教育王國

標題: 9月開學既1C班家長 [打印本頁]

作者: pattyw    時間: 08-9-1 09:28     標題: 9月開學既1C班家長

1c班琪琪
有無家長都係1c班吖
作者: yk0108    時間: 08-9-1 21:41

雖然我不是1c, 但囡囡上年是陳老師做班主任, 所以很替你開心.
作者: pattyw    時間: 08-9-2 10:36

但尋日她返嚟話陳老師要休息一排先返得學,因為整親隻腳,由其他老師暫代
作者: pattyw    時間: 08-9-2 10:41

估唔到開學第一日通告會噤多
她一返屋企就打給我同我講
作者: shirley1509    時間: 08-9-2 12:12

原帖由 yk0108 於 08-9-1 21:41 發表
雖然我不是1c, 但囡囡上年是陳老師做班主任, 所以很替你開心.

yk0108

你個女有冇參加英文班,我個女參加咗呀﹐今日先知原來呢 幾堂要自己帶飯呀﹐慘呀。仲要自己湊放學呀。又慘。 今朝仲唔記得同佢量體温添。 幾大頭蝦:-|
作者: yk0108    時間: 08-9-2 14:13

唔好意思, 借咗1c班的topic來傾幾句.

shirley獅子頭,

囡囡沒參加英文班, 是否暑假前就報那些? 要接放學, 辛苦你了!!!!!
上年, 我問過其他媽咪有關學校的英文, 數學等等那些課外活動, 她們的評價都麻麻地. 不過, 我猜想學這些要很長的時間才見成效. 囡囡的英文都麻麻地(尤其是會話), 我都考慮是否要參加有關的英文班. 八卦問句, 你不是返工, 有姐姐照顧囡囡嗎?那她的英文應該ok吧?!
作者: pattyw    時間: 08-9-2 14:29

唔緊要
係唔係好多家長都會給小朋友去補習?
尋日她叫我請個補習老師幫佢補習
我暈暈地,我估係佢個班有人 係敢
作者: angelchuen    時間: 08-9-2 16:31

Hi pattyw,

我囡囡都係讀1c, 我諗唔洗咁快要補習啩,
如果要的話我也相當頭痛, 要帶出帶入,
妳囡囡是否由聖母幼稚園升上?
作者: pattyw    時間: 08-9-2 17:27

係ar
佢以前係讀k3e+
作者: shirley1509    時間: 08-9-3 12:38

原帖由 yk0108 於 08-9-2 14:13 發表
唔好意思, 借咗1c班的topic來傾幾句.

shirley獅子頭,

囡囡沒參加英文班, 是否暑假前就報那些? 要接放學, 辛苦你了!!!!!
上年, 我問過其他媽咪有關學校的英文, 數學等等那些課外活動, 她們的評價都麻麻地. 不過, 我 ...

yk0108

其實今次係第一次參加學校嘅課外活動(算係掛),p 1 未參加過架。諗住試下囉。我係要返工呀,佢係有姐姐同佢補緊習。但都係應付學校嘅功課多,每日都係個半鐘。唔係太多時間學課外嘢。其實我個女都係一個無乜記性嘅人,佢英文一般架
係呢﹐你駛唔駛返工架。:
作者: yk0108    時間: 08-9-3 17:01

shirley獅子頭,

八卦講幾句, 那天生日會, 有一位是幫人看風水的, 說你囡囡的面相很好!
我正在考慮是否上班, 巳經坐了7年牢. 今早聽到其他媽媽說今年4年級有十幾人留班, 有些轉了校, 所以就想是否需要跟多囡囡的功課幾年. 她們說升了3年級後d英文就勁深, 又要請人補習看功課, 另外又請多一個補英文, 令我有些擔憂.
究竟你報的英文班是否之前要報定, 囡囡想報創作"無" , 是否巳過了期?
作者: pattyw    時間: 08-9-4 09:43

想問all mama
你地小一個時有無給小朋友
參加學校個d小提琴、搞擊個d course
或同出面個d有咩唔同?
我見張表上寫,若參加后唔可以中途退出
敢即係要成年都參加?
作者: shirley1509    時間: 08-9-4 11:30

原帖由 yk0108 於 08-9-3 17:01 發表
shirley獅子頭,

八卦講幾句, 那天生日會, 有一位是幫人看風水的, 說你囡囡的面相很好!
我正在考慮是否上班, 巳經坐了7年牢. 今早聽到其他媽媽說今年4年級有十幾人留班, 有些轉了校, 所以就想是否需要跟多囡囡的功課 ...

yk0108

吓。咁多人士留班,我都有跟過呀囡啲功課架。但實在力不從心,其實有姐姐補下係舒服好多架,有時啲小朋友好奇架。聴人講唔聴呀媽講架,我個囡就係咁。p.1 頭個兩個月,教佢做功課仲慘。佢唔明我又忟。佢又眼淚流流,都唔邊個慘啲。所以到最後都係請個姐姐返嚟教佢。我都係考試、測驗先出手。
嗰個英文班係暑假前報。不過噚日我問呀女返成點。佢話冇咩做過,不過返個 6 堂都唔會有咩幫助架啦。

你係唔係氹我開心架。你個高人仲有咩講呀,
作者: yk0108    時間: 08-9-8 10:38

shirley獅子頭,

測驗考試你會怎樣準備? 其實我唔明點解考試卷不能派回家, 起碼錯了都知錯什麼. 如果只是靠上堂講一次她錯什麼, 好肯定我個囡的流失率95%, 下次又再重覆錯.
囡囡話考20名之內, 都有金獎, 評語都是品學"kim"優, 係咪呢?  
你囡囡玩了水晶寶寶未? 我養了兩次, 都是不能生bb, 你找什麼載它們?
那師父說有幾個小朋友眼珠黑黑實實, 做事好有耐力, 但我唔知佢講邊幾個. 不過我記得你囡囡眼珠都是咁.
作者: shirley1509    時間: 08-9-8 12:02

