教育王國

標題: 08'仁立'小一家長請進!!! [打印本頁]

作者: howys2    時間: 08-7-28 00:15     標題: 08'仁立'小一家長請進!!!

各位家長看來很似好静,不如大家分享下子女升小一經驗!有什麼預備等等......

作者: Keith-yu    時間: 08-9-18 23:32

我仔仔都係讀P1,他暫時都好開心.你小朋友習慣嗎?
作者: jj7723    時間: 08-9-19 11:21

感覺呢間學校既家長唔止"靜"呀. 還有點"各家自掃門前雪", 唔願分享心得, 怕蝕抵俾人. 好似你出呢個post, 都有196人次流覽, 但就只得2人回應. 新校個邊就好熱鬧, 見佢地d家長好似幾多聯絡及交流.

唉, 呢間雖然係區內band 1, 但真係好多新移民. 個男校長經常開小差, 我妹常常見佢"蛇"去美心快餐飲咖啡. 一坐就半小時. 佢都唔知選唔選呢間好.

原帖由 howys2 於 08-7-28 00:15 發表
各位家長看來很似好静,不如大家分享下子女升小一經驗!有什麼預備等等......

作者: papa一個    時間: 08-9-24 16:24

仁紀同仁立一樣, 有千幾個學生, 熱鬧都係極少部份家長姐...

我都想分享多d, 不過日日番工, 又要檢查功課, 陪佢溫習, 睇完都瞓啦, 邊又心情講咁多, 你遲d就明架啦.

至於校長問題, 如果見佢行開飲杯咖啡就係蛇王, 咁睇黎你同你妹都唔似係出黎做野d人, 你諗下佢係校長, 學校有自己辦公室, 同校工同書記講一聲, 要幾多杯咖啡都有, 關埋門瞓覺都仲得, 對於一間上左軋道既學校, 唔通仲要乜都落手落腳, 使唔使同校工一齊搬枱櫈, 有時換個環境坐低諗下野, 對管理好有幫助, 對我小朋友都有好處(我希望佢係咁啦)
作者: cherrysze-hk    時間: 08-9-25 12:25

Hi All,

小朋友都係今年P1,以前讀幼稚園成日都好唔開心.要一段日子才適應,但呢度佢冇話唔開心.呢個係好大進步...早幾天.他漏了筆盒.手冊.中文書.......已叫佢咪再咁大意...畢竟都係剛上小一,我已原諒他....
作者: 薔薇花    時間: 08-9-25 14:28

開學差不多1個月了, 我和小囡都依然在適應中。 小囡說老師很嚴格, 最害怕的是班主任。

因為在幼稚園的時候, 老師都很愛錫她。希望過多一段時間, 她可以適應下來。

我對小囡說:"老師有要求, 學生才會有進步, 是嗎?"

各位家長, 共勉之!
作者: papa一個    時間: 08-9-25 14:35

原帖由 cherrysze-hk 於 08-9-25 12:25 發表
Hi All,

小朋友都係今年P1,以前讀幼稚園成日都好唔開心.要一段日子才適應,但呢度佢冇話唔開心.呢個係好大進步...早幾天.他漏了筆盒.手冊.中文書.......已叫佢咪再咁大意...畢竟都係剛上小一,我已原諒他.... ...

如果你個小朋友係學校唔記得帶番屋企, 咁你要多提點下佢, 但如果佢係屋企漏左帶番學校, 咁應該係請你小朋友原諒你喎...

番左唔夠一個月學, 小朋話可以自己完全負責執書包, 唔使家長理, 你都唔好信啦, 無得懶架, 一定要晚晚跟, 我記得舊年陳主任(訓導個位)講過, 大意係話一年級學生有乜問題, 其實都係家長問題, 所以遲到, 帶漏野, 欠功課等, 都係家長既錯, 呢樣我同意, 所以一出現呢D問題, 我都同個女道歉, 連唯一 一次遲到(因為個女爛瞓), 我都同佢講係我唔o岩, 不過都講明, 下次叫佢再唔願起身時, 我會惡d.
作者: cherrysze-hk    時間: 08-9-25 16:26

