教育王國

標題: 聖公會曾肇添今年有4個8A,整體成績也很好 [打印本頁]

作者: cell    時間: 08-8-5 17:21     標題: 聖公會曾肇添今年有4個8A,整體成績也很好

聖公會曾肇添今年有4個8A,整體成績也很好。

可惜係無出10A狀元吧!
一共攞到1027個credit以上的成績  

有無人知往年成績係點架?

[ 本文章最後由 cell 於 08-8-6 02:29 編輯 ]
作者: esprincess    時間: 08-8-5 17:59

呂中和沙官的成績又如何呢?
原文章由 cell 於 08-8-5 17:21 發表

可惜係無出狀元吧!
一共攞到1027個credit  

有無人知往年成績係點架? ...

作者: cell    時間: 08-8-5 18:08

原文章由 esprincess 於 08-8-5 17:59 發表

呂中和沙官的成績又如何呢?

吾知呀!
作者: 濃濃    時間: 08-8-5 18:28

作者: WLM    時間: 08-8-6 22:39

作者: Homosapien    時間: 08-8-7 13:55

沙田區小學,要全級幾多名先有機會入?
唔該
作者: 濃濃    時間: 08-8-7 17:49

作者: connie1214    時間: 08-8-8 14:34

of course, Tsang Shui Tim la
作者: christinayl    時間: 08-8-8 15:56

原文章由 cell 於 08-8-5 17:21 發表

可惜係無出10A狀元吧!
一共攞到1027個credit以上的成績  

有無人知往年成績係點架? ...

差不多, 但是沒有在website post.
作者: cell    時間: 08-8-9 00:40

原文章由 christinayl 於 08-8-8 15:56 發表

差不多, 但是沒有在website post.

有呀!
作者: YinKiuLam    時間: 08-8-10 00:55

原文章由 Homosapien 於 08-8-7 13:55 發表
沙田區小學,要全級幾多名先有機會入?
唔該

視乎你讀那一間小學, 普通小學前5名, 好D就前30名
作者: venusst    時間: 08-9-8 03:51

how about students in ma on shan primary school?
are they really difficult to get in more famous shatin secondary school?
作者: cell    時間: 08-9-8 06:11

但佢成績咁好,我同好多人講曾肇添係好多人都吾識喎,佢會問返我曾肇添係吾係band one添喎,補習社老師吾識,住喎對面的退休教師吾識,自己小學老都吾識,佢地都係住沙田區的,這間學校創校有三十年了,真係好吾明喎!
作者: October.    時間: 08-9-8 10:09

原帖由 cell 於 08-9-8 06:11 發表
但佢成績咁好,我同好多人講曾肇添係好多人都吾識喎,佢會問返我曾肇添係吾係band one添喎,補習社老師吾識,住喎對面的退休教師吾識,自己小學老都吾識,佢地都係住沙田區的,這間學校創校有三十年了,真係好吾明喎! ...

我原本都唔多識曾肈添,後尾聽D家長和朋友極力推薦,先多D留意。個日家長會副校話,今年中一生有超過100名學生在小學曾經攷過全級頭10名(我有無聽錯?),仲話D學生質素好高,同學之間竟爭會好大,聽佢甘講,有D擔心,對小朋友來講都唔知好定唔好?

作者: catcatmom    時間: 08-9-8 11:17

曾肇添係N年前已好出名, 好多沙田小學老師都會推荐,考得較前既同學去INTERVIEW, 而呂中係我既年代唔係甘出名, 佢既兩間小學就好出名.住係沙田既老師唔識,佢係好"O背" , 因"曾"出名左二十幾年.

原帖由 cell 於 08-9-8 06:11 發表
但佢成績咁好,我同好多人講曾肇添係好多人都吾識喎,佢會問返我曾肇添係吾係band one添喎,補習社老師吾識,住喎對面的退休教師吾識,自己小學老都吾識,佢地都係住沙田區的,這間學校創校有三十年了,真係好吾明喎! ...