原帖由 yk0108 於 08-9-8 10:38 發表
shirley獅子頭,

測驗考試你會怎樣準備? 其實我唔明點解考試卷不能派回家, 起碼錯了都知錯什麼. 如果只是靠上堂講一次她錯什麼, 好肯定我個囡的流失率95%, 下次又再重覆錯.
囡囡話考20名之內, 都有金獎, 評語都是品 ...

yk0108

其實我呢係測驗, 考試前個一月已經開始架啦。(好似坐監咁 )我一早影印晒佢地作業、工作紙呀啲paper 比佢做囉。重覆又重覆咁做囉,冇乜特別架咋,只不過做到佢地耳熟能詳,到測驗, 考試都係靠佢自己(好多時都係唔小心多 ),就算到時都係低分都冇辦法。
20 名之內得銅奬之麻,冇金奬呀。(是否一張紙嗰啲)
我個囡都係銅咋:loveliness: 。
我個囡隻眼珠係咁咩。唔覺嘅,今晚返去睇真啲先

水晶寶寶養唔到嘅。每次都係變大都冇生bb。
都係用返原本個樽囉。

作者: pattyw    時間: 08-9-8 15:42

每次欠帶或体溫表填錯都當欠帶
是否所有科,夠5次就會記錄既?
好大壓力吖,一開學唔夠2星期
本手冊就寫住欠好多嘢,重係我
幫佢整而欠+漏,好大壓力
作者: shirley1509    時間: 08-9-8 16:47

原帖由 pattyw 於 08-9-8 15:42 發表
每次欠帶或体溫表填錯都當欠帶
是否所有科,夠5次就會記錄既?
好大壓力吖,一開學唔夠2星期
本手冊就寫住欠好多嘢,重係我
幫佢整而欠+漏,好大壓力 ...

唔好比咁大壓力自己呀。
你有冇買一個功課袋比個女呀﹐有拉鍊嘅、比 A 4 大啲嗰啲袋。我就一路睇住手冊, 一路剔住。一路入袋,咁就冇咁容易漏架啦。 入好晒拉埋拉鍊咁你又唔會漏,個女又唔會唔見嘢。
作者: pattyw    時間: 08-9-8 18:10

我已經係敢做啦
但因為我自己都係好大頭蝦既人
even我一晚睇3次+朝早睇一次有無問題
最終都會有問題
作者: AA    時間: 08-9-8 22:23

原帖由 pattyw 於 08-9-8 18:10 發表
我已經係敢做啦
但因為我自己都係好大頭蝦既人
even我一晚睇3次+朝早睇一次有無問題
最終都會有問題

我囡a班, 可唔可以搭下嘴.

我都有買個袋比佢
暫時都ok
係最驚抄漏野
學校個功課網雖然得果個零月, 都好過冇
都可以睇佢有冇抄錯.
避免欠交先
作者: zzss    時間: 08-9-8 23:27

hi, all 我囡囡b班, 都想在此搭下咀
其實我地家長都feel到 好大壓力, 學校好嚴, 唔知d小朋友有無這感覺呢?

原帖由 AA 於 08-9-8 22:23 發表

我都有買個袋比佢
暫時都ok
係最驚抄漏野
都可以睇佢有冇抄錯.
避免欠交先

作者: yk0108    時間: 08-9-9 08:07

我都係極度大頭蝦, 上年開學頭一個月唔記得帶的東西唔當記錄, 後來開始記錄時, 唔知幾多個星期帶齊嘢就可刪除一次記錄.

shirley獅子頭,

昨晚和今朝同個囡串字, 話俾佢聽串錯, 就鬼死咁大聲:"我邊有錯, 你聽錯!"叫佢唔好咁的態度, 就眼淚泡泡.唉!~~~~~一開學就覺得日子好難過. 不過, 我又懶, 暑假無同佢溫過, 咩都唔記得晒, 要由頭來過.
我個囡考試測驗都是好唔小心,真係唔知有什麼方法?
GR堂MR.NIGHTINGO講故事, 阿囡話佢講得好快, D字又聽唔明,愈聽愈想瞓, 點算?
我問過其他人話水晶寶寶要遮蓋才可養大.
今年個班主任好像是一位新來的老師?

作者: zzss    時間: 08-9-9 08:41

請問有無1B家長, 有些問題想請教!

另外想問下各位有無參加"校際音樂節", 本來我想替囡囡報名, 但學校張通告又要咁快決定, 所以無經學校參加, 或會自己經琴行報, 本來張通告寫明9月11日前交, 但昨天老師在手冊上寫著" 欠交11號通告", 所以今天唯有填不參加

我覺得學校的通告好唔清楚, 好似"舞班, 樂器班...."又未出時間表, 又要決定參唔參加, 想參加但又拍時間不夾, 所以唯有不參加

Pattyw,
唔好意思, 借左你個位

原帖由 yk0108 於 08-9-9 08:07 發表
我都係極度大頭蝦, 上年開學頭一個月唔記得帶的東西唔當記錄, 後來開始記錄時, 唔知幾多個星期帶齊嘢就可刪除一次記錄.

shirley獅子頭,

昨晚和今朝同個囡串字, 話俾佢聽串錯, 就鬼死咁大聲:"我邊有錯, 你聽錯!"叫 ...

