教育王國

標題: 2008 P1-一乙班 [打印本頁]

作者: andrew02    時間: 08-8-11 14:11     標題: 2008 P1-一乙班

大家好我是 Cecei Daddy:

希望大家可以 交流一下...

1B
3b – Jacob (中提琴 viola)
ISSACBA - 李永浩 (小號TRUMPET)
palmchristy - 依言 (大提琴)
Valent – Victoria (小提琴)
David媽 - David (小提琴)
MiuMiu68 – Sammi (木琴)
Kenrio - Wilson (雙簧管)
Ojmummy – Oris To
VincentKenneth – 囝囝 (次中音號)
Andrew02 – Cecei (大提琴)
作者: ISAACBA    時間: 08-8-12 20:55

CECEI DADDY, 其他1B家長好:

我有嘢報告呀

今天1B班同學仔上普通話堂唱歌太興奮,
ISAAC被同學仔錯手用筆畫損咗塊面,
老師未放學已打電話通知
有成一吋長.
好彩唔太深.
:)
作者: VincentKenneth    時間: 08-8-13 13:38     標題: 回覆 #1 andrew02 的文章

To all P1B parents,

Let's chat more in this forum. I am glad a new topic is opened for P1B.

作者: 3b    時間: 08-8-13 15:43

原文章由 ISAACBA 於 08-8-12 20:55 發表

我有嘢報告呀

老師未放學已打電話通知
有成一吋長.
好彩唔太深.
:) ...

ISAACBA,

剛剛同Jacob提起Issac在學校受傷, 他才向我道出事件始末, 原來是他不小心導致Issac受傷, 真是對不起呀 !
囝囝話Issac今日無返學, 不知是否到醫院了, 樣子十分擔心.
作者: andrew02    時間: 08-8-13 16:03

原文章由 ISAACBA 於 08-8-12 20:55 發表

我有嘢報告呀

老師未放學已打電話通知
有成一吋長.
好彩唔太深.
:) ...

情況怎樣 ? 鉛筆 ? .. 小心一點...  take care.
作者: andrew02    時間: 08-8-13 16:06

Cecei 話在 校車 比人欺負 ... 要點處理好呀 !
還有 大家 ..九月頭會唔會放假陪下小朋友 上 小學....  
我忘記..9月頭家長要唔要 回學校 ...  ..
作者: Jenny    時間: 08-8-13 21:43

Hello,

大家好啊, 我係Edmund媽咪,多多交流。

1B
Ojmummy – Oris To
Jenny - Edmund (大提琴)
作者: Jenny    時間: 08-8-13 21:55

Cecei無乜野呀嘛?明天送她搭車時,請保姆車姨姨留意一下,睇下有無用。唔好任由欺凌事件發生。

原文章由 andrew02 於 08-8-13 16:06 發表
還有 大家 ..九月頭會唔會放假陪下小朋友 上 小學....  

作者: ISAACBA    時間: 08-8-13 22:25

[quote]原文章由 3b 於 08-8-13 15:43 發表

ISAACBA,

剛剛同Jacob提起Issac在學校受傷, 他才向我道出事件始末, 原來是他不小心導致Issac受傷, 真是對不起呀 !
囝囝話Issac今日無返學, 不知是否到醫院了, 樣子十分擔心. ... [/
quote]

叫JACOB不用擔心,今天ISAAC只是有些鼻敏感才會不上學.
作者: ISAACBA    時間: 08-8-13 22:39

原文章由 andrew02 於 08-8-13 16:06 發表

真係要問清楚,第日正式返學仲多人,CECEI座
幾多號校車呀,ISAAC遲D正式返學都可能要搭
校車,我都有啲擔心.
另我記得9月13日要回校見班主任.
到時見
作者: ISAACBA    時間: 08-8-13 22:49

原文章由 andrew02 於 08-8-13 16:03 發表

情況怎樣 ? 鉛筆 ? .. 小心一點...  take care.

聽ISAAC講係鉛筆,
依家無乜嘢,
有條小橫痕,
應該無事.
多謝關心
作者: 3b    時間: 08-8-14 19:11

原文章由 ISAACBA 於 08-8-13 22:25 發表
叫JACOB不用擔心,今天ISAAC只是有些鼻敏感才會不上學.

ISAACBA,

今朝講左比囝囝知, 佢先無咁擔心, 希望Isaac快些好番.
作者: ojmummy    時間: 08-8-15 00:33     標題: Hi !各位1B班嘅Daddy、mummy好,我係Oris mummy,請多多指教!!

