原帖由 idadmum 於 08-9-14 00:40 發表
我個囡都係K1D,叫KAREN,多多指教.
終於可以有多一點資料了解個囡係學校學緊乜野。
佢今晚都有唱個隻中秋節歌,佢話係MS MI教。
好開心見到咁多同班家長。

BK Login … Boy/Girl  ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-16 09:50

返學2個星期, 放在書包的士啤褲+襪都沒有用過, 今天決定不帶了, 書包即時鬆動很多呢!阿仔應該可以小心奕奕地如廁...
作者: benben    時間: 08-9-16 10:49

I need to keep it for a longer time!!

as. . .hehe. . .during 1st week, Martin used 1 time!!

he reported like this : 男仔火車, 女仔火車果時, 女仔去先, 我好急呀!!!

之後, 每天早上支奶份量都係減半!! :loveliness:

原帖由 chuchumug 於 08-9-16 09:50 發表
返學2個星期, 放在書包的士啤褲+襪都沒有用過, 今天決定不帶了, 書包即時鬆動很多呢!阿仔應該可以小心奕奕地如廁...

idadmum

welcome. . . . . 又多了個女同學 !! Good!!

作者: yammielau    時間: 08-9-16 14:24     標題: 回覆 # 的文章

Hi everybody,
今日揍女放學,Miss mi 同我囡囡講叫她回家溫吓今天派既書,but 唔知教左邊幾頁呢?
我打開本書見到好多字,有d頭暈添.哈哈!
唔知會唔會越來越多呢?
作者: benben    時間: 08-9-16 16:12

Honey Moon 甘快就過去了!!

要溫習啦?

原帖由 yammielau 於 08-9-16 14:24 發表
Hi everybody,
今日揍女放學,Miss mi 同我囡囡講叫她回家溫吓今天派既書,but 唔知教左邊幾頁呢?
我打開本書見到好多字,有d頭暈添.哈哈!
唔知會唔會越來越多呢? ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-16 21:00

內容都幾深,是一段段文字,不是單字。不知怎樣溫?!都是看圖吧了!
作者: HM3898    時間: 08-9-16 22:51

hi,

今天我見到本書,我仲以為是給她在家練習(因我問ching ching她說是在家玩),好彩我打tel問miss mi先知原來是個女點我.跟住miss mi說如見到另一本書,咁舊書就可以抽起,另功課最快都要11月後開始,所以,現階段都是冇功課做.

chuchumug,
ching ching唱好像月亮在天上,我開頭以為她亂唱,原來是真的,真是thank you你報料.

原帖由 chuchumug 於 08-9-16 21:00 發表
內容都幾深,是一段段文字,不是單字。不知怎樣溫?!都是看圖吧了!

作者: benben    時間: 08-9-17 09:27

本書, 都係同佢地講下故事甘姐. 幾好丫.

有書, 亞仔先覺得自己係番學, 似家姐!!

今早, 我都有問老師!!

HM
哈哈, chingching 玩你!!

原帖由 HM3898 於 08-9-16 22:51 發表
hi,

今天我見到本書,我仲以為是給她在家練習(因我問ching ching她說是在家玩),好彩我打tel問miss mi先知原來是個女點我.跟住miss mi說如見到另一本書,咁舊書就可以抽起,另功課最快都要11月後開始,所以,現階段都是冇 ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-17 10:10

I see...

報料的應是yammielau. 要多謝她 !
阿仔未試過報料給我:( , 只有看完你們的提供的資料才問他是否發生這些事情. 我曾問他學校的事情是否秘密來的? 是. 誰說的? 新老師. 哪位? Miss Mi, Miss Gung. 如是真的, 他似乎很聽老師的話. 因他現在不會主動告訴我學校的發生的事, 同學的名字, 唱歌仔等, 都是我問他他才答, 跟讀nursery時表現有很大分別. 希望遲些會好些. 昨晚他便很開心告訴我Miss Mi送了個貼紙給他.
心心貼紙, 很美呢!

原帖由 HM3898 於 08-9-16 22:51 發表
hi,

今天我見到本書,我仲以為是給她在家練習(因我問ching ching她說是在家玩),好彩我打tel問miss mi先知原來是個女點我.跟住miss mi說如見到另一本書,咁舊書就可以抽起,另功課最快都要11月後開始,所以,現階段都是冇 ...