作者: AA    時間: 08-9-9 10:20

原帖由 zzss 於 08-9-9 08:41 發表
請問有無1B家長, 有些問題想請教!

另外想問下各位有無參加"校際音樂節", 本來我想替囡囡報名, 但學校張通告又要咁快決定, 所以無經學校參加, 或會自己經琴行報, 本來張通告寫明9月11日前交, 但昨天老師在手冊上寫著" ...

bk好少1A既家長, 想借多少少位傾下

張通告寫明11號前交, 冇理由話你欠交喎, 遲過冇得好講, 好以有d問題喎, 禁第時想再唸清楚咪唔得, 有機會本手冊有好多欠交通告喎, 定係學校攪錯左呢.

我幫囡報左學校既英文拼音班, 佢而家返緊工聯會(8月開始), 比佢打左個低, 當玩下, 而家就黎讀完(個程度係4-6歲), 我見佢又讀到d生字發音, 咪試下幫佢報學校果個. 學既程度應該比工聯會高d掛.

佢地d時間大多數係星期六, 真係想報都幾難
作者: pattyw    時間: 08-9-9 10:29

原帖由 AA 於 08-9-8 22:23 發表

我都有買個袋比佢
暫時都ok
係最驚抄漏野
都可以睇佢有冇抄錯.
避免欠交先

係ar,個網upload既日子only 2 weeks
我見a班好似無敢多功課
尋日上視藝原來要帶埋木顏色+
我都唔知,又無幫佢放入書包
作者: pattyw    時間: 08-9-9 10:32

原帖由 zzss 於 08-9-8 23:27 發表
hi, all 我囡囡b班, 都想在此搭下咀
其實我地家長都feel到 好大壓力, 學校好嚴, 唔知d小朋友有無這感覺呢?

同感﹗
真係feel到大壓力
由其係看到"欠"嘢個part
聽她講上堂同學個頭望左望右
望吓后面,老師會大聲話
手冊又已貼月尾默英文
作者: pattyw    時間: 08-9-9 11:55

原帖由 AA 於 08-9-9 10:20 發表

bk好少1A既家長, 想借多少少位傾下

張通告寫明11號前交, 冇理由話你欠交喎, 遲過冇得好講, 好以有d問題喎, 禁第時想再唸清楚咪唔得, 有機會本手冊有好多欠交通告喎, 定係學校攪錯左呢.

我幫囡報左學校 ...

佢無搞錯,只要係佢要你交既嘢
你當日無交,就係"欠"
雖然通告話幾號前交,但佢好以無care呢句,家長係收到通告后第2日就要交, 呢個係我對佢地既理解,我好多時都未睇清就要交返去
作者: pattyw    時間: 08-9-9 11:57

大家唔一定要1c傾吖
所有mami都傾啦
一齊傾一齊知多d嘛
作者: AA    時間: 08-9-9 15:32

原帖由 pattyw 於 08-9-9 11:55 發表

佢無搞錯,只要係佢要你交既嘢
你當日無交,就係"欠"
雖然通告話幾號前交,但佢好以無care呢句,家長係收到通告后第2日就要交, 呢個係我對佢地既理解,我好多時都未睇清就要交返去 ...

真係要同學校反應下, 唔講, 到時又要寫上手冊欠交, 呀囡又會呱呱叫, 加上佢d通告有時又唔少, 又要逐隻字睇, 真係會未睇清到交左有問題就煩啦.
作者: shirley1509    時間: 08-9-9 15:33

原帖由 yk0108 於 08-9-9 08:07 發表

shirley獅子頭,

昨晚和今朝同個囡串字, 話俾佢聽串錯, 就鬼死咁大聲:"我邊有錯, 你聽錯!"叫 ...

yk0108

唔小心呢家嘢真係冇得醫 。佢地又仲未識覆卷。每次測驗卷攞返嚟,嗰啲唔小心見到都暈低 。每次我都係自己安慰自己,佢仲細﹐慢慢嚟啦。呀Q精神:)

仲有手冊嗰啲 "欠" 嘅問題。真係唔理得咁多。
總之唔係欠交功課就算架啦。

點解咁講。事因昨天睇手冊,老師寫量體溫未做好。
咁我就睇下張體溫表啦。原來我大意寫咗落星期六嗰格度,咁都要寫呀,真係暈低
作者: AA    時間: 08-9-9 15:45

原帖由 pattyw 於 08-9-9 10:29 發表

係ar,個網upload既日子only 2 weeks
我見a班好似無敢多功課
尋日上視藝原來要帶埋木顏色+
我都唔知,又無幫佢放入書包

a班d功課都ok
呀囡至少會自已做晒
我見老師有2日寫黑板讚下佢地
呀囡都幾開心
第1次做聽寫(中文TSA)做唔慣.
聽唔切哭左出黎
作者: shirley1509    時間: 08-9-9 15:52

原帖由 AA 於 08-9-9 15:32 發表

真係要同學校反應下, 唔講, 到時又要寫上手冊欠交, 呀囡又會呱呱叫, 加上佢d通告有時又唔少, 又要逐隻字睇, 真係會未睇清到交左有問題就煩啦.

