教育王國

標題: 08/09 Grade 1已分班請進 [打印本頁]

作者: Eunismom    時間: 08-8-28 10:40     標題: 08/09 Grade 1已分班請進

大家講講自己小朋友分去邊班呀

1B--

1C--eunismom (樂遙,Eunis)女
                        (正楠,Bosco)男

1M--

1P--
作者: nono2006    時間: 08-8-28 13:59

1B--nono2006 (浩鈞,Wilby)男

(正楠,Bosco)男

1M--

1P--
作者: Hang'sMum    時間: 08-8-28 15:01

[quote]原帖由 nono2006 於 08-8-28 13:59 發表

(正楠,Bosco)男

1M--

1P--Hang'sMum - Anson 男
作者: hohomum    時間: 08-8-28 20:17

hohomum (皓桓,Marcus) 男

(正楠,Bosco)男

1M--

1P--Hang'sMum - Anson
作者: Roroma    時間: 08-8-29 00:03

(正楠,Bosco)男
        roroma     (晴晴, Charlotte)女

1M--

1P--Hang'sMum - Anson
作者: nono2006    時間: 08-8-29 13:34     標題: 回覆 # 的文章

Hi hohomum,

你仔仔是第幾組啊? 我大少是第四組,如果你都是那他們就是坐在一起囖!

Wilbyma
作者: ho_fish    時間: 08-8-29 14:45

(正楠,Bosco)男

1M-- ho_fish (善如, Rachel)女

1P--Hang'sMum - Anson ... [/quote]
作者: linchan    時間: 08-8-29 16:05

Updated  

linchan       (凌睿 Samantha) 女

(正楠,Bosco)男

1P-- Hang'sMum - Anson
作者: tsangjj    時間: 08-8-29 21:58

(正楠,Bosco)男

tsangjj (Yin Kan, Leo) boy

作者: Doris    時間: 08-8-30 08:56

(正楠,Bosco)男

doris (hewitt) boy
作者: ononchu    時間: 08-8-30 16:51

Dear all,

I am sorry that I don't  know how to add in my son.  His name is Cheuk-hei and he is a boy in 1P.

Would like to share with all of you life of our children in Piu Kiu!!

Ononchu

原帖由 Doris 於 08-8-30 08:56 發表

(正楠,Bosco)男
        roroma     (晴晴, Charlot ...

作者: ho_fish    時間: 08-8-31 00:55

終於都搵到有小朋友一齊係 1M班了
原帖由 tsangjj 於 08-8-29 21:58 發表

(正楠,Bosco)男
        roroma     (晴晴, Charlot ...

作者: Roroma    時間: 08-8-31 12:30

Ononchu, 用複製及貼上山就得.

(正楠,Bosco)男

Ononchu - Cheuk-hei
作者: ononchu    時間: 08-8-31 14:43

Roroma,

Thank you very much for your assistance.

ononchu
作者: tsangjj    時間: 08-8-31 16:43

ho_fish,

nice to meet U.
my son told me "so happy" in the school .
作者: hohomum    時間: 08-8-31 19:44

Hi Wilbyma,

我仔仔都是第四組啊,他說認識Wilby啊

作者: Roroma    時間: 08-8-31 23:50

我唔記得班的英文字代表乜,你地知嗎῿
只記得 M (for maple),B,C P?
作者: nono2006    時間: 08-9-1 08:46

B for Birch 白樺
P for Poplar 楊柳
M for Maple 楓樹

C 我也忘記了?有誰記得嗎?是否木棉啊?
作者: nono2006    時間: 08-9-1 09:04

Hi hohomum,

太好啦,好高興認識你仔仔哦,希望他們做好朋友拉!
我仔仔話返學好開心哦!
今天派新書包拉,你有沒有跟學校訂啊?

原帖由 hohomum 於 08-8-31 19:44 發表
Hi Wilbyma,

我仔仔都是第四組啊,他說認識Wilby啊

作者: ononchu    時間: 08-9-1 14:03

Dear all,

I remember that in somewhere at the notice board of school, I have seen that P stands for Pine.  

Not sure which version is for sure.  

ononchu

P for Poplar 楊柳
M for Maple 楓樹

C 我也忘記了?有誰記得嗎?是否木棉啊?
Roroma 發表於 08-8-31 23:50
作者: Hang'sMum    時間: 08-9-1 14:22

C for cotton ?
作者: hohomum    時間: 08-9-1 20:52

Hi Wilbyma,

我冇跟學校買啊,我買咗個公仔書包比佢,等佢開心下先,出年先換.....

本來亞仔話有功課的,而家又話冇,唔知幾時派手冊呢?

亞仔今日都好開心,因為佢地第4組reading period 時乖,得到小禮物呢

原帖由 nono2006 於 08-9-1 09:04 發表
Hi hohomum,

太好啦,好高興認識你仔仔哦,希望他們做好朋友拉!
我仔仔話返學好開心哦!
今天派新書包拉,你有沒有跟學校訂啊?

