教育王國

標題: 2008-2009 S.H. NCB a.m. [打印本頁]

作者: gvkid    時間: 08-7-23 17:44     標題: 2008-2009 S.H. NCB a.m.

大家好
作者: andy大肚公    時間: 08-7-23 22:28

Hello
作者: manheichuchu    時間: 08-7-24 15:02

Hello
作者: bbmuilover    時間: 08-7-24 16:18     標題: 回覆 #1 manheichuchu 的文章

Hello! Nice to meet you all
作者: Yiuyiubee    時間: 08-7-25 12:56

Hello!大家好,我囡囡叫林諾堯,係 group 2,不如大家整個 list!

Nice to meet you all!

囡囡名                     Group 1/2         Location
林諾堯(Yiuyiu)          Two                  Shau Kei Wan

原文章由 gvkid 於 08-7-23 17:44 發表
大家好

作者: bbmuilover    時間: 08-7-25 13:52

原文章由 Yiuyiubee 於 08-7-25 12:56 發表
Hello!大家好,我囡囡叫林諾堯,係 group 2,不如大家整個 list!

Nice to meet you all!

囡囡名                     Group 1/2         Location
林諾堯(Yiuyiu)          Two                  Shau Kei Wan

...

hehe...立即行動先...

Kelly Chau               One                  Tsuen Wan
作者: gvkid    時間: 08-7-25 16:07

Kelly Chau               One                  Tsuen Wan ...
Anissa Leung 梁嘉憓  One
Fotan
作者: sophia靚媽    時間: 08-7-26 09:52

Kelly Chau               One                  Tsuen Wan ...
Anissa Leung 梁嘉憓  One                  Fotan
Daphne Cheung       Two                  Mid-level
作者: manheichuchu    時間: 08-7-26 12:48

Anissa Leung 梁嘉憓  One                  Fotan
Daphne Cheung       Two                  Mid-level
Charlotte Ng            Two                  Tsing Yi
作者: gvkid    時間: 08-7-29 16:16

Hi, 請問你們會不會親自帶她們上學 和陪上堂呀?

Anissa Leung 梁嘉憓  One    ... [/quote]
作者: bbmuilover    時間: 08-7-29 16:58     標題: 回覆 #1 gvkid 的文章

會呀? 我已於9月1日-3日上午請了假, 你地呢?
作者: Yiuyiubee    時間: 08-7-29 18:25

我都會呀!如果老細批准,我會請2星期假!

原文章由 gvkid 於 08-7-29 16:16 發表
Hi, 請問你們會不會親自帶她們上學 和陪上堂呀?

Kelly Chau               One       ...

作者: gvkid    時間: 08-8-2 09:45

我會送囡囡返学架。不過好似好辛苦咁,特登回去個半小時。
作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-2 12:19

You mean the first 3 days of 陪上堂呀? Are u working mother?

原文章由 gvkid 於 08-8-2 09:45 發表
我會送囡囡返学架。不過好似好辛苦咁,特登回去個半小時。

作者: andy大肚公    時間: 08-8-2 18:56

你都好多假喎

原文章由 Yiuyiubee 於 08-7-29 18:25 發表
我都會呀!如果老細批准,我會請2星期假!

作者: gvkid    時間: 08-8-3 09:13

yes, I'm working for my kid
作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-3 12:37

係呀!我今年重有12.5日,我特登留返d假。

因為我要返工,平日亞囡跟99住,而且頭半個月又冇校車,我想自己揍亞囡返學同放學。

原本我想只係放上午x10日,但如果放學帶亞囡上99度,跟住去返工,放工再去99度揍亞囡返屋企,好似又好辛苦,所以咪唯有一次過放10假陪亞囡o羅!

原文章由 andy大肚公 於 08-8-2 18:56 發表
你都好多假喎

作者: andy大肚公    時間: 08-8-6 12:21

你去到咁盡, 唔使留返d假傍下身

原文章由 Yiuyiubee 於 08-8-3 12:37 發表
係呀!我今年重有12.5日,我特登留返d假。

因為我要返工,平日亞囡跟99住,而且頭半個月又冇校車,我想自己揍亞囡返學同放學。

原本我想只係放上午x10日,但如果放學帶亞囡上99度,跟住去返工,放工再去99度揍亞囡返屋企,好似又好 ...