1B
Ojmummy – Oris To(木片琴)
Jenny - Edmund (大提琴
作者: 3b    時間: 08-8-27 16:47

仲有幾日就正式開學喇, 大家準備好所有用具未 ? 記得把所有文具, 書本, 用具都貼上名字.
作者: 3b    時間: 08-9-2 13:36

昨天同囝囝商量有關學校既課外活動, 他對每樣都有興趣, 但是時間有限, 最後幫佢選擇了學羽毛球. 你們呢 ?
作者: ojmummy    時間: 08-9-2 21:07

[quote]原帖由 3b 於 08-9-2 13:36 發表
昨天同囝囝商量有關學校既課外活動, 他對每樣都有興趣, 但是時間有限, 最後幫佢選擇了學羽毛球. 你們呢 ? [/quote

Oris 只有星期三free day,所以choice 咗乒乓ball,不過佢都好鍾意ga!!
作者: Jenny    時間: 08-9-3 13:40

我地幫Edmund選擇了電腦和普通話.

原帖由 ojmummy 於 08-9-2 21:07 發表
[quote]原帖由 3b 於 08-9-2 13:36 發表
昨天同囝囝商量有關學校既課外活動, 他對每樣都有興趣, 但是時間有限, 最後幫佢選擇了學羽毛球. 你們呢 ? [/qu ...

作者: ojmummy    時間: 08-9-3 20:44     標題: 請問一乙班家長

請問你哋今日小朋友嘅手冊係唔係書包ar?剛剛發覺Oris黑色本手冊唔見咗!!:幣 家火!點算好? 唔知佢係咪大頭蝦留咗係學校tim ga
作者: 3b    時間: 08-9-3 21:14

原帖由 ojmummy 於 08-9-3 20:44 發表
請問你哋今日小朋友嘅手冊係唔係書包ar?剛剛發覺Oris黑色本手冊唔見咗!!:幣 家火!點算好?mouth:" /> 唔知佢係咪大頭蝦留咗係學校tim ga

囝囝本黑色手冊係度, oris 0個本會否漏左係學校 ? 明天叫oris返去搵下, 如果無就同勞老師講幫手搵下.
作者: ojmummy    時間: 08-9-3 21:47     標題: 回覆 # 的文章

未睇你reply之前仲問咗Oris 之前同一間幼稚園嘅同学仔,但佢係1C班,佢媽咪話佢囡囡今日都冇手冊,老師收咗,等我仲定咗啲tim,而家又驚過 不過都唔該晒你3b!

ar!重冇呀,請問自修簿寫咗某些堂要帶嘅書及作業外,冇寫嘅使唔使帶(eg.英文冇寫係唔係唔使帶or數學是否祇帶習作,書唔使帶ar??唔該!!
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-3 22:16     標題: 回覆 # 的文章

囡囡鍾意羽毛球,所以報咗星期二班.
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-3 22:28

原帖由 ojmummy 於 08-9-3 21:47 發表
未睇你reply之前仲問咗Oris 之前同一間幼稚園嘅同学仔,但佢係1C班,佢媽咪話佢囡囡今日都冇手冊,老師收咗,等我仲定咗啲tim,而家又驚過mouth:" /> mouth:" /> 不過都唔該晒你3b!

ar!重冇呀,請問自修簿寫咗某些堂要 ...

囡囡本手冊噚日就收咗, 今日派返.  內裹無新通告, 只係多咗校長蓋印及响張相度加咗校印.

另外,數學只帶咗一上習作簿,無帶書. 希望無帶少.  不過我想請問點幫張 "智能咭"入錢?? 個 PPS 戶口是否一定要係學費過戶嘅戶口?? 好疑惑!!
作者: ojmummy    時間: 08-9-3 22:55

[quote]原帖由 MiuMiu68 於 08-9-3 22:28 發表

囡囡本手冊噚日就收咗, 今日派返.  內裹無新通告, 只係多咗校長蓋印及响張相度加咗校印.

另外,數學只帶咗一上習作簿,無帶書. 希望無帶少.  不過我想請問點幫張 "智能咭"入錢?? 個 PPS 戶口是否一定要係學費過戶嘅 ... [/quote

O甘希望係收咗去蓋印啦,因為佢本手冊琴日都未蓋印,我會叫Oris明日問問老師ga la!唔該MiuMiu68!!

至於"智能咭"...係咪等遲啲申請咗先可以入錢ar?? 其實我都唔係好知!!有冇家長可幫忙清楚解釋一下ar!thx!
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-3 23:10

ojmummy,

唔駛客氣!!

頭先我响另一個討論區見到有一位家長想入 $ 到學校嘅 PPS 戶口, 但原來要學號, 所以最終係未入到.  可能遲啲會通知啦!!
作者: kls12    時間: 08-9-3 23:10

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-3 22:28 發表

另外,數學只帶咗一 ...