我個女一年班嗰時 (而家P.2) ,我真係一唔明就打比佢班主任(舊年係陳老師,呢位老師好鬼好架),其實了解下個女都好。
仲有呀。啲小朋友有時好鬼論盡,啲功課呀通告呀週不時會傳錯。咁就慘﹐真係反轉間屋嚟搜。到最後都搜唔倒呢,我就寫紙仔貼係手冊裡面,叫呀女比老師睇,老師睇完都會回覆(會網開一面)不過只係我個女 P.1 嗰位陳老師, 其他老師唔知得唔得架,:loveliness:
不過都放鬆啲啦:D
作者: zzss    時間: 08-9-9 22:07

今天接囡囡放學,在學校門口第一時間打開書包,攞本手冊出嚟, 睇到無"欠", 即鬆晒

原帖由 shirley1509 於 08-9-9 15:52 發表

我個女一年班嗰時 (而家P.2) ,我真係一唔明就打比佢班主任(舊年係陳老師,呢位老師好鬼好架),其實了解下個女都好。
仲有呀。啲小朋友有時好鬼論盡,啲功課呀通告呀週不時會傳錯。咁就慘﹐真係反轉間屋嚟搜。到最後都搜唔 ...

作者: pattyw    時間: 08-9-10 12:47

原帖由 AA 於 08-9-9 15:45 發表

a班d功課都ok
呀囡至少會自已做晒
我見老師有2日寫黑板讚下佢地
呀囡都幾開心
第1次做聽寫(中文TSA)做唔慣.
聽唔切哭左出黎

敢好?會係黑板讚下?c班無喎。
乜中文tsa要聽寫?她無講ar

尋日寫英文生字,佢點都同我講話老師叫每字寫3次、2次,我覺得好怪,點都唔信,搵返同學電話打去問吓,先知道原來老師叫每字寫4次以上,好彩有問同學,真係唔該哂她,唔係又寫句"功課欠完成"係手冊

佢真係好無記性 。但都希望老師都寫吓每字寫幾個既要求係黑板,幫吓d無記性既小朋友,起碼佢地有寫係手冊,唔記得都有得睇返
作者: pattyw    時間: 08-9-10 12:49

原帖由 zzss 於 08-9-9 22:07 發表
今天接囡囡放學,在學校門口第一時間打開書包,攞本手冊出嚟, 睇到無"欠", 即鬆晒

你會唔會反應太大?
敢樣自己好易有情緒病,
真係要放鬆吓吖
作者: AA    時間: 08-9-11 10:14

原帖由 shirley1509 於 08-9-9 15:52 發表

仲有呀。啲小朋友有時好鬼論盡,啲功課呀通告呀週不時會傳錯。咁就慘﹐真係反轉間屋嚟搜。到最後都搜唔 ...

a班班主任係黎老師
等有時間到同佢傾下先
作者: AA    時間: 08-9-11 10:15

原帖由 zzss 於 08-9-9 22:07 發表

係啦, 唔好俾禁大壓力自已呀
作者: AA    時間: 08-9-11 10:39

原帖由 pattyw 於 08-9-10 12:47 發表

敢好?會係黑板讚下?c班無喎。
乜中文tsa要聽寫?她無講ar

尋日寫英文生字,佢點都同我講話老師叫每字寫3次、2次,我覺得好怪,點都唔信,搵返同學電話打去問吓,先知道原來老師叫每字寫4次以上,好彩有問同學,真係唔該哂她,唔係又寫 ...

每班班主任唔同
我記得鑽佢地早訓排隊排得好, 收功課快及靜
都有d鼓勵比佢地

sorry呀, 中文聽寫係全方位(有隻cd)
昨日d功課叫佢地背中文及聖經金句
好彩亞囡都背到.
幾驚佢唔掂

作者: pattyw    時間: 08-9-11 10:50

原帖由 AA 於 08-9-11 10:39 發表

每班班主任唔同
我記得鑽佢地早訓排隊排得好, 收功課快及靜
都有d鼓勵比佢地

sorry呀, 中文聽寫係全方位(有隻cd)
昨日d功課叫佢地背中文及聖經金句
好彩亞囡都背到.
幾驚佢唔掂 ...

敢又係,班主任唔同做法都唔同
我而ga都唔知有事係要搵代班主任or等陳老師放假后先搵佢傾傾,因為我發覺她開學敢耐,寫手冊都係唔齊,因為佢有弱視,驚佢真係因為呢個問題,抄唔齊,座位要問吓佢座邊度先得。
佢無話佢地班要背嘢ar,只係話得功課only,好驚佢有問題唔敢問,+返屋企唔講ar
作者: zzss    時間: 08-9-12 00:09

多謝各位關心, 我其實又唔係話好擔心,(但都幾) 只係如果還在學校發現有問題, 可以即時問下老師或其他家長
另外如手冊無寫野,起碼覺得我和囡囡都進步左
今天她抄手冊還是漏了一樣, 下星期無得上網對,怎麼辦
請問有無1B家長, 可互相聯絡下, 對下手冊之類,
....

晚上請她說出今天三件在學校最開心的事,她說 :
1. 第一個小息
2. 第二個小息
3. 放學

作者: AA    時間: 08-9-12 13:12

原帖由 zzss 於 08-9-12 00:09 發表
多謝各位關心, 我其實又唔係話好擔心,(但都幾) 只係如果還在學校發現有問題, 可以即時問下老師或其他家長
今天她抄手冊還是漏了一樣, 下星期無得上網對,怎麼辦 ...

即你囡囡, 最開心係小息

我問過呀囡點解小息唔食野(自已準備驚佢肚餓食既)
佢話去洗手間 (要去地庫個果), 好多人排隊, 去完都夠鐘. 我記得個洗手間都幾大, 唔通大部學生都係去果個.
作者: 紫菜    時間: 08-9-12 16:11

原帖由 zzss 於 08-9-12 00:09 發表
今天她抄手冊還是漏了一樣, 下星期無得上網對,怎麼辦 ...

不如我地用 pm交換tel. no.
作者: zzss    時間: 08-9-12 23:24

自己友,請收pm

原帖由 紫菜 於 08-9-12 16:11 發表

不如我地用 pm交換tel. no.