作者: HM3898    時間: 08-9-17 10:12

昨天教她字咭的時候,她見到個大字,就用身體做過大字.開頭我又以為她搗蛋,跟住我又在第2個topic見到有個家長都是這樣說,所以我開始相信是學校教的.

今天送她返學,嘩!!原來好塞車,仲差些遲到.去到班房都已經8:50am左右,不過我諗可能有校車未返到,所以未鎖門,跟住見ching ching自己搵位坐,又在書包內找尋東西,忽然覺得她真是大個女了.

benben,
係呀!佢時常都給驚喜給我,好似昨天跟她去小小莫扎特的時候,幫她寫手冊時,特然發現家長寫的部份全部貼上貼紙.我見到之後都不知好嬲定好笑,心諗好彩是活動的手冊,如果是學校手冊我就不知點算.

原帖由 benben 於 08-9-17 09:27 發表
本書, 都係同佢地講下故事甘姐. 幾好丫.

有書, 亞仔先覺得自己係番學, 似家姐!!

今早, 我都有問老師!!

HM
哈哈, chingching 玩你!!

作者: benben    時間: 08-9-17 11:01

HM

佢地一back to classroom, 會自動拿出手冊, 打開最新一頁, 放到 desk 上最近老師的位置, 又會放好書包, 開始玩玩具!! 好似好大個仔甘. 好知定!!

chuchumug

d 小朋友有張 sticker, 就好開心了!! 真易滿足!!
作者: yammielau    時間: 08-9-18 10:13     標題: 回覆 # 的文章

今日同女女入課室,見她如妳所說把手冊拿出來,自己放到 desk 上最近老師的位置,無需老師提,
這班真係小女仔,我見得三個,可能未返哂啦!我女女尋日拿了盒葡萄子乾回來,她說是子瑩結她,唔知有無子瑩家長呢?多謝!
作者: benben    時間: 08-9-18 10:29

yammielau

係lor, 好少女仔.

今個week甘3個多小時, 問亞仔有無覺得番學時間長了, 佢話無 wow!! silly boy!!

自己拿出 + 放好手冊, 又問下佢, 佢話比老師印紅花花架.

昨日, 佢話老師分了橙組, 蘋果組 & 香蕉組, 佢係橙組, 一行一行甘分.

茶點, 初時覺得好煩, 要唸帶咩東西. (大女學校包埋, 唔使煩, 個個食一樣的食物) ; 不過, e+ 日日帶了, 又幾好wow, 想吃咩帶咩, 今日帶 mini 腸仔包一個!!

你地又帶什麼?

原帖由 yammielau 於 08-9-18 10:13 發表
今日同女女入課室,見她如妳所說把手冊拿出來,自己放到 desk 上最近老師的位置,無需老師提,
這班真係小女仔,我見得三個,可能未返哂啦!我女女尋日拿了盒葡萄子乾回來,她說是子瑩結她,唔知有無子瑩家長呢?多謝! ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-18 11:45

日日要想食什麼, 都幾傷腦筋. 今天帶了x崎朱古力cake仔+幾粒藍莓.
作者: benben    時間: 08-9-18 12:22

hehehe. . . . .  mini 腸仔包 also bought from x崎last nite. & I also bought 朱古力cake仔 wow!! yummy!!

i bought a few pack of Thomas Cookie, 一包有5片, 亞仔好like!! 開一包, 帶回校, 夠了!!

原帖由 chuchumug 於 08-9-18 11:45 發表
日日要想食什麼, 都幾傷腦筋. 今天帶了x崎朱古力cake仔+幾粒藍莓.

作者: HM3898    時間: 08-9-18 22:48

我通常就1/3/5帶菜(西蘭花or菜心莖)2/4就給朱古力曲奇or波波麵包,我想問他們早上有冇食早餐.

原帖由 benben 於 08-9-18 10:29 發表
yammielau

係lor, 好少女仔.

今個week甘3個多小時, 問亞仔有無覺得番學時間長了, 佢話無 wow!! silly boy!!

自己拿出 + 放好手冊, 又問下佢, 佢話比老師印紅花花架.

昨日, 佢話老師分了橙組, 蘋果組 &  ...