不用申請PPS,我是用中銀信用咭 (一定是信用咭) +
綱上銀行
繳付賬單 : 教育學府
繳費商戶 : 九龍塘宣道小學

繳費靈學生編號 : (學生身份證)
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-3 23:15

原帖由 kls12 於 08-9-3 23:10 發表

不用申請PPS,我是用中銀信用咭 (一定是信用咭) +
綱上銀行
繳付賬單 : 教育學府
繳費商戶 : 九龍塘宣道小學

繳費靈學生編號 : (學生身份證)

唔該晒!! 我明白啦!!  不過我未有學生身份證號碼.
作者: ojmummy    時間: 08-9-4 19:41

原帖由 3b 於 08-9-3 21:14 發表

囝囝本黑色手冊係度, oris 0個本會否漏左係學校 ? 明天叫oris返去搵下, 如果無就同勞老師講幫手搵下.

今日終於見返本手冊la! 原來真係收咗去蓋印,呀仔又懞懞吓,比佢嚇餐飽tim!不過唔明點解唔全班一齊收晒啲手冊去蓋印,然後係自修簿話聲比我哋聽咪好囉!!!: :
作者: ojmummy    時間: 08-9-4 20:19     標題: 請問各位一乙家長

各位家長:

明日中文自修簿寫:中書P.3 即係帶邊本ar? Oris話要帶長河小学語文精練wor,o甘係咪即係lee本or令外要帶多本呢?唔該!
作者: palmchristy    時間: 08-9-4 21:00

書 = 啟思語文新天地
作者: 3b    時間: 08-9-4 21:03

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 20:19 發表
各位家長:

明日中文自修簿寫:中書P.3 即係帶邊本ar? Oris話要帶長河小学語文精練wor,o甘係咪即係lee本or令外要帶多本呢?唔該! ...

Pls do the homework on page 3 of 啟思語文新天地.
作者: palmchristy    時間: 08-9-4 21:07

有無人知GE要帶乜書返學? 全部都係Reader...
作者: ojmummy    時間: 08-9-4 21:31

[quote]原帖由 3b 於 08-9-4 21:03 發表

Pls do the homework on page 3 of 啟思語文新天地. [/quote

呀!明白la,估死人咩!不過Oris都訓咗la,明日返學前要叫佢畫返先!好彩有你哋班家長幫忙,唔係實錯漏百出la,間歇河內問答唔似樣該晒palmchristy and 3B 呀!

呀!重有一個問題:明日視党藝術堂帶啲
mud呀?自修簿冇寫,係咪即係全部嘢帶晒呀?o甘咪好多嘢!! 但我知琴日隔離班都有寫叫佢哋視党藝術堂帶mud!!邊位可以答到我ar??thx!!
作者: ISAACBA    時間: 08-9-4 22:00

視覺藝術我就跟之前迎新日張通告
帶晒啲嘢:

A4畫薄
膠袋(A3)
ZEBRA NAME PEN
木顏色
墊檯紙

ISAAC冇特別講要帶咩
惟有帶晒囉
作者: ojmummy    時間: 08-9-4 22:14

原帖由 3b 於 08-9-4 21:03 發表

Pls do the homework on page 3 of 啟思語文新天地.

呀!明白la,估死人咩!不過Oris都訓咗la,明日返學前要叫佢畫返先!好彩有你哋班家長幫忙,唔係實錯漏百出la,唔該晒palmchristy and 3B 呀!

呀!重有一個問題:明日視党藝術堂帶啲
mud呀?自修簿冇寫,係咪即係全部嘢帶晒呀?o甘咪好多嘢!! 但我知琴日隔離班都有寫叫佢哋視党藝術堂帶mud!!邊位可以答到我ar??thx!!
作者: ojmummy    時間: 08-9-4 22:23

原帖由 ISAACBA 於 08-9-4 22:00 發表
視覺藝術我就跟之前迎新日張通告
帶晒啲嘢:

A4畫薄
膠袋(A3)
ZEBRA NAME PEN
木顏色
墊檯紙

ISAAC冇特別講要帶咩
惟有帶晒囉

o甘唯有都要帶晒囉! 唔該晒ISAACBA !!
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-4 22:50

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 22:23 發表

o甘唯有都要帶晒囉! 唔該晒ISAACBA !!

我都係帶晒呢啲.
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-4 22:53

原帖由 palmchristy 於 08-9-4 21:07 發表
有無人知GE要帶乜書返學? 全部都係Reader...

我估應該係 "New General Studies--Home--Primary 1---3",即今日果本.
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-4 22:58

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 20:19 發表
各位家長:

明日中文自修簿寫:中書P.3 即係帶邊本ar? Oris話要帶長河小学語文精練wor,o甘係咪即係lee本or令外要帶多本呢?唔該! ...

亞囡都有話要帶埋呢本, 我問佢點知, 佢話老師有俾本書佢哋睇.
作者: ojmummy    時間: 08-9-4 23:43

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-4 22:53 發表

我估應該係 "New General Studies--Home--Primary 1---3",即今日果本.