作者: nono2006    時間: 08-9-1 22:54

今天還沒有派書包阿,要等到星期五,的書都不知道怎麽讓他帶回去。今天派了2本中文的漢語拼音書,不知是否要做功課,我回家時,仔仔已經睡覺了,明天早上才問問他。我見到書台上有一本記事簿,不知是否就是你說的禮物,明天問問他。

有件事想請你幫忙,有同學在媽咪問我拿上課時間表,我回家找了很久也找不到,姐姐話今天幫我整理房間時扔了很多廢紙,可能給她扔了,請問你可否影印一分給我啊,我pm了我的電話和傳真號碼給你,希望你可以幫忙,謝謝。

原帖由 hohomum 於 08-9-1 20:52 發表
Hi Wilbyma,

我冇跟學校買啊,我買咗個公仔書包比佢,等佢開心下先,出年先換.....

本來亞仔話有功課的,而家又話冇,唔知幾時派手冊呢?

亞仔今日都好開心,因為佢地第4組reading period 時乖,得到小禮物呢

...

作者: Roroma    時間: 08-9-2 00:01

今日派的手冊有寫,係Cotton tree木棉,原來仲有willow.

原帖由 ononchu 於 08-9-1 14:03 發表
Dear all,

I remember that in somewhere at the notice board of school, I have seen that P stands for Pine.  

Not sure which version is for sure.  

ononchu

P for Poplar  ...

作者: hohomum    時間: 08-9-3 08:40

OK no problem la, 我今晚回去scan比你:

原帖由 nono2006 於 08-9-1 22:54 發表
今天還沒有派書包阿,要等到星期五,的書都不知道怎麽讓他帶回去。今天派了2本中文的漢語拼音書,不知是否要做功課,我回家時,仔仔已經睡覺了,明天早上才問問他。我見到書台上有一本記事簿,不知是否就是你說的禮物,明天問問他。
...

作者: hohomum    時間: 08-9-3 08:46

大家昨日有冇收到課外活動報名表?得一晚時間,今日就要交,好急啊....不過我今天都未交.....:loveliness:

大家會唔會參加呀?知唔知如果參加咗,會有校車送放學嗎?
作者: nono2006    時間: 08-9-3 10:38

我也沒有教,因爲太趕了,最重要是不知道有沒有校車送回來!

原帖由 hohomum 於 08-9-3 08:46 發表
大家昨日有冇收到課外活動報名表?得一晚時間,今日就要交,好急啊....不過我今天都未交.....:loveliness:

大家會唔會參加呀?知唔知如果參加咗,會有校車送放學嗎? ...

作者: Eunismom    時間: 08-9-3 11:07

參加課外活動堂,係冇校車接送架
要家長去學校接佢放學,
所以我唔會同我女報課外活動
同埋佢都係搵出面d人來教小朋友
咁我不如自己係出面學

原帖由 nono2006 於 08-9-3 10:38 發表
我也沒有教,因爲太趕了,最重要是不知道有沒有校車送回來!

作者: Doris    時間: 08-9-3 11:33

我都沒有報, 因為太遠啦, 接送很不方便.

系呢, 你地有無留意個校曆表, 有好多教師發展日, 有些連續放五日, 我計劃緊可以去旅行啦.
作者: linchan    時間: 08-9-3 11:57

原帖由 Doris 於 08-9-3 11:33 發表

系呢, 你地有無留意個校曆表, 有好多教師發展日, 有些連續放五日, 我計劃緊可以去旅行啦.

Hi Doris

請問你可否post到個校曆表出來睇睇呀,點解我個女乜都冇嘅...又冇上堂timetable(好彩Wilby ma sent咗比我啦), 又冇校曆表,又冇手冊,好似百冇咁嘅?
作者: nono2006    時間: 08-9-3 13:07

我這幾天爲何變了等待驗證會員啊?而且連"回復"的button都不見了,現在只能看不能發表和回復,到底發生什麽事啊? 有誰可以幫幫忙嘛!

作者: ononchu    時間: 08-9-3 13:17

Hello Doris,

May I know when did you receive the notice on extra-curricular activities?  My son is in 1P but I cannot find such notice!!

Anyhow, it seems that the deadline has passed and enrollment is not allowed anymore?

Ononchu

原帖由 Doris 於 08-9-3 11:33 發表

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-3 15:44

Ononchu

The extra-curricular rec'd on 1/9/08 . Deadline is on 3/9.

Do you got one orange daily ? I think it is hand book , right ?

原帖由 ononchu 於 08-9-3 13:17 發表
Hello Doris,

May I know when did you receive the notice on extra-curricular activities?  My son is in 1P but I cannot find such notice!!

Anyhow, it seems that the deadline has passed and  ...

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-3 15:56

那本橙色的DAILY 是否手册呢 ?

