教育王國

標題: 民幼d小朋友上番民小机會大嗎 [打印本頁]

作者: crazyfrog    時間: 08-8-31 10:46     標題: 民幼d小朋友上番民小机會大嗎

聽講都成85% 上得番小學 right
作者: tsuimama    時間: 08-9-1 08:29

是,每班大約有幾個升不上, 大半人都會升上民小。其他同學是自动放棄学位,因始終太貴及想試試大攪珠呢!(我女就是喇)
作者: oliviapylo    時間: 08-9-16 13:02

我都放棄咗民小, 因為太貴, 再加上來年上小一嘅小朋友係沙士時期出世, 出身率低, 機會自然大返少少.
作者: 恩林    時間: 08-12-1 13:59

請問"大約有幾個升不上"的意思係學校唔俾佢升, 還是自动放棄学位??
其實民生係咪100%會收番自己學生??

thank you!

原帖由 tsuimama 於 08-9-1 08:29 發表
是,每班大約有幾個升不上, 大半人都會升上民小。其他同學是自动放棄学位,因始終太貴及想試試大攪珠呢!(我女就是喇)

作者: WanWah    時間: 08-12-1 14:11

作者: s204oxox    時間: 08-12-7 20:33

so can i re-phase as "每班大約有幾個不升上民小" better right.

btw, thx ur info

原帖由 tsuimama 於 08-9-1 08:29 發表

作者: Jacquesl    時間: 09-1-3 11:57

是,其實大多升上。其他是自动放棄学位,因始終太貴及想試試大攪珠呢!(我仔就是喇)
作者: 王惠光    時間: 09-1-6 00:57     標題: 民生幼稚園派位?

我想知道民生幼稚園學生參加派位通常會派到那些小學呢?:yummy
作者: Hawaii    時間: 09-1-17 11:54

請問學費幾貴, 它是直資乎小學嗎?
不是政府提供免費小學教育嗎?

請指教!

原帖由 Jacquesl 於 09-1-3 11:57 發表
是,其實大多升上。其他是自动放棄学位,因始終太貴及想試試大攪珠呢!(我仔就是喇)

作者: 嵐嵐家姐豬    時間: 09-2-12 21:24

我個女都考到民生K1, 我想請問如果自行考其他學校有什麼會收民生仔或女呢?
作者: hin_ma    時間: 09-3-27 16:51

我都想放棄,但是如果放棄咗民小,又抽唔到理想小學,咪兩頭唔到岸?

其實民小好嗎?聽講多功課wor????

原帖由 oliviapylo 於 08-9-16 13:02 發表
我都放棄咗民小, 因為太貴, 再加上來年上小一嘅小朋友係沙士時期出世, 出身率低, 機會自然大返少少.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5