當然唔係佢MAMA我帶漏給他.係佢漏左響學校...不過我我都覺佢還小.可以諒解.但到那晚佢執書包時,我問佢,你明天上咩堂,佢就好驚....佢話不如全部書帶返去,我話唔駛啦,我地已執左幾個禮拜,大家再用腦想想,應該係上D咩堂....再三督促佢,下次唔好再唔記得帶....
至於你話老師惡.要求高.我反而未察覺,我見到佢班主任經常笑,個樣都唔夠惡.我個仔都話老師唔惡.好錫佢.... 一年級我想老師都會就住...住D就唔知.
作者: PANGPANGCHUNG    時間: 08-10-5 19:40

作者: dauma    時間: 08-10-23 15:31     標題: 回覆 # 的文章

hi, 我個細女都係今年小一, 佢有家姐帶住, 無咩特別問題, 只係功課多左 d 啫!
我個女讀 1E, 劉老師一D都唔惡, 我反而担心佢比小朋友蝦多D
剛剛測試完, 大家 D 小朋友成績如何?
我果個, 中文得六十幾分~
有 D 失望~
作者: 薔薇花    時間: 08-10-23 16:23

Dauma,

我囡囡中文也只是有70+分,不過我都幾滿意啦! 對於一個5/6歲的人仔來說,其實份中文測驗內容都算深。而其他科就有90+分。希望在考試的時候,大家都取得好成績!

原帖由 dauma 於 08-10-23 15:31 發表
hi, 我個細女都係今年小一, 佢有家姐帶住, 無咩特別問題, 只係功課多左 d 啫!
我個女讀 1E, 劉老師一D都唔惡, 我反而担心佢比小朋友蝦多D
有 D 失望 ...

作者: papa一個    時間: 08-10-23 20:26

原帖由 薔薇花 於 08-10-23 16:23 發表
Dauma,

我囡囡中文也只是有70+分,不過我都幾滿意啦! 對於一個5/6歲的人仔來說,其實份中文測驗內容都算深。而其他科就有90+分。希望在考試的時候,大家都取得好成績!

...

我會了解 Dauma 的失望, 因為佢有個家姐讀緊, 所以知道分數都重要, 老實講, 舊年我個女讀一年班, 我都盡量要自己放鬆, 盡量唔迫個女, 但係當見到第一張成績表, 唔單止有班, 級名次, 連各主科都有名次, 最重要係發現全級頭幾十名(唔係十幾名), 平均分都係九十幾, 所以個女壓力唔大, 我壓力就真係好大.
作者: 薔薇花    時間: 08-10-24 10:18

Dear PaPa一個,

Be relax!

成績固然緊要, 但不要給自己太大壓力! 盡力就得了。現在香港傳統式的教育(只求分數), 確實令到家長感到很大壓力!
作者: dauma    時間: 08-10-24 12:49

最弊就係我有盡力
個女無呢~
作者: howys2    時間: 08-11-3 00:39

Hello,
我都係1E家長。這幾天幚囡溫考試真辛苦。家長压力也很大。

原帖由 dauma 於 08-10-23 15:31 發表
有 D 失望 ...

作者: 薔薇花    時間: 08-11-3 10:38

辛苦埋聽日, 就可暫時鬆口氣了
作者: howys2    時間: 08-11-4 14:39

如果囡囡科科有9O分以上就好了。唔知會否派回試卷呢?

原帖由 薔薇花 於 08-11-3 10:38 發表
辛苦埋聽日, 就可暫時鬆口氣了

作者: wcodi    時間: 08-11-4 16:40     標題: 回覆 # 的文章

各仁立媽媽好, 我也想女兒入到仁立, 想知讀聖公會荊冕堂青衣分校入到仁立的機會大嗎?
作者: szelamma    時間: 08-11-4 21:31

Hi howys2,

會派回試卷, 只是中文卷二不派。

原帖由 howys2 於 08-11-4 14:39 發表
如果囡囡科科有9O分以上就好了。唔知會否派回試卷呢?

ops:" />

作者: 薔薇花    時間: 08-11-6 09:56

szelamma,

點解中文卷2唔派嘅? 知唔知原因呢? 其實我好想知道小囡卷2有咩錯, 起碼可督促及指出佢嘅錯處。Thanks!