原帖由 nono2006 於 08-9-3 13:07 發表
我都沒有手冊哦,是否depends on每班的班主任啊!可能這個星期會派給學生,我不想再打去general office問啦,怕人地認得我,覺得我煩!

作者: koko    時間: 08-9-3 17:41     標題: 回覆 # 的文章

koko           (Yolanda) 女

(正楠,Bosco)男

小bmom (伊晴, Elen) gril

作者: Roroma    時間: 08-9-3 21:07

橙色本係手冊,有校曆,如果無可能要問老師啦。
作者: ononchu    時間: 08-9-3 22:09

Hang's mum

Thank you for your information.  My son did not go to school on 1/9/08.  I will check with Miss Yuen.

Yes, I have got an orange diary.  It is a very fasionable handbook.  

The school's calender (including the major events and school's holiday) are listed in the orange diary.  It's very useful. My son wrote down on the handbook today that there is a notice (asking parent to write down the music records of the student) and Maths homework.

ononchu

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-3 15:44 發表
Ononchu

The extra-curricular rec'd on 1/9/08 . Deadline is on 3/9.

Do you got one orange daily ? I think it is hand book , right ?

作者: tsangjj    時間: 08-9-3 22:28     標題: 回覆 # 的文章

橙色本係手冊,有校曆,每天要寫家課手冊,已經start to use.

my son told me, he can't finish the lunch box but yummy.   How about your kids?
作者: Roroma    時間: 08-9-3 22:51

my girl said the lunch box is yummy and finished it all.

作者: Doris    時間: 08-9-4 09:51

啊, 原來有功課嗎, 我都不知道;
你地如果有問題可以email給ms yuen, 她很快會回覆的.
原帖由 ononchu 於 08-9-3 22:09 發表
Hang's mum

Thank you for your information.  My son did not go to school on 1/9/08.  I will check with Miss Yuen.

Yes, I have got an orange diary.  It is a very fasionable handbook.  

The sc ...

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-4 10:54

總未收到 ! 如有收到煩請通知我們 !

原帖由 小BMom 於 08-9-4 09:44 發表
請問妳地有冇收過內聯網個password or login name之類既info?

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-4 11:00

-昨天有一頁數學功課, 不用五分鐘就做晒 !
-上次問ms yuen 是否要帶 pe 衫, 她都好快回覆 ! 辛苦晒啦 !

原帖由 Doris 於 08-9-4 09:51 發表
啊, 原來有功課嗎, 我都不知道;
你地如果有問題可以email給ms yuen, 她很快會回覆的.

作者: ho_fish    時間: 08-9-4 11:09

我個囡都返得好開心呀!
佢話食唔晒個飯盒, 有時有d餸唔好食wor, 不過有汁送飯, 都ok啦
原帖由 tsangjj 於 08-8-31 16:43 發表
ho_fish,

nice to meet U.
my son told me "so happy" in the school .

作者: Doris    時間: 08-9-4 12:36

我用email問了ms yuen 這個問題, 她說現在還安排緊,
遲些會通知.
原帖由 Hang'sMum 於 08-9-4 10:54 發表
總未收到 ! 如有收到煩請通知我們 !

作者: sunmoon    時間: 08-9-4 14:46

(正楠,Bosco)男

小bmom (伊晴, Elen) gril

sunmoon- (栩怡,Holly)女

大家好!我囡囡讀1p班,佢話啲飯餸都食得哂喎!我覺得本手冊好有心思呀!

Hang's Mum,

阿女原來有功課,但佢冇同我講,係咪有分唔同組呢?佢話英文堂已經派咗書但keep喺老師度,請問anson有冇收到呢?
作者: Hang'sMum    時間: 08-9-4 15:40

sunmoon

妳好 ! 昨日手册寫了有通告 和 MATHS 要做第十頁, 唔洗五分鐘做晒 ! 比起 K3 時, 大少輕鬆好多 ! 日後多聯絡, 因新生有好多不知的事情, 同班可多交流 !

至於英文書, 無聽他講, 等我今晚問下先 ! 但他話收起了本數學書

原帖由 sunmoon 於 08-9-4 14:46 發表

(正楠,Bosco) ...

作者: luckymother    時間: 08-9-4 16:15

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-4 15:40 發表
sunmoon

妳好 ! 昨日手册寫了有通告 和 MATHS 要做第十頁, 唔洗五分鐘做晒 ! 比起 K3 時, 大少輕鬆好多 ! 日後多聯絡, 因新生有好多不知的事情, 同班可多交流 !

至於英文書, 無聽他講, 等我今晚問下先 ! 但他話收 ...

我囝囝前兩天都有做數學功課,但他一邊做, 就一邊說:我己經一年班了,為什麼還要做BB班的功課?真給他氣煞.