作者: pattyw    時間: 08-9-13 13:12

原帖由 AA 於 08-9-12 13:12 發表

即你囡囡, 最開心係小息

我問過呀囡點解小息唔食野(自已準備驚佢肚餓食既)
佢話去洗手間 (要去地庫個果), 好多人排隊, 去完都夠鐘. 我記得個洗手間都幾大, 唔通大部學生都係去果個. ...

唔係喎,我都問過小息去洗手間要唔要好耐,佢話ok喎,even多人,但好快就得。佢重話我知佢發現咗個好地方,涼浸浸唔駛太陽哂同同學食吓嘢、涼下

佢手冊寫個d功課成日都寫錯位置,前2日重衰,有d完全無寫到,以為寫咗,敢首2weeks有得上網對下就ok,但之后都唔知點算

原來老師有讚佢+,話佢d中文字寫得唔錯,但都係無端端佢自己講出嚟,平時問佢又話無,佢尋晚返嚟先話原來老師選中佢帶燈籠,全班一個,但佢返到學校老師問佢先知道唔記得帶,佢話好唔開心,敢都無辦法,唉……佢都係好無記性+,希望下次有機會老師再選佢囉,唯有敢同佢講
作者: zzss    時間: 08-9-16 23:03

明天記得著校裙回校映相
作者: pattyw    時間: 08-9-17 10:02

係ar...
佢話老師叫佢地著整齊d
因為要影相,手冊都有叫著裙

尋日話有修女同佢班講,代班主何老師教埋今日ar,下星期整親腳既陳老師可以返學啦。希望何老師同陳老師既交接無問題,小朋友適應啦,keep住保持落去。so far我覺得何老師都幾好,因為我打咗好多次去煩佢,佢都好詳細敢答我,同埋真係有接受我既提議,覺得起碼唔係得自己講,覺得反應老師都會聽,真係好﹗但係何老師之后唔會教1c班任何科目ar,都有d可惜。

希望1c班既小朋友盡快適應陳老師啦。
作者: pattyw    時間: 08-9-17 10:05

係呢....
英文默書時間已派,
一星期一次,真係要花多d時間溫習
我屋企個嗰好懶,每次同佢溫佢都話唔識
要搞好耐先肯溫一陣,但唔夠10mins就嘈
你地用咩方法吖?
作者: AA    時間: 08-9-18 13:24

我囡昨日一早返到學校, 嘔到七彩
好彩學校既陳太call我
仲幫佢換左條裙
佢嘔完好彩無事
仲可以繼續上堂及影相
學校既效率都唔錯

另而家d功課深左
呀囡唔識做, 攪到佢唔原做~唉
作者: angelchuen    時間: 08-9-18 13:28     標題: 回覆 # 的文章

我個皇帝女都係唔肯溫習的, 我都想知有咩方法另佢肯乖乖地溫習? 請幫幫忙... 我真係驚一年班就留班呀
作者: yk0108    時間: 08-9-18 14:12

囡囡默書我是陪她溫, 每日溫5個生字加一至兩句, 第二日佢記得就再加多些. 另外, 早上我送她搭褓姆車又陪她串. 中文就要她寫才記得, 中文默書記得溫札記呀! 我久唔久就唔記得溫札記失了很多分!
作者: angelchuen    時間: 08-9-18 14:36     標題: 回覆 # 的文章

我係有陪佢溫習的, 但佢轉頭好快就唔記得,
點樣可以再加多些俾佢吖......唉...
咩係札記? 中文默書有札記???
作者: pattyw    時間: 08-9-19 12:00

原帖由 angelchuen 於 08-9-18 14:36 發表
我係有陪佢溫習的, 但佢轉頭好快就唔記得,
點樣可以再加多些俾佢吖......唉...
咩係札記? 中文默書有札記???

我都想知
作者: pattyw    時間: 08-9-19 12:01

我覺得一定要陪做功課
佢地1來唔識睇題目、無講解唔識做
2來無人睇住會無心機做
作者: yk0108    時間: 08-9-19 12:37

我同囡囡連續溫幾日, 每日溫兩次(早上, 夜晚)便記得, 未必一日可以記得全部. 要確定一次之內記得係會好快忘記.
中文札記是一本簿, 上堂時她們寫低有關課文引申的一些東西. 例如木字部首有些什麼字. 一些形容詞, 或一些問候語等等.
作者: angelchuen    時間: 08-9-19 13:05     標題: 回覆 # 的文章

吓... 未見過有本咁嘅札記薄喎?
作者: yk0108    時間: 08-9-19 14:28

我唔知道會否今年一年級是否不用再有札記?!
作者: pattyw    時間: 08-9-19 17:39

我都無見過有呢本嘢
無聽佢講過添
作者: AA    時間: 08-9-19 23:10

原帖由 pattyw 於 08-9-19 17:39 發表
我都無見過有呢本嘢
無聽佢講過添

有呀, 呀囡放左響書包內
問佢咩黎先講
但未曾寫野喎.
作者: angelchuen    時間: 08-9-20 14:41

無見過, 返轉個書包都無, 問亞囡都話無,
是否1c班未有?
作者: pattyw    時間: 08-9-22 16:54

c班係唔見過
我尋晚因為唔見張体溫表
反轉全書包+所有書
都無發覺呢本嘢

想問c班星期五係唔係真係無派返張体溫表?
佢放學打給我話今日先派反給她,
我噁哂血,以為唔見咗,尋晚係敢搵,最后
搵唔到,寫紙仔話唔見咗,叫給過張
點知原來係未派返
作者: AA    時間: 08-9-23 13:33

本扎記有寫d生字, 有咩用架?