但呢本應該係Science嚟播,同General English應該冇關係ga,学校冇講,係咪唔使帶呀?或都派worksheet呢!!
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-5 00:42

原帖由 ojmummy 於 08-9-4 23:43 發表

但呢本應該係Science嚟播,同General English應該冇關係ga,学校冇講,係咪唔使帶呀?或都派worksheet呢!!

係咩?! 哈哈!!  唔好意思, 攪錯晒!!  我依家先發現,原來執書包係好難架!!!
作者: 3b    時間: 08-9-5 09:59

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-5 00:42 發表

係咩?! 哈哈!!  唔好意思, 攪錯晒!!  我依家先發現,原來執書包係好難架!!!

我覺得有壓力, 如果執漏書/文具, 又或者唔記得/唔知要做功課就會比老師寫手冊 , 而小朋友返0黎, 都係講d唔講d, 大家真係要守望相助.
作者: andrew02    時間: 08-9-5 16:53

原帖由 3b 於 08-9-5 09:59 發表

我覺得有壓力, 如果執漏書/文具, 又或者唔記得/唔知要做功課就會比老師寫手冊 , 而小朋友返0黎, 都係講d唔講d, 大家真係要守望相助.

是呀 ! 真的要 守望相助 .. 我有時都唔係好明 ...如今天數學 囡囡冇寫野... 唔知係 照舊帶昨天本書 or 不用帶 ..唉 !
作者: ojmummy    時間: 08-9-5 16:58

[quote]原帖由 MiuMiu68 於 08-9-5 00:42 發表

係咩?! 哈哈!!  唔好意思, 攪錯晒!!  我依家先發現,原來執書包係好難架!!! [/quote

唔緊要la!!校長咪話過lee兩個星期會比同学仔適應期嗎?(其實係比我哋啲家長適應期就真) 唔會罰ge!!好彩有lee個網,等我哋啲家長可以互相照應!哈!哈!
作者: ojmummy    時間: 08-9-5 17:02

唔使担心la!!校長咪話過lee兩個星期會比同学仔適應期嗎?(其實係比我哋啲家長適應期就真) 唔會罰ge!!好彩有lee個網,等我哋啲家長可以互相照應!哈!哈!
作者: ojmummy    時間: 08-9-5 18:30     標題: Hi!各位家長

請問:
1)視藝:寫帶10張含三原色圖片嘅意思係咪揾10張三原色物件嘅圖片呢?
2)專P.1-3 () 括弧裡面寫嘅係嘜字ar?
作者: kls12    時間: 08-9-5 21:25

3b,

不要緊張吧!有些東西是要從錯誤中學習,承受錯誤也是學習的一種。只要留心聽書,不會錯誤太多吧!不要每個月多過五次便可。
小女在上學期沒有帶漏功課,在下學期帶漏兩次,好像沒有哭吧!都是十多日前寪下要交的,這些最容易漏。有一次,工人漏放整個功課袋,內有三樣功課,我們立刻打的回校,但都已上課了,保安都幫我們放上課室。
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-5 23:49

原帖由 ojmummy 於 08-9-5 18:30 發表
請問:
1)視藝:寫帶10張含三原色圖片嘅意思係咪揾10張三原色物件嘅圖片呢?

1) 我同你嘅理解一樣.
2) 係 (24/9), 即 24/9 交. 我要寫响日曆提自己.
作者: HY412    時間: 08-9-6 00:06

記得囡囡讀 P.1 時, 每天小息時都有高年級的大哥哥/大姐姐幫忙查核各人的手冊, 看看有沒有抄漏功課, 而班主任亦會在最後一堂睇多次的.

我有以下心得:
~ 每個小息先寫下功課在自修簿內, 因為在太急的情況下會抄漏的.

~ 遇到不是即日的功課, eg : 9/24 才交的報告, 或 9/10 下星期三要默書 ...... 等等, 即時在自修簿上, 在 9/23 同時寫下明天要交報告, 在  9/9 又寫下明天要默書.

~ 收拾書包 : 建議在 10 月起要自行收拾, 因為不經過自己收拾, 不會知道物品放在那裡.