作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-6 17:01

自從亞囡出世後,我所有大假都留晒比亞囡用!

我間公司好好家,星期六唔洗返,同埋如果行開行埋2、3個鐘,老細都唔會罵,當然唔可以日日咁啦! 而且出年1月又有新假,所以問題應該不大!

加上我聽其他 SH 既家長話,nc 班只需要留d假在學期尾放就可以啦!

咁你呢?你會放幾多日呀!

原文章由 andy大肚公 於 08-8-6 12:21 發表
你去到咁盡, 唔使留返d假傍下身

作者: andy大肚公    時間: 08-8-6 19:03

我兩公婆輪流放三個上午, 因為我地住得近, 所以唔使點放假~

原文章由 Yiuyiubee 於 08-8-6 17:01 發表
自從亞囡出世後,我所有大假都留晒比亞囡用!

我間公司好好家,星期六唔洗返,同埋如果行開行埋2、3個鐘,老細都唔會罵,當然唔可以日日咁啦! 而且出年1月又有新假,所以問題應該不大!

加上我聽其他 SH 既家長話,nc 班只 ...

作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-6 21:29

唔明白? 點解住得近, 所以唔使點放假?你係唔係指送左亞囡返學然後返工...所以唔洗請假?

原文章由 andy大肚公 於 08-8-6 19:03 發表
我兩公婆輪流放三個上午, 因為我地住得近, 所以唔使點放假~

作者: andy大肚公    時間: 08-8-7 23:16

住得近咪唔會有開學頭兩星期冇校車既問題囉

原文章由 Yiuyiubee 於 08-8-6 21:29 發表
唔明白? 點解住得近, 所以唔使點放假?你係唔係指送左亞囡返學然後返工...所以唔洗請假?

[ 本文章最後由 andy大肚公 於 08-8-7 23:18 編輯 ]
作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-8 09:38

OIC, 咁你都應該唔會拾校車啦!你之後係唔係自己帶返學or姐姐帶?

原文章由 andy大肚公 於 08-8-7 23:16 發表

作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-8 09:40

OIC, 咁你都應該唔會拾校車啦!你之後係唔係自己帶返學or姐姐帶?

原文章由 andy大肚公 於 08-8-7 23:16 發表

作者: andy大肚公    時間: 08-8-9 12:51

自己帶返學, 姐姐湊放學~

原文章由 Yiuyiubee 於 08-8-8 09:40 發表

作者: joycemickey    時間: 08-8-11 11:12

原文章由 manheichuchu 於 08-7-26 12:48 發表
Anissa Leung 梁嘉憓  One    ...

Isabel 岑活苗            Two                  Causeway Bay

Nice to meet u all!!!
作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-23 00:55

Testing..好似唔見左 d post?
作者: Yiuyiubee    時間: 08-8-23 23:45

Dear gvkid and bbmuilover,

好高興今日可以認識你們,我們以後要交流多d啦!

作者: bbmuilover    時間: 08-8-25 09:13

Dear Yiuyiubee & gvkid,

Nice to meet you 2....

原帖由 Yiuyiubee 於 08-8-23 23:45 發表
Dear gvkid and bbmuilover,

好高興今日可以認識你們,我們以後要交流多d啦!

作者: joycemickey    時間: 08-9-1 13:29

My duaghter is 岑活苗 Isabel, she attends 2nd session and we live in Causeway Bay.

Nice to meet you all
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-1 15:13

Hello 活苗 MAMA,

My daughter is also 2nd session and she was in yellow duck group? How about you?

原帖由 joycemickey 於 08-9-1 13:29 發表
My duaghter is 岑活苗 Isabel, she attends 2nd session and we live in Causeway Bay.