作者: connie1214    時間: 08-9-8 14:56

Tsang Shui Tim is very famous secondary school in Shatin. 佢係一間
很低調的學校.據我所知好似吾比考10 科
所以無10A 狀元
作者: yanyan-mummy    時間: 08-9-16 23:56

原帖由 October. 於 08-9-8 10:09 發表

我原本都唔多識曾肈添,後尾聽D家長和朋友極力推薦,先多D留意。個日家長會副校話,今年中一生有超過100名學生在小學曾經攷過全級頭10名(我有無聽錯?),仲話D學生質素好高,同學之間竟爭會好大,聽佢甘講,有D擔心,對小朋友來講都唔 ...

我都聽到話F.1有超過100名學生在小學考全級頭10名,不過我以為係自行個次,如果真係我都好擔心囝囝D成績,雖然佢吾差,但競爭太大,我諗真係要考次試睇下佢點成績先安樂.
作者: October.    時間: 08-9-17 11:08

原帖由 yanyan-mummy 於 08-9-16 23:56 發表

我都聽到話F.1有超過100名學生在小學考全級頭10名,不過我以為係自行個次,如果真係我都好擔心囝囝D成績,雖然佢吾差,但競爭太大,我諗真係要考次試睇下佢點成績先安樂. ...

考得全級頭10名,來自咩小學都好,都唔容易,本身勤力、性格小心+聰明缺一不可,肯定有過人之處,所以我都成日“鹅”個女,一定要勤力,唔好鬆馳,不求成績好TOP,但求唔好包尾,我女依家就同個攷第一既同桌。

聽朋友個女講,今年會攷英文科30幾個同學挪到A、A*,成績算好,需知英文A好多時比d傳統名校包辦嗮,d地區中學唔易拿到。

作者: yanyan-mummy    時間: 08-9-17 18:27

原帖由 October. 於 08-9-17 11:08 發表

考得全級頭10名,來自咩小學都好,都唔容易,本身勤力、性格小心+聰明缺一不可,肯定有過人之處,所以我都成日“鹅”個女,一定要勤力,唔好鬆馳,不求成績好TOP,但求唔好包尾,我女依家就同個攷第一既同桌。

聽朋友個女講,今年會攷英 ...

囝囝就吾知其他同學考第幾,不過托賴中英數都吾駛輔導,依家日日在家冇野做,吾知點解冇乜功課,又冇test,又冇dict,我見其他學校已經谷得好犀利,都吾知應吾應該擔心!好彩聽日終於測中史,雖然得張地圖,都叫比D野佢做,吾使咁心散!
作者: October.    時間: 08-9-17 19:16

原帖由 yanyan-mummy 於 08-9-17 18:27 發表

囝囝就吾知其他同學考第幾,不過托賴中英數都吾駛輔導,依家日日在家冇野做,吾知點解冇乜功課,又冇test,又冇dict,我見其他學校已經谷得好犀利,都吾知應吾應該擔心!好彩聽日終於測中史,雖然得張地圖,都叫比D野佢做,吾 ...

我女中/英文各DICT過1次, 26日TEST中史.除左寫周記和中/英/數外, 唔見有其它科homework.

家長會副校SAID:輔導班在1D & 1E,只是部份同學需輔導,不是全班.

作者: yanyan-mummy    時間: 08-9-17 19:36

原帖由 October. 於 08-9-17 19:16 發表

我女中/英文各DICT過1次, 26日TEST中史.除左寫周記和中/英/數外, 唔見有其它科homework.

家長會副校SAID:輔導班在1D & 1E,只是部份同學需輔導,不是全班.

小兒說班內中英數各科各有數名需輔導,但我聽說不是平均分配,如第1A班,第2B班.....如此類推,為何total 15人輔導會集中DE班呢?
所以都有D擔心吾知係吾係自己差,所以
不過我又諗,囝囝係自行分配被選入,應該吾係太差瓜.....
作者: October.    時間: 08-9-17 19:55

原帖由 yanyan-mummy 於 08-9-17 19:36 發表

小兒說班內中英數各科各有數名需輔導,但我聽說不是平均分配,如第1A班,第2B班.....如此類推,為何total 15人輔導會集中DE班呢?
所以都有D擔心吾知係吾係自己差,所以
不過我又諗,囝囝係自行分配被選入,應該 ...