** 9/13 小一新生家長會記得要出席, 因為老師會講教學內容, 測驗需知.
作者: ISAACBA    時間: 08-9-6 13:25     標題: 回覆 # 的文章

ISAAC話生活教育唔需要帶書,
又話數學書及習作都要帶,
英文寫咗帶listening 1A1B,
中文帶快樂識字就寫咗,佢又話要帶語文新
天地及語文精練,
睇佢個樣唔係好肯定
其他同學仔點呀?
作者: ojmummy    時間: 08-9-6 16:41

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-5 23:49 發表

1) 我同你嘅理解一樣.
2) 係 (24/9), 即 24/9 交. 我要寫响日曆提自己.

o甘我同囝囝就揾三原色嘅物件圖片ga la!錯咗起碼有你陪ar ma!!
(24/9)哦!知道la!唔該晒!等 我都要效法HY412教嘅方法,寫係自修簿嘅23/9嗰日度,如果寫係日曆度,我驚我懞懞哋唔記得睇就幣la!
作者: 3b    時間: 08-9-7 09:27

原帖由 ojmummy 於 08-9-5 18:30 發表
請問:

1) 幾時要帶回學校 ? 是否一張相包含紅, 藍, 綠色 ?
作者: 3b    時間: 08-9-7 09:30

原帖由 ojmummy 於 08-9-5 17:02 發表

唔使担心la!!校長咪話過lee兩個星期會比同学仔適應期嗎?(其實係比我哋啲家長適應期就真) 唔會罰ge!!好彩有lee個網,等我哋啲家長可以互相照應!哈!哈! ...

暫時唔會罰, 不過寫"花"左本自修簿就唔好啦 !
作者: 3b    時間: 08-9-7 09:35

原帖由 HY412 於 08-9-6 00:06 發表
記得囡囡讀 P.1 時, 每天小息時都有高年級的大哥哥/大姐姐幫忙查核各人的手冊, 看看有沒有抄漏功課, 而班主任亦會在最後一堂睇多次的.

我有以下心得:
~ 每個小息先寫下功課在自修簿內, 因為在太急的情況下會抄漏的. ...

HY412, kls12,

多謝你們一班高年級的家長對我們的幫助, 過來人的心得好有用.
作者: 3b    時間: 08-9-7 09:43

原帖由 ISAACBA 於 08-9-6 13:25 發表
ISAAC話生活教育唔需要帶書,
又話數學書及習作都要帶,
英文寫咗帶listening 1A1B,
中文帶快樂識字就寫咗,佢又話要帶語文新
天地及語文精練,
睇佢個樣唔係好肯定
其他同學仔點呀? ...

ISAACBA,
中文 - Jacob本自修簿都寫左要帶快樂識字, 但係佢話唔需要帶語文精練.
數學 - 習作1上, 老師上堂已收了.
作者: ojmummy    時間: 08-9-7 15:14

原帖由 3b 於 08-9-7 09:27 發表

1) 幾時要帶回學校 ? 是否一張相包含紅, 藍, 綠色 ?

帶返學嘅時間應該係16/9 即是下一室視藝堂,因Oris係自修簿嘅13/9星期六寫低帶10張含三原色圖片,that mean for remind 星期二(Day 2) 帶。
至於佝伺個問題就唔make sure la!
作者: ojmummy    時間: 08-9-7 15:16

帶返學嘅時間應該係16/9 即是下一室視藝堂,因Oris係自修簿嘅13/9星期六寫低帶10張含三原色圖片,that mean for remind 星期二(Day 2) 帶。
至於第二個問題就唔make sure la!
作者: HY412    時間: 08-9-7 15:17

當年阿囡是找每張只包含一個原色的圖片, 仲比佢有幸擺放在班房門口的透明架上, 從此佢就更加愛畫畫

** 是色料三原色,色料三原色混合會變黑色.

作者: ojmummy    時間: 08-9-7 15:43

原帖由 3b 於 08-9-7 09:30 發表

暫時唔會罰, 不過寫"花"左本自修簿就唔好啦 !

都唔使太過担心ge,要担心都有我哋o甘多家長陪你嗎! 最緊要有lee度可以互相照應,守望相助。唔好諗o甘多la!放鬆啲把la!!
作者: ISAACBA    時間: 08-9-7 18:18

原帖由 3b 於 08-9-7 09:43 發表

ISAACBA,
中文 - Jacob本自修簿都寫左要帶快樂識字, 但係佢話唔需要帶語文精練.

3B

Thank You.  數學 - 習作1上真的是已收了
語文精練ISAAC仍說要帶,沒辦法,由他吧.
希望錯吓錯吓遲D會啱番啦.
作者: ojmummy    時間: 08-9-7 19:05

原帖由 3b 於 08-9-7 09:43 發表

ISAACBA,

語文精練Oris 都話要帶,數學書佢話唔使帶,可能做已收了嘅習作la!

o甘又冇家長知"生活教育"堂要帶啲mud呀?
作者: Valent    時間: 08-9-7 20:39

弊!囡囡自第一日帶了數學書和習作後就冇帶回家,話老師收了.看來老師只收了習作, 明天叫佢問吓老師有冇見過佢本數學書先得.

作者: 3b    時間: 08-9-7 21:26

原帖由 ojmummy 於 08-9-7 15:14 發表

至於佝伺個問題就唔make sure la! ...