Nice to meet you all

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-1 15:18

Hello andy大肚公,

我今日見到你同你囡囡,你係粉紅組嘛!我之前睇過你囡囡d相,唔怪之得我覺得你個囡有d面善。

原帖由 andy大肚公 於 08-8-9 12:51 發表
自己帶返學, 姐姐湊放學~

作者: joycemickey    時間: 08-9-3 12:34

Hi YiuYiuBee,

My daughter is 海豚組..Daddy go with her school yesterday & today..
作者: andy大肚公    時間: 08-9-4 11:02

咁你實會見到我個囡係幾咁活躍, 睇少陣都唔知跑左去邊

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-1 15:18 發表
Hello andy大肚公,

我今日見到你同你囡囡,你係粉紅組嘛!我之前睇過你囡囡d相,唔怪之得我覺得你個囡有d面善。

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-4 19:06

係呀好活躍,而且好獨立。佢好開心呀!

我 day 2重叫錯左佢做殷晴,你c6之後同我講佢叫殷婧,你話幾瘀...

原帖由 andy大肚公 於 08-9-4 11:02 發表
咁你實會見到我個囡係幾咁活躍, 睇少陣都唔知跑左去邊

作者: andy大肚公    時間: 08-9-5 09:36

原來就係你

唔緊要啦, 個名又係竅口d, 老師開頭都讀錯~

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-4 19:06 發表
係呀好活躍,而且好獨立。佢好開心呀!

我 day 2重叫錯左佢做殷晴,你c6之後同我講佢叫殷婧,你話幾瘀...

作者: gvkid    時間: 08-9-5 16:52

Hi 各位,

不經不覺終於都返咗學一個星期啦,大家的小朋友是否很開心呢?我地嗰班好似冇人哭喎,真高興啦。
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-5 17:36

Hi gvkid,

咁好冇人哭,今日我病左,所以由 c6 帶囡囡回校,c6 話我知佢係最遲一個家長離開,走時亞囡重哭緊... 要老師抱佢...

原帖由 gvkid 於 08-9-5 16:52 發表
Hi 各位,

不經不覺終於都返咗學一個星期啦,大家的小朋友是否很開心呢?我地嗰班好似冇人哭喎,真高興啦。

作者: gvkid    時間: 08-9-6 18:20

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-5 17:36 發表
Hi gvkid,

咁好冇人哭,今日我病左,所以由 c6 帶囡囡回校,c6 話我知佢係最遲一個家長離開,走時亞囡重哭緊... 要老師抱佢...

吓,我個女講(炸),都唔知邊句真,等我再問下佢先。
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-8 15:59

各位 mama,

原來今日要交剪報啦!不過剪報實在太深啦!所以我初初會同亞囡做一d類似週記既東西比亞囡帶返學校。

堯堯今日都依然唔比我走,後來張老師來接手,重叫我走得要決絕d,我唯有聽張老師話,一直出門口,冇回頭望亞囡。放學時佢又好開心wor。不過下星期要搭校車就唔知佢得唔得啦!我驚佢會嘔呀!
作者: gvkid    時間: 08-9-8 16:52

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-8 15:59 發表
各位 mama,

原來今日要交剪報啦!不過剪報實在太深啦!所以我初初會同亞囡做一d類似週記既東西比亞囡帶返學校。

堯堯今日都依然唔比我走,後來張老師來接手,重叫我走得要決絕d,我唯有聽張老師話,一直出門口,冇回頭望亞囡。放 ...

呀,係喎,冇做兼好似冇件事咁。 你囡囡下星期坐校車,試下不要食太飽,如果唔係真係好易嘔。
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-8 17:18

我會叫99早上只係比支奶亞囡飲咁算 ,但唔知佢聽唔聽我講呢?因為佢成日都驚亞囡食唔飽...

原帖由 gvkid 於 08-9-8 16:52 發表

呀,係喎,冇做兼好似冇件事咁。 你囡囡下星期坐校車,試下不要食太飽,如果唔係真係好易嘔。

作者: andy大肚公    時間: 08-9-8 18:57

都OK喎, 因為見到學校d茶點份量都幾夠呀  

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-8 17:18 發表
我會叫99早上只係比支奶亞囡飲咁算 ,但唔知佢聽唔聽我講呢?因為佢成日都驚亞囡食唔飽...