系第1名A, 第2名B, 第3名C,第4名D,第5名E, 平均分班既, 你放心啦,你囝囝係自行分配被選入,好叻仔吖!

TOTAL系30人, 15人輔導中文, 15輔導英文, 個日副校静系話將中英文最差各15人分在D/E班, 没話點解.

作者: yanyan-mummy    時間: 08-9-17 20:17

原帖由 October. 於 08-9-17 19:55 發表

系第1名A, 第2名B, 第3名C,第4名D,第5名E, 平均分班既, 你放心啦,你囝囝係自行分配被選入,好叻仔吖!

TOTAL系30人, 15人輔導中文, 15輔導英文, 個日副校静系話將中英文最差各15人分在D/E班, 没話點解. ...

今日囝囝話仲派左Maths輔導比同學,大約8人度,大部份係女仔......
作者: October.    時間: 08-9-17 22:00

原帖由 yanyan-mummy 於 08-9-17 20:17 發表

今日囝囝話仲派左Maths輔導比同學,大約8人度,大部份係女仔......

個日副校并没有提到有同學需要輔導MATHS啊, 我女系1A,我岩岩問左她, 有没有同學要特别輔導中英數? 她話没, 甘真系唔知點解.
作者: yanyan-mummy    時間: 08-9-17 23:45

原帖由 October. 於 08-9-17 22:00 發表

個日副校并没有提到有同學需要輔導MATHS啊, 我女系1A,我岩岩問左她, 有没有同學要特别輔導中英數? 她話没, 甘真系唔知點解.

我諗Maths應該係臨時決定,因為今日先通知ge!
1A係冇輔導同學,係1D同1E先有!
雖然囝囝吾使輔導,但一到中英數堂,D人走左D,都好似吾知點咁......
作者: October.    時間: 08-9-22 10:02

原帖由 yanyan-mummy 於 08-9-17 23:45 發表

我諗Maths應該係臨時決定,因為今日先通知ge!
1A係冇輔導同學,係1D同1E先有!
雖然囝囝吾使輔導,但一到中英數堂,D人走左D,都好似吾知點咁......

我女話:個日差唔多放學啦,MATHS老師叫左幾位同學岀走廊,派左D通告比地,估計就是數學輔導,是否間接證實F1無精英班?
作者: yanyan-mummy    時間: 08-9-23 00:22

原帖由 October. 於 08-9-22 10:02 發表

我女話:個日差唔多放學啦,MATHS老師叫左幾位同學岀走廊,派左D通告比佢地,估計就是數學輔導,是否間接證實F1無精英班?

不過亞仔Fri派左張數學精英培訓通告,話根據分班試,亞仔數學表現特出,於Sat返校培訓,有機會入數學校隊!!!
作者: October.    時間: 08-9-24 22:21

原帖由 yanyan-mummy 於 08-9-23 00:22 發表

不過亞仔Fri派左張數學精英培訓通告,話根據分班試,亞仔數學表現特出,於Sat返校培訓,有機會入數學校隊!!!

你亞仔好厲害! 甘快就入左數學精英培訓班.
我女無邊科特别出色,我只求她平平穩穩.
好頭痛,真是無乜功課,你仔仔自己有没有寫ENGLIGH DIARY既習慣?

作者: yanyan-mummy    時間: 08-9-24 23:33

原帖由 October. 於 08-9-24 22:21 發表

你亞仔好厲害! 甘快就入左數學精英培訓班.
我女無邊科特别出色,我只求她平平穩穩.
好頭痛,真是無乜功課,你仔仔自己有没有寫ENGLIGH DIARY既習慣?

冇架!
不過有keep住補英文同數學!
依家小左補充做,以前小學我比好多佢做ga!
作者: cell    時間: 08-9-25 14:42

原帖由 yanyan-mummy 於 08-9-23 00:22 發表

你個仔好叻呀! 我都吾抱好大期望,如果亞女考係中游都收貨架啦!
作者: lingchuling    時間: 08-9-25 20:02

曾記八十年代時已是band one學校,同沙官齊名

我當年只有八科考,是沒有九科及十科的,我弟弟那年他都只是考8科,他考了個7A1B回來

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5