雖然呀囡30/9至默英文
而家同佢默住d生字
佢地mark得好清楚, 點樣扣分
要小心同佢默.
作者: angelchuen    時間: 08-9-23 14:45

原帖由 pattyw 於 08-9-22 16:54 發表
c班係唔見過
我尋晚因為唔見張体溫表
反轉全書包+所有書
都無發覺呢本嘢

想問c班星期五係唔係真係無派返張体溫表?
佢放學打給我話今日先派反給她,
我噁哂血,以為唔見咗,尋晚係敢搵,最后
搵唔到,寫紙仔話唔見咗,叫給過張
點 ...

我都一樣, 反轉個書包都搵唔到張體溫紙,
真係俾學校玩死, 原來無派,
等我搵完又搵, 搵左好多次先放棄, 唉......
默中文時的札記唔知會點默呢?
我參加左聯歡會呀, 我諗住點都去一次睇吓,
如果好無聊以後就唔去哪.
作者: pattyw    時間: 08-9-25 11:47

原帖由 angelchuen 於 08-9-23 14:45 發表

我都一樣, 反轉個書包都搵唔到張體溫紙,
真係俾學校玩死, 原來無派,
等我搵完又搵, 搵左好多次先放棄, 唉......
默中文時的札記唔知會點默呢?
我參加左聯歡會呀, 我諗住點都去一次睇吓,
如果好無聊以後就唔去哪. ...

個日搵唔到人都癲咗,以為整唔見咗,
本本書都每頁睇,最后搵唔到+又夜,放棄
但真係給學校玩殘

本札記我終於見到啦
但ONLY填幾個部首字WOR
應該唔駛默卦,我估

冇參加聯歡,覺得貴
你去完話我知好唔好AR
作者: angelchuen    時間: 08-9-25 14:07

原帖由 pattyw 於 08-9-25 11:47 發表

個日搵唔到人都癲咗,以為整唔見咗,
本本書都每頁睇,最后搵唔到+又夜,放棄
但真係給學校玩殘

本札記我終於見到啦
但ONLY填幾個部首字WOR
應該唔駛默卦,我估

冇參加聯歡,覺得貴
你去完話我知好唔好AR ...

新鮮生猛海鮮 "大頭蝦" 一隻,
打完風放左日假, 居然冇同亞囡執番個書包,
重係星期三嗰日既書, 只係記得已經執左書包,
重要在亞囡返左學10分鐘左右先醒起,
咁我就打電話去學校同班主任講底聲,
但點不知重係Miss Ho代班主任,
我就問她嘜唔係Miss Chan可以返工咩,
她說Miss Chan覆診後醫生叫她再休息幾星期,
暫時繼續由Miss Ho代課.

好啦, 我去完聯歡會講番俾妳知到底有冇意義.
作者: pattyw    時間: 08-9-26 13:06

唔記得改返星期四既書,C班好似係有人AR
今朝她起身同我講話尋日有人帶錯書
帶咗星期三既書返去

其實 ms ho已經無教一個星期左右啦,
我今朝問佢乜而+代陳老師都好似ms ho
敢幫你填返漏既功課既,佢先同我講
係ms ho尋日返嚟做返代班主任

中間既空檔係由另一個陳老師代替
但她講呢個陳老師好惡、好嚴
會大聲話小朋友,重嚴過數學老師喎
敢係點唔知啦,之但係呢個代陳老師
代唔夠一星期就換返 ms ho 好奇怪bor……….

我鐘意ms ho做代班主任多過替代既陳老師
起碼ms ho見手冊漏寫功課會幫小朋友手寫返
+上之前我打過去學校同佢傾過
覺得佢都好nice同對小朋友有心機

不過講到尾都係希望原本既陳老師隻腳快D好
佢地係敢轉代班主任都唔係辦法,因為班主任負責好多科目,所以班主任好重要
作者: pattyw    時間: 08-9-26 13:06

thanks
你去完話我知
作者: angelchuen    時間: 08-9-29 14:28

Hi  pattyw,

帶左星期三既書果個咪我個囡囉,
Miss Ho上既堂就冇在手冊填欠帶書本,
但其他的老師就在手冊上填欠帶書本,
雖然帶錯書的責任全在自己身上,
但在這裡可以看到Miss Ho較有人情味.

同妳一樣都希望Miss Chan可以快d返來教,
始終老師和學生都要有適應期.

係呀, Miss Ho都會幫我個囡在手冊上寫功課及較深既字,我個囡都話陳老師好惡,好大聲.
作者: pattyw    時間: 08-9-29 15:19

哦..係你個囡?
但個日好似好多人帶錯ar

個日係度寫完miss ho
因為有嘢唔明打去問佢
順便問miss ho,佢話係修女叫佢返嚟
繼續代陳老師+,miss ho話修女驚d
小朋友唔適應喎

你個女做咗c子山個張畫未?
2/10交bor...
她叫我搵個c子山給佢看咗先識畫..
所以重未做,佢次次都搞到好遲先做嘢
作者: angelchuen    時間: 08-9-29 15:40

pattyw,

我聽亞囡講好似得佢一個帶錯書.
幅畫叫做畫左啦, 只係得個山同太陽,
叫佢加多些其他, 佢唔肯, 激死...
作者: pattyw    時間: 08-9-29 16:50

她米又一樣
話一日未睇到個「c子山」
一日都唔畫....
而+張畫紙重係乜都無
作者: pattyw    時間: 08-10-6 11:49

大家點樣幫小朋友默書+??
而ga幫佢默英文好辛若,
點到好似記唔入腦
默到喊噤.....
作者: AA    時間: 08-10-6 13:27

原帖由 pattyw 於 08-10-6 11:49 發表
大家點樣幫小朋友默書+??
而ga幫佢默英文好辛若,
點到好似記唔入腦
默到喊噤.....