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-8 20:28

我都覺得係...但c6話正常係要食早餐,比佢激死!我唔理佢,我會同99講下先。

原帖由 andy大肚公 於 08-9-8 18:57 發表
都OK喎, 因為見到學校d茶點份量都幾夠呀  

作者: Joyfulheart    時間: 08-9-10 11:12

作者: Joyfulheart    時間: 08-9-12 15:16

作者: joycemickey    時間: 08-9-16 08:50

hello! 唔經唔覺, 我地d囝囝囡囡返左學兩星期了. 我個囡苗苗上星期返學仲有d喊呀...
今日佢第一日搭校車, 出奇地唔喊wor...仲同我同daddy say goodbye tim, 唔知會唔會因為我地同左佢講..我地會同你拍video, 影低佢上車情況有關呢? 希望明天同之後日日都係咁就放心了.
今朝校車(銅鑼灣9號校車)早左呀, 我地到車站既時候校車已經到左. 跟住聴一個同站媽咪話聖心校車好多時會5-10鐘都試過, 所以明天都係要早d先得了.

各位NCB 媽咪.你們的囡囡今日上校車情況又係點既呢?
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-16 14:32

Dear 活苗媽媽,

咁你可以放心啦!

我係諾堯媽媽,今日真係出帥不利,壞了校車,最後亞囡成9:00才回到學校。校車一到,我即刻拖亞囡落樓梯同佢入課室。當落到5樓時,d同學排緊隊去洗手間。我同亞囡放完書包時,佢自己去排隊,重主動同我 say goodbye!

好出奇堯堯上校車都冇喊。

侯修女話我知學校之前比好多關於搭校車野比d小朋友睇,唔知係唔係咁,所以佢地個個都好叻!

同車今日有個小朋友嘔,問佢係唔係兜路,佢話唔係,係因為校車開得太快....可能係遲到既關係。

原帖由 joycemickey 於 08-9-16 08:50 發表
hello! 唔經唔覺, 我地d囝囝囡囡返左學兩星期了. 我個囡苗苗上星期返學仲有d喊呀...
今日佢第一日搭校車, 出奇地唔喊wor...仲同我同daddy say goodbye tim, 唔知會唔會因為我地同左佢講..我地會同你拍video, 影低佢 ...

作者: bbmuilover    時間: 08-9-16 15:11     標題: 回覆 # 的文章

Hello

兩週適應期終於過了

苗苗和堯堯都好叻呀!

今天我囡囡(恩彤)係central post office 上車(但就遲了10分鐘左右, 如果日日都係呢個時間就好囉, 囡囡可以遲d 先起身,hehehehe)...囡囡幸好無喊(touch wood), 可能有幾個同班同學仔一齊搭掛, 環境無甘陌生 ...

校車離開前, 囡囡也有主動同我揮手示意byebye, 放學接佢時, 見到佢係車內好開心又不停甘同我揮手,也希望可以持續下去 , 千其唔好好似上兩週甘, 頭幾日都好地地無喊, 第四, 第五日一唔見到我就眼有淚光…

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-16 17:55

恩彤都好叻 ,希望佢地日日都很開心就好啦!

原帖由 bbmuilover 於 08-9-16 15:11 發表
Hello

兩週適應期終於過了

苗苗和堯堯都好叻呀!

今天我囡囡(恩彤)係central post office 上車(但就遲了10分鐘左右, 如果日日都係呢個時間就好囉, 囡囡可以遲d 先起身,hehehehe)...囡囡 ...

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-16 17:57

andy 大肚公,你就好啦,日日都可以送殷婧返學!囡囡重有冇走來走去?

作者: andy大肚公    時間: 08-9-16 23:16

我咁耐淨係見過佢有一次發燒發到105度冇走黎走去咋

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-16 17:57 發表
andy 大肚公,你就好啦,日日都可以送殷婧返學!囡囡重有冇走來走去?