原來9月13日的意思是當日remind星期二(Day 2) 帶, 我見Jacob寫住"視: 帶10張含三原色圖片 9月13日", 睇完都唔太明, 因為9月13日是星期六, 無理由家長日要帶回學校, 依家明晒 !
作者: 3b    時間: 08-9-7 21:33

原帖由 ojmummy 於 08-9-7 19:05 發表

語文精練Oris 都話要帶,數學書佢話唔使帶,可能做已收了嘅習作la!

o甘又冇家長知"生活教育"堂要帶啲mud呀?

我見ISAACBA話要帶, 我都已經擺左語文精練落書包, 好過到時用起上黎無就麻煩.  "生活教育", 好似無野要帶.
作者: 3b    時間: 08-9-7 21:41

原帖由 ojmummy 於 08-9-7 15:43 發表

都唔使太過担心ge,要担心都有我哋o甘多家長陪你嗎! 最緊要有lee度可以互相照應,守望相助。唔好諗o甘多la!放鬆啲把la!!

係呀, 有大家相陪, 唔需要孤軍作戰, 都已經可以鬆一口氣 (因為我係緊張大師 ).
作者: 3b    時間: 08-9-7 21:49

原帖由 HY412 於 08-9-7 15:17 發表
當年阿囡是找每張只包含一個原色的圖片, 仲比佢有幸擺放在班房門口的透明架上, 從此佢就更加愛畫畫

** 紅、黃、藍是色料三原色,色料三原色混合會變黑色.

...

HY412,
今朝囝囝堅持話三原色是 - 紅、黃、藍, 而老公則話- 紅、藍、綠, 搞到我頭都大晒 ! 另外, 唔知老師要一張圖片包含了三原色, 亦或每張只包含一個原色的圖片呢 ?

作者: ojmummy    時間: 08-9-7 22:08

原帖由 3b 於 08-9-7 21:33 發表

我見ISAACBA話要帶, 我都已經擺左語文精練落書包, 好過到時用起上黎無就麻煩.  "生活教育", 好似無野要帶.

3B:   我都係o甘諗,帶多好過冇帶嗎!!
作者: ojmummy    時間: 08-9-7 22:18

原帖由 3b 於 08-9-7 21:49 發表

HY412,
今朝囝囝堅持話三原色是 - 紅、黃、藍, 而老公則話- 紅、黃、綠, 搞到我頭都大晒 ! 另外, 唔知老師要一張圖片包含了三原色, 亦或每張只包含一個原色的圖片呢 ? ...

Oris都話係:紅、黃、藍,而佢上次上視藝堂本畫簿都係畫咗呢三種顏色,所以我相信應該老師都係教佢哋三原色係:紅、黃、藍。
作者: kls12    時間: 08-9-7 22:42

原帖由 3b 於 08-9-7 21:49 發表

HY412,
今朝囝囝堅持話三原色是 - 紅、黃、藍, 而老公則話- 紅、藍、綠, 搞到我頭都大晒 ! 另外, 唔知老師要一張圖片包含了三原色, 亦或每張只包含一個原色的圖片呢 ? ...

光的三原色是 -紅、藍、綠
顏料的三原色是 - 紅、黃、藍

老師要顏料的是 - 紅、黃、藍
作者: ojmummy    時間: 08-9-7 22:52

原帖由 Valent 於 08-9-7 20:39 發表
弊!囡囡自第一日帶了數學書和習作後就冇帶回家,話老師收了.看來老師只收了習作, 明天叫佢問吓老師有冇見過佢本數學書先得.

Valent :  係呀!應該衹是收咗習作咋!因暫時老師冇話要帶數學書,所以你快啲叫囝囝問問老師l喇!不過唔使擔心la ,你囝囝本書有寫名應該都會揾到ge!
作者: ojmummy    時間: 08-9-7 23:04     標題: Hi Valent :

唔好意思,叫咗你囡囡做囝囝tim!sorry!!:loveliness:
作者: 3b    時間: 08-9-8 10:41

原帖由 kls12 於 08-9-7 22:42 發表

光的三原色是 -紅、藍、綠
顏料的三原色是 - 紅、黃、藍

老師要顏料的是 - 紅、黃、藍

各位早晨,

kls12, ojmummy,
明白晒 !

另外, 唔知老師要一張圖片包含了三原色, 亦或每張只包含一個原色的圖片呢 ?
作者: HY412    時間: 08-9-8 13:25

當年阿囡張畫的題目是 "我愛大自然", 用水彩畫, 然後加上原色的圖片貼在畫紙上, eg : 黃色車, 紅色玫瑰花, 黃色花, 藍色雲 ...... 相信每張只包含一個原色的圖片或每張包含紅, 黃, 藍亦可.

最好不要預先通知小朋友會怎樣做 ( 況且當年未必同現在一樣), 只需要找多幾張圖片, 便不會限制了小朋友的創意.