我同呀囡默左d生字先,
寫多d, 等佢入腦
等佢識左, 就同佢成句默.
中英都係禁做.
都ok, 你睇下得唔得
作者: pattyw    時間: 08-10-6 16:48

我唔係成句同佢默
都無可能ar,佢都記唔住
我係一句句子,分拆成所以生字
一個個默的
作者: angelchuen    時間: 08-10-28 13:59     標題: 聯歡會

原帖由 pattyw 於 08-9-26 13:06 發表
thanks
你去完話我知

hi pattyw,

測驗後成個鬆晒,
講番俾你知聯歡會的情況啦,
比我想像中好好多, 除了我地家教會家長學生外,
連校長,修女,老師也有嚟,
由未用餐開始玩到散席,
而且人人都有最少一份禮物,
大部分家庭都有5-6份禮物,
我地也好好彩抽到大獎3獎(蒸溜咖啡機)
節目內容都好多,無悶場,小朋友玩得好開心,
食物方面尚可接受,
如下次也是測驗後舉行,
相信我也會再參加,等亞囡玩番晚鬆一鬆.
作者: pattyw    時間: 08-10-30 12:47

hi, angelchuen

5該哂你﹗
我有係校網度睇到D相,
覺得個晚應該都OK好玩、開心 (小朋友)
早知我都參加la,但之前真係好趕要交
名去5去,太急lu.....+上啱啱開學
好多野都未定哂

敢若有第2次,相信我都會去吓、玩吓

你地好有抽獎運ar,恭喜哂.....

作者: pattyw    時間: 08-10-30 12:52

我諗我估到你係邊個小朋友既mami
作者: angelchuen    時間: 08-10-30 14:26

原帖由 pattyw 於 08-10-30 12:52 發表
我諗我估到你係邊個小朋友既mami

pattym,

相信妳都估中了,
我個女好容易估到, 個"姓"咁特別.

係啦下次有這些晚宴, 有時間的話參加吓,
小朋友玩得好開心的.

好啦班主任終於都返左喇, 唔知點解咁耐都未派測驗卷,
亞囡話好似有人未考, 所以唔派住, 都唔知真唔真,
唉... 好心急睇吓佢考成點.  
作者: pattyw    時間: 08-10-30 14:47

本來都5在意
但頭先見到你個名
我估係囉,個姓真係好少有就真
+上她有時會講吓同學仔d名
5多5少都聽過吓

你有無聽你女講,陳老師返嚟反而唔慣?
她話覺得ms ho好dwor…我估係習慣問題
希望佢快d習慣返係ms chan

好似中文測驗卷星期一有對過,
叫佢地改正wor...我都好心急睇吓佢測成點
作者: angelchuen    時間: 08-10-30 15:32

[quote]原帖由 pattyw 於 08-10-30 14:47 發表

你有無聽你女講,陳老師返嚟反而唔慣?
她話覺得ms ho好dwor…我估係習慣問題
希望佢快d習慣返係ms chan

係啦...現在又要習慣班主住係陳老師,
佢又係話ms ho好d, 佢都唔慣呀,
陳老師好似隻腳都未好番晒,
亞女話早會時陳老師唔陪佢地落禮堂,
叫佢地自己落去, 其他班都有班主任陪,
佢覺得好似無人理佢地咁, 有小小怨言,
我就同佢講可能陳老師因為隻腳未好得晒,
唔可以上落咁多次樓梯囉, 佢都明白了.
作者: pattyw    時間: 08-10-30 17:06

原帖由 angelchuen 於 08-10-30 15:32 發表 係啦...現在又要習慣班主住係陳老師,
佢又係話ms ho好d, 佢都唔慣呀,
陳老師好似隻腳都未好番晒,
亞女話早會時陳老師唔陪佢地落禮堂,
叫佢地自己落去, 其他班都有班主任陪,
佢覺得好似無人理佢地咁, 有小小怨言,
我就同佢講可能陳老師因為隻腳未好得晒,
唔可以上落咁多次樓梯囉, 佢都明白了.

她話ms ho入班房時都會面帶笑容,然后上堂
但而ga ms chan無lor,佢話好掛住ms  ho既笑容
話ms ho好nice對佢地,好關心佢地
但ms chan就好cool敢wor......
我唯有同佢講,ms ho係代替ms chan 嘛
ms chan好返敢ms  ho就完成任務lor
ms chan可能啱啱認識你地,未熟你地
遲d熟咗后,一樣ar
佢就話,感覺都係ms ho好d
噁血..........................
作者: pattyw    時間: 08-10-30 17:14

今日測驗派咗啦原來
睇功課websit知道
作者: angelchuen    時間: 08-10-31 12:11

原帖由 pattyw 於 08-10-30 17:06 發表

她話ms ho入班房時都會面帶笑容,然后上堂
但而ga ms chan無lor,佢話好掛住ms  ho既笑容
話ms ho好nice對佢地,好關心佢地
但ms chan就好cool敢wor......
我唯有同佢講,ms ho係代替ms chan 嘛
ms chan好返敢ms  ho就完成 ...