作者: andy大肚公    時間: 08-9-16 23:34

我都係咁啱結左婚, 咁啱住嚮附近, 咁啱生左個囡, 咁啱聖心又收左佢嗟

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-16 17:57 發表

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-17 00:36

又會咁多咁啱既!

原帖由 andy大肚公 於 08-9-16 23:34 發表
我都係咁啱結左婚, 咁啱住嚮附近, 咁啱生左個囡, 咁啱聖心又收左佢嗟

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-18 21:33

課餘興趣班是否只有 1)中文經典誦讀和 2)英語布袋故事?

你地會唔會 join?
作者: manheichuchu    時間: 08-9-18 22:35

星期六要返工,無得參加添!
作者: joycemickey    時間: 08-9-19 14:10

I will let 苗苗join  1)中文經典誦讀

How abt u all?
作者: bbmuilover    時間: 08-9-19 16:00

May be let my daughter join 中文經典誦讀, but still thinking lei....

原帖由 joycemickey 於 08-9-19 14:10 發表

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-19 18:52

堯堯由今個星期六開始返興趣班,時間係9:30-11:30,所以我 join 唔到啦!

原帖由 joycemickey 於 08-9-19 14:10 發表

作者: andy大肚公    時間: 08-9-19 23:02

今朝帶女返學, 見到堯堯落校車, 我同佢揮手, 佢又同我揮手

阿恩彤架校車又真係幾遲, 呢個禮拜我今日先第一次見到佢入課室
作者: andy大肚公    時間: 08-9-19 23:06

如果想參加都可以搭校車架, 不過NC班就真係冇乜選擇, 出年先好d   

原帖由 manheichuchu 於 08-9-18 22:35 發表
星期六要返工,無得參加添!

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-20 14:58

咁攪笑!

咁咩恩彤架校車咁遲既咩?另外我想問下堯堯個架幾點到學校呀?

andy 大肚公,因為只有你帶殷婧返工,你要多d匯報學校既資料比我地聽...等我地可以了解多d。唔該晒!

原帖由 andy大肚公 於 08-9-19 23:02 發表
今朝帶女返學, 見到堯堯落校車, 我同佢揮手, 佢又同我揮手

阿恩彤架校車又真係幾遲, 呢個禮拜我今日先第一次見到佢入課室

作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-20 15:00

想問 NC班 係唔係可以 join "比比和朋友"?好似冇校車接放學?

原帖由 andy大肚公 於 08-9-19 23:06 發表
如果想參加都可以搭校車架, 不過NC班就真係冇乜選擇, 出年先好d   

作者: andy大肚公    時間: 08-9-20 22:56

楊雅思嗰架車就最早, 每日都見到佢坐嚮道, 不過佢已經冇喊喇, 反而C班都仲見到兩個小朋友喊, 堯堯嗰架車都唔遲, 星期五見佢車落車時大約係8:15, 雯Hei(唔記得左係咪呢個"曦"添i)就大約8:25前少少會到, 仲有邊個想知, 我再留意下啦

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-20 14:58 發表
......

咁咩恩彤架校車咁遲既咩?另外我想問下堯堯個架幾點到學校呀?
...

作者: terryeric    時間: 08-9-22 09:20

Sorry...我是下午班的...希望幫幫忙...

好煩惱...請問大家知唔知上咩堂帶咩課本...
除左知道英文的兩本之外...其餘的都是靠估...
上星期五...我個女話冇帶書...手冊上寫全部都係活動...要帶書的嗎?!?!..."上學去"是否每天都要帶...攪不清...

拜託...拜託...

作者: sophia靚媽    時間: 08-9-22 10:55     標題: 回覆 # 的文章

Yes, everyday bring 上學去
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-22 13:15

係呀!張老師話每天都要帶「上學去」,另外英文會話堂要帶 - beeno。英文拼音堂要帶 - phonics。星期四上聖經堂是不用帶「好天主」。

原帖由 sophia靚媽 於 08-9-22 10:55 發表
Yes, everyday bring 上學去

作者: andy大肚公    時間: 08-9-22 13:52

下星期一仲要帶「親子密語」
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-22 16:23

呀...你唔提我都唔記得帶!