原帖由 3b 於 08-9-8 10:41 發表

各位早晨,

kls12, ojmummy,
明白晒 !

另外, 唔知老師要一張圖片包含了三原色, 亦或每張只包含一個原色的圖片呢 ?

作者: Valent    時間: 08-9-8 21:42

唔該哂,原來係我自己攪錯咗,本書在家裡,老師沒有收到,只是虛驚一場.

原帖由 ojmummy 於 08-9-7 22:52 發表

Valent :  係呀!應該衹是收咗習作咋!因暫時老師冇話要帶數學書,所以你快啲叫囝囝問問老師l喇!不過唔使擔心la ,你囝囝本書有寫名應該都會揾到ge! ...

作者: MiuMiu68    時間: 08-9-9 01:39

各位媽咪,

想請問老師有無收到本 Listening 1A, 1B 呢? 今日帶咗返學, 但亞囡話老師無用過.  之前曾有張通告提及呢兩本書會留响學校上堂做, 測驗及考試先會派返屋企.  我驚係亞囡自己無交.
作者: ojmummy    時間: 08-9-9 18:06

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-9 01:39 發表
各位媽咪,

想請問老師有無收到本 Listening 1A, 1B 呢? 今日帶咗返學, 但亞囡話老師無用過.  之前曾有張通告提及呢兩本書會留响學校上堂做, 測驗及考試先會派返屋企.  我驚係亞囡自己無交. ...

MiuMiu68 :   係law!應該冇收到喇,Oris 嗰兩本都仲係書包,冇掂過,帶咗又唔收,好似有啲notice o甘,又叫簽名,簽咗帶返學校又冇收,一張張紙散"修修",好驚亞囝會唔見o甘張,冇收到嘅notice又唔知之後會唔會收,但穩陣起見,暫時都放落功課袋度先,真係有啲混亂凌亂la!!

今日派咗張音樂會報告工作紙,要貼音樂會票尾,有冇邊個知道o甘係咪即係要同囝囝去揾啲音樂樂會嚟聽ar?
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-9 21:40

ojmummy,

唔該晒! 可能下次先收, 唯有照帶啦!  我亞囡個通告袋都有好多已填寫 (訂雜誌個啲)及簽咗名嘅通告响到, 老師話遲啲先收. 可能想一次過收集,方便處理.

我估遲啲會有啲通告,介紹我哋去聽音樂會,到時就有票尾貼落去喇!   但係後面張「樂器訓練証明」我就真係唔係好明.  問亞囡老師有無提及呢張, 佢都同我一樣, 好似一嚿雲咁!!!!
作者: 3b    時間: 08-9-9 22:05

Sorry, I cannot type Chinese at home.

Homework
Others : 2) Music file

What does it mean ?
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-9 22:10

原帖由 3b 於 08-9-9 22:05 發表
Sorry, I cannot type Chinese at home.

Homework

我問亞囡係唔係要用一個 file 袋起啲歌紙? 佢話係.  唉..! 希望係啦!!
作者: ojmummy    時間: 08-9-10 01:29

原帖由 3b 於 08-9-9 22:05 發表

Homework

亞囝話用個file入起去喎!!
o甘有冇人知自修簿中文嗰欄有個(對)字點解?
作者: HY412    時間: 08-9-10 08:07

對 = 家長對答案 ( 精練要家長對答案 )

原帖由 ojmummy 於 08-9-10 01:29 發表

亞囝話用個file入起去喎!!
o甘有冇人知自修簿中文嗰欄有個(對)字點解?

作者: David媽    時間: 08-9-10 11:18

ALL

但是啊仔本數學真的沒有在家, 啊仔好肯定說, 老師收左,
這疑惑的日子, 到底要到何時才可以過去

原帖由 Valent 於 08-9-8 21:42 發表
唔該哂,原來係我自己攪錯咗,本書在家裡,老師沒有收到,只是虛驚一場.

作者: David媽    時間: 08-9-10 11:21

HY

幫他對, 要不要用筆 TICK , 表示已對, 唔該

原帖由 HY412 於 08-9-10 08:07 發表

作者: HY412    時間: 08-9-10 12:46

要用紅筆 TICK / X , 我會叫阿囡修正, 然後再改, 直至正確為止.

題外話: 如果老師沒有叫家長核對答案, 我便不會為阿囡修正她的錯誤, 特別係數學科, 英文 WORKSHEET, 因為老師改簿時便會知道學生的程度.

原帖由 David媽 於 08-9-10 11:21 發表
HY

幫他對, 要不要用筆 TICK , 表示已對, 唔該

作者: ying10142002200    時間: 08-9-10 14:18     標題: 有冇同學仔學羽毛球及敲擊樂.