他告訴我英文派了課本,但會留在課室,另外有一本英文故事書,有貼紙寫著 BookMax,囝囝說是送給同學的,每人一本,不用帶回學校,只是留在家中看.他還說英文老師說:Be good, don't be bad.  When I talk, you don't talk! 真搞笑!
作者: ononchu    時間: 08-9-4 17:58

Hello lucky mother,

I can't help laughing when I read you say that your son complain to you that he is doing homework of BB Class.  Compare with K3, I agree that the present homework is really too easy for our kids

Well, I have heard one of my freind whose son has entered into a traditional famous school.  His son cried when he entered the school, fearing of the volumnious homework and difficult tests and exams.  Our kids are the lucky one!!  :) :) Just afraid that they are too free.

Can you share what is the class of your child?  A boy or a girl?

Ononchu

原帖由 luckymother 於 08-9-4 16:15 發表

我囝囝前兩天都有做數學功課,但他一邊做, 就一邊說:我己經一年班了,為什麼還要做BB班的功課?真給他氣煞.

他告訴我英文派了課本,但會留在課室,另外有一本英文故事書,有貼紙寫著 BookMax,囝囝說是送給同學的,每人一 ...

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-4 18:12

我大少都非常開心, 話這功課應該比妹妹做 ! 但他好積極快快趣拿功課出來做晒去, 比起 K3 輕鬆好多 ! 真的可以多點時間親子樂了 !!!

原帖由 ononchu 於 08-9-4 17:58 發表

I can't help laughing when I read you say that your son complain to you that he is doing homework of BB Class.  Compare with K3, I agree that the present homework is really too ea ...

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-4 18:18

今日大少話 d 飯 cold, d 餸 就 熱, 好好味, 食晒了 ! 家中姐姐問是否倒晒在卓上 ?  
作者: tsangjj    時間: 08-9-4 20:19

今日 d 飯餸 still warm, 好好味, 食晒了 !
作者: luckymother    時間: 08-9-4 21:55

原帖由 ononchu 於 08-9-4 17:58 發表

I can't help laughing when I read you say that your son complain to you that he is doing homework of BB Class.  Compare with K3, I agree that the present homework is really too ea ...

我囝囝是一個大男孩,讀1M的.我有個朋友的囝囝派到荃灣一間傳統小學,以前是區中名校,但一點都不快樂,每天早上都不願返學,他說急急的時候,老師都不准他上洗手間,要等到小息時才可以wee wee.幸好這些事情不會在培僑發生.不然我都不知怎算好.
我囝囝今天一放學便打電話給我,說今天好開心,因為上中文課時,他說併音說得好,老師給了他很多貼紙.很開心囝囝每天都可以積極開心的上學.
作者: Roroma    時間: 08-9-5 01:24

呀女己經借書番屋企了,重將借書的手續解釋得好清楚,學校係培養小朋友讀書方面唔錯呢。

佢重話學普通話拼音好好玩,係屋企重覆讀兩首詩好多次,不過佢係幼稚園都有得學,你地的小朋友又點呢。

作者: ononchu    時間: 08-9-5 13:18

Luckymother,

Wow, the school of your friend's child is so cruel.     I am happy that Pui Kiu would not adopt such approach.  What is the meaning of school life if children just feel unhappy and scared at there?

One joke for you : yesterday I asked my son whether there are any 飯長 in his class.  He told me that there are no 飯長 , and claimed that he was 班長

ononchu

原帖由 luckymother 於 08-9-4 21:55 發表

我囝囝是一個大男孩,讀1M的.我有個朋友的囝囝派到荃灣一間傳統小學,以前是區中名校,但一點都不快樂,每天早上都不願返學,他說急急的時候,老師都不准他上洗手間,要等到小息時才可以wee wee.幸好這些事情不會在培僑發 ...

作者: nono2006    時間: 08-9-5 13:27

My son is 班長 too la ! There are 4 班長 in one class!

請問你們那幾班已經派了student handbook 啊,我地1B爲什麽沒有的?仔仔不用抄手冊也沒有功課帶回來做,他說功課全部在課堂上做,不用帶回家,請問你們也是否一樣啊?
作者: sunmoon    時間: 08-9-5 13:52

對於那些功課,阿女都有用心做,但對她來說不是特別輕鬆,因為幼稚園的功課一向不多,不過她也很享受新小一的生活,每天都是滔滔不絕的提及,不過昨天她告訴我有大哥哥用一疊紙打向一個女同班同學的頭,小朋友即刻用雙手摸著頭,表現得很驚慌,想哭的樣子,我問她會不會大哥哥跟她玩,她說不是玩的,這樣是會痛的,但她說當時老師走在前面又看不到,她說那大哥哥很高的,我女長得很高,年年全班最高,現在如是,所以我懷疑這個哥哥會不會是中學部的,專登整蠱新仔,看她的樣子都驚驚地,但佢亦遇過好的大哥哥當第一天她在搵校車時很主動的幫忙,看來升上小一小朋友的經歷比以前豐富很多。
作者: sunmoon    時間: 08-9-5 14:11

阿女都話佢係班長,佢話當時老師問邊個想做,佢舉得最快,所以就做咗班長喎!不過另外好似仲有副班長同其他,而派飯亦有同學專責的。

至於手冊阿女已有了,可能不同班不同時間派吧!功課有些在校做,有些在家做,她也寫在手冊裡面,昨晚佢仲話英文老師生日,帶了一張未完成的畫回家做並要寫Happy Birthday to Teacher Virginia.