原帖由 andy大肚公 於 08-9-22 13:52 發表
下星期一仲要帶「親子密語」

作者: andy大肚公    時間: 08-9-22 21:33

請問phonics homework係咪要做定聽日帶返去
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-22 23:12

最初呢幾個星期,老師會同小朋友一齊係學校做。之後就當教完之後回家要家長同小朋友做。係不用做定先

原帖由 andy大肚公 於 08-9-22 21:33 發表
請問phonics homework係咪要做定聽日帶返去

作者: lazylazycat    時間: 08-9-22 23:46

係呀!
其實NCB 每日要帶既野如下﹕

MON - 英文會話(BEENO'S ENGLISH)+主題書+(談
          話分享既A4紙,即新聞/圖片/照片,因星期三
          上"談話"時間內會用)
TUE - 英文拼音(PHONICS FOR KIDS)+主題書
WED - 普通話(無野帶) +主題書
THUR - 聖經課(以後都唔洗帶聖經書)+英文故事(無野
           帶)+主題書
FRI - 無野帶

仲要留意手冊子請我們家長做咩功課/書/小肌肉練習。不過今個星期張老師會同佢地做。但下星期開始,當每日教完個本英文書之後,就要做喇( 除左listening個part之外,個part會係張老師同佢地做)。做完第二日就要交返比張老師,因為會收番比英文老師改,改完就比番張老師派番比d小朋友。

仲有野提大家呀~
1.黎緊星期五要著中國衫,要帶書包、茶點袋、功課套
   (手冊+體溫紙)
2.下星期一交帶親子蜜語
3.下星期二開始有借閱圖書(要同小朋友一齊做)(單週  
   中文圖書﹔雙週英文圖書,做完睇日期交)

希望幫到各位啦!!
作者: lazylazycat    時間: 08-9-22 23:50

唔好意思,漏左星期五,以為無特別堂上,就無野帶,其實係要帶

FRI - 主題書

原帖由 lazylazycat 於 08-9-22 23:46 發表
係呀!

MON - 英文會話(BEENO'S ENGLISH)+主題書+(談
          上"談話"時間內會用)
TUE - 英文拼音(PHONICS FOR KIDS)+主題書
WED - 普 ...

作者: terryeric    時間: 08-9-23 09:25

好清楚...Thank you very much

原帖由 lazylazycat 於 08-9-22 23:46 發表
係呀!

上"談話"時間內會用)
WED - 普 ...

作者: gvkid    時間: 08-9-23 17:18

係呀!

上"談話"時間內會用)
WED - 普 ...

嘩,你好厲害喎,真的很清楚! Thanks
作者: Yiuyiubee    時間: 08-9-27 00:17

你地小朋友今日開心嗎?我今日冇見堯堯,所以未問佢。等我聽日問下佢先。

唔知今日有冇家長返左學校同仔仔囡囡影相呀?
作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-1 21:16

學校派左好多通告,你地會唔會訂書同雜誌?我都唔知邊d啱小朋友睇?你地有咩意見?
作者: Joyfulheart    時間: 08-10-3 18:28

作者: andy大肚公    時間: 08-10-3 19:24

我就日日都喺樹

今日都冇乜特別事情, 尋日就見到有小朋友流血, 5樓樓梯口有十滴八滴大大滴血, 不過就見唔到發生咩事, 可能係有小朋友流鼻血, 跟住見到副校長好急咁叫左個老師衝左入間房道, 唔知係咪止緊血~