薔薇花
作者: papa一個    時間: 08-11-6 13:21

呢兩日應該陸陸續續派番D卷, 如果攞到好成績就恭喜晒啦, 不過一年級第一次考試, 考既範圍好細, 所以一般成績都唔會太差, 大家唔使擔心.

我記起舊年第一次考試後, 聽到一位家長講, 佢話見到份卷, 只要稍為溫習, 應該個個都可以攞到九十幾到一百分, 點解攞唔到呢, 就係唔小心, 又呢樣野我信喎, 因為事後問番個女, 問佢錯左個D究竟識唔識, 佢都話覺得係識既, 不過唔知點解寫錯, 做完又唔識重新番睇份卷, 而家佢知道喇, 做完份卷都識得檢查, 驚錯埋D原本識既野麻.
作者: howys2    時間: 08-11-7 13:47

我見一年級中文卷及普卷都很深。好彩囡囡有九字头。但下年到囝囝,唔知他得唔得,因他屬細仔,真怕他科科肥。有冇舊家長知道仁立會奌教這批遲發展學生呢?Thanks!

原帖由 papa一個 於 08-11-6 13:21 發表
呢兩日應該陸陸續續派番D卷, 如果攞到好成績就恭喜晒啦, 不過一年級第一次考試, 考既範圍好細, 所以一般成績都唔會太差, 大家唔使擔心.

我記起舊年第一次考試後, 聽到一位家長講, 佢話見到份卷, 只要稍為溫習, 應該 ...

作者: dauma    時間: 08-11-7 14:24

hi howys2,
我個女都係細女, 無特別照顧的, 其實在幼稚園時都唔會特別照顧 d 細女 , 除非佢有特別問題, 學校才會理的
作者: 薔薇花    時間: 08-11-7 14:27

Papa

我想問吓, 如果每科成績都只是剛好9字頭, 以這間學校的水準來說, 係咪只算係合格呀?
作者: papa一個    時間: 08-11-9 00:13

原帖由 薔薇花 於 08-11-7 14:27 發表
Papa

我想問吓, 如果每科成績都只是剛好9字頭, 以這間學校的水準來說, 係咪只算係合格呀?

無咁得人驚, 9字頭唔止合格啦, 好成績架啦, 舊年一年級, 我見到平均分95上下, 有可以考到好前名次, 不過可以見到一兩分既距離, 名次可以爭十名八名, 仲有平均分唔單止計考試個六份卷, 仲會計埋中英文默書, 要留意下.
作者: papa一個    時間: 08-11-9 00:18

原帖由 howys2 於 08-11-7 13:47 發表
我見一年級中文卷及普卷都很深。好彩囡囡有九字头。但下年到囝囝,唔知他得唔得,因他屬細仔,真怕他科科肥。有冇舊家長知道仁立會奌教這批遲發展學生呢?Thanks!
...

據我所知, 對於成績稍差既學生, 係有補底課程, 平日放學後會留低, 聽講係針對弱既科目, 不過詳情就唔知, 我個女勉勉強強都仲可以, 所以未試過.
作者: szelamma    時間: 08-11-9 22:36

Hi 薔薇花,

可能驚有爭議

原帖由 薔薇花 於 08-11-6 09:56 發表
szelamma,

點解中文卷2唔派嘅? 知唔知原因呢? 其實我好想知道小囡卷2有咩錯, 起碼可督促及指出佢嘅錯處。Thanks!

薔薇花

作者: 薔薇花    時間: 08-11-10 10:20

謝謝你們的回覆。
作者: wcodi    時間: 08-11-10 12:23

原帖由 薔薇花 於 08-11-10 10:20 發表
謝謝你們的回覆。

請問08仁立小一的家長, 孩子之前是讀那間幼稚園?青衣荊冕堂容易入到嗎?(如叩門的話)
作者: szelamma    時間: 08-11-10 23:15

Hi wcodi,

我女是讀青衣荊冕堂, 但係20分入, 不知道叩門情況

原帖由 wcodi 於 08-11-10 12:23 發表

請問08仁立小一的家長, 孩子之前是讀那間幼稚園?青衣荊冕堂容易入到嗎?(如叩門的話)

作者: 薔薇花    時間: 08-11-11 13:18

我小囡是經"大抽獎"派位進去的, 所以對叩門情形不熟悉。

不過以我所知, 我囡的幼稚園同班同學, 她是攞"優異學業獎"畢業的, 但叩門卻落選了。由此可知, 叩門有一定的難度!