之前睇到二年班的家長講, miss chan好好人的,
當時都好放心, 點知佢由開學請假到現在,
差不多有兩個月, 亞女已經習慣了miss ho做班主任,
而家又要重新適應miss chan,而miss chan亦都要
用時間去認識班學生,在我個人來講希望老師學生
都盡快適應啦...
作者: pattyw    時間: 08-10-31 12:48

大家噤話
作者: pattyw    時間: 08-11-12 15:09

而+miss chan有時會係手冊印轉堂乖之類...
搞到佢勁開心
話轉堂要乖d添
作者: angelchuen    時間: 08-11-13 13:42

原帖由 pattyw 於 08-11-12 15:09 發表
而+miss chan有時會係手冊印轉堂乖之類...
搞到佢勁開心
話轉堂要乖d添

係呀... 佢一落校車就即刻講,
重要我即刻攞嚟睇, 佢又係勁開心,
適當的鼓勵可以變動力
作者: pattyw    時間: 08-11-14 13:04

right...
都有幫助...
對於佢地
佢話5係個個轉堂都乖
要表現好...hahaha
作者: pattyw    時間: 08-11-26 16:09

大家溫書溫成點...
我重未同佢溫.......
作者: angelchuen    時間: 08-12-1 12:00     標題: 回覆 # 的文章

我想問吓"學童牙科保健本手冊"已經派了給我們嗎? 如果已經派了就慘啦,  我搵極都搵唔到, 請家長們解答卟.
作者: shirley1509    時間: 08-12-2 10:36

原帖由 angelchuen 於 08-12-1 12:00 發表
我想問吓"學童牙科保健本手冊"已經派了給我們嗎? 如果已經派了就慘啦,  我搵極都搵唔到, 請家長們解答卟.mouth:" />

如果你個今年是一年班 ,應該是未有的,是今次去完保健才給你們保管的,(記得帶牙刷),希望我冇記錯。
作者: angelchuen    時間: 08-12-2 10:56

原帖由 shirley1509 於 08-12-2 10:36 發表

如果你個今年是一年班 ,應該是未有的,是今次去完保健才給你們保管的,(記得帶牙刷),希望我冇記錯。

thanks !:loveliness:  係呀剛剛讀一年班,
嚇得我... 我以為唔見左.
作者: pattyw    時間: 08-12-2 14:25

無參加...
因為講緊她已杜咗2隻牙....
補咗好多隻添...
她好勇敢+,杜牙無喊....
重會話醫生只係幫佢消滅d蟲...
佢半年內杜咗2隻....
我而ga給少咗好多糖佢食
係學校同學都請糖她食
重由佢食個隻....唉.......
作者: angelchuen    時間: 08-12-2 15:45

原帖由 pattyw 於 08-12-2 14:25 發表
無參加...
因為講緊她已杜咗2隻牙....
補咗好多隻添...
她好勇敢+,杜牙無喊....
重會話醫生只係幫佢消滅d蟲...
佢半年內杜咗2隻....
我而ga給少咗好多糖佢食
係學校同學都請糖她食
重由佢食個隻....唉....... ...

oh! 咁快就要杜牙根呀,
咁勇...  如果係我果個一定嘈到拆天,
佢小小損都嘈嘈閉,
touchwood... 佢d 牙到宜家重好好,
牙醫話食糖都唔係問題,
最重要係要習慣食完後用水漱口,
如果有水的話亞女多數都會漱口,
妳嘗試吓啦, 無壞.
溫習溫成點呀?
作者: pattyw    時間: 08-12-4 09:37

食完後用水漱口?
真係會好d?我都要佢試吓敢做先。

d溫其實都係無乜點溫
見到有家長話請假溫
我又無敢做ar
一來係無假啦,二來應該5駛卦

我只係好似之前有家長話copyd工作紙做
敢都ok...有做
但成效就未知...
作者: angelchuen    時間: 08-12-4 15:37

原帖由 pattyw 於 08-12-4 09:37 發表
食完後用水漱口?
真係會好d?我都要佢試吓敢做先。

d溫其實都係無乜點溫
見到有家長話請假溫
我又無敢做ar
一來係無假啦,二來應該5駛卦

我只係好似之前有家長話copyd工作紙做
敢都ok...有做
但成效就未知... ...

我都係比工作紙佢做,
同妳講嘅一樣,
佢係唔識就溫極都唔識,
都唔明點解...
作者: pattyw    時間: 08-12-4 17:24

大家等睇結果啦
但講緊下個月就大考......
又要開始準備....
希望學校x'mas前派範圍啦....
5好又考前2星期先派個隻

最慘係英文...
測驗前跟大考前都要默書
作者: angelchuen    時間: 08-12-5 11:44     標題: 回覆 # 的文章

係啦, 好似個頭測驗又考試,
我計過喇, 測驗後正常上課的日子,
只不過得14天, 真正在課堂上學的會有幾多?
全部都是在家讀出來的,
講笑的話, 可能我地d媽咪們都可以做老師.

作者: kikimon    時間: 08-12-10 12:37

請問叮在手冊上的音樂比賽紙仔係咩?
校內?校外比賽?

我囡囡都係1c班....
作者: pattyw    時間: 08-12-10 15:39

無理到ar
因為都無參加到
作者: pattyw    時間: 08-12-10 15:41

成績點ar....
派哂啦....

她除咗英文勁大頭蝦錯好多之外
其他都還可以....
作者: kikimon    時間: 08-12-12 09:08

原帖由 pattyw 於 08-12-10 15:41 發表
成績點ar....
派哂啦....

她除咗英文勁大頭蝦錯好多之外
其他都還可以....

我個女都係大頭蝦,錯在d簡單容易既題目上....但每科都有進步幾分....算是適應了小學生活啦....希望期考形式同測驗差不多啦....不過小女普通話最差, 平時唔知點溫又無溫到......唉......
作者: pattyw    時間: 08-12-13 12:46

其實可能我地覺得間單
小朋友5覺得ga
但都要適應、習慣測驗
考試既模識
我估初期係敢卦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5