星期二一返到去班房, 就見到有個小朋友坐左嚮課室中間(老師講書個位單丁放左一張凳嚮樹), 喊得好緊要冇人理, 老師就忙住同其他小朋友簽手冊, 係邊個小朋友我就唔講喇, 不過我覺得當時個小朋友比人零零舍舍放嚮中間, 好似比人single out左, 好孤立咁, 睇到我都心up晒, 跟住我帶左阿囡去校務處查藥水(因為佢嚮學校門口跑, 跌損左膝頭), 幾分鐘後再返轉頭, 見到一個嬸嬸嚮頭先個小朋友張凳底用地拖拖地, 而個小朋友繼續坐嚮張凳大喊緊, 唔知係咪賴左尿, 真可憐.....當時真係想打個電話比小朋友個媽咪, 不過可惜我冇佢電話

原帖由 Joyfulheart 於 08-10-3 18:28 發表
今日我都有係樹:
前幾日斯雅喊住落樓梯
今日斯雅同我揮手, 無喊。 仲笑得好靚。
峻瑜就好乖坐係度, 不過好似惗緊野。
另外仲有1 個小朋友, 佢同我主動揮手tim, 眼大大, 可惜我唔見度佢名牌。 ...

作者: andy大肚公    時間: 08-10-3 19:27

我老婆話有個topic講過邊本雜誌好, 但係我就未去搵

原帖由 Yiuyiubee 於 08-10-1 21:16 發表
學校派左好多通告,你地會唔會訂書同雜誌?我都唔知邊d啱小朋友睇?你地有咩意見?

作者: andy大肚公    時間: 08-10-3 19:34

我個囡話生日會玩得好開心, 但係佢又講唔出玩左咩, 淨係話食左饅頭

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-27 00:17 發表
你地小朋友今日開心嗎?我今日冇見堯堯,所以未問佢。等我聽日問下佢先。

唔知今日有冇家長返左學校同仔仔囡囡影相呀?

作者: lazylazycat    時間: 08-10-3 21:31

我之前都試過見過類似情景,我八卦地問過老師,其實佢地係度用緊不同方法,睇下個小朋友點樣先會唔喊或者細細聲喊(作為家長既我都好明白,其實小朋友一扭計或者一唔開心就會喊到失哂理性)。而個張凳(其實有兩張,一張放係前面老師講書個度,一張放左係後面)係專係比老師坐架,老師話比d喊既小朋友坐既原因係因為想氹佢地,問佢地張凳係咪好舒服(因為軟"諗諗"),比佢地靜靜咁坐(等佢地慢慢收聲),又可以比佢地觀察下其他小朋友做緊d乜,等佢地慢慢唔喊之後,就住返埋位,因為其實喊既小朋友都會影響埋d唔喊既小朋友,當然如果老師發現佢地坐係個度好耐都仲係喊,老師就會過去,再搵第二d方法,睇下點氹佢地。

原帖由 andy大肚公 於 08-10-3 19:24 發表
我就日日都喺樹

今日都冇乜特別事情, 尋日就見到有小朋友流血, 5樓樓梯口有十滴八滴大大滴血, 不過就見唔到發生咩事, 可能係有小朋友流鼻血, 跟住見到副校長好急咁叫左個老師衝左入間房道, 唔知係 ...

作者: lazylazycat    時間: 08-10-3 21:37

我個囡話又有蛋糕又有饅頭食
仲同老師影左相

原帖由 andy大肚公 於 08-10-3 19:34 發表
我個囡話生日會玩得好開心, 但係佢又講唔出玩左咩, 淨係話食左饅頭

作者: Joyfulheart    時間: 08-10-3 23:55

作者: Joyfulheart    時間: 08-10-4 00:06

作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-9 11:19

冇人既?

原帖由 Joyfulheart 於 08-10-4 00:06 發表
呀, 差D 唔記得話忽大家知, 如果你地有興趣share 你地email address 及電話的話, 請PM我。事關我地全級媽咪, 包括A-D 班的通訊聯絡, 有個總表嫁,可以大家MSN, yahoo, gmail email the news, instead just check in BK ...

作者: andy大肚公    時間: 08-10-10 19:30

點呀? 係咪想拉票

原帖由 Yiuyiubee 於 08-10-9 11:19 發表
冇人既?