祝好運!
作者: szelamma    時間: 08-11-14 19:54

你們的小朋友參加什麼課外活動?  請分享一下.
作者: howys2    時間: 08-11-14 23:06

我囡囡參加了拉丁舞丶古筝、劍橋英語和畫畫,很想學珠心算,但是冇時間。其他小朋友呢?

原帖由 szelamma 於 08-11-14 19:54 發表
你們的小朋友參加什麼課外活動?  請分享一下.

作者: howys2    時間: 08-11-14 23:11

我囡是叩門入的,之前讀九龍礼賢學校暨幼稚園,要in兩輪並要見校長。

原帖由 wcodi 於 08-11-10 12:23 發表

作者: szelamma    時間: 08-11-15 13:34

我囡囡在校參加了數學智能班, 本身學彈琴和體操。她幼稚園參加過珠心算,但已經忘記了。

原帖由 howys2 於 08-11-14 23:06 發表
我囡囡參加了拉丁舞丶古筝、劍橋英語和畫畫,很想學珠心算,但是冇時間。其他小朋友呢?

作者: cherrysze-hk    時間: 08-11-20 14:27

本身學彈琴.星期六打羽毛球.而在學校就畫畫和吹笛...我想吹笛應該不會再繼續學.因佢對這個沒有太大的興趣...事實上係佢吹唔到  
作者: 薔薇花    時間: 08-11-20 17:08

暫時只係得ballet一樣, 下年才考慮比小囡報其他興趣班。
作者: szelamma    時間: 08-12-2 11:20

Hi cherrysze-hk,

學校的畫班好不好?  

原帖由 cherrysze-hk 於 08-11-20 14:27 發表
本身學彈琴.星期六打羽毛球.而在學校就畫畫和吹笛...我想吹笛應該不會再繼續學.因佢對這個沒有太大的興趣...事實上係佢吹唔到  

作者: video_ming    時間: 08-12-2 22:53

請問學校有無古箏學.
作者: szelamma    時間: 08-12-3 12:08

Hi video_ming,

學校有古箏學

原帖由 video_ming 於 08-12-2 22:53 發表
請問學校有無古箏學.

作者: cherrysze-hk    時間: 08-12-3 14:42

szelamma,

之前仔仔學頭幾堂.回來的畫好求其.最近幾次好次好得多.最緊要佢自己都覺開心.還有負責的黃生好有責任感...

原帖由 szelamma 於 08-12-2 11:20 發表

學校的畫班好不好?  

作者: szelamma    時間: 08-12-4 19:54

Thanks cherrysze-hk!

原帖由 cherrysze-hk 於 08-12-3 14:42 發表
szelamma,

之前仔仔學頭幾堂.回來的畫好求其.最近幾次好次好得多.最緊要佢自己都覺開心.還有負責的黃生好有責任感...

作者: video_ming    時間: 08-12-4 22:36

hi szelamma
謝謝你

quote]原帖由 szelamma 於 08-12-3 12:08 發表
Hi video_ming,

學校有古箏學

[/quote]
作者: cherrysze-hk    時間: 08-12-5 09:54

唔駛客氣啦.szelamama

我想問下大家有沒有參加學校d咩自費興趣班?我想星期五找多一個興趣班比佢玩.有冇好介紹

原帖由 szelamma 於 08-12-4 19:54 發表
Thanks cherrysze-hk!

作者: 薔薇花    時間: 08-12-8 14:57

Hi! 各位家長您們好!

上星期六派了成績表, 成績如何呢? 很滿意吧!

我小囡的成績只是處於中游位置, 原因是中文卷2拖低了很多分數,老師說她中文卷2還有一整版未做完 ,可能不夠時間做, 你們的囝囝/囡囡有這問題嗎? 我小囡寫字真的寫得很慢, 平時做功課時我已不斷催促她做快些, 但是始終快不了多少, 你們有什麼好方法嗎?