原帖由 nono2006 於 08-9-5 13:27 發表
My son is 班長 too la ! There are 4 班長 in one class!

請問你們那幾班已經派了student handbook 啊,我地1B爲什麽沒有的?仔仔不用抄手冊也沒有功課帶回來做,他說功課全部在課堂上做,不用帶回家,請問你們也是 ...

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-5 14:56

1P 星期一要交環保燈籠, 你地做左未 ?
作者: ho_fish    時間: 08-9-5 17:25

luckymother, 你好呀, 我個囡同你仔仔同一班,以後多d指教了。
我都聽講過有小學每日會派籌比小朋友, 小朋友每日用呢d籌o係堂上舉手去廁所, 如果當日既籌用晒, 小朋友就唔可以再於堂上去廁所, 我覺得有d離譜lor, 無錯小朋友有時百厭去廁所玩, 但係如果o個日小朋友真係肚痛要去廁所, 而老師又因為該小朋友當日既籌用晒唔比佢去, 咁真係好慘
原帖由 luckymother 於 08-9-4 21:55 發表

我囝囝是一個大男孩,讀1M的.我有個朋友的囝囝派到荃灣一間傳統小學,以前是區中名校,但一點都不快樂,每天早上都不願返學,他說急急的時候,老師都不准他上洗手間,要等到小息時才可以wee wee.幸好這些事情不會在培僑發 ...

作者: ononchu    時間: 08-9-5 17:45

Dear Hang's mum,

Ah... My son has mentioned to me that he wanted to join in the competition.  However, I have no idea at all on what to make.   Anyone can help?

Ononchu

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-5 14:56 發表

作者: hohomum    時間: 08-9-5 20:22

嘩,我兩日冇上來,已經發生咁多事,我大少什麼都冇講,冇手冊,冇功課,冇燈籠,哎,我都唔知點,我問個仔,佢又話唔知,激死.....

今日本來要交張學童保健表,佢又冇交到......唉......
作者: tsangjj    時間: 08-9-5 21:25

luckymother and ho_fish,

你好呀, 我tsangjj, 我仔仔同你個囡同你仔仔同一班,以後多d指教了。Thanks!!
作者: nono2006    時間: 08-9-6 08:38

很久沒有見你上來了,1B好像現在都沒有手冊,如果阿仔返來不講,我真的不會知道要帶什麽,交什麽功課等,昨天數學陳老師打電話給我,話阿仔不記得帶數學習作囘校,希望我跟跟,我之前問過阿仔,他又說不需要的,真備他激死......

阿仔都話老師沒有講要做燈籠,昨天只有派了一本boxmax帶回來,阿仔話要帶囘學校的,但我聼其他家長講留在家裏看就可以了,都不知那樣才是對的。

阿仔話下星期一要還書,你仔仔有沒有借書阿,聽講他們小息一起去圖書館借書的,記得提你仔仔帶書囘校還哦!

原帖由 hohomum 於 5-9-2008 20:22 發表
嘩,我兩日冇上來,已經發生咁多事,我大少什麼都冇講,冇手冊,冇功課,冇燈籠,哎,我都唔知點,我問個仔,佢又話唔知,激死.....

今日本來要交張學童保健表,佢又冇交到......唉...... ...

作者: luckymother    時間: 08-9-6 14:19

原帖由 nono2006 於 08-9-6 08:38 發表
很久沒有見你上來了,1B好像現在都沒有手冊,如果阿仔返來不講,我真的不會知道要帶什麽,交什麽功課等,昨天數學陳老師打電話給我,話阿仔不記得帶數學習作囘校,希望我跟跟,我之前問過阿仔,他又說不需要的,真備他激死......

阿仔都 ...

我囝囝在幼稚園的同學現在讀1B,他媽媽都說還未派手冊,所以都不知要做什麼功課,看來每班都不同的,你可以試試打電話到校務處,留言請班主任覆電話給你,到時再詳細班中的情況.
在圖書館的書,每本都有記低還書日期,提議你查看一下,便知道什麼時候還書了.
作者: 紫bear    時間: 08-9-7 00:45

大家好, 我囡囡讀緊1M. 呢兩日佢俾蚊咬得好犀利, 大家的仔仔囡囡有冇同樣遭遇呢?
作者: nono2006    時間: 08-9-7 10:46

你試下3M 12小時防蚊膏,我沒天都幫他擦,沒有卑蚊子咬。

原帖由 紫bear 於 7-9-2008 00:45 發表
大家好, 我囡囡讀緊1M. 呢兩日佢俾蚊咬得好犀利, 大家的仔仔囡囡有冇同樣遭遇呢?