作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-10 23:12

當然啦!咁你去唔去呀?

又話老師會打電話比我地d家長既?但張老師都冇打黎。

原帖由 andy大肚公 於 08-10-10 19:30 發表
點呀? 係咪想拉票

作者: andy大肚公    時間: 08-10-11 00:15

我已經寫左回條話唔去喇, 不過如果你繼續比d誠意拉下票, 我見近近地都可以去下既

我估係跟學號打電話啦, 而我個女係2號, 前兩日已經收到電話喇, 老師打比媽咪話阿女屹凳屹到跌左落地下夾親手仔, 咪順便講埋囉

原帖由 Yiuyiubee 於 08-10-10 23:12 發表
當然啦!咁你去唔去呀?

又話老師會打電話比我地d家長既?但張老師都冇打黎。

作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-11 01:12

誠意我當然有啦!你個晚洗唔洗返工呀?食完飯咪行過黎啦!

殷婧佢冇事嘛?

原帖由 andy大肚公 於 08-10-11 00:15 發表
我已經寫左回條話唔去喇, 不過如果你繼續比d誠意拉下票, 我見近近地都可以去下既

我估係跟學號打電話啦, 而我個女係2號, 前兩日已經收到電話喇, 老師打比媽咪話阿女屹凳屹到跌左落地下夾親手 ...

作者: manheichuchu    時間: 08-10-11 10:29

原帖由 Yiuyiubee 於 08-10-11 01:12 發表
誠意我當然有啦!你個晚洗唔洗返工呀?食完飯咪行過黎啦!

殷婧佢冇事嘛?

做乜唔向我拉票呀?唔記得我la!
作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-11 21:56

點會唔記得你呀 Jessica!你會唔會返去呀?

原帖由 manheichuchu 於 08-10-11 10:29 發表

做乜唔向我拉票呀?唔記得我la!

作者: joycemickey    時間: 08-10-14 09:01

支持yiuyiubee' mummy, NCB am一分子呀嗎, 不過個晚真係唔得閒. 真係唔好意思了.
作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-14 17:29

多謝你,唔緊要啦!

原帖由 joycemickey 於 08-10-14 09:01 發表
支持yiuyiubee' mummy, NCB am一分子呀嗎, 不過個晚真係唔得閒. 真係唔好意思了.

作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-16 22:45

Dear Andy 大肚公、Jessica & Joycemickey,

多謝您地既支持,今天的選舉很順利。特別要多謝Andy 大肚公,你未食飯都黎支持我!多謝!
作者: andy大肚公    時間: 08-10-16 23:13

返到屋企仲要同阿囡做埋聖經功課先有飯食

原帖由 Yiuyiubee 於 08-10-16 22:45 發表
Dear Andy 大肚公、Jessica & Joycemickey,

多謝您地既支持,今天的選舉很順利。特別要多謝Andy 大肚公,你未食飯都黎支持我!多謝!

作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-16 23:27

唔係咁慘呀!好彩我食左個叉燒飽呀!

下次請你食飯呀!

原帖由 andy大肚公 於 08-10-16 23:13 發表
返到屋企仲要同阿囡做埋聖經功課先有飯食

作者: andy大肚公    時間: 08-10-18 16:46

冇諗過要點咁耐票, 早知去攞d茶點食下

又唔使請食飯咁客氣, 如果將來有活動要人幫下手, 都可以搵下我既~

原帖由 Yiuyiubee 於 08-10-16 23:27 發表
唔係咁慘呀!好彩我食左個叉燒飽呀!

下次請你食飯呀!

作者: Yiuyiubee    時間: 08-10-18 18:03

好呀!到時一定搵埋你幫手

原帖由 andy大肚公 於 08-10-18 16:46 發表
冇諗過要點咁耐票, 早知去攞d茶點食下

又唔使請食飯咁客氣, 如果將來有活動要人幫下手, 都可以搵下我既~

作者: andy大肚公    時間: 08-10-23 16:39

同阿囡入家長網睇同學d相, 佢可以講到20個同學仔個名呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5