希望下次有改善就好了!
作者: papa一個    時間: 08-12-8 23:51

原帖由 薔薇花 於 08-12-8 14:57 發表

我小囡的成績只是處於中游位置, 原因是中文卷2拖低了很多分數,老師說她中文卷2還有一整版未做完 ,可能不夠時間做, 你們的囝囝/囡囡有這問題嗎? ...

中文卷二真係幾難, 特別對剛上小學的小朋友, 為有平時多睇課外書, 最好開始由佢自己睇, 方便學習詞語及句子結構.

除了中文卷二外, 仲要留意數學, 因為數學分數在計算總分時會X2, 多一分, 總分多兩分, 唔小心數錯數呢, 扣5分, 總分就少10分.
作者: cherrysze-hk    時間: 08-12-9 09:45

我個仔成績表上出錯..因為佢默書平時都係100分,但佢地總分加起只得8分.老師見到已跟我說發現有幾個成績表出了問題.所以我想全級的名次都要更改.
至於一整板都未做完.都係小朋友大意,習慣叫佢每次做完功課或測驗考試從頭逐一再查看一遍.時間我相信是足夠給他們做完再看一次.我個仔都係成日大意...我就要好老人重覆症咁講完又講....

原帖由 薔薇花 於 08-12-8 14:57 發表

我小囡的成績只是處於中游位置, 原因是中文卷2拖低了很多分數,老師說她中文卷2還有一整版未做完 ,可能不夠時間做, 你們的囝囝/囡囡有這問題嗎? ...

作者: 薔薇花    時間: 08-12-10 11:50

100分變成8分, 有啲過份喎! 對於在排名次方面來講,真係有天堂與地獄的分別!

呵! 原來是呢個原因, 唔怪得成績表昨天不用交回學校。

原帖由 cherrysze-hk 於 08-12-9 09:45 發表
我個仔成績表上出錯..因為佢默書平時都係100分,但佢地總分加起只得8分.老師見到已跟我說發現有幾個成績表出了問題.所以我想全級的名次都要更改.
至於一整板都未做完.都係小朋友大意,習慣叫佢每次做完功課或測驗考試 ...

作者: cherrysze-hk    時間: 08-12-10 14:52

我都比佢嚇親.全級160幾人.考110幾名....呢d大意好似有點過份???唔會double check 嗎?
成績表派後要交返學校嗎?唔係自已keep?

原帖由 薔薇花 於 08-12-10 11:50 發表
100分變成8分, 有啲過份喎! 對於在排名次方面來講,真係有天堂與地獄的分別!

呵! 原來是呢個原因, 唔怪得成績表昨天不用交回學校。

作者: szelamma    時間: 08-12-16 22:50

Hi 各位,

你們會去親子旅行嗎?

Szelamma
作者: cherrysze-hk    時間: 08-12-17 10:08

話明親子旅行...當然會去....但點解只可以一位家長.唔可以父母一起去呢?

原帖由 szelamma 於 08-12-16 22:50 發表
Hi 各位,

你們會去親子旅行嗎?

Szelamma

作者: szelamma    時間: 08-12-17 20:14

可能今年多人去, 同埋係大埔公園, 我地舊年也是父母一起去, 今年唔得, 好失望.

原帖由 cherrysze-hk 於 08-12-17 10:08 發表
話明親子旅行...當然會去....但點解只可以一位家長.唔可以父母一起去呢?

作者: cherrysze-hk    時間: 08-12-18 12:08

szelamma,

乜我地唔係去西頁戶外康樂營嗎?: : 你有大仔或大女讀嗎?
原帖由 szelamma 於 08-12-17 20:14 發表

可能今年多人去, 同埋係大埔公園, 我地舊年也是父母一起去, 今年唔得, 好失望.

作者: dauma    時間: 08-12-18 15:15

親子旅行?
去呀~
作者: szelamma    時間: 08-12-18 20:06

我女係二年班, 舊年去大埔公園, 我地也係父母一起去.

原帖由 cherrysze-hk 於 08-12-18 12:08 發表
szelamma,

乜我地唔係去西頁戶外康樂營嗎?::" /> ::" /> 你有大仔或大女讀嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5