作者: puikiufriend    時間: 08-9-7 21:35

各位,歡迎加入培僑的大家庭!

你們現在提到的問題,包括小孩沒寫手冊,欠交功課,你問他們,他們都說不知道。不過就是很開心,很喜歡上學。這些都是小一同學常見的問題,各位不用擔心。另外,有關蚊子的問題,小一新生是蚊子的目標物件,因為舊生已產生抗蚊子的能力。我已經和學校溝通,學校同意在校園種香茅(很多人都說有驅蚊子功效),但是我找了很久也找不到在那裏能買到。如果各位知道在那裏能買到香茅來種。減輕我們的小孩被蚊子咬的機會。另外,如果各位有任何關於學校的問題,可以發私人資訊給我。我定當為你們保密及找答案。

祝你們的小孩在培僑開心愉快!

原帖由 nono2006 於 08-9-7 10:46 發表

作者: hohomum    時間: 08-9-8 08:46

Hi Wilbyma,

係呀,因為屋企部腦傻傻地,所以要用大老闆(老公)部laptop,超唔慣呀,唯有早啲番工"蛇"上嚟,哈哈....

marcus都有借書呀,佢每日都有問我今日係幾號,但佢借咗本超深的英文鬼書(真的是關於ghost的),佢自己一個一定讀唔掂,我叫佢下次要選一些簡單的,起碼打開自己要睇得明....

原帖由 nono2006 於 08-9-6 08:38 發表

阿仔都 ...

作者: sunmoon    時間: 08-9-8 17:17

Hang's Mum,

今天交了!由幼稚園已經年年做嘞!所以而家有乜靚盒就一早留起,實有用,因為學校唔做阿女都會自己做吓手工,但呢啲習作其實點都要出動阿爸阿媽。今日仲派咗day book.

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-5 14:56 發表

puikiufriend,

多謝你咁熱心!
作者: Roroma    時間: 08-9-8 23:48

Puikiufriend,

我以前係花墟買過,好多超市亦有連盆種用來煮食嘅,唔知得唔得呢?

原帖由 puikiufriend 於 08-9-7 21:35 發表

你們現在提到的問題,包括小孩沒寫手冊,欠交功課,你問他們,他們都說不知道。不過就是很開心,很喜歡上學。這些都是小一同學常見的問題,各位不用擔心。另外,有關蚊子的問題,小一新生是蚊子的目標物 ...

作者: ho_fish    時間: 08-9-9 14:11

luckymother, tsangjj, 紫bear, 日後我們要多d溝通下了, 因為小朋友都係一舊雲咁, 問佢都唔知做緊乜事
原帖由 tsangjj 於 08-9-5 21:25 發表

luckymother and ho_fish,

你好呀, 我tsangjj, 我仔仔同你個囡同你仔仔同一班,以後多d指教了。Thanks!!

作者: luckymother    時間: 08-9-9 14:42

原帖由 ho_fish 於 08-9-9 14:11 發表
luckymother, tsangjj, 紫bear, 日後我們要多d溝通下了, 因為小朋友都係一舊雲咁, 問佢都唔知做緊乜事

對呀. 請問各位媽咪,你們的小朋友昨天有沒有一張類似日文的功課,我囝囝說是英文堂派的,是日文,他跟著還說了一大堆日本的甚麼...a lee a dor!!!
另外又有一本day book要小朋友每天看一本書,然後在day book 裡寫一些簡單的句子.每星期交一次,弄得我們兩個大人一"舊"雲,難度分直迫3.8呢!
他還帶了兩枝鉛筆回來,說是中文堂答普通話併音時的獎品,看他很有滿足感似的.看來我們都要加把勁學好普通話拼音,不然的話,將來不知如何跟他的功課.
作者: ho_fish    時間: 08-9-9 17:32

係英文堂派既, 無錯係日文, 係 "亞" "依" "烏""AT" "喔", 係紙上o個幾個字既發音

day book 入面有一版要小朋友寫返每日上英文課時既情況, 例如上d乜野, 有d乜野事發生, 簡單得架勒

另外有一頁係要小朋友每日睇一本書, 然後再寫返書名同最書中最喜愛既句子或圖像, 不過我攞屋企d書同亞囡做咋, 因為都唔知係唔係學校有書可以借, 定或bookmax那處派書做
原帖由 luckymother 於 08-9-9 14:42 發表

對呀. 請問各位媽咪,你們的小朋友昨天有沒有一張類似日文的功課,我囝囝說是英文堂派的,是日文,他跟著還說了一大堆日本的甚麼...a lee a dor!!!
另外又有一本day book要小朋友每天看一本書,然後在day book 裡寫一些 ...

作者: nono2006    時間: 08-9-9 22:21

1b班沒有日文的功課紙哦,my day book就有,仔仔話在圖書館借書來看,然後寫返書名和學到的生字,閲讀的時間,然後媽媽簽名就ok了。還有一版是仔仔在課堂上做過的野,老師叫他們用英文表達出來和可以畫畫,等我們知道他們上課作了什麽。

中文和數學就每天都沒有功課要帶回來做。
作者: puikiufriend    時間: 08-9-9 23:43

Dear Roroma,

Thank you for your information. I will try to find.