有冇同學仔學羽毛球及敲擊樂.
作者: ojmummy    時間: 08-9-10 14:22

原帖由 HY412 於 08-9-10 12:46 發表
要用紅筆 TICK / X , 我會叫阿囡修正, 然後再改, 直至正確為止.

題外話: 如果老師沒有叫家長核對答案, 我便不會為阿囡修正她的錯誤, 特別係數學科, 英文 WORKSHEET, 因為老師改簿時便會知道學生的程度.

...

明白了,唔該晒HY412!
作者: David媽    時間: 08-9-10 14:26

HY412
謝謝
大煲, 我沒有用紅筆改, 今日啊仔放學一定打來話我

原帖由 HY412 於 08-9-10 12:46 發表

...

作者: David媽    時間: 08-9-10 14:29

ying10142002200

我幫佢報左羽毛球, 但仍沒有回音, 是不是分配唔到
我報個班18/9是第一堂

原帖由 ying10142002200 於 08-9-10 14:18 發表
有冇同學仔學羽毛球及敲擊樂.

作者: ojmummy    時間: 08-9-10 14:29     標題: 使唔使帶木片琴

請問上木片琴班嘅同学家長,知唔知要否帶木片琴上堂嗎?個琴o甘大,亞囝好難帶番學播!!
作者: ojmummy    時間: 08-9-10 19:41

原帖由 David媽 於 08-9-10 14:26 發表
HY412
謝謝
大煲, 我沒有用紅筆改, 今日啊仔放學一定打來話我

David媽:  唔使驚,自修簿寫住18/9先交ar!
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-10 21:40

原帖由 HY412 於 08-9-10 08:07 發表

好彩有你解答, 我估咗好耐都估唔到.
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-10 21:57

原帖由 ojmummy 於 08-9-10 14:29 發表
請問上木片琴班嘅同学家長,知唔知要否帶木片琴上堂嗎?個琴o甘大,亞囝好難帶番學播!!

我估要帶.  通告話如果係坐校車, 校車姨姨會將件樂器交俾校工.校工又會將樂器送去上課地點,所以我已經將學校派,藍色嗰張紙掛咗响個木琴度.  

亞囡上星期五兩點幾, 你囝囝係唔係呀?  你會唔會陪上堂呢?
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-10 22:00

原帖由 David媽 於 08-9-10 14:29 發表

如果我哋有內聯網密碼就已經可以 check 到結果.  依家要等家長會果日之後先知 lu.
作者: 3b    時間: 08-9-10 22:14

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-10 22:00 發表

如果我哋有內聯網密碼就已經可以 check 到結果.  依家要等家長會果日之後先知 lu.

Hi ! I just rec'd the list from my friend. Pls PM your daughter's name (Chinese) for checking.

作者: HY412    時間: 08-9-10 22:52

我已上內聯網睇左結果喇, 很抱歉, 妳既小朋友落選了.
已將羽毛球取錄名單 send 了 email 給妳.

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-10 22:00 發表

作者: HY412    時間: 08-9-10 22:57

已取錄, 已將羽毛球取錄名單 send 了 email 給妳.

原帖由 David媽 於 08-9-10 14:29 發表

作者: MiuMiu68    時間: 08-9-10 23:21

原帖由 HY412 於 08-9-10 22:52 發表
我已上內聯網睇左結果喇, 很抱歉, 妳既小朋友落選了.
已將羽毛球取消名單 send 了 email 給妳.

Oh no!!  亞囡實好失望呀!! 弊家伙!!! 不過, HY412 唔該晒你!! 你真係好好人!!
作者: MiuMiu68    時間: 08-9-10 23:24

原帖由 3b 於 08-9-10 22:14 發表

Hi ! I just rec'd the list from my friend. Pls PM your daughter's name (Chinese) for checking.

3b, 唔該晒!! 不過, HY412 已 email 咗俾我啦!! 唉....! 唔收呀!!
作者: ojmummy    時間: 08-9-11 00:48

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-10 21:57 發表

我估要帶.  通告話如果係坐校車, 校車姨姨會將件樂器交俾校工.校工又會將樂器送去上課地點,所以我已經將學校派,藍色嗰張紙掛咗响個木琴度.  

亞囡上星期五兩點幾, 你囝囝係唔係呀?  你會唔會陪上堂呢? ...

唔該晒 MiuMiu68 ,o甘我都要揾番張藍色紙出嚟過膠先!    囝囝上堂嘅時間同你囡囡一樣ar,我會陪佢上堂ga,o甘你呢?
作者: David媽    時間: 08-9-11 01:31

唔該唒, HY412

原帖由 HY412 於 08-9-10 22:57 發表
已取錄, 已將羽毛球取消名單 send 了 email 給妳.

作者: TP    時間: 08-9-11 10:04

Dear All mama,
Nice to met you all!
may I ask what is mean by
專P.1-3 (24-9-08 sent)
thank you very much

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5