作者: benben    時間: 08-9-19 10:09

HM
re : 西蘭花or菜心莖
wa. . .so healthy !!

my boy must not accept these.
he always asking for biscuits/cookies.

佢話同學仔多數都係吃餅餅.  

re : breakfast
Yes. Of course!!
一定有既係 4 oz 奶 (唔飲甘多, 要搭車, vv 就麻煩了)

另加 egg / bread / cake / cereal / corn flakes.
作者: chuchumug    時間: 08-9-19 10:26

150ml奶, 間中+一塊果jam麵包, 朝早沒什麼胃口, 不會吃太多.
作者: benben    時間: 08-9-19 10:33

我個仔朝早好開胃, but he always keep 好開胃, as佢好為食!!   

亞仔話老師有隻大手板

問錯問題大手板會好嬲
問對問題大手板會好開心

係咪真架?

佢話大手板好大隻, 大過我隻手wow!!
作者: yammielau    時間: 08-9-19 14:28

今日學校門口有意外所以大塞車,差點遲到.
個女回來唔出聲,問她是否不開心,她說不是,又見她書包內有糖同餅,問是否老師比,她說是,見她眼紅紅地,問她是否比老師鬧,她說是,跟住說要去睡覺,都唔知佢真定假.
d少女心事真麻煩,下下要問同估,教極有事就說出來,她都唔聽,唉!
作者: chuchumug    時間: 08-9-19 21:06

阿仔話佢係香蕉組,這裡是否有人跟他一組呢?
今天本書仔第一頁印上‘我學會了’ 嘩!一星期教完一本書?都幾快!
作者: HM3898    時間: 08-9-20 00:22

她回來我都見到有包餅,她說是老師給.跟住問她是咩組,她有說是香蕉組,但準確性有幾多就真是不知,因為可能明天說是蘋果組.
可能早起身關係.個胃未開,所以很多時食很少和食一些冇益的早餐(e.g:朱古力,好似廣告話一條等於一杯奶).
我想問是否時常都很塞車.因我計過時間,校車和自己湊好似差不多一樣時間(如塞車的話),所以,現在都15/16唔知好不好自己帶她回校.

原帖由 chuchumug 於 08-9-19 21:06 發表
阿仔話佢係香蕉組,這裡是否有人跟他一組呢?
今天本書仔第一頁印上‘我學會了’ 嘩!一星期教完一本書?都幾快!

作者: benben    時間: 08-9-20 09:30

chuchumug

mud 教完架啦. 我都無留意 tim!!
真係好快 wow!!

hm

我朝早 always listen to radio, 一定有話根德road比較擠塞, 因有上落校巴!!

this week, bring 亞仔回校時, 快校車好多. 多好多free time玩下玩具.

不過, 付了全費, 只搭一程又好唔抵. 但保母車又唔多安全.

早餐吃 chocolate. . . seems no good wow.

原帖由 HM3898 於 08-9-20 00:22 發表
她回來我都見到有包餅,她說是老師給.跟住問她是咩組,她有說是香蕉組,但準確性有幾多就真是不知,因為可能明天說是蘋果組.
可能早起身關係.個胃未開,所以很多時食很少和食一些冇益的早餐(e.g:朱古力,好似廣告話一條等 ...

作者: mangoq    時間: 08-9-21 23:18

大家好
我個仔都係K1D AM名字是MARCUS
請大家多多指教
作者: chuchumug    時間: 08-9-22 10:03

你好. 大家口甘話.

原帖由 mangoq 於 08-9-21 23:18 發表
大家好
我個仔都係K1D AM名字是MARCUS
請大家多多指教

作者: mangoq    時間: 08-9-22 10:45     標題: 回覆 # 的文章

Marcus好像都是香蕉組(我猜的),上星期回來一直跟我說BANANA,我還以為他想吃BANANA,今早問他是不是香蕉組他也不回答...
作者: benben    時間: 08-9-22 11:22

welcome Mangoq!!

my son is group ORANGE!!

today sports wear. he told me last week sport wear day 玩呼拉圈 wow!! 有大有細, jump jump jump ar!!
作者: HM3898    時間: 08-9-22 14:13

知不知書內的貼紙是親子活動玩,等我上星期仲鬧我老公她好幫她貼上貼紙.老公仲說是CHING CHING叫他貼.我諗CHING CHING開始可以理解到MISS的說話,因佢都有跟我說玩呼拉圈,轉呀轉呀好好玩.今天她扭計要BABA車她回校,而今天條路又冇塞車.所以早左.見到她們的枱上有玩具玩.而她一入ROOM,就說:早晨,MISS MI.我諗開始有成績啦.不用再担心她究竟適不適應了學校生活.