原帖由 Roroma 於 08-9-8 23:48 發表

我以前係花墟買過,好多超市亦有連盆種用來煮食嘅,唔知得唔得呢?

作者: 紫bear    時間: 08-9-10 01:33

Thanks, nono2006, 我買了3M 12小時防蚊膏, 今日幫囡囡擦,都被咬了兩口, 明天會擦多啲.

原帖由 nono2006 於 08-9-7 10:46 發表

作者: 紫bear    時間: 08-9-10 01:47

ho_fish, luckymother, tsangjj, 大家都是1M, 多多指教.

張類似日文功課, 我好似無見過.

我囡囡成日話老師要佢帶三枝鉛筆及筆袋, 但係之前又話唔洗帶文具, 不過我無理佢,由佢帶.

星期一上 E.Performing Arts, 囡囡又話唔知上什麼, 大家知不知是什麼堂?

原帖由 ho_fish 於 08-9-9 17:32 發表
係英文堂派既, 無錯係日文, 係 "亞" "依" "烏""AT" "喔", 係紙上o個幾個字既發音

day book 入面有一版要小朋友寫返每日上英文課時既情況, 例如上d乜野, 有d乜野事發生, 簡單得架勒

另外有一頁係要小朋友每日睇一本 ...

作者: luckymother    時間: 08-9-10 10:03

原帖由 小BMom 於 08-9-10 09:14 發表

Hi ho_fish, luckymother, tsangjj, 紫bear ,我個女都係1M, 以後多d溝通~

呀女都有張日文功課,我估可能1M有個日本人同學,會5會係英文老c特登教下日文字呢?

呀女都有帶筆袋,有3枝鉛筆+木顏色(全部係老c派架),我只 ...

"日文功課"昨天已經收了.至於Day Book,記得每天做,因為星期一忙著做"日文功課",以為可以遲些才做Day Book,但昨天老師在Day Book印了"Have not listened", 結果昨晚總動員做了兩天的Day book, 而且還要家長comments的.至於bookmax,然後共派兩本,記得日後要還給學校.

囝囝都有三枝中華牌鉛筆和一盒顏色筆,他說是老師派的,以我都準備了筆盒給他,還放了間尺和擦膠.

至於派飯問題,囝囝說班裡有4個飯長,每天飯長會問同學食A餐的舉手.然後派A餐給有舉手的同學,如此類推.所以要每天早上提囝囝當天他食那一個餐.如果依然派錯,便要告訴老師.

我都有給囝囝塗3M的防蚊膏,還有教他每次小息都噴蚊怕水在鞋上和襪子上.昨天沒有蚊咬了.

現在每天都要一早起床做足每樣準備功夫才帶囝囝去等校車,比自己返工還要緊張!
作者: ho_fish    時間: 08-9-10 10:46

有日文功課係聽講英文老師Mr. Brosseau係識日文既, 同埋佢地班入面有一個日本人同學仔, 好似叫長田友朋 (我講女同我講國語, 我唔知個小朋友個名係唔係咁)

bookmax有書咩, 我個囡又無帶返黎wor.

我每日返黎都會問亞囡今日食乜野飯盒, 但係次次都唔係我擇比佢o個隻, 唔知係唔係派錯左

另外我o係學校買左書包, 供應商最初話開學前會派比佢地, 跟住又打電話黎話上星期五會派, 點知到家下都未派到, 真激死
原帖由 luckymother 於 08-9-10 10:03 發表

"日文功課"昨天已經收了.至於Day Book,記得每天做,因為星期一忙著做"日文功課",以為可以遲些才做Day Book,但昨天老師在Day Book印了"Have not listened", 結果昨晚總動員做了兩天的Day book, 而且還要家長comments ...

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-10 11:11

書包供應商給我電話, 話運輸出了意外, 所以最早上星期五派, 否則會在今星期內派 !

運動衫供應商, 不知何時到校呢 ? 我要換長褲, 太長了!

這星期五是月會, 要帶 PE 衫 回校換 , 唔知大少可否處理到呢 ? 你們 D 小朋友上次有無問題 ? 因為我班上次唔需要換 !   

我班只有一本 BOOKMAX, 是否這星期都是用這本來做報告呢 ?

我班無鉛筆派回來呢 !

我都想知 E.Performing art 堂 上甚麼, 大少就話活動教英語, 但再問就唔識答我, 唔知他們是否未能聽得懂呢 ? 你們 d 小朋友是否這樣 ?

作者: Doris    時間: 08-9-10 11:42

E. Performing Arts是透過Music &Drama讓學生學習英文。
作者: sunmoon    時間: 08-9-10 11:43

Hang's mum,

我阿女都係得1本bookmax,不過同老師講過電話,佢話可以讀其他書,是沒有限制的,阿女係學校自己小息時就借了好幾本,幸得你提醒月會,沒有特別留意添,聽佢講體育堂是全小一一齊上的,不過會分番4社進行,我會叫佢帶衫自己換,鞋就都係平時嗰對。
作者: luckymother    時間: 08-9-10 11:44

原帖由 Doris 於 08-9-10 11:42 發表
E. Performing Arts是透過Music &Drama讓學生學習英文。

囝囝回來說是只是看了一些電視的英文歌劇,但他不喜歡聽,所以掩著耳朶,不知道唱了些甚麼
作者: luckymother    時間: 08-9-10 11:46

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-10 11:11 發表
書包供應商給我電話, 話運輸出了意外, 所以最早上星期五派, 否則會在今星期內派 !

運動衫供應商, 不知何時到校呢 ? 我要換長褲, 太長了!

這星期五是月會, 要帶 PE 衫 回校換 , 唔知大少可否處理到呢 ? 你們 D 小 ...

小朋友應該可以自已換衫,我老闆上次都是自已換的, 所以覺得他突然長大了.
作者: WingYiuMum    時間: 08-9-10 14:34

我在以下網頁看到香矛會引蛇

http://zone.hkplants.com/?action-viewthread-tid-10377

聽講香矛會引蛇, 郊區的朋友小心。
香矛的葉簡直就系野草一樣, 採香矛時小心界手

可能要收集多點有關香茅的資料。要不然驅了蚊子,但引來蛇就麻煩!

Wing Yiu Mum

原帖由 puikiufriend 於 08-9-7 21:35 發表

你們現在提到的問題,包括小孩沒寫手冊,欠交功課,你問他們,他們都說不知道。不過就是很開心,很喜歡上學。這些都是小一同學常見的問題,各位不用擔心。另外,有關蚊子的問題,小一新生是蚊子的目標物 ...

作者: sunmoon    時間: 08-9-10 16:18

對啊!就給他信心試試吧!他會自行解決的,最多費時一點,阿女讀k2時因為我唔得閒湊佢,婆婆又論論盡盡,芭蕾舞衫連襪褲都可以著到,所以大不了唔換都不怕,自然有人教佢,不用擔心。

原帖由 luckymother 於 08-9-10 11:46 發表

小朋友應該可以自已換衫,我老闆上次都是自已換的, 所以覺得他突然長大了.

作者: puikiufriend    時間: 08-9-10 23:58

WingYiuMum,

感謝您提供的資訊。網頁裏提到“聽講香矛會引蛇”,但是就沒有任何證據證明。我家附近的農地種了很多香茅,但是到目前為止未聽過,也沒看過有蛇。不過無論在那裏,只要有樹木,冬天就會有蛇。所以我們還是需要小心。

原帖由 WingYiuMum 於 08-9-10 14:34 發表

我在以下網頁看到香矛會引蛇

http://zone.hkplants.com/?action-viewthread-tid-10377

聽講香矛會引蛇, 郊區的朋友小心。
香矛的葉簡直就系野草一樣, 採香矛時小心界手

可能要收集多點有關香茅的 ...

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-11 11:00

Dear all

明天月會, 要穿 formal dress ! 帶 PE 衫 ! 月會做
甚麼呢 ? 問大少一塊雲 !
作者: ononchu    時間: 08-9-11 11:53

Dear Hang's Mum,

Thanks for reminding on the need to put on the formal school uniform tomorrow.  I definately would forget about it if you don't mention about this.

Ah... our children would need to change their P.E. uniforms during school. Not sure how your child is, but for mine...

This morning I took my son to wait for the school bus.  Under the sunshine, I suddenly come to notice that his new pair of shoes which we bought for him only for this school year, has been changed to an old pair worn for some time.  I asked my son what has been going on.  He said that the children in 1P were asked to take off their shoes during one lesson and my son said that after the activity, he found so many pairs of shoes and he couldn't recognize his pair.  So, my son let all the other children to get their own pairs and took the remaining one as his.  Really smart in thinking out the way??!!    

Maybe, if need be, I would suggest you to make a label on your child's belongings, even on the shoes, to avoid  similar situation as my son.

ononchu

原帖由 Hang'sMum 於 08-9-11 11:00 發表
Dear all

明天月會, 要穿 formal dress ! 帶 PE 衫 ! 月會做
甚麼呢 ? 問大少一塊雲 !

作者: Hang'sMum    時間: 08-9-11 14:46

Thank you for your suggestion. I never think before need to have name label on the shoes

原帖由 ononchu 於 08-9-11 11:53 發表
Dear Hang's Mum,

Thanks for reminding on the need to put on the formal school uniform tomorrow.  I definately would forget about it if you don't mention about this.

Ah... our children would need to  ...

作者: koko    時間: 08-9-29 17:25

好似要自己上去公司買冬天校服,要返工,好麻煩喔。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5