原帖由 benben 於 08-9-20 09:30 發表
chuchumug

mud 教完架啦. 我都無留意 tim!!
真係好快 wow!!

hm

我朝早 always listen to radio, 一定有話根德road比較擠塞, 因有上落校巴!!

this week, bring 亞仔回校時, 快校車好多. 多好多free time玩下玩具. ...

作者: benben    時間: 08-9-22 15:05

HM

你今日幾點送女番學丫?

我8.30am左右到, 都有一女3,4個男係classroom玩緊了.

chingching一定已經明白老師instruction了, 好好!!

我個仔直頭當 stick stickers 係功課 tim 啦. 好認真.
作者: idadmum    時間: 08-9-22 16:13     標題: 書本-快樂的一天

今日個囡書包有本快樂的一天,我唔知係唔係要做O西佢?
作者: HM3898    時間: 08-9-22 22:47

benben,
大約8:30am左右,不過我好似見到入門口張檯坐滿,但我就不見有其他女同學.不過我入去的時候就見到有個baba帶個男仔回課室.
今天ching ching取本舊書出來,我又覺得她幾好嘢.書內有段文字.她好似背書咁背出來.(因我見她的眼是望住我而不是望書).
我可能wed會帶她回校,不過都是到時再算.因出發時間都是跟校車一樣.所以,如她可以起到身,我都想她坐校車.
ching ching就當stickers 係玩具,因為我試過買過這上書給她玩,所以我要解釋給她這上是功課,不是toys,但過後她又想取來玩.其實我想問是否一定等miss教完,才可貼上去,或一收到本書而她又有興趣就可以貼.

原帖由 benben 於 08-9-22 15:05 發表
HM

你今日幾點送女番學丫?

我8.30am左右到, 都有一女3,4個男係classroom玩緊了.

chingching一定已經明白老師instruction了, 好好!!

我個仔直頭當 stick stickers 係功課 tim 啦. 好認真. ...

作者: mangoq    時間: 08-9-22 23:24

大家的小朋友都好厲害,回家會說在學校的事或老師說的話,我每天接MARCUS放學都問他:今天在學校做了什麼?他每次都回答玩玩具吃點心和唱歌,問他唱什麼歌唱給媽媽聽他就從沒唱給我聽過...
作者: chuchumug    時間: 08-9-23 07:32

今早會掛3號風,不用上課了!
作者: mangoq    時間: 08-9-23 09:57

我們去了學校結果白跑一趟

原帖由 chuchumug 於 08-9-23 07:32 發表
今早會掛3號風,不用上課了!

作者: benben    時間: 08-9-23 11:52

Mangoq
Ha? You back to school? Why not watch / listen news before go out? Poor you!!

HM
e. . . .then nearly the same time arrival wow. I guess the girl I saw @ classroom is your Ching Ching lar. She is sitting at 入門口張檯? Right?

她好似背書咁背出來” …… Chingching is very smart and with good memory ar!!

Idadmum
My boy said no need to do the HW (sticker) at the new book wow!! Ms Mi did not tell them to do so.
作者: HM3898    時間: 08-9-23 22:37

benben,
她是坐中間檯(隔離她似有煮反仔玩),她今天在書包內取車錢袋,她說miss mi叫她提我要在書包內取車錢袋入票落去,然後交給司機叔叔嗃!

原帖由 benben 於 08-9-23 11:52 發表
Mangoq
Ha? You back to school? Why not watch / listen news before go out? Poor you!!

HM
e. . . .then nearly the same time arrival wow. I guess the girl I saw @ classroom is your Ching Ching lar. She ...

作者: chuchumug    時間: 08-9-24 09:39

阿仔話學校有個'家庭閣', 可以玩煮飯仔. 他其他事情不說, 但曾經提了不只一次玩煮飯仔, 他似乎很喜歡玩煮飯仔呢!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5